Malediven

Datum: 13 mei 2007   

12 minuten leestijd

Malediven Reisinformatie:

De Malediven vormen een ketting van 26 koraalriffen ten zuidwesten van Sri Lanka. De evenaar loopt dwars door deze eilanden groep. De Maladiven zijn 754 km lang en 118 km breed. De 1192 laag liggende koraaleilandjes zijn zo klein dat minder dan 4% van de oppervlakte uit (droog) land bestaat. Sommige eilanden zijn bewoont terwijl andere alleen onbewoonde zandbanken zijn. De lagunes zijn over het algemeen helder blauw met adembenemende koraalriffen en een gevarieerde onderwaterwereld.

Ondanks buitenlandse invloeden van Hindi films en Oosterse gevechtssporten tot Michael Jackson en het moslim fundamentalisme variëren, zijn de westerse mode, popmuziek en video’s zichtbaar in de hoofdstad. Maar op openbare gelegenheden, zoals het begin en einde van de Ramadan, hebben de vieringen altijd een duidelijke Maledivien uitstraling. Er zijn drie dagelijkse kranten en enkele tijdschriften in de unieke nationale taal, rock bands die Divehi teksten zingen en hoge gebouwen die de architectuur van de Malediven en eiland huizen weergeven.De hoofdstad van de Malediven is Male. Dit is een kleine, rustige en nette stad die gevuld wordt met moskeen, smalle straatjes en markten. Seenu is de tweede stad van de Malediven, vanuit hier kan men de traditionele bevolking bezoeken. Het eiland van kudahuvadhoo heeft een mysterieuze heuvel, hawittas. Deze heuvel is waarschijnlijk de ruine van een boeddhistische tempel. De heuvel is nooit echt onderzocht door archeologen. Baa Atoll staat bekend om het handwerk dat hiervandaan komt. Met name de fijn geweven katoenen felis (traditionele sarongs) zijn bekend. Mogelijke activiteiten op de Malediven zijn surfen, zeilen, parazeilen, windsurfen, waterskien, diepzeevissen en nachtvissen.

Malediven handige Links:
Malediven.reisstart
Malediven.reisforum
Malediven reisfotos

Natuur Malediven:

Flora Malediven
De planten die op de Malediven te vinden zijn, zijn bamboe, pandanus, banaan, mangroven, fruit bomen,tropische klimplanten en talrijke kokosnoot palmen. De grotere, eilanden hebben kleine regenwoud gebieden. De hoofdgewassen zijn daar beperkt tot zoete aardappelen, gierst en watermeloen, hoewel enkele vruchtbaardere eilanden citrusfruit en ananassen hebben.

Fauna Malediven
Natuurlijke fauna is op de Malediven schaars – reusachtige fruit vleermuizen, kleurrijke hagedissen en de rat. Huisdieren omvatten katten, enkele kippen, geiten en soms konijnen. De indrukwekkende dieren die in het wild leven, leven onder het water. Iemand met een masker en snorkel zal de vlinder vis, engel vis, papegaai vis, rots kabeljauw, eenhoorn vis, trompet vis, snapper, en vele andere tropische vissen zien. Grotere vissen, gretig gezocht door scuba duikers, omvatten haaien, roggen,schildpadden en dolfijnen.De Malediven is echt een snorkel en duik paradijs.

Zee en water rond de Malediven
Meestal zijn de lagunes schitterend blauw, met verbazingwekkende koraal riffen en een overvloedig zeeleven. Hoewel strikte plaatselijke voorschriften voor het vissen en commerciële uitbuiting van de zee en is een bijna oorspronkelijk staat gebleven,begonnen in de jaren negentig de riffen de resultaten van El Nino te voelen. Een verhoging van de zee temperatuur, die meestal weken duurt, veroorzaakte dat de riffen worden beschadigd en daardoor worden de koraalpoliepen gebleekt. Terwijl die bleking de riffen kan verwoesten, bleven de meeste Malediven koraal riffen ongedeerd en heeft het zee leven onder water niet beschadigd. Marinebiologen geloven dat het proces cyclisch is en bekijken de groei van de nieuwe koraal met gretige interesse. In kort, de riffen zijn nog steeds een wondere wereld voor duikers en snorkelaars.

Klimaat Malediven
Over het algemeen is het jaar verdeeld in twee moesson periodes: de noordoost moesson, de ruvai, vindt plaats van december tot en met maart. Dit zijn de drogere maanden. De zuidoost moesson, de ulhangu, vindt plaats van april tot en met november. Dit zijn de natte maanden met meer storm en krachtige wind. De gemiddelde dagtemperatuur gedurende het hele jaar is ongeveer 28 graden Celsius. Bijna iedere dag waait er een verkoelende zeewind.

Maladiven Cijfers en feiten:
Volledige naam: Republiek Malediven
Oppervlakte: Land 298 vierkante kilometer
Inwoners: +/- 300.000
Hoofdstad: Male +/- 62.973 inwoners
Bevolking : Sinhalezen, Arabieren, Afrikanen
Talen: Malediefs Divehi
Overheid: Republiek
Industrie en Producten: Vis, toerisme, verscheping, scheepsbouw, kokosnoten, geweven matten, touw, handwerken, koraal, zand
Belangrijkste handelspartners: Sri Lanka, VS,Duitsland, Singapore, Groot Brittannie, India, Hong Kong, Japan, Thailand

Malediven gewoontes, lokale gebruiken:

Omgangsvormen Malediven
De meest voorkomende manier van groeten is de hand schudden. De dresscode is informeel. Katoenen kleding is aan te raden. Naaktheid is verboden. Wanneer u een onbewoond eiland bezoekt, of de hoofdstad, is het aan te raden voor mannen om een kort broek en t-shirt aan te doen, en een blouse of t-shirt met een rokje of korte broek die over de knieën vallen voor vrouwen.

Kleding Malediven
De manier van kleden op de Malediven is over het algemeen casual. T-shirts en katoenen kleding zijn het meest passend in dit land. In Male, het hoofdeiland en andere bewoonde eilanden is het aan te raden dat de vrouwen net gekleed zijn en zich niet te bloot kleden.

Voorschriften en regels Malediven
Het is verboden bij de wet om de volgende voorwerpen te importeren naar de Malediven: Alcoholische dranken, pornografische literatuur of foto’s, slaapmiddelen en vuurwapens. Er geldt ook een verbod op het doden van schildpadden, export van schildpadschaal en koraal.

Seizoenen Vakantie en Reizen Malediven
Het hoogseizoen op de Malediven loopt van november tot april, u dient van tevoren te reserveren, want alles is snel volgeboekt. Van mei tot oktober is de vraag naar accommodaties lager en hierdoor dalen ook de kosten. In juni en juli vinden er op de Malediven moessons plaats, dit brengt regen en wind met zich mee.

Religie Malediven
De nationale religie is de Islam en de meeste Maledivianen zijn Sunni Moslims. Er worden geen andere religies toegestaan, ook al blijven de oudere geloven bestaan. Bijvoorbeeld: De eilandbewoners zijn bang voor ‘jinnis’- slechte geesten die van de zeek, het land en de lucht komen. Zij worden beschuldigd van alles dat niet door de wetenschap of religie kan worden uitgelegd.

Malediven evenementen en culturele attracties:

Evenement : Ramadan Malediven
De Ramadan valt tijdens de negende maand op de Moslim kalender, een maand waarin Moslims 30 dagen lang vasten. De werktijden veranderen in die maand, de regering kantoren zijn dan geopend van 9.00 tot 13.30 en de privé sectoren sluiten ook om 3 uur ’s middags.

Evenement : Eid-ul Al’h’aa Malediven
Eid-ul Al’h’aa valt op de 10e dag op ‘Zul Hijja’van de Islamitische kalender. Diegenen die het kunnen betalen zijn dan bij de bedevaart in de heilige Ka’aba in Mekka en voor diegenen die achterblijven genieten van de feesten en evenementen die er dan plaatsvinden.

Evenement : Verjaardag profeet Mohammed
Net als alle Moslims, vieren de inwoners van de Malediven de verjaardag van de profeet. De verjaardag van de Profeet is op de 12e dag van de ‘Rabbe-ul-Awwal’ op de Islamitische kalender. Families nodigen elkaar uit in hun huis en delen speciale gerechten die speciaal voor die dag gemaakt zijn.

Evenement : Einde ramadan suikerfeesten
Kuda Eid is de eerste dag van de maand van ‘Shawaal’ op de Islamitische kalender. Dit valt aan het eind van de Ramadan en is een periode van feesten. Vroeg in de morgen komen mannen en vrouwen bijeen in de moskee en bidden dan samen. In elk huis wordt een feestmaaltijd bereid en familie, vrienden en buren worden daarbij uitgenodigd. Het feest wordt drie dagen gevierd.

Evenement : Onafhankelijkheidsdag Malediven
Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 26 juli. Het hoogtepunt van deze dag zijn de officiële vieringen die in de avond worden gehouden op de ‘Republic Square’. Het evenement begint met een parade bij het ‘National Security Service’ en bij de ‘National Cadet Corps’. Dit wordt gevolgd door drills, traditionele dansen en moderne drills dat wordt gedaan door honderden schoolkinderen in kleurrijke kleding.

Evenement :Republikeins dag
Op 11 november 1968 werd de Malediven voor de tweede maal een republiek. Deze dag wordt jaarlijks gevierd met parades.

Evenement :Nationale Feestdag
Met de Nationale Dag wordt de grote overwinning gevierd van Mohamed Thakurufaanu met de Portugesen in 1573. De Nationale Dag wordt gevierd op de eerste dag van Rabbe ul Awwal, de derde maand op de Islamistische kalender.

Malediven Toeristisch:
De Malediven zijn een ideale vakantiebestemming met zijn zon, spierwitte stranden, gezonde lucht en lekker warm zeewater. Verder kunnen duikliefhebbers, windsurfers, water skieen , zeevissers en catamaran-zeilers hun hart ophalen. Opmerkelijk is dat het toerisme op de Malediven zoveel mogelijk gescheiden wordt van het gewone leven op de eilanden. Daartoe werden zogenaamde resorts gebouwd, vakantiecomplexen die alleen te vinden zijn op de onbewoonde eilanden. Op bewoonde eilanden mogen geen resorts gevestigd worden en het is zelfs zo dat er bepaalde toeristenzones zijn op de bewoonde eilanden! Er komen jaarlijks al meer toeristen (bijna 400.000 in 1998) dan de totale bevolking groot is. De meeste toeristen komen uit Duitsland, gevolgd door Britten, Japanners, Zwitsers, Fransen en Oostenrijkers. Jaarlijks bezoeken zo’n zesduizend Nederlanders de Malediven.De Maledivische overheid heeft gekozen voor duurzaam toerisme, dat wil zeggen dat men veel regels heeft die de kwetsbare ecologie van de eilanden moeten beschermen. Zo mag er bijvoorbeeld niet hoger gebouwd worden dan de hoogste palmboom. Verder mag een eiland maar voor 20% bebouwd worden.

Toeristische activiteiten Malediven:

Hoofdstad Male
Male is ongeveer 2km lang en 1 km breed. Het is niet echt spectaculair, maar het is een behoorlijk unieke plaats. Het is schoon en netjes, met moskeen, markten en een labyrint van kleine straatjes. Male is volgebouwd met gebouwen, wegen en een aantal goed gebruikte open plaatsen. Het origineel aantal inwoners is ongeveer 65.000, maar met de buitenlandse werklieden en bezoekers van andere eilanden, verblijven ongeveer 100.000 mensen in de stad.

Duiken Malediven
Dat de Malediven een Mekka voor duikers en snorkelaars zijn, hoeft geen betoog. De ideale combinatie van een constante hoge watertemperatuur, kristalhelder water en permanente stromingen zorgen voor een unieke onderwaterwereld die tot de mooiste ter wereld behoort. Door de beweging van het getijdenwater stroomt er voortdurend vers zeewater langs de fraaie koraalriffen waardoor een kleurrijke biotoop in stand blijft. Steile wanden met grotten, grillige rotspartijen behangen met zachte koralen in schitterende pastelkleuren of ondiepe riffen met enorme tafelkoralen. Het zijn niet alleen de koraalriffen die de Malediven zo beroemd maken, ook haar visrijkdom is overal bekend. Honderden verschillende soorten rifvissen, in de meest uiteenlopende kleuren en schakeringen, zwemmen tussen de koralen. Haaien of grote barracuda’s patrouilleren langs de riffen en roggen rusten op de zanderige zeebodem. De vele zeeschildpadden zijn haast een dagelijkse verschijning en zelfs de schuwe “hammerheads” zijn hier te ontdekken. En wanneer de stroming planktonrijk water aanvoert, cirkelen manta’s in een sierlijke dans in het ondiepe water. Dan is het zelfs mogelijk om samen met de reus der vissen, de walvishaai, op te zwemmen. Dankzij de positie rond de evenaar is het klimaat altijd mild met temperaturen van ongeveer 30 C. De watertemperatuur ligt tussen de 27 en 30 C. Het beste seizoen is tussen Januari en Mei. Geen enkel ander gebied op aarde is rijker aan koraal dan de Malediven.

Watersporten Malediven
Voor de fanatieke watersporten zijn er genoeg mogelijkheden om te zeilen, parasailing, windsurfen, waterskien en jetskien.Banaanrijden is de laatste tijd bekend geworden bij de resorts. Hierbij gaan ongeveer 12 mensen op een grote, opblaasbare banaan zitten, die door een speedboot wordt getrokken rondom de lagune.

Surfen Malediven
Surfen is op de eilanden populairder geworden aangezien er uitstekende surfspots zijn die toegankelijk zijn vanaf de resorts dichtbij Male. Surf safari’s naar de buitenste atols zijn ook geschikt. Het is altijd het beste om surfreizen te boeken bij een goede reisaanbieder die gespecialiseerd is in surf reizen, dit omdat de Malediven duidelijk niet de plaats is waar een surfer zomaar kan gaan surfen.

Vissen Malediven
Vissen is in opkomst in sommige resorts, maar er is een ‘catch and release’regeling. Dat wil zeggen dat de gevangen vis niet gehouden mag worden, maar teruggegooid moet worden. Als dat u tijdens de dag niet kan vissen, kunt u ook gaan nachtvissen aan boord van een dhoni wat een traditionele boot is.

Reizen naar Malediven:

Vliegen naar Malediven
Er zijn regelmatige vluchten naar Colombo (Sri Lanka), Thrivandrum (zuidwest India), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) en Kuala Lumpur (Maleisie). Dit geldt ook voor de verschillende charter vluchten vanaf de Europese vliegvelden. Male International Airport is de enige internationale toegangspoort; de vertrekbelasting is 10,00 dollar. .

Reizen in Malediven / Vliegen in Malediven
Air Maledives is een kleine nationale luchtvaartmaatschappij. Helikopters en zeevliegtuigen worden gebruikt om gasten naar sommige verdere bestemmingen binnen Malediven te brengen.

Per boot Malediven ontdekken
Dhoni ,de meest gebruikelijke vorm van plaatselijk vervoer is de ‘dhoni’, een traditioneel schip dat momenteel door een dieselmotor aangedreven wordt. Grotere boten genaamd ‘vedis’ worden voor langere reizen naar de buitenste atol gebruikt. De meeste safari reizen vinden rond de toeristische zone plaats, maar het is mogelijk om langere reizen naar de buitenste atol te organiseren de touroperator zal de noodzakelijke toestemming moeten verkrijgen.

Overig vervoer Malediven
De meeste eilanden zijn zo klein dat vervoer geen probleem is, maar er zijn taxi’s, motorfietsen en fietsen in de hoofdstad.

Accommodaties Malediven:
Er zijn verschillende type accommodaties op de Malediven. Deze variëren van budget tot tophotels en resorts.Op de malediven vind je veel vakantie resorts en uitstekende hotels vaak met strandhuizen.

Malediven praktische informatie en links:

Visa
De meeste nationaliteiten hebben verplicht een visum nodig. Een visum voor maximaal 30 dagen is gratis en kan bij aankomst worden opgehaald. Voor andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van de Malediven.

– Tijdsaanduiding in Malediven :GMT (Greenwich Mean Time) plus 5 uur
– Elektriciteit in Malediven :220-240V, 50 Hz

Gezondheid in en naar Malediven:
Vaccinaties, als men uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. Een DTP vaccinatie wordt aanbevolen. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic.

Medische Zorg Malediven
Faciliteiten omtrent gezondheidzorg worden bijna dagelijks verbetert. De ‘Indhira Gandhi Memorial Hospital'(IGMH) in Male is het grootste ziekenhuis in de stad die verfijnde medische zorg biedt. ADK ziekenhuis is de grootste privé gezondheidszorg faciliteit en heeft hoge medicinale standaarden. Sommige resorts hebben huisdokters.

Telefoneren in en naar Malediven
Het internationale toegangsnummer van de Malediven is 960. wanneer men vanuit de Malediven internationaal wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Geldkoers Malediven
De munteenheid van de Malediven is de Malediven Rufiyaa. Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder