Bonaire

Datum: 25 januari 2007   

8 minuten leestijd

Bonaire is het dunst bevolkte en minst ontwikkelde eiland van de ABC eilanden ofwel Aruba, Bonaire, Curaçao. Het eiland is 40 km lang, 8 km breed en ligt op 72 km ten noorden van Venezuela. Het landschap van Bonaire is heuvelachtig in het noorden en vlak in het zuiden. Overal is het droog. Het hoogste punt, de Brandaris Heuvel in het Slagbaai Nationaal park, is 235 meter hoog. Ook Klein Bonaire is behoort tot Bonaire, dit eiland is 600 ha en ligt aan de west kust.Bonaire, het kleine eiland in het Caribische gebied, is een populaire bestemming voor duik- en strand liefhebbers. Het water rondom het eiland is tot 57 meter diep tot nationaal park uitgeroepen. Bonaire heeft een unieke onderwaterwereld en is daardoor een van de beste plaatsen ter wereld om te duiken. Overal is het mogelijk om vanaf het strand de zee in te lopen en direct omringt te worden door honderden vissen. Zowel onder als boven water maken de rust en ruimte Bonaire een van de meest unieke en onbedorven plaatsen op deze wereld. Kralendijk is de belangrijkste en tevens de duikstad van Bonaire.

Washington Slagbaai Nationaal Park heeft een aantal mooie stranden. Playa Slagbaai en Playa Funchi zijn prachtige stranden. Flamingo Sanctuary park heeft een van de grootste flamingo broedplaatsen. Sport activiteiten zijn er genoeg op Bonaire. Aangezien Bonaire bekend staat als een van de mooiste duikgebieden ter wereld, zijn er volop duikmogelijkheden.

Natuur op Bonaire

Flora van Bonaire
De oorspronkelijke flora van Bonaire bestaat uit een verscheidenheid aan cactussen, divi-divi bomen en verschillende andere soorten flora.

Fauna van Bonaire
Hagedissen, geiten en ezels kan men overal op Bonaire vinden en lopen meestal los. Het enige zoogdier dat oorspronkelijk op Bonaire thuishoort is de vleermuis. Er leven ongeveer 200 verschillende vogelsoorten op Bonaire waaronder papegaaien, flamingos en kolibries. Er zijn 4 soorten waterschildpadden die langs de kust van Bonaire leven.

Nationale parken op Bonaire
Het Washington Slagbaai nationaal park betrekt ongeveer 1 derde van het eiland Bonaire. De woeste en stoffige paden leiden langs kilometers grote candle cactussen, aloë-vera en divi bomen.
Het Bonaire Marine park is vanaf 1979 verantwoordelijk voor het milieu van Klein Bonaire en de kust. Duikers die hun eerste duik maken in de zee rond Bonaire moeten 10 US Dollar betalen, dit geld wordt gebruikt om Bonaire schoon te houden.Er wordt veel gedaan aan milieubescherming. Bezoekers worden verzocht Bonaire schoon te houden. Verpakkingsmaterialen en lege batterijen moeten mee terug genomen worden naar het land van herkomst.

Klimaat op Bonaire
De gemiddelde dagelijkse temperatuur is 27 graden Celsius. Deze temperatuur is vrij constant en de zon schijnt het hele jaar door. Bonaire ligt buiten de orkaan gordel, daardoor hoeft men zich geen zorgen te maken om het Caribische orkaan seizoen van juni tot en met november.

Bonaire cijfers en feiten

Volledige naam : Bonaire
Oppervlakte : 285 vierkante kilometer
Bevolking :13.000
Hoofdstad : Kralendijk 1800 inwoners
Bevolking : 95% Afrikaans, Europees
Talen : Nederlands, Papiamento, Engels, Spaans
Overheid : Autonome staat van Nederland
Industrie en Producten : toerisme, petroleum, zout productie
Belangrijkste handelspartners : Nederlandse Antillen, Aruba, USA, Honduras

Bonaire cultuur
In 1633 nam Nederland Bonaire over. Het eiland werd door de Nederlands West Indische Compagnie geleid tot en met 1791. In 1954 werd Bonaire een autonome staat van Nederland. De meeste inwoners van Bonaire spreken Papiamento. Deze taal is gebaseerd op Portugees met vele Spaanse, Nederlandse en Arawak Indiaanse (de eerste inwoners van Bonaire) invloeden. De cultuur van Bonaire is gebaseerd op tradities die al jaren lang van generatie op generatie worden doorgegeven. In de liedjes en dansen die tijdens vakanties en festivals worden gezongen en opgevoerd komen al deze tradities aan de orde. Ook is de cultuur gebaseerd op sterke familie banden en de respect voor de natuur.

Bonaire gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken
Er is een grote verscheidenheid aan gerechten aangezien de bevolking uit verschillende etnische minderheden bestaat. Voornamelijk de creoolse keuken is goed vertegenwoordigd.

Kledingvoorschriften
Men kan informeel gekleed gaan tenzij er specifiek om formele kleding gevraagd wordt. Uit respect voor de lokale bevolking is het aan te raden om geen schaarse- of strandkleding in dorpen, steden en religieuze plaatsen te dragen.

Nationaal park
Verzamel geen dingen uit de zee. De gehele kustlijn van Bonaire is een nationaal park, zelfs dood koraal mag niet uit de zee gehaald worden.

Religie op Bonaire
Er zijn verschillende geloven op Bonaire. De meerderheid van de bevolking van Bonaire is Rooms Katholiek, Protestant of Joods.

Bonaire evenementen en culturele attracties

Evenement :Januari Maskerada
De Maskerada optocht vindt meestal plaats op nieuwjaarsdag en de eerste zondag van het nieuwe jaar. Verklede en gemaskerde personen gaan in een optocht door de straten, begeleid door muziek.

Evenement :Carnaval Bonaire
Februari – maart Carnaval Een feest met veel dans en muziek.

Evenement :Koninginnedag
30 april Koninginnedag De viering van de verjaardag van de Nederlandse Koningin Beatrix.

Evenement Duik Festival Bonaire
Begin juni Bonaire Duik Festival Bonaire organiseert een week vol met nachtelijke cocktail feesten, informatieve seminars, onderwater fotografie, belangrijke projecten over milieu bescherming en natuurlijk duiken.

Evenement :Bonaire International Sailing Regatta
Begin tot half oktober Bonaire International Sailing Regatta Alle soorten en maten zeilboten, van surfboards tot jachten, en van catamarans tot vissersboten, zolang het een zeil heeft zal de boot meedoen tijdens deze regatta. Gedurende deze dagen zijn er een aantal festiviteiten.

Activiteiten op Bonaire

Duiken en Snorkelen op Bonaire
Aangezien Bonaire een van de mooiste duikgebieden ter wereld is heeft het genoeg plaatsen om te duiken. Zeker 40 mooie plaatsen zijn geschikt om te duiken of snorkelen.

Zeilen en Windsurfen op Bonaire
Omdat er altijd wind is op Bonaire, biedt zij ook een goede mogelijkheid om te surfen en zeilen. Er is altijd 90 procent kans op een goede wind. Men kan het beste windsurfen bij Lac Bay aan de oostkust van Bonaire.

Vogels bekijken op Bonaire
Aangezien er heel wat verschillende soorten vogels op Bonaire verblijven, is dit eiland een leuke plaats voor vogelliefhebbers.

Fietsen op Bonaire
Om het eiland Bonaire goed te kunnen verkennen zijn de Mountain bike en fiets goede vervoermiddelen. Fietsen kunnen op verschillende plaatsen gehuurd worden. Bij veel fietsverhuurders kan men ook routes krijgen van het nationaal park Washington Slagbaai.

Musea op Bonaire
In Museao Boneriano (het Bonaire Museum) kan men een grote schelpen collectie zien. Anders items die men hier kan bewonderen zijn artefacten, een oude foto collectie, archeologie, de mythologie van het eiland en vele andere dingen.

Reizen naar Bonaire

Vliegen naar Bonaire
Nederland heeft een goede verbinding met Bonaire. ALM en KLM vliegen verschillende keren per week naar Bonaire. Vanuit Amerika vliegt American Airlines regelmatig vanuit New York naar Aruba, vanaf hier kan men dan met een vlucht van Air Aruba naar Bonaire vliegen. Er is 6 US dollar luchthavenbelasting betalen wanneer men vanuit Bonaire vertrekt naar Curaçao en St Maarten. Er is een luchthavenbelasting van 10 US Dollar wanneer men vanuit Bonaire vertrekt naar andere bestemmingen.
Bootvervoer
Er is geen regelmatige boot verbinding tussen de verschillende eilanden.

Reizen in Bonaire

Met de auto Bonaire ontdekken
Het huren van een auto is de beste optie om het eiland te kunnen verkennen aangezien Bonaire geen openbaar vervoersysteem heeft. Hiervoor moet de huurder minimaal 21 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (uit de VS, Canada of Europa).

Taxivervoer op Bonaire
Taxi’s bevatten geen meters, de prijzen van een rit staan vast en worden via een zone systeem berekend.

Ontdek per Fiets Bonaire
Fietsen kunnen in Kralendijk worden gehuurd. Tip gebruik een mountainbike en neem voldoende drinken mee om Bonaire per fiets te verkennen.

Accommodaties op Bonaire
Op Bonaire zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig variërend van budget hotels tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: budget hotel US Dollar 60-100, Middenklasse hotel: US Dollar 100-200, Top-end hotel: US Dollar 200 en meer.

Bonaire praktische informatie en links

Visa
Nederlanders, Amerikanen en Canadezen hebben een paspoort en een terug vlucht nodig om Bonaire in te komen. Andere bezoekers hebben een visa en paspoort nodig. Maximaal kan men 14 dagen op Bonaire verblijven, het verblijf kan met 90 dagen worden verlengd. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.
Tijdsaanduiding op Bonaire :Greenwich Mean Time min 4 uur
Electriciteit op Bonaire : 110-130V, 50 Hz

Gezondheid :Vaccinaties, voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Andere specifieke vaccinaties zijn niet aanbevolen. Raadpleeg voor meer informatie de plaatselijke GGD of de TravelClinic.

Water en Hygiëne op Bonaire
Kraanwater wordt gedestilleerd uit zeewater en is veilig om te drinken. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groente zijn over het algemeen veilig om te eten.

Medische Zorg op Bonaire
Het Hospitaal San Francisco heeft 60 bedden en een aantal dokters. Het eiland beschikt over een Ambulance vliegtuig voor noodgevallen. Naast het ziekenhuis is een decompressie kamer gevestigd met hoogopgeleide medewerkers.

Telefoneren in en naar Bonaire
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 191. De internationale toegangscode voor Bonaire is +599. Alle telefoonnummers op Bonaire beginnen met een 7. Sinds April 2000 bestaan de telefoonnummers op Aruba uit 7 cijfers. Indien u nog over een oud nummer met 4 cijfers beschikt, dient u 717 voor de 4 cijfers te draaien.

Geldkoers van Bonaire
De munteenheid is de Antilliaanse Gulden (Naf). Op het eiland kan men ook met dollars betalen. Men krijgt echter het wisselgeld in guldens terug. Travellercheques en creditcards worden overal geaccepteerd. Zorg ervoor dat u een paspoort of een geldig identiteitsbewijs bij u heeft. Bonaire heeft een aantal banken die ook over pinautomaten beschikken. De openingstijden van de banken zijn van maandag tot en met vrijdag van ca. 8.30 tot ca. 15.30 uur. Veel banken zijn ook gedurende lunchtijd geopend.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder