Curacao

Datum: 25 januari 2007   

9 minuten leestijd

De ABC eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen dicht bij elkaar in het zuiden van het Caribische gebied. Curaçao ligt op ongeveer 70 km ten noorden van Venezuela, 65 km ten oosten van Aruba en 50 km ten westen van Bonaire. Het eiland is 60 km lang en 8 km breed en is net iets kleiner dan Andorra. Het hoogste punt op het eiland is Christoffelberg, 370 meter hoog.Het eiland werd in 1642 een kolonie van Nederland. Onder regime van de Verenigde West Indische Compagnie werden er veel landbouw producten en zout verscheept van en naar de hoofdstad. De typisch Nederlandse bouwstijl van verschillende gebouwen verraden de Nederlandse invloed.

Tegenwoordig heeft Curaçao meerdere culturen en is de Nederlandse cultuur verweven met de Joodse, Afrikaanse, West Indische, Latijns Amerikaanse culturen.Gastvrij en altijd zonnig, Curaçao geeft u een warm welkom. De vriendelijke inwoners, eerste klas hotels, een heerlijk klimaat, helder blauw zeewater, fascinerende architectuur, een drijvende markt, een ponton brug, afgezonderde baaien, rijk aan flora en fauna en de vele mogelijkheden voor excursies en entertainment maken Curaçao het Caribische toeristen paradijs.Een interessante stad is Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Een van de mooiste plaatsen in Willemstad is Punda, dit is het oudste gedeelte van stad. Hier staan Nederlandse gebouwen uit de 17 en 18de eeuw. Curaçao heeft heel wat sportfaciliteiten. Er zijn vele mooie stranden, nationale parken en grotten.

Natuur op Curaçao

Flora van Curaçao
Curaçao heeft en grote cactus familie. Enkele soorten die hier voor komen zijn de klimmende slang cactus, de kaars cactus, de Mel cactus en de Franse prikkel die prachtige zalmroze bloemen heeft. De cactus die het meest voorkomt is de Kadushi, deze cactus kan ongeveer 10 meter hoog worden.

Fauna van Curaçao
Dieren die hier voorkomen zijn de wit staart herten, de Dori (kikker met ogen als insecten), hagedissen en niet giftige slangen. Verder leven hier een aantal soorten vogels waaronder de parkiet.

Nationale parken van Curaçao
Christoffel nationaal park is een nationaal park in Curaçao. In dit natuurreservaat zijn een variatie te vinden planten en dieren en heeft veel recreatiemogelijkheden te bieden zoals; wandelen, onder leiding van een gids een natuurwandeling maken en paardrijden. Het Curaçao onderwaterpark is een koraalrif van 12,5 mile dat ook wordt beschermd als een Nationaal Park.

Klimaat op Curaçao
Waneer men op vakantie naar Curaçao wil, speelt het klimaat geen rol. Het is er altijd warm, er heerst een constante temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius en er is altijd een bries die het weer zeer aangenaam maakt. Als het er al regent is dat in november of december. Het eiland ligt onder de orkaan grens en daardoor hoeft men ook geen rekening te houden met het orkaan gevaar. Wanneer duiken de reden is van een vakantie op Curaçao dan is de periode september tot en met december het meest aan te raden aangezien het er dan rustig is. Zoals in heel het Caribische gebied is het hoogseizoen in de periode december tot en met april. Dit ligt meer aan het klimaat dat in deze periode in Nederland en Amerika dan aan het klimaat op Curaçao. Het is aan te raden om het gebied te vermijden in deze periode, aangezien er dan minder toeristen zijn en de prijzen van hotels in de maanden buiten deze periode 30 tot 50% lager zijn.

Curaçao cijfers en feiten

Volledige naam : Curaçao
Oppervlakte : 444 vierkante kilometermeter
Inwoners : 170.675
Hoofdstad :Willemstad 140.000 inwoners
Bevolking : Afrikanen, Europeanen, Nederlanders
Talen : Nederlands, Papiamento, Engels, Spaans
Overheid : Autonome staat van Nederland
Industrie en Producten: Olie, toerisme, fosfaten
Belangrijkste handelspartners: USA, EU, Venezuela, Mexico

Curaçao gewoontes, lokale gebruiken

Fooien op Curaçao.
Het is een gewoonte om portieren NAFl 1,- per tas en voor taxichaufferus 10% van de totaalprijs. Bij restaurant zit de fooi vaak inbegrepen bij de rekening.

Niet vergeten mee te nemen op Curaçao
Wat neemt u mee naar Curaçao, Film and video cassettes, batterijen, zonnebrand, sportkleding en boeken zijn allemaal artikelen die duurder zijn in Curaçao. Lokale winkels hebben de meeste artikelen. Tevens is het aan te raden om muggenzalf mee te nemen, want dit is vaak niet in grote getale aanwezig, vooral tijdens het regenseizoen.

Religie op Curaçao
Katholiek, Joods, Anglicaan, Methodistisch

Curaçao evenementen en culturele attracties

Evenement : Nieuwjaarsdag
1 Januari Nieuwjaarsdag
Evenement : Curaçao Carnaval
Februari Het carnaval is het grootste evenement van Curaçao, wat iedere februari wordt gehouden. Mensen gaan gekleed in wilde outfits en verzamelen zich in het Otrobanda district in Willemstad en dansen dan door de straten, drie dagen lang. Soms stoppen ze om te eten, drinken en dansen op de muziek van honderden verschillende bands.
Evenement : Great Seu March
Op Paasmaandag viert de ‘Great Seu March’de traditionele cultuur met zang, dans en kostuums.
Evenement : Koninginnedag
30 April De verjaardag van de koningin
Evenement : Dag van de Arbeid
1 Mei Dag van de Arbeid
Evenement : Dag van de vlag
2 Juli Dag van de vlag
Evenement : Curaçaos Cariben Jazz Feest
Oktober Curaçaos Caribbean Jass Fest, dat 2 dagen lang in oktober wordt gehouden. Dit is een rustig evenement dat internationale jazz muzikanten naar Willemstad brengt.
Evenement : Kerstavond
24 December Kerstavond (halve feestdag)
Evenement : Kerst
25 December Eerste Kerstdag
26 December Tweede Kerstdag
Evenement : Oudejaarsdag
31 December Oudejaarsavond (halve feestdag)

Activiteiten op Curaçao

Snorkelen and duiken op Curaçao
Curaçao heeft meer dan 100 duikplaatsen die over de hele wereld bekend zijn met een zicht van 60 tot 150 feet en watertemperaturen van 70 tot 85 graden Fahrenheit. Het Curaçao onderwaterpark is een koraalrif van 12,5 mile dat wordt beschermd als een Nationaal Park.Gidsen zijn te huur en er worden lessen voor beginners aangeboden.

Diepzee vissen op Curaçao
Privéboten zijn altijd beschikbaar voor verhuur. De Merlijn, dolfijn, zeilvis, tonijn en wahoo, barracuda en de snapper die in de nabij gelegen wateren te vinden zijn, bieden een spannende uitdaging, ook voor de wat gevorderde vissers.

Golfen op Curaçao
Bij ‘Blue Bay Golf & Beach Resort’ zijn de zand, zee en spectaculaire omgeving wat de golfer geïnteresseerd houd tot aan de laatste hole. Het 18-holes golfbaan waar ook kampioenschappen worden gehouden zorgen ervoor dat u niet alleen een goede slag heeft, maar ook een goede camera meebrengt.

Met dolfijnen zwemmen op Curaçao
Verschillende ‘Zwem met dolfijnen’ programma’s geven u de uitzonderlijke mogelijkheid om met de prachtige ‘Bottlenose’ dolfijn (ook wel de grijze dolfijn genoemd) te zwemmen en te spelen. U krijgt hierbij instructies van de dolfijntrainers.

Jeep Safari Curaçao
Indien u het platteland van Curaçao wilt leren kennen, kan dat heel goed per Jeep. Langs smalle paden, grote landgoeden, boerderijen, grotten, flamingo’s, grote cactusvelden en veel prachtige stranden. De toer wordt gehouden op woensdag en vrijdag. De ervaren rijders kunnen ook een sterrit maken in de nacht. Voor meer informatie over de tours, kunt u de verschillende touroperators benaderen.

Willemstad ontdekken
Het westerse gedeelte van het oude Willemstad, Otrobanda, is een van de meest indrukwekkende en historische gebieden van de Caribbean. Ook al is het in de 18e en 19e eeuw gebouwd, ziet u in Otrabanda het oude Curacao. Van smalle en mysterieuze paden en lanen met monumenten die alle weersomstandigheden hebben weerstaan tot een glorieus verleden en een geweldige architectuur. Tours worden iedere donderdag gegeven.

Reizen naar Curaçao

Vliegen naar Curaçao
Behalve als u met een cruise komt, is de enige manier om naar Curacao te komen, per vliegtuig. Vanuit de Verenigde Staten vanaf Miami, Atlanta, Chicago en New York vliegen; Air Aruba, ALM, American Airlines, Guyana Airways en United regelmatig naar het eiland. Vanuit Europa vliegt de KLM dagelijks van Amsterdam naar Curaçao en TAP AIR Portugal heeft directe vluchten vanuit Lissabon. Bij de meeste overige Europese vluchten dient overgestapt te worden in de hoofdstad van Puerto Rico; San Juan. Air Aruba en de KLM vliegen tussen Curaçao, Aruba en Bonaire, terwijl Avensa dagelijkse vluchten heeft naar Carácas, de hoofdstad van Venezuela.

Reizen in Curaçao

Met Auto of Jeep Curaçao verkennen
De meeste mensen die Curaçao bezoeken, huren een auto of jeep om naar de beste stranden en duikmogelijkheden te komen. Er zijn genoeg autoverhuur bedrijven op het vliegveld en bij de verschillende grote hotels. U bent verplicht een geldig rijbewijs te hebben. U dient aan de rechterkant te rijden en goed op te letten voor ezels en geiten, zelfs in de hoofdstad. Het verkeer kan chaotisch zijn en de landkaarten en verkeersborden zijn niet erg duidelijk.

Busvervoer in Curaçao
Om rond te reizen in Willemstad, zijn de konvoois het beste te gebruiken, de te vertrouwen, gele bussen. Bussen en minibussen vertrekken vlakbij het waterkant in Punda, nabij het postkantoor. Er staat ‘BUS’op het nummerbord, zo zijn ze te herkennen.

Taxivervoer in Curaçao
Er zijn genoeg taxi’s in de hoofdstad. Er staat ‘TX’ op hun nummerbord en zo zijn ze dan ook te herkennen. De tarieven zijn vastgesteld, maar taxi’s kunnen ook voor langere reizen gehuurd worden. Over het tarief wordt dan overlegd.

Accommodaties op Curaçao
In Curaçao zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US$30-75, Middenklasse hotel: US$75-175, Top-end hotel: U$175 en hoger.

Curaçao praktische informatie en links

Visa
Visa is niet nodig (wel een geldig paspoort), Amerikanen en Canadezen kunnen Curaçao in met een bewijs dat zij de Amerikaanse of Canadese nationaliteit hebben.
Tijdsaanduiding op Curaçao : GMT (Greenwich Mean Time) min 4 uur
Elektriciteit op Curaçao : 110 – 130V, 50Hz

Gezondheid in en naar Curaçao
Vaccinaties Polio en Tyfus hiervoor wordt een vaccinatie aangeraden. Gele koorts, een vaccinatie certificaat is voor reizigers ouder dan 6 maanden die in Curaçao komen en vanuit besmette gebieden komen, vereist. Zorg ervoor dat u vlak voor uw vertrek informeert naar vaccinaties die voor Curaçao van toepassing zijn.

Water en Hygiëne op Curaçao
Water is drinkbaar beschouwd; normale voorzorgsmaatregelen zouden met voedsel moeten worden opgemerkt.

Gezondheidszorg op Curaçao
Er zijn drie ziekenhuizen op Curaçao evenals medische centra. Het grootste, St Elizabeth, is goed uitgerust. Het is aan te raden een ziekteverzekering af te sluiten.

Telefoneren in en naar Curaçao
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 111000 voor politie, 115 voor brandweer en 74300 om een ambulance op te bellen. De internationale toegangscode voor Aruba is 297. U dient en 8 te draaien tussen deze landcode het 5-cijferige abonneenummer.

Geldkoers Curaçao
Munteenheid is Antilliaanse Gulden, 1 Antilliaanse Gulden is ongeveer 0,47 Euro en 0,56 US Dollar.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder