Frankrijk

Datum: 25 januari 2007   

13 minuten leestijd

Frankrijk Reisinformatie

Frankrijk is een van de grootste landen binnen Europa. In het Noorden grenst Frankrijk aan Belgie en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italie. In het zuiden grenst Frankrijk aan de Middellandse Zee en Spanje. De westkust wordt gevormd door de Atlantische Oceaan en het Kanaal. De Mont Blanc die met zijn 4.800 m. hoge top de hoogste berg is binnen Europa, ligt binnen de Franse Alpen. De grootste van de Franse bergketens is het Centraal Massief, een enorm gebied in het midden van Frankrijk. Deze bergketen beslaat een zesde deel van Frankrijk.De langste Franse rivier, de Loire, heeft een stroomgebied van 1.020 km. Deze stroomt van het Centraal Massief naar de Atlantische Oceaan. Andere grote Franse rivieren zijn de Seine, Rhone, Garonne en de Rijn.Frankrijk heeft meer dan 3.200 km kust. Aan de Atlantische Oceaan verschilt de kust van kalksteenkliffen in Normandie en voorgebergten in Bretagne tot fijne zand stranden in het zuiden. De zuidkust aan de Middellandse zee heeft vooral kiezel-, soms rotsachtige stranden. Echter in de Languedoc en in de Roussillon zijn wel zandstranden te vinden.De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Parijs is vooral bekend om de Arc de Triomphe, de Notre Dame, de Sacre-Coeur en natuurlijk ‘la tour d’Eiffel’. En voor de kinderen is Disneyland Paris ook een leuk uitje. Een stad die voor iedereen iets te bieden heeft.Maar Frankrijk is groter dan Parijs alleen. Het land is in vele verschillende regio’s verdeeld. Elk van deze regio’s heeft haar eigen natuur, klimaat en cultuur. En elke regio op zich is interessant om te bezoeken, zowel in de zomer als in de winter. Enkele regio’s zijn de Alpen, Bretagne, Normandie, de Elzas, Bourgondie, de Ardennen, de Loire streek, de Pyreneeen en de Cote d’Azur.
Cultuur is heel erg belangrijk in Frankrijk – een land wiens inwoners alles hebben en de wereldmarkt bezorgd maakte over haar beschaafde knowhow – en de trouw aan het Frans-zijn is allesomvattend. Elk van de Franse regio’s is doortrokken van de geschiedenis van de mens. Ontdek de prehistorische grotten en neem de route van de vestingsteden van Aquitaine en Midi-Pyrenees! Volg de voetsporen van de Katharen naar de ‘duizelingwekkende citadellen’ van de Languedoc-Roussillon! Bezoek de kastelen van de Duc de Lorraine of van Aquitaine, het museum Toulouse-Lautrec in Albi, de Normandische abdijen waarvan de Mont Saint Michel de beroemdste is…Het verleden komt ook tot uiting in tal van plaatselijke tradities, die nog altijd springlevend zijn. Elke regio van Frankrijk heeft haar specialiteiten van vroeger, of dit nu kunst, kunstnijverheid of gastronomie is. De dorpsfeesten, die soms dagen kunnen duren, brengen deze gebruiken weer tot leven op de klanken van de plaatselijke folklore. Van geschiedenis tot plaatselijke anekdotes, u wacht een verblijf rijk aan ontmoetingen en ontdekkingen.

Frankrijk handige Links
Fransschoon.be
Frankrijk.reisstart.nl
Frankrijk.reisforum.nl
Frankrijk reisfotos
Frankrijk reislocaties
Frankrijk.linklib.nl

Gratis uw website over Frankrijk op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Frankrijk
Flora in Frankrijk
Door de grote variatie in klimaat en terrein zijn er in Frankrijk veel verschillende soorten flora te vinden. Bossen – vooral beuken, eiken en pijnboombossen – bedekken een vijfde deel van het land.
Fauna  in Frankrijk
Sommige soorten zoals de Pyreneese steenbok, het Corsicaanse hert, de bruine beer, de wolf en de otter zijn heel zeldzaam. Dankzij reintroductieprogramma’s in nationale parken leven andere dieren en vogels – zoals de klipgeit (een bergantilope), de bever, de ooievaar en de gier – nog steeds in het wild. De vele bossen, en ook ruime moerassen, ondersteunen de groei van de zoogdieren en vogels.
Nationale parken in Frankrijk
Frankrijk telt veel natuurgebieden waar de oorspronkelijke natuur zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Ook wordt er in deze gebieden naar gestreefd de oorspronkelijke diersoorten zoveel mogelijk in het wild te laten leven. De meeste van deze gebieden zijn geclassificeerd als nationale of regionale natuurparken. Enkele voorbeelden zijn: het nationaal park van de Cevennen, waar in nog ongerepte gebieden dieren- en plantensoorten een natuurlijke bescherming genieten, het Regionale Natuurpark Foret d’Orient in de Champagnestreek evenals het Parc de la Vanoise en het Parc d’Ecrins in de Alpen.

Klimaat in Frankrijk
Het noordoostelijke gedeelte van het land heeft een continentaal klimaat: warme zomers en koude winters. Normaal gesproken varieert de temperatuur tussen de 2 en 27 graden Celsius gedurende het jaar. Neerslag kan het gehele jaar voorkomen met wat sneeuw in de winter. Het Juragebergte heeft een bergklimaat. Lorraine, afgeschut door heuvels, heeft een relatief mild klimaat. Het zuiden heeft een mediterraan klimaat; semi-tropisch condities overheersen, waardoor er hete, droge zomers en warme, natte winters zijn. Het zuiden is tevens het gebied van de ‘mistral’, een koude, droge wind die zo’n 100 dagen per jaar door het Rhonedal waait. De binnenlanden hebben een meer continentaal karakter: winters zijn koud en zomers zijn heet (maar zelden met temperaturen boven de 32 graden Celsius). In het westen wordt de kust beinvloed door de Atlantische Oceaan. Het weer is getemperd en relatief mild door de neerslag gedurende het gehele jaar. De zomers zijn aangenaam, heet en zonnig. De winters zijn mild, maar regenachtig.

Frankrijk cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Frankrijk
Oppervlakte : 551.000 km2
Inwoners : 59 miljoen
Hoofdstad : Parijs (inw: 13 miljoen)
Bevolking : 92% Frans, 3% Noord-Afrikaans, 2% Duits, 1% Bretons, 2% overige (waaronder Provencaals, Catalaans en Baskisch)
Talen : Frans (ook Vlaams, Alsaksisch, Bretons, Baskisch, Catalaans, Provencaals en Corsicaans)
Overheid :  Democratie
Industrie en Producten :Olierafinaderijen, staal, cement, aluminium, agrarische producten en voedingsmidelen, luxe goederen, chemicalien, motoren, energie.
Belangrijkste handelspartners : EU en de Verenigde Staten

Frankrijk gewoontes,lokale gebruiken
Franse keuken
Eten is een onderwerp waar oneindig over gedacht wordt. Een aantal specialiteiten zijn ‘Foie gras’, truffels, roquefort kaas, slakken, schaaldieren en smakelijke vruchtentaarten. De bevolkingsgroepen uit Noord-Afrika en Azie hebben ook hun invloeden op de Franse keuken. Daarnaast zijn er in alle streken ook weer culinaire specialiteiten te vinden.
Dranken in Frankrijk
Een trekopwekkend aperitief zoals kir (witte wijn gezoet met siroop) wordt vaak voor de maaltijd gebruikt, terwijl een digestif (cognac of Arnagnese brandy) na de maaltijd wordt geserveerd. Andere dranken die zijn ontworpen om vertering en conversatie te stimuleren zijn onder andere espresso, bier, likeuren zoals pastis (een anijsdrankje met 90% alcohol), en enkele van de beste wijnen in de wereld
Religie in Frankrijk
Het Rooms-katholicisme is het belangrijkste geloof in Frankrijk. Het geloof heeft over het algemeen een wereldlijker karakter gekregen sinds de kerk en de staat in 1905 van elkaar werden gescheiden. Moslims vormen de op een na grootste geloofsgroep gevolgd door protestanten (hugenoten) en een kleine joodse gemeenschap.

Frankrijk evenementen en culturele attracties

Evenement : Dag van de Arbeid
1 mei Dag van de Arbeid, tijdens deze dag is het de gewoonte om een bosje lelietjes van Dalen (Muguet) te geven aan vrienden en familie als een teken van geluk.
Evenement : Cannes Filmfestival
Half mei Filmfestival Dit beroemde festival vindt plaats in Cannes. Voor degenen die Franse en internationale sterren in het echt willen zien is dit festival zeker een aanrader.
Evenement : Zigeuner festival Saintes-Maries-de-la-Mer
Eind mei Zigeuner festival Saintes-Maries-de-la-Mer (Provence) is de plaats voor dit gekleurde festival waar Sarah, de beschermheilige van de Zigeuners wordt geeerd.
Evenement : Muziekfestival in Straatsburg
Eerste drie weken van juni Internationaal Muziekfestival in Straatsburg
Evenement : Fete de la Musique
21 juni Fete de la Musique Op deze dag zijn er in bijna alle steden en dorpen live muziek optredens van diverse lokale bekende en onbekende artiesten.
Evenement : Nationale Feestdag
14 juli Nationale Feestdag Op deze dag wordt de oprichting van de Franse Republiek herdacht. In Parijs gaat dit onder andere gepaard met militaire parades etc.
Evenement : Festival van Avignon
1/2 juli  tot 1/2 augustus Festival van Avignon Theater straat festival in Avignon met optredens van diverse artiesten.
Evenement : Evenement : Festival van Avignon
Oktober,Jazz Festival in Nancy

Frankrijk Toeristisch
Frankrijk kenmerkt zich het beste als een ‘voor elk wat wils’ bestemming. Voor de strandliefhebbers beschikt Frankrijk over een lange kustlijn met een grote verscheidenheid aan stranden. Deze kustlijn loopt van het kanaal in het noorden tot de golf van Biskaje in het zuiden. Het middellandse zeegebied met onder andere de Franse Riviera biedt ook vele mogelijkheden voor allerlei vormen van watersport. Voor de cultuurliefhebbers zijn er tal van grote en kleinere steden waar overblijfselen te vinden zijn uit de Romeinse tijd tot en met het heden met onder andere antieke theaters, kastelen en andere bijzondere gebouwen. Daarnaast bieden de berggebieden als de Vogezen, de Jura, de Alpen, het Centraal Massief en de Pyreneeen tal van mogelijkheden voor bergbeklimmers, natuurliefhebbers en andere actieve bezigheden.

Activiteiten in Frankrijk
Wandeltochten in Frankrijk
Honderden kilometers paden doorkruisen het hart van de Franse regio’s. De best bekende paden zijn de lange afstand voetpaden, zoals de Grande Randonnee, afgekort als GR. De GR5 doorkruist de Franse Alpen, de GR4 het Centraal Massief en de GR10 loopt door de Pyreneeen van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische kust.
Klimmen en bergsport in Frankrijk
In de Alpen en de Pyreneeen zijn diverse mogelijkheden om rotsen te beklimmen.
Wildwater varen In de Gorges du Verdon en in de Dordogne worden vele kanotochten en rafttochten georganiseerd. Het is zeker een uitdaging om per kano,raft of boot de wilde wateren van de Lot, de Tarn, de Aveyron, de Dordogne of de Lorraine, met hun indrukwekkende bergengten te bevaren.
Hang gliding in Frankrijk
In de Languedoc en de Auvergne worden een aantal mogelijkheden georganiseerd voor Hang-gliding of parapente.
Fietsen in Frankrijk 
Fietsen is een andere veelbeoefende activiteit in Frankrijk. La Margeride in de Languedoc is een bijzonder uitnodigende streek om te mountainbiken evenals de Alpen, Bretagne en de Pyreneeen.
Skien in Frankrijk
Frankrijk heeft een aantal bekende skigebeiden in de Alpen en de Pyreneeen. Het Centraal Massief leent zich goed voor langlaufen.
Paardrijden in Frankrijk
Paardrijtochten in de natuur worden onder meer georganiseerd in Normandie, de Lozere (het nationaal park van de Cevennen), de Limousin en Frans Baskenland.
Watersporten in Frankrijk 
De beste plaatsen om te zwemmen zijn aan de kust te vinden. Enkele voorbeelden zijn de Atlantische kust, de Kanaal kust, Bretagne, Corsica en de Middellandse Zee. Daarnaast zijn het Meer van Annecy en het meer van Geneve prachtige meren om diverse watersporten te beoefenen. Vanwege de golven vormt de kust bij Biarritz een aantrekkelijke plaats om te surfen.
Jeu de Boules spelen in Frankrijk
De nationale sport bij uitstek! Deze sport wordt in ieder dorp of stad beoefend.
Kookcursussen in Frankrijk
In veel regio’s worden kookcursussen gegeven, zodat u zich de ‘ins’ en ‘outs’ van de Franse keuken eigen kunt maken.

Reizen naar Frankrijk
Vliegreizen naar Frankrijk
Er zijn verschillende internationale vliegvelden in Frankrijk, namelijk Parijs, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nice, Strasbourg, Clermont Ferrand en Toulouse.
Bus en Treinvervoer naar Frankrijk
Parijs is het belangrijkste knooppunt van buslijnen en treinen in Frankrijk, waarvandaan vele reizen worden georganiseerd naar en van alle delen van Europa. Bussen zijn langzamer en minder comfortabel in vergelijking tot treinen, maar ze zijn wel goedkoper. Als je tussen Frankrijk en Engeland reist, is het mogelijk met de trein door de Kanaaltunnel te reizen. De Kanaaltunnel heeft hogesnelheidstreinen waar auto’s, vrachtauto’s en motoren op kunnen worden vervoerd.
Bootvervoer naar Frankrijk
Via de zee is Frankrijk ook te bereiken. De snelste passagiersponden en hovercrafts naar Engeland varen tussen Calais en Dover, en tussen Boulogne en Folkestone.

Reizen in Frankrijk
Vliegreizen in Frankrijk
De Franse vliegmaatschappijen verbinden de meeste stedelijke centra, maar deze vluchten zijn prijzig. Het spoornetwerk in Frankrijk is erg goed, en wordt verzorgd door het staatsbedrijf SCNF (Societe Nationale des Chemins de Fer). De trein bereikt bijna elk deel van Frankrijk. Dankzij de hogesnelheidstrein, de TGV, die tussen verschillende steden reist (bijvoorbeeld tussen Parijs en Lyon), is de reis sneller en makkelijker via het spoor dan met het vliegtuig.
Busvervoer in Frankrijk
Interregionale busservices zijn beperkt, maar bussen worden vooral gebruikt voor korte afstanden binnen regio’s. Bij langere reizen blijken bussen veel langzamer, maar zeker goedkoper dan treinen. Op korte afstanden echter, blijkt de bus langzamer en duurder te zijn.
Autoreizen in Frankrijk
Met de auto reizen in Frankrijk is een comfortabele manier vanreizen. De wegen worden goed onderhouden en het wegnetwerk is uitstekend. Naast de normale wegen is er zo’n 8000 km aan snelwegen (meestal tolwegen) die Parijs met de andere belangrijke steden in Frankrijk verbindt.
Metrovervoer  in steden is goedkoop en efficiënt via de Metro en RER, ondergrondse netwerken in Parijs. In enkele andere Franse steden rijden trams en bussen. In de Franse Alpen rijden de telepheriques, duurdere taxi’s (vooral buiten de grote steden) en riviershuttles.

Accommodaties in Frankrijk
Hotels in Frankrijk
In Frankrijk zijn verschillende typen (hotel)accommodaties aanwezig. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US$ 25-35 (Euro 28-39), Middenklasse hotel: US$35-60 (Euro 39-68), Top-end hotel: U$60 (Euro 68) en hoger.
Campings in Frankrijk
Voor kampeerders beschikt Frankrijk over een groot aantal campings in alle streken van het land. Ook de prijzen voor een overnachting op een camping zijn per campingtype verschillend.
Vakantiehuizen in Frankrijk
Er zijn verschillende organisaties en particulieren die vakantiewoningen in Frankrijk verhuren.

Frankrijk praktische informatie en links
Visa
Nationaliteiten uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australie en Israel hebben geen visum nodig om Frankrijk als toerist voor drie maanden te bezoeken. Behalve voor mensen uit een klein aantal Europese landen, dient iedereen een visum te hebben. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Frankrijk voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Frankrijk : GMT( Greenwich Mean Time) plus 1 uur
Elektriciteit : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Frankrijk
Vaccinaties ,er zijn geen specifieke vaccinaties nodig wanneer men naar Frankrijk reist. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Frankrijk
Melk is gepasteuriseerd en leidingwater is veilig te consumeren.
Gezondheidszorg in Frankrijk
Frankrijk heeft een van de meest ontwikkelde gezondheidszorgen ter wereld. Het niveau van de medische faciliteiten en de artsen zijn erg hoog, maar zo ook de tarieven. Daarom is het belangrijk een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt. Voor kleine verwondingen kunt ook ook bij de apotheek terecht.
Telefoneren in en naar Frankrijk
Frankrijk heeft de volgende alarmnummers: politie: 17; ambulance: 15; brand: 18.De internationale toegangscode is 33. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
Geldkoers in Frankrijk
De munteenheid in Frankrijk is de Euro. Alle grote internationale creditcards worden geaccepteerd. Franse pinautomaten accepteren deze credit cards ook, evenals andere bankpassen (pinautomaten geven gunstigere wisselkoersen). Traveller cheques worden bijna overal geaccepteerd, vooral in de grote steden en toeristencentra. Banken en wisselkantoren geven gunstigere wisselkoersen voor traveller cheques dan voor contante valuta. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Frankrijk Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder