Israel

Datum: 5 februari 2007   

16 minuten leestijd

Israël grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Libanon en Syrie, in het oosten aan Jordanie en in het zuiden aan Egypte. Het dominerende kenmerk van Israël is het Riftdal, welke van Turkije, via Israël naar Afrika loopt. Dit dal bevat de Dode Zee, evenals de valleien van Jordan, Arava en Hula en het Meer van Galilea. Israël is een droog land (de Jordanis de enige belangrijke rivier) en alleen het noorden is geschikt voor landbouw. De enige belangrijke, grote hoeveelheid water wordt gevormd door de Dode Zee, maar deze is heel erg zout. Tevens is dit de laagste plek op aarde. De Judische woestijn grenst aan de zee. Deze woestijn wordt verder zuidwaarts de Negevwoestijn.

In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. Voor joden is Palestina nu Israël genoemd het land dat door God aan hen is beloofd. Daar werd het belangrijkste heiligdom van het jodendom gebouwd: de Tempel. In 1948 werd Palestina bestuurd door de Engelsen. Maar omdat de Joden en Arabieren het niet eens konden worden over een nieuwe staat, droegen de Engelsen het gebied over aan de Verenigde Naties. De VN stelde voor het gebied te verdelen. De Arabieren waren hier tegen. Toen de Engelsen Palestina verlieten, riep Ben Goerion de staat Israël uit. Een groot deel van de Palestijnen wil een eigen staat: Palestina. Zij vinden zelfbestuur niet voldoende. De Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook waren in 1948 nog geen deel van Israël. De Gazastrook behoorde tot Egypte en de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem behoorden tot Jordanie. Deze gebieden veroverde Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Sindsdien beschouwen Palestijnen ze als bezet gebied dat moet worden teruggegeven. Regelmatig zijn er nog aanslagen in Israël. Israël wordt gesteund door Amerika.De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. Dit is de heilige stad voor Joden, Moslims en Christenen. De stad is in drie delen verdeeld: de ommuurde Oude Stad, waar de meeste bezienswaardigheden zich bevinden; het voornamelijk Arabische Oost-Jeruzalem; en de snelgroeiende nieuwe stad West-Jerusalem. De Oude Stad is ook verdeeld, in een Armaans, Christelijk, Joods en Moslim gedeelte. De handelsstad is Tel Aviv. Een aantal van de beste stranden van het Midden Oosten is hier te vinden. Het water van de Dode Zee zit vol met mineralen en zouten, waardoor het mogelijk is om te blijven drijven zonder daar moeite voor te doen. Ook het gebied rond de Dode Zee heeft interessante aspecten zoals Ein Gedi, een oase, gebieden met waterbronnen, watervallen, tropische vegetatie en woestijndieren. Masada, een vesting op de top van een plateau, was de laatste vestigingsplaats van de Zealots, Joodse rebellen die in 66 N.C. tegen het Romeinse Rijk in opstand kwamen. De regio Galilea heeft verschillende groene valleien, wouden, vruchtbare landbouwgronden en het meer van Galilea. De stad Bethlehem is de geboortestad van Jezus Christus. In Eilat en de Rode Zee is scuba diving en zwemmen met dolfijnen populair. Mogelijke activiteiten in Israël zijn hiking, paardrijden, zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskien en duiken.

Natuur in Israël

Flora in Israël
Van besneeuwde bergtoppen tot woestijn, Israël heeft het allemaal. Het groene noorden wordt gekenmerkt door bossen, heuvels en dalen, terwijl het zuiden van Israël vooral woestijn is. Daarnaast zijn de zeeën in Israël ook zeer bijzonder: in het zuiden de Rode Zee, met een kleurrijke onderwaterwereld van subtropische vissen en koraalriffen. De kustlijn van de Middellandse Zee kent vooral zandstranden en duingebieden, terwijl de Dode Zee een uniek natuurlijk verschijnsel is. De Dode Zee is het laagste punt ter aarde en door de hoge concentraties zouten en mineralen in het water is er geen enkel leven mogelijk. In het noorden van Israël vind je enkele bijzondere natuurgebieden. Aan de Middellandse Zee bij Rosh Hanikra zijn interessante rotsformaties te bekijken. Ook tref je hier enkele onderwatergrotten aan. De Hula vallei, ten noorden van Rosh Pina, is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Elk najaar komen hier miljoenen waaronder zeer zeldzame vogels langs op weg naar zuidelijker gelegen gebieden. Ook Eilat, in het uiterste zuiden van Israël, is een ideale plek om de vogeltrek te bestuderen. Een uniek geologisch verschijnsel is de krater eigenlijk een natuurlijk erosie cirkel bij Mizpe Ramon. Hier is de aarde op de breuklijn enkele tientallen meters naar beneden gezakt. De krater is ruim 35 kilometer lang, 8 kilometer breed en biedt zo een interessant kijkje in de aarde.

Fauna van Israël
De woestijn kent een aantal interessante dieren, zoals gazellen, bergmarmotten en berggeiten. Met name de mannelijke berggeit, met volgroeide hoorns, is een zeer indrukwekkende verschijning. In het Hai Bar Nature Reserve, vlak boven Eilat, vind je diverse inheemse en bijbelse dieren. Ook leven er nog enkele woestijnluipaarden in het gebied rondom de Dode Zee. Ook de flora van de woestijn is bijzonder. De planten en struiken hebben zich optimaal aangepast aan de klimatologische omstandigheden van droogte en (soms) overvloedige regenval. In het vroege voorjaar, vanaf februari, staat de woestijn in bloei. Bij een plotselinge zware regenbui gedurende de wintermaanden kunnen de wadi’s (drooggevallen rivierbeddingen) in snel stromende rivieren veranderen. Het is daarom verstandig excursies door de wadi’s in de wintermaanden te maken onder begeleiding van een ervaren gids.

Nationale parken Israël
De diverse kibboetsen zijn een bezoek zeker waard. Deze agrarische leefgemeenschappen liggen vaak midden in het landschap en bieden een kijkje achter de schermen van bijvoorbeeld de viskwekerij, veeteelt, landbouw of fruitteelt, soms midden in de woestijn. Vanuit diverse plaatsen worden door de Society for the Protection of Nature in Israël regelmatig (meerdaagse) excursies georganiseerd onder deskundige begeleiding. De SPNI biedt eveneens eenvoudige accommodatie in de zogenaamde ‘field schools’.De National Parks Authority voert het beheer over de tientallen nationale parken in Israël. Hieronder vallen zowel natuurparken als archeologische bezienswaardigheden. Met de Green Card heeft u toegang tot alle parken gedurende een aaneengesloten periode.

Klimaat van Israël
Het is moeilijk om het Israëlische klimaat te typeren. Als het sneeuwt in Jeruzalem, kan het bij de Dode Zee 23 graden Celsius zijn. Over het algemeen is het weer in Israël gematigd en heeft het land twee seizoenen, winter en zomer. De winter, van november tot maart, kan behoorlijk streng zijn en in het noorden erg nat. De zomer is beneden zeeniveau het heetst (boven de 40 graden Celsius bij Eilat), hoewel het in de woestijngebieden ’s nachts flink kan afkoelen. In de lente kunnen de temperaturen flink stijgen onder invloed van sterke winden. De Rode Zee resorts van Eilat hebben een goed klimaat voor strandvakanties gedurende het gehele jaar.

Israël cijfers en feiten
Volledige naam: Republiek Israël
Oppervlakte: 26.990 km2 in Israël; 6.220 km2 in Gaza en de Westbank
Inwoners: 8,5 miljoen (5,8 miljoen in Israël; 2,7 miljoen in Gaza en de Westbank)
Hoofdstad: Jerusalem (inw: 623.000)
Bevolking: 80% Joods, 15% Moslim, 1,7% Christelijk en 1,3% Druze
Talen: Hebreews, Arabisch en Engels
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Metaal, defensie, machines, technologie, diamanten, chemicalien
Belangrijkste handelspartners:, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Belgie, Luxemburg, Duitsland

Israël gewoontes,lokale gebruiken
Kledingvoorschrift in Israël
Het is belangrijk dat u gepaste kleding draagt, wanneer u een godsdienstige plaats bezoekt tempel, heiligdom of een godsdienstige gebeurtenis bijwoont. Gedraag u netjes en draag geen korte broek of een singlet dit geldt voor mannen en vrouwen en rook niet, dit geldt ook voor het vasthouden van elkaars handen.Doe uw schoenen uit voor het binnengaan van de heilige plaats en aanraak nooit een kerving of standbeeld van een god aan. In sommige plaatsen zoals moskeeen zult u vereist worden uw hoofd te bedekken. Raak de lokale bevolking niet op het hoofd aan en laat nooit de onderkant van uw schoenen of voeten zien aan iemand, een heiligdom of beeld van een god, als dit overtreding zou kunnen veroorzaken. Raak nooit nog een persoon met uw voeten aan.

Fotograferen in Israël
U zult alert moeten zijn als het gaat om het fotograferen van personen, vooral vrouwen, die het kunnen zien als een belediging of bedreiging. U dient het altijd eerst te vragen. Foto’s maken van een begrafenis, van een religieuze ceremonie of mensen die een bad nemen in baden of rivieren kunnen dit zien als een schanddaad en kunnen hier tegenin gaan.Eten gooi nooit eten in vuur, of het nu op een camping is, in de woestijn of in een huis. Tevens wordt het niet als normaal gezien als iemand eten of kookgerei dat iemand vaak gebruikt aanraakt. U dient uw rechterhand te gebruiken voor alle interacties, of het nu gaat om het overhandigen van geld of eten. Eet alleen met uw rechterhand. Als u uitgenodigd wordt om met een familie te dineren, doe uw schoenen uit en was uw handen voordat u gaat eten.Naaktheid is volledig onacceptabel en een zwempak moet tevens gedragen worden als er een bad wordt genomen in een daarvoor bestemde locatie.

Omgangsvormen in Israël
Te gast zijn ga nooit een keuken naar binnen, behalve als u daarvoor wordt uitgenodigd en doe altijd uw schoenen uit voordat u naar binnen gaat. Als u een ruimte binnengaat waar drinkwater is opgeslagen, doe dan ook uw schoenen uit. Raak de terracotta vaten aan waar drinkwater wordt bewaard, vraag uw gastman gastvrouw om u dit te serveren.Bezoeken van naastgelegen landen .Als u van plan bent om naar Libanon of Syrië te gaan, doe dit dan voordat u naar Israël gaat- indien er een Israëlische stempel in uw paspoort staat, laten beide landen u er niet in. Hoewel Jordanie en Egypte de grenzen met Israël hebben geopend, mag u de grenzen niet passeren met een taxi of huurauto.

Religie in Israël
Israël is een land met verschillende geloven.De verhouding is ongeveer:80% Joods, 15% Moslim, 2% Christen.Verder zijn er nog kleine groepen zoals de Druzen, Bedoeienen en de Bahai.

Israël evenementen en culturele attracties

Evenement :Yom Kippur
Oktober het Yom Kippur feest, dit is de meest heilige dag van de Joodse kalender. Dit is de dag van de boetedoening, en is het de bedoeling 25 uur aan geheel onthouding te doen, gecombineerd met bidden, bezinning en bekentenis.
Evenement :Passover
April het feest van Passover, dit feest viert de Joodse exodus, geleid door Moses, vanuit Egypte. In april eet iedereen een week lang matza, een plat, smaakloos brood.
Evenement :Purim
Maart Purim, de Joodse weerstand zal bij dit feest gevierd worden, iedereen is wordt hierbij dronken zodat zij de woorden ‘zegen Mordechai’ van ‘vloek Haman’ niet kunnen onderscheiden.
Evenement :Ramadan
Ramadan het grootste evenement van het jaar is voor de Moslims Ramadan. Een maand waarin iedere vast tussen zonsopgang en zonsondergang. Als u tijdens de Ramadan in Israël bent, bedenk u dan dat de meeste Moslims om u heen heel erg hongerig zijn. Ramadan eindigd met een groot feest, Eid al-Fits, waarbij iedereen samen gaat bidden, vrienden bezoekt en zichzelf kado’s en spullen geeft.

Israël toeristisch
Zin in elke dag zon tijdens uw vakantie? Kies dan eens voor Israël! Of u nu een rondreis langs culturele en bijbelse bezienswaardigheden zoekt, een zon- of duikvakantie aan de Rode Zee of een enerverende citybreak in Tel Aviv, Israël heeft het allemaal.

Hiking in Israël
Israël’s verschillende landschappen maken dit land tot een goede locatie om te hiken, ongeacht op welk niveau u dat zou willen doen. Goede plekken om mee te nemen in het hiken zijn de ‘Maktesh Ramon‘ krater in de Negev, ‘Wadi Qelt‘ aan de ‘West bank’en verschillende routes in de ‘Golan‘. Het is de moeite waard om de SPNI (Society for Protection of Nature in Israël) te bezoeken voor meer informatie over hiken.PaardrijdenIndien u liever op een paart zit dan dat u loopt, zijn er vele maneges in de omgeving van Galilee, Golan en Tel Aviv.

Watersporten in Israël
Als u wilt zwemmen zijn de stranden van Tel Aviv goede mogelijkheden en dit geldt ook voor Eilat (indien u tegen de resort atmosfeer kan), wat tevens een goede lokatie is voor windsurfen, zeilen, waterskien en duiken. Voor een bijzondere duik ervaring, bezoek dan Caesarea, waar u in de ruines van Herod stad kan duiken Tevens is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen.

Jeruzalem
Joden, Moslims, Christenen: deze drie geloven houden Jeruzalem heilig. Natuurlijk komen de meeste mensen naar Jeruzalem om zich onder te dompelen in de mensen en plaatsen van zijn heilige geschiedenis, maar probeer te onthouden dan Jeruzalem ook een moderne stad is, die vol met leven zit, ademende mensen. De stad is in drie delen verdeeld: de ommuurde Oud Stad, waar het meeste uitzicht is; het overwegend Arabische Oost-Jeruzalem; en de snel uitbreidende nieuwe stad, bekend als West-Jeruzalem. De Oude Stad is ook verdeeld, in Armeniers, Christenen, Joodsen en Moslims delen.GalileeEen serieus Bijbel gebied, dit is waar Jezus de meeste van zijn preken hield evenals een plek van het water lopen en het vis vermenigvuldigen. Het is ook het weligste gebied van Israël, met groene valleien, grasgroene bossen, vruchtbaar landbouwgrond en de Zee van Galilea. Nazareth, het jeugdhuis van Jezus, is een populaire bestemming voor pelgrims. Hoewel er sommige belangrijke kerken zijn, zoals de Basiliek van de Aankondiging waar de Engel Gabriel bij Maria verscheen, de stad zelf heeft betere dagen gekend. Tel Aviv Minder dan een eeuw oud, Tel Aviv is van financien, zaken en plezier. Bijna iedereen die hier leeft, komt ergens anders vandaan, een korte wandeling door de stad zal dit diverse culturele mengsel onthullen. Van de gekruide orientalism van het Yemenite Kwartaal, de verwaarloosde vodka cafe’s van Allenby St en het Miami dat chic is van pastel rooskleurige strandflats, Tel Aviv is niet groot wat betreft historische wonderen, maar is wel heel bijzonder om te bezoeken.

Reizen naar Israël

Vliegen naar Israël
Oost-europese luchtvaartmaatschappijen bieden de goedkoopste kaartjes.Vele mensen kiezen El Al om veiligheidsredenen te vliegen. Australiers kunnen geen rechtstreekse vlucht naar Israël krijgen, ze vliegen naar Europa en kijken vanuit daar voor een goedkoop kaartje. Goedkope charters vliegen soms in Ovda, slechts buitenste Eilat, in plaats van de grotere luchthavens. In november 1998 opende een nieuwe internationale luchthaven in Gaza. Om een Israëlische stempel in uw paspoort te vermijden omdat het niet toegestaan wordt om Israël met een stempel in u paspoort van Libanon of Syrie binnen te gaan, kan u El Al of Luchtsinai van Egypte tot Israël vliegen.

Busreizen naar Israël
Bussen rijden tussen Tel Aviv/Jerusalem en Cairo een 10 uur durende rit of u kunt verschillende bussen nemen via Rafah of Eilat. Er zijn drie grensovergangen naar Jordanie- de Allenby/King Hussein brug (waar hulpvolle mensen het stempelen van uw paspoort kunnen vergeten, de Joran rivier wat niet echt handig is, waarnaar u dan ook op weg bent) en Arava (2km noord-oosten van Eilat). Bussen rijden door al deze overgangen.

Veerboot vervoer naar Israël
Een ferry service is beschikbaar tussen Haifa en Athene, Griekenland, normaal via Kreta of Cyprus.

Reizen in Israël

Vliegen in Israël
Israël is zo klein, zodat het niet nodig is om te vliegen, maar indien u dit toch wenst er zijn vluchten tussen Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Rosh Pina en Eilat.

Busvervoer in Israël
Bussen zijn er goedkoop en rijden bijna overal- het bedrijf van de staat, Egged, is het een na grootste busbedrijf in de wereld. Arabische bussen, ook al zijn deze ouder en langzamer dan hun Israëlische partners, bieden een betere service naar Nazareth, Oost Jerusalem en de West Bank. Joodse bussen rijden meestal niet op Sabbat.

Treinvervoer in Israël
Israël State Railways heeft een gelimiteerd, maar gemakkelijk, efficiënt en goedkoop netwerk van passagier treinservices tussen Nahariya naar Be’ersheva en het is aan te raden indien u reist tussen Tel Aviv en Haifa of Acco.

Taxivervoer in Israël
Taxi’s of sheruts delen, is een van de meest populaire vormen van transport. Voornamelijk omdat ze op Sabbat rijden.

Per Auto Israël ontdekken
Indien u naar de Golan of de Negev reist, waar bus services niet aanwezig zijn, of zeldzaam zijn, dan is het zeker een idee om een auto te huren.

Accommodaties in Israël
Van luxe hotels tot elegante spa’s, knusse inn’s, kibboetsen en gasthuizen, bed and breakfasts.

Israël praktische informatie en links

Visa
Inwoners van enkele Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen, India, Singapore of ex-Sovietlanden, dienen in het bezit te zijn van een visum. Andere nationaliteiten mogen maximaal 3 maanden zonder visum in Israël verblijven. Echter, wanneer u het land binnenkomt via Egypte of Jordanie, mag u slechts een maand in Israël verblijven. Een dubbel entreebewijs wordt overhandigd bij binnenkomst van het land. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Israël voor meer informatie.

Tijdsaanduiding: GMT (Greenwich Mean Time) plus twee uur
Electriciteit in Israël: 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Israël
Vaccinaties er zijn geen echte risico’s in Israël, maar het is aan te raden u te laten vaccineren tegen hepatitis, buiktyfus, polio, tetanus en difteritis, vooral als u door andere Midden-Oostenlanden reist. Hondsdolheid is aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen is het aan te raden zich te laten vaccineren voor vertrek. Wanneer u bent gebeten, dient u zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Hepatitis A en B komen voor. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Israël
Leidingwater is meestal gedesinfecteerd en is relatief veilig. Desondanks kan het lichte maagpijn geven. Flessen water zijn aanwezig en worden aanbevolen voor de eerste weken van het verblijf. Drinkwater dat buiten de grote steden en plaatsen wordt gedronken is meestal besmet en dient dus altijd te worden gesteriliseerd. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig te consumeren. Vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten zijn over het algemeen veilig te consumeren.

Gezondheidszorg in Israël
Israël heeft uitstekende medische faciliteiten en toeristen mogen gebruik maken van alle eerste-hulp centra en noodgevallen afdelingen. De rode davidster op een witte achtergrond duidt gezondheidscentra aan. Het is aan te raden een reiskostenverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt.

Telefoneren in en naar Israël
Israël heeft de 7volgende alarmnummers: politie: 100; ambulance: 101; brand: 102. De internationale toegangscode is 92. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers Israël
De munteenheid in Israël is de Israëlische shekel. US Dollars kunnen gemakkelijk worden gewisseld, maar ook andere harde valuta en traveller cheques worden gewisseld. Israëli zijn bekend om het leven op krediet, dus creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Pinautomaten zijn ook wijd verspreid en de meeste hiervan accepteren de creditcards.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder