Jordanië

Datum: 20 maart 2007   

12 minuten leestijd

Jordanië is een klein land. Jordanië grenst in het noorden aan Syrië, en in het noordoosten aan Irak. In het oosten grenst zij aan Saudi Arabië en in het westen aan Israël. Jordanië heeft drie geografische zones. De vruchtbare Jordaan Vallei ligt in het westen van het land. Het plateau in het oosten, waar de meeste grote steden te vinden zijn, en de woestijn in het oosten die doorloopt tot in Syrië, Irak en Saudi Arabië. Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten van Jordanië.

De andere helft zijn Transjordaniers. Bedoeienen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch), echter niet zo streng als in andere landen. Jordanen zijn over het algemeen minder stipt op de tijd zoals wij dat gewend zijn.De hoofdstad van Jordanië is Amman. Deze stad is ongeveer 5000 jaar oud en staat vol met Romeinse ruïnes. Amman is een van de vriendelijkste steden van Jordanië. Jerash is een mooi bewaard gebleven Romeinse stad. Deze omgeving wordt waarschijnlijk al sinds de Nabatiers bewoond. Van de berg Nebo wordt gezegd dat dit de berg is waar Moses uitkeek over de Dode Zee. Vanaf hier is een schitterend uitzicht over Palestina. De Franciscaanse monniken hebben in 1930 deze omgeving opgekocht en ontdekten hier ruïnes van een kerk uit de 6de eeuw. Veel mensen geloven dat deze kerk op de begraafplaats van Moses staat. De Dode Zee ligt 55km van Amman vandaan. De Dode Zee ligt op het laagste punt van de aarde en zoals de naam al doet vermoeden is hier geen leven mogelijk. Dit wordt veroorzaakt door de hoge concentratie van mineralen en zout. Tegelijkertijd maken deze mineralen en zouten het mogelijk om in het water te blijven drijven.

Het koninkrijk Jordanie dankt zijn naam aan de rivier de Jordaan. Een rondreis door Jordanië is echt bijzonder. Hoogtepunt van menig rondreis door Jordanie vormt een bezoek aan de rotspartijen in Petra. Of ga per kameel of jeep door de rotsachtige Wadi Rum woestijn en drink thee bij de nomaden thuis. Reis je helemaal naar het zuiden over de King’s Highway dan kan je een duik nemen in de Rode Zee, lekker snorkelen (badplaats Aqaba) in de koraalriffen, surfen of zeilen. Of stap in een van de 60 warme bronnen in Hammamet Ma’in. Jordanie staat bekend als een gastvrij land en als een van de veiligste landen van het Midden Oosten. Combineer je rondreis met een bezoek aan Jordanie en/of Libanon.

Natuur in Jordanië

Flora in Jordanië
De dennenboom bossen in het noorden van Jordanië lopen over in het glooiende landschap van de Jordaan Vallei. Dit landschap is begroeit met olijfbomen en eucalyptus. Veder naar het zuiden, richting de Dode Zee, bestaat het landschap uit modder en zoutvlakten. Door de hoge concentratie zout in dit gebied kan hier niets groeien. Het woestijngebied in het oosten is schaars begroeid. Hier vindt men slechts kale doornstruiken. Na de voorjaarsregen is hier echter gedurende een korte periode een fascinerende rijkdom aan planten te bewonderen.

Fauna van Jordanië
De fauna in het woestijngebied bestaat uit kamelen, woestijnvossen, zandratten en hazen. De fauna in het heuvelgebied in het noordoosten van de Dode Zee bestaat uit beren, dassen en geiten. Jordanië staat bekend om het zeeleven. De golf van Aqaba heeft een gevarieerde hoeveelheid van tropische vissen en koraal.

Klimaat van Jordanië
Jordanië ligt in het oost mediterrane klimaat systeem dat zeer aangenaam is, zelfs een van de beste van de wereld. Het klimaat varieert van het ene eind van het land tot het andere eind van het land. De zomers zijn over het algemeen droog en variëren van warm tot heet. De winters zijn over het algemeen nat en variëren van koel tot koud, met af en toe een sneeuwstorm. In de hoger gelegen gebieden waait er op de zomeravonden een sterke en koele wind. In de lager gelegen gebieden zijn de winters comfortabel en koel. Januari is over het algemeen de koudste maand en de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 7 graden Celsius. De warmste maand is de maand augustus en de temperatuur kan dan zelfs oplopen tot 48 graden Celsius in de Jordaan Vallei. In Amman is de gemiddelde temperatuur in de zomer ongeveer 25 graden Celsius. Regen valt over het algemeen alleen in het winter seizoen.

Jordanie Cijfers en feiten

Volledige naam : Jordanië
Oppervlakte : Land 89.206 km².
Inwoners : 4,6 miljoen
Hoofdstad : Amman (1,7 miljoen inwoners)
Bevolking : Arabieren (60% Palestijns), Armeniërs
Talen : Arabisch, Engels
Overheid : Constitutionele monarchie
Industrie en Producten : Mineralen, petroleum, toerisme, landbouw
Belangrijkste handelspartners : India, Saoudie Arabie, Verenigde Arabische Emiraten, EU

Jordanie gewoontes,lokale gebruiken

Omgangsvormen in Jordanië
Het Arabische leven staat bekend om zijn gastvrijheid. Het is normaal voor Jordaanse families, vooral mensen die zich in de woestijn bevinden, om vreemden uit te nodigen in hun huis. De traditie komt voor uit het zware leven in de woestijn zonder eten, water en een dak boven het hoofd, overlijden de meesten die door de woestijn reizen. Waar u ook gaat in Jordanië, u zult het woord ‘welkom’ vaak tegenkomen. Daarbij zult u regelmatig worden uitgenodigd bij mensen thuis om te eten en om een kopje thee te drinken.

Kleding in Jordanie
Zelfs in de zomer, kunnen de avonden in Jordanië koud zijn, dus het meenemen van een trui of sjaal is aan te raden. In de winter kan het extreem koud zijn vooral in Amman en in het oosten; u zult hier een regenjas nodig hebben. Tevens is het aan te raden om goede loopschoenen mee te nemen, omdat Petra (een stad in Jordanië) en de meeste archeologische bezienswaardigheden zanderig en ongeasfalteerd zijn.

Fooien geven in Jordanië
Het geven van fooi is nooit verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd. In hotels en restaurants kan 10% worden toegevoegd aan de rekening, maar een kleine fooi voor de obers is netjes om te geven. Voor de portiers en (sommige) medewerkers in hotels wordt 1 of 2 Jordaanse Dollar, of 2 US Dollar gegeven. In de taxi’s kunt u het beste een rond bedrag maken van datgene wat u moet betalen.

Religie in Jordanië
De religie is in Jordanië als volgt verdeelt: Islam (96%), Christendom (4%)

Jordanie evenementen en culturele attracties

Evenement :Ramadan
De meeste Jordaanse feesten en evenementen zijn islamitisch. Tijdens de Ramadan wordt er een maand gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Als u in Jordanië bent rond de Ramadan, hou er dan rekening meer dat de meeste mensen om u heen aan het vasten zijn.

Evenement :Eid Al Fitr
Ramadan eindigt met een groot feest, Eid al-Fitr, waarbij iedereen samen bidt, vrienden bezoekt en cadeautjes geeft.

Evenement :Onafhankelijkheidsdag
25 Mei:Onafhankelijkheidsdag

Jordanië Toeristisch
De inwoners zijn erg gastvrij, maar gaan zelf kuis gekleed en verwachten ook van de toeristen dat ze dat doen: armen en benen bedekt en een badpak wordt geprefereerd boven een bikini. Met de Dode en de Rode Zee aan zijn zijde, is het een waterrijk land, maar aan de andere kant bestaat 91 procent uit woestijn wat het een nogal droge smaak geeft. Klimmers, natuurliefhebbers en cultuurreizigers zijn meer dan welkom een kijkje te nemen binnen de grenzen van Jordanië. Mogelijke activiteiten in Jordanië zijn duiken, klimmen, wandelen en kameel tochten maken.

<

h2>Toeristische activiteiten in Jordanië
De Dode Zee
Een van de meest spectaculaire en spirituele landschappen in de wereld is de Dode Zee aan de oosterse kust van Jordanie. Dit is uitgegroeid tot een belangrijke trekpleister voor Jordanië. Er zijn nieuwe wegen en hotels aangelegd. Deze regio is de laagste plek op aarde, met zijn 410 meter onder zeeniveau.

Woestijn oases Hammamat Ma’in
Op 120 meter onder het zeeniveau en in een van de meest adembenemende woestijn oases in de wereld, ligt een natuurlijk wonder; de ‘Ma’in Springs’ Hammamat Ma’in in het Arabisch en de thermale watervallen die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het water dat rijk is aan mineralen, voedt de 109 warm- en koudwater bronnen in de vallei. Het meeste water wordt verwarmd tot temperaturen die kunnen oplopen tot 63 graden door ondergronds lava, voordat het uitmondt in de Zarqa rivier.

Rondreis in Jordanië
Met 4-wheel-drive auto,s kun je een rondreis maken van het noorden naar het zuiden van Jordanië, waarbij de bijbelse steden, forten worden bezichtigd. Of wie, wat meer ambitieus is,met een groep op kamelen en ezels de vroegere tochten van Lawrence of Arabië maken in de centrale hooglanden en oosterse woestijnen van Jordanië. Waarbij u onderweg bent en iedere nacht kampeert op verschillende plaatsen.

Paardrijden in Jordanië
Mensen die van paardrijden houden kunnen een aantal routes nemen door Jordanië, namelijk door de groene heuvels van Petra, Amman, en noord Jordanië. Diegenen die wat gewaagdere tochten willen maken, kunnen een 4-daagse trek maken door de oosterse woestijn, waar wordt gestopt voor water en om uit te rusten bij verschillende Islamitische woestijnkastelen en verblijfplaatsen van mensen die in de woestijn wonen.

Avontuurlijk Jordanië ontdekken
Avonturiers die verder willen dan andere toeristen kunnen een helikoptervlucht of luchtballonvlucht maken waarbij u opstijgt tot bergtoppen in de Wadi Rum of rond Petra. U kunt ook uw eigen vliegtuig huren in Jordanie, alleen vanaf het vliegveld in Amman.

Watersporten in Jordanië
Het Rode Zee resort in Aqaba is altijd warm en interessant voor de watersport liefhebbers. Aqaba biedt tal van mogelijkheden voor speedboating, duiken, snorkelen, zeilen, vissen, zwemmen, waterskiën, surfen, of gewoonweg zonnen in de warm heldere wateren van de Rode Zee.

Reizen naar Jordanië

Vliegen naar Jordanië
Amman heeft een internationaal vliegveld, met vluchten vanuit Beiroet, Caïro, Damascus en anderen. Het BTW voor vertrek is 10.00 Dollar dat op het vliegveld betaald dient te worden.

Busvervoer naar Jordanië
Bussen rijden tussen Amman en Damascus (een rit van ongeveer 7 uur), Baghdad (14 uur), Jeddah, Dammam en Riyadh (ongeveer 24 uur). Er rijden tevens indirecte bussen naar Jeruzalem, en directe bussen vanuit Aquaba naar Eilat.

Taxivervoer naar Jordanië
U kunt ook gebruik maken van taxi services van Jordanië naar Syrië en Irak, of een train van Amman naar Damascus (alleen op maandag). Het BTW voor vertrek is 5,00 Dollar (en is gratis naar de West Bank).

Reizen in Jordanië

Vliegen in Jordanië
Binnenlandse vluchten per vliegtuig alleen tussen Amman en Aqaba.

Busvervoer in Jordanië
Een goede manier van vervoer in Jordanie is de bus. De bussen rijden regelmatig, maar rijden vaak ook stukken om waardoor ze wat trager zijn. JETT bus company rijdt van Amman tot Aqaba, de ‘King Hussein Brigde’, Petar en Hammamat Ma’in. Prive bussen rijden van Amman tot Irbid en Aqaba. Minibussen rijden tussen de kleinere steden en niet regelmatig- normaal vertrekken deze bussen wanneer ze vol zijn.

Taxivervoer in Jordanië
Reizen per taxi in Jordanië is mogelijk voor een redelijk tarief. Taxi chauffeurs moeten hun taxi meter aanzetten, gebeurd dit niet, spreek dan een vaste prijs af,om verwarring en teleurstelling te voorkomen.

Per Auto Jordanië ontdekken
Met een auto is Jordanië prima te verkennen. De wegen zijn redelijk goed, en de wegen zijn goed bewegwijzerd is in de toeristische regio’s ook vaak in het Engels. U kunt in Jordanië een auto huren. Houdt er wel rekening mee dat u over een internationaal rijbewijs beschikt. U moet minimaal 25 jaar oud zijn om in Jordanië te kunnen rijden.

Accommodaties in Jordanië
Er zijn verschillende hotels van hoge klassen in het land, deze worden over het algemeen gerund bij bekende internationale ketens. Amman en Aqaba hebben een ruime keus aan hotels.De hotels zijn tijdens de business periodes volgeboekt, dus er wordt geadviseerd om van tevoren te reserveren. De tarieven zijn hetzelfde tijdens de winter en zomer. Er zijn in Jordanië ook service appartementen aanwezig. De prijzen zijn vastgesteld door het Ministerie van Toerisme, die ook de klachten behandelen.

Jordanie praktische informatie en links

Visa
Alle buitenlandse nationaliteiten moeten een visa hebben voor zij Jordanië kunnen bezoeken. Men kan bij aankomst een visa bij de grens of op het vliegveld kopen of voor vertrek bij het consulaat in uw land. Een visa gaat in wanneer men Jordanië binnenkomt en is geldig voor twee weken maar kan makkelijk worden verlengd tot drie maanden. De kosten van een visa hangen af van het land van herkomst. Houdt uw paspoort bij u wanneer u in de richting van de Israëlische grens gaat aangezien daar vele militaire controlepunten zijn.

Tijdsaanduiding in Jordanie :GMT (Greenwich Mean Time) plus 2 uur
Elektriciteit in Jordanie :220V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Jordanie
Er zijn geen verplichte vaccinaties wanneer men naar Jordanië gaat. Wel zijn er een aantal aanbevolen voor hepatitis A en B, tyfus, polio, tetanus en difterie. Bezoekers uit gebieden waar gele koorts voorkomt hebben een certificaat nodig waarop staat dat zij zijn ingeënt voordat zij het land kunnen bezoeken. Hondsdolheid komt voor in Jordanie. Bezoekers met een verhoogd risico wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Wanneer men gebeten wordt dient men direct om medische hulp te vragen. Raadpleeg voor de zekerheid het dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Jordanië
Kraanwater is geen drinkwater. Dit water kan alleen gedronken worden wanneer het gekookt is. Melk kan niet gedronken worden behalve als de verpakking aangeeft dat de melk is gepasteuriseerd. Alleen goed gekookte groente, vlees en vis kan gegeten worden. Fruit kan alleen gegeten worden wanneer men deze schilt.

Gezondheidszorg in Jordanië
Een reisverzekering wordt aanbevolen. De ziekenhuizen in grote steden en zelfs in kleinere dorpen zijn zeer goed.

Telefoneren in en naar Jordanië
Het internationale toegangsnummer van Jordanië is 962. Wanneer men vanuit Jordanië naar en ander land wil bellen dient men eerst 00 te draaien. Voor noodgevallen kan men de volgende telefoonnummers gebruiken: eerste hulp en ambulance: 199, politie: 191, brandweer: 199 of 461-7101.

Geldkoers Jordanie
De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar. Buitenlandse munten kunnen omgewisseld worden bij banken en wisselkantoren. De meeste hotels bieden ook de mogelijkheid om geld te wisselen. American Express en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd terwijl MasterCard en Diners Club minder worden geaccepteerd. Traveller cheques worden geaccepteerd. Het is aan te raden om traveller cheques in US Dollars of Pond Sterling mee te nemen om verschillen in wisselkoersen te voorkomen. Banken zijn geopend van zaterdag tot en met donderdag van 8:30 tot 12:30 en van 15:30 tot 17:30. Tijdens de Ramadan zijn banken van 8:30 tot 10:00 geopend. Sommige banken gaan ook tijdens deze dagen in de middag weer open.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder