Italie

Datum: 9 maart 2007   

16 minuten leestijd

Italië grenst aan de Adriatische, Ionische, Ligerische en Tyrrhenische zeeen – deze zeeen zijn allemaal deel van de Middellandse zee. Van oost naar west grenst Italië aan respectievelijk Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De eilanden Elba, Sardinië, Ischias, Capri, de Aeolian en Sicilië liggen langs de kust van Italië. Bergen kenmerken de topografie van Italië en vormen de landgrenzen van Genua tot Triest in het oosten.

De Apennijnen, beginnend in Genua en lopend naar Sicilië, vormen de ruggengraat van Italië. De laagvlakten van de Povallei in het noordoosten vormen het grootste laaggelegen gebied. Hier wonen veel mensen en is veel industrie. Het land heeft drie actieve vulkanen – Stromboli op de Aeolian Eilanden, Vesuvius dichtbij Napels en de Etna op Sicilie. De hoofdstad van Italië is Rome, een stad gevuld met historie, legenden en monumenten uit de Romeinse tijd. De stad Florence is eveneens gevuld met cultuur en historie. Deze stad heeft een gemoedelijke sfeer. De stad Pisa is wereldberoemd om de Scheve Toren. Venetië is een interessante stad, niet alleen om het feit dat het op 117 eilanden is gebouwd, maar ook om de harmonieuze architectuur. Milaan is de handelsstad van Italië. Het is beroemd om zijn mode en daarom een goede plaats om te winkelen. De stad Napels is vooral interessant om de nabij gelegen schatten van Pompei. Pompei was de welvarende plaats voor rijke Romeinen dat in 79 n.C. onder de as en modder van de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius verdween. Het eiland Sicilië biedt goede mogelijkheden voor een interessant verblijf, zowel cultuur als stranden zijn goed vertegenwoordigd. Het eiland Sardinië heeft de Costa Verde, de groene kustlijn met mooie stranden. De Amalfi kust, die zich uitstrekt van Sorrento naar Salerno, is een van de mooiste kustgebieden in Europa. Dit gedeelte van Italië leent zich goed voor windsurfen en zeilen. De Dolomieten, uitlopers van de Alpen, zijn interessant voor skiën en hiking. Andere mogelijke activiteiten in Italië zijn fietsen, trekking en paardrijden.

Hoewel Italie’s status als een politieke macht vrij recent is (1861), was Italië dankzij haar strategische ligging al vroeg in de menselijke geschiedenis een doelwit voor kolonisten en opportunisten. De Etruskiers, die tussen de 12e en de 8e eeuw v.Chr. in Italië arriveerden, waren de eersten die het land regeerden. Zij werden uiteindelijk opgeslokt door het machtige Romeinse Rijk. De Etruskiers lieten, afgezien van de graftombes, cultureel gezien weinig na. De oude Grieken, hun tijdgenoten, hadden in die tijd een aantal kolonies gesticht langs de zuidkust, die bekend werden als de Magna Graecia en uitgroeiden tot onafhankelijke staten. Aldus vindt het grote Rome haar oorsprong in Etruskische en Griekse culturen. Betiteld als ’s werelds levende kunstgalerij, is de geschiedenis en cultuur van Italie overal om je heen te vinden. Men kan er Etruskische tombes, Griekse tempels, Romeinse ruines, Moorse architectuur en prachtige fonteinen stammend uit de Barok vinden. Daarnaast kan men genieten van vele Romeinse beeldhouwwerken, Byzantijnse mozaieken en prachtige plafondschilderingen.Schrijvers als Virgilius, Horatius, Cicero, Dante, Petrarcha en Vasari vinden hun wortels in Italie. De Italianen hebben zowel de piano als het huidige notensysteem uitgevonden en componisten voortgebracht als Monteverdi, Vivaldi, Verdi, Puccini, Bellini en Rossini. De filmindustrie zou niet hetzelfde zijn geweest zonder Italies Marcello Mastroianni, Anna Magnani, Gina Lollobrigida, Sophia Loren en directors Luchino Visconti, Roberto Rossellini, Frederico Fellini, Michelangelo Antonioni and Bernardo Bertolucci. Vandaag de dag is voetbal het meest populaire sportieve tijdverdrijf in Italie. Italiaanse literatuur verscheen in de 13e en 14e eeuw en is gebaseerd op Latijn, wat destijds de meest gesproken taal was in Italie. Er zijn bijvoorbeeld de werken van Dante, Petrarcha en Boccaccio, die hoofdzakelijk in het Florentijnse dialect zijn geschreven.

Natuur in Talie

Flora in Italië
De flora in centraal en Zuid-Italië is typerend voor het Middellandse-Zeegebied. Onder de karakteristieke vegetatie in deze streken vallen bomen als de olijfboom, de sinaasappelboom, palmbomen en limoen- en citroenbomen. Andere veel voorkomende boomsoorten, vooral in het zuiden van Italië, zijn de vijgenboom, de dadelpalm, de granaatappelbomen, amandelbomen, suikerriet en katoenvelden. De vegetatie in de Apennijnen lijkt veel op die in centraal Europa. Dichte begroeiing van kastanjebomen, cipres en eikenbomen beheersen de lagere delen van het gebied, terwijl de hogere gebieden begroeid zijn met pijn- en dennenbomen.

Fauna van Italie
Italie kent een kleinere varieteit aan fauna dan in vergelijkbare gebieden in Europa. Kleine aantallen marmotten, gemzen en steenbokken leven in het Alpengebied. De beer, vroeger veelvuldig te vinden in Italie, is nu nagenoeg uitgestorven, maar de wolf en het wilde zwijn komen nog steeds voor in de berggebieden. Een andere viervoeter in dit gebied is de vos. Onder de roofvogels vindt men de gier, de buizerd, de valk en de wouw, vooral levend in de bergen.Daarnaast kan men de kwartel, de houtsnip en de patrijs vinden. Van de reptielen vind je er verscheidene soorten hagedissen en slangen, waarvan drie soorten behoren tot de giftige adderfamilie. Tevens komen er schorpioenen voor.

Nationale parken Italië

Abruzzo :Het nationale park van Abruzzo wordt bewoond door beren, gemzen, wolven en herten. Het symbool van het park is de bruine beer, die onlangs bestempeld is als bedreigde diersoort. In de valleien, doorkruist door vele rivieren, vindt men weelderige oeverbegroeiing met populieren, wilgen en elzen. De weides staan vol bloeiende gentianen, viooltjes, pioenrozen en vergeet-me-nietjes. De beukenbossen staan vol akelei en Marsische irissen.

Gran Sasso en Monti Della Laga nationale parken bieden een waardevol erfgoed aan flora en fauna. Het dierenleven is tamelijk gevarieerd en bestaat uit dieren als de Apennijnse wolf, de wilde kat, wilde zwijnen, eekhoorns en vossen; minder voorkomend is de gems. Van de roofvogels noemen we de slechtvalk, de sperwer en de gouden adelaar; van de vogelsoorten die in bosgebieden voorkomen vindt men de specht, de houtduif en de boomkruiper; onder de bergvogels vallen de alpenraaf en de piepers. De amfibieën zijn vertegenwoordigd door de watersalamander, de peddelsalamander en de Italiaanse salamander.

Majella Morrone kent een rijke fauna, maar de aanwezigheid van de Apollo (Parnassus Apollo) is de grootste trekpleister: een grote vlinder met bijna geheel transparante vleugels gesierd door zwarte en rode stippen. Daarnaast kent de Majella uitgestrekte eikenbossen, de ahorn en de esdoorn, haagbeuken en steeneiken. Tevens vind je er meer dan 1700 soorten bloemen, waaronder de Aquilegia van Majella, Campanula cavolinii, Saxifraga porophylla, Doronico, Alpische anemoon, Viola eugeniae.

Klimaat van Italië
Italie heeft een divers klimaat. De zomer (mei-augustus) is erg warm en droog, vooral in het zuiden. De Sirocco heeft invloed op de gebieden ten zuiden van Rome. Deze hete en vochtige Afrikaanse winden zorgen op zijn minst voor een aantal hete weken in de zomer. De winters zijn lang en streng in de Dolomieten, waar vanaf half september al sneeuw valt. In het noorden zijn de winters kil. In het zuiden is dit seizoen veel droger en warmer dan in de noordelijke en centrale gebieden. Het weer in de lente en herfst is mild, met aangenaam zonnig weer.

Italie Cijfers en feiten

Volledige naam : Republiek Italië
Oppervlakte : 301.250 km2
Inwoners : 8,1 miljoen
Hoofdstad : Rome (inw: 2,6 miljoen)
Bevolking : Italiaans
Talen : Italiaans, Duits, Frans, Sloveens
Overheid : Republiek
Industrie en Producten : Toerisme, textiel, chemicaliën, voedselverwerking, motorvoertuigen, kleding en schoenen
Belangrijkste handelspartners :EU vnl. Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland), Verenigde Staten

Italie gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken van Italië
De vele regionale keukens van Italië vormen tezamen een unieke keuken, die met recht wereldberoemd genoemd mag worden. Het belangrijkste aspect van de Italiaanse keuken is haar gezonde balans; de uitstekende basisingredienten simpel gekookt en zijn originele voeding en frisheid behoudend. Simpel en toch zo’n variëteit aan smaken en vindingrijkheid bij de bereiding, dat zelfs de kritische fijnproever verrukt is over de Italiaanse keuken.Het Italiaanse ontbijt verschilt zeer van de Amerikaanse en de Engelse manier van ontbijten. Colazione (ontbijt) is doorgaans licht: cappuccino en een brioche (zoet gebakje), of simpelweg espresso.Pranzo (lunch) is de grote maaltijd, behalve in de geïndustrialiseerde steden. Het bestaat uit antipasto (voorgerecht) een primo piatto (pasta, rijst of soep), een secondo piatto (vlees of vis) met contorno (groente of salade), vervolgens frutta (vers fruit). Ter afsluiting een espresso en wellicht een grappa of amaro (sterke spijsverteringbevorderende likeur).Cena (diner) is vergelijkbaar met de lunch. Tegenwoordig wordt het steeds normaler in Italie om een lichte lunch te nuttigen, waardoor het diner de belangrijkste maaltijd van de dag wordt.Gelato (ijs) bestaat uit honderden verschillende smaken en kan op elk moment van de dag gegeten worden. Hetzelfde geldt voor de granita (gebroken ijs met overgoten met siroop).

Beste reistijd naar Italië
Italië is op haar best in de lente (april-mei) en in de herfst (oktober-november). Gedurende deze seizoenen is het landschap prachtig, de temperatuur aangenaam en zijn er relatief weinig vakantiegangers. In augustus gaan de meeste Italianen op vakantie. Dit is dan ook de drukste periode in het jaar, wat tot gevolg heeft dat dan vele winkels en bedrijven gesloten zijn.

Omgangsvormen in Italië
Denk eraan gepaste kleding (niet te korte rok/broek of shirt/trui) te dragen bij het bezoeken van kerken of andere religieuze plaatsen.

Religie in Italie
Meer dan 80 % van de bevolking claimt katholiek te zijn. Het aantal mensen dat daadwerkelijk het geloof beoefent, is daarentegen verbazingwekkend laag: een gemiddelde van slechts 25 % woont geregeld de mis bij. Echter, heiligendagen, communies en religieuze festivals weten altijd weer grote hoeveelheden bezoekers te trekken.

Italië evenementen en culturele attracties

Evenement :Pre-Pasen carnaval in Venetie
April carnaval in Venetie
Evenement :Festival van San Nicola
Mei ,feest van San Nicola in Bari
Evenement :Festival San Gennaro
Mei ,feest van San Gennaro in Napels
Evenement :Festival of Snakes
Mei,Festival of Snakes in Abruzzo
Evenement :Festival race der Kaarsen
Mei,race der Kaarsen en Palio van de Kruisboog in Gubbio
Evenement :Festival Sardinische Cavalcade
Mei,sardinische Cavalcade in Sardinie
Evenement :Feest van Sant’ Antonio
Juni,Feest van Sant’ Antonio in Padova
Evenement :Roei festijn
Juni,Regatta van de Vier Oude Maritieme Republieken in Pisa, Venetie, Amalfi and Genua
Evenement :Festival Il Palio
Juli,Augustus Il Palio in Siena
Evenement :Historische roeiwedstrijd
September,Historical Regatta in Venetië

Italië Toeristisch
Europa’s laars heeft het allemaal: de paus, bekende schilders, polenta, paramours, dichters, politieke kinderachtigheid en potentaten. Haar drie millennia oude historie, cultuur en keuken verleiden iedereen. In Italië kan men Romeinse ruines bezoeken, de kunst uit de Renaissance bewonderen, verblijven in kleine middeleeuwse dorpjes, skiën in de Alpen, de watergangen van Venetië verkennen en de mooiste kerken bezoeken. Natuurlijk kan men ook genieten van het eten en de wijnen, de garderobe uitbreiden en la dolce vita ontdekken.

Hiking in Italië
De Italiaanse Alpen, in het bijzonder de Dolomieten, bieden uitstekende paden en strategisch geplaatste vluchtheuvels voor de lange-afstand hiker. Wees zelfs in de zomer voorbereid op plotselinge weersveranderingen. De Apennijnen hebben ook goede hiking paden, vooral in het Nationale Park van Abruzzo en het Massief van Sila in Calabria. Andere mogelijkheden zijn de uitdagende maar goed gemarkeerde paden van de Alpi Apuane in Toscane, en de spectaculaire trektochten in de ruige terreinen in het oosten van Sardinie, zoals bijvoorbeeld Gennargentu.

Watersporten in Italie
Zwemmen kan het best tussen juni en september. Hoe verder men naar het zuiden gaat, hoe langer je kan blijven zonder de winter te voelen.WindsurfenWindsurfen en zeilen zijn erg populair. Op de meeste stranden kunnen boten en uitrusting worden gehuurd

Fietsen in Italie
Een uitstekende manier om het land te bezichtigen is te gaan fietsen. Het enige probleem is dat 75% van Italie bergachtig is. Doorzettingsvermogen en een goede fiets zijn dan ook vereist. Populaire fietsgebieden zijn Toscane en de Valnerina in Umbria.

Reizen naar Italië

Vliegen naar Italië
Vakantiegangers die Italië bezoeken zullen erachter komen dat er genoeg vluchten naar Italie te vinden zijn. Vanuit ieder land zijn er regelmatig vluchten naar Milaan en Rome.

Treinreizen naar Italië
Tenzij men haast heeft, is de trein een geweldige manier om naar Italië te reizen.

Busreizen naar Italië
Bussen zijn er ook genoeg, maar deze kunnen echter niet op tegen het comfort van de trein.

Veerboot vervoer naar Italië
Veerboten verbinden het land met Griekenland, Turkije, Tunesie, Malta, Albanie, Kroatie en Spanje.

Reizen in Italië

Vliegen in Italië
Vluchten kunnen worden geboekt bij ticket counters in de grote steden en bij reisbureaus. Alitalia en verwante bedrijven hebben aanbiedingen voor jonge mensen, 60+ ers, grote groepen toeristen en gezinnen. Ook hanteren zij speciale prijzen in het weekend en op bepaalde tijden in het jaar. De check-in tijd voor binnen- en buitenlandse vluchten variëren van 30 tot 60 minuten voor boarding.

Treinvervoer in Italië
Eerste en tweede klas treinkaartjes kunnen worden gekocht op het station of bij daartoe bevoegde reisbureaus. Voor Eurocity, Intercity, Eurostar Italia en over het algemeen alle speciale treinen is het nodig om te reserveren. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Groepen toeristen, 60+ers, mensen jonger dan 25 jaar en gezinnen komen in aanmerking voor korting op de reis. Treinreizigers kunnen hun kaartjes stempelen in de daarvoor bestemde stempelmachines op het perron. Valide kaartjes moeten binnen zes uur na stempeling worden gebruikt. MET DE BOOT – Er zijn vele diensten die het eiland met het vaste land verbinden: de belangrijkste verbindingen verlopen via veerboten. Daarnaast meren schepen uit alle landen rond de Middellandse Zee in de Italiaanse havens aan. Belangrijke havens in Italië zijn: Genua, Livorno, Civitavecchia, Fiumicino, Napels en Villa San Giovanni.

Taxivervoer in Italië
Taxi’s zijn een van de meest populaire vormen van transport in de steden.

Per Auto Italië ontdekken
Een goede manier om veel van het land te zien is een auto huren. De wegen zijn over het algemeen goed en er is een uitstekend netwerk van snelwegen, alhoewel wel tol betaald moet worden. Snelwegen en autowegen zijn aangeduid met de letter ‘A’, gevolgd door een nummer. De tol kan contant worden betaald, maar het is ook mogelijk te betalen met een speciale betaalkaart, die kan worden aangeschaft op de snelweg, bij de bank of in Aci kantoren.Aci levert complete autoservices door het hele land. Zij is 24 uur per dag bereikbaar door 116 te bellen of door de noodtelefoons langs de weg te gebruiken. Deze telefoons hebben of een gedraaid teken in geval van autopech, of een rood kruis in geval van ernstige nood.

Accommodaties in Italië

Hotels in Italië
Er zijn ongeveer 38.000 hotels in Italië. Elk hotel hanteert vaste prijzen in overeenstemming met het regionale verkeersbureau. De meeste hotels geven all-in prijzen op, wat inhoudt dat belasting, service, verwarming en/of airconditioning bij de prijs inbegrepen is. Als de all-in prijzen exclusief BTW zijn, dan komt dit er alsnog bij op. Het huidige BTW-tarief voor alle hotels in Italië bedraagt 10%. Hotelprijzen zijn meestal lager gedurende het laagseizoen: November tot Maart in de grote steden en vakantieoorden; April/Mei en September/November in de skioorden. De hotels zijn geklasseerd in categorieën: 5-Star Deluxe, 5-Star, 4-Star, 3-Star, 2-Star and 1-Star. De prijzen (onderstaand is een gemiddelde indicatie gegeven) variëren overeenkomstig het type hotel en de aanwezige faciliteiten. Huisvesting: Budget: 16-22 Euro, Middenklasse: 22-54 Euro, Topklasse: 54 Euro en hoger.

Daghotels (Alberghi Diurni) bieden douches, baden, een kapsalon, schoenpoetsservice, een stomerij, telefoons, bagageopslag en prive-kamers voor korte perioden van de dag. Veel daghotels herbergen tevens een reisbureau en een geldwisselkantoor. Men kan er echter niet overnachten. Daghotels zijn te vinden in de centra van de steden en in de nabijheid van treinstations. Ze zijn meestal geopend van zes uur in de ochtend tot middernacht.

Bed & Breakfast in Italië
Bed and breakfast hotels in Italië zijn meestal de 1* en 2* hotels (dwz: kleine hotels die alleen een kamer en ontbijt bieden). Deze bed and breakfast hotels dienen echter niet verward te worden met bed and breakfast etablissementen, die accommodatie bieden in privé-huizen

Campings in Italië
Vanzelfsprekend kent Italië ook vele campings, zowel in het binnenland als aan de kust. De prijzen variëren per camping. In de maanden mei, juni en augustus geldt vaak een korting van 30%.

Italië praktische informatie

Visa
Italië is samen met Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje, een deel van het gebied met open grenzen van het Schengenakkoord. Inwoners van de EU kunnen met een identiteitskaart Italië betreden. Inwoners van de Verenigde Staten, Australië, Canada, Japan en Nieuw-Zeeland kunnen Italië maximaal 90 dagen zonder visum bezoeken. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Italië voor andere nationaliteiten.

Tijdsaanduiding : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur (plus twee uur in zomertijd)

Electriciteit in Israël :220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Italië
Vaccinaties, er worden voor Italië geen vaccinaties aanbevolen. Voor meer informatie, raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Italië
Hoewel Italianen water uit flessen drinken tijdens de maaltijd, is het leidingwater veilig om te drinken. Aan de snelweg, op het platteland of uit fonteinen kan met het leidingwater beter niet drinken. De aanduiding Acqua Non Potabile geeft aan dat het water niet drinkbaar is. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groente zijn over het algemeen veilig om te eten.

Gezondheidszorg in Italië
Indien u in Italië medicijnen nodig heeft, is het prettig om te weten dat in iedere stad een apotheek 24 uur per dag open is volgens een rouleringssysteem. De meeste hotels beschikken over deze informatie en bij de apotheken hangt het schema. Eerste hulp is aanwezig op de grotere treinstations, havens en vliegvelden. Italië heeft bilaterale gezondheidsverdragen met de EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Op vertoon van het E111 formulier heeft u recht op goedkopere tandarts- en andere medische hulp (inclusief ziekenhuis) en betaalt u een vergoeding evenals een gedeelte kosten van de voorgeschreven medicijnen. Een reiskostenverzekering die ook ziektekosten dekt is aanbevolen voor specialistische hulp.

Telefoneren in en naar Italië
Italië heeft de volgende alarmnummers: politie: 112; ambulance: 113; brand: 115. De internationale toegangscode is 39. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers Italië
De munteenheid in Italië is de Euro. De beste wisselkoersen krijgt men bij de pinautomaten; deze zijn lager als bij de cambios (wisselkantoren). Veel pinautomaten zijn gesloten buiten de openingstijden van de banken. Traveller’s cheques en vreemde valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, op treinstations, op vliegvelden en vaak in hotels (meestal tegen een minder gunstige wisselkoers). MasterCard, Diners Club en Visa worden bijna overal geaccepteerd. Traveller’s cheques worden ook bijna overal geaccepteerd. Om extra wisselkosten te vermijden, kunt u het beste travellercheques in Euro meenemen. Banken zijn de meest betrouwbare plaatsen om de cheques in te wisselen. De openingstijden van de banken variëren van stad tot stad, maar zijn in de regel van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 16.00 uur.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder