IJsland

Datum: 2 februari 2007   

12 minuten leestijd

IJsland  Reisinformatie
IJsland, het op een na grootste eiland van Europa ligt in de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Schotland, ten westen van Noorwegen en ten zuidoosten van Groenland. Het belangrijkste eiland strekt zich uit over een gebied van 500 km van oost naar west en 300 km van noord naar zuid. Dit gebied wordt gekarakteriseerd door lege verlaten vlakten, zanderige delta's vulkanen, lavavelden en gletsjers.
Meer dan de helft van het land ligt boven de 400 m. met als hoogste punt, de Hvannadalshnukur, welke 2119 m boven zeeniveau ligt. Slechts 21% van het land, dichtbij de kust, is bewoonbaar en geschikt voor landbouw. Het grootste gedeelte van de IJslandse bevolking en landbouw bevind zich tussen Reykjavik en Vik.IJsland is een soort springplank geweest voor de ontdekking van het Noord Atlantisch gebied: Eric de Rooie, opgegroeid in IJsland als zoon van een Noorse verbanneling, koloniseerde Groenland in 982. Eric's IJslandse zoon Leif Eriksson wordt beschouwd als de eerste Europeaan die de kust van Noord Amerika heeft ontdekt dat hij Goed Vinland noemde.IJsland heeft een onafhankelijke cultuur, gevormd door de afstammelingen van boeren en krijgers die gevlucht zijn voor de tirannie van middeleeuws Scandinavie. De vlucht naar een nieuw en leeg land resulteerde in het ontstaan van nederzettingen en boerderijen en het begin van een rijke literaire traditie overheerst door sagen, welke beschouwd worden als een van de mooiste van de westerse, middeleeuwse werken. Traditionele muziek, gewoonlijk cowboy liederen en liefdesliedjes blijven populair, terwijl er ook internationale successen aanwezig zijn zoals dat van de Sugarcubes en hun lead zangeres Bjork.De hoofdstad van IJsland is Reykjavik. De stad is interessant, omdat het werelds noordelijkste stad is en het pas in de 19e eeuw is ontstaan. Reykjavik heeft alle kenmerken van een moderne Europese stad, maar ook die van een interessante oude stad met witte houten gebouwen en rijen van helder geschilderde huizen. Een bekende warmwaterbron, de Blue Lagoon, is dichtbij Reykjavik te vinden. In centraal zuid IJsland bevindt zich de tweedelige waterval Gullfoss. Dit is een nationaal monument. Ten westen van Gullfoss ligt Geysir, een gebied met hete geisers. In noordoost IJsland ligt Myvatn. Dit gebied van vulkanisch topografische verschijnselen wordt gezien als een van de natuurlijke wonderen van de wereld. De grootste gletsjer ter wereld, de Vatnajohull gletsjer, is ook in IJsland te vinden. Mogelijke activiteiten in IJsland zijn hiking of trekking, skiën, sleeën, raften, speologie of  afdalingen in spelonken, paardrijden, zwemmen en golf.

Ijsland Links
 
Ijsland.reisstart.nl
 Ijsland.reisforum.nl

Gratis uw website over Ijsland op deze pagina,wij vragen alleen een terug link.
 Free entry on this page,we only ask a backlink.
 Contact here for a linkexchange

Natuur in IJsland
Flora in IJsland
Door de sterke vulkanische activiteiten op IJsland en het meestal barre klimaat, is het landschap opvallend boomloos (alhoewel er door omvangrijke herbebossingsprogramma's er een aantal recreatieve bossen zijn ontstaan). Wel vindt je in het hele land uitgestrekte toendra vlaktes, grote stukken grasland en dorre gedeeltes

Fauna van IJsland
De enige oorspronkelijke inheemse diersoort is de Arctische Vos. IJsberen die soms via ijsschotsen in IJsland aankomen zouden een inheemse diersoort kunnen zijn, zij het niet dat deze erg ongewenst zijn. Geïntroduceerde diersoorten zijn o.a. rendieren, dassen en veldmuizen. Het land heeft een schat aan vogelsoorten, vooral aan zeevogels en een groot aantal zeedieren. Zoetwater vissen beperken zicht tot aal, zalm, forel en de Arctische Char.

Nationale parken IJsland
In IJsland zijn een paar zeer interessante natuurparken te vinden, die vooral interessant zijn vanwege de spectaculaire natuurverschijnselen zoals geothermische activiteiten en actieve vulkanen. Bekende natuurparken in IJsland zijn:Jokulsargljufur, Skaftafell , Vatnajokull ,Borsmork.
Skaftafell is het tweede grootste Nationale Park van IJsland na Þingvellir. Het ligt in het zogenaamde Land van de Gletsjer, een ver maar aantrekkelijk deel van het zuiden van Ijsland. Het park behandelt een gebied van ongeveer 1.600 vierkante km met meer dan drie valleigletsjers van Skeiðarárjökull, Morsárjökull en Skaftafellsjökull op de zuidelijke randen van Vatnajökull,ligt de grootste de gletsjerijskap van Europa . Opgericht in 1956, is het park één van de mooiste natuurlijke natuurparken van IJsland met een extravagante schoonheid.De meeste bezoekers aan het park vinden zelfs dat voor IJslandse normen het park uniek is. Nergens in het land zijn de natuurlijke verscheidenheid en contrasten zo overvloedig als in Skaftafell natuurpak. De enorme gletsjers, ijsblauwe ijzige meren met stille ijsbergen, scherpe rotsen,hangende valleien, flikkerende ijstunnels, reuze groteske ijsbogen, ijsdalen, bergwaterstromen, gebrul van ijzige rivieren, ijskoude bergstromen in ravijnen met overdadige vegetatie en wilde bloemen , watervallen, basaltkolommen van de meeste ongebruikelijke afmetingen, zeldzame vogels, berken bossen, weelderige vegetatie, en veel andere natuurlijke wonderen maken dit tot een uniek natuurpark

Klimaat van IJsland
De zuidelijke en westelijke kust van IJsland hebben relatief milde wintertemperaturen door de temperende invloed van de warme Golfstroom. Ondanks dat regent het heel vaak. Bijvoorbeeld, in januari heeft Reykjavik een gemiddelde van drie zonnige dagen (in juli is een mooie dag de norm). Juli en augustus zijn de warmste maanden. Over het algemeen geldt dat, naarmate men meer naar het noorden en oosten gaat, het weer beter wordt. Het is het zonnigst rond Akureyri en het meer van Myvatn in het centrale noorden en het warmst rond Egilsstaddoir in het oosten, maar geen van deze plaatsen is gevrijwaard van de koude, kille wind. In de verlaten vlakten in de binnenlanden is het weer helderder dan in de kustgebieden. Hierdoor hebben sneeuwstormen en hoge winden de vrije hand.

IJsland Cijfers en feiten
Volledige naam : Republiek IJsland
Oppervlakte : 103.000 km2
Inwoners : 277.000
Hoofdstad : Reykjavik (inw: 164.000)
Bevolking : 97% IJslanders
Talen : IJslands. Engels en Deens wordt ook bijna overal gesproken.
Overheid : Democratische republiek
Industrie en Producten : Visserij, water, aluminium en warmtebronnen energie
Belangrijkste handelspartners : EU (vnl. Duitsland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden), de Verenigde Staten

IJsland gewoontes,lokale gebruiken
Locale keuken van IJsland
Restaurants in IJsland bieden een grote variëteit aan gerechten, variërend van IJslandse vissoorten en lamsvlees tot de internationale en oriëntaalse keuken. Rendierbiefstuk is zeker een aanrader. Daarnaast zijn er ook gelegenheden waar pizza, hamburgers en andere minder prijzige gerechten te verkrijgen zijn. Ook is er het hele jaar door een speciaal toeristen menu te verkrijgen. Dit bestaat uit soep of een ander voorgerecht, een vlees- of visgerecht en koffie. De Toeristenmenu brochure is te verkrijgen bij de Icelandic Travel Industry Association.
Kledingvoorschriften voor IJsland
Als u door IJsland reist is het aan te raden lichtgewicht wollen kleding, een sweater of vest, een regenjas en stevige wandelschoenen mee te nemen. Ook zwemkleding wordt aanbevolen. Reizigers die gaan kamperen of trekken in het binnenland hebben zeker warme onderkleding, sokken, rubber laarzen en een warme slaapzak nodig.
Fooien in IJsland
Service en BTW zijn altijd inbegrepen in de prijzen.
Autorijden op IJsland 
Alle bergwegen en de wegen in het binnenland hebben een oppervlak met losse steentjes. Hetzelfde geldt voor grote delen van de nationale snelweg, waar ook delen met asfalt zijn. Rijdt daarom voorzichtig en langzaam indien een tegenligger u tegemoet komt. De bergwegen zijn vaak erg smal en kronkelig en niet geschikt voor hard rijden. Hetzelfde geldt voor veel bruggen waar maar 1 auto tegelijk kan passeren. Een tocht kan hierdoor vaak langer duren dan verwacht.
Verkeersregels op IJsland
In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50km per uur; op gravel wegen op het platteland geldt een maximumsnelheid van 80km per uur; op asfaltwegen 90 km per uur.Er zij speciale waarschuwingsborden om gevaarlijke plaatsen, als scherpe bochten aan te duiden. Vaak staat er geen apart bord om snelheid te minderen. Kies dus een veilige snelheid. Motorvoertuigen zijn verplicht om overdag en 's-avonds dimlicht te voeren. Het is bij de wet verboden om naast de wegen of gemarkeerde routes te rijden. Passagiers op voor- en achterbank dienen een gordel om te doen. De IJslandse wet verbiedt het rijden onder invloed van alcohol.

Religie in IJsland

De meest beoefende religie in IJsland is Luthers. Hoewel IJsland officieel Christen is, wint een oude Noorse religie genaamd Asatru steeds meer terrein. Niet als nieuwtje maar als een officieel erkende sekte. Dit is ontstaan door een schaapsherder in 1970. Deze religie richt zich op de natuur, bijgestaan door de oude goden.

IJsland evenementen en culturele attracties
Evenement :Summardagurin Fyrsti
Derde donderdag in april Summardagurin Fyrsti ,een carnavalachtig feest dat plaats vindt op de eerste zomerdag.
Evenement :Onafhankelijkheidsdag
17 juni Onafhankelijkheidsdag het grootste landelijke festival van het jaar
Evenement : Midzomer
24 juni Midzomer volgens de traditie heeft de dauw van de midzomernacht magische geneeskracht. Als men erin rolt, dan zullen 19 verschillende gezondheidsklachten worden genezen.
Evenement :Pjodhatid Vestmannaejyar
Augustus Pjodhatid Vestmannaejyar een bruisend evenement met grootse vreugdevuren, dansen, zang, eten, drinken en kamperen in de open lucht.
Evenement : Verslunarmannahelg
Augustus Verslunarmannahelgi ,dit feest wordt gevierd met barbecues, paardrijwedstrijden, kamperen, familiefeesten en overmatig alcohol gebruik.

IJsland  Toeristisch
IJsland is een echte outdoor bestemming. Z'n typische omgeving en ruige landschap maken het land ideaal voor trekking, avontuur of natuur reizen.

Trekking of Hiking
Er zijn onbegrensde hiking en  trekking mogelijkheden in IJsland. Routes variëren van een kleine dag tot een tocht van 2 weken in de wildernis. De beste routes bevinden zich in Landmannalaugar, Latrabjarg, Hornstrandir of in Reykjanesfolkvangur in het achterland van Reykjavik.
Skien in IJsland
Er zijn goede ski mogelijkheden in Reykjavik, Akureyri, Blafjoll (zuid oosten van Reykjavik) en Hlidafjall (bij Akureyri).
Sleeën in Ijsland
Kan gedaan worden op de Langjokull ijskap.
Raften in Ijsland
Op de witte rivier.
Paardrijden op Ijsland
IJsland staat bekend om zijn IJslandse pony's.
Zwemmen op ijsland
Dit kan gedaan worden in de vele geothermische baden zoals de Blue Lagoon.
Golfen op ijsland
Voor iets geheel anders, kunt u een balletje slaan in de Arctic Open, gehouden in Akereyri. Dit is een all night Midnight Sun golf toernooi. Dit toernooi trekt zowel amateurs als professionals uit de hele wereld.
Uitgaan op IJsland
Reykjavik staat bekend als een van Europas hipste uitgaanssteden. De actie in de vriendelijke pubs en bruisende nachtleven duren voort tot de volgende morgen.
Middernachtzon op IJsland
In de zomer is het 's-nachts licht in IJsland. In juni gaat de zon nooit geheel onder in het noorden. Er zijn verscheidene excursies naar het Grimsey-eiland in de poolcirkel, waar u de middernachtzon kan ervaren als het niet bewolkt is. Houdt er echter rekening mee dat de zon 's-nachts minder warm is als overdag.

Reizen naar IJsland
Vliegen naar IJsland
Per vliegtuig IJsland Internationale Airport :Kevlavik ligt ca 60 kilometer van Reykjavik. Icelandair onderhoudt een regelmatig vluchtschema van en naar de volgende steden:Amsterdam, Baltimore, Boston, Frankfurt, Glasgow, Halifax, Kopenhagen, London, Minneapolis, New York, Oslo, Parijs en Stockholm ,Barcelona, Hamburg, Madrid, Milaan, Zurich.
Bootvervoer naar IJsland
Van eind mei tot begin september is er een bootdienst vanuit Esberg in ZuidwestDenemarken (passagiers dienen twee nachten op de Faroe Eilanden te verblijven). Er is een andere bootdienst tussen Denemarken en Groenland die via IJsland vaart (van medio december tot en met medio januari) en tussen IJsland en Noorwegen in de tweede week van september (heen) en in de eerste week van oktober (terug). Tussen juni en augustus is er een bootdienst vanaf Lerwick op de Shetlandeilanden aan de Noordoost kust van Schotland.

Reizen in IJsland
IJsland heeft geen spoorwegsysteem en het autowegennet is het minst ontwikkelde van Europa.
Vliegen in IJsland
Flugfelag is de voornaamste binnenlandse luchtvaartmaatschappij. Dit is een betrouwbaar transport wanneer sneeuw en ijs het reizen over land beperken. In de zomer heeft deze maatschappij dagelijkse vluchten tussen Reykjavik en de meeste belangrijke bestemmingen. Chartervluchten via: Air Iceland, Islandsflug en Myflug voeren chartervluchten uit.
Busvervoer in IJsland
Bireidastod Islands, een collectieve organisatie van lang afstandsbusverbindingen, beschikt over een landelijk netwerk. Er zijn ook een aantal veerdiensten die de havens verbinden.
Auto reizen in IJsland
In de meeste belangrijke plaatsen zijn autoverhuurbedrijven te vinden. De auto's variëren van kleine gezinswagens tot grote 4×4 wagens. Houdt er rekening mee dat in benzineprijzen in IJsland tot de duurste ter wereld horen.
Per Fiets IJsland ontdekken
Fietsen wordt niet echt aanbevolen vanwege de onverharde wegen, steile hellingen en het weer. Toch probeert een toenemend aantal bezoekers deze vorm van transport. Fietsen kunnen in de meeste stedelijke centra, hotels, hostels en pensions worden gehuurd.Openbaarvervoer bestaat uit stadsbussen en taxis, die ook voor rondritten gehuurd kunnen worden.

Accommodaties op IJsland
In IJsland zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig deze variëren van budget tot topklasse hotels en pensions. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: USD 15-45, Middenklasse hotel: USD 45-95, Top-end hotel: USD 95 en hoger. Ontbijt is gewoonlijk inbegrepen.
Campings op IJsland
Er zijn 125 geregistreerde campings in IJsland. Deze zijn over het algemeen geopend van begin juni tot medio september afhankelijk van de locatie. Kamperen in de nationale parken kost ca. USD 8,– voor volwassenen, 65 plussers ca. USD 4,–; kinderen onder de 16 gratis. De overige campings berekenen USD 5-7 per persoon per nacht, afhankelijk van de faciliteiten. Kamperen buiten de officiele campings is niet toegestaan.
Vakantiehuizen op IJsland
Vakantiehuizen zijn in het hele land te huur, meestal zijn ze gesitueerd aan zee of aan een meer in de bergen of in de buurt van andere recreatieactiviteiten. De meeste vakantiehuizen kunnen het hele jaar door worden gehuurd.
Overig overnachting mogelijkheden
Het is tevens mogelijk om in boerderijen te overnachten. Voor meer informatie over de accommodatiesoorten kunt u terecht bij locale touroperators of het verkeersbureau.

IJsland praktische informatie en links
Visa
Inwoners van West-Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Australie, Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Singapore en een aantal andere landen dienen niet in het bezit te zijn van een visum. Toeristen mogen maximaal drie maanden in IJsland verblijven. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Israel voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in  IJsland :GMT (Greenwich Mean Time)
Elektriciteit op  IJsland :220V, 50Hz
Gezondheid in en naar IJsland
Vaccinaties er zijn geen vaccinaties verplicht wanneer men naar IJsland reist. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.
Water en Hygiëne op IJsland
Water is drinkbaar en melk is gepasteuriseerd. Vlees, zeevruchten, fruit en groenten zijn veilig te consumeren.
Gezondheidszorg op  IJsland
De medische zorg in IJsland is goed.
Telefoneren in en naar IJsland
IJsland heeft het volgende alarmnummer: politie, ambulance en brand: 112.De internationale toegangscode is 354. Wanneer men naar het buitland belt, dient men eerst 00 voor het toegangsnummer te draaien.
Geldkoers IJsland  De munteenheid is de IJslandse Kroon. Buitenlandse traveller cheques, postbankcheques en bankbiljetten kunnen tegen de IJslandse munt worden gewisseld bij alle banken. Hierover wordt, onafhankelijk van het bedrag, een commissie van US$2,50 over berekend. De bekende creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

.
 IJsland Reizenservice

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder