Los Angeles

Datum: 11 mei 2007   

13 minuten leestijd

Los Angeles Stadsgids

Wie voor de eerste maal naar Los Angeles komt, raakt in de war. Woongebieden zoals Beverly Hills, die overal elders stadsdelen zouden zijn, zijn hier zelfstandige steden. Stadswijken zonder een eigen bestuur en politie zijn dan weer zo goed als niet van elkaar te onderscheiden. Los Angeles is eigenlijk geen stad in de gebruikelijke zin van het woord, maar een allegaartje van districten en gebieden met in totaal meer dan negen miljoen inwoners op een oppervlakte van 6.000 km2. Wie hier leeft om van de Californische zon en de levensstijl van een ontspannen metropool te genieten, is eraan gewend geraakt op grote schaal te denken. Dat de culturele centra, die het leven in dit kluwen van straten en eengezinswoningen zo de moeite waard maken, op minstens een uur rijafstand van elkaar verwijderd liggen, is voor de Angelenos geen enkel probleem. Het autorijden zelf – en dan nog het liefst in een chique cabriolet – behoort is hier op zich al cultuur.

Vliegveld informatie Los Angeles
Los Angeles International Airport – LAX
De luchthaven ligt 24 km zuidwestelijk van Downtown Los Angeles. Naast taxi’s en verscheidene openbare buslijnen bestaan er meerdere shuttleservices, die zowel streekvervoerdoelen alsook reisdoelen in heel het Zuid-Californische gebied bedienen.

Taxi’s en shuttlebussen stoppen aan de aankomstterminals, die zich in de benedenverdieping van de luchthaven bevinden. Bussen van verscheidene lijnen vertrekken vanuit parkeerterrein C, die met de airportshuttle kan worden bereikt. De volgende lijnen staan ter beschikking: Metropolitan Transportation Authority, Santa Monica Big Blue Bus, Culver City Bus Line and Torrance Transit.

Adres: Los Angeles International Airport, 1 World Way, Los Angeles, CA 90045, USA

Telefoon: +1 310 646 5252 (24-hour recorded information)
Bezienswaardigheden in Los Angeles

Beverly Hills
Waar zoveel rijkelui en beroemdheden wonen – van Barbara Streisand tot Diana Ross en van Jack Nickelson tot Jack Lemmon – zijn stadsplattegronden met hun adressen (de zogenoemde star maps) een enorm verkoopsucces. De vouwkaarten worden langs de Sunset Boulevard aangeboden door mobiele verkopers. Koop u een kaart en rijd de interessantste adressen af (te voet gaan is verboden en ontmaskert u als toerist). Te “ontdekken” zijn tuinmuren en verzorgde heggen, tuinmannen en de patrouillerende politie van Beverly Hills. In de buurt – in de “Gouden Driehoek” tussen Bedford en Rexford Drive, Santa Monica en Wilshire Boulevard – bevinden zich de duurste winkels ter wereld en 130 restaurants, waarin de shoppers stijlvol pauzeren: The Grill (9.560 Dayton Way), de restaurants in het Regent Beverly Wilshire Hotel (9.500 Wilshire Boulevard) en in het Peninsula (9.882 Santa Monica Boulevard) en de Polo Lounge in het Beverly Hills Hotel (9.641 Sunset Boulevard), een roos paleis uit 1921.

Downtown
Downtown ligt ten zuiden van het kruispunt van de twee belangrijkste verkeersaders, de Hollywood en de Harbor Freeway. Downtown herkent u al van ver. Het is de enige verzameling wolkenkrabbers in de verre omgeving. In het 2 vierkante kilometer grote gebied kunt u zich eenvoudig en snel verplaatsen met de minibusservice DASH. De bus rijdt in een grote lus door Downtown en stopt om de twee blokken (25 cent per sectie).

Hollywood Boulevard
Hollywood, de vroeger zelfstandige stad waar aanvankelijk alle films werden gedraaid, is vandaag nog slechts een begrip: een mythe die door de filmindustrie zelf in leven wordt gehouden. Wat van de hoogdagen van de oude studio’s nog is overgebleven, vindt u op de Hollywood Boulevard tussen Vine St. en La Brea Av., waar bijna volledig verborgen achter souvenirs, T-shirts en winkels, het Mann’s Chinese Theater staat. De binnentuin van de met draken versierde, pagodeachtige bioscoop is de plaats waar in 1927 Mary Pickford en Douglas Fairbanks als eersten begonnen met de traditie om de afdruk van hun handen en voeten in de verse cement achter te laten. Vandaag vindt men hier 187 Hollywoodsterren vereeuwigd. ’s Avonds, als de bussen met toeristen terug verdwenen zijn, vinden in het Mann’s nog vaak prestigieuze filmpremières plaats met een behoorlijke dosis sterren en paparazzi (6.925 Hollywood Bd., tel. +1 323/464 81 11). Links en rechts van de bioscoop bevindt zich op het trottoir van de Hollywood Boulevard de Walk of Fame, een serie rooskleurige marmerstenen met de namen van prominenten uit de showbusiness. 2.109 sterren werden hier sinds 1960 in de straatstenen vereeuwigd – intussen tegen een prijs van 10.000 dollar elk. Voor dit geld moet elke ster zelf zorgen als prijs voor zijn roem. Voor informaties over de rondleiding Walk the Walk en de Hollywood City Pass met een voordeligere toegangsprijs kunt u terecht bij het Visitor Information Center, 6.541 Hollywood Bd. (Wilcox Av.).

Hollywood
De studio’s zijn reeds lang naar de voorsteden verhuisd; de filmstad leeft nog enkel van haar mythe. Wat hier nog te zien is, zijn het Mann’s Chinese Theater, waar de sterren zich met hun hand- en voetafdrukken hebben vereeuwigd (met ernaast een filmmuseum) en de in het voetpad van de Hollywood Boulevard verwerkte sterren met de namen van de grootheden van Hollywood. Universal Studios biedt studiorondleidingen met stuntshows en veel getover met decors. Universal City, tel. +1 818/622 38 01.

LA Tours and Sightseeing
Biedt onder andere een twee uur durende Movie Star Homes Tour langs de huizen van de grote sterren in Bel Air en Beverly Hills. 1.717 N Highland Av. (Hollywood Bd.), tel. +1 323 937 33 61.

Rancho La Brea Tar Pits
De teerputten bleken in prehistorische tijden verraderlijke vallen voor dieren en planten te zijn, maar zorgden er zo wel voor dat deze op informatieve wijze voor het nageslacht bewaard bleven. Het natuurfenomeen, dat in 1906 als vindplaats werd ontdekt, bergt talloze fossielen. Bij en in de teerpoelen staan reproducties van de dieren. Di-vr 9.30-17, za-ma 10-17 uur, $ 6. 5.801 Wilshire Bd. (La Brea Av.), tel. +1 323/857 63 11.

Santa Monica
De contemplatieve commune aan zee heeft zich ontwikkeld tot een centrum van de creatieve avantgarde. In de buurt van de Main Street verdringen galeries en nieuwe restaurants elkaar. In het Rose Café (220 Rose Avenue) – een ideale plaats voor een laat ontbijt – en in Patrick’s Roadhouse (Pacific Coast Highway en Entrada Drive) eten wereldberoemde buurtbewoners zoals Arnold Schwarzenegger en Goldie Hawn hun sour dough rolls, gewone stervelingen gelukkig ook. De Santa Monica Pier aan het einde van de Colorado Avenue stond vroeger vol stalletjes en rommelmarktattracties. Vandaag verloopt het plezier hier iets georganiseerder: de oude carrousel is opgefrist, The Lobster staat bekend als een uitstekend visrestaurant (tip: Lobster Roll, een broodje met kreeftensalade) en het aanbod T-shirts en souvenirs is niet te overzien.

Universal Studios Hollywood

Een korte blik achter de coulissen van de filmproductie wordt geboden door de rondleiding door de openluchtstudio’s en opnameateliers van Universal, waar tv-series zoals “Columbo” en films zoals “Back to the future” ontstonden. De rondrit in kleine elektrische treintjes wordt opgewaardeerd met animatieshows zoals de 4 m grote King Kong die aan een brug rukt, de witte haai uit Jaws en een fictieve aardbeving waarbij de rotsblokken en watermassa’s de bezoekers schijnbaar zullen verpletteren. Een stuntmanshow met pyrotechnische elementen, thema Miami Vice, behoort eveneens tot de talrijk aangeboden extra’s. Een intussen geliefde attractie is de rit door het dinosauruspark van Jurassic Park. 100 Universal Plaza, Universal City. Elke dag geopend 9-19 uur, entree $ 41 (kinderen $ 31), tel. +1 818/508 96 00, www.universalstudios.com.

Venice Beach

Elk weekend komt de boardwalk, de tegenwoordig ietwat gammele promenade die voor het Californisch fitnessbewustzijn staat, weer tot leven. Nog altijd komen in Venice Beach gespierde mannen samen voor hun bodybuildingtraining, terwijl op de boardwalk in bikini geklede rolschaatsters en mooi gebruinde fietsers hun lichamen en kunsten tentoonspreiden.

Musea in Los Angeles

Gene Autry Western Heritage Museum
Verzamelobjecten zoals het zadel van Buffalo Bill en wildwestkunst. Op videoschermen worden oude westers gespeeld. 4.700 W Heritage Way, di-So 10-17 (do -20 uur), entree $ 7,50.

Getty Center
Het rijkste museum ter wereld met een stichtingskapitaal van twee miljard dollar, is verhuisd. Het is niet langer gehuisvest in Malibu in het gebouw dat een villa uit Pompeii als model had, maar hoog boven Brentwood in een ultramodern complex van de New Yorkse architect Richard Meier. De reis is zeker de moeite waard omwille van het prachtige uitzicht, het gebouw zelf en de spectaculaire verzameling van de oliemagnaat J. Paul Getty: Griekse en Romeinse sculpturen, alle belangrijke scholen uit de Europese schilderkunst met werken van Rembrandt, Renoir en van Gogh, Franse meubels van Louis XIV tot Napoleon I, een fotocollectie en middeleeuwse manuscripten.1.200 Getty Center Drive, Brentwood, di en wo 11-19, do-vr 11-21, za en zo 10-18 uur, entree gratis. Gezien het beperkt aantal parkeerplaatsen (max. 1.200 auto’s, tarief $ 5, tel. +1 310/440 73 00) is een reservering vereist. De heenreis met de wagen is ingewikkeld. Informatie op het tel. +1 310/451 54 44 (ma-vr 8-17 uur), www.getty.edu.

Huntington Library, Art Gallery and Botanical Gardens

De bibliotheek telt zes miljoen boeken en geschriften, waaronder een Gutenbergbijbel. Het museum is gewijd aan Britse kunst uit de 18de en 19de eeuw. Nog een L.A.-superlatief: de 200 ha grote botanische tuin bevat het grootste aangeplante cactuspark ter wereld alsook een Japanse tuin. 1.151 Oxford Road, San Marino. Di-vr 12-16.30, za en zo 10.30-16.30 uur, entree $ 8,50.

Los Angeles County Museum of Art (LACMA)
Het grootste museum van Los Angeles is de laatste jaren blijven groeien door voortdurende aanbouwen en royale schenkingen. Zwaartepunt van de collectie: kunst uit de 20ste eeuw. Daarnaast ook de grootste verzameling Indische, Tibetaanse en Nepalese kunst in de westerse wereld en een Japanse verzameling in een afzonderlijk gebouw met een gewaagde architectuur. 5.905 Wilshire Bd. (Ogden Drive), ma, di, do 12-20, vr 12-21, za en zo 11-20 uur, entree $ 7.

Museum of Contemporary Art (MOCA)

In de opzienbarende, zeven verdiepingen tellende constructie van de eigenzinnige Japanse meesterarchitect Arata Isozaki – “een klein dorp in een dal van wolkenkrabbers” – vinden zorgvuldig samengestelde exposities van hedendaagse kunst plaats. Deze geven een representatief overzicht van de actuele kunstbeoefening. De permanente collectie bevat werken uit het abstract expressionisme en de pop-art alsook de sterren van de jongere generaties: David Salle, Eric Fischl en Anselm Kiefer. 250 S Grand Av. (California Plaza), di en wo, vr-zo 11-17, do 11-20 uur, entree $ 6 (do na 17 uur is de entree gratis).De Amerikaanse avantgarde wordt niet veel verder gepresenteerd in het Geffen Contemporary at MOCA. 152 N Central Av. (openingstijden en entree zoals voor het MOCA).

Norton Simon Museum
De verzameling van de Californische multimiljonair Norton Simon omvat naast beroemde werken van Goya, Rembrandt en Degas ook vertegenwoordigers van het Frans impressionisme en van het kubisme. Verder is hier ook nog een door de architect Frank Gehry ontworpen beeldentuin te bewonderen. 411 West Colorado Bd., Pasadena, do, za-ma, wo 12-18, vr 12-21 uur, entree $ 6.

Santa Monica Art Museum
Avantgardekunst, meubels en voorwerpen van hedendaagse Californische kunstenaars. Het museum is onlangs verhuisd naar het Bergamot Station Arts Center, waarin ook tweeduizend galeries (waaronder die van Craig Krull en Richard Berman) en het Gallery Café te vinden zijn. Bergamot Station, 2.525 Michigan Av., ma gesloten, tel. +1 310/829 58 54. Museum: di-zo 11-18 uur, entree $ 3 gewenst.

Restaurants in Los Angeles

Campanile
Charlie Chaplin’s vroegere filmstudio werd omgebouwd tot een binnenplaats met balkons. Ideaal om te ontbijten, mediterrane keuken. 624 S La Brea Av. (Wilshire Bd.), tel. +1 323/938 14 47.

Chinois on Main
Chinees geïnspireerde keuken met dure, maar zeer lekkere visgerechten. 2.709 Main St. (Ocean Park Av.), Santa Monica, tel. +1 310/392 90 25.

Spago Hollywood
Het restaurant dat de faam van de Oostenrijkse chef-kok Wolfgang Puck hielp vestigen. Hierbij hoort sinds kort ook het Spago Beverly Hills (176 N Canyon Drive, tel. +1 310/385 08 80). Beide gourmettempels kennen veel prominenten als stamgast. In de aanbieding: luxepizza met zalm en kaviaar. 1.114 Horn Av. (Sunset Bd.), West Hollywood, tel. +1 310/652 40 25.

Cafe Del Rey

Californische keuken met mediterrane accenten en een uitzicht over de jachthaven. Ontmoetingsplaats voor singles, waar sterkedrank wordt geserveerd. 4.451 Admiralty Way, Marina Del Rey, tel. +1 310/823 63 95.

Ciudad
Zuid-Amerikaanse keuken, ideaal bij een stimulerende mojito, in het hartje van Downtown. 445 S. Figueroa St. (5th St.), tel. +1 213/486 51 71.

Ivy at the Shore
Hier komen modellen en beach boys voor de Amerikaanse en Mexicaanse gerechten of drinks. 1.541 Ocean Av. (Colorado Av.), Santa Monica, tel. +1 310/393 31 13.

Pinot Hollywood
Joachim Splichal uit Freiburg bereidt verrukkelijke Californische spijzen. Bovendien ook een Martinibar, waar tevens voortreffelijke voorgerechten te krijgen zijn. 1.448 N Gower St. (Sunset Bd.), Hollywood, tel. +1 323/461 88 00.

Gladstone’s 4 Fish

Onmiddellijk aan het strand drinks en snacks nuttigen op een terras. 17.300 Pacific Coast Hwy. (Sunset Bd.), Pacific Palisades, tel. +1 310/454 34 74.

Hirozen
Innovatieve, relatief goedkope Japanner, verborgen in een klein shoppingcenter. Sushischotels om te delen. 8.385 Beverly Bd. (Orlando Av.), W Hollywood, tel. +1 323/653 04 70.

Matsuhisa
Japans restaurant met weinig decor, maar o zo beroemde stamgasten als de zangeres Madonna en de acteur Robert De Niro. 129 N La Cienega Bd. (San Vicente Boulevard), Beverly Hills, tel. 310/659 96 39.

Uitgaan in Los Angeles

Atlas Bar and Grill
Chique ontmoetingsplaats van de film- en kunstwereld. Jazz, salsa en blues. 3.760 Wilshire Bd. (Western Av.), tel. +1 213/380 84 00.

The Garden of Eden
Een tikkeltje Marokkaans georiënteerde club, waarin men modieus gekleed moet zijn om te mogen meedansen. Wo-zo, minimumleeftijd 21. 7.080 Hollywood Bd. (La Brea Av.), tel. +1 323/465 33 36.

The House of Blues

Club en restaurant met bluesgrootheden. ’s Zondags gospelbrunch. 8.430 Sunset Bd. (Olive St.), Hollywood, tel. +1 213/848 51 00.

Viper Room
Liveperformances en bar. 8.852 Sunset Bd. (Larrabee St.) West Hollywood, tel. +1 310/358 18 81.

360 Degrees
Sterren van Leo di Caprio tot Madonna dineren, dansen (di-do) en luisteren hier naar livemuziek (za, zo). 6.290 Sunset Bd. (Vine Av.), tel. +1 323/871 29 95.

Winkelen in Los Angeles

Winkelzones zoals Rodeo Drive en de “Gouden Driehoek” (zie Beverly Hills) zijn een bezoek meer dan waard. Voor een wandeling langs de etalages, want de prijzen zijn extreem hoog. Om te kopen trekt men beter naar de lange Melrose Avenue in West Hollywood (vooral tussen Fairfax en La Brea Avenue). Hier volgt de ene excentrieke winkel op de andere. De architectuur: nederige, gerestaureerde huizen uit de jaren 20, vaak niet meer dan de voltooiing van een opvallende façade. De boetieks: met hun Europees beïnvloede retrolook geven ze op het gebied van mode voor heel Amerika de toon aan. Sandwichshops en cappuccinobars nodigen uit om even uit te rusten. Veel winkels gaan pas open om 11 uur, maar sluiten dan ook niet voor 20 uur.

Tot de beste winkels behoren: de kledingzaak Fred Segal/Ron Herman met een café, waarin veel sterren worden gesignaleerd (8.100 Melrose Av.), rommelwinkels zoals Circa 1.910 (7.206 Melrose Av.) en Off The Wall (exquise spullen van de art-deco tot de fifties, 7.325 Melrose Av.). Een lonende halte: Jozu (8.360 Melrose Av.) met lekkere, Aziatisch geïnspireerde gerechten.

Goede gelegenheden tot winkelen vindt men ook op de Sunset Strip en wel aan het 8.600ste blok van de Sunset Bd., op de North Robertson Bd. (tussen Beverly Bd. en 3rd St.), op de Montana Av. (huisnummers 900 tot 1.400) en op Main St. in Santa Monica met een warenhuis van de fabrikant van vrijetijdskleding, Patagonia (2.936 Main St)..

Op de Farmer’s Market (6.333 W 3rd St./Fairfax Av.) worden naast groenten en vruchten ook kleding en originele T-shirts te koop aangeboden. Verder vindt men hier restaurants en snackbars, waarin zich ook vaak de sterren van de aanpalende televisiestudio CBS vertonen. Gecompenseerd shoppen is mogelijk in het Beverly Center (Beverly en La Cienega Boulevard), een reusachtig complex met winkels, restaurants, zoals het Hard Rock Café met een knalgroene Cadillac op het dak, en 14 bioscopen. Goede winkelcentra zijn de Santa Monica Place Mall (315 Broadway, Santa Monica) en de Third St. Promenade, die de voor verkeer verboden Third Street in Santa Monica omvat en daardoor tot flaneren uitnodigt.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder