Datum: 27 januari 2007
19 minuten leestijd
Barcelona Stadsgids
Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en staat bekend als het snijvlak van Noord en Zuid Europa. De stad kent zowel de traditie als het hypermoderne, het heeft schoonheid en charme. Het is een van de meest bijzondere eigenschappen van deze wereldstad aan de middellandse zee dat ze zich voortdurend van een andere kant laat zien zonder daarbij haar karakter te loochenen. Barcelona is niet alleen het Mekka voor toeristen, maar ook voor architecten en stadsplanologen. Vol met kleine pleintjes, parken, kades, en beelden werd Barcelona door een Amerikaan eens omschreven als het grootste openluchtmuseum ter wereld. Barcelona is een stad waar steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. Een plaats met boeiende contrasten; aan zee en toch midden in de bergen. Barcelona is ook een van de belangrijkste designhoofdsteden van Europa met, na Napels, de grootste historische binnenstad waarin men dagenlang kan vertoeven.
Vliegveld informatie Barcelona
Barcelona Airport
De luchthaven van Barcelona ligt 12 km zuidwestelijk buiten het stadsgebied in El Prat de Llobregat, in de buurt van de autosnelweg naar Castelldefels.
De verbinding naar de binnenstad (station Sants) wordt tot stand gebracht door de spoorwegmaatschappij van de staat RENFE alsook door de buslijnen EA en EN en door taxi’s.
Elke 30 minuten bestaat er een treinverbinding van de luchthaven naar het stadscentrum. De treinen verbinden de haltes Sants-Estaçio, Plaça Catalunya, Arc de Triomf en Clot-Aragó, waar men ook aansluiting vindt aan de metro. Elke 15 minuten is er ook een busverbinding tussen de luchthaven en de Plaça Catalunya. Buiten de terminal zijn er taxi’s. De rit tussen de luchthaven en het stadscentrum duurt ongeveer 30 minuten.
Adres: Barcelona Airport, Edificio Bloque Tecnico, 08820 El Prat de Llobregat, Spanje
Telefoon: +34 93 298 3838
Bezienswaardigheden
Parc Güell
Eusebi Güell, lid van een rijke, adellijke familie uit Barcelona, gaf Gaudi in 1900 opdracht voor de aanleg van een soort tuindorp op een braakliggend stuk land in het noordoosten van de stad. Het plan zelf vond weinig steun en het werk werd in 1914 gestaakt. Gaudi had het plan echter met veel enthousiasme opgepakt, omdat het hem in staat stelde zijn ideeën over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven. Dit leidde onder meer tot uit het gesteente groeiende pergola’s, harmonieus in het landschap geïntegreerde trappen en paden en overal golvende, veelkleurige mozaïekversieringen, waarmee Gaudi de alomtegenwoordigheid van God tot uitdrukking wilde brengen. Maart en okt ma – zo 10.00 – 19.00 uur, apr en sept ma- zo 10.00 – 20.00 uur, mae – aug ma – zo 10.00 – 21.00 uur, nov – feb ma – zo 10.00 – 18.00 uur. Gratis toegankelijk. Carrer d’Olot
Columbusmonument
Of Columbus nou Catalaan was (wat vaak wordt beweerd) of niet, blijft de vraag. Bij de terugkeer van zijn eerste ontdekkingsreis in april 1493 werd hij in elk geval door het Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabella in Barcelona ontvangen. Om die verbondenheid met Catalonië te benadrukken, werd in 1888 deze 60 m hoge gedenkzuil voor hem opgericht. Een lift brengt u omhoog naar een platform, vanwaar u een mooi uitzicht hebt over de binnenstad en de haven. juni – sept ma -zo 9.00 – 20.30 uur, sept. – apr ma – vr 10.00 – 13.30 en 15.30 – 18.30 uur, za en zo 10.00 – 18.30 uur. Placa del Portal de la Pau, metro: Drassanes (lijn 3)
Santa María del Mar
Dit wordt wel als een van de mooiste godshuizen van Barcelona beschouwd. De kerk werd voor middeleeuwse begrippen in een recordtijd van 50 jaar neergezet (1320 – 1370) en staat te boek als een bijzonder zuiver voorbeeld van de Catalaanse gotiek. In de vrijwel lege binnenruimte ziet u slanke zuilen in het zachte gefilterde licht dat door de schitterende veelkleurige vensters (gedeeltelijk nog uit de 15de eeuw) naar binnen valt. Ondanks alle grootsheid brengt dit een intens gevoel van innerlijke rust en kalmte teweeg. Geopend: ma – za 9.00 – 13.30 en 16.30 – 20.00 uur, zo 10.00 – 13.30 en 16.30 – 20.00 uur. Placa de Santa Maria, metro: Jaume I (lijn 4)
Sant Pau del Camp
Een prachtig, klein Romaans klooster – een van de oudste in Barcelona, waarvan de oorsprong teruggaat tot een ver, duister verleden. Het klooster onderscheidt zich niet door indrukwekkende kunstschatten, het eenvoudige schip van de kerk doet eerder nogal kaal aan. Het is vooral de bijna landelijke stilte te midden van de jachtige stad, de poëtische betovering in de onmiddellijke omgeving van prostitutie en drugshandel, die de bezoeker in verrukking brengt. Dit geldt met name voor de kleine 13de eeuwse kruisgang. Geopend: wo – ma 17.00 – 20.00 uur. Carrer de Sant Pau 101, metro: Parallel (lijn 2, 3)
Casa Battló
Dit tussen 1904 en 1906 door Gaudi verbouwde woonhuis van de familie Batllo, waarvan de huidige eigenaars niet goed weten wat ermee aan te vangen, is een van de vrolijkste en meest poëtische werken van deze architect. De rijk versierde gevel golft als een vijver vol waterlelies in het ochtendlicht. Daarboven rust het dak, in de vorm van het voor Gaudi zo kenmerkende kolossale drakenlijf zonder kop of staart.Nicht öffentlich zugänglichPasseig de Gracia 43, metro: Passeig de Gracia (lijn 2, 3, 4)
Sagrada Familia
Gaudi zelf vergeleek deze imposante, onvoltooid gebleven kathedraal met de grootse middeleeuwse kerkgebouwen, waar generaties- of zelfs eeuwenlang aan werd gewerkt. Hij was een jonge man toen hij de opdracht in 1882 aannam en hij heeft er tot aan zijn tragische dood in 1926 onvermoeibaar aan doorgewerkt. Een levenswerk dus, dat zowel Gaudi’s artistieke als menselijke ontwikkeling laat zien. Oorspronkelijk ging hij uit van neogotische vormen, maar in de loop der jaren streefde hij met deze tempel naar een bijna mythische vereniging van kunst en religie. Hierbij kreeg iedere steen, ieder architectonisch element naast zijn structurele betekenis ook een metafysische symboliek mee. Gaudi zelf kon alleen de oostelijke gevel van de Geboorte van Christus voltooien. De huidige bouwactiviteiten zijn – niet zonder kritiek – gebaseerd op nog bestaande plannen en modellen. De recentelijk voltooide westgevel wordt opgesierd met de sculpturale bijdragen van Josep Subirachs, momenteel de voornaamste architect van de kathedraal. Er bestaat veel waardering voor deze Catalaanse meester, maar de discussies over stijlbreuk en misinterpretaties van de bedoelingen van Gaudi zijn niet van de lucht. Intussen vordert het werk langzaam, maar gestaag, en hier en daar begint men al ongerust te worden dat de kathedraal op een dag – hoewel dat nog vele jaren kan duren – misschien zelfs voltooid zal raken. Zoals het bouwwerk er nu al sinds jaar en dag onvolledig bij staat en belangstellenden trekt, lijkt het wel of pas dan de bedoelingen van Gaudi echt geweld worden aangedaan. Het uitzicht over de stad vanaf de torens aan de Oostgevel is indrukwekkend. Dag. 9.00 – 18.00 uur, Placa de la Sagrada Familia, metro: Sagrada Familia (lijn 2, 5)
Parc de l’Espanya Industrial
Onder Franco groeide Barcelona uit tot één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Parken en groenvoorzieningen werden in die tijd überhaupt niet belangrijk gevonden. Het aanvullen van dit tekort was na de dood van dictator Franco een van de prioriteiten van het nieuwe stadsbestuur. Daarom ontstond in de wijk Sants op het terrein van een onrendabel geworden fabriek het Parc de l’Espanya Industrial, een nieuw park dat volgens moderne maatstaven werd aangelegd. Op overtuigende wijze zijn hier moderne architectuur, hedendaagse kunst en recreatiemogelijkheden voor de overwerkte bevolking gecombineerd. Metro: Sants Estacio (lijn 3, 5)
Parc del Laberint
Dit uitgestrekte park dat op de helling van de berg Collserola ligt en in 1971 voor het publiek toegankelijk werd gemaakt, heeft lange tijd een vrijwel kwijnend bestaan geleid. Sinds hier in de buurt echter de nieuwe wielerbaan voor de Olympische Spelen werd aangelegd, is het als recreatiegebied niet meer weg te denken. Vooral de bewoners van het noorden van de stad maken er ’s zondags veel gebruik van. Het landgoed met zijn mooie, in Moorse stijl verbouwde paleisje werd eind 18de eeuw door eigenaar Marquis de Alfarras veranderd in een romantische tuin met beelden, bruggetjes en marmeren tempeltjes. In het midden ligt een ingewikkelde doolhof die uit gesnoeide cipressen bestaat. Metro: Montbau (lijn 3)
Placa de Sant Felip Neri
Dit romantische pleintje dat in de gotische wijk ligt, is niet gemakkelijk te vinden. Verstopt achter bochtige steegjes, openbaart het zijn betoverende charme alleen aan diegenen die buiten de platgetreden paden durven gaan. Er valt op het eerste gezicht niet veel te zien: de eenvoudige barokke gevel van de kerk, de renaissancistische gevel van het schoenenmuseum… De murmelende bron en het lommerrijke groen zorgen voor een subtiele poëtische sfeer. Metro: Catalunya (lijn 1, 3)
Barceloneta
In 1753 werd direct aan het strand begonnen met de aanleg van een voor die tijd heel moderne wijk. De wijk werd ontworpen door een Vlaams militair ingenieur, Prosper Verboom, met de bedoeling om hier de inwoners van de Ribera te huisvesten die door de bouw van de Ciutadella dakloos waren geworden. De één verdieping tellende huizen werden in smalle, rechthoekige blokken gezet, zodat overal voldoende zonlicht naar binnen kon vallen: wooncomfort voor een arbeiderswijk in de 18de eeuw. De wijk ziet er nog bijna net zo uit als hij toentertijd is aangelegd. Er wonen nog steeds eenvoudige lieden, die hun brood vaak op zee verdienen. Maar de huizen zijn hoger en de straten donkerder geworden, en van het wooncomfort is niet veel meer overgebleven. Het beste kunt u deze wijk ’s ochtends bezoeken, als de vele winkeltjes en de overdekte markt aan het Placa de la Font open zijn. De Barceloneta is beroemd om de vele barretjes en visrestaurants. De kwaliteit van de eettentjes wisselt echter nogal. Metro: Barceloneta (lijn 4)
Musea in Barcelona
Fundacio Thyssen Bornemisza – Stichting Thyssen Bornemisza
Deze privé schilderijenverzameling geeft u een uniek overzicht van de Europese kunstgeschiedenis, van de vroege Italianen tot aan de 18de eeuwse barok. In deze verzameling, die is ondergebracht in het klooster Santa Maria de Pedralbes, zijn vele beroemde namen bijeengebracht. Het pronkstuk van de verzameling is wel de paneelschildering Madonna dell’ Vmita van Fra Angelico. Ook het klooster zelf, gesticht in 1326, is beslist een bezoek waard. Ter bezichtiging opengesteld zijn onder andere de kerk en de kruisgang. Bovendien kunt u verschillende cellen bekijken, waaronder die van de H. Michael met fresco’s van Ferrer Bassa. Di – zo 10.00 – 14.00 uur, Baixada Jel Monestir 9
Fundació Joan Miró – Instelling Joan Miró
Dit prachtige, veel licht doorlatende museum op de Montjuic werd gebouwd door Josep Lluis Sert, één van de grote Catalaanse architecten van deze eeuw. Sert, die persoonlijk bevriend was met Joan Miro, wist inhoud en ruimte tot een hechte eenheid te vormen. In het museum is een omvangrijke collectie te zien van schilderijen, tekeningen, wandtapijten en keramiek van Miro, die als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Spaanse moderne kunst geldt. De werken zijn gemaakt tussen 1914 en 1978. De tentoonstelling, die geheel op Miro is gericht, wordt aangevuld met wisselende exposities van andere kunstenaars. Geopend: jul – sept di – za 10.00 – 20.00 uur, okt – jun di – za 10.00 – 19.00 uur, do 21.30 uur, Avinguda Miramar, 71, metro: Parallel (lijn 2, 3), overstappen op het kabelspoor naar de Montjuic
Museu d’Art Contemporani – Museum voor hedendaagse kunst
Sinds kort kan Barcelona op een nieuw prestigeobject bogen: het Richard Meier gebouw, waarin het Museum voor hedendaagse kunst is gevestigd. Het blinkend witte gebouw met zijn lichte ruimten en binnenhoven ligt in de donkere, sterk verwaarloosde wijk Ravel. Hier treft u een relatief kleine verzameling moderne en modernste kunst, die met wisselende tentoonstellingen aangevuld wordt. Geopend: 25. jun – sept ma, wo, vr 11.00 – 20.00 uur, do 11.00 – 21.30 uur, okt – jun ma, wo – vr 11.00 – 19.30 uur, immer za 10.00 – 20.00 uur en zo 10.00 – 15.00 uur, Placa dels Angels 1, metro: Catalunya (lijn 1, 3), Universitat (lijn 1, 2)
Museu d’Art Modern – Museum voor moderne kunst
Hier vindt u onder meer een omvangrijke verzameling van catolonische schilders uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw Weliswaar vindt u hier een enkele moderne kunstenaar, zoals Dali, Miro of Tapies, maar wat een bezoek echt de moeite waard maakt, dat zijn de Catalaanse meesters van eind 19de, begin 20ste eeuw. Al direct bij de ingang ligt de indrukwekkende Fortunyzaal met de Vicaria en de reusachtige veldslag van Tetuan. Andere grote vertegenwoordigers van deze bloeiperiode van de Catalaanse cultuur- noucentisme en modernisme – zijn: Marti i Alsina, Vayreda, Casas, Rusinol, Nonell en Mir. Zeer mooi is ook de verzameling Jugendstilmeubels. Di – za 10.00 – 19.00 uur, zo 10.00 – 14.30 uur, Placa de les Armes, metro: Barceloneta (lijn 4)
Museu de Ceramica – Keramiekmuseum
Dit museum is voor kenners en liefhebbers van Spaans aardewerk een ware schatkamer! De diverse collecties geven een compleet overzicht van de complete Spaanse keramiekproductie, te beginnen bij de vroeg – Arabische stukken van eind 12de eeuw. Als topstukken gelden de tegelplafonds van La Sardana en Cursa de Braus uit de 19de eeuw en natuurlijk de unieke verzameling van Llorens Artigas. Artigas is een van de beroemdste hedendaagse keramiekkunstenaars van Spanje. Di – za 10.00-18.00 uur, zo 10.00 – 15.00 uur, Diagonal 686, metro: Palau Reial (lijn 3)
Museu del Calcat – Schoenenmuseum
Een kleine curiositeit onder de musea van Barcelona. Hier wordt zo ongeveer alles tentoongesteld wat de mensheid de afgelopen 2000 jaar aan zijn voeten heeft gedragen. Di-zo 11.00 – 14.00 uur, Placa de Sant Felip Neri 5, metro: Jaume I (lijn 4)
Museu d’Art de Catalunya – Museum voor Catalaanse kunst
Zelfs al valt er tijdens uw vakantie geen druppel regen, dan nog mag u een bezoek aan het museum voor Catalaanse kunst niet overslaan. De in dit museum getoonde waardevolle erfenis uit de romaanse en gotische tijd is zonder overdrijving uniek in de wereld. De overweldigende eenvoud van de wandschilderingen wordt nog eens versterkt door de buitengewoon geslaagde presentatie. De schilderingen zijn te zien in grotendeels waarheidsgetrouw nagebouwde ruimten, waardoor hun sacrale uitstraling zoveel mogelijk behouden blijft. Men is lange tijd (en nog steeds) bezig geweest met verbouwingen aan het museum, maar de romaanse en de gotische afdeling zijn inmiddels weer geopend. Bij een wandeling door de uitgestrekte zalen moet u zich ook beslist de hoogtepunten niet laten ontgaan: de kerken Sant Climent en Santa Maria van het Pyreneeën dorpje Taüll, die hier compleet met hun schitterende wandschilderingen zijn nagebouwd. Net zo indrukwekkend is de gotische collectie, die sinds het voorjaar van 1997 weer toegankelijk is voor het publiek. Hierbij moet u vooral de altaarstukken van Lluis Dalmau (Mare de Deu dels Consellers) en Jaume Huguet, de grootste Catalaanse schilder uit de Middeleeuwen (Sant Jorli), niet overslaan. Het museum is ondergebracht in het Palau Nacional de Montjuic, dat voor de Wereldtentoonstelling van 1929 als zogeheten nationaal paleis werd gebouwd en, zoals alle gebouwen uit die tijd, hard toe was aan een grondige verbouwing.Het ligt in de bedoeling de collectie aan te vullen met een aantal beroemde werken uit andere Barcelonese musea, zodat de bezoeker hier in de toekomst een volledig overzicht kan worden geboden van de Catalaanse kunst, van de vroeg- Romaanse tijd tot aan de eerste helft van de 20ste eeuw Di- do 10.00-19.00 uur, wo 10.00 – 20.00 uur, zo 10.00-14.30 uur, Mirador del Palau, metro: Espanya (lijn 1, 3)
Museu del Perfum – Parfummuseum
Deze kleine verzameling, die de bezoeker een uitgebreid overzicht biedt van de geschiedenis en ontwikkeling van parfum en cosmetica, is echt een curiosum. Het begint met prehistorische vondsten, omvat Griekse flesjes van keramiek en Romeins glaswerk tot en met essenciers uit de 17de en 18de eeuw. Ma – vr 10.30 – 13.30 en 16.30 – 20.00 uur, toegang gratis, Passeig de Gracia 39, metro: Passeig de Gracia (lijn 2, 3, 4)
Museu dels Automats – Speelautomatenmuseum
In een voormalig theater op de Tibidabo heeft de directie van het daar gelegen amusementspark als herinnering aan voorbije tijden een nostalgisch/ romantisch museum ingericht voor speelautomaten uit de l9de en 20ste eeuw. De jongere generatie, die aan hypermoderne computerspelletjes gewend is, zal zeker onder de indruk raken van deze (goeddeels weer functionerende) pronkstukken van weleer. Als u zelf in alle rust wilt teruggaan in de tijd, dan kunt u de tieners misschien beter meteen naar het meer eigentijdse amusementspark sturen, dat u tegelijk met het museum betreedt. Tibidabo, metro: Tibidabo (FGC), overstappen op de Tramvia Blau en het kabelspoor
Restaurants in Barcelona
Schilling
Modern koffiehuis met kunstzinnige ambiance. Gezellig, absoluut in. Zo nu en dan een beetje luidruchtig. Ma. – za. 10 – 2.30 uur, zo. vanaf ‘s middags, Ferrán 23, metro: Liceu (L3)
Ot
Het minuscule restaurant in de Gràcia-wijk, gastronomische verrassing van de laatste jaren (met eerste Michelin-ster), biedt een creatieve herinterpretatie van de mediterrane keuken. Er wordt een wisselend verrassingsmenu geserveerd. Reserveren! Ma.- vr. 14 – 15.30 en ma. – za. 21 – 22.30 uur, Torres, 25, tel. 932 84 77 52, metro: Joanic (L4)
La Gardunyia
Het voormalige, gemoedelijke restaurant aan de Boqueria-markt moest vanwege een sanering wijken. Nu in moderne outfit een paar deuren verder, maar nog steeds met marktverse gerechten tegen relatief voordelige prijzen. Ma. – za. 13 – 16 en 20 – 24 uur, Jerusalem, 12, tel. 933 02 43 23, metro: Liceu (L3)
La Venta
Op de in de winter verwarmde terrassen van het fraaie tuinrestaurant geniet u niet alleen van de mediterrane gerechten, maar ook van het uitzicht en de frisse lucht van de Tibidabo. Ma. – za. 13.30 tot 15.15 en 21.00 – 23.15 uur, Placa Doctor Andreu, tel. 932 12 64 55, metro: Tibidabo, eindstation Tramvia Blau
Margarit
Authentieke, rustieke taveerne in voormalige paardenstal. Eenvoudige gerechten, te gekke sfeer, meestal zeer vol. Laat dit niet aan u voorbijgaan! Ma. – za. 21 – 23.30 uur, Concórdia, 21, tel. 934 41 67 23, metro: Poble Sec (L3)
Mesón del Café
Vrijwel nergens in Barcelona kunt u zulke lekkere koffie drinken in zo’n prachtig interieur, als u tenminste een plaatsje kunt vinden in dit piepkleine tentje in de gotische wijk. Llibreteria 16, metro: Jaume I (lijn 4)
Botafumeiro
Dit restaurant heeft voornamelijk gerechten uit de Galicische keuken op de kaart staan, een waar paradijs dus voor liefhebbers van vis en schaaldieren. Het restaurant bezit een aanzienlijke wijnkelder, waar vele verrassend goede Galicische (en natuurlijk ook andere) wijnen liggen te rijpen. Dag. 13.00 – 01.00 uur, Gran de Gracia 81, tel. 932 18 42 30, metro: Fontana (lijn 3)
Tragaluz
Hier serveert men de moderne Catalaanse keuken. Dat is echter niet de voornaamste reden waarom dit eigentijdse restaurant warm wordt aanbevolen. Dit is namelijk een gelegenheid die is uitgevoerd in typisch Barcelonees design. Geopend: dag. 13.30 – 16.00 en 20.30 – 24.00 uur. Passage de la Concepcio 5, tel. 934 87 01 96, metro: Diagonal (lijn 3, 5)
Senyor
Wijnproeverij aan een van de bijzonder fraaie middeleeuwse pleinen van de stad. Reusachtig veel keus uit eersteklas, vakkundig geserveerde wijnen en cava’s. Kleine hapjes voor echte fijnproevers. Regelmatig variërende tapas- en wijnkaart. Di. – za. 12 – 1.30 uur, zo. 12 – 24 uur, Placa Santa María, 5, metro: Jaume I (L4)
Uitgaan in Barcelona
La Paloma
Barcelona’s mooiste danspaleis met de charme van de voorlaatste eeuwwisseling. Spiegels, stuc, putto’s en pluche, heerlijk decadent decor in goud en rood. Eerder op de avond danst een wat rijper publiek, vanaf middernacht het wat jongere. Een instituut! Do. – zo. 18 – 21.30 en 23.30 – 3.30 uur, Tigre, 27, tel. 933 01 68 97, metro: Universitat (L1, L2)
Bikini
Discotheek, salsadanszaal en cocktailbar onder één dak; er worden ook concerten gegeven. Een van de meest trendy clubs van de stad. Di.- za. vanaf 24 uur, zo. vanaf 19 uur, Déu i Mata, 105, metro: Les Corts (L3)
Dot Light Club
Een avant-gardistische lichtgordijn scheidt de rood verlichte bar van de blauw belichte dansvloer. Een bijzonder interessant adres voor moderne muziek en dj-sessies. Dgl. vanaf 22 uur, Nou de San Francesc, 7, metro: Drassanes (L3)
Jamboree
Historische jazzkelder, 1959 geopend, en nog steeds een van de beste adressen voor veeleisende fans. Optredens van jazz- en bluesmuzikanten uit binnen- en buitenland. In de late uurtjes dansbaar. Meestal stampvol. Dgl. 22.30 – 5.30 uur, Placa Reial, 17, metro: Liceu (L3)
Auditori de Barcelona / auditorium
Het door toparchitect Rafael Moneo ontworpen, in 1999 ingewijde gebouw meteen naast het Nationale Theater had als olympisch prestigeobject eigenlijk al in 1992 moeten staan. Met zijn meer dan 40.000 m2 en een hoofdzaal met meer dan 2000 zitplaatsen voor grote symfonische concerten en een kleinere kamermuziekzaal is het auditorium het moderne centrum van het concertleven alhier. Hier treden internationale megasterren op en het is tevens de thuisbasis van het symfonieorkest van Barcelona. Lepant, 150, tel. 932 47 93 00, www.auditori.com, metro: Monumental (L2), Glòries (L1)
Gran Casino de Barcelona
In het gebouw van het luxehotel Arts aan het strand van het olympische dorp. Franse en Amerikaanse roulette, blackjack, speelautomaten. Geen toegang zonder pas, identiteitsbewijs of rijbewijs. Restaurant, cafetaria, bar, Discotheek. Dgl. 13 – 5 uur, Marina, 19, tel. 932 25 78 78, metro: Ciutadella (L2)
Blue Moon
In deze kleine, intieme Pianobar serveert Eddy Collins de beste cocktails in de stad. Live piano van 19?20 uur. Een zweem van Casablanca. Dagelijks geopend van 17–1 uur, Rambla 128 in Hotel Rivoli, metro: Catalunya (L1, L3)
Partycular
Als het weer slecht is, speelt het hele gebeuren zich af in een voormalige villa. In de zomer gaat men terug in de tijd in een reusachtige tuin aan de voet van de Tibidabo, waar men rustig kan verdwalen. Avinguda del Tibidabo 61, metro: Tibidabo (FGC), Tramvia Blau
London Bar
Bar met licht decadente Jugendstilsfeer, waarin telkens weer een behoorlijk goed jazzprogramma wordt geboden. Geopend: di – zo 19.00 ur, Nou de la Rambla 34, metro: Liceu (lijn 3)
Mercat de les Flors
Hedendaags theater en danstheater op internationaal niveau. In de voormalige bloemenmarkt worden gastvoorstellingen vanuit de hele wereld afgewisseld met optredens van Spaanse en Catalaanse kunstenaars. Bezienswaardig is ook de koepel boven de entree. Hier liet Miquel Barceló een van zijn mooiste schilderingen na. Lleida, 59, tel. 934 26 18 75, metro: Placa Espanya (L1, L3)
Winkelen in Barcelona
Masriera i Carreras
Klassieke juwelier: Jugendstilsieraden naar eigen ontwerp. Rambla, 105, metro: Liceu (L3)
Oude binnenstad
De interessantste en meest sfeervolle winkels om lekker langs en door te struinen bevinden zich in de middeleeuwse stegen van de Joodse wijk: in de Carrer de la Palla en in de Gasse Banys Nous. Meubels, lampen, boeken, kunstvoorwerpen – alles wat het verzamelaarhart begeert.
Laie
Hoogstaand boekenaanbod, nieuwe uitgaven op het gebied van literatuur, kunst, design, film en fotografie, cultuurtijdschriften in het Spaans, Engels of Frans. Vakkundig advies. Literatuurcafé met internationale kranten/tijdschriften. Pau Claris, 85, metro: Catalunya (L1, L3)
Caelum
Hemelse delicatessen die in Spaanse kloosters volgens originele recepten zijn vervaardigd – gebak, marsepijn, honing, wijnen, likeuren. In de uniek gerestaureerde kelder uit de 14e eeuw kunt u bij kaarslicht en oude muziek theesoorten en miswijnen proeven. Di. – zo. 10.30 – 14 uur en ma. – za. 17 – 20.30 uur, Carrer de la Palla, 8, metro: Liceu (L3)
Norma
Trefpunt van gezworen stripbladliefhebbers. Reusachtig aanbod, ook exposities, posters, shirts, horloges. Passeig de Sant Joan, 9, metro: Arc del Triomf (L1)
FNAC
Breed aanbod, aantrekkelijke aanbiedingen. Mainstream. El Triangle, Placa de Catalunya, metro: Catalunya (L1, L3); L’Illa, Diagonal, 549, metro: Maria Cristina (L3)
Cerrerí Subirá
Betoverende kaarsenwinkel, waarin de tijd sinds 1761 lijkt te hebben stilgestaan. Alleen al de interieurinrichting is een bezoekje waard. Llibretería, 7, metro: Jaume I (L4)
Fargas
De verrukkelijke geuren van zelfgemaakte chocolade zijn al van verre te ruiken. Hier treft u een schitterende Jugendstilwinkel aan met een lange traditie. Een aanrader! Caner del Pi 16, metro: Catalunya (lijn 1, 3)
Itaca
Een van de mooiste keramiekwinkels in Barcelona. Ferran 26, metro: Liceu (lijn 3)
Centre Permanent d’Artesanía
In dit door de Catalaanse regering onderhouden expositiecentrum voor plaatselijk kunsthandwerk kunt u veel van de geëxposeerde stukken tegen redelijke prijzen aanschaffen: keramiek, glas- of ijzerwerk van traditionele makelij tot uiterst modern design. Passeig de Gràcia, 55, metro: Passeig de Gràcia (L2, L3, L4)
Barcelona Reizenservice
28 september
Veiligheidstips voor avontuurlijke reizigers: Bereid je voor op het onverwachteAvontuurlijk reizen is een geweldige manier om de wereld te verkennen, je grenzen te verle...
Lees verder12 september
Groene hotels en verblijven in onverwachte plaatsenGroene hotels en duurzame verblijven zijn de toekomst van reizen. Ze combineren comfort me...
Lees verder2 september
Zomervakanties Off-the-Beaten-Track: Vermijd de drukte en geniet van de zonDroom je van een zomervakantie zonder de drukte van toeristische hotspots? Off-the-beaten-...
Lees verder© 2025 Travelspiration | Begin jouw reis hier