Hongarije

Datum: 30 januari 2007   

15 minuten leestijd

Hongarije Reisinformatie
Hongarije ligt in het centrum van Europa. Het land grenst aan zeven buurlanden, namelijk Oostenrijk, Slowakije, de Ukrainen, Roemenie, Joegoslavie, Kroatie en Slovenie. Het land heeft drie soorten landschappen: de laaggelegen gebieden van de Grote Vlakte in het oosten, midden en zuidwesten van het land en de Kleine Vlakte in het noordwesten; de noordelijke bergketens, waaronder de hoogste bergtop van Hongarije (de 1015 meter hoge Kekesteto); en de heuvelachtige gebieden van Transdanubia in het westen en zuidwesten van het land. De grootste rivieren zijn de Donau en de Tisza, welke het land in drieen verdelen, en de Drava, welke de zuidwestelijke grens met Kroatie vormt.
Het land heeft meer dan 1000 meren. De grootste, het Ballatonmeer, is bezaaid met warme bronnen.Hongaarse kunst en architectuur hebben verschillende invloeden, namelijk de romaanse stijl, Gotische, Barokke en Kunst Nouveau invloeden. Het land heeft een van de fijnste folklore tradities in Europa en produceert uitstekende voorbeelden van borduurwerk, aardewerk, plafond en muur schilderijen en houten voorwerpen. Zijn muzikale bijdragen zijn precies zoals rijk als de rapsodieen van Franz Liszt en de opera's van Ferenc Erkel tot Zigeuner en folkmuziek. De literatuur heeft zich gevormd door de monumentale gebeurtenissen van de geschiedenis van de natie. Het voetbal is verreweg de favoriete toeschouwersport van Hongarije, daarentegen is het schaken ook populair is.De hoofdstad van Hongarije is Boedapest. Door de brede straten, de groene parken en de harmonie van verschillende architectuur stijlen wordt deze stad ook wel 'Parijs van het oosten' genoemd. Het ommuurde kasteel district is een van de drukst bezochte gebouwen van Boedapest en bevat een aantal belangrijke musea en monumenten. De stad Eger is schitterend, en wanneer men hier aankomt wordt direct duidelijk waarom. De overgebleven barok architectuur geeft de stad een relaxte bijna mediterrane uitstraling. Het beste uitzicht over de stad is vanaf het 13de eeuwse Eger kasteel. Pecs is een andere interessante stad van Hongarije. Het heeft een mild klimaat, vele musea en de mooiste Turkse monumenten van het land. De stad staat bekend om zijn muziek, opera, ballet en de beste leerindustrie van Hongarije. Het symbool van de stad is de Moskee, het grootst overgebleven gebouw na de Turkse invasie. Het kleine stadje Mariapocs is een belangrijk bedevaartsoord. Er staat een Griekse Katholieke kerk waar de zwarte huilende Madonna te vinden is. Het Balaton meer ligt op ongeveer 100 km afstand van Boedapest en met 600 vierkante kilometer is zij een van de grootste meren van Europa. Het Balaton meer heeft twee heel verschillende oevers. De zuidoever bevat veel hotels en stranden. Aan de noordoever zijn kleine historische dorpjes en bergen te vinden. Hortobagy is een 520 vierkante kilometer groot nationaal park. Dit park staat bekend als een van de beste plaatsen van Europa om vogels te bekijken. Mogelijke activiteiten in Hongarije zijn paardrijden, wandelen, grotten afdalen, fietsen, kanoën en windsurfen.

Hongarije Links
Hongarije.com
Hongaarse wijnen
Hongaars Vertalen
Hongarije2Link
Hongarije Sartbewijs
Hongarije Eigenstart
Hongarije.reisstart.nl
Hongarije.reisforum.nl
Hongarije reisfotos

Gratis uw website over Hongarije op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Hongarije
Flora in Hongarije
Het Alpenvoorland of Alpokalja is vooral begroeid met eikenbossen, sommige hellingen met naaldwouden, en verder witte beuken, olmen, esdoorns en populieren. In het natuurreservaat Zselic komen oerbossen voor van loofbomen en naaldbomen. De bos-bedekte romantische Matra Heuvels zijn een van de populairste vakantie plekken. De velden in volledige bloem in de lente, het verblind groene gebladerte van zomer, de kleuren kermis van herfst en de dennentakken met sneeuw bedekt in de winter trekken bezoekers aan die door het hele jaar voor de rust, ontspanning en sporten komen. Kekesteto is het hoogste punt in het land met een hoogte van 1.014 meter (3.330 ft). Er zijn enkele geneeskrachtige badplaatsen in het gebied: Matrafured, Matrahaza, Galyateto, Parad, Matraszentimre.
Fauna van Hongarije
Ook voor de dierenwereld is er veel veranderd door de grote veranderingen in de laaggelegen gedeeltes van Hongarije. Alleen in de reservaten komen nog bijzondere inheemse soorten voor als het Hongaarse grijze rund, buffel, het Szalonta-varken, het Mangaliza-varken, herdershond en verschillende soorten bijzonder pluimvee. In het struikgewas leven kleine zoogdieren als vossen, otters, hamsters, wilde zwijnen en de bijzondere bisamratten. Oorspronkelijk uit Azie afkomstige dieren zijn de siezel, de blinde muis en de kleine trap. Trekvogels komen nog veelvuldig voor, o.a. reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen hebben erg te lijden van vervuiling en overbevissing, maar de rivieren Tisza en Koros zitten nog redelijk vol. De visstand in het middelgebergte, het Balatonmeer en rivieren in het Alpenvoorland is wat meer op peil, met o.a. barbelen, karpers, snoekbaarzen, snoeken, meervallen en kopvoorns.In de bossen van de Kis Alfold leven met name knaagdieren, reeen, damherten, fazanten en patrijzen. Bijzondere diersoorten zijn een zeldzame, levendbarende hagedis in het Nyirseg en de 'blinde kreeft van Abaliget' in het Mecsekgebergte.Het Kis Balaton (klein Balaton), ooit een deel van het grote Balatonmeer, is nu een afgesloten baai die grotendeels verzand is en in feite een met riet bedekt moeras is. Het is een beschermd broedterrein voor vele soorten trekvogels en inheemse soorten, o.a. zilverreigers, grauwe ganzen, buidelmezen, kokmeeuwen en futen.
Nationale parken Hongarije
Aggtelek
nationaal park, een biosfeer reservaat, wordt door middel van een internationale overeenkomst beschermd en maakt deel uit van het Werelderfgoed. Er zijn meer dan 240 grotten, die onder de heuvelachtige oppervlakte liggen, en ruines van kloosters. Het oostelijkste bereik van de centrale noordelijke bergketen in Hongarije zijn de Zemplenheuvels, die door eiken, beuken en dennenbossen bedekt zijn. Hongarije telt op dit moment vier grote nationale parken, (28 beschermde natuurgebieden en natuurreservaten en vele honderden regionale en plaatselijke beschermde natuurgebieden).

Klimaat van Hongarije
Hongarije heeft een relatief droog, continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Gemiddelde temperaturen lopen van – 1 graden Celsius in januari tot 21 graden Celsius in juli. Zomerregens zijn het zwaarst in het begin van het seizoen, variërend van 79 cm in het westen tot 51 cm in het oosten.

Hongarije  Cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Hongarije
Oppervlakte :93.000 km2
Inwoners : 10,1 miljoen
Hoofdstad :Boedapest (inw: 2 miljoen)
Bevolking : 89,9% Hongaars, 4% zigeuners, 2,6% Duits, 0,8% Slowaaks en 0,7% Roemeens
Talen:Hongaars
Overheid :Parlementaire republiek
Industrie en Producten : Mijnbouw, metaalbewerking, agricultuur, bouwmaterialen, voedselverwerking, textiel, chemicalien (vooral pharmaceutisch) en motorvoertuigen
Belangrijkste handelspartners : Duitsland, Oostenrijk, Italie en Rusland

Hongarije gewoontes,lokale gebruiken
Criminaliteit in Hongarije
Indien u met name op de autosnelwegen met eigen vervoer reist, is het verstandig bedacht te zijn op eventuele aanwijzingen van derden om u te laten stoppen vanwege vermeende problemen met uw banden of anderzijds. De inhoud van uw voertuig kan op kostbaarheden worden doorzocht of uw voertuig kan geheel worden ontvreemd.
Prijzen in restaurants in Hongarije
Naar aanleiding van gevallen van oplichting door een aantal restaurants, bars en/of nachtclubs, wordt aangeraden om slechts van geprijsde menu's gebruik te maken. Bij betaling met een creditcard is het raadzaam zeer bedacht te zijn op de wijze waarop afdrukken worden gemaakt en hoe vaak de magneetstrip door de lezer wordt gehaald.
Taalkennis  
Probeer voor uw bezoek een aantal woorden Magyarul, de Hongaarse taal te leren. Alle moeite die vanaf een buitenlander komt, wordt gewaardeerd.
Betalen in Hongarije
Kijk goed na of een winkel of restaurant werkelijk credit cards accepteerd voor u iets koopt. Ook al hebben ze een sticker op de deur waarop wordt aangegeven dat ze creditcards accepteren, hoeft niet te betekenen dat uw kaart geaccepteerd wordt.
Begroeting Zoen uw vrienden die u heeft gemaakt op beide wangen.
Proosten in Hongarije 
'Klink' uw bierglazen niet. Hongaren hebben dit niet meer gedaan sinds dat de Oostenrijkers de Hongaarse generaals hebben opgehangen, wat leidde tot de revolutie in 1848 en ze proosten op de executies met bier.

Religie in Hongarije

Circa 64% van de Hongaarse bevolking is rooms-katholiek. Er zijn vier aartsbisdommen Eger, Esztergom, Kalocsa en het in 1993 ingestelde Veszprem en 12 bisdommen. De aartsbisschop van Esztergom is tevens primaat van Hongarije. De grondwet van 1949 bracht naast formele vrijheid van religie een volledige scheiding van kerk en staat, maar pas in de jaren zestig kwam er enige ontspanning in de relatie tussen kerk en staat, die heel lang zeer moeizaam is geweest. In 1964 kwam een overeenkomst met het Vaticaan tot stand, de eerste op dit niveau tussen de Heilige Stoel en een communistisch land. In 1971 volgde een herziening van het sinds 1950 bestaande verdrag tussen staat en kerk, waarbij de rooms-katholieke geestelijken meer ruimte kregen op het terrein van de zielzorg en binnen hun eigen organisatie. Ook in financieel opzicht werd de positie van de Rooms-Katholieke Kerk verbeterd en in 1990 werden de diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel volledig hersteld. De andere geloofsgemeenschappen in Hongarije leiden al sinds jaar en dag een rustig bestaan. De grootste gemeenschap is de protestantse met 2,5 miljoen leden. En verder zijn er nog Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, baptistische, methodistische en unitarische geloofsgemeenschappen. De Joodse Gemeente telt op dit moment ongeveer 100.000 leden. Al in de 13e eeuw vestigde zich een belangrijke joodse gemeenschap in Hongarije. Ze kregen vrijheid van godsdienst en integreerden goed in de Hongaarse samenleving. Zoals bijna overal in Europa ging het in de Tweede Wereldoorlog helemaal mis met de joden. In 1944 werd in Pest een getto ingericht en begon de deportatie van duizenden joden naar concentratiekampen. De Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg wist veel Hongaarse joden te redden uit de klauwen van de Duitsers door een netwerk van veilige huizen en valse paspoorten op te zetten.

Hongarije evenementen en culturele attracties
Evenement :Maart Lentefestival
Maart is een belangrijke maand voor wie kennis wil maken met de Hongaarse kunst en cultuur. In de tweede helft van die maand wordt het Lentefestival van Boedapest gehouden. Het Lentefestival is veruit het grootste culturele evenement van Hongarije.
Evenement :Juni-Augustus Zomerfestival
Juni-tot en met Augustus het Zomerfestival van Pecs wordt gehouden van de laatste week in juni tot eind augustus. Het veelzijdige programma laat zich niet makkelijk in een paar zinnen samenvatten, maar varieert van loodzware opera tot ludiek straattheater. Veel folklore ook, waarbij een aparte plaats is ingeruimd voor de Kroatische en Duitse minderheid in Hongarije. Gedurende het zomerfestival wordt in de weekends op het Domplein een grote ambachtenmarkt gehouden.
Evenement :Naamdag
Naamdag dit is van oorsprong een religieus feest ter ere van de heilige die deze naam tijdens zijn of haar leven droeg. De naamdagen vallen op de dag waarop die betreffende heilige gestorven is. Een bekend voorbeeld is SintNicolaas. Hij stierf op 6 december in het jaar 342. Iedere Hongaar die zijn naam draagt, viert op deze dag zijn of haar naamdag. Daar alle Hongaren een Orthodoxe naam krijgen bij de doop; hebben ze dus allemaal een eigen naamdag. Dit gebruik is afkomstig van het Rooms-katholieke geloof. De naamdag wordt gevierd met bloemen, kleine cadeaus, gebak, drank, familie en goede vrienden. Maar het wordt net niet zo uitbundig gevierd als een Nederlandse verjaardag. Als je meerdere naamdagen hebt dan vier je die naamdag die het dichtst bij je eigen verjaardag ligt. De verjaardag wordt in kleine kring binnen de familie gevierd.
Evenement :Pasen
Het is een typisch Hongaars volksgebruik op paasmaandag vrouwen en meisjes te 'begieten', opdat ze zullen opbloeien. In dorpen gebruikten de mannen vroegervolle emmers water, maar tegenwoordig nemen ze genoegen met eau de cologne.Volgens de traditie krijgen de vrouwen na hun besprenkeling paaseieren cadeau.
Evenement :Sinterklaas
6 december Sinterklaas in Hongarije heet Mikula's (Mikoelaasj). Hij wordt ook wel te'lapo' (Teelapoo = vadertje winter) genoemd en hij komt uit lapland. Hij heeft geen zwarte pieten om zich heen om hem te helpen maar een klein duivel, Krampusz.Een echte Krampusz is voor kleine kinderen zo eng, dat je hem eigenlijk maar heel zelden ziet een man met een enorm houten duivelsmasker op. Hij wordt vaak vervangen door kinderen met hoorntjes.
Evenement :Vasten
25-26 december in heel Oost-Europa vasten mensen de dag voor kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner 1 stoel vrijgelaten voor het kerstkind. Op kerstavond leggen engeltjes de cadeautjes oningepakt onder de boom. In Hongarije dragen als engelen of herders verklede kinderen een kribbe van huis tot huis en beelden taferelen uit van het bijbelse verhaal. Kellemes Karacsonyi unnepeket es Boldog Uj Evet!

Hongarije Toeristisch
Hongarije is onder andere bekend vanwege de vele warmwaterbronnen, kuuroorden, dorpjes, vruchtbare laagvlaktes, de Donau rivier en een veelbewogen geschiedenis. Siofok aan het Balatonmeer is daarnaast een ideale plek voor een betaalbare zonvakantie in Hongarije. De vele watersportmogelijkheden en morderne discotheken in Siofok trekken veel jongeren naar dit gebied.
Paardrijden in Hongarije
Hongarije en paarden gaan goed samen. Hongarije is een van de weinige plaatsen in de wereld waar u paard kunt rijden of een rijtuig zo vrij als de mensen deden in het verleden. Vandaag de dag zijn er veel verschillende maneges vlakbij Budapest en op het platteland waar de gasten unnen genieten van het paardrijden onder begeleiding of met excursies, die vaak samen gaan met paardenshows en goedkope accommodaties in de stijl van het platteland.
Watersport  in Hongarije
De Hongaarse meren en rivieren bieden watersporters ruime mogelijkheden voor een geslaagde vakantie. Langs het Balatonmeer worden zeilboten, surfplanken en waterski's verhuurd. De Donau heeft zijn blauwe onschuld allang verloren en het is dan ook sterk af te raden erin te zwemmen. Dat geldt ook voor de kanalen die in verbinding staan met de Donau.
Wandelen  in Hongarije
Ideale wandelgebieden zijn het Balaton felvidek die het landschap op de noordelijke oever van het Balatonmeer bepaalt, en het zich daarachter verheffende dichtbeboste Bakony-gebergte.
Fietsen in Hongarije
De laatste jaren is Hongarije als fietsvakantieland sterk in populariteit gestegen. In het overvolle West-Europa ben je als fietser vaak je leven niet zeker, terwijl het in de Midden-Donauvlakte op de landwegen nog rustig is. Onderweg eten en drinken is goedkoop.
Wintersport in Hongarije
Het Hongaarse wintersportgebied bij uitstek is het Bukkgebergte in het noordoosten, ten westen van Miskolc. Er kan geskied worden in Bankuti op de 968 meter hoge Balvan, en in Dobogoko, een magistraal berggebied. Ook in het grensgebied met Oostenrijk kan geskied worden.
Kuren  in Hongarije
Thermale baden Hongarije telt meer dan duizend heilbronnen. De rondom de bronnen ontstane Korperkultur heeft zich in de loop der eeuwen vertaald in bad- en kuuroorden en later kuurhotels.
Boedapest ontdekken
Voor sommigen is het liefde op het eerste gezicht, anderen gaan pas na een wat langere kennismaking van Boedapest houden. Maar iedereen is het er over eens dat Boedapest een van de mooist gelegen steden ter wereld is. Deze grote metropool van twee miljoen inwoners wordt door de Donau in tweeen gedeeld: aan de ene kant ligt het heuvelachtige Boeda en aan de andere kant het vlakke Pest. Het panorama van de Donau-oevers is door de UNESCO op haar werelderfgoedlijst geplaatst. Als je in de avonduren de verlichte stad ziet, begrijp je meteen waarom.
Het Balatonmeer
Dit langwerpige meer is een van de grootste in Europa. Het wordt vaak 'de speeltuin van de natie' genoemd. Balaton is verdeeld in de zuidkust, een lang stuk met hoge hotels en kleine stranden, en de noordelijke kust, die meer historische steden en bezienswaardigheden, bergtochten en betere wijnen te bieden heeft.

Reizen naar Hongarije
Vliegen naar Hongarije   
Malev Hongaarse Luchtvaartmaatschappijen, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt van Budapest naar de VS en naar meer dan 30 Europese landen. Het heeft ook Mediterrane diensten van/naar Cairo, Larnaca en Tel Aviv.
Treinreizen naar Hongarije
Hongarije is aan alle zeven naburige landen door weg en spoor aangesloten. Volanbusz vervoert regelmatige naar ongeveer 18 verschillende Europese landen, terwijl Magyar Allamvasutak (MAV) uitdrukkelijke spoorwegdiensten heeft die als ver als Londen, Stockholm, St Petersburg,Istanboel en Rome lopen.
Per motor en auto Hongarije ontdekken
Automobilisten kunnen tussen ongeveer 60 grensovergangen in het land kiezen, hoewel 15 beperkt zijn voor burgers van Hongarije en de naburige landen. Andere mogelijkheden u kan ook over de grens lopen of fietsen (vele grensbewakers keuren dit, vooral in Roemenie, Servië en Kroatië af.

Reizen in Hongarije
Busvervoer in Hongarije   
Volan heeft gele bussen die mensen vervoeren tussen naburige steden en dropen en geel-en-rode lange-afstandsbussen naar verafgelegen kleinere gemeenschappen.
Treinvervoer in Hongarije  
De rail diensten, eigendom van MAV, zijn minder uitgebreid. Er zijn ook een aantal smallere treinen, die door bosrijke en heuvelachtige gebieden rijden.
Veerboot vervoer in Hongarije
Veerdiensten varen op het Balatonmeer, de Donau tussen Budapest en Esztergom en de Tisza Rivier, maar deze zijn over het algemeen warm-weer plezier-reizen in plaats van echte vervoersmiddelen.
Vliegen in Hongarije 
Er worden geen momenteel geen binnenlandse vluchten in Hongarije aangeboden, hoewel er wel enkele routes gepland zijn.
Met de auto Hongarije ontdekken
Belangrijke internationale autoverhuur bureaus hebben kantoren in Budapest en er zijn plaatselijke bedrijven in het land, maar rekenen hierbij niet op dat er korting kan worden gegeven.Automobilisten kunnen goed in Boedapest rijden, er is ruim verkrijgbare brandstof en er zijn tankstations die dag en nacht geopend zijn.
Openbaar vervoer in Hongarije 
In de steden en dorpen van Hongarije zijn goed ontwikkeld en er rijden bussen en trolleybussen, evenals trams in Budapest, Debrecen, Szeged en Miskolc. Boedapest heeft ook een ondergrondse metro.
Taxivervoer in Hongarije 
Taxi's zijn er in overvloed en, indien u de juiste prijs niet altijd het geval in Budapest  moet betalen, heel redelijk geprijsd.

Accommodaties  in Hongarije
In Hongarije zult u allerlei verschillende accommodaties vinden waarin gastvrijheid en vriendelijkheid centraal staan. Naast de gebruikelijke hotels, vindt u in Hongarije ook toeristische jeugdherbergen wat 4 persoon kamers met basisfaciliteiten zijn. Deze worden geregeld door de Hongaarse Jeugdherberg Vereniging.Pensions en bed en breakfasts zijn gemeenschappelijk in Hongarije en over het algemeen heel goedkoop.Er zijn 24 jeugdherbergen in Hongarije en deze worden door de Hongaarse Jeugdherberg Vereniging. De jeugdherbergen in Hongarije zijn heel goedkoop en u zou een bed in een studentenhuis voor onder 7,50 Euro moeten kunnen krijgen.
 

Hongarije Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder