Datum: 25 januari 2007
14 minuten leestijd
Cuba maakt deel uit van West-Indie in is gesitueerd in de Antilliaanse Archipel. Het wordt omringd door de Noord-Atlantische Oceaan. Buurlanden van Cuba zijn de Verenigde Staten, Mexico, Jamaica, de Bahamas en Haiti. Cuba’s grootste en belangrijkste eiland is het op veertien-na-grootste eiland van de wereld. Dit eiland heeft een oppervlakte van 104.945 km2, is 1250 km lang en op het breedste punt 191 km breed. Het grootste gedeelte van Cuba bestaat uit vruchtbare grond waarop vee graast en suikerriet, koffie en tabak wordt verbouwd. De oostelijke, centrale en westelijke bergketens beslaan 25% van het land. Het hoogste punt van Cuba is de Pico Turquino (1972 m). De langste rivier van Cuba is met 343 km de Rio Cauto. De Noord-Amerikaanse en Caribische tektonische platen komen in de 7.200 m diepe Cayan Trench bij elkaar tussen Cuba en Jamaica. Dit veroorzaakt regelmatig aardbevingen. De hoofdstad van Cuba, Havana (La Habana), is de grootste stad van de Cariben.
In deze stad is veel Spaanse koloniale architectuur te vinden. Santiago de Cuba is, na Havana, de grootste stad van Cuba. Deze stad heeft een merkbaar Caribische sfeer die te danken is aan de invloed van de Franse en Haitische kolonisten die zich er in de vorige eeuw gevestigd hebben. Baracoa is de oudste Europese nederzetting. De stad was een belangrijke Spaanse buitenpost. De drie Spaanse forten zijn de overblijfselen van deze functie. De stad Trinidad bevat overblijfselen uit een rijk tijdperk, zoals barokke kerktorens en Carrarese marmeren vloeren. Net buiten de stad zijn enkele van de beste Cubaanse stranden te vinden. Andere mogelijke activiteiten in Cuba zijn hiking, duiken in ondergrondse rivieren en scuba diving.Het grootste Carribische eiland, Cuba biedt u adembenemende stranden; een fascinerend verleden; rijk aan cultuur; ecologische wonderen en meer.
Flora in Cuba
Er komen meer dan 6.000 plantensoorten voor in Cuba, waarvan ongeveer de helft inheemse soorten zijn. De overal aanwezige palm (Reistonea regia) is het symbool op het wapen van Cuba. Er zijn ongeveer 20 miljoen palmen op het eiland. Andere Cubaanse flora zijn onder andere de prehistorische kurkpalm (Microcycas calocoma), de jaguey, een vijgenboom met wortels in de lucht, de palma barrigona (dikke buikpalm); de ceiba, de heilige zijde-katoen boom en de mariposa (vlinder jasmijn), de witte nationale bloem. Het grootste gedeelte van de zuidelijke kust heeft mangrove moerassen waarin kleine vissen en vogels leven. De noordelijke kust wordt bedekt met ruige stranden.
Fauna in Cuba
De Cubaanse fauna bestaat voor een belangrijk gedeelte uit reptielen. De soorten die in Cuba voorkomen zijn krokodillen, leguanen, hagedissen, salamanders, schildpadden en 15 soorten niet-giftige slangen. Het grootste landzoogdier is de juia (Capromys), een boomrat die ongeveer 60 cm groot kan worden. Werelds kleinste vogel komt uit Cuba, namelijk de kolibrie of zunzuncito (Mellisuga helenae). Dit vogeltje is iets groter dan een sprinkhaan en weegt 2 gram. The tocororo (Priotelus temnuros) wordt ook wel de nationale vogel van Cuba genoemd vanwege zijn rood, wit, blauwe verendek. Dit zijn namelijk de kleuren van de Cubaanse vlag.
Nationale parken in Cuba
Cuba heeft verschillende nationale parken. Het Baconao Park bij Santiago de Cuba is een park van UNESCO. Het is een recreatiegebied met een botanische tuin, een aquarium en andere attracties.
Klimaat op Cuba
Cuba heeft een heet, subtropisch klimaat gedurende het hele jaar. Dit klimaat wordt getemperd door de noordoostelijke passaatwinden. Deze omstandigheden zijn zeer goed voor het verbouwen van suikergewassen. Er zijn geen grote temperatuursverschillen in de seizoenen. De gemiddelde temperatuur is 27 graden Celsius in juli en augustus en 22 graden Celsius in februari. De zomers zijn nat en duren van mei tot oktober. Orkanen komen vooral in de herfst voor. Deze periode duurt van augustus tot november. De overige maanden zijn koeler en minder regenachtig. Vochtigheid varieert van 75 tot 95%.
Volledige naam : Republiek Cuba
Oppervlakte : 110.860 km2
Inwoners : 11 miljoen
Hoofdstad : Havana inwoners : 2,2 miljoen
Bevolking : 60% Spaanse origine, 22% mulat, 11% Afrikaanse origine en 1% Chinees
Talen : Spaans
Overheid : Communistische republiek
Industrie en Producten :Suiker, mineralen, tabak, agricultuur, medicijnen en toerisme
Belangrijkste handelspartners: West-Europa, Latijns-Amerika, Rusland, China, Iran en Noord-Korea
Cuba cultuur algemeen
Er wordt vanuit gegaan dat rond 3500 VC mensen voor het eerst naar Cuba voeren vanuit Zuid-Amerika. In eerste instantie woonden er vissers, jagers en verzamelaars op het eiland. Later kwamen daar de agrarische Taino, een afstamming van de Arawak Indianen, bij. Christopher Columbus landde op 27 oktober 1492 op het eiland en tegen het jaar 1514 was het eiland veroverd door de Spaanse kroon. Veeranches werden de belangrijkste bron van inkomsten in Cuba. Er werden grote boerderijen gemaakt om de tot slaven gemaakte indianen te huisvesten. In 1542 was het systeem was afgeschaft, waren er nog slechts 5.000 indianen in leven van de geschatte 100.000 Indianen die een halve eeuw daarvoor nog leefden. Daarom haalden de Spanjaarden vanaf dat moment Afrikaanse slaven ter vervanging. In tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse slaven behielden de Cubaanse Afrikaanse slaven hun stamgroepen en bleven bepaalde aspecten van hun cultuur behouden. De Afrikaanse slaven namen het ritme en de rituele dansen mee naar Cuba. Hier vermengde de invloeden zich met de Spaanse gitaren en melodieën. Vervolgens paste deze muziek zich aan en verspreidde zich over het Amerikaanse continent. De conga-lijndans is ontstaan door de slaven die achter elkaar dansten. Veel van de samengestelde Cubaanse dansen hebben banden met de Afro-Cubaanse Santeria religie. De meest populaire Cubaanse muziek is son, welke is ontwikkeld in de heuveld van de Orient voor het eind van de vorige eeuw. Na de revolutie van Castro werd de kunst actief gesteund door de overheid: er werden veel theaters, musea en kunstacademies gesticht, muzikanten werd een salaris gegarandeerd en de nationale filmindustrie werd opgericht. De overheid probeerde de invloed van Noord-Amerikaanse massacultuur te verkleinen door Afro-Cubaanse culturele groepen en theatergroepen te stimuleren.
Keuken van Cuba
De Cubaanse keuken is een mengeling van de Spaanse en Afrikaanse technieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lokale producten. Gerechten zoals Moros y Cristianos (Moren en Christenen; zwarte bonen en rijst), arroz con pollo (kip met rijst) en picadillo (fijngehakt vlees met rijst) zijn normaal. Ook normaal zijn de soepen met weegbree, keker of bonen. Er is echter een voedseltekort in Cuba, waardoor uit eten gaan kan betekenen dat u lang moet wachten in overheidsrestaurants of in hotel restaurants.
Drank in Cuba
Cubaans bier cerveza in het Spaans is erg goed en de cocktails zijn legendarisch.
Religie in Cuba
Vanuit het verleden was het Rooms Katholicisme het belangrijkste geloof in Cuba en ook tegenwoordig geldt dit nog steeds. Ongeveer 40% van de Cubaanse bevolking is Katholiek en ongeveer 4% is Protestants. De losse institutionele organisatie van Santeria, een Afro-Cubaanse religie, verbergt het feit dat een meerderheid van de Cubanen worden beïnvloed door de Afro-Katholieke religiën fusie. Hun aantal is aan het stijgen sinds de overheid een einde maakte aan haar officiële atheïsme in 1992. Getrouw aan Cuba’s mestizo cultuur, vermengden de Cubanen het Katholicisme met de Afrikaanse religiën die door de slaven waren meegebracht, wat resulteerde in Afro-Cubaanse goden die de plaats in namen van de grote Katholieke heiligen. Tevens leidde dit tot sporadische dierenoffers. Toen Paus Johannes Paulus de Tweede de Nuestra Senora de la Caridad del Cobre, de beschermheilige van Cuba, kroonde, waren de Santeria gelovigen trots, aangezien zij de patrones zien als hun Ochun, de godin van liefde en overvloed.
Evenement Dag van de Vrijheid
1 januari Dag van de Vrijheid
Evenement :Havana International Jazz Festival
Om het jaar in februari Havana International Jazz Festival
Evenement :Jornadas de la Cultura Camagneyana
Eerste twee weken van februari Jornadas de la Cultura Camagneyana
Evenement :Havana Carnaval
Eind februari en begin maart Havana Carnaval
Evenement :Week van de cultuur
April Week van de cultuur In Baracao
Evenement :Elektro akoestisch Muziek Festival
April Elektro akoestisch Muziek Festival In Varadeao
Evenement :Viering van de Nationale revolutie
25-27 juli Viering van de Nationale revolutie
Evenement Dag van de Cubaanse cultuur
10 oktober Dag van de Cubaanse cultuur
Hiking en trekking in Cuba
Er zijn goede mogelijkheden om te hiken en te trekken over het Cubaanse eiland. Er bestaat een driedaagse trektocht over de Sierra Maestra van Alto del Naranjo tot Las Cuevas. Deze tocht loopt over de Pico Turquino, de hoogste berg van Cuba. Deze berg is vaak letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt voor veel energetische reizigers. Uitstippelde wandelroutes, kaarten en professionele gidsen zijn vrij onbekend in Cuba, maar de lokale bevolking is vaak bereid om tegen een klein bedrag gids te spelen.
Paardrijden in Cuba
Paardrijden is ook populair onder de reizigers. Daarom zijn er speciale ranches voor toeristen opgezet in Baconao en Trinidad.
Surfen in Cuba
De noordoostelijke passaatwinden brengen tussen december en april goede omstandigheden met zich mee om te surfen. Diegenen die hier voor gaan, moeten wel hun eigen surfboard meenemen, aangezien deze niet kunnen worden gehuurd.
Duiken Cuba heeft mooie gebieden om te diepzeeduiken. De 30 verschillende duikcentra op het eiland bieden georganiseerde duiken, cursussen en verhuur van duikspullen.
Vissen in Cuba
Diepzeevissen is ook populair in de Cubaanse wateren.
Havana ontdekken
Wie Cuba zegt, zegt Havana. Een fantastische stad en het culturele en economische hart van het land. Met haar sfeervolle straten, romantische pleintjes en rijke verleden, is Havana zonder twijfel de interessantste en meest romantische stad van Cuba. Het Oude Havana is door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaart. Ernest Hemmingway was zo gefascineerd door Havana en de innemendheid van haar inwoners dat hij hier vele jaren heeft gewoond. Je waant je in Havana in de jaren vijftig, vanwege de oldtimers en koloniale, pastelkleurige villa’s. ’s Middags en ’s avonds hoor je overal aanstekelijke Cubaanse klanken vandaan komen en bruist Havana van levenslust.
Vliegen naar Cuba
De meeste reizigers naar Cuba, komen op de luchthavens aan. Er vliegen lijndiensten vanuit Canada, de Cariben, Midden- en Zuid-Amerika en Europa. De belangrijkste poorten voor Amerikanen naar Cuba zijn de vluchthavens van Cancun, Nassau en Toronto. Er zijn wel directe vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Cuba, maar Amerikaanse burgers mogen alleen gebruik maken van deze vluchten als zij toestemming hebben van de Amerikaanse Treasury Department. Deze staan alleen reizen van journalisten, onderzoekers en enkele andere groepen toe. Cuba rekent een vertrekbelasting van US$20.
Bootvervoer naar Cuba
Door de Amerikaanse boycot van Cuba zijn er slechts enkele cruiseschepen die de havens van Cuba aandoen. Daarom zijn er geen lijnboten die naar Cuba varen. Privé jachten doen wel regelmatig de vele havens van Cuba aan.
Vliegen in Cuba
De Cubaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een uitgebreide nationaal vliegnetwerk op alle regionale centra. De meeste binnenlandse vluchten gebeuren met kleine propellervliegtuigen. Deze vluchten zijn 25% goedkoper wanneer ze samen met uw internationale ticket zijn gekocht.
Busvervoer in Cuba
Asociaciones de Transportes por Omnibus (Astro) is de nationale busmaatschappij die de provinciale hoofdsteden met elkaar verbind en tevens vele dorpjes een of twee keer per dag aandoet. Buitenlandse toeristen krijgen prioriteit in deze bussen, indien ze met dollars betalen. Naast Astro is er een andere busmaatschappij die alle reizigers vraagt in dollars te betalen. Het grootste gedeelte van het passagiersvervoer wordt momenteel overgenomen door particuliere trucks (camiones particulares), vooral in Oost-Cuba.
Treinvervoer in Cuba
De kwaliteit van de spoorwegen is in de laatste jaren snel achteruit gegaan. Hoewel er nog steeds enkele goedkope en comfortabele reizen tussen de grote steden zijn te maken met de trein, is het aan te raden de bus te nemen.
Autovervoer in Cuba
Aangezien Cuba het meest uitgebreide wegennetwerk in Zuid-Amerika heeft, is de makkelijkste en wellicht de goedkoopste manier van reizen het huren van een auto. Ook liften is een mogelijkheid.Overheidsvoertuigen zijn wettelijk verplicht lifters mee te nemen als zij ruimte hebben. Op de grotere kruispunten zijn geelgeklede amarillo beambten gewapend met een clipboard om de Cubaanse lifters te organiseren.
Accommodaties in Cuba
Cuba heeft verschillende soorten accommodatie, varierend van budget tot topklasse hotels en ressorts. Een prijsindicatie per accommodatietype: budget hotel: US$5-10, middenklasse hotel: US$10-20, topklasse hotel: US$20 en meer.
Visa
Bezoekers aan Cuba dienen in het bezit te zijn van een paspoort die na vertrek nog minstens 6 maanden geldig is. Visa zijn verlicht voor alle nationaliteiten, behalve voor diegenen die in het bezit zijn van een Tourist Card. Iedereen dient tickets en andere documentatie over hun vertrek te kunnen overhandigen, behalve bij een speciale aantekening van het Cubaanse Consulaat. Alle zakenreizigers dienen in het bezit te zijn van een visum, ongeacht de nationaliteit. Personen, die in Cuba vrienden of familie willen bezoeken, moeten een Visitor’s Card aanvragen. Raadpleeg de ambassade of het consulaat voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Cuba : GMT (Greenwich Mean Time) min 5 uur
Elektriciteit op Cuba : 110/120 V, 60Hz
Gezondheid in en naar Cuba
Vaccinaties,wanneer men uit een land komt waar gele koorts of cholera heerst dient men in het bezit te zijn van een Internationaal Certificaat van Vaccinatie. Het is aan te raden om een DTP-vaccinatie te halen, evenals vaccinaties tegen meningococcus, buiktyfus, hepatitis A, hepatitis B. Rabiës is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aanbevolen zich te laten vaccineren voor vertrek. Wanneer u wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Hepatitis A komt voor in de noordelijke gebieden van de Caribische eilanden. Diarree is normaal bij de reizigers in Cuba. Voorkom schimmelinfecties door losse kleding te dragen dat is gemaakt van natuurlijke stoffen. Malaria, difterie, poliomyelitis, tuberculose en tetanus zijn bijna uitgeroeid. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Cuba
Water in Cuba is relatief veilig om te drinken, aangezien er chloor doorheen wordt gedaan. Desondanks kan het milde buikpijn veroorzaken. In de eerste weken van uw verblijf is het daarom verstandig flessen water te gebruiken. Ook het gebruik van ijsblokjes is niet aan te raden. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig te consumeren. Vlees, gevogelte, zeevruchten en fruit zijn over het algemeen veilig te eten. Het is af te raden rauwe groenten en fruit te eten, behalve ze zijn gewassen in een chlooroplossing.
Gezondheidszorg in Cuba
De medische zorg in Cuba is enorm verbeterd sinds de revolutie in 1959. Het eiland heeft tegenwoordig een uitstekende medische zorg. In het geval van noodgevallen is behandeling mogelijk voor iedereen zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Veel medicamenten zijn verkrijgbaar in Cuba. Desondanks is het aan te raden om benodigde, voorgeschreven medicijnen zelf mee te nemen. Tevens is het verstandig een kopie van het recept voor het medicijn mee te nemen, evenals een brief van de arts waarin wordt aangegeven waarom het medicijn is vereist. Het is belangrijk om een ziektekostenverzekering te hebben, aangezien buitenlanders moeten betalen voor de meeste gezondheidszorg. Personeel van goede, grote hotels kunnen artsen aanbevelen en anders kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat.
Telefoneren in en naar Cuba
Cuba heeft de volgende alarmnummers: politie: 116; brand: 115. De internationale toegangscode is 53. Wanneer men vanuit Cuba naar het buitenland wil bellen, dient men 119 te draaien om in contact te komen met een internationale operator. Voor informatie kunt u bellen op de dag bellen met 113 en ’s nachts met 60-71-10.
Geldkoers in Cuba
De munteenheden in Cuba zijn de Cubaanse Peso en de US Dollar. Geld dient te worden gewisseld bij officiële wisselkantoren, banken of internationale lucht- of zeehavens. Het is illegaal geld te wisselen op de zwarte markt. Alleen niet-Amerikaanse creditcards worden in Cuba geaccepteerd. Creditcards en traveller cheques van Amerikaanse bedrijven worden niet als betaling aangenomen. Ook Eurocheques worden niet geaccepteerd. Thomas Cook en Visa traveller cheques in US dollars zijn goed, mits deze niet zijn uitgegeven door Amerikaanse banken. US Dollar, Sterling en andere grote valuta worden erkend, maar cheques met Amerikaanse dollars worden niet aangenomen als ze door Amerikaanse banken worden uitgegeven. Plaats en datagegevens mogen niet op de cheques worden aangegeven, anders worden ze geweigerd. Wanneer men cheques of creditcards gebruikt om geld op te nemen, krijgt men een wit wisselpapier. Iedere keer wanneer men iets koopt, dient dit papier te worden overlegd. In- en uitvoer van de nationale valuta is verboden. Er is geen beperking gesteld aan de invoer van buitenlandse valuta, indien het bij aankomst wordt aangegeven. Over het algemeen mag maximaal 10 pesos worden omgezet in buitenlandse valuta voor heruitvoer bij de beëindiging van het verblijf. Dit kan alleen als met een officieel wisselformulier wat juist is ingevuld.
28 september
Veiligheidstips voor avontuurlijke reizigers: Bereid je voor op het onverwachteAvontuurlijk reizen is een geweldige manier om de wereld te verkennen, je grenzen te verle...
Lees verder12 september
Groene hotels en verblijven in onverwachte plaatsenGroene hotels en duurzame verblijven zijn de toekomst van reizen. Ze combineren comfort me...
Lees verder2 september
Zomervakanties Off-the-Beaten-Track: Vermijd de drukte en geniet van de zonDroom je van een zomervakantie zonder de drukte van toeristische hotspots? Off-the-beaten-...
Lees verder© 2025 Travelspiration | Begin jouw reis hier