Dubai

Datum: 25 januari 2007   

10 minuten leestijd

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan vanaf 1971 (hiervoor waren het onafhankelijke staatjes). Het gaat om de volgende emiraatjes: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain en Ras al-Khaimah. Hoewel Abu Dhabi en Dubai vanwege de grootte en rijkdom de meeste macht hebben, is elke emiraat grotendeels zelfstandig. En elke emiraat heeft een eigen hoofdstad, maar Abu Dhabi wordt beschouwd als de hoofdstad van het land. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan vanaf 1971 (hiervoor waren het onafhankelijke staatjes). Het gaat om de volgende emiraatjes: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain en Ras al-Khaimah. Hoewel Abu Dhabi en Dubai vanwege de grootte en rijkdom de meeste macht hebben, is elke emiraat grotendeels zelfstandig. En elke emiraat heeft een eigen hoofdstad, maar Abu Dhabi wordt beschouwd als de hoofdstad van het land.Dubai is het land van zand, zon en winkelen.

Een eeuw geleden, was het een kalme stad waar in koraal-en-gipsen hutten waar Bedoeien, handelaars en parelduikers verbleven. Vandaag de dag zijn de kooplieden internationaal gegaan en onwerkelijke wolkenkrabbers staan naast de moskeeen en windtorens van het Oude Dubai.Voor de rijkste paardenrace van de wereld, miljoen-dollar lotterijen, internationaal tennis en golf wedstrijden en een maand lang winkelfestival, bent u in Dubai aan het juiste adres. Wilt u enkele hoogtepunten van Dubai, zodat het voor iedereen herkenbaar is? Dan kunt u beginnen over ’s werelds grootste hotel, gebouwd op een kunstmatig platform en een adembenemende stadsskyline.

Natuur in de Dubai

Flora in Dubai
Als we kijken naar de inheemse flora, is de ‘date palm’ het meest aanwezig en dit zorgt voor een fantastisch uitzicht van groen in de oases. Als u richting de bergen reist, geven platte Acacia bomen en wilde grassen een gevoel van ‘Afrikaanse Savanne’. De woestijnen zijn dikwijls verrassend groen, zelfs tijdens de droge zomermaanden.

Fauna In Dubai
De inheemse fauna omvat de Arabische luipaard en de ibex, maar het komt niet vaak voor dat deze dieren zich laten zien. De grote dieren waarbij de kans groot is dat u die ziet zijn kamelen en geiten, (zwerven dikwijls gevaarlijk dicht bij weg). Ander dieren die in de woestijn leven zijn de zand kat, zand vos en woestijn hare, slangen en geckos.

Nationale parken in Dubai
Het gebied heeft een groot aantal aantrekkelijke en goed-bijgehouden parken.

Klimaat In Dubai
Dubai heeft een subtropisch, droog klimaat. Er valt niet veel regen. De zomermaanden, van juni tot september, zijn heet. Middagtemperaturen varieren van 35 graden tot 42 graden en kunnen stijgen naar 49 graden op het toppunt van zomer. Tijdens deze periode kunnen de temperaturen in de nacht erg dalen, met 20 tot 28 graden. De beste tijd van het jaar om Dubai te bezoeken is tussen november en april, wanneer het weer het koelst is.

Dubai cijfers en feiten

Volledige naam : Dubai
Oppervlakte : 3.900 vierkante kilometer
Inwoners: 760.000 inwoners
Bevolking :Arabieren
Talen : Arabisch, Engels, Hindu en Urdu
Overheid : Dubai is een van de 7 Verenigde Arabische Emiraten. Aan het hoofd van ieder emiraat staat een sjeik. De sjeik van Abu Dhabi is de president van de Verenigde Arabische Emiraten.
Industrie en Producten : Olie en gas, petrochemie, visserij, toerisme
Belangrijkste handelspartners :China, USA, United Kingdom, Iran en Japan

Dubai do’s and don’ts

Kledingvoorschriften Dubai
Volgens westerse maatstaven is het een conservatief land. Dat blijkt wel uit de manier waarop in de Emiraten over kleding wordt gedacht. Vrouwen kunnen beter geen korte rokken, shorts, doorzichtige, of strak zittende kleding dragen. Mannen kunnen het beste overhemden met korte of lange mouwen en een lange broek dragen. Badkleding dragen (vrouwen het liefst in badpak) mag alleen bij het zwembad of op het strand.

Alcohol in Dubai
Voor Moslims is het drinken van alcohol verboden. Alcohol wordt het hele jaar door, met uitzondering van de Ramadan, alleen geschonken in hotels, restaurants, bars en nachtclubs die een alcohollicentie hebben. Het is verboden om in het openbaar op straat alcohol te drinken. In het Emiraat Sharjah dat aan de andere kant van Dubai ligt, geldt sinds 1985 een alcoholverbod.

Omgangsvormen in Dubai
U mag een Arabische vrouw geen hand geven als zij niet eerst haar hand uitsteekt. Oogcontact is zeer belangrijk. Staren wordt dan ook niet als onbeleefd ervaren.
Fotograferen in Dubai, U mag nooit mensen fotograferen zonder hun toestemming. Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd.
Rechts heeft de voorkeur in Dubai. Gebruik dan ook altijd uw rechterhand. Eet met rechts, geef geschenken, businesscards en contracten met rechts.
Wanneer men een gesprek voert met Arabische mensen, staan zij over het algemeen dichterbij dan westerse mensen. Het publiekelijk vertonen van affectie wordt echter niet overal geaccepteerd.In grote winkelcentra en supermarkten hanteert men vaste prijzen. Afdingen moet u zeker doen op markten (souqs) en in de kleinere winkels.

Religie in Dubai
Er zijn verschillende religies in Dubai, namelijk: Islam 96% (Shi’a 16%), Christelijk, Hindu en andere religies 4%.De cultuur van Dubai is standvastig in de Islamitische tradities van Arabie geworteld. De Islam is meer dan slechts een godsdienst, het is een levenswijze die zelfs tot in de details van alledaagse gebeurtenissen regeert, naar wat te dragen tot te eten en te drinken. Echter zijn buitenlanders vrij om hun eigen godsdienst te beoefenen. De alcohol dat wordt gediend in hotels en de dresscode is liberaal. Mensen in Dubai zijn royaal, vriendelijk en beleefd.

Dubai evenementen en culturele attracties

Evenement:Nieuwjaarsdag
1 januari Nieuwjaarsdag

Evenement:Troonbestijging
6 augustus Troonbestijging

Evenement:Verjaardag van de Profeet Mohammed
Eind mei, begin juni verjaardag van de Profeet Mohammed

Evenement:Ter hemel gaan van de Profeet Mohammed
Oktober,ter hemel gaan van de Profeet Mohammed

Evenement:Pelgrimstocht naar Mekka
Eind februari, begin maart einde van de pelgrimstocht naar Mekka

Activiteiten in Dubai

Sandboarden in Dubai
Veel mensen gaan sandboarden in de woestijn bij Dubai, een alternatief voor skiën in de sneeuw, al gaat het niet echt snel. De lokalen doen hier trouwens niet aan, want daar word je moe van – op zich wel een goede instelling met deze temperaturen.

Kameelraces in Dubai
Op donderdag en vrijdag zijn er in Dubai de populaire kameelraces. Net buiten Dubai ligt een racetrack. Deze zijn ook bij de lokale bevolking heel populair. Iedereen volgt de spannende races en verkopers bieden dan hun waar aan die ze op kleden hebben uitgestald. De kamelen worden behandeld als echte racepaarden en naar het schijnt krijgen ze alleen maar bronwater te drinken, omdat niets te dol is voor hun raskameeltjes!

Watersporten in Dubai
Er is in Dubai een overvloed aan watersporten, inclusief jetskiing, wat skiing en scubadiving, snorkelen en diep-zee vissen. Deze water sporten wordt door dozijnen van bedieningslieden aangeboden.

Golfen in Dubai
Het kost een fortuin om de ‘greens’van een golfbaan te handhaven, maar golfen is een populaire activiteit en Dubai heeft de meest golfbanen van alle Arabische Schiereilanden. Indien het te heet is , breng dan een bezoek aan de glijbanen in het Wild Waadde Waterpark of een van de twee binnen schaatsbanen van de stad.
Deira Gold Souq Deira’s Golden Souq trekt kopers van over de wereld aan. U zult in dit gebied geweldige oogverblindende gouden kettingen, ringen, oorbellen, armbanden en andere soorten juwelenen vinden. Deire Gold Souq verkoopt ook zilver.

Reizen naar Dubai

Vliegen naar Dubai De Internationale Luchthaven van Dubai(DXB) is de drukteste luchthaven in het Middenoosten. De nationale transporteur is Emiraten, die naar ongeveer 45 bestemmingen in het Middenoosten, Europa, Australië, Afrika en het Indiase Subcontinent vliegen. Vliegtarieven uit de UAE zijn zo precies georganiseerd als elders. De Internationale Vluchthaven van Dubai heeft geen afzonderlijke luchthavenvertrek- belasting; het zit inclusief in uw ticket.

Busvervoer naar Dubai
Bussen rijden van Dubai tot andere delen van de United Arab Emirates en de omringende landen. Een nuttige bus route loopt naar Hatta van het Deira busstation. Om naar de meeste andere steden in de Emiraten af te reizen, neemt men een Dubai Vervoer minibus. Er gaan twee bussen per dag naar Muscat, Oman. Balawi busdienst vertrekt tweemaal per week naar Jordanie en op woensdag naar Egypte.

Taxivervoer naar Dubai
Lange-afstandstaxi’s kunnen u naar enig ander emiraat vervoeren met een gedeelde taxi of ‘basis aannamen’ (wat betekent u ofwel zal moeten wachten tot alle vijf de stoelen gevuld zijn, of dat u die andere betaald) die zijn gevuld ofwel zijn betaald. Stel uw prijs vast voordat u vertrekt.

Veerboot naar Dubai
De passagier veerdiensten maken de 12 uur durende reis tussen Sharjah (een rit van twintig minuten van Dubai) en de haven van Bandar-e Abbas in de ‘Iran Daily’. Er is ook een vierdaagse passagiersdienst tussen Dubai en Bushehr (in Iran). Deze veerdienst vertrekt van de passagiers terminal in Havenrashid zondag om de twee weken.

Reizen in Dubai

Busvervoer in Dubai
De bussen rijden tussen Dubai (Internationale) luchthaven en het Deira busstation iedere 15 tot 20 minuten en er zijn beige-gekleuren Dubai Vervoer taxi’s met een meter. Hoewel zij de luchthaven niet kunnen dienen, zijn er vele privetaxi’s in alle vormen en kleuren. Als de taxi’s geen meters hebben, is het wel verstandig om van tevoren afspraken te maken over de prijs.

Taxivervoer in Dubai
Lange-afstandstaxi’s kunnen u naar enig ander emiraat vervoeren met een gedeelde taxi of ‘basis aannamen’ (wat betekent u ofwel zal moeten wachten tot alle vijf de stoelen gevuld zijn, of dat u die andere betaald) die zijn gevuld ofwel zijn betaald. Stel uw prijs vast voordat u vertrekt.

Veerboot vervoer in Dubai
De passagier veerdiensten maken de 12 uur durende reis tussen Sharjah (een rit van twintig minuten van Dubai) en de haven van Bandar-e Abbas in de ‘Iran Daily’. Er is ook een vierdaagse passagiersdienst tussen Dubai en Bushehr (in Iran). Deze veerdienst vertrekt van de passagiers terminal in Havenrashid zondag om de twee weken.

Accommodaties in Dubai
Van 3 sterren tot 7 sterrenhotels, Dubai heeft het volledige aanbod van Hotels. Dubai Hotels staan bekend om hun gastvrijheid. Dubai heeft een grote keuze van ingericht en ongemeubileerde appartementen die aan de vraag van de verschillende Dubai bezoekers voldoen. Voor de Budgetreizigers heeft Dubai een aanbod van Budgethotel.

Dubai praktische informatie en links

Visa
Alle passagiers worden vereist een geldig paspoort te hebben, noodzakelijke reisdocumenten, een visum en medische gegevens te bezitten. Gaat u goed na of er enige visumvereisten zijn voor uw bestemming(en). Indien u een visum nodig heeft, neem dan contact op met de relevante ambassades om uw visum gereed te maken voor uw vertrek. Uw paspoort moet voor tenminste 6 maanden geldig zijn na uw verwachte terugkeerdatum. Maar het reizen naar Dubai is nu gemakkelijker dan ooit met de introductie door UAE Immigratieautoriteiten van een visum on arrival dat voor 33 nationaliteiten geldt.

Tijdsaanduiding in Dubai : GMT/UTC +4 (Standard Time)
Elektriciteit in Dubai : 220 volt, 50 Hz

Gezondheid in en naar Dubai
Vaccinaties ,aan te raden is de volgende vaccinaties te nemen (raadpleeg in ieder geval de GGD of uw huisarts):Vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt tevens aangeraden bij een verblijf langer dan 2 weken. En een vaccinatie tegen hepatitis A, ofwel besmettelijk geelzucht wordt ook aangeraden bij een verblijf in Dubai. Raadpleeg voor de zekerheid uw dichtstbijzijnde GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Medische Zorg in Dubai
De medische zorg in Dubai is van zeer hoge kwaliteit, maar erg prijzig. Neem voor de zekerheid ook extra hoeveelheden en recepten mee.

Water en Hygiëne in Dubai
Het kraanwater in de steden wordt als veilig beschouwd.

Telefoneren in en naar Dubai
Het telefoonnummer voor noodgevallen is: 999 voor politie and ambulance.Voor electriciteit en water is het telefoonnummer: 991. En voor brand is het:997.

Geldkoers Dubai
De munteenheid van Dubai is de Dirham.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder