Albanië

Datum: 14 november 2006   

6 minuten leestijd

Albanië ligt op de Balkan, de kruising tussen West- en Oost-Europa. Bovendien ligt Albanië nabij de 2 Klassieke beschavingen, te weten de Grieken en de Romeinen, waardoor het land rijk is aan antieke voorwerpen. Er zijn ook veel oude steden, ruïnes en ook schatten die nu eindelijk bereikbaar zijn om volledig ontdekt te worden. Albanië het kleine land tussen Joegoslavië, Macedonië en Griekenland in is een beetje het lelijke eendje van Europa. Het armste land van het Europese continent is een waar smokkelparadijs. De voornaamste smokkelgoederen zijn wapens en olie en als in zoveel arme landen is door die zwarte handel ook in Albanië een kleine elite van rijke zakenmensen ontstaan. De noordelijke streken (grenzend aan Montenegro) zijn de belangrijke doorvoerhavens van de smokkelgoederen naar de rest van de wereld.

Heb je zin om op reis te gaan naar Albanië maar weet je niet waar je moet beginnen? De informatie op de volgende pagina zal van pas komen als je meer wilt weten over dit kleurrijke en veelzijdige land. Praktische informatie over hoe je er komt en waar je kunt overnachten,alle informatie die je nodig hebt vind je op reizenidee.nl Albanië reistips.

Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. Korabit (2763 m), op de grens met Macedonië, is het hoogste punt van het land.
De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, Mat, Shkumbin, Vijose en Seman, maar zij zijn meestal onbevaarbaar. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd.Albanië bestaat voor 36 procent uit bos. Een aanzienlijk deel van die begroeiing bestaat uit olijfbomen, wijngaarden en citrusbomen. In het noorden van het land ligt het meer van Ohrid.Het land heeft zes nationale bossen en 24 beschermde natuurgebieden, maar deze beschermde gebieden zijn voornamelijk op papier beschermd, in de praktijk komt er niet veel van terecht, want er is geen geld voor onderhoud.

Tirana (427.000 inw.) is de hoofdstad en grootste stad van het land.

Overige steden zijn:

 • Durrës (85.400 inwoners – 1990)
 • Elbasan (83.300)
 • Shkodër (81.900)
 • Vlorë (73.800)
 • Korçë (65.400)
 • Kuçovë (35.000)
 • Gjirokastra
 • Korça
 • Saranda
 • Berat
 • Pogradec
 • Kukes

Albanië is een vrij onherbergzaam land, bedekt met gebergten. De hoogste pieken liggen rond de 2800 meter. Langs de kusten van de Adriatische en Ionische Zee liggen nog maagdelijke stranden met een blauwe zee, nog onaangetast door het massatoerisme. Tirana is de hoofdstad van het land. De gebouwen hebben veel Russische invloeden en wat meteen opvalt is het Skënderberg plein, een grote open ruimte in het hart van de stad. Wat je zeker moet bezoeken is het Nationale Museum van Historie, de Moskee van Ethem Mey en het Paleis van Cultuur. In de grote steden zijn overnachtingsmogelijkheden.
De weinige reizigers komen per boot van Italië naar Albanië, voor een kort bezoek van een paar dagen. Ook is er een bootverbinding via Korfu, het Griekse eiland dat vlakbij Albanië ligt. Vanaf Korfu maken verschillende reisorganisatoren tochten naar Saranda, de toegangspoort van Zuid-Albanië. Het is een kleine stad, ingeklemd tussen bergen en de Ionische Zee, met aangename stranden.

Shkodra en Durrës zijn oude, historische stadjes, waar je veel overblijfselen vindt uit vorige eeuwen. Shkodra is zelfs een van de oudste steden van Europa, waar al 500 voor Chistus een fort werd gebouwd. In de buurt van Korfu ligt ook Butrint, omgeven door een landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Hier vind je vooral veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd. Met onder meer het oude amfitheater, de tempel van Aesculapius, een abdij en de vestingmuren uit de klassieke oudheid. In het binnenland ligt een middeleeuws stadje, Gjirokastra. Je treft hier nog forten en kastelen aan, met onder meer het nationale museum van de Wapens. Je kunt in dit stadje ook eten en overnachten in een van de hotels of bed&breakfasts.

Klimaat
Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en heet aan de kust waait een verkoelend briesje de kust heeft milde en natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers. De winter is een uitgesproken natte periode, want 40 procent van alle regen die het land krijgt valt in de maanden december, januari en februari. Het land heeft wat betreft temperaturen een beetje een landklimaat, want waar de zomers warm zijn, zijn de winters erg koud.

Reizen in en naar Albanie

Albanië is een bergachtig land en de wegen zijn veelal slecht en onverlicht. Reizen na zonsondergang buiten de grotere bevolkingscentra wordt daarom ontraden. Voorts dient u er rekening mee te houden dat een relatief groot aantal bestuurders onder invloed van alcohol rijdt.Geadviseerd wordt in dunbevolkte streken en buiten de hoofdwegen met meer dan één voertuig te reizen, voor het geval een voertuig uitvalt.De medische voorzieningen, met name buiten Tirana, laten te wensen over.

Zware criminaliteit
Alhoewel afrekeningen tussen criminele bendes plaatsvinden, lopen buitenlanders over het algemeen weinig risico hierbij betrokken te raken.

Onveilige gebieden
Bij reizen buiten de hoofdwegen in bepaalde gebieden (ten noorden van Shkodër en de regio Kukës met uitzondering van de hoofdweg tussen Shkodër en Hani i Hotit (grens Montenegro) en de hoofdweg tussen Shkodër en Muriqani (grens Montenegro)) dient u, vooral na zonsondergang, voorzichtig te zijn. U wordt geadviseerd de hoofdwegen niet te verlaten wegens gevaar voor onontplofte landmijnen en explosieven.
In deze gebieden komt bovendien criminaliteit voor en de handhaving van de openbare orde laat soms te wensen over.Aangeraden wordt de ambassade te raadplegen voordat u naar deze gebieden reist. Ook indien u in de rest van het land naar afgelegen gebieden buiten de hoofdwegen wenst te reizen kunt u het beste vooraf advies inwinnen bij de ambassade.

Vliegtuig
De luchthaven van Tirana is Tirana Rinas Mother Teresa en de in 2006 geopende luchthaven Kukes airport. De luchtvaartmaatschappij is Ada Air.

Trein
Per trein kan men reizen via de Albanese spoorwegen over circa 447 km spoor.

Auto
Het wegennet is circa 18.000 km waarvan 5.400 km geasfalteerd.

Veerboten
Er is een veerboot vanuit Korfu Griekenland of Brindisi Italië naar Albanië.

Toerisme informatie
Nederlandse Ambassade in Albanië
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana, Albanië
Tel: (+355) 4 240828/839
Fax: (+355) 4 232723
E-mail: [email protected][email protected]

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder