Alaska

Datum: 14 november 2006   

11 minuten leestijd

Algemene en reis informatie Alaska

Alaska kent vele beschermde natuurgebieden zoals nationale parken en andere beschermde ecosystemen. Alaska is de grootste van de vijftig deelstaten van Amerika. De staat grenst alleen aan Canada, niet aan één van de andere Amerikaanse staten. Het zuiden van Alaska ligt aan de Stille Oceaan, het westen aan de Beringzee en het noorden aan de Noordelijke IJszee en dit gedeelte ligt boven de poolcirkel. Alaska heeft een ruig landschap, dat voornamelijk bestaat uit hoge, besneeuwde bergtoppen, grasweiden, naaldbossen en diepe fjorden. Een groot deel van de staat wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Bruine beren en wolven kunt u hier wellicht tegenkomen. De Mount McKinley is de hoogste berg van Amerika met ruim 6000 meter en verder telt het tientallen vulkanen die zorgen voor heftige aardbevingen. Natuurreservaat Denali en de Wrangell Mountains zijn toeristische trekpleisters voor een onvergetelijke wandeling. Buitensporters kunnen in Alaska naast eindeloos rondtrekken, mountainbiken of raften op de wilde rivieren.In Alaska kan het ijskoud maar ook 35 graden zijn. In het noorden van Alaska heerst een toendraklimaat en in het zuiden een zeeklimaat. ’s Zomers is de temperratuur gemiddeld 12°C. Ruim 65% van Alaska is in handen van de Federale overheid, voor het merendeel als natuurgebied.De hoofdstad, Juneau, is de enige hoodstad van de VS die slechts per vliegtuig of schip is te bereiken. Er leiden geen wegen van Juneau naar de rest van de staat of naar Canada.

Heb je zin om op reis te gaan naar Alaska maar weet je niet waar je moet beginnen? De informatie op de volgende pagina zal van pas komen als je meer wilt weten over dit kleurrijke en veelzijdige land. Praktische informatie over hoe je er komt en waar je kunt overnachten, ook als je niet veel te besteden hebt.

De staat Alaska beslaat 1.717.854 km², waarvan 1.481.347 km² land en 204.425km2 water. Het is daarmee verreweg de grootste van de vijftig staten. Het ligt voor het grootste deel in de Alaska-tijdzone terwijl een deel der Aleoeten in de Aleoeten-Hawaii tijdzone liggen. Het noorden van Alaska reikt tot boven de poolcirkel. Alaska grenst alleen (aan het oosten) aan Canada en aan geen van de andere Amerikaanse staten. Het zuiden van de staat ligt aan de Stille Oceaan, het westen aan de Beringzee en het noorden aan de Noordelijke IJszee. Alaska telt ook veel eilanden, zoals de Aleoeten, Kodiak Island, Saint Lawrence Island en de eilanden van de Alexanderarchipel. Alaska is tegelijkertijd de noordelijkste, de westelijkste, en de oostelijkste staat van de Verenigde Staten; enkele Aleoeten liggen (in tegenstelling tot de rest van de VS) op het oostelijk halfrond.Een groot deel van de staat wordt gedomineerd door diverse gebergten. Mount McKinley is met 6194 m de hoogste berg in Noord-Amerika. De belangrijkste rivier is de Yukon, die van het gelijknamige Canadese territorium naar de Beringzee stroomt.

In 2000 telde Alaska 626.932 inwoners. Dit komt neer op 0.44 per km², waarmee het de dunstbevolkte staat van Amerika is. Bijna 16% van de bevolking is van indiaanse of Eskimo afkomst, het hoogste percentage van alle staten.De belangrijkste steden zijn Anchorage (260.283 inwoners), de hoofdstad Juneau (30.700 inwoners) en Fairbanks (30.224 inwoners).De belangrijkste bronnen van inkomsten voor Alaska zijn de mijnbouw en oliewinning alsmede militaire bases en andere overheidsdiensten. Visserijproducten vormen de belangrijkste export van de staat. Het toerisme vertoont een sterke groei.

Alaska de grootste staat van Amerika, heeft de langste kustlijn, de hoogste berg, de meeste nationale parken: Alaska doet alles in de overtreffende trap. Al dat moois werd in 1867 voor 7,2 miljoen dollar gekocht van de Russen. Hoewel men er in eerste instantie niet enthousiast over was (een derde deel van de staat ligt boven de poolcirkel), is Alaska geleidelijk aan een smaakmakend deel van Amerika geworden.

In 1896 werd goud ontdekt en begon de Klondike Goldrush.

De Tweede Wereldoorlog maakte Alaska’s ligging strategisch belangrijk en vandaar ontwikkelde de staat zich verder. In 1959 werd Alaska samen met Hawaii toegelaten als 49ste staat van de VS. De ontdekking van grote olievelden, in 1968, bij Prudhoe Bay, bracht een revolutie te weeg in de staat: olie maakte iedereen rijk, inclusief gewone burgers die in plaats van belasting te betalen geld terugkregen van de overheid.

Vooral de natuur maakt Alaska tot een unieke staat. Toch is die niet voor iedereen even gemakkelijk toegankelijk. Een aantal van de nationale parken is alleen maar per vliegtuig te bereiken. De meeste bezoekers nemen de route noordwaarts van Anchorage in de richting van Fairbanks, langs Denali National Park. Daar valt ook Mt. McKinley te zien, de hoogste berg van de VS. Vanuit Fairbanks gaat het dan weer omlaag naar de zee.

De ontwikkeling van de olievelden bedreigde een aantal natuurgebieden maar in een van zijn meest verstrekkende wapenfeiten tekende Jimmy Carter in 1980 de wet die 159 miljoen acres als wilderness bestempelde en daarmee uit handen hield van de ontwikkelaars. De olieramp met de Exxon Valdez zorgde voor een nieuw bewustzijn onder de bewoners van de kwetsbaarheid van hun staat.
Veel inkomende bezoekers gebruiken de mogelijkheid om per cruise van Seattle of Vancouver naar Anchorage te varen. Die route, de Inland Passage, voert laverend door de eilanden voor de kust van Canada, en langs Glacier Bay National Park. Wie serieus de wildernis in wil in Alaska dient goed te weten waar hij aan begint. Fouten kunnen hier kostbaar zijn, zeker als u naar parken gaat waar u met een vliegtuig in en uit gevlogen moet worden. Wie wel goed getraind en goed voorbereid is, heeft in Alaska de tijd van zijn leven.
Dat de winters in Alaska koud zijn, zal niemand verrassen. De zomers zijn ook niet geweldig warm, maar juli is de beste maand. Dan stikt het er wel van de muggen. Augustus is iets beter maar met meer kans op regen.

Reizen in en naar Alaska

Hoofdstad: Juneau
Oppervlakte: Ca. 1.717.854 km²
Taal: Engels
Tijdsverschil: 9-11 Uur vroeger

De infrastructuur van Alaska stelt niet veel voor.

Wegennet
Alaska heeft nauwelijks een wegennet. De voornaamste weg is de Alaska Highway, die Alaska verbindt met Canada. Verder zijn er nog enkele wegen tussen de grote steden en de Klondike Highway, die Skagway met Canada verbindt.

Trein
Alaska heeft één spoorlijn, de Alaska Railroad. Deze loopt van Fairbanks tot aan de kust en vervoert vracht en toeristen. Ook loopt een deel van de White Pass & Yukon Route door Alaska.

Waterwegen
Alaska wordt aan bijna alle kanten omsloten door zee en een groot deel van het (vracht)transport van en naar Alaska gaat daarom over het water.

Vliegtuig
Het grootste deel van het transport in Alaska gaat door de lucht vanwege de gebrekkige infrastructuur. Het belangrijkste vliegveld van Alaska is dat van Anchorage.

Toerisme, recreatie en horeca

Ruim driekwart van de huidige bewoners van Alaska zijn blanke Amerikanen. Daarnaast wonen er Afro-Amerikanen (4%) en indianen, eskimo’s en Aleoeten (samen 16%). Het grootste deel van de trotse bevolking van Alaska heeft bewust gekozen om hier te leven. Dicht bij de natuur die nog in zijn oorpronkelijke staat verkeert.Het zuidoosten, Inside Passage, is het meest toegankelijke gebied van Alaska. Vanuit Seattle kun je een mooie rondreis maken naar deze bijzondere streek met zijn mooie fjorden.Als je meer wilt zien van Alaska kun je ook het vliegtuig nemen naar de regio South-Central, waar je een bezoek kunt brengen aan het Prince William Sound (een schitterend natuurgebied aan de Golf van Alaska) en het Kenai Peninsula (een uitstekend recreatiegebied, vooral tijdens het visseizoen).

Nog verder noordelijk ligt het Denali National Park. Dit oogverblindend mooie natuurgebied trekt jaarlijks één miljoen bezoekers. Bij de ingang kun je massa’s toeristen aantreffen, maar als je eenmaal in het park bent is het gelukkig redelijk rustig. Je kunt je hier vergapen aan wilde dieren als wolven, bruine beren, elanden en gouden adelaars. De topattractie is de reusachtige Mount McKinley, Amerika’s hoogste berg.

Hoogte gebied 6194 meter (Mount McKinley of Denali).
Historische plek In Juneau, de hoofdstad van Alaska, staat het Alaska State Museum. Hier vind je een tentoonstelling over de regionale geschiedenis en een overzicht van inheemse kunstwerken. Ketchikan, de eerste stop van de Alaska Marine Hwy ferry, is een vissers- en houthakkersstadje met 14.000 inwoners en een typisch ‘frontier’ karakter.

Het toeristenbureau aan de City Dock (tel.: 907-2256166) organiseert rondleidingen en geeft praktische informatie.

Enkele kilometers ten zuiden van Ketchikan ligt het Saxman Totem Park, met ’s werelds grootste verzameling opgestelde totempalen en een cultureel centrum.
Natuur Het landschap is divers. De kuststreken hebben weelderige bossen met coniferen, terwijl het ijskoude Interior vol staat met dennebomen, berken en populieren. Verder noordelijk wordt het klimaat subarctisch, met wilgen en sparren, terwijl zich helemaal bovenaan een arctische boomloze toendra bevindt, met gras, mos en allerlei kleine bloempjes.

De fauna van Alaska : grizzlyberen, wolven, vossen, lynxen, elanden, zeehonden en walvissen.

Seizoeninfo
Het hoogseizoen is van begin juli tot half augustus. Vooral in de nationale parken is het dan erg druk, zodat je zeker moet reserveren voor transport en accommodatie. In mei en september is het weer nog steeds mild, terwijl het veel minder druk is en de prijzen lagen liggen.
Eind april, als het nog steeds goed te doen is in Southeast en South-Central, gelden flinke kortingen.
Hoogseizoen Juli-augustus.
Gem. temperatuur zomer 13 graden (Juneau).
Gem. temperatuur winter -4 graden (Juneau).

Uitgaanstips De meeste plaatsen hebben voldoende en leuke uitgaansgelegenheden. Restaurants bieden vaak heerlijke lokale visgerechten. De prijzen liggen vrij hoog.

Outdoor Alaska biedt legio mogelijkheden voor hiking. Daarnaast kun je er prima mountainbiken, kajakken tussen ijsbergen en otters of wildwatervaren op snelle rivieren. De benodigde spullen zijn overal te huur.

Toerisme informatie
Communicatie info Division of Tourism
PO Box 110801
Juneau
AK 99811
Tel.: 00-1-465-2010
Internet cafe Kenai
Internet site www.usatourism.com/ak

Visa formaliteiten Alaska

Paspoort / Visum
Nederlandse reizigers dienen in het bezit te zijn van een, nog minimaal tot terugkomst in Nederland, geldig paspoort. De VS heeft besloten reizigers vanuit de EU nog een jaar extra uitstel te geven voor het nieuwe paspoort met biometrische gegevens. Dit betekent dat houders van een Nederlands paspoort vooralsnog geen visum nodig hebben voor een verblijf in de VS korter dan 90 dagen. Voor een verblijf langer dan 90 dagen is altijd een visum vereist. Vanaf oktober 2006 gelden andere regels. Alle reizigers dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort, inclusief baby’s en kinderen. Het paspoort moet machinaal leesbaar te zijn. Bovendien dienen alle reizigers te beschikken over een ticket dat aantoont dat men de VS weer binnen 90 dagen zal verlaten. De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de reisdocumenten. Kijk voor meer informatie op www.usemb.nl. Informatie onder voorbehoud van wijzigingen.

Geldzaken
De Amerikaanse munteenheid is de Amerikaanse dollar.Wij adviseren u een creditcard alsmede traveller’s cheques in Amerikaanse dollars mee te nemen. Een creditcard is een gebruikelijk betaalmiddel in Amerika. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld via een bank of via een geldautomaat. Deze geldautomaten moeten voorzien zijn van het blauwe Cirrus-symbool om geld te kunnen pinnen. De Europas of Giropas moet hiervoor wel geschikt zijn, informeert u bij uw eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover. Voor de meer afgelegen gebieden is het raadzaam cashgeld bij de hand te hebben.

Douane
Als u koffers gaat pakken voor uw trip naar de States is het makkelijk om te weten wat wel en wat niet meegenomen mag worden naar de VS. Belangrijk is ook dat u uw koffer niet op slot doet, want uw bagage wordt door de Amerikaanse overheid bij aankomst op de luchthaven gecontroleerd. Vrij van invoerrechten zijn persoonlijke bezittingen als kleding, fototoestel, toiletartikelen etc. Buiten deze spullen mag u 200 sigaretten of 50 sigaren, 1 liter alcoholhoudende drank en geschenken ter waarde van maximaal 100 dollar belastingvrij invoeren. Verboden om in te voeren zijn; drugs, fruit, planten, loterijkaartjes, vlees, lucifers, aanstekers, pornografie, vleesproducten, zaden en zuivelproducten. Bij het inchecken in Nederland dient u uw verblijfplaats in Amerika door te geven met straatnaam, huisnummer, plaats, staat en postcode. U ontvangt dit formulier bij uw reisbescheiden om het inchecken te verspoedigen. U kunt het formulier ook downloaden op www.oad.nl onder het kopje: Informatie. Op weg naar de VS krijgt u in het vliegtuig twee formulieren uitgereikt. Een landingskaart, ofwel een I-94 visa waiver (Arrival / Departure Record) en een wit douaneaangifteformulier (Customs Declaration). Op het douaneaangifte formulier dient u naast uw persoonlijke gegevens, de lengte van de reis, uw verblijfplaats en het doel van uw reis te beschrijven. Tevens wordt er gevraagd of u één van bovenstaande artikelen of geldbedragen bij u draagt. Dit formulier dient u in te leveren nadat u de immigratiebeambte bent gepasseerd en uw koffers hebt opgehaald, bij de douanebeambte.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder