Finland

Datum: 25 januari 2007   

11 minuten leestijd

Finland Reisinformatie

Met een oppervlakte van 338.000 km2 is Finland het op zes na grootste land van Europa. Het land ligt tussen Zweden en Rusland in. Met Rusland deelt het een 1.269 km lange grens. Tevens deelt het een grens van 716 km met arctische noorden van Noorwegen en met het noordwesten van Zweden (716 km). De Golf van Finland scheidt het zuiden van Finland van Estland. Tweederde van Finland wordt bedekt met bossen, de arctische zone beslaat een derde. Postglaciale meren zijn de belangrijkste kenmerken van het land. De moerassen en het laagveen worden meegeteld wordt 10% van het land bedekt met water. Het hoogste punt van Finland, de Halti, ligt 1.328 meter boven zeeniveau.De hoofdstad van Finland is Helsinki. Helsinki is het culturele, financiele en economische centrum van Finland. De groene parken, rivieren, frisse zeewind, zeemeeuwen die boven de markten zweven en de vele openlucht cafes maken Helsinki een aangename zomerbestemming. Helsinki heeft de mooiste kunst musea van Finland. Turku, de vroegere hoofdstad, is oudste stad van Finland. Door de eeuwen heen zijn delen van het centrum verwoest door branden. Het kasteel van Turku, uit 1280 na Chr., is het meest interessante historische gebouw van Finland. Tegenwoordig is dit kasteel een museum dat in iedere kamer delen van de geschiedenis van Finland nabootst. De stad Inari ligt in een gebied met veel meren, hier kan men kennis maken met de cultuur van de Sami. Dit is de meest interessante stad van het noordelijke gedeelte van Lapland. Het grootste nationale park in Finland is Lemmenjoki in Lapland, hier kan men goed wandelen. Het landschap bestaat uit wilde rivieren en ijslandschappen De provincie Aland heeft zijn eigen vlag en eigen cultuur. De provincie bestaat uit meer dan 6400 autonome eilanden die zeer geschikt zijn om te fietsen en kamperen. Andere mogelijke activiteiten in Finland zijn kanoen, zeilen, wandelen en skien.Finland is bekend van de duizenden meren, naaldbossen, sneeuw en het midzomerfeest. In de winter is wintersport (vooral langlaufen) erg populair in Finland. In de zomer is Finland het paradijs voor zeilers en vissers. Voor een fietsvakantie in Finland kunt u onder andere de Aland-eilanden bezoeken, voor de kust van Zweden. Hier kunt u ook prima kanoën.

Finland Links
 Finland.reisstart.nl
 Finland.reisforum.nl
 Finland reisfotos

Gratis uw website over Finland op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Finland
Flora in Finland
Finland is een van de bosrijkste landen van Europa met drie hoofdsoorten: de den; 53%, de spar; 28% en de berk; 19%, en verder de esp en de jeneverbes. Dennen en sparren groeien goed in Finland vanwege de schrale, droge grond. In het noordelijkste gebied groeien geen naaldbomen meer, wel is Fins-Lapland het gebied van de lage berk. In Lapland bestaat de ondergroei van de bossen voor een groot deel uit rendiermos en er komen wat soorten poolbloemen voor. Van de staatsbossen is ruim 42.000 km2 beschermd. In de bossen groeien veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossebessen tot aan de poolgrens. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.
Fauna in Finland
De noordelijke ligging van Finland is er de oorzaak van dat de dierenwereld niet zoveel soorten telt. In het wild komen beren, wolven (in aantal sterk afgenomen), lynxen, vossen en veelvraten (zeldzaam geworden) voor. De rendierkudden zijn minder talrijk geworden. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De beschermde eland komt vooral voor in de Zuidlaplandse woud- en moerasgebieden. Pelsdiersoorten als nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor. Er zijn in Finland elf soorten reptielen en kikkers. De adder is de enige giftige slang. Van de ongeveer 350 vogelsoorten die in Finland voorkomen behoren er 230 tot de trekvogels. Arenden en uilensoorten worden streng beschermd. In de Finse wateren leven 77 soorten vis, waarvan ongeveer de helft uit zoetwater soorten bestaat.

Klimaat in Finland
Dankzij de temperende invloed van het omliggende water is het klimaat van Finland minder streng dan men zou verwachten. Zomertemperaturen langs de zuidkust zijn normaal gesproken rond de 10 graden Celsius, terwijl de temperaturen in februari rond de -9 graden Celsius liggen. Half november sneeuwt het langs de zuidkust. De eerste sneeuw in de noordelijke regio Sodankyla valt daarentegen al in oktober. Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden in Finland. Boven de arctische cirkel blijft het dan twee maanden lang licht.

Finland cijfers en feiten
Volledige naam : Finland
Oppervlakte : 338.000 km2
Inwoners : 5,1 miljoen
Hoofdstad : Helsinki (inw: 891.000)
Bevolking : 98% Fins, 0,7% Samees en 1,3% zigeuners
Talen : Fins en Zweeds (Engels wordt in de toeristenlocaties gesproken)
Overheid : Democratische republiek
Industrie en Producten : Metaal- en technische gereedschappen, telecommunicatie, papieren producten
Belangrijkste handelspartners : EU, de Verenigde Staten en Rusland

Finland cultuur algemeen

De Finnen kennen we van de Nokia telefoons. Daarnaast zijn ze in Finland verzot op sauna’s. Deze komt u in elk hotel tegen. Als u de Finnen goed leert kennen, dan zult u ontdekken dat het aardige mensen zijn. De ingewikkelde Finse taal (overigens zonder lidwoorden) heeft overeenkomsten met het Hongaars en Estlands. In Finland kunt u vaak met Engels en Duits ook wel uit de voeten komen.

Finland gewoontes,lokale gebruiken
Omgangsvormen in Finland
Kom niet te laat op afspraken. Het wordt gezien als brutaal als u meer dan 5 minuten te laat komt, op wat voor een afspraak dan ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als u Finnen ontmoet, ook de kinderen.
Religie in Finland
De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie. Bijna 90% van de bevolking behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse lutherse kerk is op twee na de grootste ter wereld, met 600 parochies en 4,5 miljoen leden. 1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zgn. Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook een wat invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten. Er zijn twee theologische faculteiten: voor de Finssprekenden in Helsinki, voor de Zweedssprekenden in ‘Turku’.

Finland evenementen en culturele attracties

Evenement : Midsummer’s Day
Juni Midsummer’s Day de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis voor Finnen. Mensen verlaten steden en dorpen en gaan naar zomerhuisjes om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden gehouden en mensen gaan zwemmen en gaan roeien in hun boten. Enthousiast alcohol verbruik is een hoofdkenmerk van de midzomer feesten.
Evenement : Ruisrock en Sleepyhead
Juni en July , er zijn grote rock festivals tijdens Midzomer het weekend en grote jaarlijkse gebeurtenissen, zoals Ruisrock. Een andere gebeurtenis is de ‘Sleepyhead Dag’, waar op 27 juli de luiste persoon van de steden van ‘Naantali’ en ‘Hanko’ in de zee geworpen is.
Evenement : Pori Jazz Festival
Juli , het ‘Pori Jazz Festival’ is in juli en een van de populairste festivals van het land, maar het Savonlinna Opera Festival, dat aan middeleeuwse ‘Olavinnlinna Kasteel’ gehouden wordt, is het bekendste. Sommige van de beste festivals (en het meest internationaal) zijn: Het folkmuziek in ‘Kaustinen’ (gelegen nabij ‘Kokkola’)Evenement : Vrouw-dragen kampioenschap Finland
Juli ,de vreemdste gebeurtenis van Finland is, het jaarlijkse vrouw-dragen kampioenschap die ieder juli in minuscule ‘Sonkajarvi’ plaatsvind.

Finland Activiteiten
Finland is bekend van de duizenden meren, naaldbossen, sneeuw en het midzomerfeest. In de winter is wintersport (vooral langlaufen) erg populair in Finland. In de zomer is Finland het paradijs voor zeilers en vissers. Voor een fietsvakantie in Finland kunt u onder andere de Aland-eilanden bezoeken, voor de kust van Zweden. Hier kunt u ook prima kanoën.
Vissen in Finland
Met bijna 200.000 meren en alle rivieren en beken die hen verbinden, is Finland het paradijs van een visser. En het eindigt niet met de binnenlandse wateren van Finland, maar de lange kustlijn biedt nog een eindeloze gelegenheid voor vissen of in de beschute water van de archipel of aan de open zee van het Baltische gedeelte, dus genoeg keuze.
Hiking in Finland
Finland, is een grote avontuurlijke speelplaats. Het wandelseizoen in het zuiden begint in vroeg in mei. Welige, dichte bossen met talloze vijvers en meren zijn er in het zuiden te vinden, terwijl heuvels variatie toevoegen. Tevens is er in het nationale park veel natuur te vinden, wat nauwelijks een half uur van Helsinki is gelegen.
Fietsen in Finland
In Finland te fietsen is iets verschillend. Een van de langste landen van de wereld biedt een eeuwig web aan routes tussen duizenden meren en de unieke archipel door. Een landschap met een overvloed aan kalme bijwegen en landweggetejs uitvoeringen fietsend in Finland en daar genieten van een prettige rit. U kunt ook op een goed aanbod van attracties vinden. Breng fietsend uw vakantie door inFinland, want in dit land vindt u fascinerende plaatsen en het platteland in al zijn variatie. In het zadel bent u dichtbij de natuur en ziet u veer meer dan in de auto.
Wintersport in Finland
Finland is het echte Winter Wonderland. U kunt uitstekend skieen en voor de beginner en gevorderde vindt u in Finland honderden kilometers van nauwgezette routes. De meeste resorts hebben wintersport faciliteiten/
Helsinki ontdekken
Helsinki geeft het gevoel van een klein-stad: er zijn geen hoge gebouwen en het marktplein wordt nog steeds door 19de eeuw architectuur omringd. Zijn groene parken en waterwegen, frisse zeewind met zeemeeuwen die over het bezige marktplein en vele openlucht cafe’s vliegen, maken het een perfecte zomer bestemming. Helsinki is een van van Europa het populairste bestemmingen geworden. Het is klein en intiem vergeleken met andere Scandinavische hoofdsteden. En in de zomer leent Helsinki zich perfect voor lopen of fietsen en zo zijn parken, markten, nabijgelegen eilanden en talloze musea te bezoeken.

Reizen naar Finland
Vliegreizen naar Finland
Er zijn uitstekende vlucht aansluitingen naar Finland vanuit alle werelddelen. Finnair en SAS hebben vluchten naar Helsinki.Er zijn ook vluchten vanuit New York, San Francisco, Cairo, Bangkok, Singapore, Peking, Sydney en Tokio. Tweeentwintig andere internationale luchtvaartmaatschappijen bieden regelmatig vluchten naar Helsinki aan. Er zijn geen vertrek belastingen wanneer u Finland verlaat.
Veerboot naar Finland
Baltische veerdiensten lopen van Zweden, Estland en Duitsland naar Helsinki en ‘Turku’. De veerdiensten worden vergeleken met hotels en winkelpleinen; zij verdienen meer geld aan de belastingvrije winkel dan ze aan passagierskaartjes verdienen.
Bus en Treinvervoer naar Finland 
U kunt verschillende landen kruisen met het aanbod van bussen en treinen. De Trans-Siberisch Spoorweg verbindt Europa naar Azie, hoewel zijn populariteit in recente jaren tengevolge van de algemene staat van chaos in Rusland is verminderd. Let op mensen die illegaal kaartjes verkopen; het is bijna zeker dat u opgelicht zult worden.

Reizen in Finland
Vliegreizen in Finland
20 steden worden door dagelijkse lucht diensten verbonden.
Busvervoer en Busreizen in Finland
Bussen zijn de hoofdtransporteurs van binnenlands en vervoeren de toeristen naar verdere delen binnen Finland.
Autoreizen in Finland
De grote weg en het snelweg netwerk zijn goed tussen de stadscentra, hoewel u vuiligheid en slecht onderhouden wegen in de bossen kan tegenkomen. U heeft geen internationale vergunning nodig om in Finland te rijden, maar wel het is nodig uw eigen rijbewijs bij u te hebben. Het verkeer rijdt rechts en u zou altijd met uw koplampen aan moeten rijden.
Fietsreizen in Finland
In de meeste dorpen kunnen fietsen worden gehuurd en ze zijn een aanbevolen vervoersmiddel tijdens de zomer.
Veerboot vervoer
Rivier ferry’s en Meer ferry’s varen gedurende de hele zomerperiode en zijn handig indien u gaat wandelen of

Accommodaties in Finland
Wat betreft accommodaties kan er een diversiteit van hoge standaard accommodaties in Finland gevonden worden en kan er in het stadscentrum in hotels worden verbleven, maar ook in accommodaties op het vreedzame platteland en dicht bij verschillende vrijetijdsactiviteit. Dit kan tevens ook gevarieerd worden indien u daar behoefte aan heeft.

Finland praktische informatie en links
Visa
De meeste inwoners van westerse landen, waaronder Amerikanen, inwoners van de EU, Australiers, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Maleisiers, Singaporezen en Zuid-Amerikanen hebben geen visum nodig. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Finland voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Finland : GMT (Greenwich Mean Time) plus twee uur
Elektriciteit in Finland : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Finland
Vaccinaties ,er zijn geen vaccinaties nodig om naar Finland te reizen. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Finland
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater kan veilig worden gedronken.
Gezondheidszorg in Finland
Zoals in alle Scandinavische landen is de gezondheidszorg in Finland uitstekend. Openbare ziekenhuizen zijn open voor noodgevallen. Operaties en andere vormen van speciale behandelingen zijn duur. Het is belangrijk een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt.
Telefoneren in en naar Finland
Finland heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance, brand en andere noodgevallen: 112. De internationale toegangscode is +358. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
Geldkoers in Finland
De munteenheid in Finland is de Euro. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden vrijwel overal geaccepteerd. Buitenlandse valuta en traveller cheques kunnen bij banken en bij wisselkantoren op luchthavens, havens en stations worden ingewisseld. Om extra wisselkosten te voorkomen, kan men de Pond Sterling als munteenheid op de traveller cheques opnemen. Er is ongelimiteerde in- en uitvoer mogelijk van nationale en buitenlandse valuta. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.15 uur.

Finland Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder