Dominicaanse Republiek

Datum: 25 januari 2007   

16 minuten leestijd

De Dominicaanse Republiek ligt in het Caribische gebied tussen Cuba, Jamaica en Puerto Rico, op ongeveer 2 uur vliegen van Miami. De Dominicaanse Republiek maakt deel uit van het eiland Hispaniola en beslaat daarvan iets meer dan 43000 km?. In het westen grenst de Dominicaanse Republiek aan Republiek Haiti, dat het overige deel van het eiland beslaat. In het noorden en zuiden liggen respectievelijk de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Zo’n 80% van het landschap op het eiland bestaat uit bergen. Deze liggen vooral in het midden van het eiland Hispaniola en in het westelijk deel van de Dominicaanse Republiek ligt in het Caribische gebied tussen Cuba, Jamaica en Puerto Rico, op ongeveer 2 uur vliegen van Miami. De Dominicaanse Republiek maakt deel uit van het eiland Hispaniola en beslaat daarvan iets meer dan 43000 km2.

In het westen grenst de Dominicaanse Republiek aan Republiek Haïti, dat het overige deel van het eiland beslaat. In het noorden en zuiden liggen respectievelijk de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Zo’n 80% van het landschap op het eiland bestaat uit bergen. Deze liggen vooral in het midden van het eiland Hispaniola en in het westelijk deel van de Dominicaanse Republiek dat grenst aan Haïti. De hoogste bergen zijn de Pico Duarte op 3175 meter en de Pico del Yague op 3045 meter, dit zijn tevens de hoogste bergen van het Caribische gebied. Het landschap in het zuidoosten is vlak. Het land is vruchtbaar en kent vele tropische bomen en plantensoorten. Vooral in de kuststreken vindt men palmenwouden.De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo. Dit is een van de mooiste koloniale steden. In deze stad is het mogelijk om over de eerst aangelegde straat van Amerika te wandelen, de Calle las Damas. Santo Domingo was vroeger een plaats met vele politieke intriges en romantiek. Tegenwoordig is Santo Domingo een drukke havenstad met vele discotheken, casino’s, winkels en het culturele plaza met de galerie voor moderne kunst en het nationale theater. De stad Puerto Plata dankt zijn naam aan de schitterende zilverkleurige kustlijn tijdens zonsondergang. Punta Cana is een badplaats met een aantal mooie stranden. De voornaamste activiteit in de Dominicaanse Republiek is duiken aangezien dit land bekend staat om zijn spectaculaire riffen, vele vissen en de aangename zeewater temperatuur. Andere mogelijke activiteiten zijn raften, kanoën, paardrijden en golfen.

Natuur in de Dominicaanse Republiek

Flora van de Dominicaanse Republiek
Door het bergachtige landschap en het klimaat is de flora in de Dominicaanse Republiek zeer gevarieerd. In totaal heeft het land circa 56.000 soorten bloemen, planten en bomen. Circa een derde daarvan is inheems. In de Dominicaanse republiek zijn o.a de orchidee (67 soorten), de hibiscus, de oleander, de flamboyant, de cactus, de ceder, de iep, de jeneverbes, de kapokboom, de mahonie en palmen te vinden.

Fauna in de Dominicaanse Republiek
De fauna is eveneens zeer gevarieerd. De meeste diersoorten in de Dominicaanse republiek zijn in de bergen en de moerasgebieden te vinden. De Dominicaanse Republiek herbergt een groot aantal vogelsoorten. Dieren die in de Dominicaanse republiek voorkomen, zijn o.a. de agouta, de flamingo, de ibis, de krokodil, de papegaai, de pelikaan en de zeeschildpad. Daarnaast beschikt de Dominicaanse Republiek ook over een zeer mooie onderwaterwereld.

Nationale parken op de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek bezit maar liefst 16 nationale parken. Het mooiste natuurlijks landschap is bovendien onder de bescherming van de staat geplaatst. De Cordillera Central (de Dominicaanse Alpen), de Jimenoa waterval en de Yaque del Norte rivier liggen in Het J. Armando Bermudez park. De koraalriffen en aangrenzende mangroves van het Saona Eiland vallen onder het Nationale Park van het Oosten. In het nationale park Los Haitises, in het noordoosten, zijn grotten met 1000 jaar oude petrogliven van Taino te vinden.

Klimaat op de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek heeft een semi-tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen. Het zogenaamde ‘koele’ seizoen loopt van November tot April. Het weer is aangenaam warm met relatief weinig neerslag en een lage vochtigheidsgraad. Aan de kust ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 29 graden Celsius en ’s nachts rond de 20 graden Celsius. In de bergachtige gebieden in het binnenland is het weer aanzienlijk koeler. Op de hoogste bergtoppen daalt de temperatuur zelfs wel eens tot onder het vriespunt. Het ‘warme’ seizoen loopt van mei tot oktober. De gemiddelde temperatuur overdag ligt dan rond 31 graden Celsius en ’s nachts rond 22 graden Celsius. Van mei tot augustus kan men een aantal tropische buien verwachten, maar meestal duren deze niet langer dan een half uur. In de maanden november en december kunnen ook korte regenperiodes voorkomen. Het klimaat in de Dominicaanse Republiek wordt sterk beinvloed door natuurverschijnselen als El Nino en El Nina.

Dominicaanse Republiek cijfers en feiten

Volledige naam : Republica Dominicana/ Dominicaanse republiek
Oppervlakte : 48 422 km²
Inwoners : 8,4 miljoen
Hoofdstad : Santo Domingo met 2,5 miljoen inwoners.
Bevolking :73% van gemengd Afrikaans-Europese afkomst,16% Europees, 11% Afrikaans
Talen : Spaans en de meeste inwoners spreken ook Engels
Overheid : Democratie met volksvertegenwoordiging
Industrie en Producten : Nikkel, (riet)suiker, goud, zilver, koffie, cacao, tabak, vleessoorten
Belangrijkste handelspartners: VS, België, Azië, Canada, Venezuela, Mexico, Japan

Dominicaanse republiek gewoontes, lokale gebruiken

Etiquette in Dominicaanse republiek
Als u in de Dominicaanse republiek bent, onthoudt dan dat beleefdheid en nette verschijning u in de meeste situaties verder helpt. Zeuren en klagen maakt een domme indruk en zal u niet veel helpen om de situatie te verbeteren. Laat u meeslepen in de sfeer, ontspan en geniet van het tropisch paradijs.

Keuken van Dominicaanse republiek
De normale tijd voor het avondeten is rond 21.00 en 22.00 uur. De meeste restaurants zijn vanaf 18.00 uur geopend. De locale gerechten bevatten veel Latijnse invloeden, als de paella. Sancocho is een soort hachee gemaakt van vijf verschillende soorten vlees. Arroz con Pollo (kip met rijst staat op elk menu. Platanos, of pisang wordt gekookt op verschillende wijzen.Een heertlijke lichte lunch is de tortilla de jamon (gekruide hamomelet). Een van de meest smaakvolle desserts is de majarete, een custardvla van maismeel. Lekker snacks zijn de chicharrones (gebakken varkens ) galletas (platte biscuit crackers) of de bollito de yucca, een voorgerecht gemaakt van yucca wortel met kaas.

Drank in Dominicaanse republiek
Bohemia, Quisqueya en Presidente zijn de locale biersoorten. De locale Rumsoorten zijn Brugal en Bermudez. Het is een goed Dominicaans gebruik de maaltijd af te sluiten met een oude donkerbruine rum met ijs, ook wel anejo genoemd.

Kledingvoorschrift in Dominicaanse republiek
Buiten de deur eten is een speciaal evenement in de Dominicaanse republiek hierbij past elegante kleding het best en geen strandkleding. Tijdens de lunch wordt casual kleding geadviseerd en tijdens het diner wat stijlvollere kleding.

Fooien in Dominicaanse republiek
De rekening in restaurants zijn inclusief 10% bedieningsgeld. De lonen in deze sector zijn echter erg laag en de meeste werknemers hebben de extra fooien nodig om te overleven. Als de service goed is, betalen de meeste klanten 5 tot 10% extra als fooi. Het is gebruikelijk 15 tot 20 peso achter te laten voor degene die uw kamer schoonmaakt. De fooi voor taxis ligt rond de 10%. De gebruikelijke fooi voor kruiers is 10 peso per koffer.

Religie in Dominicaanse republiek
95% van de bevolking is Rooms Katholiek. Er zijn kleine protestantse en joodse minderheden.

Dominicaanse republiek evenementen en culturele attracties

Evenement : Cabarete Alegria
Februari Cabarete Alegria gedurende dit evenement wordt de hele maand februari opgedragen aan het plezier. In het weekend worden activiteiten georganiseerd als mountainbike races, vliegerwedstrijden en zandkasteel wedstrijden.

Evenement : Carnaval Santo Domingo
Eind februari Carnaval ,Eén carnaval is niet genoeg voor feestvierend Santo Domingo. Deze viering voor de vastentijd vindt plaats in heel het land en begint altijd 1 of 2 dagen voor 27 februari onafhankelijkheidsdag en eindigt een paar dagen later. Het is een groot feest dat een Katholieke uitleving met Afrikaanse spiritualiteit combineert met veel kostuums, spectaculaire wagens en alle rum die men kan drinken.

Evenement : Cultureel Festival Puerto Plata
Juni Cultureel Festival ,dit evenement vindt plaats in Puerto Plata, waar jazz, blues, merengue en volksmuziek concerten in de hele stad plaats vinden.

Evenement : Merengue festival Santo Domingo
Juli-augustus Merengue festival,dit is het epicentrum van de merengue dat het toptalent uit de hele wereld naar Santo Domingo trekt. Het festival overspoelt de hele stad en de buitenwijken met muziek en dans.

Evenement : Tweede Carnaval en Restoration Day
15 Augustus Tweede Carnaval ,dit feest begint op 15 augustus en valt samen met Restoration Day ,de dag dat de Dominicaanse Republiek de oorlog verklaarde aan Spanje. De festiviteiten in augustus zijn minder uitbundig maar nog steeds goed genoeg om zich te verkleden.

Evenement : Merengue festival Puerto Plata.
Eerste week van oktober merengue festival ,dit is een ander festival dat plaats vindt in Puerto Plata.

Evenement : Latin Music Festival
Oktober Latin Music Festival, dit drie dagen durende festival vindt plaats in de hoofdstad, waar iedereen kan genieten van Enrique Iglesias en Ricky Martin tot en met Tito Rojas en Fernando Villalona.

Evenement : Encuentro Classic
Encuentro Classic, dit is een international bekend windsurf spectakel dat de sportsterren laat vechten tegen het orkaan seizoen.

Evenement : Heilige week
Week voor Pasen heilige week ,gedurende deze week komen de Dominicanen uit het hele land naar de kust voor volleybal wedstrijden, om van de zon te genieten, te drinken en de hele nacht te dansen.

Dominicaanse Republiek Toeristisch
De Dominicaanse Republiek is een populaire bestemming voor strand- en duikliefhebbers. Meer dan 300 kilometer idyllische zandstranden markeren de kust van het land. Er is een grote verscheidenheid aan stranden, waarvan er geen een hetzelfde is. Het water op de Dominicaanse Republiek bevat een ongekend panorama koraalriffen, onderwater grotten, rotsmuren, blauwe dieptes en gezonken schepen. Het water langs de kust is hier zo helder dat je als het ware door een raam naar de scholen tropische vissoorten, spelende dolfijnen, de kleurrijke koraaltuinen en de onderwater parken kijkt.

Activiteiten in Dominicaanse Republiek

Strand op de Dominicaanse Republiek
Het is moeilijk om te kiezen tussen de kalme en ondiepe getijen van Boca Chica, de veelkleurige watereren van Juan Dolio-Guayacanes, de ansichtkaart stranden van La Romana en Bayahibe, de parelwitte zandstranden die 32 kilometer strand omvatten van Punta cana tot Bavaro en tot Macao evenals tussen de vele andere stranden. Cabarete is een perfecte plaats om te windsufen, terwijl het strand van Barahona in het zuidwesten een ongerepte schoonheid bevat.

Duiken op de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek heeft een grote varieteit aan duikplaatsen voor elk niveau. Populaire duikplaatsen zijn te vinden bij Sosua, Rio San Juan, Cabrera, Las Terrenas, Las Galeras, Cofresi, Montecristi, Punta Rucia, Cayo Arena, La Caleta, Bayanhibe, Punta Cana en de eilanden Catalina en Saona. Veel beach resorts in het land beiden duik arrangementen en begeleide excursies aan. Gecertificeerde professionele onderwater gidsen zijn beschikbaar voor nacht duiken en excursies naar verderop gelegen eilanden.

Golfen op de Dominicaanse Republiek
De Domincaanse republiek is een golfers paradijs met top banen ontworpen door internationaal erkende architecten, zoals de drie Pete Dye wedstrijdbanen in Casa de Campo in La Romana. Langs de noord, oost en zuid-oost kust evenals in santo Domingo en Punta Cana zijn diverse golf faciliteiten te vinden. De Dominicaanse golfbanen zijn veelal gelegen in de groene valleien, dwalen over glooiende heuvels of kleven aan de rand van de oceaan.

Sporten op de Dominicaanse Republiek
Er zijn veel verschillende sporten te doen in de Dominicaanse Republiek. Voorbeelden van watersporten zijn windsurfen, jetskiën, snorkelen, varen, diepzee vissen, parasailing en duiken. Indien u de voorkeur geeft aan landsporten is het mogelijk om te golfen, tennissen, poloën, paardrijden, kleiduiven schieten of te fietsen. De Las Americas Speed Racing Track is de plaats waar belangrijke regionale autoraces en kart-wedstrijden worden gehouden. In Santo Domingo worden in 2003 de Pan Amerikaanse Spelen gehouden.

Historische attracties op de Dominicaanse Republiek
De Domincaanse Republiek was de eerste landingsplaats van Columbus in Amerika en vormde de eerste hoofdstad van de nieuwe wereld. Hierdoor kan de Dominicaanse republiek terugkijken op een lange historie. Veel is bewaard gebleven in het koloniale gedeelte van Santo Domingo. Interessante plaatsen om te bezoeken zijn onder andere het Paleis van Columbus, het Sint Francis klooster, het Nicolaas Bari ziekenhuis en het museum van de koningshuizen. Calle Las Damas is de oudste gebouwde straat in Amerika. In het noorden zijn de ruines van Concepcion de la Vega, de fortstad van columbus, de moeite waard om te bezoeken.

Culturele attracties op de Dominicaanse Republiek
Veel musea bevatten aspecten van het leven in de Dominicaanse Republiek en tonen de geschiedenis en cultuur. Er zijn vele musea in Santo Domingo te vinden zoals het museum van de Dominicaanse familie, het museum van pre-spaanse kunst, het museum van moderne kunst, en het Amber museum. Vlak bij de Febrero Expressway Boulevard is een park met beeldhouwwerken de torenhoge stads klok van verwrongen ijzer.

Winkelen op de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek is ook een winkelparadijs, van bontgekleurd handwerk en kunst tot juwelen van halfedelsteen, kleding, voedsel, drank en tabak. Dominicaans amber is een van de beste aankopen, samen met larimar, een azuurblauwe halfedelsteen die alleen in de Dominicaanse gevonden wordt.

Reizen naar Dominicaanse Republiek

Vliegen naar de Dominicaanse Republiek
Vanuit Europa, Amerika en Australië zijn directe luchtverbindingen naar de Dominicaanse Republiek. Afhankelijk van de tijd van het jaar vinden er ook diverse chartervluchten naar de Dominicaanse republiek plaats. Er zijn verschillende internationale vliegvelden in de Dominicaanse Republiek. Reizigers kunnen het beste het vliegveld kiezen dat het dichtst bij hun eerste verblijfplaats ligt.

Met de auto naar de Dominicaanse Republiek
Over land zijn er twee grensovergangen met Haïti. De ene is bij Jimani/Malpasse op de zuidelijke weg die Port-au-Prince met Santo Domingo verbindt. De andere grensovergang, bij Dajabon/Ouanaminthe, verbindt Cap-Haitian met Santiago. De grenzen zijn over het algemeen geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Kom niet te laat bij de grens aan, de kans bestaat dat men u vraagt om de volgende dag terug te komen.Wees ervan verzekerd dat u over geldige reisdocumenten beschikt.

Veerbootvervoer naar de Dominicaanse Republiek
Cruisemaatschappijen hebben aanleghavens in de Dominicaanse Republiek. Er wordt een vertrekbelasting van US $ 10,– geheven voor alle reizigers die per vliegtuig, land en de zee vertrekken.

Reizen in Dominicaanse Republiek

Vliegen in de Dominicaanse Republiek
Air Santo Domingo is de enige luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten uitvoert in de Dominicaanse republiek. Voor de meeste bestemmingen liggen de tarieven iets boven de US $ 50.

Taxivervoer in de Dominicaanse Republiek
In Santo Domingo, Santiago en Puerto Plata is privé taxi’s te vinden. Ook de grotere hotels beschikken vaak over hotel taxi’s.

Autovervoer in de Dominicaanse Republiek
De grotere autoverhuurbedrijven zijn in de regel gevestigd op de vliegvelden en de steden. Een geldig rijbewijs en een credit card zijn benodigd om een auto voor ca. 90 dagen te kunnen huren. In de Dominicaanse Republiek rijdt men rechts en beschikt men over een fijnmazig wegennet.

Busvervoer in de Dominicaanse Republiek
Twee busbedrijven, Metro Tours en Caribe Tours, bieden uitstekend transport tussen de grotere steden.

Veerbootvervoer in de Dominicaanse Republiek
Er is een dagelijkse veerdienst tussen Samana en Sabana del Mar. Deze dienst is alleen toegankelijk voor voetpassagiers, fietsers, motorrijders en bespaart u een 4-uur durende reis per bus of per auto.
Overige mogelijkheden: De grote Stadsvervoerbussen in Santo Domingo, meter taxi’s, minibusjes en motorfietsen zijnde goedkoopste manieren om het land te verkennen. Ook de meter taxi’s kunnen worden gehuurd.

Accommodatie in Dominicaanse Republiek
Er zijn verschillende accommodatiesoorten in de Dominicaanse Republiek, variërend van budget hotels tot topklasse hotels of ressorts. De prijzen variëren per accommodatiesoort. Voor een budgethotel betaalt u ongeveer US $ 20-40; voor een middenklasse hotel US $ 40-70; en voor een topklasse hotel meer dan US $ 70.

Dominicaanse Republiek praktische informatie

Visa
Een visum is verplicht voor alle bezoekers. Inwoners uit Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Aruba, Bahama’s, Barbados, België, Brazilie, Bulgarije, Canada, Chili, Kroatië, Curacao, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Franse Overzeese Gebieden, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Jamaica, Korea , Liechtenstein, Mexico, Monaco, Nederland, Noorwegen, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Puerto Rico, Roemanie, Russische Federatie, St Lucia, St Vincent en the Grenadines, San Marino, Slovenië, Spanje, Suriname, Trinidad en Tobago, Turks and Caicos Eilanden, Uruguay, VS, US Virgin Eilanden, Venezuela , Joegoslavië (Servie en Montenegro) Zweden en Zwitserland kunnen op vertoon van een geldig paspoort een Toeristenkaart (Tourist Card) verkrijgen. Deze Toeristenkaart is geldig gedurende 60 dagen voor een enkele entree en kan worden verkregen bij de Consulaten van de Dominicaanse Republiek of bij aankomst voor US $ 10

Tijdsaanduiding op de Dominicaanse Republiek:De tijd in de Dominicaanse Republiek is GMT (Greenwich Mean Time) – 4 uur
Elektriciteit op de Dominicaanse Republiek:110 Volt, 60Hz, stekkers met twee pinnen zijn standaard. Buitenlandse bezoekers dienen een adapter en een transformator mee te nemen.

Gezondheid in en naar de Dominicaanse Republiek
Vaccinaties, tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Risico op Malaria is er het hele jaar door in de westelijke provincies Monte Christi, Estrella en Valverde (oostelijk gedeelte) tegen de grens met Haiti. In de andere gebeiden in de Dominicaanse Republiek dient men zich te beschermen tegen muggenbeten. Er is ook een risico voor Bilharzia, vermijdt daarom te zwemmen of te pootje baden in zoetwater. Raadpleeg voor de zekerheid uw dichtstbijzijnde GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Medische Zorg op de Dominicaanse Republiek
In de Dominicaanse Republiek zijn diverse ziekenhuizen en klinieken. Het grootste en best aangeschreven ziekenhuis is Jose Maria Cabral y Baez, in Santiago. Neem voor de zekerheid een Spaans woordenboek mee. Indien u medicijnen slikt, dient u een kopie van het recept of een brief van een dokter bij u te hebben dat u die medicijnen dient te slikken. Neem voor de zekerheid ook extra hoeveelheden en recepten mee.

Water en Hygiëne op de Dominicaanse Republiek
Het wordt aanbevolen om alleen water uit flessen te drinken.Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of om ijs te maken moet eerst zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is gepasteuriseerd. Ook poedermelk of melk in blik is verkrijgbaar. Eet alleen goeddoorbakken vlees en vis. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Groente dient te zijn gekookt en fruit te zijn geschild.

Telefoneren in en naar de Dominicaanse Republiek
Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 911. De internationale toegangscode voor de Dominicaanse republiek is 809. Voor telefoongesprekken van de dominicaanse republiek draai het landnummer, gevolgd door het netnummer en abonneenummer.

Geldkoers op de Dominicaanse Republiek
De munteenheid is de Dominicaanse Peso (P). De peso is niet buiten de Dominicaanse Republiek verkrijgbaar. Vreemde valuta uit de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Spanje, Zwitserland, Engeland en Venezuela kan gewisseld worden in de locale valuta. Bij vertrek dienen alle niet uit gegeven Peso’s weer bij de bank omgewisseld te worden in US Dollars. Vrije invoer van vreemde valuta is toegestaan, maar dient te worden aangegeven. Export van vreemde valuta is toegestaan tot het bedrag dat men bij aankomst heeft opgegeven. Alle valuta dient te worden gewisseld bij officiële kantoren als banken en door de Centrale bank goedgekeurde hotels. In de Dominicaanse Republiek zijn de banken geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Credit cards als MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden in de meeste hotels en restaurants geaccepteerd. Een aantal banken accepteren travellercheques. Om extra wisselkosten te vermijden, is het aan te bevelen om travellercheques in US Dollars mee te nemen.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder