Datum: 4 februari 2007
12 minuten leestijd
Indonesië bevat meer dan 13.000 eilanden en grenst aan Maleisië en Papua New Guinea. Langs de west kust van Sumatra ligt een keten van actieve vulkanen, deze keten gaat door op Java, Bali, Nusa Tenggara, de Banda eilanden van Maluku en eindigt in het noord oosten van Sulawesi. Minder dan 10% van het landoppervlak is geschikt voor landbouw, twee derde van het landoppervlak bestaat uit bossen en mangrove moerassen.Er wordt algemeen aangenomen dat de eerste inwoners van Indonesië uit India of Birma kwamen. In 1890 werden in Oost-Java de 500.000 jaar oude fossielen van de Javaman (homo erectus) gevonden. In de vijftiende eeuw na Christus had zich een sterk Moslimkeizerrijk gevestigd in Melaka (Malacca) op het Maleisische Schiereiland. Hun invloed was van korte duur, aangezien de Portugezen de val van het rijk bewerkstelligden in 1511.
De Nederlanders namen het van de Portugezen over en begonnen de binnenlanden van Indonesië bereikbaar te maken door midden van wegen. De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) had een basis in Batavia het huidige Jakarta opgezet en domineerde van hieruit de handel van kruiden. Rond 1750 hadden de Nederlanders geheel Java in handen. In de negentiende en begin twintigste eeuw breidden zij hun macht uit over de gehele archipel, dus ook over Bali en Aceh. Groeiend nationalisme en de Japanse bezetting van de archipel in de Tweede Wereldoorlog zorgden voor een daling van vertrouwen in de Nederlandse overheersers en de vrije Indonesische republiek werd in 1949 uitgeroepen. Sociale en religieuze plichten zijn in de loop der jaren verfijnt tot een gedragscode die adat wordt genoemd, ofwel de traditionele wet. In de archipel worden meer dan 300 verschillende talen gesproken, waarvan de meeste behoren tot de Maleisisch-Polynesische groep. Binnen deze groep worden veel verschillende regionale talen en dialecten gesproken. Deze lingua franca van de archipel is het Bahasa Indonesisch, welke bijna identiek is aan het Maleis. De taal is doorspekt met buitenlandse woorden, wat wijst op de lange geschiedenis van contact met andere culturen. In de laatste jaren heeft de jonge generatie in Indonesië zich een nieuwe, trendy taal, genaamd Bahasa Prokem, toegeëigend. Deze taal is vrijwel onverstaanbaar voor de oudere generatie. Batik, de kunst van het met was insmeren van stoffen en verven met kleurrijke en dramatische designs, wordt in het gehele land gemaakt. Het centrum van deze activiteit ligt in Yogyakarta op Java. Andere ambachten zijn: itak, een soort van weven met geverfde draden; songket, een zijden kledingstuk waarin gouden of zilveren draden zijn meegeweven; en kris, een kunstwerk waarin vaak juwelen zijn ingelegd. De Javaanse wayang poppen- spelen en gamelan (hypnotiserende muziek van voornamelijk slaginstumenten zijn tevens populaire kunstvormen.Grote attracties in Indonesië zijn Bali waar vulkanen, tropische bossen en stranden elkaar afwisselen, Java, Lombok, Sumatra. Rondom Bali zijn snorkelen en duiken erg aantrekkelijk. Verder zijn er genoeg faciliteiten om te surfen en raften. Andere interessante bestemmingen in Indonesië zijn de Komodo en Rinca eilanden, Flores, de dorpen Nggela, Wolojita en Jopu op dit eiland staan bekend om om hun mooie ikat sarongs en shawls, Sulawesi, Kalimantan, Maluku en Irian Jaya, waar de mooiste wild gebieden te vinden zijn.
Flora in Indonesië
Met 40.000 soorten bloeiende planten, waaronder 3.000 bomen en 5.000 orchideeën, heeft Indonesië een grotere variëteit aan flora dan de tropische regio’s in Afrika of Amerika. In Indonesië groeit een grote lelie, de Rafflesia. Dit is de grootste bloem ter wereld en groeit in Sumatra. Orchideeën zijn ook veel aanwezig en ook de grootste orchidee, de tijgerorchidee, komt in Indonesie voor. De insectenetende bekerplant groeit in West-Indonesië. Regenwouden zijn in snel tempo aan het verdwijnen, vooral in Kalimantan waar de wouden worden gekapt vanwege het hardhout.
Fauna van Indonesië
Olifanten, tijgers, luipaarden en orang-oetangs zitten overal. Zeeschildpadden zwemmen rond de kust van Bali.
Nationale parken Indonesië
Op de eilanden van Irian Jaya, Java, Kalimantan, Sulawesi en Sumatra bevinden zich nationale parken terwijl andere parken hele gebieden beschermen zoals Komodo, waar de Komodo varaan leeft.
Klimaat van Indonesië
Indonesië heeft een redelijk constante temperatuur, over het algemeen zeer warm. Het is heet en nat tijdens het natte seizoen (oktober tot en met april) en heet en droog tijdens het doge seizoen (mei tot en met september). Temperaturen kunnen oplopen tot ongeveer 31 graden Celsius in de kust gebieden, landinwaarts zaken de temperaturen iets. De beste tijd om Indonesië te bezoeken is van april tot en met oktober.
Volledige naam: Republiek Indonesie
Oppervlakte: 1.904.000 vierkante kilometer
Inwoners: 216 miljoen
Hoofdstad: Jakarta (9,3 miljoen inwoners)
Bevolking: 365 etnische minderheden en stammen, de meest bekende zijn Acehnese, bataks, Minangkabaus (Sumatra), Javanese, Sundanese (Java), Balinese (Bali), Sasaks (Lombok), Dami (Irian Jaya).
Talen: Bahasa Indonesia (plus 583 dialecten), Engels
Overheid: Militair bestuurde republiek
Industrie en Producten: Olie, gas, textiel, hout, koffie, kolen, tin, koper, rijst, peper en palm olie
Belangrijkste handelspartners: Japan, USA, Singapore
Lokale keuken van Indonesië
Veel Indonesisch gerechten zijn beïnvloed door de Chinese keuken, maar enkele, zoals de Padang gerechten van Sumatra, zijn duidelijk inheems. Waar men zich ook bevindt in Indonesie, overal zijn verkopers te vinden die snacks zoals aardappelen, zoete noten, biscuits of fruit verkopen. Rijst is de basis van elke maaltijd. Dit wordt gegeten met soep of met een assortiment van hete en gekruide bijgerechten, salades en zure gerechten. Nasi Goreng (gebakken rijst) is het meest gegeten gerecht, maar ook saté (pinnen met vlees in een gekruide pindasaus), gado-gado (bonenscheuten en groenten in pindasaus) en zeevruchten zijn populair. De variatie van tropische vruchten die in Indonesie voorkomen, zouden een groenteman in zwijm laten vallen. Onder het fruit bevinden zich vla-appels, guava’s, mango’s, papaya’s, sterfruit en ramboetans.
Fooien in Indonesië
Men is niet verplicht fooi te geven, maar voor speciale service wordt het wel verwacht. Iemand die uw tas draagt of u langs een toeristische attractie leidt, verwacht fooi. Taxichauffeurs in Jakarta verwachten dat het te betalen bedrag naar de volgende 500 roepia. Hotelportiers verwachten enkele honderden roepia per tas. In het algemeen is het gebruikelijk een fooi te geven van 5 tot 10%, behalve wanneer de service al in de nota is opgenomen.
Omgangsvormen in Indonesië
Sinds de onafhankelijkheid van Indonesië hebben veel inwoners een sterke nationale trots ontwikkeld. Tradities zoals dansen, schilderen, houtsnijden en beeldhouwen worden dan ook in stand gehouden. Sociale en religieuze plichten zijn in de loop der jaren verfijnt tot een gedragscode die adat wordt genoemd, ofwel de traditionele wet.Eten en Sociale gunsten zijn meestal vrij formeel. Met name wanneer eten of drinken wordt geserveerd, dient de gast te wachten met het drinken of eten totdat de gastheer hem uitnodigt dit te doen. Het doorgeven of ontvangen van eten met de linkerhand is zeer ongepast. Bezoeken brengen aan lokale bevolking de Indonesiers zijn beleefd en zullen uiterst vriendelijk zijn tegen buitenlanders die zij vriendelijk vinden en vertrouwen. Wanneer men wordt uitgenodigd, wordt een geschenk gewaardeerd (mits het met de rechterhand wordt aangegeven). Informaliteit is gebruikelijk, maar enkele chique zaken moedigen gasten aan zich te kleden voor het diner.
Kledingvoorschriften in Indonesië
Kleding, Safarikledij worden bij formele en zakelijke gelegenheden geaccepteerd. Moslimkostuums, vooral de vrouwelijke kleding, moeten in acht worden genomen.
Religie in Indonesië
De Islam is de meest dominante religie in de archipel, maar het wordt enigszins getemperd door elementen van het Hindu-Boeddhisme, adat en animisme. Vooral op Java zijn honderden plaatsen te vinden waarvan wordt gedacht dat er spirituele energie is geconcentreerd die door volgelingen kan opgenomen. Ondanks de lange koloniale periode hebben missionarissen slechts een klein deel van de bevolking weten te bekeren tot het Christendom. De Bataks van Sumatra, de Toraks van Sulawesi en 95% van de bevolking van Flores zijn de opmerkelijke voorbeelden.
Indonesië evenementen en culturele attracties
Evenement :Eid al-Fitr
Eid al-Fitr Einde van de Ramadan
Evenement :Chinees Nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar
Evenement :Eid al-AdhaFeest
Eid al-AdhaFeest van de Offering
Evenement :Muharram Islamitisch
Muharram Islamitisch
Evenement :Waisak Dag
Waisak Dag Boeddha’s verjaardag
Indonesië is een land dat voor iedereen wat te bieden heeft. Het heeft stranden waar verschillende activiteiten, zoals duiken, surfen en vele andere kunnen worden gedaan. Het heeft een mooie cultuur, met allerlei overblijfselen uit vroeger tijden en vele tempels. Ook de natuur is Indonesië prachtig met allerlei planten en bomen, maar ook veel fauna.
Duiken in Indonesië
Men kan goed duiken en snorkelen bij Bali o.a. Nusa Dua, Sanur, Padangbai, tussen Komodo en Labuhanbajo in Flores, rond de Banda eilanden bij Pulau Biak aan de kust van Irian Jaya. De zeetuinen van Sulawesi, vooral rond Manado, zijn legendarisch.
Surfen in Indonesie
Beroemde plekken om te surfen zijn Ulu Watu in Bali, Grajagan in Java en Nias bij Sumatra. Daarnaast kan men ook goed surfen langs de zuidelijke kust van de eilanden in Nusa Tenggara.
Windsurfen in Indonesië
Kan het best in de zuidelijke ressorts van Bali worden gedaan.
Raften in Indonesië Rafting is een nieuwe activiteit op de Ayung rivier op Bali.
Trekken of Hiking in Indonesie Sumatra biedt goede hikingtrips door de jungle, vooral in het Gunung Leuser National Park. Berastagi en Bukit Lawang zijn ook populaire hiking centra in Sumatra. De meer avontuurlijke jungletreks kunnen worden gedaan in Kalimantan en Irian Jaya. Er worden berg beklimmingstochten georganiseerd op de berg Bromo in Java en de berg Agung in Bali. Deze duren een dag. De tocht op de Gunung Rinjani, de vulkaan die Lombok domineert, is een uitputtende, maar waardevolle driedaagse tocht.
Vliegen naar Indonesië
De grote aankomst plaatsen in Indonesië zijn Jakarta en Bali. De vliegtuigmaatschappij New Merpati vliegt vanuit Darwin Australië, naar Ambon (Maluku, Ujung Pandan (sulawesi) en Biak (Irian Jaya) om aan de grote vraag van de Australische toeristen te voldoen. De bekende Europese luchtmaatschappijen hebben frequente verbindingen met Indonesië.
Bootreizen naar Indonesië
De grootste connecties over zee zijn tussen Maleisië en Sumatra. Op deze trajecten vaart een comfortabele high-speed boot. Men kan kiezen tussen twee vaarroutes, van Penang naar Medan en van Dumai (Sumatra) naar Melaka (Malacca).
Busvervoer in Indonesië
Het vervoer middel over land dat het meest gebruikt wordt is de bus, drie soorten bussen komen veel voor: de Ekonomi bus, goedkoop maar naast passagiers worden hier ook kippen en varkens mee vervoerd. Daarnaast is er nog de Express bus, deze is sneller maar vervoerd naast passagiers ook kippen en varkens. Een laatste soort is de luxe touringcar met airconditioning, deze zijn wat duurder.
Treinvervoer in Indonesië
Trein verbindingen zijn alleen op Java en Sumatra. De treinen zijn langzaam maar goedkoop of comfortabel maar duur. Het is wijs om een treinkaartje een dag van te voren te kopen aangezien de prijzen dan lager zijn en men verzekerd is van een plaats.
Bootvervoer in Indonesië
Regelmatig varen er veerboten tussen de verschillende eilanden.
Auto’s, fietsen en motoren in Indonesië
Auto’s, fietsen en motoren kunnen in de meeste grote plaatsen bij toeristen centra gehuurd worden. Regelmatig varen er veerboten tussen de verschillende eilanden.
Openbaar vervoer in Indonesië
Lokaal transport zijn de ubiquitous bemo (pick-up trucks met banken), opelets (mini busjes), bajaj (auto riksja), becaks (fiets riksja) en dokars (door paarden getrokken wagens). De meeste van deze vervoermiddelen zijn zeer goedkoop en daardoor een goed vervoermiddel voor kleine afstanden. Vele grote steden hebben ook taxi’s, hier moet vooraf over de prijs onderhandeld worden.
Accommodaties in Indonesië
In Indonesië zijn verschillende soorten accommodaties aanwezig, variërend van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US$2-5, Middenklasse hotel: US$5-20, Topklasse hotel: U$25 en hoger.
Visa
Toeristen uit de meeste landen kunnen 60 dagen zonder visum verblijven. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Indonesie: Er zijn drie tijdszones Sumatra, Java, West en centraal Kalimantan zijn GMT (Greenwich Mean Time) plus 7 uur, Bali Nusa Tenggara, Zuid en Oost Kaliamantan en Sulawesi zijn GMT plus 8 uur en Irian Jaya en Maluku zijn GMT plus 9 uur.
Elektriciteit in Indonesië: 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Indonesië
Vaccinaties voor reizigers komend uit met gele koorts besmette gebieden is een vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en Hepatitis A. Een buiktyfus vaccinatie is aanbevolen bij een verblijf van langer dan twee weken. Malaria komt 12 maanden per jaar voor in Indonesië behalve op Java en Bali. Voor West-Papua (Irian Jaya) worden anti-malaria pillen altijd aanbevolen. Op Centraal Java, Sulawesi en West-Lombok dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Op Sumatra, Oost-Sulawesi en in andere delen van Indonesië worden anti-malaria pillen aanbevolen afhankelijk van de reisroute en de reisduur. Hondsdolheid komt voor in Indonesie. Voor reizigers behorend tot de risicogroepen wordt een vaccinatie voor vertrek aanbevolen. Indien u gebeten wordt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Bilharzia komt ook voor in Centraal Sulawesi. Zwemmen en pootje baden in zoet water dient hier te worden vermeden. Zwembaden zijn veilig, mits goed onderhouden en goed gedesinfecteerd. Amoebe en bacterie dysenterie komen ook voor in Indonesië. Raadpleeg voor vertrek de plaatselijke GGD of de Travel Clinic voor de benodigde vaccinaties.
Water en Hygiëne in Indonesië
Kraanwater is niet veilig om te drinken, water in flessen wordt aangeraden. Water gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijsblokjes te maken dient eerst te zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is niet gepasteuriseerd en dient te worden gekookt. Melk is ook in blik of in poeder verkrijgbaar. Wees er zeker van dat het is aangelengd met zuiver water. Vermijd bederfelijke voedingsmiddelen, omdat deze vaak van ongekookte melk zijn gemaakt. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van salade en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.
Gezondheidszorg in Indonesië
In de grotere steden is adequate en geroutineerde medische zorg aanwezig, maar buiten deze grote steden is de noodhulp vaak niet optimaal. De gemaakte kosten dienen te worden betaald voor het verlaten van het ziekenhuis. Een reisverzekering die medische kosten en repatriëring dekt is aanbevolen.
Telefoneren in en naar Indonesië
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 110 voor politie, 113 bij brand en 118 om een ambulance op te roepen. De internationale toegangscode voor Indonesië is +62.
Geldkoers Indonesië
Munteenheid is de Rupiah. Mastercard, Visa en American Expres worden over het algemeen geaccepteerd. Travellercheques kunnen het best worden ingewisseld bij banken en grotere hotels. Om extra wisselkosten te vermijden is het aanbevolen travellercheques in US dollars of in Britse ponden mee te nemen. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur.
28 september
Veiligheidstips voor avontuurlijke reizigers: Bereid je voor op het onverwachteAvontuurlijk reizen is een geweldige manier om de wereld te verkennen, je grenzen te verle...
Lees verder12 september
Groene hotels en verblijven in onverwachte plaatsenGroene hotels en duurzame verblijven zijn de toekomst van reizen. Ze combineren comfort me...
Lees verder2 september
Zomervakanties Off-the-Beaten-Track: Vermijd de drukte en geniet van de zonDroom je van een zomervakantie zonder de drukte van toeristische hotspots? Off-the-beaten-...
Lees verder© 2025 Travelspiration | Begin jouw reis hier