Athene Citytrip, Hip & Trendy met een vleug eeuwenoude cultuur

Datum: 29 september 2006   

6 minuten leestijd

Athene staat bekend als een hete, vieze smog-stad waar je hooguit een dag verblijft als je op doorreis bent. Maar dat is aan het veranderen, want Athene is nu helemaal hip en trendy

De Griekse hoofdstad is een natuurlijk amfitheater, omringd door bergtoppen van meer dan 1400 meter hoog waarbinnen zich een eindeloze huizenzee uitstrekt. In het zuiden grenst dit schouwtoneel van het Griekse leven aan de brede baai van de Golf van Saroni. Op de achtergrond schitteren de bergen van de Peloponnesos, die tot ver in april met sneeuw bedekt zijn. de Akrópolis, de ‘bovenstad‘ van het oude Athene. Het heiligdom, dat zich verheft boven de grauwe eentonigheid van de bouwwerken uit de laatste eeuw, is het herkenningspunt van Athene en het algemeen erkende symbool voor heel Hellas.

Deze bezienswaardigheden moet je niet missen tijdens je verblijf in Athene.

Agorá-Museum
Dit charmante, kleine museum vindt u in de Stao van Attalos op het oude marktplein van Athene. De tentoongestelde voorwerpen geven een goede indruk van het openbare leven en het privé-leven van 2000 jaar geleden.

Akrópolis
De Akrópolis van Athene is het bekendste monument van de Klassieke Oudheid. Voor de Grieken is het een Nationaal Monument en de suppoosten zullen u verbieden om op deze heilige grond een boterham te eten. De Akrópolis (Hoge Stad) verheft zich 156 m boven de Atheense vlakte en de rots waarop het heiligdom staat loopt aan drie kanten steil naar beneden Alleen aan de westzijde kunt u hem beklimmen. Het plateau is van oost naar west gemeten 320 m lang en 156 m breed en biedt voldoende ruimte voor talrijke bouwwerken. Wanneer het weer het toelaat, kunt u vanhier de eilanden in de Golf van Saroni zien liggen. En op mooie winterdagen ziet u in de verte zelfs de besneeuwde toppen van de Peloponnesos.

Akrópolis-Museum
In negen zalen worden uitsluitend vondsten van de Akrópolis getoond. Ze zijn chronologisch geordend en dateren van het begin van de 6de eeuw v.C. (vanaf zaal I) tot de 4de eeuw v. C. (tot zaal IX). Het grootste deel van de collectie bestaat uit schitterende sculpturen, de offergaven voor de goden op de Akrópolis. Verder ziet u reliëfs die op de gebouwen waren aangebracht en interessante bouwkundige fragmenten.

Aanbevolen restaurants en uitgaansmogelijkheden

Shoppen
In Athene kun je ook erg goed shoppen en dan met name in de wijk Glyfada. Het winkelcentrum in deze wijk ligt dicht bij het strand en is erg geliefd bij de jonge en hippe Grieken. Een goede manier om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in Athene is een bezoekje aan de markt bij het Monastiraki-plein in het centrum van de stad. Zes dagen per week is het in deze bazaarwijk een drukte van belang. Je vindt er al in de vroege ochtend allerlei stalletjes met groenten, fruit, vis en natuurlijk olijven.

Heerlijk eten op een speciale plaats in Athene
Taveerne met een terras aan een typische Pláka-steeg. ’s Avonds heb je vanaf het grote dakterras een absoluut imposant uitzicht op de belichte Akrópolis en over de hele stad. De hele avond is er live-muziek met folkloristische dans in klederdracht en aanstekelijke muziek om zelf op te gaan dansen. Manager Christos spreekt goed Duits en Frans.

Het nachtleven
Athene heeft veel te bieden. Voor het stappen moet je eerst gaan eten in de wijk Vlachika, waar het personeel je in Griekse klederdracht naar binnenlokt. Deze taveernes zijn de restaurants bij uitstek om de echte Griekse keuken te proeven. Bovendien zijn ze niet duur, voor zo’n 20 gulden heb je al een complete maaltijd. Hierna moet je zeker een bezoekje brengen aan één van de traditionele Bouzoukia’s. Geen Sirtaki, maar een discotheek waar de populairste zangers van Griekenland elke avond optreden.
Speciaal aanbevolen Plus Soda Nightclub.
Vooruitstrevende muziek met internationale dj’s, bij de Pláka

Meer interessante musea en bezienswaardigheden

Archeologisch museum
In dit in 1860 voltooide gebouw is de grootste collectie uit de Griekse Klassieke Oudheid van de wereld ondergebracht. Voor een bezoek van enkele uren kunt u zich het best op enkele stukken concentreren.

Benáki-Museum
Dit museum is gewijd aan de kunst en de geschiedenis van na de val van het Byzantijnse Rijk. De meeste voorwerpen dateren van de periode tussen 1453 en 1900. Daarnaast beschikt het museum over voorwerpen uit de Oudheid, het Koptische Egypte, de Byzantijnse periode en over islamitische en Chinese kunst.

Byzantijns Museum
Het hart van deze collectie bestaat uit iconen uit de 14de tot 18de eeuw. De heilige portretten van de Orthodoxe Kerk zijn meer dan alleen maar schilderijen: de afgebeelde bijbelse taferelen. De iconen, die meestal in een kerk hangen, hebben een speciale taak.

Kloster Kessarianí
Nog binnen de stadsgrenzen van Athene staat een oeroud, verlaten klooster, te midden van de groene bossen op de helling van de 1025 m hoge berg Immitos. De kerk en de cellen van de monniken zijn goed bewaard gebleven. Cipressen, potten met bloemen en kruiden tooien de binnenplaats, vogels fluiten en katten scharrelen tussen de resten van de klassieke en christelijke beschaving.

Kerameikós-Museum
In dit museum op het opgravingterrein van de pottenbakkerswijk en de begraafplaats kunt u beschilderde vazen bewonderen. De grafstenen die hier zijn gevonden, zijn grotendeels naar het Archeologisch Museum overgebracht. Ontroerend is de grafsteen van Ampharete met haar kleinkind, die wel in het museum is achtergebleven.

Museum voor Griekse Volkskunst
Dit kleine en zeer overzichtelijke museum in de Pláka geeft u door zorgvuldig geselecteerde voorwerpen een idee van de Griekse volkskunst en het dagelijks leven. Uniek is de verzameling carnavalkostuums van Skíros, Dráma, Kavála en Náoussa. Levensgrote poppen dragen de kostuums. Verder ziet u een kleine keuze uit de figuren van het traditionele Karaghiozis theater.

Mitrópolis
In deze orthodoxe kathedraal van Athene worden de belangrijkste diensten gehouden, bezocht door prominente Grieken en op de televisie uitgezonden. Het gebouw dateert van de 19de eeuw en is groot, maar zeker niet mooi.

Scheepvaartmuseum in Piraeus
Aan de hand van scheepsmodellen geeft dit kleine museum aan de jachthaven van Piraeus een overzicht van de Griekse scheepvaart.

Tempel van de Olympische Zeus
De eerste antieke zuilen die u ziet op weg van het vliegveld naar het centrum, horen bij het Olympieion, de Tempel van de Olympische Zeus. Er staan nog vijftien zuilen overeind en één liggende zuil is intact gebleven. In de Oudheid had de tempel 104 marmeren zuilen van bijna 17 m hoog, die een gezamenlijk gewicht hadden van 15.500 ton.

De bouw van de tempel heeft ruim 700 jaar in beslag genomen. De eerste werkzaamheden op deze plek aan een kleine Zeus-tempel dateren van vóór v.C., onder de heerschappij van de tiran Peisistratos. Zijn zonen Hippias en Hipparchos besloten vervolgens de bouw uit te breiden tot deze reusachtige tempel, maar pas onder keizer Hadrianus werd de tempel voltooid (130 n.C.). In de tempel werd behalve een ivoren, met goud bekleed beeld van Zeus ook een ruiterstandbeeld van de keizer vereerd. In de loop der eeuwen werd de tempel door aardbevingen verwoest.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder