Ijsland, een paradijs voor avonturiers

Inspiratie door: ReizenZoeken.nl     Datum: 9 oktober 2020   

6 minuten leestijd

Het geïsoleerde koninkrijk Ijsland, gelegen in de dieptes van de Arctische en de Noord-Atlantische oceanen, is een paradijs voor iedere avonturier. Krioelend van prachtige watervallen, hachelijke vulkanen, natuurlijke warmwaterbronnen, zwarte zandstranden, door ijs ingesloten fjorden, en niet te vergeten, het Noorderlicht – door Ijsland reizen is werkelijk een once in a lifetime ervaring.

Het eiland bestaat uit zeven geografische gebieden, elk met verschillende landschappen, klimaat en cultuur, vergelijkbaar in hun unieke Ijslandse grootsheid. Kan je reizen zonder tijdsdruk? Dan is het zeker een aanrader om de 800 mijl lange Ring Road af te reizen en zo Ijsland te ontdekken – vlieg eerst naar Reykjavik en start van daaruit je reis via de Western route. Heb je echter niet zo veel tijd voor dit geweldige avontuur?

Zelfs een korte reis naar Ijsland is absoluut de moeite waard! Reykjavik biedt een overvloed aan leuke daguitstappen, van de Blue Lagoon thermische baden, tot de stranden aan de Zuidkust en de Golden Circle routes, de overvloed aan watervallen, onwezenlijke vulkanische landschappen, en geisers.

Reykjavik Panorama zicht

Reykjavik, jeugdig en levendig

Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, is een zeer contrastrijke omgeving. Het is tegelijkertijd een rustige woonomgeving die toch de pulserende eigenzinnigheid van een internationale stad heeft; ondanks haar rijke geschiedenis blijft het toch een jeugdige en levendige stad. Als epicentrum van de Ijslandse kunstwereld, beschikt de hoofdstad over een rijke, harmonieuze café cultuur, alsook het beruchte nachtleven dat wereldwijd geapprecieerd wordt.

Ondanks haar kleine populatie heeft de Ijslandse bevolking oog voor beeldende kunst. Dit wordt weergegeven door de prachtige kunstwerken die de muren in cafeetjes, kantoren en zelfs kerken versieren. Tijdens een korte wandeling nabij Reykjavik kom je talrijke boeiende kunstgalerijen, zoals onder andere The Culture House, de Nationale Galerij en het Einar Jónsson Museum. Voor echte foodies, gepassioneerd door de buitenlandse gastronomie, biedt deze stad een veelheid aan onderscheidende Ijslandse gerechten.

Als resultaat van de strenge winters en het isolement in Ijsland, varieert de nationale keuken van normale tot extreem bizarre gerechten, zoals onder meer Black Liquorice, gefermenteerde haai (Hakarl), gerookte papegaaiduiker (Lundi), en zelfs kaviaar in een tube! Tot slot wordt Reykjavik terecht de toegangspoort tot Ijsland genoemd, met haar natuurlijke schoonheid, kan je eenvoudig het strand van Nautholsvik bezoeken, één van de enige stranden op het eiland met aangename temperaturen waarin je kan zwemmen, Raudholar (pseudokrater met rode zandbergen), of de rustige warme rivier Reykjadalur.

IJsgrot binnen gletsjer in IJsland

Ontdek Ijsland

De uniekste en meest toegankelijke manier om het land door te reizen is door een auto te huren in de hoofdstad – hierdoor kan je op je eigen tempo het mooie land doorkruisen. Verder de natuur in: West-Ijsland is gekend als een virtueel allesomvattende kennismaking met de rijke fauna en flora die je op het eiland kan vinden. Met gletsjers, watervallen, lavavelden, grotten, bergen, warmwaterbronnen en duizenden kleine eilandjes, is dit het geologisch meest diverse gebied van Ijsland.

Wanneer je hier bent, breng dan zeker een bezoekje aan Glymur (de grootste waterval van Ijsland), en Hraunfossar, een reeks van watervallen afkomstig van een ondergrondse rivier. Hier krijg je de unieke kans om de binnenkant van de Langjökull gletsjer, en Snæfellsjökull gletsjer te bekijken. Dit is een actieve vulkaan, opgebouwd door de ontelbare uitbarstingen over honderdduizenden jaren heen (ook ‘Centre of the Earth’ genoemd, in het boek ‘Journey to the Centre of the Earth (1864)’, geschreven door Jules Verne). In het noordwesten bevindt zich het magische gebied van de Westfjorden, ook gekend als Ijslands ‘best kept secret’.

Aangezien dit gebied grotendeels onbewoond is, blijven de fauna en flora van de Westfjorden onaangetast, en zijn om die reden een paradijs voor de Poolvos. Deze sterke enclaves pakken uit met hun traditie en geschiedenis, met een overvloed aan musea toegewijd aan folklore, tovenarij/hekserij en zelfs mythische Ijslandse monsters! Reykholt is de geboorteplaats van Proza-Edda, het meest gevierde werk uit de Scandinavische Literatuur, dat ook verhalen uit de Scandinavische mythologie bevat.

Het noorden van Ijsland, de tweede grootste stad

In Noord-Ijsland vind je niet alleen de Arctic Coast Way en The Diamond Circle, maar ook Akureyri, het tweede grootste stadsgebied van het land. Akureyri – gelegen in het langste fjord van Ijsland – is een kleine, charmante stad die net zoals de omliggende dorpen volledig in het teken staat van het maritieme leven. The Arctic Coast Way – een route off the beaten path – voert je langs 900 kilometer aan kale kustwegen en verbind je met de ongerepte natuur door middel van onwezenlijke ervaringen.

Geniet van een dagje strand zoals Svalbard, Lambnes en Skalar, of ga het hemelse Noorderlicht achterna via Skulahorn en Strákagöng, of lift met een zeilboot in de hoop walvissen, papegaaiduikers en zeehonden te kunnen spotten of ga paardrijden, kajakken, vissen op zee, wandelen of sneeuwschoenwandelen in de winter. Ongeacht het seizoen waarin je reist, Ijsland heeft voor ieder wat wils!

Aurora borealis boven hallgrimskirkja kerk in reykjavik

Oost-Ijsland

Oost-Ijsland – het verst verwijderd van Reykjavik – is minder dichtbevolkt en heeft een rijke fauna. Hallormsstadaskogur, het grootste bos van het land, is de enige regio waar je wilde rendieren kan spotten in de buurt van de watervallen, bergen en warmwaterbronnen. Een andere authentieke Oost-Ijslandse allure is Viti krater, een meer ontstaan door een vulkaanuitbarsting; na een wandeling doorheen de zwarte zandduinen van Askja, tijdens de zomermaanden is het water aangenaam om in te zwemmen.

In de zomerperiode transformeert Oost-Ijsland tot een hotspot voor jonge artiesten, waar sinds enkele jaren kunst- en muziekfestivals plaatsvinden.

Zuid-Ijsland, the motherland

Zuid-Ijsland grenst aan de hoofdstad, en is gekend voor de meest spectaculaire natuurgebieden van het land. De beste manier om dit gebied te ontdekken, is via de Golden Circle Route. Deze route doorkruist drie onvergelijkbaar indrukwekkende gebieden: Thingvellir National Park, het geothermische gebied Geysir, en de Gulfoss Waterval. Thingvellir National Park, gelegen tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen, is een verborgen plaats waar de natuur en de geschiedenis van Ijsland elkaar ontmoeten.

Silfra, een ravijn gelegen tussen de tektonische platen, is een ongelooflijk karakteristieke hotspot voor snorkelaars en duikers. De extreem zeldzame zichtbaarheid tot op wel 100 meter, maakt de onderwaterwereld er enorm toegankelijk. Het Geysir Geothermische gebied, dat ingesloten ligt in de Haukadalur-vallei, is wonderbaarlijk mooi. Tijdens een autorit hierlangs kan je de vulkanische activiteit aanschouwen. De mooie kleuren van dit gebied zijn het resultaat van een overvloed aan aquamarijnen thermale baden, kleigrond en fumarolen, en de grond eromheen is rijk aan mineralen. In het midden hiervan ligt Geysir, een vulkaan die zelden uitbarst, met daarnaast Strokkur, die ongeveer elke tien minuten water tot wel 40 meter hoog de lucht inblaast.

Vrouw geniet van spa in hete lente Blue Lagoon in IJsland

Ijsland beschikt over een indrukwekkende rijkdom aan fauna, zeldzame natuurfenomenen, een rijke geschiedenis die vervlochten zit in transcendente folklore, en een ongekende charme. Door Ijsland reizen is – voor mij persoonlijk – hoe ik me inbeeld dat het moet zijn om op een alomvattende andere planeet rond te lopen, en ik hoop oprecht dat jij ook de kans krijgt om dit paradijs te ontdekken.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder