Datum: 11 november 2006
22 minuten leestijd
Oostenrijk wordt omgeven door acht landen: Duitsland in het noordwesten, Zwitserland en Liechtenstein in het westen, Italië en Slovenië in het zuiden, Hongarije in het oosten, Slowakije in het noordoosten en Tsjechië in het noorden.
Het westelijk en zuidelijk gedeelte van Oostenrijk worden gedomineerd door de Alpen, het noorden en oosten zijn vlakker en heuvelachtig. Het hoogste punt van Oostenrijk is de Grossglockner in Karinthië (3.797 m). De Donau doorkruist het land van west naar oost over een lengte van 350 km. Bijna de helft (46 procent) van het land is bedekt met bossen. Hiermee is het één van dichtbeboste landen van Europa.
Heb je zin om op reis te gaan naar Oostenrijk maar weet je niet waar je moet beginnen? De informatie op de volgende pagina zal van pas komen als je meer wilt weten over dit kleurrijke en veelzijdige land. Praktische informatie over hoe je er komt en waar je kunt overnachten, ook als je niet veel te besteden hebt. Of je nu op vakantie gaat,er een paar maanden gaat wonen of om te studeren of al dan niet als vrijwilliger te werken, alle informatie die je nodig hebt vind je op reizenidee.nl reistips.
Oostenrijk is een klein land, maar wel met een grote landschappelijke veelzijdigheid en grote culturele rijkdom. Oostenrijk heeft u dan ook veel te bieden. Het is er gezellig en de mensen zijn gastvrij. Of u in de zomer of winter komt, in een dorp of in de stad: Oostenrijk wacht op u!In dit land vindt men uiteenlopende landschaps-, klimaat-, en vegetatievormen. Het Oostenrijkse landschap omvat gebieden met hoog- en middelgebergte, heuvellandschap en vlakte.
Het Alpen- en Karpatenvoorland, het Weense bekken en het Oostenrijkse gedeelte van het Pannonische laagland in het oosten zijn de belangrijkste vestigings-en economische gebieden. De hoogste berg is de Grossglockner (3.797m), de belangrijkste rivier is de Donau die over een lengte van 350 km door Oostenrijk stroomt.Met bijna 8,2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 83.855 km2 heeft Oostenrijk een bevolkingsdichtheid van 98 inwoners per km2 (Nederland: 383). In aanmerking moet worden genomen dat meer dan 50 procent van het Oostenrijkse grondoppervlak uit bergachtige gebieden bestaat. In het bondsland Wenen bevindt zich bijna 20 procent van de totale bevolking. Het grondgebied van Wenen vormt slechts 0,5 procent van het totale Oostenrijkse grondoppervlak.Oostenrijk telt meer vrouwen dan mannen. De totale bevolking van 8,118 miljoen inwoners is verdeeld in 3,969 miljoen mannen en 4,206 miljoen vrouwen.
Klimaat
Karakteristiek voor Oostenrijk is het door Atlantische stromingen beïnvloede, Midden-Europese overgangsklimaat. Van het westen naar het oosten neemt de invloed van het zeeklimaat af en die van het landklimaat toe. Grote delen van Oostenrijk staan gedurende het grootste gedeelte van het jaar onder invloed van westen- of noordwestenwinden. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht en tussen zomer en winter zijn in West-Oostenrijk kleiner dan in het oosten. Overal valt voldoende regen die echter van het westen naar het oosten geleidelijk afneemt. Het land kan wat klimaat betreft in drie zones verdeeld worden: het oosten met een landklimaat en het eigenlijke alpinegebied met een typisch alpineklimaat (veel neerslag, korte zomers, lange winters). Het overige bondsgebied heeft een gematigd Midden-Europees overgangsklimaat.
Marktomvang
De toeristische sector in Oostenrijk is omvangrijk en zeer goed ontwikkeld. Ongeveer 16,3 procent van het BNP werd gegenereerd door de toeristische sector, per hoofd van de bevolking is Oostenrijk hiermee de nummer één van de wereld. In 2005 werden er 29,3 miljoen aankomsten en 119,2 miljoen overnachtingen geteld. Ongeveer 91.500 bedrijven zijn in de sector werkzaam, direct of indirect. Voor Oostenrijk is deze sector dus van groot belang, 750.000 mensen werken in de toeristische sector. Dat wil zeggen dat één op de vijf Oostenrijkers in deze sector actief is.
Populaire bestemmingen in 2004 (in procenten):
Tirol 35 procent,Salzburg 19 procent,Karinthië 11procent,Stiermarken 8 procent,Wenen 7 procent.
Van de toeristen die in Oostenrijk blijven overnachten is 73 procent uit het buitenland afkomstig. Van deze groep kwam in 2004 59 procent uit Duitsland en 10 procent uit Nederland.
Marktontwikkeling
Oostenrijk ontvangt in het zomerseizoen (mei-oktober) meer toeristen dan in het winterseizoen (oktober-april), maar in de wintermaanden wordt meer besteed, vooral aan de wintersport. Ondanks de economische teruggang wist het zomertoerisme in in 2004 een kleine stijging ten opzichte van 2003 te bewerkstelligen.
Sinds het midden van de jaren negentig is het aantal overnachtingen in vier- en vijfsterrenhotels gestegen, mede door een groei in het ‘conferentietoerisme’. Het aandeel overnachtingen in deze hotels is gestegen van 35 procent in 1995 tot 48 procent in 2004.
Visa formaliteiten
Nederlandse staatsburgers kunnen met een paspoort of identiteitsbewijs zonder problemen Oostenrijk bezoeken, net zoals dat geldt voor de burgers van de andere lidstaten van de Europese Unie. Voor het huren van een auto is een rijbewijs verplicht, maar dat hoeft niet persé een internationaal rijbewijs te zijn.
Telefoneren en Tijdsverschil
Internationaal toegangsnummer: 43.
Collect call naar Nederland: 0800 200 223.
Tijdverschil met Nederland: 0,0 uur.
Alarmnummer mobiele telefoon: 112.
Alarmnummer politie: 133.
Alarmnummer ambulance: 144.
Alarmnummer brandweer: 122.
Medische hulp bij noodgevallen: 141.
Ambassade van Oostenrijk
Van Alkemadelaan 342
2597 AS Den Haag
Tel. 070-3245470/3282132
Fax 070-3282066
E-mail: den-haag-ob@bmaa.gv.at
Open maandag-vrijdag 10.00-12.00 uur
Consulaat-Generaal Oostenrijk
Koningslaan 54
1075 AE Amsterdam
Tel. 020-4712438
Fax 020-4712439
E-mail: gencons@oostenrijkams.nl
Nederlandse vertegenwoordiging in Oostenrijk:
Ambassade van Nederland
Opernring 5
A-1010 Wenen
Tel. 00-43-1-58939200
Fax 00-43-1-58939265
E-mail: nlgovwen@eunet.at
Open maandag-vrijdag 08.30-12.30 uur en 13.30-17.00 uur
Oostenrijks Toeristenbureau
Postbus 94285
1090 GG Amsterdam
Tel. 020-4684793
Fax 020-4684786
E-mail: oostenrijk@austria.info
Welkom in het zonnige Burgenland
Burgenland is de oostelijkste en de jongste provincie van Oostenrijk – een zeer oud kultuurgebied dat al in de romeinse tijd bewoond werd en toendertijd als “Pannonia” erg in trek was. Burgenland betovert met zijn zacht golfende en idyllische landschap en niet, zoals in de rest van Oostenrijk, door massive Alpenpanorama’s.
Maar liefst 300 dagen zon per jaar, de vriendelijke bewoners, de ongerepte natuur, kulturele veelvoud, verrassende en overheerlijke gerechten uit de pannonische keuken en topwijnen uit de lokale weinkelders, een vakantie vol ontspanning en wellness, maar ook met een gezonde portie aktiviteit – dat biedt het Burgenland. Voor honderdduizenden gasten worden elk jaar weer dromen waar.
Geniet van de kultuur en van de natuur in het nationaalpark Neusiedler See – erkent als Unesco werelderfgoed, bezoek één van de vele andere natuurreservaten. Probeer eens wijnspecialiteiten zoals de Eiswein en de Uhudler. Ga eens naar een Heurigen, zo een typisch Oostenrijkse wijntaveerne, of beleef één van de vele dorpsfeesten. Maak een culimaire ontdekkingsreis van een eenvoudige bonenstrudel in een gezellig klein eetcafeetje tot aan een delicate zoetwatervisspecialiteit in een viersterrenrestaurant. Of wees sportief en ga tijdens de vakantie fietsen, golfen, joggen, inlineskaten of ga in de winter schaatsen op de Neusiedler See en ontspan daarna in één van de vele wellnes-tempels.
Onderga de belevenis van een openlucht operette aan het water in Mörbisch en de kamermuziek in het slot van Lockenhaus. Verbaas Uzelf over de kuriosa van de vele kleine pittoreske dorpsmuseums en openluchtmuseums. Reis door het land te voet, met de fiets of op een paard. Maak een ontdekkingsreis – U zult zeker verrast zijn! Geen ander vakantiegebied is zo veelzijdig in zo een compact gebied als Burgenland.
Op naar de pisten van het zuiden! Karinthië
Wat een genot. Besneeuwde bergen. Glinsterende, bevroren meren. Warme bronnen. Sneeuwzeker bochten maken, glijden, onderduiken. Pure zuidelijke levenslust voelen. Vriendelijk verzorgd door hartelijke gastheren. Karinthië: een trefpunt voor iedereen die verlangt naar het zuiden en tegelijkertijd wil genieten van de voordelen van Oostenrijk.
Winterkamperen in Karinthië
Midden in de sneeuw
Terwijl buiten de sneeuw naar beneden dwarrelt, drink je lekker een kopje thee in de caravan, al dan niet met een scheut rum… Kamperen in de winter; je zit midden in de natuur. Reeën en hazen voor de deur, dennenbomen als heg en elke dag een ‚verse’ sneeuwpop. Heerlijk idee toch?
Bergen en meren
De wintersport-fans zullen het eerder wat hogerop zoeken, bijvoorbeeld op de Alpencamping Köschach-Mauthen of in het Gail- of Lesachtal.
Je stapt vanuit de caravan in je skischoenen en staat binnen mom van tijd op de piste!
Maar ook wandelaars kunnen hun hart ophalen langs bijvoorbeeld de oevers van de Ossiacher- en Millstättersee.
Glühwein, plezier en gezelligheid
Voor koude voeten hoef je op de wintercampings, voorzien van alle moderne faciliteiten en comfort, niet bang te zijn. De gastvrijheid van de Karinthiërs is niet seizoensgebonden en je bent altijd van harte welkom voor een praatje of een lekker glaasje glühwein!
Niederösterreich
In Niederösterreich, het land rondom Wenen, vinden we vele kloosters, burchten en paleizen en idyllische stadjes als Dürnstein, Lilienfeld en Retz. Bekend is het klooster (Stift) Melk, één van de mooiste barokabdijen van Europa. De Donau doorsnijdt Niederösterreich. Burgenland, langs de grens met Hongarije wordt gekenmerkt door de vele kastelen, de wijnbouw en het steppelandschap rond het natuurgebied Neusiedler See, het grootste steppemeer van Europa. Aan de oevers van de Neusiedler See liggen badplaatsen als Rust en Padersdorf. Door het vochtige en warme klimaat gedijen de wijngaarden in dit gebied uitstekend.
Oberösterreich is met 11.980 km² het vierde bondsland van Oostenrijk. Eigenlijk is hier tussen Bohemer Woud en het imposante Dachsteinmassief op een kleinere oppervlakte alles te vinden van het hele Alpenland biedt.
Oberösterreich
Vakantie met de hele familie heeft een grote traditie in Oberösterreich. Wandelen, fietsen, mountainbikes, zwemmen, paardrijden kamperen, kinderavonturen en van de natuur genieten. Er is nauwelijks een vakantieland dat grote en kleine vakantiegangers meer avontuur te bieden heeft.
Vier regio’s
Ieder van de vier regio’s (Mühlviertel Salzkammergut, Innviertel-Hausruckwald en Pyhrn-Eisenwurzen) heeft z’n eigen kenmerken en is verbonden aan een uniek landschap. Van Dachstein tot het keizerlijke Salzkammergut, het Toten Gebirge en het ongerepte natuur van het nationale park Kalkalpen in de sprookjesachtige regio Pyhrn Eisenwurzen. Het zuiden wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door bizarre bergformaties en in het noorden ligt het bosrijke heuvelland.
Wie avontuur in de Alpen zoekt, vindt in Oberösterreich maatgesneden vakantieaanbiedingen. Wandeltochten en mountainbiketoeren kunnen bijvoorbeeld met een vakantie op de boerderij of met een vakantie aan één van 76 meren van het Salzkammergut gecombineerd worden.
Natuurliefhebbers kunnen op pad met bospedagogisch geschoolde boswachters om (nog) meer van de natuur te leren kennen. En uitstekende campings zijn er te over. Vooral die aan de vele meren zijn in trek bij gezinnen met kinderen.
Gezinnen met kinderen
Het Mühlviertel tussen Donau en Bohemer Woud heeft families het nodige te bieden. Daaronder de legendarische fietstocht langs de Nibelungenstroom en grensoverschrijdende wandelingen in het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden Europa.
Het zijn vooral ook de babyboerderijen die jongen gezinnen naar het idyllische heuvelland lokken. Ponyrijden en kinderboerderijen zijn er voor de kleintjes terwijl pa en ma een fietstocht met picknick maken. Met de gratis familiekaart zijn er fikse kortingen bij meer dan 100 aanbieders van Vakantieactiviteiten, waaronder ook boottochten op de Donau.
Wie zijn kind voor het eerst alleen op vakantie durft te laten gaan, moet eens denken aan de vakantieregio Innviertel-Hausruckwald. In deze mooie landstreek aan de grens met het Duitse Beieren zijn diverse georganiseerde kinderkampen met professionele begeleiding. Er zijn o.a. ruiter- en indianenkampen.
Tenslotte heeft Oberösterreich een net van kwalitieve kinderhotels, die speciaal op de vakantiebehoeftes van de kleine gasten ingesteld zijn. De uitsluitend 3- en 4- sterrenhotels bieden een op kinderen afgestemde veiligheidsstandaard en beschikken over o.a. een (binnen)kinderzwembad, speelzaal en gediplomeerde kinderverzorging.
Salzburgerland
Salzburgerland kan zich beroepen op de combinatie van een prachtige hoofdstad, Salzburg, met daaromheen een schitterende natuur. Beide laten zich uitstekend combineren: na enkele dagen in het gezellige Salzburg, met zijn veelheid aan bezienswaardigheden, vormt een uitstap naar het zeer gevarieerde landschap in de omgeving aan uitstekende afwisseling.
Het Salzburgerland en haar hoofdstad hebben hun machtige positie en hun rijkdom zeker voor een deel te danken aan de vondst van zout in de ondergrond meer dan 2000 jaar geleden. Alleen al de aanwezigheid van de Duitstalige term “salz” in tal van geografische namen wijst op het belang van dit witte goud bij het ontstaan en de ontwikkeling van de regio. Hetzelfde geldt voor het Keltische woord “hall” dat eveneens zout betekent. Denk maar aan Hallein en Hallstatt. Enkele van de zoutmijnen, die reeds gekend waren bij de Kelten zijn trouwens vandaag nog te bezoeken. Salzburgerland heeft evenwel nog veel meer te bieden: historische plaatsen in de valleien van de Salzach en de Saalach, aangename dorpjes, bevallige meren, bekoorlijke almen waar het heerlijk wandelen is, prachtige bergtoppen,Helemaal in het zuiden ligt het nationale park Hohe Tauern. Salzburgerland heeft mogelijkheden te over voor zowel zomer- als wintertoerisme.
Om het aanbod van bezienswaardigheden en leuke plekjes in het Salzburgerland wat overzichtelijk te houden stippelden we enkele trajecten uit: van Salzburg naar Bischofshofen, van Zell am See naar Lofer, over de Grossglockner Hochalpenstrasse. We bezoeken ook het Gasteinertal en haar omgeving evenals het merengebied. De Krimml watervallen kunnen we natuurlijk evenmin links laten liggen.
Stiermarken: het groene hart
Stiermarken verenigt de kostbaarheden van Oostenrijk. Tussen Dachsteingletsjer en de romantiek van de wijnstreek zorgen ongerepte natuur, weergaloze landschappen en indrukwekkende kunstschatten voor inspiratie. Het land voor alle jaargetijden betovert van het noorden tot aan het zuiden. De Stiermarkers, bekend om hun gezelligheid, verwelkomen u met een ongeëvenaarde rijkdom aan veelzijdige ideeën inzake wellness, genot, actieve natuurervaring en aanbiedingen.
De reputatie de “maag van Oostenrijk” te zijn wekt de eetlust op, dankzij de beste prijs-/prestatieverhouding in Oostenrijk krijgt men zin in meer. De typisch-Stiermarkse charme en het voelbare vleugje mediterraan levensgevoel onderstrepen de lichtheid van het (hier-)bestaan!
Tirol
Tirol is één van de bekendste toeristengebieden van de wereld. Men heeft zich een voorstelling van Tirol gemaakt, waarin bergen en bossen, alpinisme en wintersport (winterolympiade 1964 en 1976), oude boerenhoeven in een aantrekkelijk landschap en fleurige folklore, een grote rol spelen. De Inntal-autobahn loopt langs de hoofdstad Innsbruck (ca. 118.000 inwoners) en is nu klaar tot Landeck. Deze autobahn en de Brenner-autobahn zijn Europa-wegen. De 14 km lange tunnel voor het wegverkeer door de Arlberg is de eerste verbinding tussen Tirol en Vorarlberg, die ook in de winter altijd open blijft. Met de Felbertauernweg werd een directe verbinding voor het wegverkeer tussen Noord-Tirol en Oost-Tirol over Oostenrijkse gebied geschapen. Het grootste deel van de culturele highlights is aan elkaar geregen, zoals het Inntal met plaatsen als Innsbruck, Hall, Schwaz en Rattenberg. De beroemde zijdalen, bijv. Ötz-, Stubai- en het Zillertal, zijn dorado’s voor bergbeklimmers, rustzoekers en wintersporters.
Vorarlberg
De vakantiegangers spelen in Vorarlberg een belangrijke rol. De belangrijkste vakantiegebieden zijn Arlberg, Bodensee/Rheintal, Brandnertal, Bregenzer Wald, Grosswalsertal, Oberland en Montafon.Vorarlberg is een deelstaat (Bundesland) van Oostenrijk. Het ligt in het uiterste westen van het land. De hoofdstad is Bregenz (27.193 inwoners), maar de grootste stad in de deelstaat is Dornbirn (43.583 inwoners). Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan de Oostenrijkse deelstaat Tirol, in het zuiden en in het westen aan Liechtenstein en Zwitserland.
Vervoer in Wenen
Taxi
Een taxi aanhouden op straat zit er niet in; u kunt ze bij vele taxistandplaatsen vinden of u kunt een taxi bellen (tel. 0043-1-60160, 40100, 31300 of 81400), hoewel u dan een toeslag van ca. 2 euro betaalt. Het starttarief is ongeveer 2,50 euro en daarna loopt de prijs op met 20 cent per eenheid. Voor ritten in het weekend of ’s nachts en voor bagage geldt een toeslag. Wilt u per taxi naar het vliegveld, bestel dan een Flughafentaxi (tel. 0043-1-44444), die u voor een lager, vast tarief wegbrengt.
Metro
De Weense metro heet U-Bahn en er zijn vijf lijnen. De U-Bahn is de snelste en handigste manier om de stad te doorkruisen en geeft aansluiting op de S-Bahn, de stadstreinen die vooral handig kunnen zijn om verder weg gelegen bestemmingen te bereiken. De U-Bahn rijdt van ca. 6 uur ’s morgens tot rond middernacht. Gratis plattegrondjes zijn op ieder station verkrijgbaar.
Tram
Het Weense tramnet is enorm uitgebreid; er zijn tientallen lijnen met meer dan duizend haltes. De Weners maken er volop gebruik van, maar het is ook een hoop gepuzzel. Toch kan de tram van pas komen als uw bestemming niet bereikbaar is per U-Bahn. De routes zijn aangegeven op de tranhaltes en bij de OV-infokantoren (zie onder) krijgt u een plattegrondje van het tramnet.
Bus
’s Nachts kan de bus van pas komen: 22 lijnen rijden tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. Een kaartje koopt u aan boord.Kaartjes
Een enkeltje kost ca. 1,50 euro en is één uur geldig voor één reis, ongeacht aantal stations of overstappen. De Wien-Karte is er voor 24 of 72 uur (resp. ca. 5 en 12 euro); hiermee maakt u onbeperkt gebruik van metro, tram en bus. The Vienna Card, met een geldigheidsduur van 72 uur (ca. 17 euro), biedt hetzelfde plus korting op de entreeprijs van musea en bezienswaardigheden. U koopt een kaartje bij de tabakswinkel, het stationsloket of de automaat. Uw kaartje is pas geldig als u het hebt afgestempeld.
Prijspeil
In de top 100 van duurste steden ter wereld staat Wenen op nummer 19, zes plaatsen onder Amsterdam. Voor een kop koffie betaalt u 1,50 tot 3 euro, een eenvoudige lunch kost zo’n 15 euro. Een biertje of wijntje doet 2 tot 4 euro, een warme worst bij een Würstelstand rond de 2 euro. Een eenvoudig avondmaal kost 20 tot 40 euro. Eenvoudige accommodatie heeft u vanaf 50 euro, een gemiddelde hotelkamer is er voor 100 tot 150 euro en de kamerprijs van een vijfsterrenhotel begint bij 200 euro.
Bankpas/creditcard
Met uw bankpas of creditcard kunt u terecht bij ontelbare geld- en betaalautomaten – let op het Maestro-logo op uw pas of kaart en de automaat. In winkels en restaurants kunt u bijna altijd met een creditcard betalen en vaak (maar niet altijd) ook met uw bankpas.
Fooi
Net als in Nederland is het gebruikelijk een fooi van zo’n tien procent achter te laten door het bedrag op de rekening naar boven af te ronden.
Temperatuur & tijd
Temperatuur
Wenen heeft een landklimaat met koude winters en hete, soms vochtige zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur is 20 graden in de zomer, 10 graden in voorjaar en herfst en 0 graden in de winter.
Openingstijden winkels
De volgende tijden zijn globale richtlijnen. Winkels zijn op weekdagen geopend van negen ’s morgens tot zes uur ’s avonds, op zaterdag tot vier of vijf uur, zondag gesloten. Toeristische attracties zijn geopend van negen of tien tot vier, vijf of zes uur, sommige langer. Musea zijn vaak gesloten op maandag. Banken zijn geopend van negen tot vijf. Postkantoren van negen tot zes; het hoofdpostkantoor op de Fleischmarkt is 24 uur open. Restaurants zijn of geopend voor de lunch van twaalf tot drie en voor het diner van zes tot middernacht, of ze zijn doorlopend geopend van tien of elf ’s morgens tot ’s avonds laat. Koffiehuizen zijn open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Bars sluiten rond twee uur ’s nachts, clubs rond vieren.
Feestdagen Oostenrijk
Op onderstaande dagen zijn winkels, musea en overige instellingen gesloten.
Bij bijna elke feestdag horen bepaalde tradities en gebruiken. Ook vinden er rondom de feestdagen verschillende evenementen en/of festiviteiten plaats.
Nieuwjaarsdag 1 januari
Driekoningen 6 januari
2e Paasdag
Staatsfeestdag 1 mei
Hemelvaartsdag
2e Pinksterdag
Sacramentsdag
Maria Hemelvaart 15 augustus
Nationale Feestdag 26 oktober
Allerheiligen 1 november
Maria Ontvangenis 8 december
1e en 2e Kerstdag 25 en 26 december
Verkeersregels
Voorrang
Bij een vermindering van het aantal rijstroken waar twee files zich in één enkele file moeten voegen, mag beurtelings een voertuig uit de ene file en een voertuig uit de andere file doorrijden (zogenaamde “ritssluitingsysteem”).
Op kruispunten geregeld door verkeerslichten moeten de automobilisten voorrang verlenen aan de fietsers die afdraaien.
Een voertuig van de urgentiediensten (politie, brandweer, enz.) heeft altijd voorrang.
Inhalen
Het is verboden een schoolbus in te halen (voorzien van een gele plaat) wanneer hij stilstaat om kinderen te laten in- of uitstappen en hij zijn gele pinklichten laat werken.
Bij het inhalen van een stilstaande tram moet stapvoets gereden worden en moet een zijdelingse ruimte van minstens 1,50 meter vrij gelaten worden.
Op een overweg is elk inhalen verboden, evenals het rechtsomkeer maken; bovendien is het ook verboden een voertuig met meer dan twee wielen in te halen op minder dan 80 meter vóór de overweg, evenals onmiddellijk er na.
Kruisen
Wanneer op een bergweg twee voertuigen elkaar niet kunnen kruisen, moeten ze beide stoppen; achteruit rijden is dan verplicht voor degene die dit manoeuver het gemakkelijkst kan uitvoeren (afhankelijk van het type voertuig en van de situatie).
Autostop
Autostop is verboden op de autosnelwegen, maar ook op wegen met 2 x 2 rijstroken. In Oberösterreich, in Steiermark , in Vorarlberg en in Burgenland is het liften verboden voor personen van minder dan 16 jaar.
Signalisatie
Een groen knipperlicht betekent dat het rode licht zal verschijnen; voertuigen die er dichtbij zijn mogen doorrijden; de andere moeten zich klaar maken om te stoppen.
Een oranje knipperlicht dat samen met een rood licht brandt betekent dat het groene licht zal verschijnen.
Stilstaan en parkeren
Stilstaan is toegelaten voor inrijen evenals op rijstroken voor bussen en trams, op voorwaarde dat de chauffeur aan het stuur blijft om de doorgang vrij te maken wanneer dit nodig is.
Op plaatsen waar het parkeren verboden is door een verkeersbord, mogen voertuigen stilstaan gedurende 10 minuten of voor het laden van het voertuig.
Een zigzaglijn betekent dat het parkeren verboden is.
In de meeste Oostenrijkse steden is het parkeren betalend (parkeermeters, vooraf gekochte parkeerbiljetten, …).
Blauwe lijnen en verkeersborden duiden een blauwe zone aan waar de parkeertijd beperkt is (de parkeerschijf kan gratis bekomen worden in de tabakswinkeltjes).
Een niet-aangekoppelde caravan mag niet geparkeerd blijven staan op een openbare parking.
Overnachten in een voertuig
Om de bestuurder de mogelijkheid te geven uit te rusten na een lang traject, wordt doorgaans toegelaten één enkele nacht door te brengen in een kampeerauto die correct geparkeerd staat op de openbare weg of op een autosnelwegparking (maar het is wel verboden tafels, stoelen, enz. rond het voertuig uit te stallen).
De reglementering inzake parkeren en overnachten in een kampeerauto of in een caravan verschilt nochtans erg van het ene “Land” tot het andere: algemeen gesproken is de reglementering vrij restrictief, meer nog in beschermde plaatsen of landschappen en in de onmiddellijke nabijheid van de meren. Behalve op plaatsen waar een signalisatie het parkeren en/of het verblijf uitdrukkelijk toelaat of verbiedt, is het aan te raden ter plaatse informatie in te winnen.
Lichten
De dimlichten moeten altijd branden, ook overdag. De bestuurders die zich daar niet aan houden riskeren een boete van €15 (vanaf 15 april 2006).
Het gebruik van mistlichten is enkel toegelaten ingeval van regen, van sneeuw of mist wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 m.
Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,5 pro mille
Veiligheidsgordels en kinderzitjes
Een kind van minder dan 14 jaar en kleiner dan 1,50 meter moet, vooraan zowel als achteraan, geplaatst worden in een speciaal kinderzitje ofwel beveiligd worden door middel van een gordel die aangepast is aan zijn gestalte.
Een kind van minder dan 14 jaar maar groter dan 1,50 meter moet de gewone veiligheidsgordel dragen, maar omgekeerd moet iemand van meer dan 14 jaar die kleiner is dan 1,50 meter gebruik maken van een gordel die aan zijn gestalte is aangepast.
Gevaarsdriehoek
Bij immobilisatie van een voertuig op een weg buiten de bebouwde kom (pech, ongeval, noodweer, plaats met slechte zichtbaarheid), moet de gevaarsdriehoek geplaatst worden op een voldoende afstand achter het voertuig.
Veiligheidsvestje
De bestuurder van een voertuig met 2 of meer assen moet in het bezit zijn van een reflecterend veiligheidsvestje. Hij moet het aandoen wanneer hij buiten de bebouwde kom uit zijn voertuig moet stappen op een autosnelweg of een express-weg, b.v. bij pech of ongeval, of om de gevarendriehoek te plaatsen.. Het vestje moet geel, oranje of rood fluorescerend zijn en overeenstemmen met de Europese norm EN471.
Maximumsnelheden personen auto
Binnen de bebouwde kom: 80 km/u
Buiten de bebouwde kom: 100 km/u
Autosnelweg: 130 km/u
Gordels en helmen
Alle inzittenden (ook achterin) van een auto zijn verplicht veiligheidsgordels te dragen. Kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin zitten, tenzij ze langer dan 1,50 meter zijn. Een helm is verplicht voor motorrijders en bromfietsers.
Met de Trein naar Oostenrijk
Met de trein naar Oostenrijk,meer informatie hierover is te verkrijgen bij NS Internationaal. Hieronder vind je links die je verder helpen betreffende informatie en boeken van je treinreis naar Oostenrijk. Voor persoonlijk advies of boekingen kun je bellen met NS Internationaal: 0900-9296 (€ 0,35 p/m)
Het net van de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) bestaat uit 5800 km spoor dat aangesloten is aan het Europese Sporennet.
De Oostenrijkse Spoorwegen bieden nationale en internationale verbindingen tussen de belangrijkste plaatsen.
Het is belangrijk tijdig te informeren naar de mogelijkheden en de tijden, deze kunnen per seizoen veranderen.
De verbindingen kunt u opvragen bij de Oostenrijkse Bundesbahnen, Reisbureaus en Automobielclubs, maar ook de Centrale Treininformatie in Wenen (tel.: 0043-5-1717) of klik hier
Autotrein
Autotreinen rijden dagelijks tussen Wenen en Salzburg, Wenen en Villach, Wenen en Innsbruck, Wenen en Feldkirch, Graz en Feldkirch, Feldkirch en Villach en Linz en Feldkirch.
Op bepaalde dagen rijden er ook autotreinen tussen Wenen en Lienz, Wenen en Bisschofshofen.
In de zomer rijden er ook internationale autotreinen: van Salzburg, Innsbruck en Villach naar Duitsland, van Wenen naar Italië, Slovenië en Kroatië.
Autoschleuse Tauernbahn
Deze treintunnel ligt tussen Böckstein en Mallnitz en is 12 km lang. Hier kunt u de auto op de trein zetten waarna u binnen 15 minuten in Böckstein of Mallnitz aankomt.
Caravans zijn niet toegestaan op deze trein!
Voor de actuele vertrektijden en tarieven klik hier of kijk op www.oebb.a
Met het vliegtuig naar Oostenrijk
Oostenrijk is gemakkelijk te bereiken via de volgende luchthavens: Wenen, Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz en Salzburg.
Austrian Airlines biedt tot 5 vluchten per dag naar Wenen en eveneens vluchten naar Salzburg.
Vanuit Antwerpen vertrekt een vlucht (op zaterdag) naar Innsbruck met Welcomeair
Voor inlichtingen en planning van uw vluchten kan u terecht bij:
Austrian Airlines
tel: 02/745 44 83
Hotels
Ontdek de veelzijdige hotels in Oostenrijk.Zoek je een hotel in het lowbudget of topsegment met duizenden hotels in Oostenrijk kan het niet moeilijk zijn om de juiste te vinden, kijk anders eens op onze hotellink of er iets van je gading bij is en boek vervolgens een goedkoop hotel te Oostenrijk.
Campings
Ontdek goedkope campings in Oostenrijk en stacaravans in Oostenrijk. Zoek je een camping of kampeerplaats in Oostenrijk, kies op onze Kamperen link een aanbieder en profiteer van vele goedkope campings en stacaravans. Winterkamperen in Karinthië midden in de sneeuw terwijl buiten de sneeuw naar beneden dwarrelt, drink je lekker een kopje thee in de caravan, al dan niet met een scheut rum… Kamperen in de winter; je zit midden in de natuur. Reeën en hazen voor de deur, dennenbomen als heg en elke dag een ‚verse’ sneeuwpop. Heerlijk idee toch?
28 september
Veiligheidstips voor avontuurlijke reizigers: Bereid je voor op het onverwachteAvontuurlijk reizen is een geweldige manier om de wereld te verkennen, je grenzen te verle...
Lees verder12 september
Groene hotels en verblijven in onverwachte plaatsenGroene hotels en duurzame verblijven zijn de toekomst van reizen. Ze combineren comfort me...
Lees verder2 september
Zomervakanties Off-the-Beaten-Track: Vermijd de drukte en geniet van de zonDroom je van een zomervakantie zonder de drukte van toeristische hotspots? Off-the-beaten-...
Lees verder© 2025 Travelspiration | Begin jouw reis hier