Duitsland

Datum: 25 januari 2007   

12 minuten leestijd

De hoofdstad van Duitsland is Berlijn. Deze stad is het hart van het land, mede door grote, openbare gebouwen, glorieuze musea en theaters. Hier zijn tevens de overblijfselen van de Berlijnse Muur te vinden. De stad München heeft veel mooie musea en een aantal schitterende tuinen. Deze stad heeft een Mediterrane sfeer. Frankfurt aan de Main is een belangrijke Duitse handelsstad. Naast de kantoren zijn in Frankfurt ook de pittoreske huizen van het gerestaureerde Romerberg in het stadscentrum te vinden. Dit is tevens de geboorteplaats van Goethe, een van Duitsland bekendste dichters. De stad Heidelberg is bekend om zijn Gotische-Renaissance kasteel. De stad Lubeck is een glorieuze middeleeuwse stad in de meest noordelijke deelstaat Schleswig-Holstein. Aan de noordwestelijke kust van Duitsland zijn de Friese Eilanden te vinden.

Het grootste gedeelte van dit gebied is een nationaal park. Dit gebied leent zich goed voor wandelen, paardrijden en fietsen. Het Harzgebergte verrijst in de deelstaat Niedersachsen. In dit gebied zijn activiteiten zoals hiking en skiën populair. Het Zwarte Woud gebergte zijn hiking en skiën ook populair. Andere mogelijke activiteiten in Duitsland zijn varen, zeilen en windsurfen.De laaglanden in het noorden van Duitsland strekken zich uit van Nederland, langs Zuid-Denemarken, via de Noordzee en de Baltische Zee naar Polen. Het centrale gedeelte grenst aan België, Luxemburg en het westen van Tsjechië. De Rijn en de Main, belangrijke rivieren voor de binnenvaart, stromen door de dalen welke de Centrale Hooglanden scheiden. In het zuiden van Duitsland stroomt de Donau rivier van de Beierse hooglanden naar het Zwarte Woud, dichtbij de grens met Frankrijk en Zwitserland, naar München. De zuidelijke regio’s van de Beierse Alpen grenzen aan Oostenrijk.

Natuur in Duitsland

Flora in Duitsland
De Duitse flora behoort tot twee plantengeografische provincies van de Eurosiberische regio: in het uiterste noordwesten tot de Atlantische provincie en in de rest van Duitsland tot de Midden-Europese provincie. De alpine plantengroei van het hooggebergte vormt een afzonderlijke sector. De natuurlijke begroeiing bestaat overwegend uit bos, met uitzondering van een zilte strook langs de kust, stuifduinen, levende hoogvenen en het gebergte boven de boomgrens. Bij het begin van onze jaartelling was Duitsland nog voor ca. 75% met bos bedekt, ca. 1800 nog slechts voor ca. 20% en op dit moment door herbebossing weer voor ca. 30%. Twee derde van de bossen bestaat uit naaldhout, met name dennen en sparren. Duitsland bezit als een van de weinige landen in West-Europa nog echte stukken oerbos. De gebroeders Grimm bezaten een kasteel in deze oerbossen en deden daar inspiratie voor hun sprookjes op. Tegenwoordig worden de oerbossen bedreigd door luchtvervuiling en zure regen.

Het loofbos bestaat voornamelijk uit eikenhaag beukenbos (met eik, haagbeuk, beuk, wilde kers, es, esdoorn) op voedselrijke gronden in de laagvlakte; beukenbos in het Atlantische en Baltische laagland, in het heuvelgebied en de onder de sparrengordel gelegen beukengordel der gebergten; eikenberkenbos op voedselarme gronden in de laagvlakte; elzen- en wilgenbos in de moerassen; wilgenbos en essen-iepen-vogelkersbos in de overstromingsgebieden van de rivieren. Duitsland bestaat verder voor ca. 14% uit natuurgebieden met als vegetatietypen o.a. heiden in vooral het noordwesten, hoogvenen vooral in de gebergten. Moerassen vooral in het zuiden van Beieren en Württemberg en in het noordoosten, rotsbegroeiingen, struwelen en lokaal de merkwaardige schrale vegetatie van bodems rijk aan zink of lood.

Tot begin 20ste eeuw hadden de halfnatuurlijke landschappen, zoals schrale en extensief beweide graslanden, heiden en hooimoerassen, nog een belangrijk aandeel in de plantengroei van Duitsland. Door revolutionaire wijzigingen in de agrarische cultuur zijn deze eeuwenlang stabiel gebleven levensgemeenschappen tot op enkele resten teruggedrongen en overigens herontgonnen of verwilderd, wat tot een aanzienlijke verarming van flora en fauna heeft geleid. In moerasgebieden, op veengronden en in de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland komt veel dopheide voor. Lamsoor is goed bestand tegen het zilte kustmilieu en groeit vooral langs de Duitse Noordzeekust. In de duinen is de zeedistel een veel voorkomende plant. De met uitsterven bedreigde gele plomp komt voor in het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe. Waterlelies drijven op meren en waterspaarbekkens.

Ook de gele lis is een beschermde plantensoort die meestal groeit tussen het riet of in vochtige bosgebieden. In beuken- en dennenbossen vinden we de bekende hulst, veelvuldig gebruikt met kerstmis. In de Alpen is de gentiaan een van de fraaiste verschijningen. Hoog in de Alpen groeit de beroemde edelweiss.

Fauna in Duitsland
De dierenwereld lijkt veel op die van Nederland en België althans wat het noorden en westen betreft; in het oosten sluit de fauna aan bij die van Oost-Europa en in het zuiden (Beieren) bij die van de Alpen. De hier en daar nog uitgestrekte bossen bieden schuilplaats aan o.a. herten, talrijke wilde zwijnen en wilde katten, grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. De vos, de das, de marter en de otter komen voor in daartoe geschikte biotopen. Het edelhert en het ree hebben zich dankzij uitstekende jachtwetten kunnen handhaven. De eland is in enkele Oostzeegebieden weer ingevoerd en dit is elders ook het geval voor damhert, sikahert en moeflon. Haas en konijn zijn algemeen, net als veel andere kleine knaagdieren, waaronder de eekhoorn, de hamster, en de zogenaamde slaapmuizen (o.m. de relmuis). De muskusrat is vanuit Bohemen in Tsjechië binnengedrongen en heeft zich sterk in noordwestelijke richting uitgebreid. De bever heeft zich o.a. in de Elbe kunnen handhaven.

Noordzeekust
Aan de Noordzeekust leeft de gewone zeehond, aan de Oostzeekust de stinkrob. Bruinvis en tuimelaar zijn vrij gewone verschijningen in de kustgebieden. De vogelwereld is een typische West-Europese met enkele alpine soorten (b.v. alpenkauw, rotskruiper en sneeuwhoen). Bijzondere vogelsoorten zijn o.a. het auerhoen, het hazelhoen, de raaf, de grote trap, de kraanvogel, de zwarte ooievaar, de steenarend, de zeearend en de oehoe. Van de reptielen kunnen genoemd worden de Europese moerasschildpad, vele soorten hagedissen en slangen waaronder de esculaapslang en de dobbelsteenslang. Bijzondere amfibieën zijn de alpen- en vuursalamander. De zalm is uit de Rijn vrijwel verdwenen ten gevolge van de watervervuiling. Toename van de bevolking, urbanisatie en industrialisatie hebben de fauna sterk teruggedrongen.

Natuurparken in Duitsland
De natuurparken van Duitsland en nationale parken zijn gebieden die uit waardevolle natuurlijke en gecultiveerde landschappen bestaan. Sommige van deze beschermde gebieden zijn wereldwijd uniek te noemen. Duitsland heeft meer dan 90 natuurparken en 15 nationale parken, die alle internationaal herkend worden. Het is enkel in het laatste decennium dat meest van deze enorme gebieden deze speciale bescherming is gegeven.

Klimaat in Duitsland
Duitsland heeft een gematigd klimaat: warme zomers (mei-augustus) en koude, natte winters (november-maart). De gemiddelde temperatuur in juli varieert van 16 tot 20 graden Celsius. In januari ligt de temperatuur tussen de -1 en 6 graden Celsius. Het gehele jaar is er kans op neerslag.

Duitsland cijfers en feiten

Volledige naam: Bondsrepubliek Duitsland
Oppervlakte :357.000 km2
Inwoners :82 miljoen
Hoofdstad :Berlijn (inw: 3,4 miljoen)
Inwoners :Europees, etnische minderheid Turken
Talen Duits
Overheid :Bondsrepubliek
Industrie en Producten: Motorvoertuigen, techniek en chemicaliën
Belangrijkste handelspartners: EU (vnl. Frankrijk, Nederland, Italië en Verenigd Koninkrijk) de Verenigde Staten

Duitsland Toeristisch
Als vakantieland heeft de Bondsrepubliek Duitsland veel te bieden. Het land is te mooi om alleen maar vanaf de autosnelweg richting zuiden door de autoraampjes voor bij te zien snellen. Actieve vakanties in de bergen, op het water, op de golfbaan, fietsen en mountainbike, wandelen in uitgestrekte bosgebieden of bergbeklimmen. Of gewoon lekker luieren op het strand of op de camping.

Activiteiten in Duitsland

Wellness in Duitsland
Toegegeven: er gaan steeds meer Nederlanders regelmatig de Duitse grens over om te tanken. Om bij te tanken, wel te verstaan. Duitsland mag zich verheugen in een snel groeiende populariteit als ‘tankstation’ voor fitheid en nieuwe energie. Van oudsher hebben Duitsers een goede naam als het om gezondheidsproducten gaat. De jarenlang opgebouwde kennis en ervaring komen nu voortreffelijk van pas in de moderne welzijnsleer.

Wintersport in Duitsland
De Duitse wintersportgebieden hebben veel te bieden: alpine-ski, snowboarden, langlaufen, rodelen, sledetochten, wandelingen, ijsstokschieten etc. Dankzij de goede infrastructuur zijn de wintersportgebieden goed bereikbaar. De goede voorzieningen ter plaatse maken de wintersportgebieden prima toegankelijk. Duitsland kent meer dan 300 wintersportplaatsen waaronder enkele grote internationale bekendheid genieten. Prachtige berghutten, heerlijk bij het haardvuur, gezellige avonden met de familie of volksdansen. Steden en dorpen trekken hun winterjasje aan en kleuren op door de prachtige kerstverlichting.

Fietsen in Duitsland
Duitsland heeft maar liefst veertigduizend kilometer aan fietsroutes.
Water activiteiten De rivieren en meren in Duitsland lenen zich ideaal voor het varen, met cruiseboten die rond Berlijn en Potsdam varen, de grote meren in Zuid-Duitsland en de Baltische zee. Zeilen en windsurfen zijn populaire vrijetijdsbestedingen in Duitsland, vooral op ‘Lake Constance’ in het zuiden.

Autostadt Wolfsburg Duitsland
Wie altijd al eens in een terreinwagen het bewijs heeft willen leveren van zijn behendigheid, is in de Autostadt Wolfsburg precies op de juiste plek. Onder professionele leiding rijd u hier over trappen en door het water, tijdens de veiligheidstraining tonen instructeurs de belangrijkste technieken voor moeilijke rijsituaties. Maar ook kleine rijschoolleerlingen mogen achter het stuur: zij kunnen in kleine elektro auto’s hun kinderrijbewijs halen. En bij de themarondleiding zullen niet alleen Lamborghini-fans hun ogen uitkijken.

Berlijn ontdekken
Berlijn staat momenteel op plaats 4 in de lijst van meest bezochte Europese steden. En terecht. Er zijn genoeg activiteiten te doen in de stad en Berlijn is een plaats waar u voor 1 dag heen kan gaan, maar ook voor een aantal dagen of zelfs een week. Er is genoeg te doen en voor ieder wat wils.

Reizen naar Duitsland

Vliegen naar Duitsland
Hoofdzakelijk vertrekken de meeste vluchten vanaf de luchthaven Schiphol. De Duitse Lufthansa vertrekt meerdere malen per dag en heeft met regelmaat voordelige aanbiedingen.

Treinvervoer naar Duitsland
Over het spoor komt u supersnel van A naar B. De ICE rijdt met ruim 200 kilometer per uur naar uw eindbestemming. U kunt al bijvoorbeeld opstappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Naast snel reist u ook voordelig en comfortabel naar honderden bestemmingen in Duitsland met de (inter)regionale trein.

Autovervoer naar Duitsland
Wie heeft niet het comfort van de Duitse Autobahn ervaren? Op weg naar uw vakantiebestemming komt u langs vele Raststatte en Tankstellen.

Reizen in Duitsland

Fietsen in Duitsland
Miljoenen ervoeren het reeds: Duitsland per fiets ontdekken. Er op uit trekken met de fiets is een belevenis eveneens een gezonde aangelegenheid. Met ruim 40.000 kilometer aan fietspaden kunt u altijd wel weer iets nieuws ontdekken.

Autoreizen in Duitsland
Duitsland is perfect te verkennen per auto. De snelwegen zijn van zeer goede kwaliteit en langs de snelweg vindt u tal van eet- en slaapmogelijkheden. Daarbij kunt u er ook voor kiezen om een auto te huren. Verhuurbedrijven zijn vooral in de grote steden veelvuldig te vinden.

Busreizen in Duitsland
Door Duitsland touren per bus is een comfortabele manier van reizen. Geniet van uw reis in comfortabele stoelen zonder u druk te hoeven maken over het verkeer. Of u nu een lange afstand tour neemt, een ‘package tour’ of een reis tussen verschillende steden in Duitsland: een reis met de bus garandeert u een comfortabele reis. Geniet van de dorpen en landschappen op een rustgevende manier. Ga achterover zitten en geniet van het uitzicht van verschillende landschappen door grote ramen of bezoek een beroemd Duits dorpje.In Duitsland is er genoeg keus wat betreft openbaar vervoer. Deze rijden zeer frequent en u kunt hier binnen een stad gebruik van maken, maar tevens naar andere (omliggende) steden.

Accommodaties in Duitsland
In Duitsland kunt u een variatie van accommodatiemogelijkheden vinden. U heeft een ruime keuze van prive gehuurde kamers tot huizen of zelfs luxueuze hotels om uw vakantie in door te brengen.

Duitsland praktische informatie

Visa
Inwoners van de EU kunnen met een officiële identiteitskaart het land binnenkomen. Amerikanen, Australiërs, Canadezen, Nieuw-Zeelanders en Japanners hebben slechts een geldig paspoort nodig (geen visum). Inwoners van ontwikkelingslanden dienen in het bezit te zijn van een visum. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Duitsland voor meer informatie.

Tijdsaanduiding Duitsland : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur (twee uur in de zomer)
Elektriciteit Duitsland : 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Duitsland
Vaccinaties, er zijn geen vaccinaties nodig om naar Duitsland te reizen. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Duitsland
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te consumeren.

Gezondheidszorg in Duitsland
Duitsland heeft uitstekende medische zorg. De kosten van behandeling in openbare ziekenhuizen worden betaald door de overheid. Er is slechts een kleine bijdrage gevraagd voor de eerste veertien dagen dat de patiënt in het ziekenhuis ligt. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te bevelen, wanneer men gebruik moet maken van een specialistische behandeling die niet wordt betaald door de Duitse Nationale gezondheidsservice, welke erg duur kan zijn.

Telefoneren in en naar Duitsland
Duitsland heeft de volgende alarmnummers: politie: 110; ambulance en brand: 112.
De internationale toegangscode is 49.

Geldkoers Duitsland
De munteenheid in Duitsland is de Euro. Creditcards worden in bijna de helft van de winkels, benzinestations, restaurants en hotels geaccepteerd. Inwoners van andere Westerse landen, Canada en de Verenigde Staten zullen erachter komen dat hun creditcards minder worden aangenomen dan in hun eigen land. Het is daarom aan te raden om contant geld of cheques mee te nemen. Met een creditcard kunt u contant geld uit de vele pinautomaten halen. Traveller cheques die worden uitgegeven door de bekende bedrijven kunnen het gemakkelijkst worden omgewisseld en verkrijgen vaak een gunstigere wisselkoers. Het is aan te raden om de Duitse mark als munteenheid op te nemen in de Traveller cheques om extra wisselkosten te vermijden. Banken, postkantoren en dependances van banken op de vliegvelden en treinstations zijn de beste plekken voor het wisselen van geld. De banken zijn meestal open van 08.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 16.00 uur op maandag, woensdag en vrijdag; op donderdag van 08.30 tot 13.00 uur en tussen 14.30 tot 18.00 uur in de grote steden.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder