Antwerpen

Datum: 27 januari 2007   

18 minuten leestijd

Antwerpen Stadsgids

Antwerpen heeft een rijke geschiedenis in Belgie . Overblijfselen hiervan vindt u terug in de talrijke musea, de prachtige bewaarbibliotheken, het omvangrijke stadsarchief, maar ook in de vele monumenten die tal van Antwerpse straten, pleinen en parken sieren.

Verkeerssituatie in Antwerpen
Om het dichtslibbende autoverkeer tegen te gaan, worden er in Antwerpen op heel wat plekken kleine, maar ook ingrijpende werken uitgevoerd.
Ook de volgende maanden en jaren wordt er nog hard gewerkt aan onze wegen en straten. Het Mobiliteitsplan houdt daarbij de toekomst in ‘t oog en zorgt ervoor dat die ingewikkelde operatie niet in het honderd loopt. Eenmaal de werken voorbij zijn, zal iedereen – van fietser tot automobilist- zich makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen

Musea in Antwerpen
Antwerpen heeft tal van musea; het is haast onmogelijk om geen museum te vinden dat u niet aanspreekt. Er zijn historische huizen waar u de sfeer van vroeger kunt opsnuiven, lifestyle musea, musea waar het verhaal van de metropool verteld wordt en huizen voor literatuur, muziek en hedendaagse kunst. Meer dan één miljoen collectiestukken tonen de boeiende Antwerpse geschiedenis van verleden tot heden. Met allerlei activiteiten zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen, ateliers, … bereikt de stad Antwerpen een ruim en divers museumpubliek uit Belgie en buitenland.

AMVC-LetterenhuisVan Vlaamse Leeuw tot Tongkat
Het Letterenhuis houdt nauwgezet de waakvlam van de Vlaamse literatuur van de 19de en de 20ste eeuw levend. De romans van Hendrik Conscience staan er aan het begin van een museumverhaal dat eindigt bij het werk van hedendaagse auteurs. Het Vlaamse literaire erfgoed van de 19de en de 20ste eeuw – handschriften, brieven, foto’s – wordt bewaard in de archiefdepots van het AMVC-Letterenhuis.

‘Het geheugen van de Vlaamse literatuur’, zo mag het Letterenhuis zich wel noemen. Het groeide immers sinds 1933 uit tot het grootste letterkundige archief van Vlaanderen. Het verzamelt, bewaart en toont brieven, handschriften, documenten en portretten van Vlaamse auteurs. Ook voor de archieven van literaire tijdschriften en uitgeverijen heeft het Letterenhuis een neus. AMVC-Letterenhuis staat dan ook voor Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven.
Een bezoek aan het Letterenhuis is daardoor als een reis door de Vlaamse literatuur van de 19de en 20ste eeuw. Kijken wordt lezen en lezen wordt kijken. Neem het aandoenlijke gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ of bekijk hoe Paul van Ostaijen de verzen luchtig neerschreef. Zie hoe Louis Paul Boon ‘De Kapellekensbaan’ op papier zette, Willem Elsschot met tastende hand ‘Kaas’ schreef en Tom Lanoye ‘Ten oorlog’ te voorschijn toverde. De collectie van het Letterenhuis is indrukwekkend. U krijgt op uw literaire reis meer dan alleen handschriften en brieven te zien. Dankzij foto’s, affiches, schilderijen en sculpturen staat u oog in oog met bekende en minder bekende auteurs. Beeld- en geluidsfragmenten maken van de Vlaamse schrijvers haast reisgenoten.

Ook de literatuur van vandaag krijgt de volle aandacht, want de periode na 1950 is het zwaartepunt van de verzameling. Daar brengen we een verhaal over vormexperiment en inhoudelijk engagement aan de hand van het werk van onder meer Ivo Michiels, Hugo Claus, Paul Snoek, Walter van den Broeck, Leonard Nolens, Kristien Hemmerechts, Lieve Joris, Paul Mennes, Tom Lanoye en Peter Verhelst.

Onderzoekers en studenten kunnen terecht in de leeszaal van het Letterenhuis, waar ze de rijke archief- en documentatiebestanden kunnen raadplegen.

Openingsuren:
Van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (tickets tot 16.30 uur).
Gesloten op maandag, 1 en 2 januari, Hemelvaartdag, 1 en 2 november, 25 en 26 december.
Open op Paasmaandag en Pinkstermaandag.
Leeszaal
Van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Overige Musea in Antwerpen
Etnografisch Museum
Foto Museum
KMSKA
MAS [Museum aan de Stroom]
ModeMuseum
MuHKA
Museum Mayer van den Bergh
Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet
Museum Vleeshuis
Rubenshuis
Zilvermuseum Sterckshof

Bars, clubs en cafés in Antwerpen
Antwerpen telt meer dan 1800 cafés in alle soorten. De meeste cafés tappen minimaal één tot twee biersoorten van het vat en bieden daarnaast een uitgebreide keuze bieren op de fles. Als je er niet uitkomt bij zoveel keuze, vraag dan raad aan de barman. Hij zal je graag een goed biertje adviseren.

Bioscopen in Antwerpen
Bioscoopcomplex Metropolis Antwerpen
Na Kinepolis Brussel, beschikken immers alle Vlaamse Kinepolis vestigingen nu ook over één digitale projector. In 1993, werd in Antwerpen Metropolis gebouwd (24 zalen, 8.638 zetels). Van dan af evolueert het concept ‘megaplex’ verder tot de ‘5th generation cinema’, een bioscoop in een multimediale en familiale omgeving met een brede waaier aan bijkomende ontspanningsmogelijkheden.

In 2004 ontving Kinepolis Group 24,5 miljoen bezoekers in de bioscoopcomplexen. Grote stoelen, veel beenruimte, goed zicht, geen pauzes, grote keuze, grote gratis parkeerruimte, groot doek en fantastische projectie. Als klap op de vuurpijl draait men geen stoffig Dolby-surround reclamefilmpje voor aanvang maar de bezoeker wordt haast uit zijn stoel geblazen door een machtig THX geluidspromo.
Er is een ingebouwde cd zaak waar direct de soundtrack van de avond gekocht kan worden, aanleunende restaurants, bars en fastfood joints, etc.
Adres:
Filmcomplex Metropolis
Groenendaallaan 394
2030 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 544 36 13
www.kinepolis.be

Bioscoopcomplex UGC
Met de komst van de Franse filmketen herleeft De Keyserlei buurt. In 2002 werden de UGC cinema’s Antwerpen heringericht. Het complex is voorzien van high-tech zalen. Alle blockbusters gaan er de revue voorbij, maar ook wordt aandacht besteed aan films voor de cinefielen.
Adres:
Bioscoopcomplex UGC
Van Ertbornstraat 17 – 2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)900 10 440 ( (0,45€/min)
www.ugc.be

Cartoon’s Cinema UGC
Cartoon’s staat al 25 jaar garant voor de betere film! Cartoon’s Cinema staat bekend om zijn alternatief aanbod aan films. Er worden namelijk geen grote Amerikaanse megaproducties maar kwalitatief hoogstaande films gedraaid. Het gaat hier voornamelijk om Europese producties. De grootste zaal telt 94 zitjes, de middelste 86 en de kleinste 49 zitjes. Alle zalen zijn bovendien voorzien van airconditioning en het Dolby Surround System.
Adres:
Cartoons Cinema
Kaasstraat 4 – 6 / E. Van Dijckkaai 8 – 2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 232 96 32
www.cartoons-cinema.be

MuHKAFilmmuseum en MuHKACinema
Adres:
FotoMuseum
Waalsekaai 47 – 2000 Antwerpen
Tel:+32 (0)3 242 93 57
[email protected]
www.muhka.be

Cinema Roma
In Borgerhout staat een oude cinema, Cinema Roma, gebouwd in 1928 en -met zijn bijna 2000 stoelen- lange tijd de grootste cinemazaal van Antwerpen. Onder meer Paul McCartney en Wings, James Brown, AC/DC, Middle of the Road, Golden Earring en The Pebbles, evenals de Intussen overleden jazz-grootheid Lionel Hampton traden er op. De zaal maakte deel uit van het ‘Antwerpse cinema-imperium’ van baron Heylen. Nu is ze eigendom van een privé-investeerder.
Het gebouw sloot in 1982 haar deuren en werd in oktober 2002 als beschermd monument erkend. Het is een mooi staaltje van modernistische bouwkunst en ‘de Roma’ bouwde mee aan de geschiedenis van Antwerpen als filmstad. Sedert 5 mei werd deze zaal feestelijk heropend en worden er quasi dagelijks film, théater voorstellingen en muziekoptredens gegeven.
Adres:
Roma
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout
Tel: +32 (0)3 235 04 90
Fax: +32 (0)3 235 11 05
[email protected]
www.rataplanvzw.be

deSingel
deSingel is hét kunstencentrum in Vlaanderen, een uitgelezen plek waar theater, dans, muziek en architectuur gepresenteerd en gecreëerd worden. Voor kunstenaars en publiek biedt deSingel een plateau waar internationale topkwaliteit verwacht wordt. Niet alleen van gevestigde waarden, maar vooral ook van jonge durvers op zoek naar artistieke kwaliteit. deSingel kiest expliciet voor artiesten met visie die hun werk vanuit nieuwe invalshoeken benaderen.

Adres:
deSingel
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 244 19 20
Fax: +32 (0)3 244 19 59
[email protected]

Bron: Toerisme Antwerpen
Boottochten in Antwerpen
Uw bezoek aan Antwerpen zou onvolledig zijn zonder een Flandria boottocht. Het zal zeker een van de hoogtepunten van je verblijf zijn, dus twijfel niet!
Er zijn verschillende mogelijkheden. Een scheldetocht geeft je een onvergetelijk beeld van de stad en de rivier. Een rondvaart in de gigantische haven neemt je mee in de dokken waar reusachtige zeeschepen worden geladen en gelost. Daarnaast zijn er ook nog avond- en dagtrips.
Flandria staat voor kwaliteit. Uiterst verzorgd, anders dan elders, onvergetelijk, unieke belevenis, buitengewone sfeer, exquise maaltijd, prima service zijn maar een paar uitspraken van recente klanten. Flandria beschikt immers over een label dat garant staat voor kwaliteit, een waarborg voor een uitzonderlijke manifestatie

Scheldetocht in Antwerpen
Tijdens een rondvaart van 50 minuten krijg je Antwerpen langs alle kanten te zien. Je vaart stroomopwaarts langs de heraangelegde Scheldekaaien en na vele bezienswaardigheden kan je genieten van een prachtig panoramisch zicht op de oude stad.
Adres:
Ponton Steen, Steenplein
Openingstijden:
Van 1 mei t/m 30 september geopend van dinsdag t/m zondag.
Gedurende de maanden juli en augustus dagelijks geopend.
Gedurende de maand oktober geopend op zaterdag en zondag.
Afvaart: 13.00, 14.00, 15.00, 16.00.
Entreeprijzen:
Standaardprijs: €7,00
Reductieprijs: €5,00
Groepstarief: €6,00 (vanaf 15 personen)

Haven in een notendop
Ontdek een gedeelte van de Antwerpse haven tijdens deze minirondvaart (circa 1,5 uur).
Deze vaart leidt je tot aan het complex van de Boudewijn- en de Van Cauwelaertsluis.
Adres:
Kaai 14, Londenbrug
Openingstijden:
Van 1 mei t/m 31 oktober geopend op maandag en vrijdag.
Afvaart: 11.30
Entreeprijzen:
Standaardtarief: €9,00
Reductietarief: €6,00
Groepstarief: €7,00 (vanaf 15 personen)

Klassieke havenrondvaart
Bij de verkenning van een wereldhaven doe je het best beroep op een gespecialiseerde gids. Dan pas krijg je een precieze indruk van de bedrijvigheid in de maritieme wereld. Zo`n gids is Flandria bij je verkenningstocht door het havengebied. Circa 2,5 à 3 uur.
Adres:
Kaai 14, Londenbrug
Openingstijden:
Van 1 mei t/m 31 augustus dagelijks geopend.
Afvaart: 14.30
Entreeprijzen:
Standaardtarief: €11,50
Reductietarief: €6,50
Groepstarief: €10,00 (vanaf 15 personen)

Candlelightcruises
Een romantisch etentje in de haven “by night”.
Een 3-gangendiner met aperitief, wijn en koffie inbegrepen.

Zuiderse Cruise
Een zwoele avond met de heerlijkste paella en opwindende Spaanse muziek. Op deze zuiderse rondvaart is de Schelde voor één keer de Middellandse Zee en de Antwerpse oever een beroemde Costa in Spanje.

Brunchvaart
Uitgebreid brunchen aan boord.

Barbecuevaart
Barbecuen tijdens een vaart door een intrigerend avondlandschap !

Tholen
Een mini-cruise naar dit vissersdorpje. Met aan boord een uitgebreide koude schotel.

Zoo Antwerpen

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen werd op 21 juli 1843 gesticht. Gedurende zijn meer dan 150-jarig bestaan onderging de dierentuin grondige veranderingen. De tuin breidde uit en steeds meer dierenverblijven werden opgericht. Maar de drijfveer van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen veranderde nooit.

De Maatschappij wil een bijdrage leveren aan het natuurbehoud, door dieren en planten te tonen en te duiden én door kennis en eerbied voor de natuur aan te wakkeren bij een brede laag van de bevolking. Zij wil dit ook blijven doen, op continue basis. Daarom ontwikkelt de Maatschappij een reeks activiteiten op recreatief, educatief, wetenschappelijk en cultureel vlak, die deze doelstellingen helpen realiseren.

De Antwerpse dierentuin vervult een belangrijke rol bij het instandhouden en kweken van bedreigde diersoorten zoals de okapi, het Przewalskipaard, de Congopauw, de dwergchimpansee of bonobo, het goudkopleeuwaapje, de Europese otter, enz…

Een rijk gevarieerd gamma aan activiteiten, een dierenbestand van nagenoeg 950 soorten en ruim 5.000 dieren, ca. 1.300.000 bezoekers per jaar en 35.000 leden, een uitzonderlijk bomenbestand en een prachtige tuinaanleg, maken de Antwerpse Zoo en het Dierenpark Planckendael momenteel tot één van de merkwaardigste en mooiste dierentuinen ter wereld.

Een belangrijke pijler van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen is de zorg voor het natuurbehoud. Natuurbehoud kent geen grenzen, maar werken aan natuurbehoud in eigen land komt op de eerste plaats. Het is in dit kader dat de maatschappij in 1952 het natuurreservaat De Zegge in Geel aankocht.

De Zegge is een uniek, ruim 96 ha groot natuurgebied dat de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen beheert. De Zegge geniet op natuurbehoudsvlak internationale bescherming. Het is een E.G. vogelrichtlijngebied en behoort tot het Habitatgebied `De Kleine Nete` in uitvoering van de Europese Habitatrichtlijn.

Adres:
Koningin Astridplein, 26
2018 Antwerpen
Tel: +32(0)3/202.45.40
Fax: +32(0)3/231.00.18

Openingstijden:
De dierentuin is dagelijks geopend vanaf 10.00, sluitingstijden variëren.

Entreeprijzen:
12 – 59 jaar: €15,00
3-11 & 60< jaar: €9,90
0-3 jaar: gratis
Openbaar Vervoer:
Bus: Lijn 18, 23, 31, 41, 41B, 42, 42B, 68, 82, 83, 84, 85, 86, 103
Tram: Lijn 12
Internet:
www.zooantwerpen.be

Discotheken in Antwerpen
Het Antwerpse nachtleven behoort tot de meest bruisende van Vlaanderen. Er zijn geen officiële sluitingtijden. Als de ene discotheek stopt, gaat ergens anders wel een afterparty open. Antwerpen is een plek waar je de hele nacht kunt uitgaan, tot in de vroege namiddag als je daar zin in hebt.

Industria
Indiëstraat 10 – 2000 Antwerpen
Website: Industia
Open: zaterdag vanaf 23u
Muziek: Drum & bass, latino-house, techno, funk

Red & Blue *GAY*
Lange Schipperskapelstraat 11/13
2000 Antwerpen
Website: Red & Blue
Open: vrijdag en zaterdag vanaf 23u. Zaterdag enkel toegang voor mannen!

De Cinema
Lange Brilstraat 12 – 2000 Antwerpen
Website: De cinema
Open: donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 23u
Muziek: Black dance grooves hosted by national and international deejays

Axxes
Groenendaallaan 394 – 2000 Antwerpen
Website: Axxes
Open: vrijdag en zaterdag vanaf 23u
Muziek: Salsa

Diamond Princess
Bonapartedok, Sint Laureiskaai
2000 Antwerpen
Open: vrijdag en zaterdag vanaf 23u; zondag vanaf 15u-23u
Muziek: Salsa

Pier 19
Brouwersvliet 19 – 2000 Antwerpen
Website: Pier 19
Open: donderdag, vrijdag en zaterdag

Ile Afrique
Almoezenierstraat 13 – 2000 Antwerpen
Website: Ile Afrique
Open: dinsdag en donderdag vanaf 20u;
Vrijdag en zaterdag vanaf 22u.
Muziek: Afro latin music

Popi *HOLEBI*
Riemstraat 22-24 – 2018 Antwerpen
Website: Popi
Open: Elke eerste vrijdag van de maand holebi dansavond.

De Kaai
Rijnkaai 94 – Hangar 26 – 2000 Antwerpen
Website: De Kaai
Open: Tijdens de dag restaurant. Donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 24u discotheek.

Véronica’s Dance Boat
Kempisch Dok- kaai 35 (Eilandje) – 2000 Antwerpen
Open: Zaterdag vanaf 21u; Elke eerste zondag van de maand vanaf 14u

Excursies in Antwerpen Diamanten tour

Antwerpen heeft een lange en rijke traditie als diamantstad. Al sinds de 15de eeuw speelt de stad immers een belangrijke rol in de diamanthandel en -nijverheid. Vandaag is hier het belangrijkste diamanthandels- centrum ter wereld gevestigd op een oppervlakte van amper één vierkante kilometer. Daar wordt 40% van de industriediamant verhandeld en meer dan 80% van het ruwe en 50% van het geslepen diamant. Dit betekent een jaaromzet van 26 miljard dollar.

De diamantsector is goed voor 8% van de totale Belgische export, wat deze economische pijler een belangrijke ambassadeur van het land maakt. De diamantwijk is gelegen nabij het Centraal Station. Daar zijn in een unieke infrastructuur 1.500 diamantfirma’s en vier diamantbeurzen gehuisvest. Een ruim aanbod en een grote onderlinge concurrentie resulteren in scherpe prijzen.

Duizenden Antwerpse diamantbewerkers zijn dagelijks actief om het internationale kwaliteitslabel ‘Cut in Antwerp’ hoog te houden. Vijf eeuwen traditie, een constructieve toekomstvisie, degelijk beroepsonderwijs en spitstechnologisch toegepast onderzoek staan borg voor het hoge kwaliteitsniveau.

Het internationale karakter van de Antwerpse diamantwijk is een toonbeeld van universele gastvrijheid en culturele samensmelting. Antwerpen is een artistiek, historisch en toeristisch centrum van wereldformaat. Ook de diamantwereld draagt hiertoe haar steentje bij. Naast de Indische en Joodse gemeenschap, zijn ook Libanezen en Armeniërs hier thuis. Sinds de jaren tachtig kent Antwerpen een toeloop uit Aziatische en Afrikaanse landen. De diamantwereld is een multiraciaal mozaïek van culturen.

Diamantmuseum in Antwerpen
Trek er eens op uit en bezoek het Diamantmuseum, gelegen in het briljante hart van Antwerpen. Ontdek er alle mogelijke informatie over de diamant: een product dat voor Antwerpen een groot economisch belang heeft. Levendig beeld- en klankmateriaal en lichteffecten begeleiden het proces van het ontstaan van diamant tot sierdiamant in schitterende juwelen.

Een bezoek aan het Diamantmuseum in Antwerpen is vooral een zintuiglijke ervaring. U wordt werkelijk ondergedompeld in de boeiende wereld van diamant. De ontdekkingstocht start met een aantal belangrijke vragen: wat is een diamant precies en waar komt het edelgesteente vandaan? Welke weg legt een diamant af vóór het bewerkt wordt tot een schitterend juweel? Deze bewerking wordt geïllustreerd met de collectie alaam (technische werktuigen). De 4 belangrijkste processen van de diamantbewerking komen aan bod: kloven, zagen, snijden en slijpen. Deze historische werktuigen worden zelfs vandaag nog gebruikt voor de verschillende bewerkingen van diamant. Van kloversmessen over snijmachines tot mechanische slijpdoppen. ‘De Eendracht’, een volledig bewaard slijperatelier van rond 1900, illustreert dit allemaal.

Het museum geeft ook een overzicht van het diamantjuweel vanaf de 16de eeuw tot nu. Deze evolutie past in een bredere maatschappelijke context: diep gewortelde geloofsovertuigingen, economische veranderingen, technische ontwikkelingen en in mindere mate de mode beïnvloeden de ontwikkeling van de diamant. Het Diamantmuseum toont de bezoeker de eeuwenoude fascinatie voor de diamant die vandaag in Antwerpen nog brandend actueel is.

Het Diamantmuseum
Openingsuren:
Maandag, dinsdag en van donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur (tickets tot 17.00 uur).
Gesloten op woensdag, 1 januari en 25 en 26 december.
Open op feestdagen.

Diamondland in Antwerpen
Diamanttoonzaal op 1000 m2. Slijpers en zetters aan het werk, vaste gratis rondleiding om 11u. Gratis rondleidingen (20 minuten) voor groepen op verzoek, in verschillende talen.
Adres:
Diamondland
Appelmansstraat 33a – 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 229 29 90
Fax: +32 (0)3 229 29 99
[email protected]
www.diamondland.be
Openingstijden:
1 april tot 31 oktober
maandag t/m zaterdag: 9:30 – 17:30
zondag: 10:00 – 17:00
1 november tot 31maart
maandag t/m zaterdag: 9:30 – 17:30
Toegang:Gratis

Krochmal & Lieber in Antwerpen
Traditionele diamantslijperij. Hier ziet u hoe ruwe diamant wordt gezaagd, rondgesneden en geslepen. Rondleidingen voor individuen en kleine groepen tot 8 personen in april, mei, juni, september, oktober en november van maandag t.e.m. donderdag om 10 en 10.30u. Grotere groepen op aanvraag.
Adres:
Krochmal & Lieber
Lange Herentalsestraat 29 – 2018 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 233 21 69
www.diamondgroup.be
Toegang:€ 4,50

Met kinderen naar Antwerpen

Antwerpen is een uiterst kindvriendelijke stad. Zowel in restaurants, in hotels als in musea heeft men meestal ook oog voor de interesses van de jonge toerist. In veel winkels is een speelhoek ingericht, zodat de mama`s en de papa`s in alle rust kunnen gaan shoppen.

Bobbejaanland in Antwerpen
Een paradijs voor kinderen is het familiepark Bobbejaanland, een pretpark op 30 kilometer van Antwerpen. Er is een speciaal kinderland, waar ook de jongsten vanaf 2 jaar zich kunnen uitleven. En voor het eigenlijke pretpark met de Looping, de Air Race en de Revolution is men natuurlijk nooit te oud.
Adres:
Steenweg op Olen, 45
Tel: 014 557 811
Openbaar Vervoer:
Speciale pendelbus vanaf het station van Herentals.

Circus in Antwerpen
Kindermodewinkel met glanzende satijnen felgekleurde jasjes, jurkjes en pakjes uit Azië. Je vindt er ook tweedehands kleding en overstocks van grote ontwerpers zoals Paul Smith, Walter Van Beirendonck en Dries Van Noten. Er is ook een afdeling met kinderboeken.
Adres:
Kasteelpleinstraat, 12
Tel: 03 289 0332
Openbaar Vervoer:Tram: 7

Dagbladmuseum
De historie van het dagblad is hier samengevat in een beeldverhaal. Er zijn ook tentoonstellingen voor kinderen over dieren in de Zoo, molens en het alfabet.
Adres:
Lombardenvest, 6
Tel: 03 233 3299
Openbaar Vervoer:Tram: 2, 15

Flandria-cruise over de Schelde
Een scheldetocht van 50 minuten of een havenrondvaart van 2,5 tot 3 uur. Kinderen vinden het altijd prachtig.
Adres:
Scheldetocht: Steenplein
Havenrondvaart: Kaai 13-14
Tel: 03 231 3100
Openbaar Vervoer:Tram: 7

Hortiflora
Moderne en historische thematuinen. Vooral de Rubenstuin spreekt tot de verbeelding.
Adres:
Hoek Beukenlaan – Middelheimlaan
Openbaar Vervoer:
Bus: 27, 32

De Keiheuvel
Speeltuin met houten speeltoestellen in een reuzenzandbak, met loopbruggen, looptonnen, touwen, glijbanen en uitkijktorens. Er is ook een zwembad met een badje voor kinderen en peuters en een trampolinepark.
Adres:
17de Esc. Lichtvliegwezenlaan, 14
2490 Balen
Tel: 014 810 301

Speeltuin Kruisberg
Drie hectare grote speeltuin met meer dan vijftig toestellen. Onder meer een houten trein, een spinnenweb en een V die rond draait. Voor peuters tot drie jaar is er een apart speelgedeelte.
Adres:
Wijngaard, 4
2200 Herentals
Tel: 014 224 224

Middelheim Openluchtmuseum
Hier kunnen jongeren kennismaken met beeldhouwkunst in een gezonde parklucht.
Adres:
Middelheimlaan, 61
Tel: 03 828 1350
Openbaar Vervoer:Bus: 27, 32

Miniatuurstad Antwerpen

Hier stelt men Antwerpen voor in miniatuur. Er is een klank- en lichtspektakel van circa 20 minuten, je kunt hier tevens de werkateliers en het slakkenland bezoeken.
Adres:
Cockerilkaai, 50
Tel: 03 237 0397
Openbaar Vervoer:Tram: 4

De Mosten
Een gezellig familiestrand met waterpret voor alle leeftijden. Aan de Mosten is ook een speeltuin verbonden, een minidierenpark, een vijver om te surfen of te hengelen, enzovoort.
Adres:
Hoogeind, 74
2321 Hoogstraten
Tel: 03 340 1951

Nationaal Scheepvaartmuseum
Gelegen in de oude burcht Het Steen, dat steeds tot de verbeelding van kinderen spreekt. Met een fraaie collectie scheepsmodellen. Buiten kan men echte havenwerktuigen bewonderen en een boot op het droge bezoeken.
Adres:
Steenplein, 1
Tel: 03 232 0850
Openbaar Vervoer:Tram: 7

Park Vogelenzang
Hier kunnen de jongsten de herten voederen en ravotten in de speeltuin of op de speelweiden.
Adres:
Gerard Le Grellelaan
Openbaar Vervoer:Bus: 27, 32

Pirateneiland
Een oud pakhuis dat verbouwd werd tot overdekt pretpark. Het pirateneiland heeft verschillende verdiepingen, met allerlei attracties voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Ouders mogen mee naar binnen, of kunnen een pizza eten in de kelder. Wie zelf de stad in wil kan de kinderen achterlaten bij de kinderopvang in de piratenclub.
Adres:
Kribbestraat, 12
Tel: 03 231 5813
Openbaar Vervoer:Tram: 4, 7

Dierenpark Planckendael
Een mooi en ruim wandelpark met veel dieren. De perfecte aanvulling op de Antwerpse Zoo. Naast uitheemse dieren zijn er verschillende dieren uit de eigen streek, die in de vrije natuur zo goed als verdwenen zijn.
Adres:
Leuvensesteenweg, 582
2812 Muizen
Tel: 015 414 921

Stadspark
De grootste groene long in de kernstad. Met onder andere een grote vijver, een historische hangbrug, glooiende grasperken en een speeltuin (ook voor andersvaliden); voor sportfanaten is er een skatepark.
Adres:
Tegenover de Van Eycklei
Openbaar Vervoer:Tram: 2, 15

St.-Annatunnel
Kinderen vinden het prachtig om door de voetgangerstunnel te wandelen (500 meter) van het St.-Annaplein tot aan de linkeroever.
Adres:
St.-Annaplein
Openbaar Vervoer:Tram: 4

Speelgoedmuseum in Antwerpen
Twee verdiepingen met ruim dertig afdelingen. Kinderen en volwassenen kunnen al het speelgoed niet alleen bewonderen, maar mogen er ook mee spelen.
Adres:
Nekkerspoel, 21
2800 Mechelen
Tel: 015 557 075
Openbaar Vervoer:
Naast het station Mechelen-Nekkerspoel.

Vleeshuis
Spreekt tot de verbeelding van jongeren, speciaal door zijn verzameling wapenuitrustingen en harnassen. Er is ook een Egyptische afdeling en een afdeling oude muziekinstrumenten.
Adres:
Vleeshouwersstraat, 38-40
Tel: 03 233 6404
Openbaar Vervoer:Tram: 7

Volkskundemuseum in Antwerpen
Kinderen genieten van de marionetten van de `Poesje`, de opstelling van de Reus en de Reuzin en de tentoongestelde goocheltrucs.
Adres:
Gildekamerstraat, 2-6
Tel: 03 220 8653
Openbaar Vervoer:Tram: 2, 11, 15

De Zoo in Antwerpen
Dit spreekt voor zich. Meer dan vijfduizend dieren en een speeltuin.
Adres:
Koningin Astridplein, 26
Tel: 03 202 4540
Openbaar Vervoer:Tram: 2, 15

Antwerpen Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder