Luxemburg

Datum: 12 mei 2007   

9 minuten leestijd

Luxemburg Reisinformatie

Luxemburg ligt in het centrum van West Europa. Ten zuidoosten van Belgie en tussen Frankrijk en Duitsland in is het kleine Luxemburg bijna onvindbaar. Luxemburg is niet veel groter dan de stad Londen. Toch heeft dit land, binnen zijn relatief kleine oppervlakte van 2586 vierkante kilometer, een gevarieerd landschap. Beboste hoog gelegen gebieden in het noorden wisselen af met de landbouwgebieden en wijngaarden van wereldklasse in het lager gelegen zuiden.

Het hoogste punt in dit land is de Eileck regio, 555 meter. De vier meest belangrijke rivieren zijn de Alzette, de Moezel, de Our en de Sure. Maar Luxemburg heeft ook heel wat kleinere riviertjes en kanalen.Na eeuwen van buitenlandse regels zou het niet als verrassing moeten komen dat de bevolking van Luxemburg uit ongeveer 30% buitenlanders bestaat – de hoogste verhouding van alle EU landen. Er komen nog veel mensen de grens over naar Luxemburg, hoofddeksels in hand, dromen over de werkgelegenheid in plaats van plundering. Het BBP per capita van Luxemburg was in 1997 het hoogst van de wereld en heeft een merkwaardig laag werkloosheidspercentage.De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg stad. In deze stad is het doolhof van bunkers de meest imposante bezienswaardigheid. Deze werden in 1644 gebouwd tijdens de Spaanse overheersing. De heuvels rondom Reisdorf geven een panoramisch uitzicht over de Duitse regio Eifel. De Luxemburgse Ardennen staan ook wel bekend onder de namen Eisleck of Oesling. Dit is het meest spectaculaire gebied van Luxemburg. Een combinatie van kronkelende valleien, snel stromende rivieren, groene plateaus en torenhoge kastelen maken deze regio de meest populaire bestemming voor bezoekers. Wijn kan geproefd worden in de Moezel Vallei. Mogelijke activiteiten in Luxemburg zijn wandelen, hiking, fietsen.

Natuur in Luxemburg:
Luxemburg wordt beschouwd als een paradijs voor vissers, want in de meren en rivieren in Luxemburg is veel forel, snoek, baars, paling, karper en vele ander soorten vis te vinden. In het ‘Upper Sure Nationaal Park’, dat het Kleine Zwitserland van Luxemburg wordt genoemd, ligt het ‘Upper Sure Lake’, waar in 1961 een dam werd aangelegd en wat zorgt voor een geschikte omgeving voor talrijke dier- en plantsoorten.

Klimaat van Luxemburg:
Luxemburg heeft gedurende het hele jaar een mild klimaat met warme zomers en koele winters. De koudste maanden zijn november en februari hoewel het dan nauwelijks vriest. De zonnigste periode loopt van mei tot en met augustus. De gemiddelde temperatuur overdag is dan 20 graden Celsius en ’s avonds is de gemiddelde temperatuur 10 graden Celsius. In de Ardennen valt in de winter redelijk veel sneeuw, de zon schijnt dan maar een aantal uur per dag. Regen valt verspreid over het gehele jaar, gemiddeld valt er om de drie dagen een regenbui.

Luxemburg Cijfers en feiten
Volledige naam : Groothertogdom Luxemburg ,Luxemburg, Letzeburg
Oppervlakte : Land 2.586 vierkante kilometer
Inwoners : 430.000
Hoofdstad : Luxemburg stad met +/- 90.000 inwoners
Bevolking : 70% nationaal ,Keltisch met Frans en Duits, 30% buitenlands Belgisch, Frans, Duits, Italiaans en Portugees
Talen : Luxemburgs, Frans, Duits
Overheid : Constitutionele monarchie
Industrie en Producten : Ijzer, staal, plastic, rubber, chemicaliën, mechanische en elektronische machines
Belangrijkste handelspartners : EU voornamelijk België, Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië, Nederland

Luxemburg gewoontes, lokale gebruiken:

Taxi,s in Luxemburg
Houdt u er rekening mee dat een taxirit op zondags duurder is dan de rest van de week. Er wordt hiervoor 25% bovenop de normale prijs berekend.

Religie in Luxemburg
De katholieke religie overheerst in Luxemburg, maar er bestaan ook islamitische (2% van de bevolking), protestantse, evangelische, Russisch-orthodoxe en joodse gemeenschappen. Het waren zendelingen uit de stad Trier, die in de 4e eeuw de bevolking van het huidige groothertogdom tot het christendom bekeerden.

Luxemburg evenementen en culturele attracties:

Evenement : Nieuwjaarsviering Luxemburg
1 januari Nieuwjaardag viering om het nieuwe jaar in te luiden.
Evenement : Verjaardag Hertogin Luxemburg
23 januari Verjaardag van de Hertogin een staatsgelegenheid dat wordt gevierd met vuurwerk en parades.
Evenement : Carnaval Luxemburg
Februari/maart Carnaval een volledige feestmaand voor het strenge seizoen van Lent, hierbij vinden parades, optredens, shows en andere vormen van festiviteiten plaats.
Evenement : Vreugdevuurdag
Maart Burgsonndeg Vreugdevuurdag, hier wordt het einde van de winter gevierd.
Evenement : Pasen Luxemburg
Begin april Paasmaandag een religieus feest.
Evenement :Octave
April/mei Octave een katholiek festival dat eindigt met een parade waarbij de koninklijke familie voorop loopt.
Evenement :Ascension Day
Midden mei Ascension Day hierbij wordt de opstijging van Jezus naar de hemel herdacht, 40 dagen na zijn herrijzenis.
Evenement :Bevrijding feest Luxemburg
9 September Bevrijdingsdag herdenkt de bevrijding van Luxemburg tijdens de tweede wereldoorlog; met parades, optredens en dans.
Evenement :Stadsfeest Luxemburg
September Luxemburgs stadsfeest Dit feest wordt gehouden in de stad Luxemburg. Dit evenement wordt gevierd met praalwagens, optrendes, muziek, dans en eten.
Evenement :Allerheiligendag
1-2 November Allerheiligendag Een religieus festival waarbij overleden dierbaren worden herdacht.
Evenement :Kerstmis Luxemburg
25-26 December Kerstmis Een belangrijk religieus feest, waarbij de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht.

Luxemburg Toeristisch
Zelfs niet groot genoeg op de meeste kaarten van Europa om de letters van zijn naam te noteren, maar Luxemburg maakt het toeristisch goed wat het in afmeting ontbreekt. Het laat een rijkdom van grasgroene landschappen kruisen door rivieren en heeft het soort landelijke gehuchten dat de meeste mensen met sprookjes associëren.De heuvels en mooie panoramische uitzichten in de Eifel. De Luxemburgse Ardennen dit is het meest spectaculaire gebied van Luxemburg. Een combinatie van kronkelende valleien, snel stromende rivieren, groene plateaus en torenhoge kastelen maken deze regio de meest populaire bestemming voor bezoekers ideaal om te survial of wandelen ,hiking ,klimmen.

Toeristiche ativiteiten in Luxemburg:

Musea in Luxemburg
Het Nationale Museum van Geschiedenis en Kunst op de Vis Markt heeft een wezenlijke uitbreiding en opknapbeurt ondergaan. Drie niveaus van 700 vierkante meter elk zijn uit een rots gekerfd dat zichtbaar is door de glazen muren. De nieuwe ondergrondse galerijen worden gebruikt om de archeologische verzamelingen van het museum te tonen.

Stad Luxemburg
De hoofdstad van het Groothertogdom is gesticht in 963 en is de zetel van de regering en de officiele residentie van de Groothertog. Sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) te Luxemburg in 1952 zijn hier tal van Europese instellingen gevestigd, onder andere het Generaal Secretariaat van het Europees Parlement, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, de Europese Investeringsbank, en een aantal diensten van de Commissie.

Ardennen Luxemburg
Bekend als de Eisleck of Oesling, zijn de Luxemburgse Ardennen het Hertogdom’s noordelijkst – en spectaculairste – gebied. Valleien, snel-vloeiend rivieren, grasgroene plateaus en uittorenen van kastelen combineert, maakt het gebied reusachtig populair onder bezoekers en inwoners. Van de drie hoofdsteden is Clervaux het meest toegankelijke, Vianden is de meeste toeristische en Wiltz heeft als bonus dat het heel nabij het gehucht van Esch-sur-Zeker ligt, die een groot aantal bezoekers aantrekt, alleen wegens zijn locatie.

Wandelen in Luxemburg
Men kan goed wandelen in Luxemburg. Door te wandelen is het gemakkelijk om met de lokale bevolking in contact te komen. Bovendien kan men zo prachtige plaatsen ontdekken.

Fietsen in Luxemburg
Meer tijdverdrijf dan passie voor de meeste Luxemburgers, is fietsen amper een levensstijl hier wat elders op het continent wel het geval is. Wel zijn er fietsen te huur in de grotere steden en de hoofdstad.

Paardrijden in Luxemburg
In Luxemburg kan men met paarden prachtige tochten maken,door de Ardennen

Reizen naar Luxemburg:

Vliegen naar Luxemburg
Het internationale vliegveld, Findel, ligt 6km ten oosten van de hoofdstad en er rijden hier tevens regelmatig bussen. De nationale luchtvaartmaatschappij, Luxair, vliegt naar verschillende Europese bestemmingen, inclusief Amsterdam, Athene en Londen. Andere luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Cuba, Marokko en Rusland, Tenerife en de VS. De vertrekbelasting zit bij de prijs van de tickets inbegrepen.

Treinvervoer naar Luxemburg
Eurail, Inter-Rail, Europass en Flexipass zijn gelig op het treinsysteem van Luxemburg, net als de ‘Benelux Tourrail pass’, die tevens op Europese busroutes geldt. Bussen en treinen verbinden de hoofdstad met al de Europese grote steden, net als nabijgelegen steden en dorpen.

Autovervoer naar Luxemburg
De grote autoroutes om van en naar Luxemburg te reizen bevatten de A4 naar Brussel en Parijs, de A31 via Dudelange naar Frankrijk en de A48 via Trier naar Duitsland.

Reizen in Luxemburg:

Treinvervoer in Luxemburg
Verschillend van zijn Benelux partners, heeft Luxemburg geen uitgebreid spoorwegsysteem, dit geeft als gevolg dat wanneer u de hoofd noord-zuid-lijn verlaat, dit even kan duren. Het busnetwerk is aan de andere kant goed geregeld en het tariefsysteem voor beide netwerken is eenvoudig, met onbeperkte dagkaartjes en standaard kosten voor vaste lengten van reis. Bijna alle spoorwegen hebben bagage opslagfaciliteiten, maar veel busterminals niet.

Per Auto Luxemburg ontdekken
Het wegennetwerk van Luxemburg is erg goed. Bestuurders moeten verplicht veiligheidsgordels om, en er wordt aan de rechterkant gereden. De benzineprijs is het goedkoopste van West Europa- zodat Duitse en Belgische mensen de grens over gaan om in Luxemburg te tanken. Daarentegen is autohuur in Luxemburg duur, maar het is een aanrader indien u niet al te lang in Luxemburg blijft en toch wat wilt zien. Denk bij autohuur goed aan de verzekering, BTW en een ongelimiteerd aantal kilometers.

Vervoer in Luxemburg
Buiten de hoofdstad bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit taxi’s, waarbij op zondags 25% extra wordt gerekend. Het huren van een fiets is een optie, ookal is het hier niet zo populair als in de rest van West-Europa.

Accommodaties in Luxemburg
Luxemburg heeft voor ieder wat wils op het gebied van accommodatie. Accommodaties variëren van knusse woningen die door families worden gerund tot 5-sterren hotels. Vakantiehuizen,Campings,Hotels,Pensions Luxemburg.

Luxemburg praktische informatie en links

Visa:
Inwoners van veel landen, waaronder Australie, Canada, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en de meeste West-Europese landen, hebben alleen een geldig paspoort nodig om het land tot 3 maanden te kunnen bezoeken. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Luxemburg.
Tijdsaanduiding in Luxemburg :GMT (Greenwich Mean Time) plus 1 uur
Elektriciteit in Luxemburg :220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Luxemburg
Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd. Raadpleeg voor de zekerheid het dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic.
Water en Hygiëne in Luxemburg
Kraanwater is drinkwater. De meeste vlees en vis gerechten kunnen geconsumeerd worden zonder risico.
Gezondheidszorg in Luxemburg
De gezondheidszorg is goed volgens de westerse normen,en zeer goed.
Telefoneren in en naar Luxemburg
Het internationale toegangsnummer van Luxemburg is 352. Wanneer men vanuit Luxemburg internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Geldkoers Luxemburg
De munteenheid van Luxemburg is de Euro. MasterCard, American Express, Diners Club en Visa worden overal geaccepteerd. Traveller cheques kunnen bij banken ingewisseld worden.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder