Kenia

Datum: 20 maart 2007   

13 minuten leestijd

Kenia Reisinformatie

Kenia ligt aan de oostkust van Afrika, aan de Indische Oceaan. Kenia grenst met Ethiopie in het noorden, Somalie in het oosten, Tanzania in het zuiden en Uganda in het westen. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 600.000 km2. Het grootste deel van het noorden en noordoosten van Kenia bestaat uit onbewoond of schaars bevolkt woestijngebied. Kenia is vernoemd naar de berg Kirinyaga, de witte berg. Deze berg ligt bijna in het centrum van Kenia en is het hoogste punt van het land.

De eerste inwoners van Kenia waren nomaden die in 2000 voor Christus vanuit Ethiopie Kenia binnentrokken. Een tweede groep volgde in 1000 voor Christus, zij bewoonden de centrale gebieden van Kenia. De mensen die Bantu spreken (de stammen Gusii, Kikuyu, Akamba en Meru) kwamen in Afrika vanuit het westen. De mensen die Nilotic spreken (de stammen Maasai, Luo, Samburu en Turkana) kwamen vanuit de Nijlvallei in Zuid-Soedan. De verschillende gemeenschappen leefden toen naast elkaar verspreid over het land. De Portugezen werden in de 15de eeuw aangetrokken door de specerijen en het geld. Rond de 16de eeuw hadden zij de Swahili hanelsdorpen en -steden, waaronder Mombasa, geplunderd of veroverd. Na de Portugezen kwamen andere Europese landen in rap tempo naar Kenia en de rest van Afrika. De Europese bezetters hebben koffieplantages opgericht en in 1950 waren er ongeveer 80.000 koffieplantages in het beheer van de bezetters. Er zijn meer dan 70 stammen in Kenia. De westerse cultuur wordt steeds belangrijker in Kenia. Maar zelfs nu de westerse cultuur de cultuur van de stammen verdringt, blijft de stam nog steeds het meest belangrijke ingredient voor iemands persoonlijkheid. De talen Engels en Swahili zijn de talen die in Kenia gesproken en geleerd worden. Daarnaast zijn er nog vele talen binnen de verschillende stammen. Een andere taal is Sheng, deze taal wordt voornamelijk gesproken door de jongeren in Kenia. Sheng is een nieuw ontwikkelde taal en is een mengelmoes van voornamelijk Swahili en Engels. De bevolking van Kenia is gek op feesten. De muziekstijl benga is de meest gedraaide muziek in Kenia.Nairobi is de hoofdstad van Kenia. In deze stad is het mogelijk om in 20 minuten van het business centrum aan de ene kant van de stad naar de andere kant te lopen. Helaas is beveiliging vooral ’s nachts van groot belang. Het Nationaal Museum, het Slangen Museum en het Nationaal Archief zijn interessante bezienswaardigheden. De stad Mombasa ligt in het oosten van Kenia en is de grootste havenstad van Kenia. De eerste historische gegevens dateren uit de 12de eeuw. De meest bekende attractie van deze stad is Fort Jesus, dit fort domineert de toegang tot de haven. Lamu is de oudste stad van Kenia en door de eeuwen heen is hier weinig veranderd. Deze stad was ooit een bedrijvige havenstad, nu staat zij bekend als een bestemming waar men zich kan ontspannen. Marsabit Nationaal park is een dicht begroeid woud. Hier kan men de grootste zoogdieren van Afrika vinden waaronder leeuwen, luipaarden, olifanten, zebra’s, giraffen, hyena’s en gazelles. Het Kakamega woud is een tropisch regenwoud in het hart van een intensief landbouwgebied. Hier kan men een groot aantal vogels en andere dieren vinden. Activiteiten die in Kenia ondernomen kunnen worden zijn: kameelsafari’s, wandelen, ballontochten maken, raften, duiken, windsurfen en vissen.

Natuur in Kenia:
Flora in Kenia
De vlaktes in het zuiden van Kenia zijn begroeid met stompe acacia bomen, stekelbosjes en de als een fles gevormde apenbroodboom. Op de hellingen van de berg Elgon en de berg Kenia groeien bamboebossen. Daarbovenuit steken de toppen van de bizarre groundselboom met zijn gigantische bloemen.

Fauna van Kenia
Tot de fauna in Kenia behoren leeuwen, buffels, olifanten, jachtluipaarden en neushorens. Bedreigde diersoorten, zoals de zwarte neushoorn, komen in Kenia steeds meer voor.

Nationale parken in Kenia:
Amboseli Nationale park kenmerkt zich door dorre, stoffige vlaktes afgewisseld met moerasgebieden. Dit kwetsbare park aan de voet van de besneeuwde Kilimanjaro wordt vaak geassocieerd met het klassieke beeld van Oost-Afrika. Behalve veel wildsoorten staat dit park vooral bekend om zijn olifanten met enorme slagtanden, die zich weinig van landrovers aantrekken waardoor men zeer dichtbij kan komen.

Aberdare Nationaal Park Het bevat bosgebieden met bamboe en moerasgebieden op de bergflanken en diepe V-vormige valleien met diverse rivieren en mooie watervallen. In sommige valleien zijn nog stukjes ongerept regenwoud te vinden.
Meru National Park, ten noordoosten van Mt Kenya. Dit kleine, maar goed beschermde reservaat met grote aantallen olifanten, leeuwen en luipaarden, herbergt ook de grootste buffelpopulatie ter wereld.

Klimaat van Kenia
Gezien het feit dat Kenia op de evenaar ligt, is het klimaat het gehele jaar stabiel. Het weer is over het algemeen aangenaam met veel zon en goed afgebakende natte en droge seizoenen. De periode van januari tot februari is droog, de periode van maart tot mei nat (langdurige regenbuien), de periode van juni tot september droog en de periode van oktober tot december nat (korte regenbuien). De gemiddelde temperatuur in Nairobi is 18 graden Celsius in januari en 16 graden Celsius in juli. De gemiddelde temperatuur in Mombasa is 27 graden Celsius in januari en 24 graden Celsius in juli. Het gebied rond Lake Victoria heeft een tropisch klimaat. Langs de kustlijn is het altijd zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 27 tot 30 graden Celsius. Het orkaanseizoen ligt in de periode augustus tot en met oktober.

KeniaCijfers en feiten
Volledige naam : Republiek Kenia
Oppervlakte : Land 583.000 km².
Inwoners : 30,3 miljoen
Hoofdstad : Nairobi
Bevolking : 22% Kikuyu, 14% Luhya, 13% Luo, 12% Kalenjin, 11% Kamba, 6% Kisii, 6% meru, 16% overig
Talen : Engels, Swahili
Overheid : Republiek
Industrie en Producten : Kleinschalige productie van consumentengoederen (plastic, batterijen, textiel, zeep, sigaretten, bloem), landbouw, olie, cement, toerisme
Belangrijkste handelspartners : Uganda, Tanzania, Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika

Kenia gewoontes, lokale gebruiken:
Lokale keuken Kenia
De Keniaanse keuken bestaat uit bonen of vlees met saus. Een nationaal gerecht in Kenia is nyama choma (gebakken geit). Alle soorten fruit en vis zijn in Kenia te vinden.Drinken bierliefhebbers kunnen overal in Kenia terecht. Kenia houdt bijna net zo veel van haar bier als van dansen. De lokale bierindustrie loopt zeer goed.

Fooien geven in Kenia
In Kenia verwacht men dat er fooi wordt gegeven. Restaurants berekenen standaard servicekosten van ongeveer 10%. Een fooi tussen de 5 en 10% is aan te raden voor obers, taxichauffeurs en ander service personeel.

Religie in Kenia
Het grootste deel van de bevolking van Kenia is christelijk, of een vorm daarvan. In de kustgebieden en in het oosten van Kenia is de meerderheid van de bevolking moslim. De moslimbevolking vormt ongeveer 30% van de populatie in Kenia. In de gebieden waar stammen leven kan men een mix van het christelijke en moslimgeloof aantreffen samen met het vaak eeuwenoude geloof van de stam.

Kenia evenementen en culturele attracties:
Evenement :Safari Rally
Pasen:Deze internationale gebeurtenis wordt georganiseerd door World Motor Sports Council in Parijs. De race wordt alleen in Kenia gereden. De rally heeft een lengte van 3.000 km over een uitdagend terrein dwars door het mooie landschap van Kenia. Deze route is door de officiele sport councill uitgekozen. De race duurt 4 tot 5 dagen. Racers zijn van harte welkom om mee te doen aan deze rally.

Evenement :Maulidi festival
Juni:Het Maulidi festival is een kleurrijk festival en vindt jaarlijks plaats in Lamu. Vele pelgrims uit Oost-Afrika worden aangetrokken door dit festival. Het is de viering van de geboorte van Mohammed en het feest wordt gekenmerkt door glorieuze spektakels, dans en dhow wedstrijden.

Evenement :De trek van de wilde dieren
Juli en Augustus:Letterlijk vertrekken er in deze periode miljoenen gnoes van de Serengeti op zoek naar vers gras. Rond oktober keren zij weer terug naar het zuiden. De beste plaats om de trek te kunnen zien is in het nationale park Masai Mara.

Kenia Toeristisch
Kenia is een populaire bestemming voor natuur- en strandliefhebbers. Men kan de wilde dieren ontdekken tijdens een safari. In een van de natuurparken is het mogelijk om een jeepsafari te doen en de grote vijf (de leeuw, het luipaard, de olifant, het nijlpaard en de buffel) in het echt te bewonderen. Kenia heeft schitterende stranden. Op de stranden zijn vele activiteiten mogelijk waaronder snorkelen en duiken of het maken van een boottocht in een boot met een glasbodemboot waardoor men het koraalrif en de ruines van de Swahili kan zien die verspreid liggen langs de kustlijn. Kenia is dan ook zeer populair onder de eco-toeristen

Toeristiche ativiteiten in Kenia:
Musea in Kenia
Een bekend museum in Kenia is het Nairobi Nationaal Museum. Hier kan men een collectie van 1000 diersoorten die in Kenia leven, vinden. Ook is hier een galerie met Oost-Afrikaanse kunst en een galerie over de prehistorie.Kenia staat bekend als het centrum van prehistorische vondsten. Er zijn vele dingen ontdekt in Kenia. Er zijn verschillende gebieden waar aanwijzingen en voorwerpen gevonden zijn uit de prehistorie, deze aanwijzingen varieren in leeftijd van 27 miljoen jaar oud tot minder dan 10.000 jaar oud. Plaatsen waar veel ontdekkingen zijn gedaan zijn het Baringo meer tot het zuiden van het Turkana meer, Olorgesailie 65 km ten zuidwesten van Nairobi, en het eiland Rusinga in het Victoria meer.

Safari in Kenia
In Swahili betekend het woord safari reis. Tegenwoordig denkt men bij dit woord aan het zien van wilde dieren. Tijdens een safari trekt men de jungle in met een auto met vierwielaandrijving of kleine busjes waarvan de daken open kunnen. Op deze manier kunnen Wilde dieren goed van dichtbij worden bekeken.

Wandelen in Kenia
Men kan goed wandelen in Kenia. Door te wandelen is het gemakkelijk om met de lokale bevolking en dieren in contact te komen. Bovendien kan men zo prachtige plaatsen ontdekken. Het is mogelijk om door de bergen Kenia en Elgon te wandelen. Er zijn ook safari’s waarbij men te voet door de bossen trekt.

Paardrijden in Kenia
In de centrale hoger gelegen gebieden kan met paarden een safari gemaakt worden. Deze starten vlakbij het nationale reservaat, Maasai Mara.

Watersporten in Kenia:
Wildwater raften kan ondernomen worden in de Tana en Athi rivier. Dit is mogelijk in de perioden vanaf 1 november tot en met 5 maart en vanaf 15 april tot en met 31 augustus.

Duiken in Kenia de zee rond Afrika is het gehele jaar warm. Het water is zeer helder en is uitermate geschikt om in te snorkelen of te duiken. Het is mogelijk om zonder duikpak te duiken in de haaivrije riffen.

Vissen in Kenia voor (vlieg)vissers zijn er vele mogelijkheden in de rivieren en meren van Kenia. De Indische Oceaan is een van de beste plaatsen ter wereld voor diepzeevissen. De vissen marlijn, zeilvis, haaien, zwaardvissen en tonijn kunnen hier gevonden worden.

Stranden in Kenia
Kenia heeft een aantal prachtige witte zandstranden aan de Indische Oceaan. Verder zijn er vele ontspanningsmogelijkheden en kunnen verschillende watersporten als dhow varen, snorkelen, windsurfen en zeilen worden ondernomen.

Golfen in Kenia
Kenia heeft een aantal goede golfbanen gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. Er zijn 40 golf clubs, waarvan de meeste in de omgeving van Nairobi liggen (waaronder een 18 hole internationaal erkende golfbaan bij de Windsor Golf en Country Golf).

Reizen naar Kenia
Vliegen naar Kenia
De internationale luchthaven van Kenia ligt in Nairobi, het Jomo Kenyatta International. Het vliegveld ligt 13 kilometer ten zuidoosten van Nairobi. Er zijn connecties tussen verschillende steden in Europa, Amerika en Nairobi.
Busvervoer naar Kenia
Er is een busverbinding tussen Kenia en Tanzania.Verder is er een wekelijkse treinverbinding tussen Voi in Kenia en Moshi in Tanzania.
Bootvervoer naar Kenia
Er is een veerbootverbinding tussen Mombosa en Zanzibar en Dar es Salaam.

Reizen in Kenia
Vliegen in Kenia
Kenia heeft ongeveer 250 luchthavens en verschillende vliegtuigmaatschappijen die Nairobi met Mombasa, Kisumu, Nanyuki, Lamu en de verschillende nationale parken Amboseli, Masai Mara en Samburu verbindt. Vliegen in Kenia en tussen Kenia en de verschillende buurlanden is een relatief veilige en goedkope manier van vervoer.
Busvervoer in Kenia
Kenia heeft een netwerk van gewone bussen, matatus (meestal mini busjes)
Taxivervoer in Kenia
In Kenia zijn er taxi’s die gedeeld moeten worden en normale prive taxi’s.
Per Auto Kenia ontdekken
Een auto huren is mogelijk maar relatief duur
Boottocht in Kenia
Het zeilen met een dhow langs de Afrikaanse oostkust is de moeite waard en is een van meest waardevolle vakantie-ervaringen die men kan opdoen in Kenia.

Accommodaties in Kenia
In Kenia zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig, varierend van budget tot topklasse hotels. Een prijsindicatie per accommodatietype: Budget hotel: US Dollar 15-25, Midddenklasse hotel: US Dollar 25-40, Top-end hotel: US Dollar 40-80.

Kenia praktische informatie en links
Visa een paspoort is verplicht voor alle nationaliteiten en moet geldig zijn tot 6 maanden na aankomst in Kenia. Alle bezoekers behalve inwoners van de Gemenebest landen, Denemarken, Duitsland, Republiek Ierland, Italie, Noorwegen. Spanje, Finland, Zweden en Zuid-Afrika dienen een visum te hebben voor zij Kenia kunnen bezoeken. Een visum dient ruim voor vertrek aanvraagt te worden. Voor andere nationaliteiten kan het best de ambassade of het consulaat van Kenia geraadpleegd worden.
Tijdsaanduiding in Kenia :GMT (Greenwich Mean Time) plus 3 uur
Elektriciteit in Kenia :240V
Gezondheid in en naar Kenia
Wanneer men Kenia wil bezoeken zijn vaccinaties tegen de volgende ziektes aanbevolen: tetanus, polio, tyfus, hepatitis A en E, gele koorts en cholera. Het is noodzakelijk medicijnen tegen malaria mee te brengen. Hondsdolheid komt voor in Kenia. Bezoekers met een verhoogd risico wordt geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen voor vertrek. Kenia heeft verschillende gevaarlijke diersoorten waaronder verschillende slangen en schorpioenen. Wanneer men gebeten wordt dient men direct om medische hulp te vragen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD of Travelclinic.
Water en Hygiëne in Kenia
Het water in Kenia bevat chloor en is redelijk goed drinkbaar. Toch wordt aanbevolen om zeker de eerste weken van verblijf water uit flessen te drinken. Melk is gepasteuriseerd en drinkbaar. Het lokale vlees, fruit, de vis en groenten zijn over het algemeen goed eetbaar.
Gezondheidszorg in Kenia
Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te bevelen. De Oost-Afrikaanse Flying Doctor service heeft een toeristen lidmaatschap opgezet. Toeristen worden dan krijgen een gratis vliegtransport wanneer zij gewond raken of ziek worden tijdens een safari. In Nairobi zijn doktoren en tandartsen te vinden die in Europa of Amerika hun opleiding hebben gevolgd.
Telefoneren in en naar Kenia
In geval van nood kan men contact opnemen met de Flying Doctor Service. Tel. +245 (2) 50 13 01. Het internationale toegangsnummer van Kenia is 245. Wanneer men vanuit Kenia internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.
Geldkoers Kenia
De munteenheid van Kenia is de Keniaanse Shilling (KSh). MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd. Traveller cheques kunnen bij banken ingewisseld worden. Het is aan te raden om travellers cheques in Amerikaanse Dollars, Pond sterling of Franse franken te nemen om verschillen in wisselkoersen te voorkomen. Openingstijden van banken: maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 15:00. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9:00 tot en met 11:00. De banken op luchthavens zijn 24 uur per dag geopend. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder