Datum: 28 januari 2007
14 minuten leestijd
Istanbul Stadsgids
Het is een unieke en onvergetelijke aanblik om, vroeg op de avond op een dakterras achter een kopje koffie, de zon in de Gouden Hoorn te zien zakken. En het wordt bijzonder mooi als het water, zoals de naam zegt, een gouden gloed krijgt, de silhouetten van de Hagia Sophia, de blauwe moskee, en het oude paleis van de sultan in de schemering vervagen, en er vanuit de Marmarazee een Oceaantanker de Bosporus opglijdt. Iedere grote beroemde stad laat bij haar bezoeker een onvergetelijke herinnering na. In Istanbul is dat de zonsondergang in een geografisch en historisch uniek decor. Wie de zonsondergang in Instanbul mist heeft de stad niet echt gezien
Vliegveld informatie Istanbul Atatürk International Airport
De luchthaven ligt 24 km westelijk van het stadscentrum.
Met de taxi of een dolmus (verzameltaxi) kan men ook naar Istanbul reizen. Havas Airportbussen rijden gedurende de hoofdtijden om het half uur en ’s middags en gedurende de nacht om het uur. De rit naar het centrum van de stad duurt ongeveer 30 minuten. De openbare bus nummer 96 rijdt van 7 tot 19.40 uur ongeveer ieder uur naar Instanbul.
Adres: Atatürk International Airport, DHM, Istanbul Yesilkoy 34830, Türkei
Telefoon: +90 (0)212 663 6400
Antalya.linklib.nl
Alanya.linklib.nl
Bezienswaardigheden in Istanbul
Bosporus (Bogazici)
Bosporus betekent ‘doortocht van de koe’. Om haar te beschermen tegen de jaloezie van zijn gemalin Hera, veranderde de oppergod Zeus zijn geliefde Io in een koe. Maar Hera stuurde een horzel, die de koe voortdurend stak. Op haar vlucht kwam het dier bij de zee-engte, waar het zich in het water stortte en naar de Aziatische oever zwom – en zo kreeg de Bosporus zijn naam.
Chorakerk (Kariye Camü)
De fresco’s en mozaïeken van deze Byzantijnse kloosterkerk ‘in de velden’ (Chora) bij de muur van Theodosius zijn heel bijzonder. De stichter Theodoros Metochites, een belangrijk geleerde en enige tijd kanselier van de Byzantijnse keizer, liet deze kerk in het begin van de 14de eeuw bouwen op de plaats van een vervallen ouder bouwwerk en zou daarin de omvangrijkste bibliotheek van de hoofdstad hebben gevestigd.
Dolmabahce Sarayi
In 1855 trok sultan Abdülmecit met zijn hofhouding van het Topkapipaleis naar dit paleis aan de Bosporus. De bouw in de Osmaanse suikerbakkersstijl droeg in niet onaanzienlijke mate bij aan het staatsbankroet in 1876. Mustafa Kemal Atatürk is hier in 1938 gestorven. Het interieur is in overeenstemming met de merkwaardig overladen stijlvermenging van de bijna 500 m lange buitengevel. Dag. 9.00 – 16.00 uur behalve ma en do, Dolmabahce Caddesi (Dolmabahce)
Galata Köprüsü (Galatabrug)
De eerbiedwaardige Galatabrug uit 1912, met zijn in het brakke water liggende, krakende pontons, waarover zich in vier tot zes rijen vrachtwagens, bussen en personenwagens voortbewogen, was op jaren gekomen en is vervangen door een bredere brug, waaraan sinds 1987 is gebouwd. Maar ook al zullen sommige taxichauffeurs over deze flessenhals hebben geklaagd, waarover ze diverse keren per dag van de oude stad naar Beyoglu en terug moesten zien te komen, toch zullen er ook zijn die net als andere inwoners van Istanbul het verloren gaan van dit symbool van de oude metropool betreuren.
Hagia Sophia (Aya Sofya)
Schitterend en vanaf zee goed zichtbaar troont op een heuvel in het centrum van het oude Byzantium de kerk ter ere van ‘de goddelijke wijsheid’. Na de verwoesting van een ouder bouwwerk tijdens de Nikaopstand in 532 besloot keizer Justinianus tot de bouw van een nieuwe kerk, waarvoor hij opdracht gaf aan de mathematicus Anthemius van Tralles en de architect Isidorus van Milete. Meer dan duizend jaar lang was de Hagia Sophia het grootste en eerbiedwaardigste godshuis van het christendom en het symbool van de verbinding van het Romeinse Rijk met de christelijke voorstelling van het rijk van God op aarde. Wegens de korte tijd van slechts zes jaar waarin dit bouwwerk werd voltooid (532 – 537), zou Justinianus hebben uitgeroepen: ‘Salomo, ik heb je overtroffen!’
Yerebataa Sarayi
Dit ‘verzonken slot’ schuin tegenover de Hagia Sophia werd in de 6de eeuw als onderaards waterreservoir aangelegd. Twaalf rijen van steeds 28 zuilen vormen een bos van 336 zuilschachten met Corinthische en vroeg- Byzantijnse kapitelen. Bij de restauratie van deze grootste en als enige openbaar toegankelijke van de meer dan 70 bekende waterreservoirs (cisternen) van de stad werden ook twee mooie, als sokkel dienende medusahoofden blootgelegd. Ma – vr 9.00 – 17.00 uur, Yerebatan Caddesi 7 (Sultanahmet)
Beylerbey Kasrx
Het in 1865 voltooide paleis op de Aziatische oever van de Bosporus, ten noorden van de eerste Bosporusbrug, deed voor keizers en koningen dienst als gastenverblijf. Met zijn marmeren gevel en de beide paviljoens is het een mooi voorbeeld van de speelse Osmaanse rococo uit de 19de eeuw. De afgezette sultan Abdülhamit II bracht hier zijn laatste jaren door. Dag. 9.30 – 17.00 uur behalve ma en do, Beylerbey
Topkapipaleis (Topkapi Sarayi)
‘Nooit heeft menselijke kunstvaardigheid op lieflijkere wijze een heerserszetel geschapen,’ schreef Evliya gelebi, de beroemdste Osmaanse kroniekschrijver. Bij Allah, hier viel wel te regeren! Wie hier rondloopt, in het verwarrende spel van terrassen, doorgangen, trappen en binnenhoven, bevindt zich in een wereld van de duizend – en – eennacht. Nu is het paleis van de Turkse sultans voor de duizenden toeristen uit de hele wereld de grootste trekpleister van Istanbul. Het Serail, het symbool van de Oriënt, was alles in één: zetel van de padisjah en middelpunt van een wereldrijk, speelplaats voor vrolijke geneugten en plaats van dodelijke verveling, godsdienstig middelpunt van de halve aardbol en toneel van ongelooflijke intriges, plaats van gruwelijke misdaden en wieg van adembenemende carrières. Hier leefden indertijd 4000 – 5000 mensen. Het was een stad in de stad.
Süleymaniye Camü
Onder sultan Süleyman de Grote, die de Turken ‘kanuni’, wetgever, noemen, werd het Osmaanse rijk een wereldmacht; zijn tijdperk geldt terecht als hoogtepunt van de Turkse geschiedenis. In Sinan vond de sultan een architect die aan hem gewaagd was. De voor Süleyman van 1550 – 1557 gebouwde moskee, Sinans ‘gezellenstuk’, bepaalt het silhouet van de stad als geen ander bouwwerk. Het is het hoogtepunt van de Osmaanse klassieke stijl in Istanbul, dat alleen wordt overtroffen door Sinans ‘meesterstuk’, de Selimiye Camii in Edirne.
Sultan Ahmet Camü
Het symbool van Istanbul en favoriet onder gelovigen en toeristen: de grote moskee van de stad en de enige met zes minaretten, die wegens de tegeldecoratie ook de ‘Blauwe Moskee’ wordt genoemd. De moskee van sultan Ahmet I (1603 – 1617), gelegen op de hoge rotskust aan de Zee van Marmara, valt van buiten op door de volkomen symmetrische vormgeving van de in drie lagen geplaatste koepels. Deze indruk van grote eenheid herhaalt zich in het interieur. Vier machtige, gegroefde zuilen dragen de bogen en pendentieven van de hoofdkoepel; ze staan vrij, hoewel enigszins gedrongen in de vrijwel vierkante gebedsruimte. Het blauw en wit van de meer dan 20.000 faiencetegels uit Iznik en het goud van de koranteksten corresponderen schitterend met het diepe rood van de tapijten. Door 260 overwegend kleurige vensters wordt de reusachtige binnenruimte (51 x 53 m) rondom verlicht met een mystiek schemerlicht.
Musea in Istanbul
Arkeoloji Müzesi (Archeologisch Museum)
Een waardige plaats voor een museum als dit: de Hagia Sophia, het Topkapipaleis en deze belangrijke oudheidkundige collectie liggen pal naast elkaar. Het onbetwiste hoogtepunt in dit museum is de Alexandersarcofaag, waarin Alexander de Grote weliswaar niet begraven is, maar waarop hij wel staat afgebeeld. De reliëftaferelen die erop staan, zijn bijzonder realistisch en behandelen de Alexanderslag, een leeuween een panterjacht. Het in Sidon gevonden wereldberoemde werk uit 310 v. C. is onbeschadigd bewaard gebleven; zelfs de kleuren zijn nog herkenbaar. De op een afbeelding van de beeldhouwer Lysippos teruggaande marmeren afbeelding van Alexander uit de 2de eeuw v. C. toont geen beheerste, machtsbewuste potentaat, maar een gejaagde jongeling, die zonder bepaald plan een ongewisse toekomst tegemoet gaat: de Alexanderkop alleen is al een reis naar Istanbul waard. Behalve andere sarcofagen en Griekse , Romeinse en Byzantijnse kapitelen staan er talrijke busten van Romeinse keizers, waaronder die van Augustus, Tiberius, Hadrianus (als kind), Marcus Aurelius en Diocletianus, en van Arcadius en Constantijn de Grote. Het Museum voor oud- Oriëntaalse kunst (Eski Sark Eserleri Müzesi) ligt naast het Archeologisch Museum en herbergt een belangrijke verzameling van vooral Babylonische en Assyrische oudheden. Verder bevat dit museum talloze interessante voorwerpen die afkomstig zijn uit de preislamitische culturen van Turkije. Dag. behalve ma 9.30 – 17.00 uur, in de Eerste hof van het Topkapipaleis
Belediye Müzesi (Stadsmuseum)
Dit in een medrese vlak bij het Valensaquaduct ondergebrachte museum toont kunstnijverheidsvoorwerpen, kaarten en oude ansichten van Istanbul, en de bonte figuren van het oude Turkse schimmenspel karagöz. Dag. behalve za en zo 9.00 – 12.00 en 13.00 – 17.00 uur, Itfaiye Caddesi
Demz Müzesi (Marinemuseum)
Het moderne museum is vooral de moeite waard door de kayiks, de Osmaanse roeiboten, en een Osmaanse kaart van Amerika uit het begin van de 16de eeuw. Dag. 9.00 – 17.00 uur behalve ma en di, Besiktas Caddesi (Besiktas)
Hali ve Kilim Müzesi – (Tapijten Kelimmuseum)
Het museum in het complex van de Sultan Ahmet Moskee toont waardevolle oude tapijten en kelims uit Anatolische moskeeën. Dag. 9.00 – 17.00 uur behalve ma, Hünkar Kasn (Sultanahmet)
Mozaik Müzesi (Mozaïekmuseum)
Aan beide kanten van een Turkse bazaarstraat zijn prachtige vloermozaïeken uit de late Oudheid te zien, die uit het paleis van de Byzantijnse keizers afkomstig zijn. Het zijn voorstellingen van jachttaferelen en verschillende soorten dieren en fabeldieren. Dag. 9.30 – 17.00 uur behalve di, Kabasakal Caddesi (Sultanahmet)
Sadberk Hamm Müzesi
Dit is een bijzondere privé-collectie van de familie Koc, die bestaat uit archeologische vondsten vanaf 6000 v. C. en Osmaanse en Islamitische kunst, keramiek, zilverwerk en porselein. Ook is er een interessante volkenkundige afdeling. Dag. 10.30 – 18.00 uur behalve do, okt. – maart 10.00 – 17.00 uur behalve do, Piyasa Caddesi 27 – 29 (Büyükdere)
Türk ve Islam Eserleri Müzesi (Museum voor Turkse en Islamitische Kunst)
Het museum bevindt zich op het Hippodroom in het gerestaureerde paleis van grootvizier Ibrahim Pasa, die een vriend en zwager van Süleyman de Grote was. Uit vrees dat de grootvizier te machtig zou worden, liet de sultan hem tijdens een maaltijd in het Topkapipaleis vermoorden. Het van een monumentale pronkzaal voorziene paleis is het grootste en mooiste dat een grootvizier ooit heeft laten bouwen. In het museum is een bijzondere verzameling Seltsjoekse en Osmaanse tapijten te bezichtigen en verder ziet u hier kostbare miniaturen, kalligrafieën, keramiek, koranstandaards en een woonruimte uit de Osmaanse tijd. Dag. 10.00 – 17.00 uur behalve ma, At Meydani (Sultanahmet)
Restaurants in Istanbul
Antares
Aantrekkelijke gelegenheid onder dicht gebladerte. Dag. 11.00 – 24.00 uur behalve zo, Valikonajji Caddesi 8 (Nisantasi), tel. 224 96 66
Facyo
Het eethuis is waarschijnlijk het beste visrestaurant aan de kleine, natuurlijke haven van Tarabya aan de Bosporus. Groot aanbod van visspecialiteiten, waaronder vissalades, zeevruchten, inktvis en vers gevangen Bosporus – vis. Vooral ’s avonds een aangename mediterrane sfeer. Duur. Dag. tot 24.00 uur, Kirecburnu Caddesi (Tarabya), tel. 262 00 24
Yesil Ev
Deze gerestaureerde konak, een laat-Osmaanse voorname stadsvilla, is misschien wel het mooiste hotel van de stad en daardoor dikwijls volgeboekt. Dit hoeft u er niet van te weerhouden de tuin met de zachtjes klaterende fontein op te zoeken en in deze oase tussen de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia een kopje thee te drinken of hier op een avond te genieten van de uitstekende inheemse keuken. Dag. 11.00 – 23.00 uur, Kabasakal Caddesi 5 (Sultanahmet), tel. 511 11 50
Borsa Lokantasx
Het restaurant ligt in de buurt van het station Sirkeci, heeft een goede traditionele Turkse keuken en is vooral erg geliefd bij zakenlieden. Dag. 11.30 – 15.30 uur behalve zo, Yah Köskü Caddesi 60 – 62 (Sirkeci), tel. 511 80 79
Cicek Pasaji
Zo’n dozijn eethuizen wachten op gasten in de gerestaureerde Jugendstilpassage tegenover de Galatasaray Lisesi. Om een van de felbegeerde tafeltjes op de binnenplaats te bemachtigen, moet u er echter al vroeg in de avond naartoe gaan. De passage is de grootste bierdrinkplaats van Istanbul en het is er meestal tjokvol; het gaat er dan ook behoorlijk lawaaiig aan toe. Grote keuze aan goede mezeler. Licht gestegen prijzen. Dag. 9.00 – 24.00 uur, Istiklal Caddesi (Galatasaray)
Istiklal Caddesi
In 1876 oorspronkelijk gebouwd als een winkelpassage, maar sinds het eind van de vijftiger jaren zijn er in deze “bloemenpassage“ alleen nog cafés en restaurants. Met de restauratie in de tachtiger jaren is de oorspronkelijke schoonheid van de passage hersteld. Goed voor een bonte avond uit – men drinkt voornamelijk bier en raki. Dagelijks open van 9-24 uur(echt ab 9 morgens??) . Istiklal Caddesi (Galatasaray).
Haci Baba Restoran
Zeer goede traditionele Turkse keuken, met uitstekende voorgerechten en een heerlijk malse schapenkebab. Hiervan valt te genieten in een kleine tuin onder platanen met uitzicht op de Grieks – orthodoxe Hagia Triadakerk. Dag. 11.00 – 23.00 uur, Istiklal Caddesi 49 (Taksim), tel. 244 18 86
Uitgaan in Istanbul
Hayal Kahvesi
Traditionele rock- en blues bar in Beyoglu met steeds weer andere Turkse bands. Lekker bier, harde muziek. In de zomer is aan de Aziatische kant ook de dependance Cubuklu open – dansen in de openlucht aan de Bosporus. Vanaf Istinye is er een pendeldienst hierheen. Beyoglu: dagelijks open van 11-2 uur, Büyükparmakkapi Sokak 19; Cubuklu: van begin juni tot eind september dagelijks van 11-4 uur, overdag café, de keuken is open van 19-24 uur, vrijdag en zaterdag live muziek van 23-4 uur, Burunbahce Mevikii (Cubuklu)
Bebek-Hotelbar
De bar van het naar dit plaatsje genoemde hotel is de beste van Bebek. Mooi aan het water gelegen, aangename sfeer. Dag, 17.00 – 24.00 uur, Cevdetpasa Caddesi 113 – 115 (Bebek)
Laila
Het centrum van Istanbul’s nachtleven. Deze reusachtige club herbergt tien verschillende bars, cafés en restaurants. En ook al begint de muziek om 19 uur, pas om middernacht gaat de volumeknop echt open. Niet vergeten te reserveren. Alleen ’s zomers, dagelijks van 17-3 uur, Muallim Naci Caddesi 141-142 (Kurucesme), tel. 227 17 11
Maca Kizi
Gezellige bar met open haard, trefpunt voor intellectuelen. Dag. 18.00 – 2.00 uur, Siraselviler Caddesi, Topcu Caddesi 18 / 2 (Taksim)
Memo’s
Bar en disco met groot terras direct aan het water. Koel design. Naast de Ortaköy Camii. Dag. tot na middernacht, Salhane Sokak (Ortaköy), tel. 261 83 04
Naima
Deze club in een schilderachtige yab is een absolute must voor jazzliefhebbers. Ook ontmoeten hier de intellectuelen en kunstenaars van Istanbul elkaar in een ontspannen en geestige sfeer. Arnavutköy Deresi Sokak 1 (Arnavutköy), tel. 263 05 78
Orient Bar
Stijlvolle bar in hotel Pera Palas. Dag. tot 2.00 uur, Mesrutiyet Caddesi 98 – 100 (Tepebasi)
$amdan
Aantrekkelijke en exclusieve bar aan de Bosporus. Dag. 20.00 – 3.00 uur, Baglar Sokak 57 (Yeniköy)
Tepe Bar
Mooi uitzicht vanaf de bovenste etage van hotel The Marmara Istanbul op de oude stad. Dag. 22.00 – 1.00 uur, Taksim Meydani, tel. 251 46 96
Galata Kulesi Nightclub
Serieuze nachtclub met goede show: buikdans, volksdans en zangers. Bovendien een fraai uitzicht vanaf de Galatatoren op de oude stad. Duur. Dag. 20.00 – 2.00 uur, Hendek Caddesi (Beyoglu), tel. 245 11 60
Winkelen in Istanbul
Bit Pazan (Vlooienmarkt)
Meer dan 200 winkels met een voor een ‘vlooienmarkt’ deels luxe aanbod. Dag. 8.00 – 20.00 uur behalve zo, Kirma Tulumba Sokak (Aksaray)
Librairie de Pera
Voor bibliofielen is deze winkel, gelegen schuin tegenover de Mevlevihane van Galata, een waar paradijs. Deze boekenzaak wordt gerund door Madame Elefterias. Dag. 8.00 – 19.00 uur behalve zo, Galipdede Caddesi 22 (Tünel)
Tasarim
Prachtige interieurwinkel. Gerestaureerd en nagemaakt antiek meubilair, schilderijen, vazen en zilver. Ergenekon Caddesi, Tayyareci Fehmi Sokak 18 (Osmanbey)
Istanbul Sanatlar Carsisi
In het marktgebied achter de Blauwe Moskee staan verschillende souvenirwinkels, die voor een deel mooie kunstnijverheidsproducten verkopen. Niet goedkoop. Kabasakal Caddesi (Sultanahmet)
Beymen
Groot modehuis voor heren- en damesmode. Het gebodene is van een hoge kwaliteit, maar daarom beslist niet goedkoop. Istiklal Caddesi 2 (Beyoglu)
Derishow
Het adres voor hypermoderne mode en lederwaren. Bajdat Caddesi 381 (Suadiye)
Dilek Gümüs
Speciaalzaak voor oude sieraden en zilver. Serif Aga Sokak 32 – 33, Oude Bazaar
Günes Öztarakci
De schatkamer van de mooiste kelims in Istanbul wordt beheerd door een vrouw – wat zelden voorkomt onder tapijthandelaren. Echter niet in de Bazaar maar in het stadsdeel Nisantasi. Mim Kemal Öke Caddesi 5, tel. 225 19 54
Istanbul Reizenservice
7 augustus
Muzikale routes: Ontdek de geboorteplaatsen van traditionele muziekgenresDe Bakermat van de Blues: Mississippi Delta, VS Geschiedenis van de Blues De bluesmuzi...
Lees verder8 februari
Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-ZeelandOoit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...
Lees verder4 februari
All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaanWaarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...
Lees verder© 2024 Travelspiration | Begin jouw reis hier