De 15 leukste Kerstmarkten van Europa

Datum: 14 oktober 2019   

5 minuten leestijd

De Kerstmarkt is in de late middeleeuwen ontstaan. De eerste die wordt genoemd is de Weense “December Markt” in 1294!

In ieder land of stad in de wereld vind je wel een kerstmarkt, bijvoorbeeld in Düsseldorf, Berlijn en Londen.

Hier volgt de top 15 van favoriete Kerstmarkten:

1. WENEN
De traditie van Kerstmarkten is hier ontstaan, oudere Kerstmarkten dan die in Wenen bestaan niet en de stad kent meer dan 20 markten. Maria-Theresien Platz belichaamt de kerstgeest met een magische kerstsfeer. Een aanrader is de markt bij het Schönbrunn paleis en daar vind je een groot aanbod van ambachtelijke goederen.

2. NEURENBERG
Neurenberg lijkt niet erg een bestemming voor een Kerstmarkt, maar de Kerstmarkt op de markt in het oude gedeelte van de stad doet je versteld staan. Het ruikt naar peperkoek, bratwurst en Glühwein en alle kraampjes zijn gemaakt van hout en gedrapeerd met witte en rode kleden. Hier raak je in de ban van een echte Duitse stad. Echt een aanrader!

3. STRAATSBURG
In Straatsburg vind je heel oude Kerstmarkten. De kraampjes staan langs de kathedraal wat een prachtige uitstraling geeft. Hier vind je trouwens de lekkerste peperkoeken. Het eten op deze markten is zeker een aanrader.


4. PRAAG
Praag kent twee grote markten. De drukst bezochte Kerstmarkt is die op het plein van de Oude Stad en heel mooi omdat alle levendigheid zich concentreert rondom een grote kerstboom en tevens zijn er live optredens.

5. KOPENHAGEN
In Kopenhagen zijn de Kerstmarkten kleiner dan in andere steden, maar dat maakt het niet minder mooi en hier vind je zelfs een plek waar je levende rendieren kunt aaien! Bij de chalets verkopen de mensen traditionele Deense produkten, dan ervaar je dus een heel ander soort van Kerstmarkt.

6. MÜNSTER
Münster is een van de leukste steden van Duitsland en ligt niet ver over de grens zodat je makkelijk een dagje op en neer kunt rijden naar de Kerstmarkt in Münster. Er staan ongeveer 300 kraampjes in het oude centrum van de stad en op elke straathoek is wel een glaasje Glühwein te krijgen.


7. DÜSSELDORF
Düsseldorf is een van de populairste Kerstmarkten onder de Nederlanders. Je vindt er wel zeven Kerstmarkten en elke markt heeft een ander thema en liggen op loopafstand van elkaar. Düsseldorf is een van de beste steden om inkopen te doen, dus sla je slag in en rondom de Königsallee en de Schadowstrasse. Ook kun je naar een schaatsbaan of in het reuzenrad!

8. BARCELONA
De Kerstmarkten van Barcelona zijn “verleidelijk”, geur van eten, de prachtige “figuratas de Belen”, de gedecoreerde chalets, daar kun je niet omheen. Tevens een mooie plek om cadeaus voor familie en vrienden te scoren.


9. BRUGGE
Brugge is altijd een leuke bestemming voor een weekendje weg, maar in December is het nog leuker daar de middeleeuwse binnenstad van Brugge dient als een schitterend decor voor een sfeervolle Kerstmarkt. Bezoek de schaatsbaan op de Grote Markt en bezoek daarna de kraampjes en de chalets.

10. BRUSSEL
De Kerstmarkten van Brussel zijn genomineerd als de meest originele Kerstmarkten In Europa en hier vind je ook de grootste Kerstmarkt van België en de kraampjes zijn niet te tellen! De lokale lekkernijen bij de kraampjes rond Sint Kathelijne zijn ware traktaties.

11. DRESDEN
De Kerstmarkt van Dresden vindt plaats rondom de Striezelmarkt. Loop langs de vele kraampjes in de Prager Strasse, tot aan de Elbe. In het centrum van Dresden staat een acht meter hoge, beklimbare piramide in de vorm van een kerstboom, een echt pronkstuk. Koop hier aarde-en glaswerk, wat je eigenlijk niet vaak tegenkomt op een Kerstmarkt, dus de Kerstmarkt van Dresden is zeker een aanrader.


12. LONDEN
In Londen zijn de Kerstmarkten echt magisch en zien er uit als echte Beierse dorpen. Je vindt de markten verstopt in Hyde Park. Je kunt ook gaan schaatsen, in een attractie stappen of een rondje meedraaien in de London Eye zodat je het van bovenaf kunt bekijken.

13. VALKENBURG
Nederland telt ook tal van Kerstmarkten en een van de meest bijzondere Kerstmarkten van Europa is die van Valkenburg. Deze markt vind je in een grot en zorgt voor een heel speciale sfeer. Verschillende kraampjes vullen in December de Gemeentegrot en de Fluweelgrot. De Kerstmarkt van Valkenburg is een van de grootse overdekte Kerstmarkten van Europa en zeer een bezoek waard!

14. DUBLIN
Dublin staat bekend om het nachtleven en sympathieke aard en voeg daar een Kerstmarkt aan toe en je hebt de perfecte kerstsfeer. Deze markt is vrij nieuw, maar je kunt Ierse, handgemaakte produkten kopen van hout of seizoensprodukten en tevens kun je hier ook lekker smullen van Glühwein, pannenkoeken of andere lekkernijen.


15. BOEDAPEST
Boedapest verandert in December in een winters sprookje gehuld in een zee van kerstlichtjes en als je geluk hebt ook onder een laagje sneeuw. Hier vind je een van de mooiste Kerstmarkten van Europa, bijvoorbeeld de Kerstmarkt op het Vörösmarty Tér in het hart van stadsdeel Pest. Hier vind je zeker een leuk cadeautje voor onder de kerstboom.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder