Canada

Datum: 25 januari 2007   

14 minuten leestijd

Canada Reisinformatie

Canada is het op een-na-grootste land van de wereld. Het ligt ten noorden van de Verenigde Staten, tussen de Atlantische en de Grote Oceaan. Ondanks dat een groot gedeelte van het land is gevuld met meren en rivierwouden, zijn er ook bergen, vlaktes en zelfs een kleine woestijn. De Grote Vlaktes, of prairies, bedekken Manitoba, Saskatchewan en delen van Alberta. West-Canada is vooral bekend om de Rocky Mountains, terwijl het oosten van het land de grote steden heeft en vooral wordt bezocht voor de natuurlijke attractie, de Niagara Falls. De Canadian Shield is een oud, rotsig en glaciaalzanderig gebied, dat meer dan 2,5 miljard jaar geleden is gevormd. Dit gebied bedekt het grootste gedeelte van het noorden van het land. In de Arctische regio, in het hoge noorden, kan bevroren toendra worden gevonden. Dit bevroren gebied verbindt voor het grootste gedeelte van het jaar de eilanden door middel van ijs.De hoofdstad van Canada is Ottawa. Deze stad ligt aan de Ottawa rivier die de grens vormt tussen de provincies Ontario en Quebec. De stad heeft een van de langste ijsbanen ter wereld en vele nationale musea. Toronto is de grootste stad van Canada. Hier staat de CN toren, het langste op zichzelf staande gebouw ter wereld. Dichtbij Toronto ligt een van de meest spectaculaire attracties van Canada, de Niagara watervallen. De stad Vancouver heeft vele bruggen en uitkijkpunten over de oceaan. De stad Montreal is een stijlvolle stad op een eiland. De stad dankt zijn naam aan het hoogste punt van het eiland, Mont Royal. Het stadje Narcisse Manitoba is de attractie voor slangenliefhebbers aangezien er in deze omgeving meer dan 10.000 slangen leven. Twee nationale parken beslaan het grootste gedeelte van de Rocky Mountains, deze parken zijn Banff in het zuiden en Jasper in het noorden van Canada. Het prairie landschap bestaat uit goudkleurige koren en zonnebloem velden. Het ecotoerisme heeft Canada al lang ontdekt. Een van de beste bestemmingen zijn de Maagden Eilanden van Quebec, hier leven vele (baby) zeehonden die wachten op de adoratie van toeristen. Mogelijke activiteiten in Canada zijn wandelen, kajakken, kanoën, raften, verschillende strandactiviteiten en skien.

Canada Links
 
Canada.reisstart.nl
 Canada.reisforum.nl

Gratis uw website over Canada op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page about Canada,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Canada
Flora van Canada
Canada heeft acht vegetatiezones, waarvan de meeste worden gedomineerd door wouden. De flora in het noorden van Canada is arctisch of subarctisch. De droge hellingen en valleien van de Rocky Mountains zijn bedekt met dunne (dennen)wouden. Meer naar het westen worden deze wouden dichter doordat er meer neerslag valt. De hellingen in de westelijke kustgebieden zijn dichtbebost. Enkele van de gewone boomsoorten zijn de witte en zwarte sparren, zilverdennen, westerse rode ceder, witte dennen en de esdoorn. Het esdoornblad is een van de Canadese symbolen welke ook op de Canadese vlag te zien is.
Fauna in Canada
De diersoorten die in Canada voorkomen, zijn dezelfde als de soorten in Noord-Europa en Azie. Onder de carnivoren zijn verschillende soorten wezels, zoals de hermelijn, het sabeldier, de Canadese marter, de veelvraat en de nerts te vinden. Andere voorkomende carnivoren zijn de zwarte beer, de bruine beer, de lynx, de wolf, de coyote, de vos en het stinkdier. De ijsbeer leeft in het arctische gedeelte van Canada; de poema is in Brits Columbia te vinden. Van de knaagdieren is de bever de meest karakteristieke. Het stekelvarken, de muskusrat en veel kleine knaagdieren komen veelvuldig voor, evenals hazen. Andere dieren die in Canada voorkomen zijn de grizzly beer, de buffel, rendieren, de kariboe, de eland en de Amerikaanse eland. Tevens leven er 500 soorten vogels en vele soorten eenden.
Nationale parken In Canada
Canada heeft 39 nationale parken, meer dan 129 nationale historische parken en 12 natuurgebieden die op de werelderfgoed lijst van de UNESCO staan. Het nationale park Aulavik ligt op Banks Island en is een voorbeeld van de arctische wildernis. Nationale Parken van UNESCO zijn onder andere Banff, Gros Morne, Jasper en Kootenay. Het park Bruce Peninsula beslaat het noordelijke gedeelte van de Niagara glooiing.

Klimaat van Canada
Aangezien Canada zo’n groot land is, zijn de weersomstandigheden erg gevarieerd. Canada bevat de arctische condities in het hoge noorden tot de gematigde klimaten in het zuiden. Over het algemeen heeft de westkust milde zomers, hoge luchtvochtigheid en veel neerslag; de vlakten en het centrale plateau van Alberta, Saskatchewan en Manitoba hebben koude, vaak winderige winters en warme zomers. Ontario en Quebec zijn het warmst in juni, juli en augustus, en hebben veel sneeuw van november tot maart. De aan zee gelegen provincies in het oosten worden beinvloed door de Atlantische Oceaan, welke mist, neerslag en seizoensextremen in de temperatuur met zich meebrengt.

Canada cijfers en feiten
Volledige naam : Canada
Oppervlakte : 9.975.000 km2
Inwoners : 31,2 miljoen
Hoofdstad : Ottawa , inwoners: 325.000
Bevolking : 40% Engelse origine, 25% Franse origine, 3% Duitse origine, 4% oorspronkelijke bewoners, 28% etnische minderheden van Italiaans, Oekrainische, Nederlandse, Griekse, Poolse en Chinese afkomst.
Talen : Engels, Frans en 53 inheemse talen
Overheid : Parlementaire Democratie
Industrie en Producten : Verwerkte en onverwerkte mineralen, voedingsmiddelen, hout- en papierproducten, transportmiddelen, chemicalien, visproducten, petroleum en aardgas
Belangrijkste handelspartners : Verenigde Staten, Japan, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zuid-Korea

Canada cultuur algemeen
Het was de Franse ontdekkingsreiziger Cartier die in 1534 als eerste beslag legde op het gebied rond de St Lawrence River. In 1663 werd Canada een provincie van Frankrijk. Op het moment dat de Franse handel in bont begon te bloeien, kwamen de Britten ook naar Canada. Ze stichtten de Hudson’s Bay Company in 1670 om de concurrentie met de Fransen aan te gaan. In 1745 veroverden de Britten het Franse fort in Nova Scotia. Vanaf dat moment was de strijd om het nieuwe land gestart. Na de Zevenjarige Oorlog kwam het keerpunt in de strijd in 1759, toen de Britten de Fransen overwonnen in Quebec. In 1763 gaven de Fransen bij het Verdrag van Parijs Canada over aan de Britten. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kreeg Canada te maken met een enorme immigratiestroom vanuit Europa. In de zestiger jaren kwamen ook veel Arabieren, Aziaten, Indianen, Italianen, Spanjaarden en Caribische mensen naar Canada. De Canadese culturele identiteit wordt mede beïnvloed door de tradities van de inheemse bevolking. De meest kenmerkende kunst is die van de Inuit in het noorden en dan met name hun sculpturen van steen en van been en snijwerken. In het verleden hebben de Canadezen geworsteld met hun culturele identiteit, de culturele invloeden van hun zuidelijke buren waren sterk aanwezig. Gedurende de laatste drie decennia heeft deze onrust geresulteerd in een groot aantal goede schrijvers en wereldbekende musici. Engels en Frans zijn de officiële talen die in Canada worden gesproken. Eigenlijk is de provincie New Brunswick het enige bilinguistische gebied, maar in het gehele land worden beide talen gebruikt op landkaarten, toeristische brochures en product labels. Het Frans dat in Canada wordt gesproken is niet de taal de in Frankrijk wordt gebruikt. In Quebec woont het grootste gedeelte van de afstammelingen van de Fransen. De taal die hier wordt gesproken, wordt Quebecois genoemd. De meeste inwoners van Quebec begrijpen het formele Frans echter wel. De verschillen tussen het Engelstalige Canada en het Franstalige Quebec beperken zich niet tot de taal. De Franse invloed in Quebec is te zien in de architectuur, de muziek, het eten en de religie. Met een beetje algemene cultuurkennis is het begrijpelijk hoe de relatie tussen het Franse Quebec en het Engelse Canada problematisch kan zijn. Quebec heeft het gevoel anders te zijn en hun wensen worden door de rest van het land niet begrepen en zeker niet gewaardeerd. Om deze reden steunen veel inwoners van Quebec het idee om een een soevereine associatie relatie met de rest van het land te formeren.

Canada gewoontes,lokale gebruiken
Keuken van Canada
De Canadese gastronomie in het Engelse gedeelte was lang gebaseerd op de Britse ‘zacht is heerlijk’ traditie. Ondanks dat er geen kenmerkende nationale gerechten of unieke culinaire hoogstandjes zijn, is er genoeg lekker eten. In de meeste steden zijn goede Griekse, Italiaanse, Oost-Indische en Chinese restaurants te vinden. In Quebec zijn er een aantal gerechten aan te raden om te proeven, namelijk: Franse erwtensoep, tourtieres (vleespastei) en poutine (Franse frietjes bedekt met jus en wrongel). In de Atlantische provincies maken de Franse Canadezen raspseltaart (pate a la rapure) – een type vleespastei (rund, kip of gaapschelp) bedekt met pasta-achtige aardappel waaraan zetmeel is onttrokken. Quebec is de grootste producent van esdoornsiroop. Deze siroop wordt gemaakt van ingekookt sap van de suikeresdoorn. Canada maakt enkele van de beste kazen en dan met name cheddar. Aan beide kusten zijn de visgerechten lekker en betaalbaar.
Alcohol in Canada
Er bestaan veel wetten en regels die de verkoop van alcohol aan banden leggen. De algemene regel is dat alcoholische dranken in overheidswinkels moeten worden gekocht ,behalve in Quebec, waar wijn en bier in de lokale supermarkten genaamd Deppaneurs kunnen worden gekocht. De meeste van de winkels zijn ’s nachts en op zondag ,behalve in Ontario gesloten. Tijdens feestdagen zijn ze altijd dicht.
Kledingvoorschrift Canada
Wanneer u een kerk of een andere heilige plaats bezoekt, dient u uw knieën en schouders te bedekken.
Religie in Canada
Religie speelt geen grote rol in het leven van de Canadezen. Religies die worden gevolgd zijn meestal het Katholicisme en het Protestantse geloof. Daarnaast zijn de meest belangrijke geloven van de wereld ook in Canada terug te vinden.

Canada evenementen en culturele attracties
Evenement : Canadees Tulpen Festival
Half mei Canadees Tulpen Festival Een bloemige en culturele vriendschapsviering voor de gift van tulpen aan Canada door Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog
Evenement : Marathon in Ottawa
Half mei Nationale Hoofdstad Race weekend Marathon in Ottawa, Ontario
Evenement : Verhalen Festival Verhaal vertellers
Eind mei tot begin juni Yukon Internationale Verhalen Festival Verhaalvertellers van hel de wereld komen onder de middernachtzon aan de oevers van de Yukonrivier bij elkaar.
Evenement : Buskingfest Straatcarnaval
Begin juni Dundas Internationale Buskingfest Straatcarnaval
Evenement : Korte Film Festival
Begin juni Toronto Wereldwijde Korte Film Festival
Evenement : Nationale feestdag
1 juli Canada Dag Nationale feestdag van Canada
Evenement : Niagara Internationale Muziek Festival
Begin juli Niagara Internationale Muziek Festival
Evenement : Brantford Internationale Dorpen Festival
Half juli Brantford Internationale Dorpen Festival Multiculturele viering
Evenement : Folklorama Multicultureel festival
Begin augustus tot half augustus Folklorama Multicultureel festival
Evenement : Atlantische Film Festival Canada
Half september tot eind september Atlantische Film Festival een belangrijk internationaal Filmfestival

Activiteiten in Canada
Skiën in Canada
Skiërs hebben veel keuze in Canada. Cross-country skien kan bijna overal worden gedaan. De belangrijkste skigebieden zijn te vinden in Ontario, Quebec, Alberta en rond Whistler in British Columbia.
Hiking in Canada
Hiking is een populaire activiteit in Ontario. Killarney Park heeft een lange-afstandsroute langs de toppen van de afgeronde bergen. Andere indrukwekkende verticale regio’s zijn onder andere Gaspesie Park en Mont Tremblant Park in Quebec, Gros Morne National Park in Newfoundland en Cape Breton National Park in Nova Scotia. Meerdaagse hikes voor liefhebbers kunnen worden gedaan in Pukaskwa National Park aan Lake Superior en de gedeeltelijk gehele kust-tot-kust marathonroute.
Watersport in Canada
Veel nationale parken bieden mogelijkheden voor kanoen, kajakken en rafting. Enkele van de beste vaarwateren kunnen worden gevonden in het Kejiumkujik National park in Nova Scotia.
Surfen in Canada
Surfen kan worden gedaan aan de Oostkust aan de Igonische stranden van Nova en in de warmere wateren van de Melmerby en Caribou stranden bij New Glasgow.
Vissen in Canada
In de vele meren van Canada is vissen een populaire sport.
Golf Canada biedt vele goede golfbanen, zoals in British Columbia de Dunes, de Harvest en Westwood Plateau; in Alberta Banff Springs, Jasper en Silver Tip; in Ontario Angus Glen, Hockley Valley en Wooden Sticks; in Quebec Atlantides, Le Diable en Montebello en in Atlantic Bell Bay.
Ecotoerisme in Canada
De ecotoeristische beweging heeft een lange geschiedenis in Canada en de kosten die het met zich meebrengt zijn hier redelijk. Een van de beste reizen is naar de Maagdeneilanden van Quebec, waar veel babyzeehonden kunnen worden gezien. Er zijn ook vele reizen die gespecialiseerd zijn in de cultuur van de indianen.

Reizen naar Canada
Vliegen naar Canada
De internationale vliegvelden van Canada zijn de luchthavens van Vancouver, Toronto, Montreal en Halifax. De vertrekbelasting op internationale vluchten bedraagt US$40, behalve voor de vluchten naar Amerikaanse bestemmingen. De vertrekbelasting op deze vluchten bedraagt 7% van de waarde van het ticket plus US$4.50 tot een maximum belasting van US$40.Veel reizigers komen Canada binnen met het vliegtuig, de trein, bussen en auto’s die vanuit de belangrijke continentale steden van de Verenigde Staten zijn vertrokken.
Treinvervoer naar Canada
Er zijn drie hoofdspoorlijnen die vanuit de Verenigde Staten Canada binnen gaan: New York – Montreal, New York – Toronto en Chicago – Toronto.
Busvervoer naar Canada
De Greyhound busmaatschappij uit de Verenigde Staten heeft busdiensten rijden naar de meeste grote steden in Canada. Er moet dan wel op een andere bus worden overgestapt als men bij de grens is. Er zijn vele wegen die Canada met de Verenigde Staten verbindt.

Reizen in Canada
Busvervoer in Canada
Het busnetwerk in Canada biedt het meest uitgebreide openbare vervoer en is over het algemeen minder duur dan de beperkte treindiensten. De langste, aaneengesloten treinroute in het land loopt van Toronto tot Vancouver.
Vliegen in Canada
Reizen per vliegtuig is duur, maar gezien de lange afstanden die u wellicht moet afleggen, is het een goede optie. Air Canada is de belangrijkste nationale vliegtuigmaatschappij. Andere, kleinere carriers, zoals WestJet Airlines verhinderen de monopolie van Air Canada.
Canada ontdekken per Auto
De beste manier om het land te ontdekken is door het huren van een auto. Ook het reizen per camper is een goede manier om het land te verkennen. Canadezen rijden, evenals de Amerikanen en de meeste Europeanen aan de rechter zijde van de weg. Een geldig rijbewijs van elke nationaliteit is in Canada drie maanden geldig.

Accommodaties in Canada
Er zijn verschillende soorten accommodaties in Canada, varierend van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatietype: budget hotel: US$12-25, middenklasse hotel: US$25-40 en topklasse hotel: US$40 en meer. Daarnaast beschikt Canada over een uitgebreid netwerk van campings.

Canada praktische informatie en links
Visa
Bezoekers uit bijna alle westerse landen hebben geen visum nodig. Reizigers uit Portugal, Zuid-Afrika, Hong Kong behalve SAR-paspoort houders, Noord-Korea, Taiwan, enkele Oost-Europese landen en ontwikkelingslanden dienen wel in het bezit te zijn van een visum. Entreestempels voor minder dan zes maanden zijn gratis. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Canada voor andere nationaliteiten.
Tijdsaanduidig Canada
Er zijn zes tijdzones in Canada, deze verschillen van Newfoundland Standard Time, Greenwich Mean Time min 3,5 uur, in het oosten, tot Pacific Standard Time, GMT min 8 uur, in het westen.
Electriciteit in Canada : 110/120V, 60Hz
Gezondheid in en naar Canada
Vaccinaties in Canada zijn geen specifieke vaccinaties aanbevolen. Maatregelen tegen muggen zijn nodig in bosrijke gebieden en rond meren. Pas op voor giftige klimop en eiken (zorgen voor irritatie van de huid) en pas in de achterlanden op voor slangen en beren. Rabiës is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aanbevolen zich te laten vaccineren voor aankomst. Wanneer u wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Canada
Leidingwater is drinkbaar. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten zijn zonder risico te eten.
Gezondheidszorg in Canada
Er is een uitstekende medische zorg in Canada die vergelijkbaar is met de standaard in Amerika. Reizigers die naar de afgelegen noordelijke gebieden van Canada gaan trekken, worden geadviseerd eerste-hulp kisten mee te nemen. Een reiskostenverzekering die ook ziektekosten dekt is aan te bevelen, vanwege de hoge medische kosten. Wanneer men van plan is langer dan zes maanden in Canada te blijven, dient men een medisch onderzoek te laten doen.
Telefoneren in en naar Canada
Canada heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance en brand: 911. Het internationale toegangsnummer is 1. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 011 te draaien.
Geldkoers Canada
De munteenheid in Canada is de Canadese Dollar. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda. De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd. Er wordt geadviseerd traveller cheques in Canadese dollars mee te nemen om extra wisselkosten te voorkomen. Deze worden overal geaccepteerd. Er zijn geen beperkingen aan de in- en uitvoer van de nationale of buitenlandse valuta wanneer men dit aangeeft. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur. In de grote steden hebben sommige banken afwijkende openingstijden.

Canada Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder