Australie

Datum: 24 december 2006   

14 minuten leestijd

Australië ligt ten zuiden van Indonesië en Papua Nieuw Guinea tussen de Indische Oceaan en de Stille Zuidzee. Australië meet ca. 4000 km van oost naar west en 3200 km van noord naar zuid. Hiermee is Australië het 6e grootste land in de wereld. Een groot deel van het binnenland is vlak, droog/dor en nauwelijks bewoond. Het grootste deel van de inwoners woont op de smalle vruchtbare kuststrook aan de zuidoost-kust. Een scheidende bergketen loopt van het noorden tot het zuiden op het continent langs in oostelijke kust en scheidt de kuststrook van de drogere binnenland. De ‘Great Barrier Reef’ ligt tussen de 50 en de 300 kilometer van de kust verwijderd en strekt zich uit over 2000 kilometer van de Straat van Torres tot aan Gladstone.

Australië is een populaire bestemming voor natuur-, avontuur- en strandliefhebbers. In de grote onbewoonde streken in Australië zijn meer dan 2000 natuur reservaten en parken te vinden, waarvan er 12 op de lijst van Werelderfgoederen voorkomen. De Great Barrier Reef is het grootste koraal systeem in de Wereld. Hier zijn veel spectaculaire duik- en snorkelmogelijkheden te vinden. Langs de kust liggen verscheidene eilandjes en koraalriffen. Er zijn ook een aantal vakantieparken te vinden die een grote verscheidenheid aan ontspannende en avontuurlijke activiteiten bieden.

Australië overweldigende natuur

Flora van Australië
Aangezien het Australisch continent al 160 miljoen jaar van de andere continenten is gescheiden, is er een opmerkelijke flora en fauna te vinden. Oeroude planten groeien er nog steeds in het wild. Grote antarctische boomvarens zijn te vinden in de vochtige, beschaduwde kloven op de zuidelijke hellingen van de bergruggen. Cycad palmen vormen een tegenstelling tot de lange zilvergevlekte eucalyptus bomen langs de zuidoost kust. In de afgelegen canyons is het mogelijk om zeldzame overblijfselen te vinden uit vroegere geologische tijdperken.

Fauna van Australië
Een van de bekende natuurlijke attracties zijn de typische wilde dieren. Bedreigde diersoorten zijn de Kangaroo, de Koala beer, Emu, Vogelbekdier, Echidna, Possum, Wombad en de Dingo. Er zijn ook een aantal interessante vogelsoorten te vinden als de Papegaai, Kakatoe en de Kookaburra. Dieren waarvoor men op moet passen zijn Australische spinnen (met name de Redback en de Funnel-web spinnen), slangen (met name de giftige bruine slang, tijgerslang, dodelijke adder en de koperslang) evenals de zoet- en zoutwater krokodillen.

Nationale parken in Australië
Er zijn meer dan 2000 natuurparken en reservaten. Deze parken omvatten planten- en dierenreservaten, beschermde parken, milieuparken en gebieden behorend aan de Aboriginals. De meeste parken bestaan uit regenwouden, woestijnen, bergketens en zandduinen aan de kust. 12 van deze gebieden komen voor op de lijst van Wereld erfgoederen. Voorbeelden hiervan zijn de Great Barrier Reef, Kakadu, Uluru (Ayers Rock) en de Tasmaanse wildernis. Indien u een natuurpark bezoekt, kijk uit voor spinnen- en slangenbeten.

Klimaat in Australië
Australie geldt als een ‘all-year-round’ bestemming. In de zomer (van december tot februari) is het heet in het westen van Australie, Northern Territory en Queensland. In de omgeving van de Great Barrier Reef valt de meeste regen in januari en februari. In het noorden van Queensland kunnen de wegen overstroomd zijn in het natte seizoen van januari tot maart. Het Skiseizoen in New South Wales, Victoria en Tasmanie loopt van juni tot oktober.

Australië cijfers en feiten

Volledige naam : Gemenebest van Australie
Oppervlakte : 7.682.300 vierkante kilometer
Bevolking :18,6 miljoen
Hoofdstad Canberra : Inwoners 311.000
Afkomst inwoners : 94% Europese afkomst, 4% Aziatisch, 1,5% Aboriginal
Talen : Engels, Aboriginal talen , Italiaans, Grieks en diverse andere Europese en Aziatische talen
Overheid :Onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest
Industrie en Producten : Mineralen, olie, kolen, goud, wol, graan, vlees.
Belangrijkste handelspartners: Japan, Asean, Zuid Korea, VS en de EU

Australie toeristische attracties
Belangrijke toeristische plaatsen zijn onder meer Sydney, Melbourne, Great Barrier Reef, Cairns, Darwin, Uluru (Ayers Rock), Brisbane, Perth, Canberra, Adelaide en Hobart.Daarnaast zijn ook Alice springs, Barossa Valley, Broom, Flinders Ranges, Freycinet Peninsula, Great Ocean Road, Kakadu National Park, The Kimberley en Snowy Mountains de moeite waard om te bezoeken.

Australië gewoontes, lokale gebruiken

Tochten in de Outback
Indien u een tocht door de Outback gaat maken, plan uw reis met een goede kaart. Blijf op de officiële routes en controleer voor vertrek weg condities en faciliteiten. Neem voldoende benzine water en voedsel mee, minimaal 5 liter water per persoon per dag. Drink regelmatig voldoende water. Blijf bij autopech altijd in de schaduw van de auto. Laat uw route, bestemming en aankomsttijd altijd bij iemand achter en laat hen contact opnemen met de politie als u geen contact met hen hebt opgenomen op een afgesproken tijdstip.

Keuken van Australië
Australië is bekend om de heerlijke visgerechten, tropische vruchten evenals uitstekend rund- en lamsvlees. Tot de unieke lokale delicatessen behoren kangoeroe, buffel, krokodil en emoe. Australie is een multicultureel land en daarom kan men er elk soort cuisine vinden. Sommige zorgen voor speciale diëten waaronder koosjer en halal.

Drankwetten in Australië
De voorschriften met betrekking tot de consumptie en verkoop van alcoholische dranken verschillen van staat tot staat. De minimum leeftijd voor het kopen en consumeren van alcoholische dranken is 18 jaar. Aan jonge reizigers kan worden gevraagd hun leeftijd aan te tonen voordat zij een pub binnen mogen waar alcoholische dranken geschonken worden.

Roken in Australië
Roken is verboden in regeringsgebouwen, in het openbaar vervoer waaronder binnenlandse vluchten, touringcars en gebouwen van alle Australische luchthavens. Veel restaurants hebben ruimtes waar niet mag worden gerookt en in de belangrijkere hotels zijn kamers waar niet mag worden gerookt.

Fooien in Australië
Het geven van fooien in niet gebruikelijk in Australie en de bediening in restaurants en hotels wordt niet berekend. Kruiers op vliegvelden, taxichauffeurs en kappers verwachten evenmin een fooi. In de betere restaurants is het gebruikelijk om obers een fooi te geven van ongeveer 10% van het totaalbedrag. Het geven van fooien blijft echter altijd uw beslissing.

Religie in Australië
75% van de bevolking is Christelijk. Andere geloven in Australie zijn Moslim (1%), Boeddhisme (1%) en Joods (0,5%),houd hier rekening mee als u een kerk,enz bezoekt.

Australie evenementen en culturele attracties

Evenement : Shell Champions Series De National Capital
Begin juni vind de Shell Champions Series De National Capital 100 hier brengt men de beste auto coureurs van het land samen in de autorace competitie van Australie.

Evenement :Sun Coast Jazz Festival
Eind juni het Sun Coast Jazz Festival,dit festival vindt plaats in Tasmanie. Het is een jaarlijks jazz feest waar top artiesten en de beste Tasmaanse musici in gemengde groepen spontaan Jazz non stop ten gehore brengen. Er zijn twee voorstellingen van vrijdag tot zondagavond.

Evenement :Gold Coast marathon
Eind juni de Gold Coast marathon in Queensland De Gold Coast marathon omvat 4 belangrijke wedstrijden. De 42,2 kilometer Gold Coast Marathon, een halve marathon, een 10 kilometer loop en een 10 kilometer wandeling.

Evenement Darwin’s Beer Can Regatta
Eind juli de Darwin’s Beer Can Regatta,dit evenement vindt plaats in Mindil Beach in Darwin (Northern territory ).Deelnemers aan dit belangrijke fondsenwervende evenement in Darwin maken boten van bierblikjes, frisdrankblikjes en hergebruikte flessen om de titel te behalen. Er zijn ook strandanimaties voor degenen die niet mee doen in de race om een boot te bouwen. Deze evenementen omvatten tug-o-wars, zand slalom, strandraces in bodemloze boten etc.

Evenement :Sun-Herald City to Surf
Half augustus het Sun-Herald City to Surf Australisch grootste gemeentelijke fitness evenement van Sydney tot Bondi Beach vindt voor de 29ste keer plaats. De 14 kilometer weg race start bij Hyde park in het centrum en loopt door de oostelijke buitenwijken van Sydney en eindigt op de beroemde Bondy Beach. Het evenement is geschikt voor de topsporters als wel voor amateurs die op hun gemak de afstand afleggen.

Evenement :Melbourne Writers’ Festival
Eind augustus tot begin september het Melbourne Writers’ Festival ,gedurende dit evenement discussiëren schrijvers vanuit heel Australië en uit de wereld over aspecten uit de literatuur en het leven. Zij nemen deel in specialisten panels, individuele leessessies en interviews.

Evenement :Shinju Matsuri Festival
Eind augustus tot begin september Shinju Matsuri Festival of the Pearl Het festival vindt plaats in Chinatown, Broome. Shinju Matsuri, is een japanse term dat festival van de parel betekent. Het is een van Australisch oudste jaarlijks terugkerende festivals en het belangrijkste evenement van Broome en de Kimberley regio. Het tiendaagse festival brengt de gemeenschap samen in de viering van het diverse culturele erfgoed van Broom.

Evenement :International Barossa Music Festival
Eind september tot begin oktober International Barossa Music Festival ,een festival van twee weken in het wijnbouwgebied van Barossa met een breed scala aan internationale en nationale musici. Veel uitvoeringen worden gegeven in kerken en wijnkelders in de Barossa vallei. De uitvoeringen variëren van kamermuziek, dans, opera, orkest en zang.

Evenement :Carlton Country Music Festival
Half januari Carlton Country Music Festival ,dit festival vindt plaats in Tamworth, New South Wales.Het Carlton Country Music Festival is zonder twijfel Australisch belangrijkste country muziek evenement en omvat tevens het uitreiken van de prestigieuze Gouden Gitaar. Het is een tiendaagse viering van de wortels van de Australische cultuur en omvat meer dan 2000 voorstellingen, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn. De country muziek wordt gepeeld in clubs, pubs, op straat en in parken.

Activiteiten in Australië

Great Barrier Reef
De Great Barrier Reef strekt zich uit over 2000 kilometer en bedekt bijna 35 miljoen hectare in het noordoosten van Australië. Het bevat de leefomgeving van het onderwaterleven evenals de broedplaatsen voor bedreigde diersoorten als de groene en de valse karetschildpad. The great Barrier Reef biedt de meest spectaculaire duik- en snorkelplaatsen in Australië.

Kakadu nationaal park
Dit park ligt in het noorden van Australie, 120 kilometer van Darwin en omvat bijna 2 miljoen hectare. Naast het feit dat dit park een belangrijke biodiversiteit heeft, zijn de natuurlijke bronnen sinds meer dan 25.000 en mogelijk 60.000 jaar bewaard gebleven,ondanks menselijke bewoning in het gebied. Het park heeft een grote natuurlijke en culturele waarde, omdat het ook veel plaatsen van de Aboriginals bevat evenals een natuurlijke tentoonstelling van Aborigines kunst.

Uluru en Kata Tjuta Nationaal Park
Dit park omvat 133000 hectare en ligt in het centrum van Australië. Het is eigendom van de Anangu Aborigines. Het park is bekend om twee geologische natuurwonderen: Ayers Rock-Uluru de enorme zandstenen monoliet en Mt. Olga – Kata Tjuta die bestaat uit 36 koepels met steile wanden. Het gebied is van groot spiritueel belang voor de autochtone bevolking van Australie.

Tasmanie
De Tasmaanse wildernis, gelegen op het eiland Tasmanië, met zijn wilde rivieren, gletsjermeren en bergplateaus heeft overblijfselen uit elke periode.

Rondreizen in Australië
Er zijn verschillende mogelijkheden om rond te trekken in Australië. Een aantal busmaatschappijen organiseren rondreizen en kampeerreizen. Ook zijn er georganiseerde treinreizen. Daarnaast biedt het reizen per auto, motor of camper een uitstekende wijze om het land te zien en geeft het u de hand op het in uw eigen tempo te doen.

Cruises langs de kust van Australië
Voor degenen die Australië van kust tot kust willen bezoeken zijn er een aantal internationale cruisemaatschappijen die diverse Australische havens aan doen.

Actief en avontuurlijk Australië
Australië biedt een grote verscheidenheid aan actieve en avontuurlijke activiteiten als bush walking, trektochten per kameel en wildwater rafting. Het tropische regenwoud in noordoost Queensland en de Tasmaanse wildernis bieden een groot aantal mogelijkheden voor bush walking en rafting.

Watersport in Australië
Aan de meeste stranden zijn er mogelijkheden voor watersport en duiken. Met name de kustlijn aan de Great Barrier Reef biedt uitstekende duikmogelijkheden

Reis naar Australie

Met het vliegtuig naar Australië
De meeste reizigers in Australië arriveren per vliegtuig. De belangrijke internationale vliegvelden bevinden zich in Sydney, Melbourne en Brisbane. Daarnaast zijn er ook internationale vluchten van en naar Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns. Er zijn veel vliegverbindingen met Azië, Europa en de VS. Aangezien de vluchten vanuit Europa vaak lang duren, is het aan te bevelen om een stopover in bijvoorbeeld Bangkok of Singapore te maken. Ansett Australië, Quantas Airways en Singapore Airlines bieden internationale vluchten aan. Op de internationale vluchten is US $19,– luchthavenbelasting van toepassing. Deze belasting wordt ingehouden door de reisbureaus en wordt op het ticket vermeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om van en naar de vliegvelden te reizen. Op alle vliegvelden zijn taxi’s evenals internationale als nationale autoverhuurbedrijven aanwezig. De grotere vliegvelden beschikken over busverbindingen met de nabij gelegen steden

Reizen in Australië

Per vliegtuig
Bijna 80% van alle lange afstand reizen vinden plaats met het vliegtuig.

Busvervoer in Australië
Er zijn een aantal busmaatschappijen die busreizen voor langere afstanden aanbieden en er is een nationale busdienst, namelijk Greyhound Pioneer Australië. De bussen zijn comfortabel, maar houdt rekening met een lange zit indien u tussen twee grotere steden reist.

Treinvervoer in Australië
Australië beschikt over een skeletachtig spoorwegsysteem, dat alle grote steden met elkaar verbindt, behalve Darwin. Weinig mensen reizen lange afstanden per trein, omdat het de langzaamste wijze van vervoer is en de prijzen relatief hoog zijn.

Met de auto Australië ontdekken
Veel groepen toeristen huren of kopen gezamenlijk een auto. De Highway 1 loopt rond het hele continent en blijft nabij de kust. Op de binnenlandse wegen dient u op te passen voor de monstrueuze ‘road trains’ dit zijn vrachtwagens met meerdere opleggers. Deze stoppen niet en wijken niet uit.

Accommodaties in Australië
In Australië kent men verscheidene accommodatiesoorten, variërend van een simpel budget hotel tot hotels van topklasse, motels, appartementen, resorts en hostels. Indien u het ‘echte’land wilt leren kennen is het aan te raden om op bed en breakfast basis bij privé personen te verblijven of op boerderijen en in de zogenaamde country pubs. Australië heeft ook een uitgebreid netwerk van goed uitgeruste caravan parken in alle belangrijke toeristische plaatsen en in de meeste plaatsen in het land. De prijzen zijn afhankelijk van de accommodatie soort. Voor een budget kamer betaalt men in de regel ca. US $ 6-12; voor een middenklasse hotel US $ 20-60; en voor een top klasse hotel meer dan US $ 70.

Praktische informatie en links over Australië

Visa
Iedere nationaliteit met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse heeft een visum nodig. Toeristenvisa voor minder dan drie maanden zijn gratis. Toeristenvisa voor 6 maanden kosten US $ 22. Raadpleeg het consultaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding
Australië kent drie tijdzones: Eastern Standard Time is GMT (Greenwich Mean Time) + 10 uur; Central Time is GMT + 9,5 uur; en Western Time is GMT + 8 uur.

Electriciteit in Australie is 220-240V

Gezondheidszorg in Australië
Alle grotere Australische steden beschikken over moderne medische faciliteiten vergelijkbaar met West-Europa en de VS. Kleinere steden hebben klinieken die de meeste medische noodgevallen kunnen behandelen. Er staan strenge boetes op het meenemen van verboden goederen naar Australië. Medicijnen dienen gedeclareerd te worden. Het is toegestaan om een voorraad persoonlijke medicijnen voor 4 weken in te voeren. Neem het doktersrecept mee, niet alleen als bewijs voor de douane maar ook voor het geval u meer medicijnen nodig heeft. Het doktersrecept dient eerst door een Australische arts te zijn ondertekend voordat u bij een apotheek uw medicijnen kunt bijhalen. Een reisverzekering die medische kosten dekt is aanbevolen.Voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een vaccinatie verplicht. Er zijn geen specifieke aanbevolen vaccinaties voor Australië. Raadpleeg de plaatselijke GGD of TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne Kraanwater is veilig drinkwater. Ook vlees, vis fruit en groente in over het algemeen veilig om te eten.

Telefoneren in en naar Australië
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 000 voor politie, brandweer, ambulance en andere noodgevallen. De internationale toegangscode voor Australië is +61. Indien u vanuit Australië een internationaal telefoontje wilt plegen, draai dan 0011 gevolgd door de landcode.

Geldkoers Australië
Op alle internationale vliegvelden is het mogelijk geld te wisselen. Ook internationale top hotels wisselen geld om voor hun gasten. Geld kan het beste bij banken of op de vliegvelden worden gewisseld. Creditcards worden geaccepteerd. In de kleinere steden en afgelegen gebieden is moeilijker om met een creditcard te betalen. Travellercheques in de belangrijkere valuta worden door de grotere banken en hotels geaccepteerd. Om extra wisselkosten te vermijden is het aanbevolen om travellercheques in Australische dollars of in Britse ponden mee te nemen. Export en import van muntgeld in Australische Dollar of vreemde valuta boven de 10.000 Australische dollar dient te worden aangegeven bij aankomst of vertrek. De banken zijn van maandag tot donderdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Deze tijden kunnen variëren in het hele land.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder