Hongkong

Datum: 28 januari 2007   

15 minuten leestijd

Hongkong Stadsgids

Deze Chinese metropool met overblijfselen uit de tijd van de kolonisatie door de Engelsen is een stad met vele tegenstellingen. Super moderne techniek en Chinese traditie, een grote stad en tegelijkertijd een wereldvreemd dorp, internationale cultuur en eenzame bergen, lawaai en stilte. Men vindt dit alles dicht bij elkaar. Naast de ingang van een chique nachtclub met hightech installaties staat een golfplaten schuurtje waarin een offer van sinaasappels en wierook wordt gebracht aan de god van de deuren, de aarde en de rijkdom. Vlot gekleed personeel rijdt met de gsm in de hand op het kerkhof rond en veegt de graven van zijn voorouders. En net achter de laatste flat begint een subtropisch struikgewas waarin overdag prachtig bontgekleurde vlinders rond fladderen en ’s nachts de krekels tsjirpen. De meest prominente indruk van de stad is haar dynamiek, en de capaciteit om nieuwe plannen en ideeën in een handomdraai te realiseren.

Vliegveld informatie  HongkongHong Kong International Airport
Hong Kong International Airport bevindt zich westelijk van het eiland Lantau en is vanuit Hongkong snel te bereiken via een voorbeeldig uitgebouwd, 34 km lang verkeersnet.

Een voordelig alternatief ten opzichte van de taxi is de Airport Express, die van Hong Kong Island tot aan de luchthaven slechts 23 minuten onderweg is. Hij rijdt in 10 minuten van de luchthaven naar het centraal station, van waaruit gratis shuttlebussen naar diverse hotels rijden.

Adres: Airport Authority Hong Kong, Airport Authority Building, 1 Cheong Yip Road, Lantau, China

Telefoon: + 86 2188 7111

Bezienswaardigheden in Hongkong

De luchthaven en Tsing-Ma-brug
Zelfs “gigantisch” is hier eigenlijk nog een eufemisme. Alleen het grotendeels kunstmatig eiland, dat in plaats van het vroeger onbewoond eiland Chek Lap Kok werd opgespoten ten behoeve van de luchthaven, is op maat van Kowloon gesneden. Het centraal luchthavengebouw is 1,27 km lang. De aansluiting op het verkeersnet vereiste extreme prestaties van de ingenieurs. Tot de tien individuele projecten behoren de Western Harbour Crossing, de zes rijvakken brede tunnel in het westen en de Tsing-Ma-brug, de grootste hangbrug voor auto– en treinverkeer ter wereld . Met haar spanwijdte van 1.377 m overtreft ze de Golden Gate Bridge van San Francisco. Voor een panoramisch uitzicht op het bouwwerk en informatie over het ontstaan ervan moet u in het Lantau Link Visitors Centre zijn. Ma, di, do, vr 10-17, za, zo 10-18.30 uur. Aan het oostelijk einde van de brug, minibus 309 M vanaf MTR Tsing Yi, uitgang A1 op niveau 1, tijdens het weekeinde is er een speciale pendelbus.

French Mission Building
Het mooiste en grootste oude gebouw in Central District dankt zijn naam aan de Franse zendingspost, die het van 1915 tot 1953 gebruikte. Vandaag is in het rode bakstenen gebouw met de witte koepel Hongkongs hoogste Hof van Beroep ondergebracht. De leeftuid van het gebouw is niet bekend, maar het bestond in elk geval reeds rond 1880. In 1917 werd het verbouwd en uitgebreid en kreeg het zijn huidige vorm. Battery Path (boven het oud gebouw van de Bank of China ), MTR Central.

Hong Kong Park
In Hongkongs jongste, grootste en groenste stadspark wandelt men in de schaduw van oude bomen naar de serres met tropische en woestijnklimaten of laat men zich in een reusachtige voliere, waar op boomkruinhoogte een zigzagpad voor de bezoekers doorloopt, omringen door 150 verschillende Zuidoost-Aziatische vogelsoorten. Tot het 10 ha grote domein behoort ook het oude Flagstaff House met zijn theemuseum. Vlakbij het bureau van de burgerlijke stand aan de westrand van het park poseren bruidsparen voor hun huwelijksfoto’s. Voor een versterking kan men terecht in het terrasrestaurant Park Inn, niet ver van het Flagstaff House. Cotton Tree Drive, MTR Admiralty.

Hong Kong Cultural Centre
Het zalmkleurig betegeld cultureel centrum vormt sinds 1989 de markante zuidpunt van Kowloon. Met een concertzaal (2.100 zitplaatsen), een theaterzaal (1.750 zitplaatsen), een studiotheater, een enorme foyer en het pas in 1991 voltooide Hong Kong Museum of Art toont het de nieuwe culturele ambities van de stad. De architectuur gaf aanleiding tot heel wat spot (”skipiste”). Het is op zijn minst verbazend te noemen hoe het vrijwel vensterloos bouwwerk het exquise panorama ignoreert. Salisbury Rd, MTR Tsim Sha Tsui.

Aberdeen Harbour en de drijvende restaurants
Wie de “jonkenstad” in gedachten heeft zoals deze ooit in talloze speelfilms werd vereeuwigd, zal ontgoocheld zijn met het weinige dat daarvan nog is overgebleven. Toch bezit ook het resterend, steeds verder inkrimpend gedeelte zeer zeker nog een flinke dosis Verre-Oosten-exotiek. Een indruk daarvan kunt u zich gratis vormen vanop het water, door een van de kosteloze veren naar de drie drijvende reuzenrestaurants te nemen. Deze met goud beladen monumenten van de Chinese kitsch liggen aan de overkant van de naar Ap Lei Chau leidende brug, tegenover de exclusieve jachtclub en zijn stevig in de bodem verankerd. In grote bassins op het aan de achterzijde gelegen keukenponton wachten eetbare zeedieren tot ze in de kookpot belanden. Wie niets consumeert, valt verder niet op. Indien u een echte sampanboottocht wilt maken, moet u onderhandelen met de dames die u op de oeverpromenade met “sampan, sampan” aanspreken (prijs ong. 60 $ per persoon voor 30 minuten). Bus 70M vanaf MTR Admiralty of bus 70 vanaf Central, telkens tot het eindstation, dan teruggaan tot de voetgangersbrug; aan de promenade bereikt u na enkele stappen naar rechts de aanlegplaats van de restaurantveren.

Tempel van de Tienduizend Boeddha’s
Deze uit meerdere zalen en een pagode bestaande boeddhistische tempel, in 1957 gebouwd in het bos bij Sha Tin, was de curieuste van de stad, tot hij in 1997 gedeeltelijk werd verwoest door een aardverschuiving. Met de steun van giften wordt hij nu beetje bij beetje weer opgebouwd. De Hong Kong Tourist Association kan u meedelen of een bezichtiging al terug mogelijk en zinvol is. Station Sha Tin.

Peak
Zo heet de hele regio rond de hoogste berg (552 m) van het eiland. In de 19de eeuw, toen tropische ziekten in Hongkong nog een probleem waren, gelde de Peak onder de koloniale heersers als enige woongebied waar men een goede kans maakte de zomer te overleven. Tot in 1945 was de nederzetting verboden voor Chinezen. Men moet absoluut de oude kabelspoorbaan, de Peak Tram, nemen om naar boven te rijden. Hierbij begint het plezier reeds met de pendelbus, die vanaf de Star-Ferrysteiger (voor de City Hall) door de kantoortoren van Admiralty naar het dalstation rijdt: hij is gratis en heeft een open bovendek. Op de Peak komt u aan in de Peak Tower, een complex van winkels, restaurants, panoramaterrassen en andere verlokkingen.

Yau Ma Tei
De Tin-Hau-tempel met zijn schaduwrijk voorplein, de jademarkt en de Temple-Street-nachtmarkt zijn de beste bezoekplaatsen in dit interessant stadsdeel

Peak Tram
Hongkongs mooiste verkeersmiddel: twee geklimatiseerde dubbele wagons, elk voortgetrokken door een 1.500 m lange kabel, pendelen tussen het dalstation aan de Garden Road en het 400 m hoog gelegen bergstation, waarbij ze een hoogteverschil van 367 m overwinnen. Eventuele angst- en zenuwprikkels zijn ongegrond: sinds de ingebruikneming in 1888 gebeurde nog niet zijn ongeval.

Star Ferry
De min of meer ronde veerboten pendelen sinds 1898 tussen Tsim Sha Tsui en Central. Voor de Hongkongers is dit een stukje van het alledaagse leven, voor de toeristen een heuse belevenis.

Musea in Hongkong

Flagstaff House Museum of Tea Ware
In het Flagstaff House, het oudste koloniale gebouw van de stad, toont Hongkongs sympathiekste museum historisch theeservies in alle mogelijke variaties en met veel curiositeiten. Bovendien krijgt men via de grote kleurenfoto’s, historische illustraties en teksten inzicht in de ontwikkeling van de Chinese theecultuur. Men heeft niet altijd gewoon wat theebladeren in een kan met water gedaan, zoals vandaag! Helemaal in de stijl van het Flagstaff House en aan de buitenzijde er nauwelijks van te onderscheiden, is het slechts enkele stappen verderop gelegen, nieuwe gebouw van de K.S. Lo Gallery. De bovenverdieping herbergt een door de mecenas Lo verzamelde kleine collectie porselein en zegels. Beide musea di-zo 10 tot 17 uur, entree gratis. In het Hong Kong Park, MTR Admiralty.

Hong Kong Museum of Art
Dit nieuw gebouw aan de zuidpunt van Kowloon toont Hongkongs culturele ambities. Welgestelde verzamelaars schonken het museum een groot aantal meesterwerken uit de klassieke Chinese kunst. Hiertoe behoren vooral inktschilderijen en kalligrafie, maar ook sculpturen, lakwaren, jade, brons, keramiek en textielkunst. Verder worden op een gedeelte van het 588 vierkante meter grote expositieoppervlak de interessante artistieke producties van hedendaagse Hongkongse kunstenaars getoond. Ma-wo, vr, za 10-18, zo 13-18 uur, entree 10 $, wo gratis, MTR Tsim Sha Tsui.

Hong Kong Museum of History
Sinds de verhuizing vanuit de oude wijk naar het Kowloon Park zijn de collecties nog niet terug opgesteld. Momenteel zijn hier vooral speciale tentoonstellingen te bezichtigen. Ma tot do, za 10-20 uur, zo 13-20 uur. 100 Chatham Rd South.

Hong Kong Space Museum
Hier worden astronomie, zonneonderzoek en ruimtevaart op verstaanbare wijze uit de doeken gedaan, vooral voor kinderen en jongeren. Hoofdattractie is het planetarium. Ma, wo-vr 13-21, za, zo 10-21 uur, entree 10 $, wo gratis, planetarium 32 $. Salisbury Rd, MTR Tsim Sha Tsui

Sam Tung Uk Museum

Het versterkte clandorp uit 1786 was bewoond tot 1980 en werd dan heringericht als openluchtmuseum. Het is amper te geloven dat op het slechts 2000 m2 grote, rechthoekige domein ooit tot 300 mensen hebben gewoond. Tegenwoordig zijn hier de vroegere vooroudertempel alsook historische meubels en huisraad te zien. Wo-ma 9-17 uur, entree gratis. Kwu Uk Lane, Tsuen Wan, MTR Tsuen Wan (uitgang B)

University Museum
Ooit de didactische kunsthistorische verzameling van het Hong Kong University, toont het museum bijzonder trots ’s werelds grootste collectie nestoriaanse bronzen kruisen uit de Yuan-tijd (1271-1367). Een waar genot is de keramiekverzameling: zelden krijgt men een zo geconcentreerd overzicht van de stijlontwikkelingen in de 3000 jaar lange Chinese geschiedenis. Erg mooi zijn ook de Oud-Chinese bronze vazen. De tentoongestelde stukken moeten af en toe plaats ruimen voor speciale exposities. Ma tot do, za 9.30-18, zo 13.30-17.30 uur, entree gratis. 94 Bonham Rd., bus 3B vanaf Jardine House.

Restaurants in Hongkong

Dim Sum
De naam verraadt al met welke lekkernijen men hier gasten aantrekt, maar vertelt er niet bij hoe verfijnd deze wel zijn, dat men ze kan bestellen uit een Engelse kaart met foto’s en welke nostalgische sfeer het hout, de ventilatoren en de oude plakaten creeren in dit 14 tafels grote theehuis. ’s Middags het mooist, maar op zondag zijn er lange wachttijden! ’s Avonds een categorie duurder. Elke dag open 11-16.45, 18-22.30 uur. 63 Sing Wo Rd (tram tot eindstation Happy-Valley), tel. +852 28 34 88 93

Luk Yu
Kantonees. Deze meerdere verdiepingen tellende zaak, genoemd naar de beschermheilige van de thee, werd geopend in 1933 en is met zijn interieur een levend monument. Ook enkele van de strenge kelners schijnen nog uit de begindagen te stammen. De sfeer is het mooiste ’s morgens of ’s middags bij een kop thee met dim sum. Er worden geen creditcards aanvaard! Elke dag 7-22, dim sum tot 17 uur. 24-26 Stanley St, tel. +852 25 23 54 63

Red Pepper
Sichuan-keuken. Oud familiebedrijf. Ideaal voor traditionele Sichuan-schotels zoals blokjes kippenvlees met chili en aardnoten of vis in zoetzure saus. Dagelijks open 11.30-24 uur. 7 Lan Fong Rd, tel. +852 25 77 38 11

Steam and Stew Inn
Deze populaire zaak geeft een eerder sobere indruk, maar wat sterk op Kantonese huismanskost lijkt, smaakt hier zo vers dat het net is alsof de groententuin zich onmiddellijk achter het huis bevindt – gegarandeerd zonder glutamaat! Ideaal voor twee tot drie personen: het 4-gangenmenu. Dagelijks open 11.30-14.30, 17.30-23.30 uur. 21-23 Tai Wong St East, tel. +852 25 29 39 13

Taiwan Beef Noodle
Nog zo’n goedkope nostalgische gelegenheid, maar met een verfijndere meubilering. Er zijn ook andere dingen dan noedels met rundvlees te verkrijgen. Elke dag open 11-24 uur. 78 Canton Rd, tel. +852 29 26 30 8

Dai Pai Dong
Dai pai dong, dat zijn de rijdende snacktentjes die ooit overal te zien waren. De zaak serveert wat men in deze tentjes kon krijgen: goedkope huismanskost. De gasten zitten aan robuuste houten tafels onder een muurschildering van nachtelijk Hongkong. Voordeel tegenover de echte dai pai dongs: de zaak is geklimatiseerd en er is een Engelse kaart. Ma-za 7.30-24 uur, zo 8.30-24 uur. 70 Canton Rd, tel. +852 23 17 77 28, ook 128 Queen’s Rd Central, tel. +852 28 51 63 89 en andere filialen

Sichuan Garden
Zowel de pikante Sichuan-spijzen – die hier allemaal in gemilderde Kantonese versie op tafel komen – als de boven kamferhout en theebladeren gerookte eend smaken verrukkelijk. Het huis heeft een aangename, luchtige sfeer en geeft uitzicht op de lichte binnenplaats. Elke dag 11.30-15, 17.30-24 uur. The Mall, Pacific Place, 88 Queensway, tel. +852 28 45 84 33

Peak Lookout
Hongkong’s mooiste restaurant ligt verstopt net tegenover de Peak Tower achter een veelheid aan groen. De ster der sterren schittert vanwege de veelzijdige Pan-Aziatische keuken maar vooral ook vanwege de ongeëvenaarde ambiance van dit oude gebouw uit de koloniaanse tijd. Er is een veranda en een tuin met palmbonen. Ondanks al deze extra’s is het restaurant absoluut niet duur. 121 Peak Rd, tel. 28 49 10 00

M at the Fringe
Creatieve mediterrane keuken van Portugal tot Turkije. De halfelliptische, warm gekleurde eetruimte in het oud koloniaal gebouw van de “Fringe”-cultuurclub straalt een sfeer van luxueuze boheme uit. De merkwaardige zitmeubels doen denken aan een kruising tussen een fauteuil en een cello. Ma-za 12-14.30, 19-22.30 uur (vanaf 22 uur alleen nog desserts). 2 Lower Albert Rd, tel. +852 28 77 40 00

Spices
Zuidoos-Aziatisch van mild tot heet. Ruim interieur, terras met zicht op zee. Goedkoop middageten. Dagelijks 10.30-23, lunch 12-15 uur. 109 Repulse Bay Rd, Repulse Bay, tel. +852 28 12 27 11

Uitgaan in Hongkong

China Town
In zwart, rood en goud is hier een grappige, ironische bar ambiance ontstaan met een felgekleurde Mao als blikvanger. Pinda’s zijn gratis! 78-82 Jaffe Rd.

China Town
Rechts speelt de muziek, links wordt gegeten. Boven de bar in het midden kijkt een opvallende Mao neer op de drukte, die zich tot op de straat uitstrekt. De nieuwe trendy bar van Wan Chai in zwart-rood-goude kleuren. 78-82 Jaffe Rd.

Post 97
Ernstig of geflipt: ook “na 1997″ voelt iedereen zich goed in het populairste cafe-restaurant van Lan Kwai Fong. Nr. 9-11.

Sky Lounge
Bijzonder mooi om een dag te laten eindigen bij een heerlijke cocktail en nog een keer te genieten van het panorama van de haven. De “heenreis” in de glazen lift is op zich al een genoegen. Vanaf 20.30 uur, consumptie min. 128 $, 18/F, Sheraton Hotel, 20 Nathan Rd.

The White Stag
Het “Witte Hert“ is het alternatief voor de bar bezoekers die het lawaai willen mijden en die niet willen schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. 54-62 Lockhart Rd.

Club Bboss
De grootste en beroemdste hostessenclub van Hongkong. Dit luxeproduct van het plaatselijk nachtleven dankt zijn bestaan aan de Chinese courtisanetraditie en de rekeningen van internationale zakenlui die wat graag extra onkosten willen inbrengen. De kenmerken: luxueus interieur met dansvloeren, bands, floorshows, bars en karaoke, mooie, welopgevoede gezelschapsdames waarmee men kan babbelen, drinken en dansen. Maar opgelet: elk kwartiertje tikt de rekening aan; dat loopt al snel op tot in de duizenden. De Club Bboss (spreek uit Biboss) stelt op een oppervlakte van 6.500 vierkante meter (bijna een voetbalveld) meer dan 1.000 firstclass hostessen (waarvan er telkens 400 van dienst zijn); een elektrische cabrio rijdt gasten langs een fonkelende straat. Meerdere bands spelen ten dans; voor de shows werd een draaipodium geinstalleerd. Een waanzinnige plek met dito prijzen. Consumptie min. 350 $, vanaf 21 uur 400 $. Dagelijks vanaf 13 uur, New Mandarin Plaza, 14 Science Museum Rd.

Ricky’s Cafe
Humphrey Bogarts zaak was weliswaar de grote inspiratiebron voor “Casablanca”, maar hier worden actuele discohits gespeeld voor een publiek van twintigers. 59 Kimberly Rd.

Academy for Performing Arts en Arts Centre
De twee naast elkaar liggende huizen bepalen met hun veelzijdig aanbod van theater, film, tentoonstellingen en concerten het grootste deel van het Hongkongs cultureel leven. In het Arts Centre is ook het Goethe-instituut ondergebracht. Academy: 1 Gloucester Rd, tel. +852 25 84 85 00; Arts Centre: 2 Harbour Rd, tel. +852 25 82 02 00.

Fringe Club
Deze levendige culturele vereniging biedt een forum voor actuele en experimentele kunst met theater, performances, muziek, tentoonstellingen en nog veel meer. 2 Lower Albert Rd, tel. +852 25 21 72 51.

Winkelen in Hongkong

Fa Yuen Street
Redelijke prijzen en een sfeer als 20 jaar geleden: T-shirts, huishoudproducten, ondergoed, breigoed, kinderkleding, kousen, tassen, frotte, speelgoed, fruit, kunstmatige bloemen… Overdag tussen Prince Edward Rd en Mong Kok Rd.

Pedder Building
In een van de laatste oude gebouwen van Central District gaan zich op de bovenste verdiepingen (beneden: Shanghai Tang!) veel kleine winkels schuil, gedeeltelijk met een rechtstreekse verkoop af fabriek. 12 Pedder St.

Silk Road
Zo noemt de derde verdieping van de winkelpassage van het Omni the Hongkong Hotel zich met haar 24 antiek- en kunstzaken. Toegang ook vanuit Ocean Terminal.

Swindon Book Co.
Grootste Engelse boekhandel in de stad met veel China- en Hongkong-titels. 13-15 Lock Rd.

Joyce
Echte luxe: acht kruiselings tegenover elkaar liggende tussenverdiepingen vol excentrieke mode (vooral voor dames) plus een cosmetca-afdeling. Bazin Joyce Ma brengt van haar inkoopreizen rondom de wereld het chicste dat ze kan vinden mee. Men merkt het ook aan de prijzen. 23 Nathan Rd.

Lane Crawford
Luxewarenhuis met internationale mode (ook juwelen). 64-70 Queen’s Rd Central; Pacific Place, 88 Queensway; Shop 100, Ocean Terminal.

Lock Cha Tea Shop
Vlakbij Cat Street. 288-290 Queen’s Rd Central. Filiaal in het Museum of Tea Ware, Hong Kong Park. Ook erg de moeite waard en ingesteld op buitenlandse klanten is de Fook Ming Tong Tea Shop, 124 Ocean Terminal

The Lanes

Twee steegjes zoals men ze middenin Central niet zou vermoeden – stalletjes met handtassen, kleding,modieuze sieraden, stoffen en andere prullen aan billijke prijzen, tenminste als u naar behoren weet af te pingelen. Overdag, Li Yuen St East & West.

Jademarkt
Meer dan 400 kleinhandelaars spreiden in de schaduw van de stadssnelweg een caleidoscoop van Chinees jadewerk tentoon. Laat u als leek echter niets aansmeren. Elke dag 10-18 uur. Hoek Kansu St/Reclamation St.

The Opal Mine
Verbazingwekkende winkel met een nagebootste opaalmijn en overweldigend aanbod. 92 Nathan Rd.

Hongkong Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder