Filipijnen

Datum: 25 januari 2007   

15 minuten leestijd

Filippijnen Reisinformatie

De Filippijnen bestaan uit 7.107 eilanden in de het westelijke gedeelte van de Stille Zuidzee. Slechts 2.000 van deze eilanden zijn bewoont. Luzon en Mindanao zijn de grootste twee eilanden en vormen 66 procent van het totale landoppervlak. Slechts 1.000 eilanden zijn groter dan 1 vierkante kilometer en ongeveer 2.500 eilanden hebben niet eens een naam. De meest in de buurt liggende landen van de Filippijnen zijn Taiwan in het noorden, Oost Maleisië en Brunei in het zuidwesten en Indonesië in het zuiden. De archipel heeft een vulkanische topografie en heeft vaak te maken met aardbevingen. Er zijn 37 vulkanen en de hoogste vulkaan is de berg Apo, 2.954 meter, op Mindanao.De Filippijnen hebben een gemengde cultuur door de buitenlandse invloeden. In deze tijd zijn sommige van de geïsoleerde stammen de enige mensen wiens invloeden puur bleven, doordat zij niets te maken hadden met de vroegere Moslim en latere Spaanse en Amerikaanse invloeden.
De hoofdstad van de Filippijnen is Manilla.
Manilla is een modern uitziende stad, er zijn genoeg bars en entertainment plaatsen om zich te amuseren. Interessante bezienswaardigheden zijn de San Augustin kerk en de Manilla Kathedraal. Vanuit hier heeft men een schitterend uitzicht over de 2.072 vierkante kilometer grote haven van Manilla. Cebu is de tweede Filippijnse stad met een commercieel centrum en een internationale haven. De spectaculaire rijstvelden rondom de stad Banaue worden vaak omschreven als het 8ste wereldwonder. Het eiland Borcacay staat bekend om de mooie standen, deze worden vermeld als de mooiste stranden van de wereld.De bevolking van de Filipijnen staat bekend als vriendelijk en gastvrij, de meesten leven van landbouw en visserij. Hou er wel rekening mee dat de meeste bewoners arm zijn en van jou willen profiteren. Hanengevechten vormen een bijzonder onderdeel van de cultuur op de Filipijnen. Een grote meerderheid van de bevolking is katholiek, een kleine minderheid islamitisch (zij leven veelal in het zuiden van de Filipijnen, Mindanao). In de hoofdstad Manila wonen veel Chinezen. Mogelijke activiteiten op de Filippijnen zijn klimmen, wandelen, duiken, snorkelen en kanoen.De Filipijnen is geen rijk land, maar de toeristische voorzieningen zijn meestal redelijk, accommodaties talrijk en de bevolking vriendelijk. Bovendien spreekt men vaak Engels, dat maakt een rondreis eenvoudiger. Vermijdt het Zuiden, de hoofdstad Manila en het Noorden van de Filipijnen voor een reis door de veiligste gebieden. Het beste is je vakantie naar dit paradijs te boeken via een georganiseerde groepsreis. Voor echte avonturiers zijn er losse vliegtickets en losse hotels (van 3 tot 5 sterren) beschikbaar.

Filippijnen Links
 Filippijnen.reisstart.nl
 Filippijnen.reisforum.nl

Gratis uw website over Duitsland op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur op de Filippijnen
Flora op de Filippijnen
De plantenwereld van de Filippijnen is met alleen al meer dan 10.000 boom-, struik-, en varensoorten zeer rijk en gevarieerd. Het weinig overgebleven primaire oerwoud telt tussen de 2.500 en 3.000 boomsoorten, waarvan veel endemisch. In totaal zijn er ca. 6.000 boom-, struik- en bloemsoorten endemisch. Op de vruchtbare hellingen van de vulkanen groeit onder andere de narra, de nationale boom, en verder woudreuzen als molave, apitong en rode lauan. Aan die bomen hangen armdikke lianen en op de grond groeien boomvarens en doornige rathaniastruiken. Dit bostype, met een grote variatie aan boomsoorten, noemt men het dipterocarpe regenwoud. De Fillipijnen heeft een vulkanische topografie en ervaart frequent seismische activiteiten. Er zijn 37 vulkanen in de archipel en de hoogste is Mt Apo (2954m/9689ft) in Mindanao. Meer dan de helft is het land wordt verbouwd en een derde is bebost.
Fauna op de Filippijnen
Er zijn meer dan een 1,000 vogel- en diersoorten; de wilde dwerg buffel, het muishert, krokodillen en pythons. De Filippijnen liggen in het overgangsgebied van het Zuidoost-Aziatische dierenrijk en het Australische dierenrijk. Er zijn dus soorten die afkomstig zijn van het vasteland van Azie, maar ook soorten met een Australische afkomst, bijvoorbeeld de Filippijnen kaketoe. Grote zoogdieren als olifanten, tijgers en neushoorns komen sinds de prehistorie al niet meer voor op de Filippijnen.Tropisch Regenwoud ,het 3.673 ha grond dat de Bulusan Vulkaan omringt, is een nationaal park sinds 1935. Het gebied is als het “Zwitserland van het Oosten” wegens het bergachtige terrein. In het gebied komen regenwoud, kratermeer, hete bronnen en rots formaties voor. De Bulusan Vulkaan heeft een hoogte van 1.559 meter. Behalve dit nationale park heeft de Filippijnen zijn veel nationale parken aanwezig.

Klimaat op de Filippijnen
Het klimaat kan verdeeld worden over drie seizoenen. De Filippijnen hebben een droog en heet seizoen van maart tot en met mei. De temperaturen liggen dan tussen de 22 en 32 graden Celsius. In de periode van juni tot en met oktober is het regenseizoen. De periode van November tot en met februari is de koele periode met temperaturen tussen de 22 en 28 graden Celsius. Op de Filipijnen heerst een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden. (Nederland 10 graden) De warmste maanden zijn mei en april. Dan lopen de temperaturen overdag gemiddeld op tot rond de 34 graden en in de nacht daalt deze tot 24 graden.
In januari is de temperatuur het laagst. Overdag is het dan 30 graden en ’s nachts 20 graden. De ligging aan zee zorgt voor een behoorlijke tempering van hoge en lage temperatuurextremen.

Het verschil tussen de koudste maand januari en de warmste maand mei is nauwelijks noemenswaardig. Van februari tot mei valt de minste neerslag. De tyfoons richten vaak veel schade aan op de Filipijnen. Van juli tot november komen deze enorme winden het meeste voor.

Het zeewater heeft ook het hele jaar door een temperatuur van 27 tot 28 graden gemiddeld. In de warmste maanden is deze 29 graden. De aanwezigheid van zee geeft een hoge vochtigheidsgraad van gemiddeld 75 procent landinwaarts tot 88 procent op de vele eilanden. In de berggebieden is het iets koeler, omdat met het stijgen van de hoogte de temperatuur afneemt.

Neerslag op de Filipijnen
In tegenstelling met de temperatuur verschilt de neerslag wel per maand en per plaats. Een en ander wordt vooral veroorzaakt door de ligging. Een plaats in het zuiden van de Filipijnen ervaart de invloed van de tropen meer dan die in het noorden, 1800 kilometer verderop. Het noorden heeft juist meer invloed van tyfonen. Ook is er verschil tussen oost en west. Zo merkt het westen van het eilandenrijk meer de invloed van de zuidwestmoesson dan het oosten

Filipijnen cijfers en feiten

Volledige naam :Republiek Filippijnen
Oppervlakte :299.000 vierkante kilometer
Inwoners : 68 miljoen
Hoofdstad : Manilla (10 miljoen inwoners)
Inwoners :Hoofdzakelijk Maleis, Chinees enMoslim, minderheden zijn mestizos (van gemengd Filippijns-Spaanse of Filippijns- Amerikaanse afkomst)
Talen : Filippijns (Tagalog), Engels, verschillende dialecten, Spaans
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Elektronische apparatuur, kleding
Belangrijkste handelspartners : VS, Japan, Taiwan

Filipijnse cultuur algemeen

De Filippijnen hebben een gemengde cultuur door de buitenlandse invloeden. In deze tijd zijn sommige van de geïsoleerde stammen de enige mensen wiens invloeden puur bleven, doordat zij niets te maken hadden met de vroegere Moslim en latere Spaanse en Amerikaanse invloeden. De Filipijnse cultuur is namelijk in hoge mate beïnvloed door de Spanjaarden, Mexicanen, Chinezen, Amerikanen, Arabieren en Maleisiërs.

Meer dan 300 jaar Spaanse overheersing heeft voor veel blijvende invloeden gezorgd vanuit de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Deze invloeden zijn het meest zichtbaar in gebruiken en rituelen gerelateerd aan de Katholieke kerk en dan met name de religieuze festivals. Elk jaar worden in de Filipijnen omvangrijke festiviteiten georganiseerd, die bekend staan als Barrio Fiestas en waarmee de beschermheilige van de plaats, het dorp of de regio wordt geëerd. Een festival wordt gevierd met kerkelijke ceremonies, straatparades, vuurwerk, schoonheids- en danswedstrijden en hanengevechten.

De Chinese invloeden in de Filipijnse cultuur uiten zich voornamelijk op het gebied van de Filipijnse keuken, die in grote mate door de Chinese keuken beïnvloed is. Voorbeelden zijn de noodles (die lokaal bekend staan als mami) en diverse vleesgerechten. Daarnaast uit de Chinese invloed zich in taal. Reeds in de vroege tiende eeuw circuleerden in China boeken die de levensstijl en handelspraktijken van de vroege Filipino’s beschreven. Een van deze boeken was de Tai Pin Hwan Yu Gi (Het vredevolle universum) ca. 984. Een belangrijke bijdrage van de Chinese immigranten in de Filipijnen was de publicatie van de Doctrina Chistiana in 1593.

De Amerikaanse culturele invloed in de Filipijnen is erg opvallend. Een goed voorbeeld is het wijdverspreide gebruik en de beheersing van de Engelse taal. Een ander voorbeeld is het enthousiasme voor sport in de Filipijnen. De meeste populaire sport van de Filipijnen is een typisch Amerikaanse sport: basketbal. Andere populaire sporten zijn onder andere boxen, zwemmen en Oosterse vechtsporten. Net als de Amerikanen hebben Filipino’s bovendien een voorkeur voor fastfood, wat zich uit in de aanwezigheid van vele Amerikaanse ketens zoals McDonald’s, Pizza Hut, Burger King en KFC. Daarnaast bestaan er ook nog diverse lokale fastfoodketens zoals Jollibee, Greenwich Pizza, Chowking en Max’s Fried Chicken. Filipino’s luisteren graag naar de laatste Amerikaanse en Britse muziek, kijken Amerikaanse films en aanbidden Amerikaanse acteurs en actrices uit Hollywood. Een ander goed voorbeeld zijn de Shopping Malls in de grote steden van de Filipijnen, die naar Amerikaans voorbeeld zijn gebouwd en behoren tot de grootste ter wereld.

Ondanks al deze buitenlandse invloeden, blijft de Filipijnse cultuur uniek. Een goed voorbeeld hiervan is de jeepney, een opgepoetst relikwie uit de Tweede Wereldoorlog dat tot in de verste uithoeken van het land dienst doet als openbaar vervoersmiddel. Filipino’s houden hun nationale helden in ere. José Rizal is de meeste geëerde onder hen. Hij was een visionair, wiens geschriften zorgden een gevoel van nationale eenheid en bewustzijn. Andere nationale helden zijn Andrés Bonifacio, oprichter van de vrijheidsbeweging Katipunan en Ninoy Aquino, de oppositieleider tegen het bewind van Ferdinand Marcos, die een soort martelaar werd nadat hij door de laatste vermoord werd.

Filippijnen gewoontes,lokale gebruiken
Omgangsvormen op de Filippijnen
Houdt er rekening mee dat u bij een gesprek wordt betrokken (bij sociale aangelegenheden). Indien er stiltes vallen, gaat men ervan uit dat u het niet leuk vindt of dat u zich niet op uw gemak voelt.Schrik niet als u het aantal mensen dat een pistool draagt ziet, voornamelijk in de steden. U komt zelfs borden tegen waarbij mensen gevraagd wordt om hun wapens buiten te laten voordat zij een gebouw/winkel of iets dergelijks ingaan.Neem een mobiele telefoon mee naar de Filipijnen. 80% van de Filipijnen maakt hier gebruik van om dat op mobiele telefoons beter te vertrouwen valt dan op de vaste lijnen in de Filipijnen.
Geldkoers op de Filippijnen
Laat u niet overhalen om geld te wissen op de straat. Maak alleen gebruik van legale geldwissel kantoren.
Prijzen op de  Filippijnen
Kijk goed of prijzen in dollars of in Filipijnse pesos worden aangegeven. Vooral bij de lokale touroperators
Religie op de Filippijnen

Dat de meerderheid van de Filippino’s het rooms-katholieke geloof aanhangt, is een rechtstreeks gevolg van de Spaanse koloniale overheersing en het daarmee samenhangende missiewerk. In de praktijk van alledag betekende het dat allerlei aspecten van het christendom verweven werden met de animistische tradities en gewoonten.Circa 83% van de bevolking is rooms-katholiek en het totale aantal christenen bedraagt zelfs 94%. De Filippijnen onderscheiden zich wat dit betreft van alle landen in Zuidoost-Azie, want daar hangt men vooral religies als de islam, het hindoeisme en het boeddhisme aan.


Filippijnen evenementen en culturele attracties

Evenement : The Black Nazarene Procession
9 januari The Black Nazarene Procession ,de grootste processie in het land, waarbij levensgrote zwarthouten Jezus-beelden door de straten worden gedragen in ‘Quiapo’in ‘Manila’. En er vindt ook een processie plaats tijdens de ‘Passion week’ (de week na palm zondag met Pasen).
Evenement : Drie daagse Ati-Atihan
januari ,de Filipijnse versie van Mardi Gras; de drie daagse Ati-Atihan, wat wordt gevierd in Kalibo.
Evenement : Onafhankelijkheidsdag Filippijnen
12 juni Onafhankelijkheidsdag
Evenement : Allerheiligendag
1 november Allerheiligendag

Activiteiten op de Filippijnen
Klimmen op de Filippijnen
U kunt Mt Mayon, in het zuidoostelijke Luzon klimmen. Het staat beschreven als de mooiste vulkanische kegel van de wereld. Deze 2.462m (8.075ft) actieve vulkaan is vier keer gebarsten sinds 1968, meest recentelijk in juni 2001. Het duurt ongeveer twee dagen om deze berg te beklimmen en gidsen kunt u in ‘Legaspi’ vinden. Andere aantrekkelijke plaatsen om te beklimmen zijn de Mt Taal, ten zuiden van Manila, deze staat bekend als een van het kleinste en de gevaarlijkste vulkanen in de wereld; en de hoogste spits van de Filippijnen, Mt Apo (2954m/9689ft), op Mindanao.
Hiking en Trekking op de Filippijnen
Er zijn fantastisch wandel- en trekgelegenheden langs de oostelijke kust van ‘Luzon’, voornamelijk in de provincie ‘Quezon’. Een tocht door de indrukwekkende rijstterrassen rond ‘Banaue’ en ‘Batad’ is een echt hoogtepunt.
Duiken en Snorkelen op de Filippijnen
Met 7.000 eilanden, heeft de Filippijnen een variatie van mogelijkheden om te duiken en snorkelen. Goede plekken hiervoor plekken zijn ‘Boracay’, ‘Alona Strand’ (’Bohol’), ‘Puerto Princesa’ (’Palawan’) en het eiland van ‘Apo’.
Watersporten op de Filippijnen
Kano liefhebbers kunnen dit onder andere doen in Pagsanjan, 70km (43mi) ten zuidoosten van Manila. Dit gebied kan bekend voorkomen, omdat ‘Coppola’ delen van ‘Apocalips Now’ op deze rivier filmde. Tevens kunnen kano liefhebbers de Ondergrondse Rivier (8km/5mi van Palawan) onderzoeken, dis is een kronkelend, lang netwerk van holen in het ‘Puerto Princesa Subterranean nationaal Park’ van ‘Sabang’.
Wildlife op de Filippijnen
Wilde dieren kijken ,diegenen die dieren in het wild willen zien, zouden ‘Calauit’ Eiland moeten bezoeken, een nationaal park waar Afrikaanse dieren sinds 20 jaren verblijven en zich voortplanten. Hier zult u; Giraffes, zebra’s en gazelle zien.

Reizen naar de Filippijnen
Vliegreizen naar de Filippijnen
De meest voorkomende manier om naar de Filippijnen te gaan is met het vliegtuig; ‘Manila’ en ‘Cebu Stad’ zijn de enigen belangrijke ingangspunten naar de Filippijnen. Er zijn vluchten tussen de Filippijnen en vele Aziatische steden, Australie, Canada, en Europa, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Verendigde Staten. Er zijn ook vluchten tussen ‘Davao’ in ‘Mindanao’ en ‘Manado’ op het Indonesische eiland van Sulawesi. Bevestig de vluchten tenminste 72 uren voor vertrek.
Bootvervoer naar de Filippijnen
Het is mogelijk om met de boot te reizen tussen de Filippijnen en de nabijgelegen delen van Maleisie en Indonesie.

Reizen in de Filippijnen
Vliegreizen in de Filippijnen
Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden tussen verschillende steden in de Filippijnen.
Busreizen in de Filippijnen 
Er is maar een werkende spoorlijn, op de route van Minala tot Naga in Zuid-Luzon. Dus lange afstand-bussen zijn voor binnenlandse reizen het beste alternatief.
Veerboot in de Filippijnen
Er zijn genoeg ferries en boten die tussen de verschillende eilanden varen. De veiligheid en kwaliteit van de services variert.
Autoreizen in de Filippijnen
Autoverhuur is mogelijk bij de internationale bureaus die kantoren hebben in de meeste grote steden van de Filippijnen.
Lokaal Transport ,onder lokaal transport wordt verstaan: jeepneys (originele gereconstrueerde jeeps), taxi’s (met een meter), kleine taxi’s zonder meter, busjes (minibussen of FX busjes) en tricycles (motoren met zijspan).

Accommodaties in de Filippijnen
Er is een grote variatie van accommodatie mogelijkheden op de Filippijnen. Er zijn hotels, inns, arpatelle’s en resorts waaruit gekozen kan worden. Deze accommodatiemogelijkheden hebben verschillende prijzen en klassen.

Filipijnen praktische informatie
Visa voor de Filipijnen
Bij aankomst kan men een visum voor 21 dagen krijgen. Een visum voor 59 dagen dient voor vertrek aangevraagd te worden. Voor meer informatie raadpleeg de ambassade of het consulaat van de Filippijnen.
Tijdsaanduiding op de Filipijnen : GMT (Greenwich Mean Time) plus 8 uur
Elektriciteit op de Filipijnen : 220V, 60 Hz
Gezondheid naar en op de Filipijnen
Vaccinaties ,als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Vaccinaties voor DTP en hepatitis A worden aanbevolen. Hondsdolheid komt voor in de Filippijnen. Bezoekers met een verhoogd risico wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Raadpleeg voor de zekerheid het dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic voor vertrek.
Water en Hygiëne de Filipijnen
Kraanwater is geen drinkwater. Kraanwater moet gekookt worden voor het geconsumeerd kan worden of gebruikt voor tanden poetsen en het maken van ijsklontjes. Eet alleen goeddoorbakken vlees en vis gerechten, bij voorkeur warm.
Gezondheidszorg op de Filipijnen 
Een reisverzekering die ziektekosten dekt is nodig, Ruim drie kwart van de ziekenhuizen op de Filippijnen zijn privé.
Aangezien de Filippijnen het gehele jaar een warm en vochtig klimaat heeft dient men op te passen voor de warmte en zon. Verschillende problemen als zonuitslag, oververmoeidheid, uitdroging en verbranden kunnen zich voordoen. Aan te raden is om het blootstellen aan de zon langzaam op te bouwen, veel schoon water en zout te consumeren, altijd zonnebrand en een zonnebril te gebruiken en na het douchen talkpoeder tegen zonuitslag te gebruiken.
Telefoneren in en naar de Filipijnen
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 166, Brandweer en medische noodgevallen: 911-5061.Het internationale toegangsnummer van de Filippijnen is 63.
Geldkoers op de Filipijnen
De munteenheid van de Filippijnen is de Filippijnse Peso (P). Voor het inwisselen van munten dient men uitsluitend geregistreerde banken of wisselkantoren te gebruiken en let op dat een ontvangstbewijs wordt gegeven. Buiten de hoofdstad is er niet veel gelegenheid om geld om te wisselen. American Express, Diners Club, MasterCard en Visa worden geaccepteerd. Traveller cheques worden geaccepteerd door banken, hotels, restaurant en winkels. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot en met 16:00.Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Filipijnen Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder