Gambia

Datum: 25 januari 2007   

11 minuten leestijd

Gambia Reisinformatie

Gambia is een van de kleinste landen van het Afrikaanse continent. De Gambia rivier is het meest belangrijke geografische kenmerk van het land. Het land wordt door deze rivier in tweeën gedeeld. De westelijke grens van Gambia ligt aan de Noordelijke Atlantische Oceaan. De overige grenzen van het land grenzen allemaal aan Senegal. Het landschap van Gambia is erg vlak. De Gambia rivier heeft op 450 km lengte slechts een verval van 10 meter.De hoofdstad van Gambia is Banjul. De stad ligt op een eiland aan de monding van de rivier Gambia. Het wordt van het vasteland gescheiden door een smalle kreek. Door deze natuurlijke grenzen kan de stad niet verder groeien. Hierdoor heeft de stad een gemoedelijke sfeer en lijkt het meer op een dorp dan op een nationaal centrum. De stad Serekunda is de grootste stad van Gambia. Het is de handelsstad van het land. Het centrum is een grote markt. In het dorp Albreda, vlakbij Banjul, is een slavenpost te vinden die door de Fransen in de 17e eeuw is gebouwd. Het Abuko Natuur Reservaat heeft veel verschillende vegetatie. Het wordt gevoed door een kreek die door het centrum van het park stroomt, waardoor zowel rivier- als savannevegetatie kan groeien. Ook heeft het park een grote varieteit aan vogels en kleine dieren. De Atlantisch kustplaatsen van Gambia zijn Bakau, Fajara, Kotu en Kololi. In dit gebied zijn de activiteiten zwemmen, surfen, waterskien, golf en zonnen populair. Andere mogelijke activiteiten in Gambia zijn vissen, fietsen, voetbal en vogels kijken.Gambia is een mengelmoes van volken, de voornaamste groep is de Mandinka. Vervolgens de Fula, de Wolof en een groot aantal kleine groeperingen. Allen hebben hun eigen taal, maar u zult merken dat bijna iedereen goed engels spreekt. De inwoners van Gambia zijn open en hartelijk.

Gambia Links
 
Gambia.reisstart.nl
 Gambia.reisforum.nl
 Gambia reisfotos
 Gambia reislocaties
 Gambia-info.nl

Gratis uw website over Gambia op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Gambia
Flora in Gambia
Gambia kent een grote verscheidenheid aan vegetatie. In 1980 had Gambia nog ongeveer 50.000 hectare bos. Acht jaar later nog maar 10.000 hectare. De laatste tien jaar zijn er wel enkele herbebossingprojecten gestart. Verschillende soorten palmen komen voor in Gambia, met name de kokospalm. Opvallend is de katoen- of kapokboom die meer dan 50 meter hoog kan worden. De kapok die uit de zaden komt, wordt gebruikt als vulling voor matrassen en kussens. De kolaboom levert de grondstof voor de frisdrank cola. De mahonieboom levert het mooie maar zeer dure mahoniehout op. Door het vele kappen komt deze boomsoort nog maar weinig voor in Gambia. In de wat vochtigere gebieden komen bamboebossen voor. Van bamboe worden schuttingen, meubels en diverse gebruiksvoorwerpen gemaakt.
Fauna in Gambia
Gambia is een vogelparadijs voor de vogelliefhebber. Er werden tot nu toe ongeveer 450 verschillende soorten geteld, en nog steeds worden nieuwe soorten ontdekt. Sommige soorten komen alleen in Gambia voor. Er vinden in Gambia dan ook geen gewone safari’s plaats, maar vogelsafari’s. Grote vogels zijn onder andere de maraboe, gieren, lepelaars, kraanvogels, arenden, uilen en de opmerkelijke grondneushoornvogels. Daarentegen; giraffen, leeuwen, buffels, grote antilopen, men zoekt ze tevergeefs, deze zijn uitgestorven in Gambia. Diep landinwaarts komen nog wel nijlpaarden en krokodillen in de Gambia-rivier voor. Verschillende kleine apensoorten zoals de fluweelaap en de huzaaraap komen overal voor. Chimpansees leven alleen nog in het Baboon Island National park. Verder zijn er nog kleine antilopensoorten, aardvarkens en wrattenzwijnen. Zowel op het land als in het water komen slangen voor, sommige zijn zeer giftig. Reuzenhagedissen en kameleons komen ook regelmatig voor.
Nationale Parken in Gambia
20 km van Banjul ligt het Abuko Natuur Reservaat. Het reservaat is het gehele jaar geopend voor bezoekers. Het reservaat wordt goed onderhouden en bevat een enorme verscheidenheid aan vegetatie. Bezoekers kunnen dieren zoals de sitatunga antiloop, de groene vervet en rode colobus aap bezichtingen. In het reservaat leven ruim 200 vogelsoorten. Bezoekers kunnen grote groepen apen tijdens de winter zien wanneer migrerende vogels vanuit Europa het park bereiken om daar de winter door te brengen. Vogels die in het reservaat voorkomen zijn; de Senegal papegaai, lelie draver, pelikaan, de glanzende starling, de flycatcher en sunbird.

Klimaat in Gambia
Het klimaat in Gambia wordt gekarakteriseerd door een lang, droog seizoen (van november tot mei) en een kort, nat seizoen (van juni tot oktober). Augustus is in deze periode de natste periode. De gemiddelde temperatuur varieert van 24 graden Celsius in december tot februari tot 30 graden Celsius van juni tot september. De temperaturen zijn het meest gematigd aan de kust. Naarmate men verder landinwaarts gaat, wordt de hoeveelheid regen en de periode waarin deze valt steeds korter. Droogte is alleen een probleem vlak voor dat het regenseizoen begint in juni.

Gambia cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Gambia
Oppervlakte : 11.300 km2
Inwoners :1,3 miljoen
Hoofdstad : Banjul (inw: 50.000)
Bevolking : 42% Mandinka, 18% Fula, 16% Wolof, 10% Jola, 9% Serahuli, 4% andere Afrikanen en 1% niet-Gambezen
Talen : Engels (officieel), Mandinka, Wolof, Fula en andere inheemse talen
Overheid : Republiek met een multi partijen systeem
Industrie en Producten : Noten, vis, toerisme, dranken, landbouwmachines, houtbewerking, metaalbewerking en kleding
Belangrijkste handelspartners : Japan, Senegal, Hong Kong, Frankrijk Zwitserland, China Ivoorkust, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Indonesie

Gambia cultuur algemeen
Gambia is een mengelmoes van volken, de voornaamste groep is de Mandinka. Vervolgens de Fula, de Wolof en een groot aantal kleine groeperingen. Allen hebben hun eigen taal, maar u zult merken dat bijna iedereen goed engels spreekt. De inwoners van Gambia zijn open en hartelijk.

Gambia gewoontes,lokale gebruiken
Afdingen in Gambia
Afdingen is een must in Gambia, behalve in bars, restaurants en supermarkten.
Omgangsvormen in Gambia
Indien u iets wilt vragen aan een Gambiaan, zult u eerst in het begin van het gesprek beleeft moeten zijn. Het is beleefd om te zeggen: ‘Goedemorgen, hoe gaat het met u?’ Dan na een kort gesprek kunt u uw vraag stellen over bijvoorbeeld waar u dit of dat vinden kan?
Religie in Gambia
Gambia is een grotendeels islamitisch land. Rond de 90% van de bevolking is islamiet. Ongeveer 10% van de bevolking behoort tot de rooms-katholieke of de anglicaanse kerk. Verder zijn er nog kleine groepjes methodisten en Zevende dag adventisten. Het animisme is als formeel geloof verdwenen. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen, een eigen spirituele kracht bezitten. Toch leeft het nog in zekere mate voort, zelfs onder de moslims en de christenen. Ook bijgeloof speelt nog een rol. Omdat volgens de islam mannen maximaal vier vrouwen mogen hebben, komt met name in het binnenland polygamie nog regelmatig voor. In de steden is dit veel en veel minder het geval.

Gambia evenementen en culturele attracties
Evenement : Nieuwjaar
1 januari Nieuwjaar
Evenement : Onafhankelijkheidsdag
18 februari Onafhankelijkheidsdag
Evenement : Tabaski
8 maart Tabaski (offerfeest)
Evenement : Al-Hijra
18 maart Al-Hijra (Islamitisch Nieuwjaar)
Evenement : Dag van de arbeid
1 mei Dag van de arbeid
Evenement : Rootsfestival
1-10 juni Rootsfestival
Evenement : Milad al-Nabi
6 juni Milad al-Nabi (geboortedag van de profeet)
Evenement : Dag van de Revolutie
22-23 juli Dag van de Revolutie
Evenement : Maria Hemelvaart
15 augustus Maria Hemelvaart
Evenement : Koriteh
20-21 december Koriteh (einde van de Ramadan)

Activiteiten in Gambia
Watersporten in Gambia
De stranden van de Atlantische oceaan zijn veilig voor het zwemmen en wordt beter als u verder naar het zuiden gaat van Gambia. Alle grote hotels hebben zwembaden en verhuren uitrustingen voor watersporten zoals sailboarding, waterskieen en kneeboarding. In Banjul zijn er tevens excursies om te vissen.
Fietsen in Gambia
Fietsen is niet alleen goede oefening, maar het kan een geweldige weg zijn om Gambia te leren kennen en te bereizen. Fietsen zijn verkrijgbaar voor huur – van een lichte mountainbike tot een snelle racefiets- in veel toeristische gebieden.
Voetballen in Gambia
Het voetbal is het populairste spel van Afrika en informele spellen zijn in ongeveer iedere stad of dorp te vinden. Buitenlanders worden warm verwelkomd en een van de beste wegen om de plaatselijke bevolking te ontmoeten is om deel te nemen aan het voetbalspel.
Vogels spotten
Zelfs amateurornithologen zullen van de mogelijkheden genieten om vogels te bekijken in Gambia. U kunt het beste naar een van de nationale parken of reservaten van het land gaan, in de vroege ochtend of late namiddag. Migrerende vogels maken de rondes tussen oktober en april.
Banjul Een van de kleinste kapitaalssteden in Afrika is Banjul, gelegen op een eiland aan de mond van de Gambia Rivier. De stad heeft een slaperige sfeer, meer zoals een groot dorp dan een nationaal midden. Indien u gekomen bent om het oude Afrika te ervaren dan is het bezoeken van deze stad zeker een goed idee.

Reizen naar Gambia
Vliegreizen naar Gambia
De belangrijkste luchthaven van Gambia is Banjul Internationaal, 20km (12mi) zuidwesten van het stadscentrum en 15km (9mi) zuidoosten van de Atlantische kust. Het heeft door geplande en charter vluchten naar en van West-Europa en andere Afrikaanse staten gediend, met aansluitingen naar andere delen van de wereld. Een luchthavenbelasting van 7,00 is op het verlaten van Gambia opgelegd en is betaalbaar in enig harde valuta.

Reizen in Gambia
Busreizen in Gambia Er zijn twee hoofdroutes door het land: de geasfalteerde weg langs de zuidelijke zijde van de rivier en de onverharde weg langs de noordelijke bank. Vervoer landinwaarts langs de zuidelijke zijde is hoofdzakelijk de zaak van de ‘Gambia Openbaar Vervoer Busonderneming’, terwijl het vervoer aan de noordelijk zijde voornamelijk door speciale taxi’s wordt verricht.
Taxivervoer in Gambia
Plaatselijke taxi’s zijn ruim verkrijgbaar, met tarieven die afhangen van de afstand en duur van de reis. De ’stadstaxi’s’ zijn geel geschilderd en zijn voornamelijk voor het plaatselijk reizen rond Banjul en de Atlantische kust gebruikt. De ‘toeristentaxi’s’ zijn groen geschilderd en kunnen door u door heel Gambia vervoeren.
Autoreizen in Gambia
Autoverhuur bureaus zijn aanwezig in de belangrijke toeristische gebieden en, ondanks het Britse erfgoed van het land, rijdt men rechts.
Fietsreizen in Gambia
Voor de eco-bewuste toeristen, is het mogelijk om een fiets te huren voor enkele dagen of een week. Dit is een perfecte manier om dit vlakke, fietsvriendelijke land te leren kennen. Fietsverhuurbedrijven zijn te vinden in toeristische gebieden. De plaatselijke bevolking is soms gewillig om zelf aan de bezoekers te huren.
Overige vervoers mogelijkheden
De Gambia Rivier was de meest gebruikte transport route tussen Banjul en Georgetown, maar dit is niet meer het geval. Er zijn prive charters voor diegenen die nog op de oude manier willen reizen. ‘River Gambia Excursions’ bezit een passagiers-boot dienst die langs de Gambia Rivier tussen Tendaba en Georgetown vaart, maar de reis kan van de kant van Georgetown enkel als deel van een 14 daagse reis genomen worden.

Accommodaties in Gambia
Gambia biedt een variatie van accommodaties aan, van luxehotels, appartementen en pensions en met betrekking tot het binnenland; hutten. De meeste accommodaties worden geboekt op in het winterseizoen (november mei) en individuele reizigers zouden bevestiging van voorschot moeten zoeken

Gambia praktische informatie en links
Visa
Inwoners van lidstaten van de ECOWAS, alle Commonwealth landen:- Belgie, Denemarken, Finland, Duitsland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden- hebben bij een verblijf tot 28 dagen geen visum nodig. Andere nationaliteiten dienen een bedrag voor het visum (inwoners van de Verenigde Staten hebben hiervan vrijstelling) plus administratieve kosten te betalen. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Gambia voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Gambia : GMT (Greenwich Mean Time)
Elektriciteit in Gambia : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Gambia
Vaccinaties het is verplicht u te laten vaccineren tegen de gele koorts. DTP-vaccinaties en vaccinaties tegen Hepatitis A worden aanbevolen. Soms is het verplicht een vaccinatie certificaat tegen cholera te kunnen overhandigen. Malaria heerst het gehele jaar in het gehele land. Het is belangrijk anti-malaria pillen te slikken. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne in Gambia
Het water bevat chloor en is redelijk goed drinkbaar. Toch wordt aanbevolen om zeker de eerste weken van verblijf water uit flessen te drinken. Melk is gepasteuriseerd en drinkbaar. Het lokale vlees, fruit, de vis en groenten zijn over het algemeen goed eetbaar.
Gezondheidszorg in Gambia
Raadpleeg de ambassade of het consulaat wanneer u medische hulp nodig heeft. Zij kunnen artsen en ziekenhuizen aanbevelen. Een ziektekosten verzekering is aan te bevelen.
Telefoneren in en naar Gambia
De internationale toegangscode is 220. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
Geldkoers in Gambia
De munteenheid van Gambia is de Dalasi. Bij banken en wisselkantoren in ‘Banjul’, ‘Serekunda’ en enkele badplaatsen aan de Atlantische kust kan geld worden gewisseld. In de binnenlanden is er slechts een bank te vinden, namelijk in Basse Santa Su. Enkele banken rekenen commissie op het wisselen van traveller cheques. De wisselkantoren aan de kust rekenen een gunstigere koers dan de banken en rekenen geen commissie. Met Visa en MasterCard kan bij de grotere banken, zoals Standard Chartered, geld opnemen. Het is verboden geld te wisselen op de zwarte markt. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Gambia Reizenservice

 

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder