Ierland

Datum: 30 januari 2007   

15 minuten leestijd

Ierland  Reisinformatie
Ierland is een eiland in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 80 km van de Britse kust ten westen van de Ierse zee. Het eiland is van de noord- tot de zuidkust ongeveer 500km lang en van de oost- tot de westkust 300 km breed. Ierland heeft een ruige kustlijn waar rotswanden, heuvels en bergen elkaar afwisselen. Het midden van Ierland is redelijk vlak en bestaat voornamelijk uit landbouwgebieden.De Kelten, de Iron Warriors vanuit Oost-Europa zijn rond 300 voor Christus Ierland binnen getrokken. Zij hebben meer dan 1000 jaar het land geregeerd en hebben hun cultuur en taal achtergelaten. Vandaag de dag is deze cultuur nog steeds in Ierland aanwezig. Vikingen zijn in de 9de eeuw het land ingetrokken en hebben daar families opgericht met de lokale bevolking. In de 10de eeuw hebben de Vikingen Dublin gebouwd, dat in de tijd van de Vikingen maar een klein Viking-koninkrijk was. De Engelsen arriveerden gelijk met de Noormannen in 1169. Zij namen met gemak Westford en Dublin van de Vikingen over
. Hoewel Engels de eerste taal is van de Ieren, wordt deze taal met een vrolijk en vloeiend ritme gesproken. De Ierse zinsopbouw is anders dan de Engelse zinsopbouw. In grote delen van west en zuid-Ierland is Iers de hoofdtaal. De Republiek Ierland heeft zichzelf uitgeroepen tot een tweetalig land. Alle belangrijke documenten en wegwijzers zijn zowel in het Engels als in het Iers geschreven.Dublin is de hoofdstad van Ierland. Dit is een kleurrijke stad met mooie gebouwen, literaire geschiedenis en vele uitnodigende pubs. De gehele stad heeft een vriendelijke uitstraling. Een van de bezienswaardigheden van Dublin is haar kasteel. De stad wordt in tweeen gesplitst door de rivier Liffey. Cork-stad is de tweede grote stad van de Ierse Republiek. Het is een levendige stad met een vele pubs. Het stadscenturm is uniek door de ligging op een eiland tussen de twee kanalen van de Lee rivier. De drie Aran eilanden, Inishmor, Inishmaan en Inisheer, zijn lang en uitgestrekte en bestaan uit een laag kalksteenachtig maanlandschap van een zeldzame schoonheid. Hier zijn verschillende overblijfselen uit de periode van voor en na Christus te vinden. De droge en wilde regio ten noordwesten van Galway-stad staat bekend als Connemare. Dit gebied is een lappendeken van moerassen, verlaten valleien, bergen en meren. De Zuidwestkust staat bekend om het tropisch micro-klimaat, er groeien hier zelfs palmbomen. Mogelijke activiteiten in Ierland zijn wandelen, bergbeklimmen, fietsen, vissen, surfen, duiken en zuilen.

Ierland Links
 Ierland.reisstart.nl
 Ierland.reisforum.nl

Gratis uw website over Ierland op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in Ierland
Flora in Ierland
Aangezien Ierland al vroeg in de geschiedenis los raakte van het continent, hebben flora en fauna zich moeizaam kunnen ontwikkelen en konden nieuwe soorten het eiland moeilijk bereiken. De groene kleur van het unieke Ierse landschap is mede te danken aan de grote hoeveelheid regen die er valt. De bossen aan de oostkust en in de Wicklow Bergen zijn klein in omvang; ze bestaan hoofdzakelijk uit eiken en berken. In het milde zuiden gedijen uitheemse Noord-Amerikaanse plantensoorten, waaronder veel groen blijvende planten als rododendrons.
Fauna van Ierland
Groot wild is in Ierland zeldzaam; in het zuiden leven slechts enkele kleine populaties edelherten en reeen. In het centrum van Ierland liggen vele meren waar heel wat vissen te vinden zijn.
Nationale parken Ierland
Ierland
heeft vijf nationale parken en elf zogenaamde forest parks. Men kan hier recreeren en overnachten in eenvoudige houten bungalows. In alle parken zijn wandel- en ruiterpaden aangelegd.

Klimaat van Ierland
Het klimaat van Ierland wordt beinvloed door het relatief warme water uit de Golf Stroom en de wind uit het zuidwesten van de Atlantische Oceaan. De temperatuur daalt alleen gedurende de winter tot onder het vriespunt. Toch is sneeuw in Ierland zeldzaam. De gemiddelde temperatuur in de winter varieert van 4 tot 7 graden Celsius. De zomers zijn niet heet maar comfortabel. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 15 en 17 graden Celsius. De warmste maanden zijn de maanden juli en augustus. Ireland is een land met heel veel regen. De meeste regen valt in de periode van september tot en met juni.

Ireland Cijfers en feiten
Volledige naam Republiek : Ierland en Noord Ierland (gedeelte van Groot Brittannie)
Oppervlakte :84.421 vierkante kilometer (De Republiek Ierland heeft een oppervlakte van 70.282 vierkante kilometer en Noord Ierland heeft een oppervlakte van 14.139 vierkante kilometer)
Inwoners : 5,2 miljoen (3.6 miljoen in de Ierse Republiek, 1.6 in Noord Ierland).
Hoofdstad : Dublin (1,5 miljoen inwoners).
Bevolking : Iers
Talen : Engels, Iers
Overheid : Democratie
Industrie en Producten : Computer software, informatie technologie, etenswaren, bier, textiel, kleding
Belangrijkste handelspartners : EU (voornamelijk Groot Brittannie, Duitsland en Frankrijk), VS

Ierland gewoontes,lokale gebruiken
Keuken van Ierland
Ierse maaltijden worden veelal opgebouwd rondom vlees, voornamelijk rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Ierse broodjes en scones zijn heerlijk. Aardappelen worden in vele vormen in veel gerechten gebruikt. Een gevulde pannenkoek, Boxty, behoord ook tot een van de traditionele gerechten van Ierland. Guiness is een van de vele beroemde Ierse biersoorten. Wanneer men whisky wil bestellen, vraag dan niet om een Scotch maar om een bepaald merk.
Omgangsvormen in Ierland
Het familie leven is zeer belangrijk in Ierland. Families leven veelal dichtbij elkaar. De Ieren houden er van om regelmatig samen te komen met vrienden en familie in een van de vele pubs, clubs, restaurants of gewoon thuis begroeten wanneer men iemand ontmoet is het de gewoonte om elkaar hand te schudden. Iemand op zijn of haar wang zoenen is overgewaaid vanuit het vasteland van Europa en komt onder vrienden steeds vaker voor.
Roken in Ierland
Het roken van sigaretten wordt over het algemeen getolereerd behalve in openbaar vervoer en in openbare gebouwen.
Fooien in  Ierland
Het is normaal om een fooi te geven in Ierland. Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk. Veel hotels en restaurants berekenen standaard servicekosten van tien tot vijftien procent, dit staat op de menukaart aangeven. Tegenwoordig is het gebruikelijk om standaard een of twee Ierse ponden als fooi te geven. In pubs hoeft men geen fooi te geven tenzij men tafelservice krijgt. Dan is een fooi van 50 pence aan te raden.

Religie in Ierland

In de Ierse republiek is 95 procent van de bevolking Rooms Katholiek en 3,4 procent Protestant. In Noord Ierland is 60 procent Protestant en 40 procent Rooms Katholiek.

Ierland evenementen en culturele attracties
Evenement :St. Patrick's day
17 maartSt. Patrick's day evenementen en optochten worden in alle grote steden gehouden.
Evenement :Dublin Film Festival
eind maart – begin april Dublin Film Festival
Evenement :Galway Arts festival
eind juli Galway Arts festival
Evenement :Belfast Film Festival
Maart/april het Belfast Film Festival brengt een hele reeks internationale cinema en wereldberoemde regisseurs naar Belfast, alsook een reeks premièrevoorstellingen, klassiekers en cinema in de Ierse taal.
Evenement :Titanic Made in Belfast
April het Titanic Festival viert de verjaardag van de constructie van de Titanic in Belfast. Tijdens het festival vinden talrijke tentoonstellingen, lezingen van internationale Titanic-deskundigen, alsook kunst, drama, film, vertellingen en zowel wandel- als busexcursies plaats.
Evenement :Belfast Marathon
Eerste maandag in Mei de Belfast City Marathon wordt elk jaar steeds groter. Meer dan 10.000 mensen nemen deel aan ofwel de Marathon of de verwante Fun Run, Team Relay en wandeling.
Evenement :The Cathedral Quarter Arts Festival
Mei het Cathedral Quarter Arts Festival keert elk jaar in mei terug met een greep uit de meest opwindende kunsten op het scherp van de snede, van overal ter wereld, met het beste op het gebied van muziek, komedie, theater, literatuur, film, traditionele kunsten, circus en visuele kunsten..
Evenement :The Balmoral Show
Mei drie schitterende dagen vol opwinding, prijzen uitrijking voor dieren en plezier voor het gezin, met topattracties, International Show Jumping, gezinsanimatie, scheren van schapen en live bandjes. U krijgt het beste van het Noord-Ierse vee te zien, dat concurreert om de prestigieuze prijzen in de ring en van overal in Ierland reist om deel te nemen. Kinderen kunnen een heleboel leuke dingen zien en doen, onder andere spelen met piepjonge dieren op de Kinderboerderij en hun gezicht laten beschilderen.
Evenement :Lord Mayor’s Show
Mei de Lord Mayor’s Show bestaat uit live muzikaal amusement, plaatselijke carnavalgroepen en ondernemingen in een feestelijke parade van kleur doorheen het stadscentrum van Belfast, hetgeen een fantastische en feestelijke sfeer in het hart van Belfast oplevert.
Evenement :Twelfth of July Parades
12 juli is de dag waarop de Orange Order de overwinning van William III (King Billy) tijdens de Battle of the Boyne viert, één van de meest opmerkelijke veldslagen in de Ierse geschiedenis. Ga om 10.30u naar de City hall om de Belfast Lodges en de bands die voorbij marcheren met hun geverfde, zijden vaandels te bekijken.
Evenement :Opera in the Park
Juli live muzieklink met het Royal Opera House London op grote schermen in de Botanische tuinen.
Evenement :International Rose Week
Juli bezoek de wereldberoemde rozentuin in het Sir Thomas and Lady Dixon Park tijdens de rozenweek en bekijk meer dan 45.000 tentoongestelde rozen. Er vindt tijdens de Rozenweek een volledig evenementenprogramma plaats en dit omvat activiteiten als wedstrijden in de rozentuin, muziek, demonstraties, kinderanimatie en veel meer.
Evenement :Feile an Phobail
Augustus Feile an Phobail West Belfast is het grootste lokale kunstenfestival in Europa en is werkelijk een Festival van het volk. Féile is de voorbije jaren enorm gegroeid en wordt nu erkend als één van de grootste lokale festivals in Europa. Ons evenementenprogramma hanteert de hoogste standaarden voor kwaliteitsamusement.
Evenement : Last Night of the Proms
September klassieke muziek die wordt uitgezonden vanuit City Hall naar het VK en gekoppeld wordt aan evenementen in het VK.
Evenement : Garden Gourmet
September een feest van bloemen, eten en drinken in de Botanische tuinen
Evenement : Halloween Week
Laatste week van oktober rondleidingen op de Friars Bush & Clifton Street kerkhoven, stadscentrum spooktochten, City Hall spooktochten & Halloween vertellingen.
Evenement : Belfast Festival at Queen's
Eind oktober/begin november dit is Ierlands grootste kunstenfestival en vormt al 41 jaar lang het hoogtepunt op de culturele kalender van Belfast. Vrolijk de herfst op met het allerbeste uit de internationale en lokale wereld voor theater, dans, visuele kunsten, muziek en komedie. Het Festival is uitgegroeid tot het grootste kunstenfestival van Ierland, dat een brede reeks stadsgebouwen als het Waterfront Hall, Grand Opera House, Ormeau Baths Gallery en het Lyric Theatre, alsook kunstencentra, gemeenschapsgebouwen, pubs en hotels mee betrekt.
Evenement : Christmas Lights Switch-on
Einde van november het aansteken van de feestelijke verlichting in City Hall
Evenement : The Belfast Indoor International Horse Show
November/begin december eerste klas ruiterkunst, adembenemende jumping en ’s werelds grootste namen in de sport nemen u mee op een roetsjbaanachtige rit vol spanning, die evenementen als de Puissance en Grand Prix omvat.
Evenement : Cinemagic World Screen Festival for Young People
World Screen Festival for Young People Cinemagic, het World Screen Festival for Young People, werd een rolmodel, dat jonge mensen de toegang verleent tot de film- en televisie-industrie.
Evenement : Lamplight Procession
Begin december een kerstliederenprocessie van St Anne’s Cathedral naar City Hall. Deze processie wordt verlicht met lantaarns van St Anne’s Cathedral naar City Hall, onder leiding van de Lord Mayor, Monsignor Toner & Dean Houston McKelvey
Evenement : St George’s Christmas Fair and Market
Midden december het Belfast Craft Village, dat het grootste en meest gevarieerde handwerkevenement in Noord-Ierland is, komt naar de authentieke omgeving van de gerestaureerde Victoriaanse St. George's Market in het stadscentrum van Belfast.

Ierland Toeristisch
Ierland is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Het land kent vijf internationaal erkende Nationale Parken. Er zijn verschillende activiteiten die men in de prachtige Ierse natuur kan doen waaronder vissen, fietsen, paardrijden en wandelen. Ierland is ook een belangrijke bestemming voor cultuur en geschiedenisliefhebbers. Overal vindt men kastelen, huizen en monumenten. Sommige van deze gebouwen zijn zelfs ouder dan de pyramides. In Ierland vormt het verleden een onderdeel van het heden.
Wandelen in Ierland
Wandelen is een goede manier om Ierland te verkennen. Ierland heeft meer dan 3000 km aan wandelpaden. Veel van deze paden zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Deze paden varieren van smalle paden langs rivieren en kanalen tot bergpaden. Wandelroutes kunnen verhuurd of gekocht worden.
Bergbeklimmen in Ierland
Er zijn verschillende goede mogelijkheden om bergen te beklimmen. Voornamelijk de berg Gabriel (407m) op het schiereiland Mizen Head, Hungry Hill (686m) op het schiereiland Beara en Croagh Patrick (763m) net buiten Wesport zijn goede bergen om te beklimmen.
Vissen in Ierland
Ierland biedt veel gelegenheid voor sportvissers. Zalm, forel en zeeforel zijn vissen die een ereplaats bekleden in de Ierse sportvissers cultuur. Ook de zeehengelsport is goed vertegenwoordigd in Ierland aangezien de Ierse kust een van de helderste en schoonste zeeen heeft van Europa. Het is ook mogelijk om te vissen in zoetwater.
Watersporten in Ierland
Ierland biedt vele mogelijkheden voor verschillende soorten watersporten. Surfen kan men het beste doen in Easkey, in het westen van County Sligo. De gehele westkust biedt een van de beste mogelijkheden voor diepzeeduiken van Europa. Zeilen is ook mogelijk in Ierland.
Cultuur snuiven in Ierland
Overblijfselen Met name in de steden Galway, Cork, Kerry en Waterford zijn vele culturele overblijfselen. Hier kan men voornamelijk Keltische, overblijfselen te vinden.
Musea In Ierland
Er zijn veel verschillende soorten musea in Ierland. De grootste musea van Dublin zijn het nationaal museum, het Heraldic en het Dublin Civic Museum. In het Heraldic vindt men een collectie van schatten uit het bronzen tijdperk en van latere periodes. In het Heraldic is het mogelijk om Ierse voorvaderen te ontdekken. Het Dublin Civic Museum heeft als hoofd thema de historie van Dublin. Het Dublin writers museum is gesitueerd in een prachtig 18de eeuws gebouw in het noorden van het centrum. De collectie bestaat uit werken en de levensstijl van vele literaire beroemdheden van de laatste 300 jaar uit de stad Dublin.

Reizen naar Ierland
Vliegen naar Ierland  
Verschillende grote Europese luchthavens bieden een directe luchtverbinding met Ierland. Veel bezoekers komen via Engeland naar Ierland. Er zijn verschillende vluchten tussen Dublin en Belfast en de vier luchthavens van Londen. Ook zijn er vluchten mogelijk vanuit andere provincies in Engeland naar Ierland.
Bootreizen naar Ierland
Er zijn verschillende bootverbindingen tussen Ierland en Engeland, ferries varen tussen Dublin en Holyhead, Rossalre, Fishguard en Pembroke in Wales, tussen Belfast en Liverpool en tussen Belfast en Stranraer in Schotland. Er zijn ook bootverbindingen tussen Cork en St. Malo, Cherbourg en Le Havre in Frankrijk.

Reizen in Ierland
Met de auto Ierland ontdekken
De beste manier om Ierland te bezichtigen is met de auto aangezien vele interessante plaatsen niet worden aangedaan door het openbaar vervoer. Het huren van een auto is helaas duur. In Ierland rijden ze net als in Groot Britannie links.
Bus en Treinvervoer in Ierland
De frequentie van de bus- en treindiensten is niet perfect. Tijdens het winterseizoen zijn er veranderingen in het busschema omdat vanaf september het aantal bussen wordt verminderd en er routes uitvallen.
Andere mogelijkheden om in Ierland te reizen
Naast het feit dat men in Ierland heerlijk kan wandelen en rondtrekken,hiking  en fietsen ook een goede manier om Ierland te verkennen. Men dient wel rekening te houden met een slecht wegdek. Toeristenbureaus hebben regionale fietsroutes en helpen u graag bij het plannen van fietstochten; West Cork is een ideaal gebied om te fietsen.

Accommodaties in Ierland
In Ierland zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig, deze variëren van budget tot topklasse hotels. Er zijn ook veel bed and breakfast onderkomens. Dit is een goede manier om met het land en de lokale bevolking in aanraking te komen. Een prijsindicatie per accommodatietype: Budget hotel: US Dollar 10-20, Middenklasse hotel: US Dollar 20-65, Top-end hotel: US Dollar 65 en hoger.

Ierland praktische informatie en links
Visa
Voor inwoners van de EU en de meeste westerse landen is geen visum nodig. Inwoners van Groot Brittannie en Noord Ierland hebben geen paspoort nodig om de republiek te bezoeken.
Tijdsaanduiding in Ierland : GMT (Greenwich Mean Time) min 1 uur
Elektriciteit in Ierland :220V, 50 Hz
Gezondheid in en naar Ierland
Vaccinaties er zijn geen verplichte vaccinaties wanneer men naar Ierland wil reizen. Mogelijke vaccinaties zijn tetanus, poliomyelitis en hepatitis B. Deze zijn niet verplicht. De gezondheidszorg in Ierland is zeer goed. Raadpleeg voor de zekerheid het dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic.
Water en Hygiëne in Ierland
Bezoekers van Ierland, met name wandelaars, moeten uitkijken voor teken. Deze insecten kunnen een ziekte met zich meedragen, neuro borreliosis. De ziekte kan, wanneer deze vroegtijdig ontdekt wordt, goed genezen worden. De ziekte komt echter heel zelden voor.
Gezondheidszorg in Ierland
De gezondheidszorg is goed, maar niet gratis. Ierland heeft een strenge wetgeving wat eet- en drinkwaren betreft. Hierdoor kan men in alle restaurants en zelfs op markten terecht voor voeding met een goede kwaliteit. Het drinkwater in Ierland is van goede kwaliteit. Melk is gepasteuriseerd en goed drinkbaar.
Telefoneren in en naar Ierland
Ierland heeft 1 alarmnummer: 999. Met dit nummer komt men direct in contact met de politie, brandweer of het ziekenhuis. Het internationale toegangsnummer is 353. Wanneer men vanuit Ierland naar het buitenland wil bellen dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien. Wanneer men naar Noord-Ierland wil bellen dient men eerst 08 te draaien. Wanneer men 114 draait kan men hulp krijgen om te bellen van een internationale telefonist(e).
Geldkoers in Ierland
De munteenheid in Ierland is de Euro. Credit cards zoals MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden in Ierland geaccepteerd. Travellers Cheques worden ook geaccepteerd in Ierland. Men kan beter de Pond Sterling als munteenheid in de Traveller cheques opnemen om veranderingen te voorkomen.

Ierland Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder