Brazilie

Datum: 25 januari 2007   

13 minuten leestijd

Brazilië is het op vier na grootste land van de wereld. Het land beslaat bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse continent en grenst aan alle landen op dit continent, op Chili en Equator na. Brazilië kan in vier grote geografische regio’s worden verdeeld. De lange, smalle Atlantische zeekust heeft een reikwijdte van Rio Grande do Sul tot Bahia. De weidse hooglanden – genaamd de Planalto Brasileiro of het Centrale Plateau – die zich uitstrekken over het grootste gedeelte van ’s lands zuidelijke binnenlanden van het Amazone stroomgebied, worden verdeeld door verscheidene kleine bergketens en verschillende grote rivieren. Twee grote gebieden – het Paraguay Bassin, gekarakteriseerd door open wouden, kreupelhout en struikgewassen, en de dichtbeboste gebieden van het Amazone stroomgebied – liggen in het zuidoosten. De 6275 km lange Amazone is de langste rivier van de wereld. Het Amazonegebied bevat 30% van de regenwouden in de wereld.Brazilië is een populaire bestemming voor strand-, avontuur- en cultuurliefhebbers. Brazilië heeft verschillende stranden die uitstekend geschikt zijn voor diverse activiteiten. Er zijn mooie plekken voor hang-gliding en rots beklimmen.

Ook het Amazonegebied is schitterend om te bezoeken. Het land heeft ook vele culturele plaatsen, zoals Olinda, een van de best behouden koloniale steden van Brazilië.Brasilia is de hoofdstad van Brazilie, deze stad staat bekend om het populaire nationale park, Parque nacional de Brasilia. Sao Paulo is de grootste stad van Zuid Amerika. De stad Rio de Janeiro staat bekend om het carnaval en een van de mooiste stranden van de wereld, Copacabana. De Amazone is een gigantisch gebied met rivieren en bossen, dit gebied beslaat ongeveer de helft van Brazilië en loopt door tot in verschillende buurlanden. Het Pantanal is de beste plaats om in het wild levende dieren te zien. Het ligt in het westen van Brazilië en loopt door tot de grens van Brazilië met Bolivia en Paraquay. Jericoacoara is een van de recente stranden waar de laatste tijd veel backpackers en hippe Brazilianen vertoeven. Mogelijke activiteiten in Brazilie zijn vissen, zeilen, surfen en hiking.

Natuur in Brazilië

Flora van Brazilië
De schoonheid van het land is terug te vinden in de grote variëteit aan geografische locaties. Deze variëren van de kenmerkende koepelvorm van de Sugar Loaf Mountain in Rio de Janeiro, tot de Leguanen Watervallen in het zuiden, tot de vreemde kalkstenen formaties in de staat Minas Gerias. Een groot contrast bestaat tussen de twee kenmerkende gebieden: de dichtbeboste gebieden van de Amazone vallei in het noorden en de voornamelijk open vlakten van de Braziliaanse Hoogvlakten in het zuiden. De vegetatie varieert van regenwouden tot naaldbossen tot savannen en kreupelhout. De wouden zijn een rijke bron van hout en het land onderhoudt zichzelf met verschillende agricultuur en het produceren van tropische gewassen als suiker en koffie.

Fauna van Brazilië
De rijkdom en diversiteit aan fauna in Brazilië is indrukwekkend. Het land heeft het grootste aantal soorten primaten, amfibieën, en planten ter wereld. Een derde van werelds vogelsoorten en een vierde van werelds vlinders en reptielen leven ook in Brazilië.

Nationale parken in Brazilië
In het natuurpark Hyacinth Macaw komen allerlei soorten dieren voor, zoals de Seriema een vogel die op de prehistorische Velociraptor lijkt, de maanwolf, toekans en koningsgieren.

Andere nationale parken zijn: Parque Nacional de Aparados da Serra (Itaimbezinho canyon) Iguacu Falls; Parque Nacional da Chapada dos Guimaraes; Parque Nacional de Caparao; Parque Nacional da Chapada Diamantina; Parque Nacional dos lencois Maranhenses; Parque nacional Marinho de Fernando de Noronha; Parque Nacional da Serra da Capivara.

Klimaat van Brazilie
Het grootste gedeelte van het land heeft merkbare seizoensvariaties in regen, temperatuur en vochtigheid, maar alleen Zuid-Brazilië heeft extreme seizoensveranderingen. De Braziliaanse winter duurt van juni tot augustus. De temperaturen variëren in deze periode van 10 graden Celsius in de zuidelijke staten tot 28 graden Celsius in de tropische delen van Brazilië. In de zomer (van december tot maart) is Brazilië erg heet, met temperaturen tussen de 25 en 40 graden Celsius. In deze periode is Rio de Janeiro heet en vochtig met temperaturen boven de 30 graden Celsius. De rest van het jaar liggen de temperaturen rond de 25 graden Celsius. De noordoost kust wordt even warm als Rio, maar is minder vochtig. In het algemeen zijn de hooglanden minder heet en vochtig. Hier vallen in de zomer wat buien. Het stroomgebied van de Amazone is het natste gedeelte van Brazilië. Door de vochtigheid heeft het een aangename gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius. De rest van Brazilië heeft enige neerslag gedurende het jaar.

Brazilië cijfers en feiten

Volledige naam :Federale Republiek Brazilië
Oppervlakte: 8.547.403 km2
Inwoners :172 miljoen
Hoofdstad:Brasilia
Bevolking :55% Europese origine, 38% mulat, 6% Afrikaanse origine (volgens de volkstelling van 1980).
Talen: Portugees
Overheid :Federale republiek
Industrie en Producten : Textiel, schoenen, chemicaliën, cement, houtkap, ijzererts, tin, staal, vliegtuigen, motoren en motoronderdelen, sojabonen, sinaasappelsap, vlees, koffie, suiker
Belangrijkste handelspartners : EU, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Verenigde Staten

Brazilië cultuur algemeen
In 1500 voer Pedro Alvares Cabral uit van Lissabon. Zijn bestemming was Indie, maar hij landde ‘per ongeluk’ op de Braziliaanse kust. De kolonisten ontdekten snel dat het land en het klimaat ideaal waren voor het kweken van suikerriet. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking werd tot slaven gemaakt, zodat deze op de suikerriet plantages konden werken. Het gevangen nemen en de verkoop van slaven werd de meest lucratieve handel van Brazilië. Tijdens de zeventiende eeuw werden de Indiaanse plantageslaven vervangen door Afrikaanse slaven. Gedurende de negentiende eeuw werd de export van koffie belangrijker dan de export van suikerriet. Ook de koffieplantages gebruikten eerst slaven op de plantages, maar in 1888 werd de slavernij afgeschaft. Om het wek op de plantages te kunnen voortzetten zijn er duizenden Europese immigranten, voornamelijk Italianen, naar Brazilië vertrokken. Deze immigranten worden fazendas genoemd. Uit deze geschiedenis blijkt dat de Braziliaanse cultuur door vele culturen is beinvloed. De Portugese cultuur gaf Brazilië haar religie en taal, maar ook de oorspronkelijke Indianencultuur, de Afrikaanse, Europese, Arabische en Aziatische cultuur hebben invloed op de Braziliaanse cultuur gehad.De Braziliaanse muziek is altijd gekarakteriseerd door diversiteit en, onder de muzikale invloed van drie continenten, ontwikkeling van nieuwe en originele vormen. De samba is een mix van de Spaanse bolero met het ritme van Afrikaanse muziek. De meer getemperde bossa nova is beïnvloed door de Noord-Americaanse jazz. Tropicalismo is een mix van muzikale invloeden die Brazilië in 1960 bereikte. Deze mix leidde tot de meer elektrische samba. Meer recentelijk heeft de Braziliaanse lambada, beïnvloed door de Caribische ritmes, de wereld in haar greep gekregen. Alle Brazilianen spreken een soort van Portugees, met woorden uit de Indiaanse en Afrikaanse talen erdoorheen. Accenten en dialecten variëren per regio.

Brazilie gewoontes, lokale gebruiken

Keuken van Brazilië
De basisproducten van de Braziliaanse keuken zijn witte rijst, zwarte bonen en maniok bloem. Deze producten worden meestal gegeten in combinatie met steak, kip en vis. Braziliaanse specialiteiten zijn onder andere moqueca, gestoofde zeevruchten op smaak gebracht met dende olie en kokosmelk; caruru, okra en andere groenten gemengd met garnalen, uien en peppers; en feijoada, een gestoofd gerecht van bonen en vlees. In Bahia zijn op straat veel in het wit geklede vrouwen te zien. Deze vrouwen verkopen acaraje, een gerecht van bonen, gemengd met zout en uien en vervolgens gefrituurd in dende olie. De gefrituurde ballen zijn gevuld met zeevruchten, maniok pasta, gedroogde garnalen, peper en tomatensaus.

Fooien in Brazilië
De meeste restaurants rekenen bij de nota 10% fooi of meer erbij. Dit moeten ze wel op de nota aangeven. Ook hotels rekenen 10% fooi voor de service. Wanneer een taxi chauffeur behulpzaam is geweest, is het een goede gewoonte hem een fooi te geven, maar het is niet verplicht. Op bewaakte parkeerplaatsen geldt de ongeschreven regel van het geven van USD$1 fooi.

Kledingvoorschrift Brazilië
Brazilianen kleden zich buiten kantoor casual. De toprestaurants staan dan ook niet op een boord en een stropdas. De boord en de stropdas domineren de formele kantoren en de zakenomgeving van Sao Paulo en Rio de Janeiro. De meeste werkende vrouwen dragen jurken en rokken.Heilige plaatsen wanneer u een kerk of een andere heilige plaats betreedt, dient u uw knieën en schouders bedekt te hebben.

Religie in Brazilië
70% van de Braziliaanse bevolking is Rooms Katholiek. Andere religies die in het land voorkomen zijn het Indiaanse animisme, de Afrikaanse culta, het Afro-Katholieke syncretisme en Kardecisme, een spirituele religie die voortkomt uit het oosterse mysticisme. Dit laatstgenoemde geloof wordt onder de Braziliaanse blanken steeds populairder.

Brazilie evenementen en culturele attracties

Evenement : Rio de Janeiro’s Carnaval
Februari Rio de Janeiro’s Carnaval ,ongeveer 6 weken voor Pasen Carnaval Het meest bekende festival van Brazilie, dat op de vrijdag voor Aswoensdag om middernacht begint en vijf dagen voortduurt.
Evenement : Tiradentes
21 april Tiradentes
Evenement : Dag van de onafhankelijkheid
7 september Dag van de onafhankelijkheid Viering van vrijheid
Evenement : Viering van de patroonheilige van Brazilië
12 oktober Onze vrouwe Aparecida Viering van de patroonheilige van Brazilië
Evenement : Dag van de Republiek
15 november Proclamatie van de Dag van de Republiek Viering van de Republiek
Evenement : Bahia’s Carnaval
December tot maart Bahia’s Carnaval

Activiteiten in Brazilië

Voetbal in Brazilië
Voetbal is de nationale sport en is een belangrijk gespreksonderwerp. Er zijn 315 eersteklas stadia in Brazilie, waarvan 155 stadia meer dan 10.000 toeschouwers kunnen plaatsen, 29 meer dan 45.000 toeschouwers en 10 meer dan 100.000 toeschouwers.

Bergbeklimmen in Brazilië
Brazilie biedt in en rond Rio de Janeiro goede gelegenheden voor bergbeklimmen en tevens in de nationale en staatsparken.
Hiking Langs de kust is hiking een populaire sport.

Hang gliding in Brazilië
Er zijn goede plekken voor hang gliding in Rio de Janeiro, vooral rond Pedra Bonita, bij Pepinostrand.

Surfen in Brazilië
Surfen is overal langs de kust populair. De golfslag is vooral in de zuidelijke staat Santa Caterina goed, maar er zijn ook veel surfmogelijkheden rond Rio de Janeiro.

Zeilen in Brazilië
Zeilen is erg populair in Buzios en in de grotere resorts langs de kust.

Vissen in Brazilië
In de binnenlanden zijn de Rio Araguaia in Goias en de Tocantins bekend als visparadijs.

Carnaval in Brazilië
Carnaval in Brazilië draait in de meeste grote steden om het nachtleven, exotische parades en feesten. Carnaval is voor de jonge mensen en de mensen die jong van hart zijn. Als je dit zoekt, is Carnaval de tijd om naar Brazilië te komen.

Survival in Brazilië
De Amazonen is een fantastisch gebied om te verkennen. Dit kan per voet of per boot. Neem een ervaren gids mee op uw reis.

Reizen naar Brazilië

Vliegen naar Brazilië
Er zijn frequente vluchten op Rio de Janeiro vanaf alle grote steden in Zuid-Amerika en Europa. Andere internationale vliegvelden in Brazilië liggen in Sao Paulo, Recife en Manaus, hoofdstad van de Amazonestaat, welke halverwege de afstand tussen Rio de Janeiro en Miami ligt. Varig, de nationale vliegmaatschappij van Brazilië vliegt op vele grote steden in de wereld. De luchthavenbelasting voor internationale vluchten bedraagt US$36.

Busvervoer naar Brazilië
Brazilie grenst aan elk Zuid-Amerikaans land, behalve aan Equador en Chili. Het is mogelijk vanuit Uruguay in het zuiden per bus naar Brazilie te reizen. Vanuit Bolivia is het mogelijk met de trem da morte (dodentrein) Brazilie binnen te komen.

Bootvervoer naar Brazilië
Veel reizigers komen per langzame boot aan. Vanuit Iquitos in Peru is het mogelijk de Amazone de rivier af te zakken. Vanuit Paraguay is dit mogelijk vanaf Asuncion over de Pantanal.

Reizen in Brazilië

Vliegen in Brazilië
Binnenlandse vluchten zijn een goede optie om tussen de grote steden te reizen.

Busvervoer in Brazilië
Lange afstanden worden door de meeste Brazilianen overbrugd per bus, behalve wanneer men door het stroomgebied van de Amazone reist. De busservices zijn uitstekend en goedkoop. Er zijn frequente busverbindingen tussen alle grote steden. Tijdens de spits rijden er bijvoorbeeld ieder kwartier bussen tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo.

Treinvervoer in Brazilië
Er zijn in Brazilië weinig treindiensten voor passagiers en de bestaande diensten worden steeds minder.

Bootvervoer in Brazilië
Hoewel het reizen over de rivier steeds meer afneemt vanwege het uitbreidende wegennetwerk, is het nog steeds mogelijk naar verschillende steden te reizen over de Rio Sao Francisco en de Amazone.

Accommodaties in Brazilië
Er zijn verschillende soorten accommodaties in Brazilië, variërend van budget en topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatietype: budget hotel: US$5-20, middenklasse hotel: US$20-70, topklasse hotel: US$70 of meer.

Brazilië praktische informatie en links

Visa
Alle nationaliteiten dienen bij aankomst in het bezit te zijn van een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is. Dit geldt niet voor inwoners van Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay die rechtstreeks uit hun land komen met een nationale identiteitskaart. Een visum is verplicht voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen. Dit visum kan eenmalig worden verlengd. Mensen met een Taiwanees (Chinees) paspoort worden alleen toegelaten indien zij in het bezit zijn van een Laisser-Passer, welke wordt overhandigd door de Braziliaanse autoriteiten. Voor kinderen onder de 18 jaar gelden speciale regelingen. Raadpleeg de ambassade of het consulaat voor meer informatie over kinderen en andere nationaliteiten.
Tijdsaanduiding in Brazilië :Greenwich Mean Time min 3 uur in het oosten, noordoosten, zuiden en zuidoosten; GMT min 4 uur in het westen; en GMT min 5 uur in het verre westen
Electriciteit in Brazilië :Niet gestandaardiseerd; 110 of 120V, 60 Hz in Rio en Sao Paulo

Gezondheid Brazilië
Vaccinaties
Voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Een DTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen Hepatitis A zijn aan te bevelen. Malaria heerst het gehele jaar overal in Brazilië. Medicijnen tegen deze ziekte zijn aanbevolen, afhankelijk van de reisroute en de verblijfsduur. Rabiës is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aanbevolen zich te laten vaccineren voor aankomst. Wanneer u wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Brazilië
Het water in Brazilië is niet drinkbaar. Het water dat u wilt gebruiken voor drinken, tanden poetsen of het maken van ijs, moet eerst worden gekookt of op een andere wijze worden gesteriliseerd. Gepasteuriseerde melk en kaas zijn verkrijgbaar in de steden en zijn over het algemeen veilig te consumeren. Melk verkrijgbaar buiten de stedelijke gebieden is niet gepasteuriseerd en moet worden gekookt voordat men het drinkt. Poedermelk of blikken melk zijn verkrijgbaar in de landelijke gebieden en worden aanbevolen. De poedermelk dient dan wel met zuiver water te worden aangemaakt. Vermijd het gebruik van bederfelijke producten die gemaakt kunnen zijn van ongekookte melk. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, wat bij voorkeur vers is bereid en warm wordt geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise is risicovol. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden gepeld.

Gezondheidszorg in Brazilië
In Sao Paulo en Rio de Janeiro kunnen Engels sprekende artsen worden gevonden. Het grootste hospitaal in Sao Paulo is het Hospital Samaritano. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt is aan te bevelen, aangezien de medische kosten hoog zijn.

Telefoneren naar en in Brazilië
Brazilië heeft de volgende alarmnummers: politie: 190; ambulance: 192; brand: 193; auto-ongevallen: 194. De Internationale Toegangscode voor Brazilië is 55.

Geldkoers Brazilië
De munteenheid in Brazilië is de Real. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden in geheel Brazilië geaccepteerd, behalve in de allerkleinste plaatsjes. Visa is de beste creditcard voor het opnemen van geld. Alle banken en wisselkantoren wisselen de bekende Traveller cheques en vreemde valuta. Het is goedkoper geld te wisselen in wisselkantoren dan in hotels. Men kan beter de US Dollar als munteenheid in de Traveller cheques opnemen om extra wisselkosten te voorkomen. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder