Alles over België

Datum: 25 januari 2007   

16 minuten leestijd

De hoofdstad van België is tevens de hoofdstad van Europa, namelijk Brussel . Deze stad heeft mooie architectonische gebouwen. Maar in België zijn veel meer interessante steden. Een van de belangrijke Europese wereldhavens is te vinden in Antwerpen. Brugge is een pittoreske middeleeuwse stad. De oudste stad van de België is Tongeren. In deze stad zijn overblijfselen uit de Romaanse tijd gevonden. Gent heeft ook een middeleeuws centrum.De Ardennen is een bergketen in de zuidoostelijke hoek van België. Dit is een goed gebied voor skiën, kayakken, hiking en mountain biking. Andere mogelijke activiteiten in België zijn paardrijden, zeilen en golf. België, een land wiens specialiteiten onder andere bier en chocolade omvatten, wordt vaak als saai bestempeld.

Het imago dat het land simpelweg een plaats is voor business executieves en Eurocrats, of de poort tot de rest van Europa, versterken dit idee alleen maar. België is echter een van de beste bestemmingen als je geïnteresseerd bent in landschap, cultuur en geschiedenis, en vele kwalitatief hoogwaardige restaurants varierend van haute cuisine tot moules-frites of Belgische wafels. Dit kleine land is verdeeld in het noordelijke Vlamingen en het zuidelijke Wallonië (Frans gesproken). Brussel, de hoofdstad, is het hart van het land en de EU. Buiten de briljante Gotische architectuur van de Grand-Place, herbergt deze kosmopolitische stad verscheidene interessante musea en restaurants. Het Manneken Pis beeld is ideaal om foto’s te maken. België ligt aan de westkust van Europa. Het wordt omringd door Nederland, Duitsland , Luxemburg en Frankrijk. Het noorden van het land is vlak, het zuiden wordt gekenmerkt door de Ardennen en de kustlijn van de Noordzee wordt door vakantieoorden gekenmerkt. In de lagere gebieden van België zijn vele kanalen te vinden.

Natuur in België

Flora van België
België kent een overvloedige flora, rijk aan hyacinten, aardbei, goudklokje, maagdenpalm, vingerhoedskruid, aronskelk, en lelietje-van-dalen. België is ook een bosrijk land, voornamelijk in het Ardennen gebied. De bossen omvatten bomen zoals de eik, beukenbomen, olm en iepen, en pijnbomen, die geplant zijn als gevolg van een herbebossingsprogramma.

Fauna van België
In de bossen van België kan men dieren vinden zoals de vos, fazanten, eekhoorns, wezels, marters en egels. Naast deze dieren zijn er in de Ardennen herten en wildzwijnen te vinden.

Zwin In Knocke-Heist
Het Zwin is het grootste moerasgebied van België en waar paradijs voor vogelliefhebbers. Duizenden vogels broeden in dit schuilgebied, waaronder verscheidene zeldzame zeevogels. Het gebied dient als een belangrijke migratieplaats voor vele ganzen en zwanen. Het Zwin is een goede plek als je eens lekker wilt wandelen in de natuur. Het bezoek kan nog aantrekkelijker worden gemaakt door een bezoek aan het bijbehorende vogelpark. Het park staat bekend om zijn speciale broedprogramma voor ooievaars en voor de Adelaarsuil, de grootste uilsoort in Europa. Het dichtstbijzijnde Vlinderpark is ook zeer de moeite waard. Het is een magische tropische kas, waar verschillende tropische planten een thuis bieden aan myriaden vlindersoorten uit de hele wereld.

Nationale parken in België
De beroemde grotten van Han-Sur-Lesse zijn wereldbekend. Elk jaar trekken deze grotten meer dan 500.000 bezoekers die dit pittoreske dorpje bezoeken en deze prachtige grotten bewonderen. De wetenschappelijke, ecologische en historische importantie van deze ondergrondse wereld is enorm.

Nationale Botanische Tuinen zijn gevestigd in Bouchout Park in Meise, langs de A12 Brussel-Antwerpen, herbergt dit 93 hectare groot park het recent gerestaureerde historische kasteel van Bouchout met zijn 12e eeuwse toren. Men kan er wandelingen maken tussen eeuwenoude boomsoorten, charmante vijvers en uitgestrekte grasperken. Het park herbergt ook een van de grootste collecties levende planten in Europa. De grootste attractie is het Plant Palace, een glazen complex van meer dan een hectare groot met meer dan 10.000 plantensoorten uit de hele wereld: een plek waar men zeldzame tropische en subtropische planten kan bezichtigen uit Amerika, Afrika, Azie, Nieuw Zeeland en Australië.

Park Paradiso
Opgericht in 1994, Park Paradiso is een haven voor meer dan 2500 vogels afkomstig van meer dan 300 verschillende soorten. Het park is gelegen in het Domain de Cambrom, waar deze vogels wonen in een prachtig gebied. Er zijn tevens resten te vinden van gebouwen, waaronder een kerktoren, een kelder, broeikassen en de grootste volière in Europa. Er worden wandeltochten georganiseerd om het park van zijn beste kant te laten zien en het park benadrukt het educatieve aspect voor kinderen.

Klimaat in België
Ondanks de noordelijke ligging wordt het Belgische klimaat over het algemeen getemperd door de Noordzee. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 12 en 23 graden Celsius, in de winter tussen de 0 en 6 graden Celsius. In de Ardennen zijn de temperatuursverschillen groter. Hier zijn hete zomers en koude winters de norm. Het weer in Belgie kan heel wisselend zijn. Het weer kan ineens omslaan in regen en motregen, vooral in de maanden april en november.

België cijfers en feiten

Volledige naam: Koninkrijk van België
Oppervlakte: 30.518 km2
Bevolking :10,2 miljoen
Hoofdstad Brussel: inwoners 970.000
Bevolking : 55% Vlaams is van Germaanse origine, 33% Waals is van Gallo-Romaanse origine en 10% immigranten
Talen in België : Vlaams, Frans en Nederlands. Veel Belgen spreken ook Engels
Overheid : Constitutionele parlementaire monarchie
Industrie en Producten Diensten : Agricultuur en chemicaliën
Belangrijkste handelspartners : EU vnl. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Verenigd koningkrijk, VS

België cultuur
De verschillende talen in België dateren uit de tijd dat de Franken de Kelten en de Galliërs verdrongen naar het zuid van het land, zodoende ervoor zorgend dat het Nederlands de voertaal in het noorden werd. En zo is het gebleven, met het Frans als voertaal in het zuiden. Brussel, in het midden gelegen, is een van ’s werelds weinige bilinguale hoofdsteden. De meerderheid van de Belgische bevolking is Rooms-katholiek, en ondanks de teruggang van het kerkbezoek, is religie nog steeds een belangrijk deel van België. Vroegere Belgische artiesten zijn gewaardeerd om het uitvinden van olieverfkunst. Het is dan ook geen wonder dat België veel meesterwerken heeft voortgebracht. De Vlaamse Jan van Eyck was ermee begonnen in de 15e eeuw, Pieter Brueghel volgde met zijn kunstwerken over het leven in de 16e eeuw, en Pieter Paul Rubens domineerde in de 17e eeuw als de leider tijdens de Barok.

België gewoontes, lokale gebruiken

Het weer in België
Het weer in België is het hele jaar door gematigd. De periode van april tot september is de warmste periode van het jaar, maar wees voorbereid op regen het hele jaar door: paraplus en regenjassen horen bij de Belgische klederdracht.

Eten en Drinken in België
De Belgische keuken lijkt veel op de Franse, waar seafood een belangrijk onderdeel is. Elke regio heeft zijn specialiteit. Boter, room, bier en wijn worden veel gebruikt bij de bereiding van het eten. Belgische chocolade, wafels en patat, het liefst gegeten met mayonaise, zijn wereldberoemd. De meeste restaurants hebben een bedieningsservice, alhoewel selfservice cafés steeds meer opkomen. Restaurantrekeningen zijn altijd inclusief drank, behalve wanneer die aan de bar zijn gehaald. In het laatste geval vindt betaling plaats aan de bar. Lokale bieren zijn erg goed. Twee van de meest populaire bieren zijn Lambic, gemaakt van tarwe en gerst, en Trappist. Fruitige bieren, zoals Kriek, zijn een specialiteit. Bieren en wijnen zijn overal vrij verkrijgbaar.Aan te raden is om de Belgische keuken te proeven en de lokale bieren zeker te proberen.

Omgangsvormen in België
Vlamingen geven er vaak de voorkeur aan om toeristen in het Engels te woord te staan en minder vaak in het Frans. Het is gebruikelijk om bloemen of een klein presentje mee te brengen voor de gastvrouw. Kleding is vergelijkbaar met andere westerse landen. Mocht black tie verplicht zijn, dan wordt dit altijd aangegeven op de uitnodiging.

Fooien in België
Een fooi van 16 procent is gebruikelijk in hotels of restaurants. Mensen bij de garderobe verwachten een fooi van 1.24-2.48 Euro, een portier ongeveer 0.74 Euro per bagagestuk. Fooi is vaak inbegrepen bij de taxiprijs.

Religie in België
Het overgrote deel van de Belgische bevolking is Rooms-katholiek (hoewel 5%-20% een actieve beoefenaar is). Andere geloofsvormen zijn het protestantisme, het Joodse geloof, Islam, Grieks en Russisch Orthodox, en het secularisme.

Belgie evenementen en culturele attracties

Evenement Carnaval in Stavelot, Malmedy, Eupen, Binche
Carnaval in Stavelot, Malmedy, Eupen, Binche Van de vele carnavals die in de lente plaatsvinden, is die in Stavelot, niet ver van Malmedy, de meest amusante. De grote parade bestaat uit vele praalwagens en honderden Blancs Moussis, in het wit geklede figuren met lange rode neuzen, gewapend met een koude, natte vis waarmee zij nietsvermoedende personen verrassen.

Evenement Ieper Festival
Een van de meest bizarre folklore-uitingen is het Festival of the Cats, gehouden op de tweede zondag in mei, in de kuststad Ieper, slechts 12km van de Franse grens gelegen. Tijdens het festival, worden pluche katten naar de toeschouwers gegooid, maar in de tiende eeuw toen dit gebruik in het leven werd geroepen, werden levende katten gebruikt. Men is het nog niet eens over de reden waarom men de katten naar beneden wierp. Sommigen denken dat het een uitdaging naar de duivel toe was, anderen denken dat de reden moet worden gezocht in het reduceren van de kattenpopulatie van Cloth Hall (Lakenhalle).

Evenement Breughel Festival
Een ander opmerkenswaardig evenement is het Breughel festival, dat elke twee jaar in Wingene wordt gehouden. Het festival is een eerbetoon aan een van Belgies grootste schilders, Breughel, en wordt voor het eerst gehouden in 1955. De optocht bestaat uit een aantal werken van deze geweldige kunstenaar.

Evenement Other Festivals
Tenslotte zijn er ook nog de festivals die het hele jaar door gaan, zoals het Shrimp Festival in Oostduinkerke, waar men vissers kan zien die te paard het water in gaan om garnalen te vangen, die later voor de bezoekers worden klaargemaakt. Of beschouw eens het druivenfestival in Overijse, middelpunt van het broeikasgebied. Wanneer je ook maar op zoek bent naar amusement, er is altijd wel ergens een festiviteit. Mocht je de voorkeur geven aan een kermis, wacht dan op de grote kermis van Brussel, gehouden op de Boulevard du Midi elke augustus van het jaar.

Activiteiten in België

Fietsen in België
Flanders, gelegen in het vlakke noorden is een uitstekend fietsgebied. Fietsen kunnen worden gehuurd bij de grotere treinstations en kunnen van tevoren worden gereserveerd. Vaak kan men een fiets zonder extra kosten meenemen in de trein. Neem contact op met het verkeersbureau voor meer informatie. Een nieuw netwerk van fietspaden is aangelegd in de Ardennen. Het systeem staat bekend als RAVEL (Reseau Autonome des Voies Lentes of onafhankelijk netwerk van rustige paden), en is gefundeerd op oude treinrails en kanalen, nu bestemd voor wandelaars, fietsers en rolstoelgebruikers.

Outdoor activiteiten in België
De Ardennen herbergen bossen, meren en grotten. Het noordelijke Flanders biedt mogelijkheden tot strand- en boswandelingen. Verschillende andere activiteiten kunnen worden beoefend in het hele land, waaronder kanoen, kayak varen, paardrijden, grotten verkennen, klimmen en vissen. Verschillende watersporten kunnen worden beoefend aan de kust.
Skien In de Ardennen kan men skien, hiken en mooie grotten bezoeken (vooral in Han-sur-Lesse, Rochefort en Dinant), die vele mogelijkheden bieden aan onderzoekers en avonturiers.

Manneken Pis in België
Dit standbeeld van de kleine plassende jongen is een van de grootste toeristische attracties van Brussel. Veel mensen weten niet wat het nou precies inhoudt. Het is eigenlijk niks meer dan een decoratie op de top van een fontein waar mensen in de Middeleeuwen hun verse water kwamen halen. Manneken Pis bestond al in de 15de eeuw.

Antwerpen
Antwerpen is de tweede stad van België en de grootste van het Vlaams Gewest. De stad ligt op de rechteroever van de Schelde en is bekend voor zijn uitgestrekt havengebied met internationaal cargotransport. Antwerpen is het hart van de diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. Vanaf de jaren 1990 staat de stad ook bekend vanwege modeontwerp, door enkele succesvolle studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.Antwerpen staat tevens bekend om zijn dierentuin, die een van de oudste ter wereld is. De Antwerpse ‘Zoo’ bevindt zich midden in de stad en huist meer dan 4.000 dieren. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde houdt het welzijn van talloze dieren in de gaten en helpt al meer dan 100 jaar bedreigde diersoorten te beschermen.

Brussel
Brussel, de stad van Manneken Pis biedt u leuke rommel- en antiekmarkten, talrijke winkels en chique boetieks, theaters en trendy cafes. De cultuurliefhebbers hebben keuze uit diverse musea met indrukwekkende kunstcollecties en culinaire genieters vinden er tal van uitstekende restaurants.Alleen al een wandeling door het historische centrum is een belevenis. Barokke panden op de Grote Markt, mooie pleinen, brede boulevards – Brussel ademt een kosmopolitische sfeer. Shoppingliefhebber? Ga een middag mondain op stap op de Avenue Louise met haar chique boetieks. Of slenter eens op een zondagochtend over een van de kleurrijke markten. Een heerlijk Belgisch pintje is uiteraard een must!

Nachtleven in Brussel
Brussel kent een actief en bruisend nachtleven. Het heeft tien theaters, waar spelen zowel in het Vlaams als in het Nederlands worden opgevoerd. Enkele van deze theaters zijn het Theatre National en het Theatre Royal des Galeries. Onder de meer avant-garde theaters vindt men het Theatre Cinq-Quarante en het Theatre de Poche. Brussels’ 35 bioscopen, vele discotheken en night-time cafes zijn gecentreerd in twee gebieden: het Porte Louise gebied en het Place Roger en Place de la Bourse. Enkele bekende clubs zijn Le Crazy, Chez Paul, Maxim en Le Grand Escalier; onder de jazz clubs vallen The Brussels Jazz Club en Bloomdido Jazz Cafe. Programmas en wekelijkse lijsten met evenementen kan men vinden in de BBB Agenda, te verkrijgen bij VVV-kantoren. Deze gids geeft tevens informatie over vele festivals in Brussel zelf. Toerisme Brussels-Ardennes/Tourism Flanders-Brussels kan men raadplegen om meer te weten te komen over festiviteiten overall in Belgie. Het bekendste festival is het Festival of Flanders met klassieke concerten. De overige grote Belgische steden zoals Antwerpen, Leuven, Liege, Mons, Gent, Kortrijk en Namur, hebben alle gelijksoortige faciliteiten.

Reizen naar België

Auto reizen naar België
Belgie is goed bereikbaar met de auto. De snelwegen zijn van goede kwaliteit en er zijn veel eet- en slaapgelegenheden die naast de snelweg liggen.

Vliegen naar België
België heeft twee internationale luchthavens, de grootste in Zaventem, 14km ten noordoosten van Brussel. De andere luchthaven, Deurne, is dichtbij Antwerpen en vliegt onder andere naar Amsterdam, Londen , Liverpool en Dublin. Afhankelijk van wanneer je wilt vertrekken, kunnen de vluchten naar Londen goedkoper zijn vanaf vliegveld Deurne.

Bus en Treinvervoer naar België
Kom je vanuit Europa, dan is de bus of de trein de beste optie. Eurolines en Hoverspeed Citysprint opereren met internationale buslijnen naar en van België. Belgische Spoorwegen heeft regelmatige internationale services. Brussel heeft drie grote treinstations en is het middelpunt van het land, met verbindingen in alle richtingen.

Veerboot naar België
Twee organisaties verzorgen zeeovergangen naar en van Engeland: North Sea Ferries (van Zeebrugge naar Hull) en Oostende Lines/Sally Ferries (zes dagelijkse overgangen tussen Oostende en Ramsgate).

Reizen in België

Vliegen in België
Helikopterservices zijn beschikbaar op Brussel airport naar Antwerpen, Gent en Kortrijk. (Deze vluchten zijn bedoeld voor pendelaars en zijn hoofdzakelijk beschikbaar tijdens de spitsuren)

Treinvervoer in België
Belgie heeft een goed spoorwegnetwerk met regelmatige treinverbindingen. Eerste en tweede klas, enkeltjes en retourtjes zijn allemaal te verkrijgen. Een retourticket kost het dubbele van en enkeltje en is slechts geldig op de dag van aankoop. Kinderen van 6-11 jaar betalen de helft.

Autovervoer in België
Het verkeer rijdt rechts. Het is verplicht om gordels te dragen, zowel achterin als voorin de auto. Kinderen onder de 12 mogen niet voorin zitten als ze ook achterin kunnen zitten. De maximumsnelheid op snelwegen is 120kph (74mph), buiten de bebouwde komwegen is dat 90kph (56mph), en binnen de bebouwde kom is dat 50kph (31mph). Er zijn veel buslijnen in heel België en ook zijn er overal veel taxi’s te vinden. Tevens zijn er auto’s te huur.

Accommodaties in België
Hotels 5-sterren: Luxe hotel, voldoet aan de hoogste eisen qua comfort en service, 24-uurs room service, a la carte restaurant, cadeaushop, parkeer en bagage service, reis en theater boekingen service.
Hotels 4-sterren: First-class hotel, met faciliteiten voor ontbijt op bed, 24-uurs receptei, telefoon in elke kamer, radio, bar.
Hotels 3-sterren: Degelijk hotel, met gastenvleugel eten en drank optioneel.
Hotels 2-sterren: Gemiddeld hotel, met privé bad en WC in tenminste 25 procent van de kamers, bagage handling faciliteiten, eten en drank beschikbaar.
Hotels 1-ster: Normaal hotel, wastafel met koud en warm water in elke kamer,ontbijtfaciliteiten beschikbaar.
Categorie H: Hotel voldoet aan alle nodige veiligheidseisen en heeft tenminste een badkamer op elke tien kamers en is ook ’s nachts toegankelijk.

Campings in België
De meerderheid van de campings is in de Ardennen en aan de kust; de meeste hiervan zijn uitstekend. Een lijst met adressen, prijzen en andere informatie kan worden verkregen bij het Belgian Tourist Office – Brussels en Ardennes of Tourism Flanders-Brussels. De lokale Verblijftaks of Taxe de Sejour is een belasting die bovenop de prijs komt. Aan de kust komt er in de zomer nog 25% bij de prijs op. Buiten de aangegeven campingsites mag u gaan staan, mits de landeigenaar zijn toestemming heeft gegeven.

België praktische informatie en links

Visa
Inwoners van de EU hebben geen visum nodig. Voor inwoners van ontwikkelingslanden is een visum verplicht. Alle andere Westerse nationaliteiten kunnen zonder visum maximaal drie maanden binnen België verblijven. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van België voor meer informatie
Tijdsaanduiding :Greenwich Mean Time plus een uur en plus twee uur in de zomer
Elektriciteit :220V, 50Hz
Gezondheid in België
Vaccinaties
Er zijn geen vaccinaties verplicht wanneer men naar Belgie reist. Raadpleeg voor de zekerheid de GGD of de TravelClinic voor vertrek.Water en Hygiëne Water in België kan overal gedronken worden. Wanneer dit niet het geval is, zoals bij toiletten in treinen of wegrestaurants, staat dit duidelijk vermeld. Flessen water zijn in alle supermarkten verkrijgbaar.

Medische Zorg in België
De medische zorg in België is uitstekend. De meeste artsen spreken uitstekend engels. Reizigers in het bezit van een ziektekostenverzekering hebben recht op medische behandeling.

Telefoneren in en naar Belgie :Belgie heeft de volgende alarmnummers: politie: 101; ambulance: 100; brand: 100. Langs de snelwegen zijn oranje praatpalen te vinden waarmee om hulp kan worden gevraagd (politie, garage, ambulance). De internationale toegangscode is 32. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers: De munteenheid in Belgie is de Euro. Pinautomaten zijn overal aanwezig. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd. Ook Traveller cheques worden vaak geaccepteerd. Men kan beter de Pond Sterling als munteenheid in de Traveller cheques opnemen om veranderingen te voorkomen. Er zijn geen beperkingen in het in- en uitvoeren van valuta. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur. Veel wisselkantoren zijn ook op zondag geopend.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder