Jamaica

Datum: 9 maart 2007   

11 minuten leestijd

Jamaica is ovaal van vorm en ligt 145 km ten zuiden van Cuba. Het is het op drie na grootste eiland van het Caribisch gebied. Ondanks de kleine omvang van Jamaica heeft het een zeer gevarieerd landschap. Columbus beschreef dit eiland ooit als het mooiste eiland met bergen en dalen, prachtige valleien, velden en plateaus.De rijke artistieke erfenis van Jamaica reikt terug tot de pre-Colombiaanse tijd, toen de Arawak Indianen wand- en muurschilderingen achterlieten in vele grotten.

Voorbeelden van deze tekeningen zijn nog steeds te bezichtigen in vele grotten verspreid over het eiland. Tegenwoordig is Jamaica, en dan met name Kingston, een centrum van Caribische kunst. Dit is opgebloeid na de onafhankelijkheid in 1962. Edna Manley, de vrouw van Norman Manley, de minister-president van Jamaica, was een belangrijk persoon bij het vrijmaken van de Caribische kunst van de Europese esthetische voorschriften. Van de jaren 20 tot haar dood in 1987 was Manley een centraal persoon in de Jamaicaanse kunstwereld. Zij was aanwezig met haar beelden, maar promootte tevens de lokale artiesten en moedigde hen aan door te gaan. Hieronder vielen de op het eiland gerichte kunstenaars (genaamd intuitieven) en de meer internationaal gerichte schildersgroepen die overzee hun kunsten leerden. Er is geen echte Jamaicaanse stijl in de kunstwerken, maar veel kunstenaars stopten wel historische sporen in hun werken. Het internationale succes van de reggae muziek had effect op de Jamaicaanse kunsten. Rastafari is een bekend onderwerp van de werken, evenals marktpingelaars, dieren en religieuze symbolen vermengd met de Afrikaanse mythen. Van strandfeesten bij hotels tot de ruige discotheken in de arbeiderswijken, ademt Jamaica de geluiden van de soul, de calypso, de soca (een samensmelting van soul en calypso) en reggae. Muziek is alom aanwezig.Bezoekers van Jamaica hebben het eiland aangewezen als een van de meest mooiste van het Caribisch gebied. De stranden, bergen en rode zonsondergangen worden vaak genoemd in de reisbrochures. Interessante steden zijn Kingston, Montego Bay en Ocho Rios, verder zijn er genoeg activiteiten om de actieve vakantiegangers bezig te houden. Jamaica is beroemd om de prachtige natuur (tropisch regenwoud, witte zandstranden, warmwaterbronnen, bergen, meren en rivieren), de relaxte atmosfeer en natuurlijk reggae!

Natuur in Jamaica

Flora op Jamaica
Het relatief kleine Jamaica heeft een groot aantal plantsoorten. Er zijn 3200 soorten planten (waaronder 200 soorten orchideeen). Een groot deel van de flora op Jamaica is nergens anders ter wereld te vinden. Van de 3200 planten en varens, zijn er 1000 inheems. In de mistige Blue Mountains betreedt u een prachtige wereld, waar Agapanthus en lelietjes van dalen groeien tussen een bonte verzameling van azalea’s, hydrangea en waar cymbidium orchideeen in vele prive en publieke tuinen zijn te vinden. Er is een grote variatie aan wilde planten, zoals bromelia’s, orchideeën en boomvarens.

Fauna van Jamaica
Vooral geïmporteerde fauna komt veel voor. Hiertoe behoren o.a. vee, geiten, mongoos en wezel-achtigen die geintroduceerd zijn uit India in de 19de eeuw om de vele ratten op Jamaica te bestrijden. Jamaica heeft vele soorten reptielen waaronder de krokodil (deze leeft in de mangrove moerassen aan de zuidkust), hagedissen, niet-giftige slangen, leguanen en kikkers. Er zijn meer dan 700 soorten vissen en de kust van Jamaica is een favoriete stek van zeeschildpadden om eieren te leggen.

Nationale parken Jamaica
In de loop van de 18e en 19e eeuw werden door Jamaicanen van Britse afkomst vele botanische tuinen aangelegd. Varierend van de Hope Gardens, de moeder van de Jamaicaanse tuinen, tot kleinere, meer recent aangelegde tuinen, is in elk deel van Jamaica wel een botanische tuin in de buurt die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Klimaat van Jamaica
Dankzij het tropische klimaat, is Jamaica een vakantieoord geschikt om het hele jaar door te bezoeken. De maximale temperaturen langs de kust varieren van 27 tot 30 graden Celsius. Zelfs in de bergen (Blue Mountains) daalt het kwik niet veel verder dan 20 graden Celsius. Wanneer men de oostkust of de Blue Mountains wil bezoeken dient men rekening te houden met het natte seizoen (mei tot november). Deze periode kent twee pieken van mei-juni en oktober-november. Er valt dan wat regen, met name in de namiddag, maar de zon laat zich regelmatig zien.

Jamaica Cijfers en feiten

Volledige naam : Jamaica
Oppervlakte : Land: 10.826 km²; Water: 165 km²
Inwoners : 2,6 miljoen
Hoofdstad : Kingston (800.000 inwoners)
Bevolking : 76% Afrikaans, 15% Afro-Eurpees, 4% Europees, 3% oost Indisch, 1% Afro-Chinees en Chinees
Talen : Engels en Patois
Overheid : Republiek
Industrie en Producten : Toerisme, bauxiet, suiker, bananen
Belangrijkste handelspartners : Verenigde Staten

Jamaica gewoontes, lokale gebruiken

Lokale keuken van Jamaica
De Jamaicaanse keuken is een mengeling van vele etnische tradities. De invloeden van de Arawak Indianen, Spaanse, Afrikaanse, Indische, Arabische, Chinese en Engelse keuken zijn terug te vinden in de Jamaicaanse gerechten. Een typisch Jamaicaans ontbijt is ackee, een boomvrucht die gekookt een bijna enge overeenkomst vertoont met geklutste eieren. De lunch bestaat meestal uit een lichte snack, en soms een zware vlees- of groentepastei. Avondmaaltijden bestaan meestal uit geiten- of varkensvlees dat is gekruid met kerrie, aangevuld met rijst en bonen. Gerechten met zeevruchten zijn ook populair. De vis is meestal gezouten en gebakken met pepers en uien. Het meest populaire gerecht in Jamaica is jerk, een term die het proces beschrijft van het koken van vlees in een marinade en het langzaam barbecuen in een buitenplaats in een vuur van pimentohout, waardoor het vlees een aparte smaak krijgt.

Drink gewoontes op Jamaica
Thee is de algemene Jamaicaanse benaming voor elke heet gekookte drank. De thee kan een kruidenthee zijn, waarin rum, melk, kruiden en zelfs vis kan zitten. Pas op voor marihuana thee of hallucinerende paddestoelenthee, aangezien deze zwaarder kan vallen dan je had gedacht! Skyjuice is een populaire gekoelde drank, gemaakt van geschaafd ijs op smaak gebracht met siroop. Kokosmelk, direct uit de noot, is tevens populair. Bier en rum zijn de meest populaire alcoholische dranken. Jamaicaanse Blue Mountain koffie is een van de meest smaakvolle dranken in de wereld.

Fooien geven in Jamaica
De meeste hotels en restaurants in Jamaica berekenen een percentage van 10 tot 15 procent voor de verleende service over de nota. Als de service nog niet bij de rekening is inbegrepen is een vergelijkbare fooi gewenst. Personeel in restaurants, kamermeisjes, kruiers en portiers krijgen meestal een klein bedrag fooi. Taxichauffeurs ontvangen ook 10 procent over het te betalen bedrag.

Religie in Jamaica
Het overgrote deel van de Jamaicaanse bevolking is Christelijk. Andere religies zijn het Joodse geloof, Hindoeisme, Islam en het Bahaistische geloof. De gevestigde kerken zijn de Anglicaanse kerk, de Moravische kerk en de verenigde kerk van de Presbyterianen en de Congregationalen. Ook de Pinkstergemeente heeft veel volgelingen. Veel Jamaicanen zijn leden van inheemse religieuze organisaties, zoals de Pocomania, de beweging van het religieus ontwaken en rastafari.De rastafari is een sekte, die gelooft in de goddelijkheid van Haile Selassie, de overleden Ethiopische keizer. In de jaren zestig en zeventig werd de ritmische reggaemuziek populair door de invloeden van rastafari en de overleden reggaester Bob Marley.

Jamaica evenementen en culturele attracties

Evenement :Carnaval
Februari, Maart carnaval in Kingston

Evenement :Ananas cup jachtrace
Februari, Jachtrace van Miami (VS) naar Montego Bay

Evenement :Cable and Wireless wedstrijd
April, Cricketwedstrijd in Kingston

Evenement :Muziekfestival Reggae Sunsplash
Juli, Augustus muziekfestival op het strand bij Ocho Rios

Evenement :Muziekfestival Reggae Sumfest
Juli, Augustus muziekfestival op het strand in Montego Bay

Jamaica Toeristisch
Jamaica is een land voor de strandliefhebber. Omdat Jamaica een eiland is, heeft het vele stranden waar vele activiteiten kunnen worden ondernomen. Het landschap op Jamaica leent zich uitstekend voor hiking en andere activiteiten.

Hiking op Jamaica
Om het hele eiland te kunnen zien, moeten hikers een aantal weken uittrekken. Men kan mooie tochten maken door de Blue Mountains of over de ruiterpaden die door het hele land lopen. Het ruige Cockpit Country is bijna onontdekt en daarom geschikt voor de gevorderde hiker. Speologie het eiland heeft veel lijmstenen grotten en spelonken, vooral in het westen. Als men erheen wil, dient men rekening te houden met het risico te verdwalen, aangezien er vaak geen kaarten van de omgeving en de grotten zelf bestaan.

Watersporten in Jamaica
Diepzeeduiken ,Jamaicaanse havens zijn zowel boven als onder water mooi om te bekijken. Vooral aan de noordkust van het eiland is het mooi om te duiken. De schatten variëren van riffen, grotten en groeven tot muren en honderden jaren oude scheepswrakken.Varen de meeste resorts verhuren kleine zeilboten en jachten. Cruisers kunnen worden gehuurd in samenstelling met hotelarrangementen of tegen dagelijkse of wekelijkse prijzen.

Paardrijden op Jamaica
Het verkennen van Jamaica per paard is erg leuk om te doen. Tevens is dit een zeer populaire activiteit, waardoor er over het hele eiland maneges zijn te vinden. Vele georganiseerde ritten leiden door plantages, die soms ver de binnenlanden inlopen.

Golfen op Jamaica
Jamaica heeft 10 golfbanen, waar vaak toernooien van de PGA en de LPGA tours worden gehouden. Tryall Golf Club, 19km ten westen van Montego Bay, is de belangrijkste golfbaan.

Reizen naar Jamaica

Vliegen naar Jamaica
Vanuit Amerika (Miami en New York) en Europa vertrekken zeer regelmatig vliegtuigen naar Jamaica. Reizigers vanuit Australië kunnen het beste via Noord-Amerika Jamaica bereiken. De meeste bezoekers landen op Montego Bay, maar er is nog een internationaal vliegveld bij Kingston. Vanuit buurlanden kan men met jachten overvaren. Jamaica wordt veel bezocht door cruiseschepen.

Cruise schepen naar Jamaica
Vanuit buurlanden kan men met jachten overvaren. Jamaica wordt veel bezocht door cruiseschepen.

Reizen in Jamaica

Vliegen in Jamaica
Binnenlandse vluchten met kleine vliegtuigjes of privé helikopters bieden een snelle mogelijkheid om het hele eiland te bezichtigen.

Busvervoer in Jamaica
Het bussysteem op Jamaica is chaotisch, er zijn geen tijdschema’s en de bussen zijn overvol. Toch is deze manier van vervoer misschien wel de beste aangezien men gemakkelijk in contact met de lokale bevolking kan komen en de prijzen laag zijn.

Taxivervoer op Jamaica
Taxi’s genoeg op Jamaica

Per Auto Jamaica ontdekken
Er zijn een aantal lokale auto- en motorverhuurbedrijven. Wegen variëren van uitstekend tot zeer slecht. Weinig Jamaicanen hebben een fiets, deze kunnen echter wel in de meeste plaatsen gehuurd worden.In Jamaica wordt links gereden. Aan de noordkust is men momenteel bezig met het aanleggen van een autosnelweg tussen Montego Bay en Ocho Rios (bijna voltooid). De staat van het wegennet daarbuiten is meestal eerder slecht. De lokale bevolking rijdt snel, agressief en onvoorzichtig (vooral vrachtwagens en niet-officiële taxi’s). Het verkeer buiten de toeristische zones en in de centrale bergachtige gebieden is dan ook eerder gevaarlijk voor niet ingewijden.

>Accommodaties in Jamaica
In Jamaica zijn verschillende soorten accommodatietypen aanwezig, variërend van budget tot top-klasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per type accommodatie: budget hotel: US$2-5, middenklasse hotel: US$5-20, topklasse hotel: US$20 en hoger.De toeristische infrastructuur in Jamaica functioneert goed. Toch dienen reizigers zich bewust te zijn van de op heel het eiland voorkomende criminaliteit, die soms met geweld kan gepaard gaan. Het Jamaicaanse toerisme is grotendeels gevestigd in `all inclusive’ resorts. Bij verplaatsingen buiten deze resorts of buiten de vakantieoorden is voorzichtigheid geboden

Jamaica praktische informatie

Visa
Een geldig retourticket is nodig om Jamaica binnen te mogen. Amerikanen en Canadezen hebben voor de eerste 6 maanden dat zij in Jamaica verblijven geen paspoort nodig. Alle andere bezoekers kunnen alleen naar binnen met een geldig paspoort. Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na geplande thuiskomst. Raadpleeg het consulaat of de ambassade voor meer informatie.

Tijdsaanduiding in Jamaica : GMT (Greenwich Mean Time) min 6 uur
Elektriciteit in Jamaica : 110V, 60 Hz

Gezondheid in en naar Jamaica
Vaccinaties,voor reizigers uit met gele koorts besmette gebieden is een gele koorts vaccinatie verplicht. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en hepatitis A. Raadpleeg voor de zekerheid de plaatselijke GGD of de Travel Clinic voor de benodigde vaccinaties.

Water en Hygiëne in Jamaica
Leidingwater is gezuiverd, maar kan last van de ingewanden veroorzaken. Water is ook in flessen verkrijgbaar. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingswaren zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groente zijn over het algemeen veilig om te eten.

Gezondheidszorg in Jamaica
Er zijn 16 publieke en 7 privé ziekenhuizen. Een reisverzekering die ook ziektekosten dekt is aanbevolen.

Telefoneren in en naar Jamaica
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 119 voor politie, bij brand en voor medische hulp. De internationale toegangscode voor Jamaica is +876. Indien u een internationaal telefoontje vanuit Jamaica pleegt, draai dan 011 gevolgd door het betreffende landnummer.

Geldkoers Jamaica
Munteenheid is de Jamaican Dollar. Geld kan worden gewisseld bij banken, hotels en wisselkantoren. De kwitantie dient u te bewaren. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd. Om bij het wisselen van traveller’s cheques extra wisselkosten te vermijden, is het aanbevolen om cheques in US Dollars of in Britse Ponden mee te nemen. De Banken zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00-14.00 uur en op vrijdag van 9.00-16.00 uur.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder