Boedapest: Een pracht van een stad

Inspiratie door: Nasrullah     Datum: 18 september 2020   

6 minuten leestijd

Gevestigd in het hart van Centraal-Europa en gescheiden door de Donau rivier, met het pittoreske Boeda-gebergte ten westen en Pest ten oosten, is de Hongaarse hoofdstad Boedapest niets minder dan een parel. De stad heeft alles te bieden wat reizigers kunnen wensen van een Europese stad: interessante geschiedenis, talloze culturele bezienswaardigheden, prachtige natuur, een aantrekkelijke uitgaansbuurt, en goedkope drankjes. Een vakantie of citytrip naar Boedapest zal zeker een memorabele reiservaring worden.

Aangezien Boedapest een populaire bestemming is voor toeristen, is er ook een breed aanbod om een accommodatie naar jouw voorkeur te kiezen. Veel toeristen kiezen ervoor om in een hostel te overnachten, aangezien je voor slechts 5 euro al een slaapplaats hebt in een gedeelde kamer, in het hartje van de stad. Dat is cool, toch! Naast de keuze voor de accommodatie, raad ik je aan om een kaartje voor het openbaar vervoer te kopen. Zo kan je de toeristische plaatsen snel en eenvoudig bereiken tijdens je verblijf in de stad.

Boedapest, Kettingbrug

Gids voor Boedapest

Geen paniek als je niet goed weet wat eerst te doen in deze mooie stad, ik zal je er doorheen gidsen! Start de dag met een ochtendwandeling langs de machtige Donau rivier naar de iconische Széchenyi Kettingbrug. Dit geeft je het indrukwekkendste zicht over de rivier. Niet alleen ‘s morgens, maar ook ‘s avonds is het een bezoekje waard. Het fantastische panoramische zicht en de stadslichten die reflecteren in de stromende rivier zullen je fascineren.

Op 15 minuten wandelafstand van de Kettingbrug, kan je één van de mooiste architecturale werken bewonderen, namelijk het Hongaarse Parlement. Het geeft reizigers een boeiend overzicht van de geschiedenis van haar politieke macht. Binnenin het gebouw kan je boeiende artefacten, architecturale versieringen, en kunst bekijken. Als je graag meer wenst te weten over haar geschiedenis, is een begeleide rondleiding door het oudste gebouw van Hongarije aan te raden. Enkele minuten verderop bevindt zich de Sint-Stefanusbasiliek, een neo-renaissance-bouwwerk. Rond de kerstperiode kan je er één van de mooiste en oudste kerstmarkten bezoeken. Hier kan je mooie handgemaakte spullen en speciale, authentieke Hongaarse delicatessen vinden. In deze omgeving zijn er diverse bekende restaurants, waar je zeker eens moet gaan lunchen. Er zijn, natuurlijk; talrijke Hongaarse keukens om uit te kiezen, die allerlei gerechten aanbieden, waaronder Goulash, Langos, Fozelek en Töltött Káposzta (gevulde kool bladeren). Mijn lievelingsgerecht is nog steeds Langos – een echte aanrader. Dit is een in olie gebakken brood met veel verschillende soorten toppings, die meestal gegeten wordt met looksaus, kaas, en zure room. Als nagerecht, raad ik Kürtöskalács (of Chimney cakes) aan. Dit zijn zoete, cilindervormige broodjes gemaakt van zoet gistdeeg, die gebakken worden boven houtskool en nadien bedekt worden met een laagje suiker.

Boedapest, Grote Markthal (Great Market Hall)

Grote Markthal (Great Market Hall), de grootste markt van Boedapest

De volgende halte van jouw citytrip is de Great Market Hall. Het is de grootste en bovenal de meest iconische markt in de stad. Je kan er inheems vervaardigde lokale goederen en voedsel kopen en je kan er de gastvrije locals ontmoeten die deze producten met veel liefde gemaakt hebben. Hier kan je ook enkele populaire lokale snacks kopen, zoals Pogača, salami en augurken. Dit is ook de geschikte plaats om de goedkoopste, maar ook de leukste souvenirs te kopen voor jouw vrienden en familie. Wees verzekerd dat je het nergens goedkoper zal vinden dan in deze markthal.

Boedapest, Vissersbastion

Vissersbastion

Niet zo ver van deze markt bevindt zich één van de meest romantische plaatsen in de stad, dat een geweldig uitzicht biedt over de Donau en het stadsdeel Pest. Dit heet het ‘Vissersbastion’, en is het populairste uitzicht – niet alleen voor toeristen, maar ook voor locals zoals mezelf. Het gebouw zelf is prachtig, met al haar torentjes en trappen. Daarnaast is het bastion gekend voor een esthetisch vormgegeven stadskerk, genaamd Matthiaskerk. Men kan zowel in de Matthiaskerk als in het Vissersbastion genieten van een synthese van architectuur en kunst. Het is een plek die je bezocht moet hebben wanneer je in Boedapest bent.

BoedaBoedapest, naar Gellértbergpest, naar Gellértberg

Gellértberg, prachtig panoramisch zicht over de stad

De volgende halte van jouw reis is een wandeling van Gellértberg naar Citadella. Hier kan je genieten van een prachtig panoramisch zicht over de stad voor zonsondergang. Dit is het hoogste punt van Boedapest en geeft het beste uitzicht over de hele stad. Je kan geen betere plaats vinden om in één oogopslag de hele stad te overzien. Vanop de berg leiden er verschillende paden naar deze Citadella, één vanaf de Elizabeth Bridge en een andere vanaf Szent Gellért Square. De site is ook opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Boedapest, Parlementsgebouw

Ontdek de geschiedenis van Boedapest

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, bezoek dan zeker naast de toeristische attracties ook enkele goede musea. In het verleden werd Hongarije geregeerd/bezet door verschillende rijken, zoals Romeinen, Mongolen, Ottomanen, Sovjets, Tsjechen en Magyaren. De turbulente middeleeuwse geschiedenis van het land wordt duidelijk weergegeven in de musea met talrijke oude relikwieën. Het belangrijkste museum daarvan is het Hongaarse Nationale Museum. Dit is het oudste museum in het land, gebouwd in 1847, en bezit een collectie van miljoenen items en artefacten die het tijdperk van de Arpad-dynastie tot het tijdperk van het communisme weergeven. De andere musea zijn onder meer de Hongaarse Nationale Galerie, Ludwig, Boedapest en Hungarian National History Museums. De toegangsprijs verschilt van museum tot museum, maar de toegang is gratis op de Hongaarse nationale feestdagen op 22 en 23 oktober. Hetzelfde geldt voor het Hongaarse Parlement.

Vooraleer ik iets vertel over één van de leukste dingen die je kan doen in Boedapest, geef ik je een suggestie voor een diner. Het zou eigenlijk meer zijn dan een etentje als je voor “dinner on the cruise” kiest. Dit moet je zeker eens proberen! Een één-uur durende cruise langs de Donau met diner en een cocktail inbegrepen zal je ervaring een niveau hoger tillen. Zet jouw tocht verder langs verschillende kroegen om het nachtleven in Boedapest te ervaren.

Boedapest. Ruin Bars

Een kroegentocht is altijd een goede manier om dit te ontdekken, en het is ondenkbaar om de kroegentocht te beëindigen zonder Boedapest’s ruin bars te bezoeken. Deze kroegen bevinden zich in het Joodse district van de stad. Je kan de lokale dranken proeven, zoals Palinka, wat een lokaal Hongaars drankje is op basis van verschillende soorten fruit en met een alcoholpercentage van 30 tot 50%. Na de kroegen kan je jouw tocht afsluiten in één van de nabijgelegen clubs, maar let op dat je de dag nadien geen kater hebt!

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder