Chicago

Datum: 27 januari 2007   

21 minuten leestijd

Chicago Stadsgids

In de 17de eeuw waren Louis Jolliet en pater Jacques Marquette de eerste blanke mannen die aan de oever van Lake Michigan stonden, op de plaats waar later Chicago zou ontstaan. Toentertijd stonden hier alleen enkele indianenhutten temidden van de uitgestrekte prairies en wouden, waarin de wilde ui welig tierde. Daarom noemden de Chippewa’s de plaats ook “Shegahg”, het land van de wilde ui. Later werd dit indianenwoord verbasterd tot Chicago. Volgens een andere uitleg zou een gelijkaardig klinkend indianenwoord gebruikt zijn, dat “machtig en sterk” betekende en dat verwees naar de macht en invloed van de daar levende opperhoofden. In 1673 richtte Jacques Marquette hier een missie op en de streek bleef tot laat in de 18de eeuw onder Franse heerschappij. Toen kwamen Amerikaanse kolonisten hierheen en bouwde het leger een fort om de nederzetting te beschermen tegen opstandige indianen. Fort Dearborn lag op het huidige kruispunt van Michigan Avenue en Wacker Drive. De basis werd eenmaal door de indianen aangevallen en ook tijdens de oorlog van 1812 kwam de Amerikaanse nederzetting in gevaar. Beetje bij beetje werden de indianen verdreven; de Fransen en Engelsen trokken zich terug en Chicago groeide uit tot een stad met 40.000 inwoners. Op 4 maart 1837 werd Chicago officieel uitgeroepen tot stad en vijftig jaar later was ze al de tweede grootste stad van de USA. Chicago en cultuur – voor veel mensen die deze stad nog nooit hebben bezocht, zijn dit twee begrippen die niet onmiddellijk samengaan. Toch beroemt precies Chicago zich op een zeer grote en levendige cultuursfeer. De reputatie van de stad wordt wat dit betreft gesteund door de klassieke muziek van het Chicago Symphony Orchestra, dat toch al meermaals een Grammy in de wacht wist te slepen. In de stad zijn ook meer dan 60 professionele theatergezelschappen actief, niet bepaald de minste ervan in de zogenaamde off-Loop, dus buiten de binnenstad. Verder worden natuurlijk ook de klassieke Broadway-producties, zoals “A Chorus Line” en “Cats”, in Chicago vertoond. Chicago is ook beroemd voor zijn musea en kunstgaleries. Het bekendst, grootst, interessantst en tegelijk de wellicht belangrijkste toeristische attractie van de stad is het Museum of Science and Industry, een gigantisch gebouw waarin men de wonderen der wetenschap en techniek niet alleen kan bekijken, maar ook kan ervaren. Men bestudeert een steenkoolmijn, ziet een kuiken uit het ei kruipen, speelt met een computer, wandelt door een vijf meter hoog model van het menselijk hart, klautert door een Duitse onderzeer uit de Tweede Wereldoorlog, onderzoekt de Apollo-8-capsule en kijkt toe hoe een robot aan het werk is. Een reusachtig museum, nog meer gigantisch dan bijvoorbeeld het Duits Museum voor Wetenschappen en Technologie in Munchen.

Vliegveld informatie

Chicago O’Hare International Airport
De luchthaven O’Hare ligt 27 km noordwestelijk van Downtown. De luchthaven is goed aangesloten aan het lokale en regionale streekvervoer. Vooral de pendelbussen rijden in korte afstanden het traject tussen het stadscentrum en de luchthaven.

De Chicago Transit Authrity rijdt 24 uren per dag naar Chicago. De treinen rijden overdag regelmatig alle tien minuten. Met de taxi rijdt men ca. 30-45 minuten naar het stadscentrum, zij staan buiten aan iedere terminal klaar voor vertrek.

Bovendien rijdt van alle terminals alle 10-15 minuten van 6 – 23 uur de Airport- expresbus naar het stadscentrum. Openbare transportmiddelen staan ook klaar voor gehandicapte reizigers, dienen echter vooraf te worden geboekt (tel. +1 31 29 17 43 57 en (TTY) +1 31 29 17 13 37).

Adres: Chicago O’Hare International Airport, PO Box 66142 Chicago, IL 60666, USA

Telefoon: +1 773 686 2200

Bezienswaardigheden in Chicago

Harold Washington Library Center
Het bakstenen gebouw met de blazende engelen (”The Windy City”) is ook architectonisch een waar genot, vooral de spectaculaire Winter Garden. De eigenlijke aantrekkingskracht gaat evenwel uit van de boeken zelf. Geen enkele openbare bibliotheek van de USA beschikt over zo’n uitgebreide collectie. Voor vakantiegangers die weinig tijd (of zin) hebben om te studeren, zijn vooral de wisselende tentoonstellingen, evenementen en lezingen interessant. Voor informatie over het programma kan men terecht op het telefoonnummer +1 312 747 43 00. Ma 9-19 uur, di, do 11-19 uur, vr, za 9-17 uur, zo 13-17 uur, rondleidingen met gids om 10 en 14 uur. 400 State St., bus 11, 145, 146, 147, North Side, El Brown, Orange tot Harold Washington Library Center.

Rosehill Cemetery
Sinds 1859 een contemplatieve begraafplaats in de North Side en laatste rustplaats van honderden gesneuvelde soldaten uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Daarom wordt elk jaar een ceremonie gehouden ter ere van de strijdende troepen in dit bloedig treffen. Ook Julius Rosenwald, de oprichter van het Museum of Science and Industry, en John G. Shedd, de oprichter van het gelijknamige aquarium, liggen hier begraven. 5800 N. Ravenswood Av., North Side, bus 49B, El Brown tot Western Avenue.

Osaka Garden
Traditionele Japanse tuin achter het Museum of Science and Industry, een geschenk van de Japanse regering voor de wereldtentoonstelling van 1893. Elke dag open, 5900 S. Lake Shore Dr., Hyde Park, bus 10 tot Museum of Science and Industry.

Robie House
Het royale design en de beklemtoning van de horizontale lijnen zijn de meest opvallende kenmerken van de zogenaamde Prairie-School-architectuur, die moet herinneren aan de open vlaktes van het Amerikaanse Midwesten en werd ontwikkeld door de legendarische architect Frank Lloyd Wright. Het beste voorbeeld van deze eerder nuchtere bouwstijl is het in 1909 gebouwde Robie House op Woodlawn Av. Een deel van het gebouw werd gerenoveerd en is toegankelijk voor het publiek. Entree 8 $, rondleidingen ma-vr 11, 13 en 15 uur, za en zo ieder halfuur tussen 11 en 15.30 uur. Hyde Park, 5757 S. Woodlawn Av., bus 55.

Unity Temple
Het godshuis van de Unitarian Universalist Church geldt als een perfect voorbeeld van de doelmatige Prairie-House-stijl van Frank Lloyd Wright. De architect was gedwongen met een minimaal budget toe te komen en liet verstevigde betontegels gebruiken. In de nuchtere binnenruimte van de kerk voelt men zich van de wereld afgescheiden; men staat dicht bij de prediker en verlaat de kerk door naar hem toe te gaan. De zijdelingse ingang moet een persoonlijke sfeer creiren. Interessant is ook het geometrisch design van de barnsteenkleurige ramen, die tijdens het gebed een apart licht verspreiden. Gegidste rondleidingen 6 $, elke dag open 10-17 uur, in de winter mo-vr 12-16, za, zo 10-17 uur, gegidste rondleidingen za, zo elk uur 13-15 uur, entree 4 $, 875 Lake St., Oak Park, El Green tot Harlem.

Wrigley Field
Ook al weten de Chicago Cubs allang niet meer wat winnen is, omdat de baseballreuzen van de Chicago Bears hen de loef hebben afgestoken: baseball is en blijft een Amerikaanse traditie en Wrigley Field is het mekka van alle fans. Achter de met klimop begroeide muren, waar het hart van het echte Amerika klopt, is de wereld nog in orde. Het scorebord wordt nog met de hand bediend, hightech is hier een vreemd woord en ook voor het comfort moet men hier niet zijn. Er wordt gespeeld van april tot okt., speelagenda: tel. +1 312 404 28 27. Dagkassa, ma-vr 9-18, za 9-16 uur en op speeldagen. 1060 W. Addison St., metro Red tot Addison.Wie liever de Chicago White Sox aanmoedigt, is in Comiskey Park (333 W 35th St.) aan het juiste adres. Wiens hart voor de Bulls klopt, moet in het United Center (1901 Madison St) zijn.

North Town / Andersonville
In het noordelijk deel van de stad hebben zich etnische minderheden en immigranten gevestigd, die tijdens de laatste decennia naar Chicago gekomen zijn. De buurt rond Argyle St. en North Clark St. is stevig in handen van de Chinezen en Vietnamezen, ten noorden hiervan wonen Scandinavische immigranten in Andersonville. De kleine stad straalt een grote rust uit en de kleine winkeltjes met Scandinavisch kunsthandwerk maken een uitstapje meer dan de moeite waard. Rogers Park, vroeger een joodse gemeente, is nu een vaste verblijfplaats van Aziaten, Inders en Russen.

Magnificent Mile
De North Michigan Av., tussen de brug over de Chicago River en de Oak St., ook bekend als de Magnificent Mile (Prachtige Mijl), vormt de grens van de chicste wijk van Downtown Chicago. Op deze boulevard, een van de mooiste van de USA, worden de trends gezet of uit Europa geimporteerd, slurpt men zijn cappuccino of espresso en doet men aan window-shopping als de spaarcentjes niet volstaan voor de onwaarschijnlijke prijzen. Hier bevinden zich enkele van de duurste hotels , restaurants en boetieks.

Chicago Tribune Tower

De Chicago Tribune heeft zijn imposant uitgeversgebouw te danken aan een architectenwedstrijd. Deze werd gewonnen door Raymond Hood en John Mead Howells en aan Michigan Av. ontstond een prachtig neogotisch bouwwerk, dat met zijn 46 verdiepingen aan een reusachtige kerk doet denken. In de buitenmuren werden stenen van de beroemdste gebouwen ter wereld ingelast, o.a. van de Berlijnse Muur , de Egyptische Piramide van Cheops, het Colosseum van Rome, de Chinese Muur, de Westminster Abbey van Londen en de Sint-Pietersbasiliek van Rome. In de binnenkomsthal zijn de titelpagina’s van belangrijke edities van de Chicago Tribune tentoongesteld. Ze brengen verslag uit van de grote brand in Chicago en van de verwikkeling van de USA in de Eerste Wereldoorlog. De radiozender WGN, een instituut in Chicago, zendt live uit vanuit de lobby. Overdag altijd open. 435 N. Michigan Av., Magnificent Mile, bus 3, 11, 29, 65, 147, 151, 157, metro Red tot Grand.

John G. Shedd Aquarium
Een koraalrif middenin Chicago: haaien, barracuda’s en een grote hoeveelheid prachtig gekleurde vissen zwemmen rond in de talrijke rivier- en zeelandschappen van het wellicht grootste overdekte aquarium ter wereld. Het kunstmatige meer ligt in een achthoekig marmeren gebouw en toont een indrukwekkende tropische onderwaterwereld. Duikers voeren de vissen aan het Caribbean Reef en geven uitleg bij de typische kenmerken van de zeebewoners. Het bekken, dat elf miljoen liter zeewater bevat, laat tegen de achtergrond van het Lake Michigan, dat door het groot venster in het nieuw oceanium te zien is, een bijna irreele indruk na. In het zout water stoeien beloega’s, dolfijnen, zeeotters en zeeleeuwen uit Amerikaanse wateren. In de talrijke exposities worden de karakters en leefgewoonten van de zeebewoners voorgesteld. Entree 10 $. Elke dag open 9-18, do tot 21 uur, in de winter ma-vr 9-17, za, zo 9-18 uur. 1200 S. Lakeshore Dr., Near South, bus 6, 10, 12, 130, 146 tot Michigan Avenue.

Musea in Chicago

American Police Center and Museum
Tijdens de jaren 60 had de Chicago Police het bijzonder moeilijk. Gewelddadige demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en bloedige rassenrellen schudden de stad dooreen. Diep onder de indruk van deze zware onrusten richtten enkele vrienden en familieleden van politieagenten dit kleine museum op. Om een beter begrip te krijgen van het werk dat de politie verricht, worden uniformen, uitrustingen en andere stukken uit de geschiedenis en het werk van de law enforcement geexposeerd. Onder de tentoongestelde wapens bevindt zich ook een afgezaagd jachtgeweer van Al Capone. In een memorial corner worden de politiemannen herdacht die tijdens de uitoefening van hun beroep om het leven kwamen. Nieuw is de tentoonstelling over de geschiedenis van de vrouwelijke politieagenten. Ma-vr 9.30-16.30 uur, entree 4 $, 1717 S. State St., South Side bus, 29, 44, 62, 164 tot 18th Street.

Chicago Children’s Museum
Kinderen mogen al spelend leren in dit museum, dat speciaal voor hen werd opgericht en dat enkele jaren geleden naar de Navy Pier verhuisde. Hier mag alles worden aangeraakt. In de expositie Waterways leren de kleine bezoekers het belang en grote nut van water kennen, doordat ze kleine dammen bouwen, fonteinen ontwerpen en (natuurlijk) zichzelf heerlijk natmaken. Ze kunnen naar hartelust rondklauteren op een drie verdiepingen hoog zeilschip. Face to face: _dealing with prejudice and discrimination_ is een indrukwekkende multimediashow, die moet helpen om allerlei vooroordelen uit de weg te ruimen. Playmaze is een miniatuurstad waarin de allerkleinsten, jonger dan 5, mogen spelen. Di-zo 10-17 uur, entree 6 $, do 17-20 uur gratis. Navy Pier, 700 E. Grand Av., ten oosten van de Loop, bus 29, 56, 65, 66, 120, 121, El Red tot Grand/State, vandaar gratis trolley.

Chicago Historical Society
In tegenstelling tot wat de naam zou laten vermoeden, is dit geen saai museum, maar een geheel van levendige tentoonstellingen rond de geschiedenis van Chicago en de USA. De volledige ontwikkeling van de stad aan het Lake Michigan wordt hier geschetst, vanaf de stichting als wildernispost tot en met de 20ste eeuw. Talrijke foto’s en documenten tonen de ondernemingszin die de burgers van Chicago in de loop van hun geschiedenis steeds eigen is geweest. In de documentatie “We the People: Creating a New Nation 1765-1820″ worden aangrijpende gebeurtenissen uit de kolonisatietijd van het land in beeld gebracht. Wisselende tentoonstellingen behandelen het alledaagse leven in de pionierstijd. Ma-za 9.30-16.30, zo 12-17 uur, entree 5 $. 1601 N. Clark St., Lincoln Park, bus 11, 22, 36, 72, 151, 156 tot Lincoln Park.

DuSable Museum of African-American History

Precies een stad zoals Chicago, waarin bijna de helft van alle inwoners Afrikaanse roots heeft, heeft een dergelijk museum nodig: DuSable toont de geschiedenis en cultuur van de zwarte Amerikaan. De expositie concentreert zich op de periode tussen 1930 en 1970, in het bijzonder op de culturele impulsen na de depressie en het artistiek heropleven van de Afrikaanse cultuur in de jaren 60. In het auditorium worden jazz- en bluesconcerten, lezingen en andere evenementen georganiseerd. Ma-za 10-17, zo 12-17 uur. Entree 3 $, do gratis. Hyde Park, bus 3, 4, 55, metro Red tot Washington Park.

Frank Lloyd Wright Home and Studio
Het eenvoudige woonhuis dat de wereldberoemde architect op amper tweeentwintig jarige leeftijd ontwierp, is wellicht het beste voorbeeld van zijn artistieke visie. Voor zijn eigen woonhuis en studio was hij niet verplicht rekening te houden met de opvattingen van een opdrachtgever. Tussen 1889 en 1909 liet hij aan het huis voortdurend veranderingen aanbrengen, overeenkomstig zijn ideeen. Met fraaie glasconstructies en gewaagde geometrische vormen verbaasde hij zelfs zijn collega’s. Elke kamer voldeed op ideale wijze aan zijn eisen. Het huis en de studio bleven bewaard en ingericht zoals ze er uitzagen toen hij deze in 1909 verliet. Uitsluitend gegidste rondleidingen, ma-vr 11, 13 en 15, za, zo 10-15.30 uur, entree 8 $. 951 Chicago Av., bus 23, Oak Park, metro Blue tot Harlem.

Museum of Contemporary Art
Over de sobere gevel en de nogal sombere verschijning van het museum voor hedendaagse kunst – zo stellen enkele critici zich het museum van een middelgrote stad in Duitsland voor – zijn de meningen in Chicago verdeeld. Josef Paul Kleihues uit Berlijn (heus geen middelgrote stad) heeft het gebouw ontworpen begin jaren 90. Maar over de voortdurend wisselende tentoonstellingen van moderne kunst na 1945 bestaat geen discussie. Meer dan 7000 objecten van bekende kunstenaars zoals Rene Magritte, Ed Paschke, Claes Oldenburg, Andy Warhol, Max Ernst en Christo zijn tentoongesteld in de nieuwe hallen. Het museum hecht bijzonder veel waarde aan de voorstelling van experimentele kunst uit verschillende domeinen: de schilderkunst, fotografie, video, dans, muziek en performance. Enkele kunstenaars zijn vertegenwoordigd met interessante retrospectieven. Vanuit het café ziet men beneden een tuin met moderne beelden. Di, do, vr 11-18, wo 11-21, za, zo 10-18 uur, entree 6,50 $, elke eerste di van de maand gratis. 220 E. Chicago Av., Magnificent Mile, bus 3, 10, 11, 66, 125, 145, 146, 151, metro Red tot Chicago Street.

Mexican Fine Arts Center Museum
Mexicaanse kunst in Pilsen, de woonwijk van de Mexicaanse inwijkelingen. Het modelmuseum toont het volledig spectrum van de Latijns-Amerikaanse kunst, van precolumbiaanse godenbeelden tot de avantgarde van jonge Mexicaanse immigranten. Onder de meer dan duizend objecten die momenteel worden tentoongesteld, bevinden zich schilderijen van Mexicaanse meesters zoals Rivera, Orozco en Siqueiros, folk art van de familie Linares en hedendaagse kunst van Carmen Lomas Garza. Tijdens de “Dag van de doden”, die gedurende acht weken wordt gevierd en in september begint, organiseert het museum bijzondere tentoonstellingen en programma’s op het eigen radiostation WRTE (90,5 FM). Elke dag open behalve op ma 10-17 uur, entree gratis. 1852 W. 19th St., Pilsen, bus 9, metro Blue tot 18th Street.

Spertus Museum
De joodse geschiedenis als onderwerp van kunst en cultuur. De indrukwekkende expositie van meer dan 10.000 tentoonstellingsstukken en kunstobjecten omsluit 5.000 jaar joodse geschiedenis. In het Artifact Center kunnen jonge bezoekers in een nagebouwd opgravingterrein van het Nabije Oosten naar scherven van aardewerk zoeken. Zo-do 10-17, vr 10-15 uur, entree 4 $. 618 S. Michigan Av., Near South, bus 3, 4, 6, 145, 157, 151, metro El Red tot Jackson en Brown, Purple, Orange of Green tot Adams Street.

The Field Museum of Natural History
Ontwikkelingsgeschiedenis in overvloed. Slechts een fractie van de meer dan 20 mln. objecten die in het bezit van het Field Museum zijn, is tentoongesteld in het prachtige klassieke gebouw van architect Daniel Burnham. Op de wereldtentoonstelling van 1893 waren de artefacten nog ondergebracht in het huidige Museum of Science and Industry. Sinds 1921 behoort het Field Museum tot de grootste en indrukwekkendste musea ter wereld. Het nieuwste pronkstuk is het skelet van Sue, de grootste saurier ter wereld, dat in 1990 in South Dakota werd ontdekt. Elke dag geopend 9-17 uur, entree 7 $, wo gratis. Roosevelt Rd. at Lakeshore Dr., Grant Park, bus 6, 10, 12, 130, 156 tot het museum.

Ukrainian National Museum
Het museum ligt in de Ukrainian Village, het centrum van de Oekraaense inwijkelingen, en brengt informatie over de cultuur en folklore van deze minderheid in Chicago. Kunsthandwerk zoals beschilderde paaseieren, geborduurde tafelkleden, houtsnijwerk en een selectie van originele klederdrachten tonen de vaardigheden van de Oekraaense ambachtslui en kunstenaars. Do-zo 11-16 uur, entree 2 $. 721 N. Oakley Bd., West Side, bus 66 tot Oakley Boulevard.

Restaurants in Chicago

Foodlife
Extravagante snackstraat met chique eettentjes die zowel gezonde en caloriearme slaatjes als exotische kostbaarheden serveren. Er wordt gegeten onder kunstmatige bomen in het Water Tower Place. Zo-do 7.30-21, vr, za 11-22 uur. 835 N. Michigan Av., Magnificent Mile, tel. +1 312/335 36 63, metro Red tot Chicago Street.

Arun’s
Arun Sampanthavivat presenteert de Thaise keuken in haar meest perfecte vorm. Culinaire recensenten spreken van het beste Thaise restaurant in Noord-Amerika. Ook visueel zijn de gerechten een waar genot. Het menu (van alles een beetje) is een must! Di-za 17-22, zo 17-21.30 uur. 4156 N. Kedzie Av., North Side, tel. +1 773/539 19 09, bus 80 tot Irving Park Road.

Gene and Georgetti’s
Het aanbevolen steakhouse van de stad, sinds meer dan 50 jaar een begrip. De eersteklas maaltijden hebben wel hun prijs. Ma-za 11-24 uur. 500 N. Franklin St., River North, tel. +1 312/527 37 18, El Brown tot Merchandise Mart.

Hatsuhana
Eersteklas sushibar in een koele Japanse sfeer. De vis is supervers! Ma-vr 11.45-14 en 17.30-22, za 17-22 uur. 160 E. Ontario St., Magnificent Mile, tel. +1 312/280 88 08, metro Red tot Grand/State.

Las Tablas
Gezellig straatrestaurant in Lincoln Park. Zuid-Amerikaanse ambiance en smakelijke gerechten uit Colombia, bv. New Yorkse steak met gebraden yucca. Ma-do 12-22, vr, za 12-23 uur. 2965 N. Lincoln Av., Lincoln Park, tel. +1 773/871 24 14, El Brown tot Diversy.

Signature Room at the 95th
Amerikaanse keuken hoog boven de daken van Chicago op de 95ste verdieping van het John Hancock Center. Het uitzicht is adembenemend en de sunday brunch en livejazz maken het restaurant extra aanlokkelijk. Brunch zo 10.30-14.30 uur, lunch ma-za 11-14.30 uur, dinner zo-do 17-23, vr, za 17-23.30 uur. 875 N. Michigan Av., Magnificent Mile, tel. +1 312/787 95 96, bus 125, 145, 146, 147, 151, metro Red tot Chicago/State.

Gold Coast Dogs
Probeer hier de echte hotdogs, zoals men deze in Chicago heeft uitgevonden. De relish en paprika mogen niet ontbreken! Ma-vr 7-22, za, zo 11-20 uur. 418 State St., ten noorden van de Loop, El Brown, Green, Orange, Purple tot State Street.

Brasserie Jo
Goedkoper bijhuis van het luxerestaurant Everest. Met zijn interieur uit de jaren 40 (weelderige planten en veel licht) en zijn chic geklede kelners doet deze zaak aan een gangstergelegenheid uit de film denken. Alleen had Al Capone niet echt veel met de Elzassische keuken te maken. Ma-do 11.30-16 en 17-22, vr 11.30-16 en 17 tot 23 uur, zo 17-22 uur. 59 W. Hubbard, River North, tel. +1 312/595 08 00, metro/El Red tot Grand/State en Brown tot Merchandise Mart.

Harry Caray’s
Harry Caray was een beroemde baseballreporter, die toen hij met pensioen ging dit restaurant opende. Het aanbod bestaat uit deftige Amerikaanse kost, omringd door baseballsouvenirs. Ma-do 11.30-15 en 17 tot 22.30, vr 11.30-15, 17-23, za 11.30-16 en 17-23, zo 12 tot 22 uur. 33 W. Kinzie St., River North, tel. +1 312/828 09 66, metro/El Brown tot Merchandise Mart en Red tot Grand/State.

Yoshi’s Cafe
Geslaagde mengeling van de Japanse en Franse keuken. Het lekkerste zijn de zeevruchten en de vis. Shrimp tempura is absoluut het proberen waard! De sfeer is een beetje aan de saaie kant. Di-do 17-22.30, vr, za 17-23, zo 17-21.30 uur. 3257 N. Halsted St., North Side, tel. +1 773/248 61 60, metro Red tot Belmont.

Uitgaan in Chicago

Big Brasserie and Bar
Reusachtige bar in de atriumlobby van het (bijna) futuristisch gestylde Hyatt Regency, met uitgelezen wijnen en zeldzame soorten whisky, ook uit Engeland. Superuitzicht over de nachtelijke stad. Elke dag open 11-2 uur. 151 E. Wacker Dr., Loop, El Brown, Orange, Green tot Randolph Street.

Drink
De interessantste en wellicht ook grootste club van de stad. Men amuseert zich in de vroegere opslagruimtes, danst op rock-’n'-roll uit de seventies en slurpt de drinks van het huis uit emmers en babyflessen. Zes bars (aan een hiervan worden 50 verschillende merken wodka geserveerd) en een cigar room voor de rokers. Ma 11.30-14.30, di, wo 11.30-2, do, vr 11.30-4, za 17.30-4 uur. 702 W. Fulton St., Near West, El Green tot Clinton.

Red Dog
Onder het dak van een oud woonhuis in de nieuwe gaywijk Wicker Park ligt de ongetwijfeld geliefdste undergroundclub van de stad. Op maandag feesten de homo’s en bonte vogels in de Boom-Boom Room. 1958 W. North Av., Wicker Park, metro Blue tot Damen.

Sidetrack
Tamelijk donkere danstent voor videofans, die graag omringd willen worden met beeldschermen waarop de nieuwste clips spelen. Het luide alternatief voor Roscoe’s aan de overzijde. 3349 N. Halsted St., Lincoln Park, metro Red tot Belmont Avenue.

The Matchbox
Gezellige bar in River North met voortreffelijke mixed drinks. Maar men moet al vroeg komen om een van de twaalf barkrukken te pakken te krijgen. Ideaal voor een drink voor de disco of voor een afzakkertje. 700 N. Milwaukee, Wear North, bus 8, 65 tot Grant Avenue.

Chicago Symphony Orchestra
Sinds 1891 een instituut in Chicago, wereldberoemd geworden onder de leiding van Georg Solti en met meer dan 900 (!) albums en meer dan 50 Grammy Awards helemaal bovenaan de classic charts. Elk seizoen concentreert men zich op een grote meester. Tijdens de zomer speelt het orkest in openlucht op het Ravinia Festival in het Highland Park. Symphony Center, 220 S. Michigan Av., Loop, tel. +1 312/294 30 00, bus 3, 4, 14, 60, 145, 147, 151 en El (alle lijnen) tot Adams Street.

Buddy Guy’s Legends
Buddy Guy behoort tot de beste bluesgitaristen. In zijn club spelen beroemde collega’s en getalenteerde nieuwkomers. De muren zijn behangen met memorabilia uit de blueswereld. Ma-do 17-2, vr 16-2, za 17-3, zo 18-2 uur. 754 S. Wabash Av., ten zuiden van de Loop, metro Red tot Harrison.

New Checkerboard Lounge
Tamelijk afgelegen in de South Side, maar uiterst geapprecieerd door de echte blueskenners. Hier wordt nog de originele Mississippi-blues gespeeld. Elke dag open vanaf 21.30 uur. 423 E. 43rd St., South Side, bus 43 tot 43rd Street.

The Joffrey Ballet of Chicago
Modern ballet op topniveau. Het ensemble komt oorspronkelijk uit New York en treedt op in hetzelfde Auditorium Theatre als Hubbard. 50 E. Congress Av., Grant Park, tickets: tel. +1 312/9021500, bus 2, 7, 10, 126, 146 tot Congress.

Steppenwolf Theatre Company
Buitengewoon ensemble dat zowel met traditionele stukken als met gedurfde performances de aandacht trekt. Voor veel critici behoort het Steppenwolf Theatre tot de beste theaters van de USA. De akoestiek is adembenemend! 1630 N. Halsted St., Old Town, tel. +1 312/335 16 50, bus 72 tot N. Halsted, metro Red tot North/Clybourn.

Winkelen in Chicago

Jay Robert’s Antique Warehouse
Een heel warenhuis vol antiquiteiten, van een hemelbed uit de koloniale periode tot een antieke klok uit de tijd van de eeuwwisseling. Belangrijk: in de USA gaat achter het begrip antiquiteiten ook heel wat brol en kitsch uit de jaren 50 schuil. 149 Kinzie St., River North, El Brown, Purple tot Merchandise Mart.

Abraham Lincoln Bookshop
Zoiets bestaat natuurlijk alleen in het land van Abraham Lincoln: een boekhandel die uitsluitend boeken over de legendarische presidenten uit de tijd van de burgeroorlog verkoopt. Men vindt hier ook reeds lang vergeten doctoraalscripties en brieven rond het thema. 357 W. Chicago Av., metro Red tot Chicago Street.

Borders Books & Music
De beste boekhandelsketen van de USA, met een paradeshop aan de Magnificent Mile. Hier vindt men actuele boeken uit alle gebieden aan zeer gunstige prijzen. In een cafe kan men naar hartenlust zitten lezen. 830 N. Michigan Av., Magnificent Mile, metro Red tot Chicago Street.

900 North Michigan Shops
Het beste adres in de chique straat met Bloomingdale’s en meer dan 70 aangeprezen winkels en designershops. Zoals in elke mall zijn ook hier bioscopen en restaurants. Ma-do 10-19, za 10-18, zo 12-18 uur. 900 N. Michigan Av., Magnificent Mile, metro Red tot Chicago Street.

Banana Republic
De vroegere safarishop is intussen een gewone rommelwinkel geworden, maar het aanbod aan bijzonder lichte en goedkope kledij is nog altijd een bezoek waard. Ma-za 10-19, zo 11-18 uur. River North, metro Red tot Grand Avenue.

Steve Starr Studios
Kleine winkel met een grote keuze aan art-decovoorwerpen: van lampen tot sieraden. Aan de muren hangen de grote Hollywoodsterren uit deze tijd, uiteraard in art-decolijsten. 2779 N. Lincoln Av., ten oosten van de Loop, El Brown, Purple tot Diversey.

To Life!
Hier is alles handgemaakt: marionetten, sierraden, puzzels, speelgoed, speelklokken, figuurtjes. Prachtige werkstukken van getalenteerde ambachtslui en kunstenaars. 224 S. Michigan Av., El (alle lijnen) tot Adams Street.

Big Chicago Records, Inc.
Voor iedereen die Chicago ook graag hoort en de sound van de stad mee naar huis wil nemen: jazz- en blues-cd’s en de verzamel-cd’s “A Chicago Blues Tour” en “A Chicago Jazz Tour”; tegelijk een rondleiding door de muziekwereld van de stad. 909 Forest Av., lokale trein, ong. 1 uur rijden.

Original Expressions
Excentrieke geschenken in alle vormen en kleuren, het gepaste inpakpapier, krullende sierlinten en leuke wenskaarten incluis. Voor mensen met een extravagante smaak. 837 W. Armitage Av., Lincoln Park, metro Blue tot Armitage.

Sportmart
Zeven verdiepingen met sportartikelen van alle firma’s. Nog groter dan het bekende NikeTown. Op de benedenverdieping zijn de Chicago Bulls vertegenwoordigd met hun volledige merchandising: een must voor fans van Michael Jordan. 620 N. LaSalle St., River North, metro Red tot Grand Avenue.

Chicago Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder