Dalyan Turkije bijzonder dorp aan de Zuid-Egeïsche kust

Datum: 26 maart 2007   

4 minuten leestijd

Dalyan Turkije aan de Zuid-Egeïsche kust, het circa 5000 inwoners tellende dorp ligt op ongeveer 20 kilometer van vliegveld Dalaman. Dit van oorsprong kleine vissersdorp biedt de toeristen vele schoonheden en is een van de best bewaard gebleven authentieke dorpen van Turkije.

Dalyan vakantie betekent vis met onder meer de zeebaars en de blauwe krab, die in veel zuidelijke landen als ware delicatesse wordt beschouwd.Het sfeervolle centrum van het vissersdorp grenst voor een groot deel aan de Dalyan-rivier in Turkije. Naast de diversiteit aan winkels, eetgelegenheden en barretjes staat Dalyan in Turkije bekend om haar verse, eigen gekweekte vis. Visrestaurants zijn er in Dalyan dan ook in overvloed.Een deel van het meer vormt een natuurlijke visfuik. Door middel van kleine sluizen en kanalen worden de vissen naar een kwekerij geleid. Naast deze Dalyan ‘Delta’ ligt Dalaman Mudbath: modderbad, thermale spring en spa. Deze plek is erg populair bij toeristen er zijn villa,s om te huren. Niet alleen is het een erg grappige ervaring, het schijnt goed te zijn voor de huid en tegen reuma.

Natuur en cultuur in Dalyan
Het vissersdorp en de directe omgeving bestaan voornamelijk uit woonhuizen, boerderijen en kleinschalige laagbouw accommodaties. Uniek is de combinatie van rust en natuur met het sfeervolle en het culturele. De natuur en cultuur leven hier in harmonie samen.De geschiedenis ligt voor je. Aan de overzijde van de Dalyan-rivier zijn de indrukwekkende, in de steile rotswanden uitgehouwen, Lycische koningsgraven (tempels), welke ´s avonds fraai verlicht zijn.De oude stad Kaunos ligt hier ook, met het bijna geheel intacte amfitheater, dat nog deels omringd is door stadsmuren van ongeveer 7 meter hoog. Deze plekken dragen een groot mysterie van het verleden met zich mee, omringd door de vele meren, met ongeveer 8 kilometer aan natuurlijke doorgangen (kanalen). De koningsgraven laten een impressie zien van de welvaart in de tijd van circa 400 jaar voor Christus en is een symbool van rijkdom en macht.Dalyan is populair bij toeristische rustzoekers en stellen. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Vanaf de pier voert een wandelpad ‘Sevgi Yolu’, wat liefdespad betekent, tot aan het Köycegiz meer. De geur van de olijf- en pijnbomen komt je tegemoet. Met het geluid van de rivier en de verschillende vogels op de achtergrond waan je je in een andere tijd…alsof de tijd even heeft stil gestaan.

Caretta-Caretta schildpadden in Turkije
Op 12 kilometer van Dalyan ligt het fraaie Iztuzu-strand, Turtle-beach. Hier keren de Caretta-Caretta schildpadden jaarlijks terug om hun eieren te leggen. Iztuzu-strand maakt mede hierdoor onderdeel uit van een beschermd natuurgebied. Tussen zonsondergang en -opkomst is het verboden om het strand te betreden en niet toegestaan watersporten te beoefenen.Uniek is dat hier de Egeïsche zee de Mediterraanse zee ontmoet. Vroeger was dit de levendige haven van het oude Kaunos, waar handelswaar zoals zout en vis werden verkocht en slavernij werd gedreven.Vanaf de heuvels heeft men een adembenemend uitzicht op de kraakheldere zee,zwemmen met dolfijnen, het parelwitte zandstrand, het achterland met de kanalen met hoge rietkragen en de dichtbegroeide bergen. Doordat het strand aan een baai in een dal ligt waait er vrijwel altijd een stevige wind.

De keuken van Dalyan
Langs de weg van Dalyan naar het Iztuzu-strand zijn enkele typisch Turkse eetgelegenheden. Hier kan voor weinig geld heerlijke Gözleme, Turkse gevulde pannenkoeken, worden gegeten. Bij dit gerecht is het gebruikelijk om Ayran, een soort licht gezouten drinkyoghurt, te drinken. Het overgrote deel van deze eetgelegenheden wordt gerund door Turkse families die enkel Turks spreken. Meestal eet men in een houten hutje met op de grond kleden en kussens. Het is dan ook gebruikelijk je schoenen uit te doen voordat je naar binnengaat. Vanaf hier kan men, onder het genot van een overheerlijke Turkse maaltijd, genieten van het fraaie uitzicht op Iztuzu-strand met haar prachtige zonsondergang.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder