Cyprus

Datum: 25 januari 2007   

16 minuten leestijd

Cyprus Reisinformatie

Cyprus is een eiland in het oosten van de Middellandse Zee. Het eiland ligt onder Turkije en ten westen van Syrie. Het land bestaat eigenlijk uit twee delen – de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (alleen erkend door de Turken) en de zuidelijke Republiek van Cyprus. Er liggen twee grote bergketens op het eiland; de Kyrenische Bergen in Noord-Cyprus en het Troodos Massief in het midden van het eiland. De noordelijke bergen bestaan voornamelijk uit kalksteen, de zuidelijke uit vulkanisch gesteente. De bergketen worden gescheiden door de Mesaoria vlakte.De hoofdstad van het eiland is Lefkosia (Nicosia). De stad is in tweeën verdeeld door de Groene Muur, welke tevens het land verdeelt. Het is de enige gedeelde hoofdstad ter wereld. De oude stad, binnen de zestiende-eeuwse Venitiaanse muren, is het meest interessante gedeelte van Lefkosia. Paphos, een stad aan de westkust, is het meest bekend om zijn mozaieken. In de derde eeuw na Christus zijn deze oorspronkelijk gelegd als vloeren voor de Romeinse edelen. Famagusta (Gazimagusa) bevindt zich kan ten noorden van de Groene Lijn in het oosten van het land worden gevonden. Een Venetiaanse stadsmuur omringt de oude stad. Deze stad is bekend om zijn legenden van de Othello toren. Kyrenia (Girne) is het meest aangename kustplaats op Cyprus. In het zuiden van Cyprus zijn de bergen van het Troodos Massief te vinden. Dit gebied is populair voor skiën en hiking. Andere mogelijke activiteiten in Cyprus zijn het bezoeken van Salamis, Cyprus’ meest belangrijke stad van voor Christus, windsurfen, zeilen, duiken, mountainbiking en golf. Cyprus heeft een ruime keus als het gaat om faciliteiten als vissen, golf, fietsen, zeilend/zeilen, zwemmen, natuur tochten en watersporten. Tevens kunt u in de open lucht op een warme nacht in Cyprus genieten van een schaal ‘meze’,een van de meest bekende delicatessen in Cyprus. Met vrienden of met de lokale bevolking, die houdt van gezelligheid en de toeristen graag verwelkomt .

Cyprus Links
 
Cyprus.reisstart.nl
 Cyprus.reisforum.nl
 Cyprus reisfotos

Gratis uw website over Cyprus op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page about Cyprus,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur op Cyprus
Flora van Cyprus
De Flora op Cyprus is redelijk uitgebreid. In de bergen komt de Aleppo-pijnboom veel voor. Verder een soort steeneik en een speciale cedersoort. Op de west- en zuidhellingen van het Troodosgebergte liggen uitgestrekte wijngaarden. Wat lager op de berghellingen vinden we o.a. acacia’s, cipressen, olijfbomen en johannesbroodbomen. In de dalen staan populieren en eucalyptussen en zijn er verder veel boomgaarden met fruitbomen. Aan de kust staan palmen en agaven. Van februari tot mei is Cyprus een grote bloemenzee. Er bloeien dan o.a. narcissen, cyclamen, irissen, wilde orchideeen, anemonen, klaprozen, ranonkel, wilde pioen en de asphodel, die in de Cypriotische oudheid een grote symbolische betekenis had.
Fauna van Cyprus
De zoogdierenpopulatie op Cyprus is zeer beperkt. Meest opvallende verschijning is de Moeflon, een soort schaap. Verder leven er op Cyprus nog vossen, konijnen, wezels en hazen. Onder de inheemse zoogdieren horen ook verschillende soorten vleermuizen. Andere dieren die frequent voorkomen zijn slangen, hagedissen, waterschildpadden, kikkers en kameleons. Op Cyprus komen ongeveer 55 soorten vlinders voor, sommige vlinders zijn zelfs zeer zeldzaam. Vogels zijn door het jaar heen vertegenwoordigd met ongeveer 300 soorten. Bijzonder zijn de ongeveer 10.000 flamingo’s die in de zoutmeren overwinteren. Inheemse soorten zijn o.a. de houtduif, torenvalk en kerkuil. De zee rond Cyprus heeft niet zoveel te bieden, omdat de meeste zeedieren pas op een diepte van ongeveer 30 meter te vinden zijn.
Nationale parken op Cyprus
De laatste jaren zijn er diverse nationale parken en natuurreservaten gesticht. Enkele voorbeelden daarvan zijn het Athalasapark en Tripylos in het Troodosgebergte.Het eiland heeft daarnaast een paar interessante natuurgebieden. Op de stranden van Lara Bay leggen de groene schildpadden hun eieren. De EU heeft speciaal voor deze bedreigde diersoort geld beschikbaar gesteld. Natuurbeschermers waken ervoor dat de toeristen niet te dicht bij de broedplaatsen van de schildpadden komen. Zeventig procent van het eiland is met bos bedekt. Langs de kust liggen veel moerassen, zoals het Akroti-meer en de zoutmeren van Larnaca. Daar overnachten ook de tienduizend flamingo’s die op hun tocht naar het zuiden op Cyprus even uitrusten.

Klimaat van Cyprus
Cyprus heeft een warm, mediterraans klimaat met een jaarlijkse temperatuur van 21 graden Celsius. Het eiland heeft hete, droge zomers en milde winters met veel regen. De jaarlijkse gemiddelde neerslag bedraagt minder dan 50 cm. Cyprus heeft vaak met jaren van droogte te maken, en daarom wordt watergebruik vaak op rantsoen gezet. Het winterseizoen duurt van oktober tot maart. De heetste maanden zijn juli en augustus. De bergen zijn koeler dan de kustgebieden, bijvoorbeeld Troodos heeft in de midwinter bijna 10 weken sneeuw.

Cyprus cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Cyprus
Oppervlakte : 9.251 km2
Inwoners : 754.064 (inclusief 135.700 in Noord-Cyprus)
Hoofdstad : Lefkosia inwoners193.000
Bevolking :Cyprisch = 78% Grieks en 18% Turks
Talen: Grieks, Turks en Engels
Overheid : Democratie
Industrie en Producten : Toerisme, groenten en fruit, wijn, cement, kleding en schoenen
Belangrijkste handelspartners : Rusland, Bulgarije, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Japan, Turkije, Duitsland

Cyprus gewoontes,lokale gebruiken
Auto huren op Cyprus
De beste manier van vervoer op Cyprus is per auto, aangezien er geen openbaar vervoer beschikbaar is om de afgelegen gebieden met de vele bezienswaardigheden te bezoeken.
Alcohol op Cyprus
Wees voorzichtig met het alcoholgebruik in de zomer op Cyprus. En zit u lekker te borrelen op een van de gezellige terrasjes in de zon, kijk dan goed uit. De Cypriotische zon in combinatie met alcohol vergroot de kans op een zonnesteek.
Auto rijden op Cyprus
Pas op dat u niet rechts gaat rijden, want in Cyprus rijdt men links. Erg belangrijk om niet te doen dus.
Fooien op Cyprus
In hotels en restaurants is 10% bedieningsgeld inbegrepen. U kunt 5 a 10% fooi geven als u tevreden bent over de bediening net als in Nederland. Ook in het hotel wordt een fooi verwacht.
Religie op Cyprus
De locatie van Cyprus in de middellandse zee geeft het een speciaal religieus tintje. Het eiland is een schatkamer van religieuze iconen, mozaïeken en geestelijke architectuur. Want religie, wat een belangrijke deel in het leven van Cyprioten heeft ingenomen voor duizenden jaren, is diep verweven in het gehele eiland. De bloedverwantschap met het heilige land betekent automatisch dat op Cyprus vele religieuze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Inclusief het bezoek van Sint Paul en Sint Barnabas, wie de proconsul bekeerde tot het Christendom tijdens de Roomse periode. Bijna elk dorpje heeft een pittoreske kerk met interessante details, schilderijen of ongewone architectonische kenmerken. Net zoals alles in Cyprus, is de religie opgesplitst langs de ‘Groene Lijn’. De noord Cyprioten zijn voornamelijk moslims, de zuiderlingen zijn voornamelijk Grieks Orthodox. De exacte verdeling tussen de Grieks Orthodoxen en de Moslims is als volgt:Grieks Orthodox; 78% van de bevolking, Moslims; 18% van de bevolking. Dan blijft er nog 4% over voor de overige religies.

Cyprus evenementen en culturele attracties
Evenement : Ephipany dag
6 januari Ephipany dag Een priester gooit het kruis in de nabijgelegen rivier
Evenement : Carnaval op Cyprus
Februari Carnaval Het feest duurt 10 dagen
Evenement : Panayia Amirous Monistary festival
April-Mei Panayia Amirous Monistary festival Eerste zondag na pasen.
Evenement : Bloemenfestival
Mei Bloemenfestival in Limassol
Evenement : International Rally in Cyprus
Juni International Rally in Cyprus
Evenement : Moonlight concert Volle maan
Augustus Moonlight concert Volle maan concert en dans.
Evenement : Wijnfestival Cyprus
September Wijnfestival wordt gehouden in Limassol.
Evenement : Kypria culture Festival
September en oktober Kypria culture Festival Theater, muziek en dans in Limassol.

Activiteiten op Cyprus

MountainBiken en Hiking op Cyprus
Op het hele eiland bestaan er mogelijkheden om te Moutain biken en te hiken. Er zijn hiervoor speciale routes uitgestippeld, gelegen in de zuidelijke heuvels van het eiland, op de Akamas Peninsula en in de Troodos.
Watersporten op Cyprus
Cyprus heeft voldoende plaatsen waar watersporten beoefend kunnen worden. Voor windsurfen of zeilen kunt u terecht bij de Peninsulas en capes, waar de wind het meest krachtig is. Er is daarbij mogelijkheid tot duiken bij de grote ressorts.
Lefkosia (Nicosia) ontdekken
De hoofdstad van Cyprus, gelegen in het midden van het eiland, is door midden gesneden door de ‘Groene Lijn’, die overigens het land in tweeen splitst. Sinds de Berlijnse muur is gevallen, is dit de enige hoofdstad ter wereld die in tweeën is gesplitst door een muur. Bij een bezoek aan deze hoofdstad, kunt u zich misschien wat meer inleven in de problemen waar Cyprus mee te maken heeft. Deze stad laat u een minder toeristische kant van Cyprus zien, die u misloopt als u alleen maar in de kust dorpjes blijft. De oude stad, binnen de 16de eeuwse Venetiaanse muren, is het interessantste gedeelte van Lefkosia, met de binnenstad en de gemeentelijke tuinen net buiten de muur aan de zuid westelijke kant.Als de ontwikkelingen van de stad vanaf de prehistorie wil zien, breng dan een bezoekje aan het Leventis Municipaal Museum. Dit museum is tevens een goede plek om uw Lefkosiaanse ervaring mee te beginnen. Als u spectaculaire museum stukken wilt bezichtigen, kunt u een bezoekje brengen aan het Byzantijnse Museum. Dit museum heeft een prachtige collectie van religieuze iconen en mozaieken. Ook is St. John’s Kathedraal een bezoekje waard. De hoofdingang naar de stad, de Famagusta Gate, aan de oostelijke muur, is zeer mooi bewaard gebleven en wordt nu gebruikt als cultureel centrum. Het centrum van Noord Nicossa is Ataturk Square, wat in het noord-westen is gelegen. Als u vanaf het plein de hoofdstraat in loopt naar het noorden, komt deze uit op de zeer goed onderhouden Kyrenia Gate. Daarnaast vindt u het Turken museum. De Selimiye moskee, gebouwd in de 13de eeuw, is een van de beste voorbeelden van de Gotische architectuur in het land. In het zuiden van de stad vindt u Buyuk Hammam, het wereldberoemde en tevens stads grootste Turks bad. Verblijft u in het zuiden en wilt u het noorden bezoeken, dan kunt u vaak een vergunning om een dag het noorden mogen te bezoeken aanvragen. Helaas is het niet mogelijk om een dag trip in de ander richting te maken.
Pafos Kato
Pafos, het zuidelijke gedeelte, is door een paar negatieve ontwikkelingen gegaan. Maar Pafos zelf is en blijft leuk om te bezoeken. Een van de souvenir shops, is Saranta Kolones, een fort dat is verwoest door een aardbeving in de 13de eeuw. Het is een zeer geruineerde ruine, die voornamelijk bestaat uit in elkaar gestorte kolommen en riool buizen. De Tombes van de Koning, 2km (1.2mi), noorden van Kato Pafos, zijn fascinerende tombes gesneden in de relatief zachte steen van de zee klif. De beroemdste en meest bezochte plek in Pafos is het mozaiek, wat in de 3e eeuw is gelegd als vloer voor de Romeinse adel. De eerste was ontdekt in 1962. Na nader onderzoek bleek een geheel complex van gebouwen met dit mozaiek bedekt te zijn. De totale oppervlakte is ongeveer 300 m2. Meeste van deze mozaieken, die overigens de beste in dit deel van de wereld zijn, zijn toegewijd aan Dionysus.
Troodos gebied
De bergen in het Troodos gebied, in het zuiden van het land zijn zeker een bezoekje waard! Het gebied is zeer geliefd bij skiers, wandelaars, en mensen die niet goed tegen de hitte kunnen. Troodos is voorzien van 15e eeuwse gefrescodeerde mannenkloosters, wijn makende dorpjes en leuke wandel routes. Kykkos klooster in het westen van Troodos is het bekendste maar vooral ook het meest toeristische klooster. Het klooster is gebouwd in de 12e eeuw en is compleet gerenoveerd en bevat een museum van religieuze iconen. Pedoulas, in het westen van Troodos is een ander regionaal center en het thuis van de kerk van Arhangelos Mihail.Het Solea district, in het noorden, heft een handje vol met pittoreske kleine dorpjes en kloosters. Dit gebied is ideaal als u van fietsen houdt.
Famagusta (Gazimagusa)
Eens de rijkste stad in de wereld en vaak ook verkeerd in combinatie gebracht met Shakespears Othello, is Famagusta nu helemaal verwilderd. Een Venitiaanse stads muur omsluit de oude stad. Tegelijkertijd breidt de nieuwe stad zich uit buiten de oude stadsmuren. Een van de attracties van Famagusta is de Othello toren. Volgende de legende, is dit de plek waar Christoforo Moro (gouverneur van Cyprus van 1506 tot 1508) zijn vrouw Desdemona vermoord heeft. Ook is dit de plek waar Francesco de Sessa, een soldaat met donkere huidskleur een misdaad zonder naam is begaan, wat heeft geresulteerd in zijn verbanning van het eiland. Een andere legende is dat al de rijkdom van Famagusta Venetiaanse koopmannen, die de stad hebben verlaten tijdens het Ottomaans bombardement, is begraven in de kelder van de toren. Zelfs al zouden geen van deze verhalen op waarheid berustten is het kasteel nog steeds de moeite waard om te bezoeken al is het alleen maar om het fantastische uitzicht op de haven mogen aanschouwen. In Famagusta is geringe mogelijkheid om een hapje te eten of te overnachten.
Kyrenia (Girne)
Kyrenia, in het midden van de noord kust, is, ondanks sommige vervelende ontwikkelingen het meest plezierige kust resort op het eiland. Zoals de norm op Cyprus geldt, geld deze hier ook, dus het oudste deel van de stad is het gedeelte met de meeste sfeer. Helaas zijn de meeste hotels te vinden in het nieuwere gedeelte. Als de mediterrane sfeer en de buiten cafés niet genoeg zijn om u te vermaken kunt u altijd nog naar het Kyrenia kasteel. Dit kasteel dateert uit de Romeinse tijd. Het gebouw wat u heden ten dage ziet is vooral Venitiaans. Het kasteel bevat een Byzantijnse kapel en een museum met schipwrakken. In het museum kunt u zelfs het oudste schipwrak met inhoud bezichtigen. Cyprus heeft zeer veel plaatsen waar u watersport activiteiten kan ondernemen. Wilt u zeilen of windsurfen, ga dan naar de schiereilanden waar de windkracht is het hoogst. Tevens is er ook minimaal een duikschool in de grotere ressorts. Mountainbiken en wandelen zijn mogelijk over de gehele lengte van het eiland. U zou het misschien niet denken maar Cyprus biedt ook de mogelijkheid om te skien. Dit ski ressort is gelegen op de noordoostelijke helling van Mount Olympus. Het gebied is leuk om te skiën maar u moet geen wereldklasse verwachten van de pistes. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om te golven. Sommige golfbanen zijn nog in aanmaak. De populairste golfbanen zijn die in het Pafos district.

Reizen naar Cyprus
Vliegen naar Cyprus
De Republiek heeft vliegvelden op Larnaka en Pafos. Vluchten gaan vanaf de meeste Europese en midden oosten bestemmingen. Vanuit Nederland duurt de vlucht ongeveer 4 uur. Noord Cyprus heeft een internationaal vliegveld op Ercan, maar alleen Turkse luchtvaartmaatschappijen hebben hier landingsrechten.
Bootvervoer naar Cyprus
Via de oceaan kunt u via Griekenland, Cyprus binnen komen, over het algemeen via Athene, maar soms via Rhodos, Patmos of Kreta.Vanaf Israël is het mogelijk om het land binnen te gaan via de haven in Lemesos. Als u naar de Griekse eilanden wil, zal u hoogstwaarschijnlijk op Athene moeten overstappen. Er gaan Ferry’s van Noord Cyprus naar Turkije, maar u kunt Cyprus via deze weg niet verlaten tenzij u het land bent binnengekomen via Turkije.

Reizen in Cyprus
Auto reizen in Cyprus
De beste manier om het eiland te verkennen is met een (gehuurde) auto. Openbaar vervoer is ook aanwezig op Cyprus.
Busvervoer in Cyprus
Bussen rijden dagelijks in en tussen verschillende dorpen op Cyprus. De busdiensten tussen de grote steden zijn goedkoop, efficiënt en gaan zeer regelmatig. Het openbaar vervoer rijdt niet op zondag.
Taxivervoer in Cyprus
Wilt u op zondag toch het eiland verkennen zonder auto, zal u een taxi moeten nemen. Deze taxi services is goed in de meeste plaatsen, maar past u wel op dat de taxi niet opzettelijk omrijdt! Noord Cyprus heeft taxi services tussen Kyrenia en noord Nicosia.
Tips t.a.v reizen op Cyprus
Het is gemakkelijk om zowel auto’s en fietsen te huren. De inwoners van Cyprus rijden aan de linkerkant van de weg. Meestal is het zeer rustig op de weg. Het rijgedrag van de meeste mensen is zeer vriendelijk.

Accommodaties op Cyprus
In het zuidelijke gedeelte van de stad zijn de meeste plaatsen om te overnachten betaalbaar tot goedkoop te noemen. Plaatsen om te eten zijn in hetzelfde gedeelte. In het noorden vindt u de meeste accommodaties in de buurt van Selimiye Moskee, wat tevens de beste plaats is om een hapje te eten.

Cyprus praktische informatie en links
Visa
Inwoners van de Verenigde Staten, Australie, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika en de EU kunnen tot drie maanden na aankomst op Cyprus verblijven zonder visum. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Cyprus voor andere nationaliteiten.
Tijdsaanduiding op Cyprus : GMT (Greenwich Mean Time) plus twee uur
Elektriciteit op Cyprus : 240V, 50Hz
Gezondheid in en naar Cyprus
Vaccinaties,reizigers naar Cyprus hebben geen vaccinaties nodig. Het is mogelijk vaccinaties tegen tetanus, poliomyelitis en Hepatitis B te krijgen. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne op Cyprus
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is over het algemeen veilig om te drinken. Poedermelk en blikken melk zijn verkrijgbaar. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis dat warm wordt opgediend. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise brengt risico met zich mee. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden gepeld.
Gezondheidszorg op Cyprus
De medische zorg is van een goede kwaliteit. De eerste-hulp van alle ziekenhuizen hebben engels sprekende artsen. Desondanks is het aan te bevelen om bij complexe medische zaken een tolk te regelen. Internationale reizigers dienen een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt.
Telefoneren in en naar Cyprus
Cyprus heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance en brand: 199. Apotheken open in de nacht: 192. De internationale toegangscode is 357. Wanneer men vanuit Cyprus naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien. Wanneer u assistentie wil bij het internationaal telefoneren, dient u 192 te draaien.
Geldkoers op Cyprus
De munteenheid in Cyprus is Cypriotische Pond. De internationale creditcards, zoals MasterCard, American Express, Visa en Diners Club, worden geaccepteerd. In de Republiek kan met de Visa contant geld worden verkregen bij de meeste banken. In het Noorden zijn enkele banken daartoe ook bereid. Het verkrijgen van buitenlandse valuta bij Cypriotische banken moet van te voren worden geregeld. Banken wisselen alle belangrijke valuta in contant geld of in traveller cheques. Om de Cypriotische Pond bij vertrek weer terug te kunnen wisselen, dient men alle wisselbonnen te kunnen overleggen. In de meeste steden zijn pinautomaten te vinden, evenals in enkele dorpen in de Republiek. In het Noorden zijn in Nicosia, Famagusta en Kyrenia pinautomaten te vinden. Traveller cheques kunnen in alle banken, wisselkantoren, betere hotels en internationale vliegvelden worden ingewisseld. Men kan beter de Pond Sterling of de Cypriotische Pond als munteenheid in de traveller cheques opnemen om extra wisselkosten te voorkomen.Invoer van de nationale valuta is niet aan banden gelegd. Invoer van buitenlandse valuta met een waarde van boven de US$1.000 moeten worden aangegeven. De uitvoer van nationale en buitenlandse valuta is gelimiteerd aan de bij aankomst aangegeven waarde. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Cyprus Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder