15 dingen in Japan, die je beter niet kan doen

Datum: 6 mei 2020   

5 minuten leestijd

Als je plannen hebt om Japan te bezoeken, zijn er enkele dingen die je moet weten. Als je jezelf vertrouwd maakt met enkele basis Japanse culturele praktijken, zal dit helpen om de reis daar aangenamer te maken.

Het is ook niet waarschijnlijk dat je in de problemen komt. Hier zijn dingen die je NIET moet doen op basis van de Japanse cultuur.

1. Betreed geen huis met je schoenen aan
Ben je gewend om met schoenen in je huis rond te lopen? Nou, je zou jezelf in de problemen kunnen brengen als je dat in Japan doet. Er is een speciale plaats waar je schoenen moet bewaren voordat je het huis binnengaat. Ook zijn er slippers voor gasten bij het betreden van een kamer.

2. Schreeuw niet in de trein
Treinen komen veel voor in Japan. Mensen maken echter geen geluid in de trein, ze zwijgen altijd. Als je met iemand moet praten, doe dat dan op een zachte toon. Gebruik je koptelefoon als je naar muziek wil luisteren.

3. Gebruik je telefoon niet in treinen
Zoals eerder aangegeven houden Japanners niet van lawaai in de treinen. Je zult zelden iemand vinden die zijn telefoon gebruikt om in de trein te bellen. Als je een telefoon moet gebruiken, stuur dan een bericht of praat zachtjes om andere mensen niet af te leiden.

4. Eet niet in treinen
Japanners eten niet als ze met forenzentreinen reizen. Drinken is oké, tenzij de trein te druk is. In treinen over lange afstanden is eten en drinken echter wel toegestaan. In dergelijke treinen wordt ook eten en drinken verkocht.

5. Vergeet de toiletslippers niet te verwijderen
Als je eenmaal in Japan bent, zul je merken dat er alleen slippers worden gebruikt als je naar het toilet gaat. Deze slippers vallen gemakkelijk op omdat ze bepaalde woorden of afbeeldingen bevatten. Denk er altijd aan om ze niet te dragen wanneer je een huis binnenkomt of op straat loopt.

6. Geef niemand een fooi
Hoewel het gebruikelijk is om iemand een fooi te geven na een uitstekende service in veel culturen, is Japan een uitzondering. Hoe tevreden je ook bent met hun service, ze accepteren nooit een fooi. Er komt zelfs iemand achter je aan rennen… die de fooi teruggeeft!

7. Negeer niet iemand met wie je spreekt
Als je met een Japanner praat, blijf dan altijd kalm en attent. Het klinkt misschien onbeleefd door gewoon te laten merken dat je het verhaal begrepen hebt, als dat niet zo is. Toon bij het spreken je aandacht door terug te praten, ook als je het niet snapt.

8. Fotografeer niet alles
Ondanks dat Japan een prachtig land is en ze in ons land ook alles fotograferen, mag je niet overal foto’s maken. Het is raadzaam om altijd eerst iemand te vragen voordat je foto’s maakt. Je moet toestemming hebben om foto’s te maken in musea, tempels en heiligdommen.

9. Knuffel niemand die je ontmoet
Knuffelen is gebruikelijk in westerse landen. In Japan is dat echter niet het geval. Je knuffelt niet iemand die je tegenkomt in de straten van Tokio. De meeste oudere mensen houden niet van die gewoonte. Als je iemand wilt knuffelen, is het beste om hun leeftijdsgroep te kennen en of ze zich daar prettig bij voelen.

10. Eet of drink niet tijdens het wandelen
Het is ongebruikelijk om Japanner te zien eten of drinken terwijl ze lopen. Zelfs op straat met eetstalletjes vinden ze altijd wel een plekje om te zitten. Nu weet je hoe je je moet gedragen als je in de Japanse straten bent, zodat je er niet als een gekke buitenstaander uitziet.

11. Ontvang een cadeau nooit met één hand
Gebruik altijd twee handen en buig wanneer je een geschenk of een visitekaartje van een Japanner ontvangt, bedank hem daarna. Na ontvangst van een geschenk, open je het pas als de persoon die het aan je heeft gegeven is vertrokken.

12. Gooi afval niet lukraak weg
Een ander ding waar je misschien moeilijk aan kunt wennen, is hoe je met afval moet omgaan. In de meeste steden over de hele wereld zijn er veel vuilnisbakken, maar Japanse steden zijn anders. Mensen worden aangemoedigd om hun afval te dragen totdat ze een plek vinden om het weg te gooien.

13. Zeg altijd “dank u”
Het werkwoord “dank u”,oftewel “Arigatō” wordt in Japan zeer gewaardeerd. Leer het te zeggen (Arigatō) nadat je bediend bent in een winkel, hotel, restaurant etc. Maak jezelf vertrouwd met het buigen, hoe ze dat in Japan doen. Je moet altijd buigen en bedanken wanneer je ouderlingen ontmoet.

14. Schrijf de naam van een persoon niet in rode inkt
In Japan mag je “tot ziens”, oftewel “Sayonara” in rode inkt schrijven, maar niet de naam van een persoon. De Japanners vinden dat ongehoorzaam en onbeleefd. Dus, als je de naam van je Japanse vriend moet opschrijven, weet je welke kleur je moet vermijden.

15. Wees niet verlegen
Het is gebruikelijk dat toeristen de lokale bevolking om hulp vragen. Als je in Japan aankomt, wees dan niet verlegen of bang om iets te vragen. Ze zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Zelfs als je per ongeluk ergens iets vergeet, ga dan terug want je kunt ervan uitgaan dat niemand dit meeneemt.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder