Griekenland

Datum: 25 januari 2007   

16 minuten leestijd

Griekenland staat bekend als een zon- en cultuurbestemming. Vanwege de vele overblijfselen uit de oudheid en het culturele erfgoed is Griekenland inderdaad een mekka voor cultuurliefhebbers. Daarnaast biedt het land met al zijn eilanden en stranden en het zonnige klimaat zeer veel mogelijkheden voor zon- en strand liefhebbers.In het noorden grenst Griekenland aan Albanië, het voormalig Joegoslavie en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Het schiereiland, dat het vaste land van Griekenland vormt, wordt omringd door meer dan 1400 eilanden. Hiervan zijn slechts 169 eilanden bewoond. De eilanden zijn in zes groepen verdeeld: de Cyclades, de Ionische, de Dodecanese, de Noordoost Egeïsche eilanden, de Sporades en de Sardonische Golf eilanden. De twee grootste eilanden van Griekenland, Kreta en Evia, behoren tot geen enkele eilandengroep. Ongeveer viervijfde van Griekenland is bedekt met bergen, waarbij het meeste land 1500 m boven zeeniveau ligt. In Epiros en Macedonie, in het noorden van Griekenland, liggen uitgestrekte wouden.De Akropolis, gekroond door het Parthenon, staat statig boven de hoofdstad van Griekenland, Athene, en is bijna overal vanuit de stad zichtbaar.

Nadat Pericles in 510 V.C. door het Orakel van Delphi was verteld dat de Acropolis een gebied van de goden zou worden, veranderde hij het in een stad van tempels. Toentertijd was de stad vol met enorme gebouwen, overvloedig gekleurd en verguld en gigantische standbeelden, sommige van brons, andere van marmer met goud en ingelegd met waardevolle stenen.Ondanks dat de Akropolis is veranderd in ruïnes, behoudt het kale marmer haar koele grandeur. Naast het Parthenon, dat ongeevenaard is in haar gratie en harmonie, staat het Erechtheion. Dit gebouw is onmiddellijk herkenbaar aan de vaak gefotografeerde Kariatide, de zes maagden die hun plaats hebben op het gebouw. Het oude theater van Dionysos, waar de inwoners van Athene de Griekse tragedies konden aanschouwen, staat in de zuidelijke hoek van de Akropolis. Griekenland bestaat uit veel verschillende eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn. Sommige grotere eilanden hebben hun eigen natuur en cultuur ontwikkeld. De belangrijkste Griekse eilanden zijn Kreta, Peloponnese, Chios en Lesbos. Kreta, het grootste eiland van Griekenland, was het centrum van de Minoaanse cultuur. Deze cultuur was de eerste Europese ontwikkelde civilisatie, welke floreerde van 2800 tot 1450 V.C. Het paleis in Knossos, net buiten de grootste stad van Kreta, Iraklion, is het meest indrukwekkende overblijfsel van de Minoaanse tijd.

Natuur in Griekenland

Flora in Griekenland
Griekenland heeft een enorme rijkdom aan flora. In Griekenland komen meer dan 6000 soorten planten voor, waaronder meer dan 100 verschillende soorten orchideeen. Sommige plantensoorten komen nergens anders voor. In de lente worden de Peloponnesos en de bergen van Kreta bedekt met de mooiste wildbloemen, waaronder krokussen, anemonen, irissen, lelies, rotsrozen en cyclamens. In heel Griekenland zijn tevens kruiden te vinden: volg uw neus en u vindt uzelf tot uw knieen in de wilde oregano, basilicum en tijm.

Fauna in Griekenland
De rijkdom aan fauna in de Griekse regio’s is haast even zo groot. Er zijn ca 116 zoogdiersoorten, 422 vogelsoorten en 447 vissoorten te vinden (dit is ca. 77% van alle voorkomende vissoorten in de Middellandse zee).

Nationale Parken in Griekenland
Nationale parken zijn gesticht en bepaald per Presidentieel decreet. Er zijn ca. 10 nationale parken die in totaal 68.732 hectare beslaan. In Griekenland zijn de volgende Nationale parken te vinden Aenos, Vikos-Aoos, Lefka Ori (Samaria gorge), Oeti ,Olympos, Parnassos, Parnis, Sounion, Pindos Mountains, Prespa Lakes.

Klimaat in Griekenland
Het klimaat van Griekenland varieert per gebied. Het zuidelijke en centrale gedeelte van het land hebben een mediterraan klimaat. Dit houdt hete, droge zomers en milde, natte winters in. Het continentale klimaat in het noorden van Griekenland heeft veel meer neerslag dan het oosten. Het ionische eiland Corfu (Kerkyra), aan de noordwestelijke kust, heeft een gemiddelde neerslag van 1.000 mm per jaar. Athene in het midden van Griekenland heeft een gemiddelde neerslag van 400 mm per jaar. Sneeuwval is normaal in de bergen. De gemiddelde temperatuur in Athene is 10 graden Celsius; de gemiddelde temperatuur in juli is 28 graden Celsius.

Griekenland Cijfers en feiten

Volledige naam :Republiek Hellas (Griekenland)
Oppervlakte :131.944 km2
Inwoners :10,71 miljoen
Hoofdstad :Athene (inw: ongeveer 3,7 miljoen)
Bevolking : 98% Grieks en 2% ethnische minderheden (Albanisch, Turks en Slavisch-Macedonisch
Talen :Grieks
Overheid :Parlementaire republiek
Industrie en Producten :Toerisme, transport, voedsel- en tabaksproductie, textiel, chemicaliën, metalen producten, petroleumproducten
Belangrijkste handelspartners : Duitsland, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten.

Griekenland cultuur algemeen
Griekenland heeft een historie die meer dan 4000 jaar teruggaat. De mensen op het vaste land, genaamd de Hellenen, organiseerden grote marine en militaire expedities en verkenden de Middellandse zee en de Zwarte Zee. Zij kwamen zelfs tot de Atlantische Oceaan en het Kaukasus gebergte. De Iliade en de Odyssee van Homerus verhalen over deze ontdekkingstochten met onder andere de overwinning op Troje. Als gevolg van deze reizen werden diverse Griekse nederzettingen gesticht in het hele Middellandse zeegebied, Klein-Azie en Noord-Afrika.Al sinds de antieke tijden is kunst in de Griekse cultuur geintegreerd. In de zomer worden in veel antieke Griekse theaters drama’s opgevoerd. Griekenland heeft veel antieke literatuur geerfd, zoals poezie, drama, filosofische en historische verhalen en odysseeen. De Griekse taal met een record aantal geschriften in een periode van 3500 jaar is een sterk element voor de nationale continuiteit. Het moderne Grieks is afgeleid van dezelfde woorden die gebruikt werden door Homerus. Grieks is ook de taal van Gospels. Het Griekse alfabet en de Griekse taal hebben veel bijgedragen aan alle Westerse talen. De huidige Grieken zijn echter de enigen die deze taal nog spreken. Dit is het grote onderscheid met het Latijn dat vele Neolatijnse talen voortbracht van Roemeens tot Portugees voordat de taal uitstierf.

Griekenland gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken van Griekenland
Veel van de Griekse traditionele culinaire gerechten kunnen worden gerelateerd aan de 400-jaar durende Turkse overheersing, met name hapjes als tzatziki en octopus gedrenkt in citroensap en olijfolie. Goedkope snacks als as souvlaki en spanakopita zijn makkelijk te vinden. De hoofdgerechten zijn onder andere moussaka, gevulde tomaten en verse, gegrilde zeevruchten. De voornaamste peiler van de Griekse keuken is ubiquitos horitiki salata dat bestaat uit sla, komkommer, tomaten feta kaas en olijven. Griekse yoghurt, wat meer lijkt op zure room dan op de dunne versie die in de meeste landen te krijgen is, is heerlijk en wordt overal verkocht.

Kledingvoorschrift in Griekenland
Bij een bezoek aan kerken en kloosters wordt respectabele kleding op prijs gesteld: lange broek voor heren, en geen mouwloze jurken of minirokken voor vrouwen.

Fooien in Griekenland
Hoewel 15% service bij de rekening in restaurants wordt inbegrepen, is het de gewoonte om 5% extra toe te voegen voor de ober of de restauranthouder en wat muntgeld achter te laten voor degene die de tafel opruimt. De meeste mensen ronden voor de chauffeur de ritprijs van een taxi af naar boven. In andere gevallen is een fooi van 12 tot 15% gebruikelijk.

Duiken in Griekenland
Duiken kan in alle zeegebieden waar geen specifieke bescherming is voor archeologische bronnen. Iedere ontdekking van een historisch object dient onmiddellijk aan de dichtstbijzijnde havenautoriteiten te worden gemeld. Het is verboden om de objecten in de zee te verplaatsen of naar boven te brengen. Het maken van onderwater foto’s en films mag alleen met vooraf verleende toestemming van de lokale havenautoriteiten, die in opdracht van het bevoegde departement van het ministerie van Cultuur werken.

Religie in Griekenland
Ongeveer 97,6% van de Grieken zijn Grieks Orthodox, 1,3 % moslim, 0,4% Rooms-Katholiek, 0,1% Protestant en 0,6% overig waaronder Joods. De Grieks-orthodoxe Kerk heeft een eigen bestuur en handvest, maar is onlosmakelijk verbonden met de Grote Kerk van Constantinopel. Op het Chalkidiki schiereiland, in het zuidoosten van Macedonië, bevindt zich de beroemde berg Athos, waar al enkele eeuwen lang een aantal kloosters van de Grieks-orthodoxe Kerk een autonome kloostergemeenschap vormen.

Griekenland evenementen en culturele attracties

Evenement : 8 januari Gynaikratia
Op deze dag worden in de dorpen in noord Griekenland de rollen omgedraaid. Vrouwen brengen dan de dag door in Kafeneia (cafes) en andere sociale centra waar mannen gewoonlijk samenkomen, terwijl de mannen thuisblijven en het huishouden doen.

Evenement : februari-maart Carnaval
Het Griekse carnaval seizoen duurt 3 weken en vangt voor het begin van de vastentijd in februari en maart aan het carnaval omvat verkleedpartijen, feestvieren, traditionele dansen en algehele vrolijkheid.

Evenement : April Grieks Pasen
Dit is het meest belangrijke feest in Griekenland met kaarslicht processies, feestmaaltijden en vuurwerk. Het is een zeer vreugdevolle aangelegenheid.

Evenement : Half juni-eind augustus Festival van Athene
Tijdens dit festival vinden er veel toneelvoorstellingen en muziekconcerten plaats in de antieke theaters.

Evenement : 15 augustus Tinos feest van de maagd
Tinos is een speciaal eiland in de Aegeische zee waar duizenden toegewijde pelgrims iedere zomer heen gaan om tijdens een grote samenkomst hulde te brengen aan de Hemelvaart van de Maagd. Op 15 augustus daalt een virtueel leger van gelovigen neer op dit rotsachtige Cycladen eiland, om zegeningen te onvangen.

Evenement : Juli-Augustus Zomerfestivals
In heel Griekenland vinden tal van zomerfestivals plaats.

Evenement : 28 oktober Oxi dag
Deze dag wordt grotendeels gevierd om te gedenken dat Generaal Ioannis Metaxas een krachtig ‘oxi’ (nee) antwoordde op het verzoek van Mussolini om Italiaanse troepen Griekenland binnen te laten aan het begin van de tweede wereldoorlog.

Giekenland Toeristisch
Griekenland staat bekend als een zon- en cultuurbestemming. Vanwege de vele overblijfselen uit de oudheid en het culturele erfgoed is Griekenland inderdaad een mekka voor cultuurliefhebbers. Daarnaast biedt het land met al zijn eilanden en stranden en het zonnige klimaat zeer veel mogelijkheden voor zon- en strand liefhebbers.

Activiteiten in Griekenland

Windsurfen in Griekenland
De Egeïsche zee is perfect voor windsurfen, welke de meest populaire watersport is in Griekenland.

Uitgaansleven in Griekenland
Griekenland is beroemd vanwege haar levendige lifestyle. Alle bezoekers kunnen een aantal leuke activiteiten ondernemen. Naast de cultuur, het idyllische landschap en de Griekse keuken is het aan te bevelen de prikkelende Griekse levensstijl mee te maken. Er zijn in Griekenland veel theaters, muziek cafés, trendy winkels, muziek podia, bioscopen, bars, nachtclubs, dansclubs, restaurants, class ontmoetingsplaatsen en casino’s, het hele jaar door gemakkelijk te bezoeken.

Sporten in Griekenland
Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen, is een ideaal land om sporten te beoefenen of sport manifestaties bij te wonen. De grotere moderne stadions en andere faciliteiten kunnen aan de behoefte van sportfanaten voldoen. Voorbeelden zijn atletiek, voetbal, volleybal, basketbal, tennis, golf of windsurfen en zeilen. De meeste hotels en resorts bieden een grote variëteit aan faciliteiten voor hun klanten.

Avontuur in Griekenland
Ontdek de specifieke faciliteiten en plaatsen voor de vele avontuurlijke activiteiten en extreme sporten: duiken langs de kust, hiking en klimmen in de bergen, trekken en mountainbiken, kanoën, windsurfen, paardrijden en ontdekken van grotten en ravijnen. Gespecialiseerde agenten en lokale informatie centra kunnen tips geven voor een unieke Griekse ervaring.

Duiken in Griekenland
Diep in de zeeën bestaat een prachtige onderwaterwereld. De weinigen die het bezoeken ondervinden de sensatie van een stil paradijs gevuld met ongekende vormen, kleuren en zeedieren. De Griekse wateren staan bekend als de schoonste van het Middellandse zeegebied. Duiken is alleen mogelijk onder begeleiding van een erkende duikschool. Men dient zich aan de regels voor veiligheid en behoud van het cultureel erfgoed te houden.Snorkelen wordt gestimuleerd en is zeer de moeite waard langs de hele kust. De verantwoordelijke organisatie voor duiken is de Griekse federatie van onderwateractiviteiten, sportvissen en zwemmen onder supervisie van het staatssecretariaat van sport.

Trektochten in Griekenland
De Griekse bergen zijn perfect voor trekking tijdens de zomer en voor skiën in de winter. Het landschap is doorkruist met ezels- en geitenpaden. De meeste dorpen worden verbonden door paden belegd met Byzantijnse keien. De beboste Pindosbergen op Epiros, de Peloponnese en het zuidwesten van Kreta zijn de beste gebieden voor trekking.Op Kreta kunt u aan trekking doen in de 18km lange Samaria Kloof. Deze kloof wordt door veel reizigers bewandeld en leidt tot Agia Roumeli op de zuidwestelijke kust. Deze wandeling neemt een dag in beslag en is best zwaar, maar zeker de moeite waard.Bergbeklimmers clubs en organisaties in heel Griekenland verstrekken informatie over allerlei activiteiten, faciliteiten,toegang en attracties evenals kaarten van bergpaden als het Europese lange afstandspad E4 dat van Noord Griekenland loopt naar de Pelopponesus tot aan Kriti in het zuiden.

Ecotoerisme in Griekenland
De gevarieerdheid en de rijkdom van de Griekse eco-systemen bieden veel mogelijkheden voor alternatieve vakanties. U kunt de bosgronden en de wouden ontdekken. Deze bevinden zich niet alleen in het bergachtige binnenland, maar ook op enkele eilanden of bij meren en rivieren. U kunt tevens de vele zeldzame vogelsoorten bewonderen die zich nestelen of ophouden in de ecosystemen aan de Griekse kust, in de 360 waterrijke gebieden (stranden, duinen, rotskusten, rivierdelta’s, lagunes), in het binnenland (bronnen, bergkloven, rivieren en meren) en in de nationale parken en wouden. Ook de extreme diversiteit van de Griekse flora is een studie waard. Bezoek ook eens de unieke Vlindervallei op Rhodos of de Alonissos en Zante waterparken, waar twee bedreigde diersoorten leven: de valse karetschildpad en de mediterrane zeehond. Bezoekers aan ecologische gebieden dienen met respect te handelen en het milieu te beschermen tegen vervuiling evenals schade aan leefgebieden. Diverse lokale informatiecentra en locale autoriteiten verstrekken informatie over hoe de specifieke beschermde gebieden bezocht kunnen worden.

Spiritueel toerisme in Griekenland
Monumenten van de Griekse orthodoxe kerk maken deel uit van het nationale erfgoed en trekken veel bezoekers. Byzantijnse en postbyzantijnse kerken in steden of kleine dorpen, kathedralen, kleine kerken op het platteland, kloosters, cellen en kloostersteden op de berg Athos getuigen van het voortdurende geloof en tradities. De meeste zijn versierd met mozaiken, schilderingen en iconen. Zij tonen de interactie tussen artistieke en religieuze creatie. Vrome toeristen, geïnteresseerde toeristen evenals bewonderaars van byzantijnse kunst kunnen op hun culturele routes in Griekenland de communicatie vinden met de Grieks orthodoxe spiritualiteit.

Gezondheidstoerisme in Griekenland
In Griekenland zijn diverse soorten gezondheidscentra te vinden met diensten als thalassotherapie en minerale bronnen. Er zijn twee Thalassotherapie centra in Kriti. Daarnaast zijn er 16 centra met minerale bronnen van nationaal belang en ongeveer 40 van regionaal belang.

Kust van Griekenland
De ecosystemen aan de kust van Griekenland zijn zeer interessant. De kust heeft een totale lengte van 15.000 kilometer, met zandstranden, duinen, grillige kusten en waterrijke gebieden (met lagunes, moerassen, tijdelijk overstroomde gebieden, zoutvlaktes en brakwater plaatsen).

Eilanden van Griekenland
Een essentieel element van het Griekse toeristische product zijn de eilanden. In totaal 227 bewoonde eilanden (waarvan er 164 in de Egeïsche zee liggen) maken deel uit van het Griekse grondgebied. Slechts 78 eilanden hebben meer dan 100 inwoners (1991, Grieks Bureau voor Statistiek). 59,9% van alle hotels, 62,2% van alle beschikbare kamers en 62,2% van alle beschikbare hotelbedden in Griekenland bevinden zich op de eilanden

Reizen naar Griekenland

Vliegreizen naar Griekenland
Griekenland heeft 16 internationale luchthavens, welke luchtverbindingen hebben met alle grote Europese steden. Er zijn directe vluchten van en naar de USA, Canada, Australië en verschillende Aziatische steden. Tevens zijn er regelmatig vluchten van en naar Istanboel en Sofia. Goedkope chartervluchten zijn beschikbaar vanaf Londen, Amsterdam, Frankfurt en Parijs naar Athene, Thessaloniki en enkele van de eilanden.Via het land zijn er wegverbindingen met Turkije, Bulgarije, Albanië en Macedonië.

Treinreizen naar Griekenland
Er rijden ook treinen naar Griekenland vanuit Macedonië, Hongarije, Bulgarije en Turkije.

Veerboot vervoer naar Griekenland
Via het water is Griekenland te bereiken met veerboten vanuit Brindisi, Bari en Otranto in Italië en vanuit enkele Aegeische havens in Turkije. Er varen ook veerboten vanuit Israël en Cyprus.

Reizen in Griekenland

Vliegreizen in Griekenland
Olympic Airways organiseert vluchten tussen verschillende steden en eilanden tegen een prijs die ongeveer drie maal de prijs is van een veerbootreis.

Busreizen in Griekenland
Reizen per bus is de meest populaire vorm van openbaar vervoer, daar het spoorsysteem niet optimaal is en beperkt tot het vasteland.

Veerboot vervoer in Griekenland
Een intensief veerboten netwerk verzorgd het vervoer tussen vasteland en de eilanden.

Accommodaties in Griekenland

Hotels in Griekenland
Hotel prijzen varieren naar accommodatietype en klasse.Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US$30-50 (Euro34-56), Middenklasse hotel: US$50-90 (Euro56-101), Top-end hotel: U$90-200 (Euro101-224).

Campings in Griekenland
Er zijn 351 campings in Griekenland met een totale capaciteit van 30.643 plaatsen en 949 bungalows. Campings bieden een grote variëteit aan faciliteiten en diensten. Prijzen varieren naar diensten een faciliteiten.

Griekenland praktische informatie en links

Visa
Inwoners van Oostenrijk, Canada, de EU, IJsland Israel, Japan, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, de USA en veel Zuid-Afrikaanse landen mogen zonder visum drie maanden in Griekenland verblijven. Bezoekers uit de meeste andere landen mogen twee maanden zonder visum in Griekenland blijven; als uit iemands paspoort blijkt dat hij sinds november 1983 Noord-Cyprus heeft bezocht, zal hem de toegang tot Griekenland worden ontzegd. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Griekenland voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Griekenland : GMT (Greenwich Mean Time) plus 2 uur (drie uur voor GMT tijdens zomertijd)
Electriciteit in Griekenland :220V, 50 Hz
Gezondheid in en naar Griekenland
Vaccinaties er zijn geen specifieke vaccinaties nodig wanneer men naar Griekenland reist. Wanneer men ouder is dan 6 maanden en vanuit een gebied komt dat geïnfecteerd is met gele koorts, dient men in het bezit te zijn van een certificaat van vaccinatie tegen de gele koorts.Hondsdolheid is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aan te bevelen zich te laten vaccineren. Wanneer u wordt gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Griekenland
De waterkwaliteit verschilt van gebied tot gebied. Afhankelijk van de bron is het water in de meeste gebieden uitstekend. Flessen water zijn verkrijgbaar en aan te raden in de eerste paar weken van het verblijf. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig te consumeren. Vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten zijn tevens veilig te consumeren.

Gezondheidszorg in Griekenland
De gezondheidszorg is goed en het is gemakkelijk om een Engelssprekende arts te vinden. Inwoners van de EU landen kunnen gratis medische noodhulp krijgen. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt is aanbevolen.

Telefoneren in en naar Griekenland
Griekenland heeft de volgende alarmnummers: politie: 100; ambulance: 166; brand: 199. De internationale toegangscode is 30. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers Griekenland
De munteenheid in Griekenland is de Euro. Diners Club, Visa, American Express, MasterCard en andere belangrijke creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Normaal rekenen banken een commissie van 2% op het inwisselen van travellers cheques. Het is aan te raden Pond Sterling als munteenheid in de travellers cheques op te nemen, om extra wisselkosten te voorkomen. Alle belangrijke valuta worden overal geaccepteerd en kunnen makkelijk worden ingewisseld bij banken. Buitenlandse valuta kunnen bij alle banken, spaarbanken en wisselkantoren worden ingewisseld. Banken zijn van maandag tot en met donderdag geopend van 08.00 tot 14.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 13.30 uur.

>Links over Griekenland
Officiële site van het Grieks verkeersbureau. Website is in het Engels
Een website met veel informatie en links over Griekenland

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder