Cuba heeft vele gezichten

Datum: 20 september 2006   

5 minuten leestijd

De ontdekkingsreiziger Columbus noemde Cuba het mooiste land dat iemand ooit gezien kon hebben. En terecht want er zijn maar weinig eilanden zo divers qua natuur, cultuur en mogelijkheden. Cuba is een romantisch en sfeervol eiland met een bijzonder vriendelijke bevolking, de mooiste stranden, populaire badplaatsen en prachtige, koloniale steden.

Algemeen
Republiek in het Caribische gebied, 110.860 km2, met 10,82 miljoen inwoners.
Hoofdstad: Havana (La Habana).
Munteenheid is de Cubaanse peso, onderverdeeld in 100 centavos.
Met de lokale peso kun je niet overal betalen. Op straat als je aan stalletjes iets wil eten, of in staatswinkels lukt het meestal nog wel. Maar als buitenlander moet je meestal in Amerikaanse dollars betalen. Je betaalt dan evenveel dollars als de Cubaanse peso’s, wat er grofweg op neer komt dat je twintig keer zoveel betaalt.

Cultuur
Cuba in zijn geheel is een paradijs voor cultuurliefhebbers.
Iedereen die een vakantie doorbrengt in Cuba moet echt een dag uittrekken om bijvoorbeeld de hoofdstad Havana te bezoeken.
Deze stad was in de koloniale tijd de juweel in de Spaanse kroon. Smalle stegen, kleurrijke koloniale huizen, prachtige pleinen en gebouwen en bijzondere architectuur.

Taal
De officiële taal in Cuba is Spaans maar in de grotere hotels en in de toeristenplaatsen kun je ook met Engels terecht.

Klimaat
Er heerst een tropisch en vochtig klimaat.De regentijd duurt van mei tot november en wordt gekenmerkt door veel onweer. Het regent dan overigens niet de hele dag. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is +/- 1200 mm..Het droge seizoen is niet geheel zonder regen. Orkanen komen soms voor. De beste reistijd is dus van november tot april-mei.
Cuba is hierdoor een prima winterzon bestemming

Tijdsverschil
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Ieder reisdoel een ander visum
Wie naar Cuba afreist heeft altijd een visum nodig. Welk visum op ú van toepassing is, hangt af van aard en doel van uw reis. In de meeste gevallen betreft het de toeristenkaart ‘Visado Tarjeta de Turista’, een papieren document met een geldigheidsduur van 30 dagen.

Reist u om andere redenen dan vakantie naar Cuba dan zijn andere visa vereist met ieder hun individuele aanvraagprocedure, -termijn en geldigheidsduur. Deze visa ontvangt u – anders dan bij het papieren toeristenvisum en uitsluitend na toewijzing door de Cubaanse autoriteiten op Cuba en in Nederland – bij wijze van stempel in uw paspoort.

De meest voorkomende visa voor buitenlandse reizigers naar Cuba zijn:
* Toeristenkaart
* Studentenvisum
* Zakenvisum (onderscheiden in 2 soorten: ‘kennismakings’ visum & visum op uitnodiging)
* Persvisum
* Sportvisum
* Artiestenvisum

Ambassade van Cuba in Nederland
Scheveningseweg 9
2517 KS Den Haag
tel: (+31)(0)70-3606061

Feestdagen
In Cuba worden de volgende feestdagen gevierd:
Nationale feestdagen zijn 1 januari, de dag waarop Castro in 1959 aan de macht kwam, 26 juli, de dag van de (mislukte) opstand in 1953 van Castro tegen het bewind van dictator Batista, en 10 oktober, de dag waarop de onafhankelijkheidsoorlogen worden herdacht.

Openbaar vervoer
In Cuba is het mogelijk om gebruik te maken van een beperkt busnetwerk. Buiten de grote steden is het vervoer primitief te noemen en op de lange afstanden zijn de bussen vaak overvol. Het is aan te raden van tevoren een kaartje te kopen.

Taxi’s
In Cuba vind je toeristentaxi’s die herkenbaar zijn aan een T op de deuren. De tarieven zijn in dollars. Het is verstandig een dergelijke taxi een dag van tevoren te reserveren omdat ze vaak bezet zijn.

Autohuur
In Cuba is het heel goed mogelijk een auto te huren en zelf rond te rijden maar houd er wel rekening mee dat er wat minder netjes wordt gereden dan wij in Nederland gewend zijn.
De wegen zijn over het algemeen redelijk goed, maar de bewegwijzering in Cuba is slecht.
De huurauto’s zijn van goede kwaliteit.

LET OP:
Voor het huren van een auto in Cuba is een creditcard nodig in verband met de borg. Vergeet niet een rijbewijs en een goede wegenkaart mee te nemen.

Vervoer

Autoverhuur
De grote internationale verhuurbedrijven hebben kantoren op het vliegveld waar u zelf of via uw reisbureau een auto kunt boeken. Plaatselijke bedrijven bieden concurrerende prijzen en leveren de auto meestal ook af op het vliegveld. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar.

Openbaar vervoer
De makkelijkste manier van vervoer in Madrid is de metro. Er zijn 10 lijnen waarmee u alle belangrijke attracties kunt bereiken. De richting van de trein wordt aangegeven met het eindstation.

De treinen rijden van 6 tot 1.30 uur. De kaartjes zijn niet duur en als u een 10-rittenkaart (bono de diez viajes) koopt, krijgt u korting.

Op de kruising van Calle Mendez met Calle Retama is het hoofdbusstation van Madrid, Estacion Sur Autobuses. Dit is vlak bij het Atocha-treinstation en het Mendez Alvaro-metrostation. Hoewel de bussen door heel Madrid rijden, is het systeem enigszins gecompliceerd en is de metro veel eenvoudiger.

Kaartjes en informatie over treinreizen zijn verkrijgbaar bij het hoofdkantoor van de RENFE,op het vliegveld Barajas en bij de stations. Vanaf station Atocha vertrekken de meeste treinen naar Zuid-Spanje. Hier vertrekt ook de hogesnelheidstrein naar Sevilla, vanaf het nieuwe bijgebouw. Vanuit station Chamartin vertrekken treinen naar het noorden, noordoosten en Frankrijk. Op zogenaamde blauwe dagen (aangegeven op kalenders bij RENFE-kantoren) kunnen reizigers reizen met korting. Toeristen kunnen een reispas kopen voor onbeperkt reizen met openbaar vervoer.

Taxi’€™s
Officiële taxi’s zijn wit met een diagonale, rode streep. Let op het libre-teken of op een groen licht op het dak. Tarieven zijn redelijk. Let op dat de meter niet loopt als u instapt. Reizen vanaf het vliegveld kost extra.

Vliegveld
Barajas, ten oosten van de stad, heeft drie grote terminals: T-1 voor internationale vluchten; T-2 voor nationale vluchten en voor vluchten binnen Europa met Iberia; en T-3 voor regionale vluchten en voor de Madrid-Barcelona-verbinding. In 1999 werd een metrolijn naar het centrum geopend. Madrid is bereikbaar met alle grotere luchtvaartmaatschappijen.

Binnenlandse vluchten
Iberia, de Spaanse luchtvaartmaatschappij, vliegt regelmatig vanuit Madrid naar andere grote steden in Spanje. Tussen Madrid en Barcelona opereert van 7 tot 23 uur een lijndienst.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder