Peking

Datum: 11 mei 2007   

19 minuten leestijd

Peking Stadsgids

De verwachtingen zijn hooggespannen. Peking was ooit het middelpunt van een wereldcultuur. De Mongolen en de Mantsjoes beheersten van hier uit het grootste deel van Oost-Azie;. Tegenwoordig is de stad het politiek en cultureel centrum van een vijfde van de mensheid, ongeveer het dubbele van heel Europa. En met de “Verboden Stad” met zijn tempels en paleizen belichaamt Peking – zo mag het heten – de verzamelde geheimen van China, ja zelfs van de Orient. Maar gaan de verwachtingen ook in vervulling? Een ding is zeker: Peking is vol verrassingen, ook komt men hier voor de zoveelste keer. Wie hier voor de eerste maal de Chinese bodem betreedt, ondergaat echter in de eerste plaats een shock: over een eindeloos rechte autoweg rijdt men van de luchthaven naar een gezichtsloos, de meeste tijd van het jaar half onder een stolp van adembeklemmende uitlaatgassen verborgen decor van torenhoge flatgebouwen; onderweg passeert men hele reeksen van huizenhoge reclameborden, als ware het hier het mekka van het kapitalisme; tenslotte wordt men ergens afgezet aan een protserig hotelportaal, waar wat Chinese decoraties – meestal een paar stenen leeuwen – verraden dat men niet in Canada of Australie, maar in China is geland. Alleen als het onderdak iets verder in de richting van de oude stad ligt, krijgt men iets te zien van wat men zou verwachten: daar kreunen de harmonicabussen onder de zware mensenlast; grijze huisjes met Chinees gewelfde daken worden zichtbaar en in een plantsoen aan de rand van de weg wachten openluchtkappers op klanten.

Vliegveld informatie Peking

Capital International Airport
De luchthaven bevindt zich 28 km noordoostelijk van het stadscentrum.

De transfer van de luchthaven naar Peking gebeurt per taxi of met de bus. De Airport-City shuttlebus vertrekt alle 30 minuten vanuit de terminals en bedient daarbij drie verschillende stadswijken: Xidan in het centrum, dichtbij de verboden stad, Gongzhufen in het westen en Zhongguancun in het noordwesten van de stad. Bij grote hotels wordt gestopt.

Adres: Capital International Airport, Beijing Airport Corporation Ltd, Beijing 100621, China

Telefoon: +86 10 6456 4247 oder +86 10 6456 3220

Bezienswaardigheden in Peking

Grote Muur
Gezien Peking ooit aan de noordelijke grens van China lag, is vandaag het beroemdste bouwwerk van het land te bereiken in het kader van een halve dag uitstap. De muren en wallen van aangestampte leem werden in China reeds 2.500 jaar geleden gebouwd ter bescherming van de grens. De huidige Muur werd in essentie gebouwd vanaf 1368 tot in de 15de eeuw, om de jonge Mingdynastie te beschermen tegen de uit China verdreven Mongolen. Hij is met zijn hoogte van 7,30 m en kap van 5,50 m breed groter dan zijn voorgangers en bovendien steviger gebouwd: de met baksteen of natuursteen gemetste wanden zijn 1,5 m dik, het binnenste werd opgevuld met steengruis. Op de kwetsbare punten staan wachttorens. Als het grootste premoderne bouwproject strekt de grensmuur – gedeeltelijk dubbel en driedubbel gebouwd – zich uit over meer dan 6.000 km.

Tian’anmen, Poort van de Hemelse Vrede
Pekings beroemdste poort is de zuidpoort van de vroegere “Keizerstad”, waarvan de bijna rechthoekige ommuring het keizerlijk paleis in het centrum als extra verdedigingswal omgaf. De keizerstadsmuur werd reeds in de jaren twintig en dertig afgebroken tot op de gedeeltes die aan weerszijden op de Tian’anmen aansluiten. Aan de drie andere poorten – die van de Aardse, de Westelijke en de Oostelijke Vrede – herinneren sindsdien alleen nog de straatnamen. De Tian’anmen daarentegen groeide uit tot het symbool van het nieuwe China, nadat op 1 oktober 1949 vanhier de stichting van de Volksrepubliek China werd geproclameerd. Ook in het nationaal wapen is deze poort verwerkt. Het bouwwerk met zijn vijf doorgangen dateert van 1417. Het werd alleen bij speciale gelegenheden geopend. Vanboven werden keizerlijke decreten in een gouden feniks neergelaten en beneden door knielende dienaars in ontvangst genomen. Dagelijks open 8.30-16.30 uur, entree 15 yuan. In het noorden van het Tian’anmen-plein, metro Tian’anmendong, Tian’anmenxi.

Longqing-ravijn
Boven een lang, smal stuwmeer rijzen steile rotswanden en -punten op. Vanuit een boot kunnen de formaties goed worden bekeken. Het ravijn is een mooi reisdoel voor warme zomerdagen, maar toch komen de meeste bezoekers hier in januari bij felle vorst, wanneer uit ijs gevormde paleizen en lantaarns te bewonderen. Longqing Xia, entree 80 yuan, 80 km ten noordwesten van de stad, bus 919 vanaf Deshengmen.

Keizerlijk paleis Gugong, de “Verboden Stad”
Het belangrijkste bewaard gebleven geheel van klassiek Chinese architectuur is een stad op zich. Onder de keizerlijk gele, geglazuurde daken leefde de zoon van het Hemelse Rijk als in principe enige geslachtsrijpe man temidden van duizenden eunuchen en vrouwen – de keizerinnen,concubines, hofdames en kameniersters. Regelmatige toegang tot de “Purperen Verboden Stad” – zoals haar volledige naam luidt – kregen verder alleen de hoge ambtenaren en naaste keizerlijke familieleden. Maar zelfs de bewoners zelf, met uitzondering van de hoogste eunuchen, konden zich niet vrij bewegen in het paleis. Hoge muren grensden de afzonderlijke delen van elkaar af. Aan de buitenzijde werd het 960 m lange en 750 m brede domein beschermd door een forse muur en een brede gracht. Er zijn slechts vier poorten, één in elke windstreek. Een deel van het gebouw doet vandaag dienst als museum. Aan de noordzijde van de muur ligt het wellicht mooiste deel van de Verboden Stad: het Paleis van het Vredig Oud Worden (Ningshou Gong, vandaag eveneens als museum in gebruik). Een goede raad: zorg ervoor dat je er al bent wanneer de deuren opengaan. Vanaf ongeveer 9.30 uur wordt het erg druk. Jammer genoeg is er op heel het domein geen enkel restaurant te vinden, maar slechts enkele bescheiden snacktentjes. April-okt. elke dag open 8.30 tot 17 uur, anders dagelijks tot 16.30 uur, toegang tot 16 resp. 15.30 uur. Entree 30 yuan, incl. schatkamer, klokkenverzameling en theater 50 yuan, auditieve gidsen met goed geformuleerde uitleg 30 yuan.

Fahai Si
Aan het beboste uiteinde van een rustig dal ligt deze anno 1440 gebouwde boeddhistische tempel. Zijn hoofdzaal herbergt een kunsthistorische schat: de muren zijn bedekt met prachtige schilderijen, die de verering van Boeddha uitbeelden. Onvergelijkelijk gracieus: de Guanyin op de achterwand van het altaar. Elke dag behalve op ma open tussen 9 en 16 uur. In het westen van de stad, taxi vanaf het metrostation Pingguoyuan.

Jietai Si
Het groot boeddhistisch tempelklooster met zijn duizenden gebouwen, waaronder grafpagoden die tot 800 jaar oud zijn, ligt ver weg van de stad tegen een beboste berghelling. Zijn naam dankt het aan het imposante ordinantiealtaar (jietai) dat zich in een zaal rechts van de hoofdas bevindt. Versierd met figuren stelt het de wereldberg Sumeru voor. Haast nog eerbiedwaardiger zijn de zonderlinge dennen en andere tot 1.000 jaar oude bomen. Bezoek ook de nabijgelegen Tanzhe Si. Dagelijks open 8-17 uur, entree 20 yuan. 35 km ten westen van de stad, per taxi.

Tanzhe Si
Dit groot boeddhistisch tempelklooster is bijzonder idyllisch gelegen temidden van beboste bergen. Het werd reeds gebouwd rond het jaar 300, maar de meeste huidige gebouwen stammen uit de 15de tot 18de eeuw. Imposante oude bomen, waaronder een duizendjarige ginkgo, zorgen voor schaduw. Verbind het bezoek met een bezichtiging van de nabijgelegen tempel Jietai Si. Dagelijks open 8.30-16 uur, in de zomer tot 16.30 uur, entree 15 yuan. 45 km ten westen van de stad, per taxi.

Gong Wangfu, residentie van prins Gong
Prins Gong (1833-1898) was een van de grote politieke persoonlijkheden van de late Qing-tijd. Van zijn vorstelijke residentie zijn de grote klassiek Chinese tuin met vijver, paviljoenen, wandelgangen en artificiele rotsberg alsook zijn privatheater, een bijzonder pronkstuk, bewaard gebleven. Elke dag open 8.30-16.30 uur, Liuyin Jie/Qianhai Xijie.

De streek van Shichahai
De drie meren ten noorden van het Beihai-park, bekend als Shichahai, liggen temidden van een oude hofhuizen wijk, de enige in de stad die zijn traditioneel uitzicht op lange termijn zal bewaren. Hier en daar is het dak van een oude tempel of van een voormalige prinsenresidentie te zien. Van de westoever heeft men uitzicht op de klokken- en trommeltoren. Als men de streek op de stijlvolste manier wil verkennen, kiest men voor de Hutong-rondleiding per riksja, waarbij ook de residentie van prins Gong wordt bezocht (vanaf Beihai, noordelijke poort, 180 yuan, informatie en reservering op het tel. +86 66 50 90 97, boekingen ook mogelijk via de reisbureaus in de hotels).

Tianqiao, Dashalan en de “Ondergrondse stad”

De streek ten zuiden van de Qianmen-poort tot de Tianqiao-kruising (bij de noordwestelijke hoek van het Park van het Hemelse Altaar) was in het oude Peking de winkel- en uitgaansbuurt met veel theaters en talloze restaurants, winkels en bordelen. De bordelen zijn weliswaar reeds lang verdwenen en vele van de oude huizen eveneens, maar toch heerst langs de hoofdstraat Qianmen Dajie en haar zijsteeg Dashalan nog steeds de rommeligste drukte van heel Peking. Op de wandeling 1 (zie hoofdstuk “Wandelingen in Peking”) worden u de attracties van de steeg voorgesteld.De hele streek werd tijdens de culturele revolutie in een massacampagne ondertunneld uit angst voor een oorlog. Een klein deel van het 20 km lange catacombenlabyrint is toegankelijk voor het publiek. Ga tegenover de straat Zhengyi Lu in zuidelijke richting en volg de pijl links naar “Underground City” tot aan de eerstvolgende openbare toiletten, neem dan het volgende steegje rechts. Xi Damochang Jie 62, dagelijks 8.30-18 uur, entree 20 yuan.

Musea in Peking

Architectuurmuseum
In de gerestaureerde zalen van het Altaar van de Landbouwgoden verbergt zich een weliswaar weinig gekende, maar voortreffelijke collectie van gedetailleerde maquettes, foto’s en enkele originele stukken uit de Oud-Chinese bouwkunst. Pronkstuk is een reusachtige maquette van de stad op schaal 1:1.000, die Peking voorstelt zoals het in 1950 bestond. Mooie en rustige sfeer. Di tot zo 9-16 uur. Aan het zuidelijk eind van de Dongjing Lu.

Dazhong Si klokkenmuseum
In het enige boeddhistische “Tempelklooster van de grote Klok” is vandaag een klokkenmuseum ondergebracht. Het pronkstuk onder de 160 geexposeerde stukken is 6,75 m hoog. De kunstvaardige gieters schiepen rond 1420 niet alleen een buitengewoon hoog, maar ook een bijzonder vroom instrument: haar wand wordt bedekt met Sutra-teksten die in totaal 227.000 tekens beslaan. Zoals men ziet, hebben Chinese klokken geen klepel: ze staan vast en worden langs buiten aangeslagen. Elke dag open 8.30-16.30 uur, Beisanhuan Xilu.

Gugong Bowuyuan paleismuseum
De keizers waren China’s grootste kunstverzamelaars. Het meeste werd voor het hof gemaakt door de beste handwerkers van het land zelf, andere schatten werden als tribuutgeschenken in ontvangst genomen en sommige werden gewoon gekocht. Wat op deze manier in de loop der eeuwen aan meubels, jade, gouden sieraden, porselein, schilderijen, beelden en curiosa werd verzameld, is in grootte en waarde ronduit onvergelijkelijk. Het grootste gedeelte van de schatten werd in de jaren dertig in 13.427 kisten gestouwd en voor de oprukkende Japanners naar het zuiden afgevoerd. Hiermee begon een ware odyssee, aan het einde waarvan het grootste deel van de keizerlijke collectie in Taibei op Taiwan landde, waar het nu te zien is in het paleismuseum aldaar. Het in Peking achtergebleven gedeelte mag echter eveneens gezien worden, zowel wat het aantal schatten als wat hun waarde betreft. Mei-sept. dagelijks 8.30-17 uur, anders dagelijks tot 16.30 uur, toegang tot 16 uur resp. 15.30 uur, entree 30 yuan, incl. schatkamer, klokken- en theaterverzameling 50 yuan.

Cultuurpaleis van de Nationaliteiten
In het grote gebouw uit het jubileumjaar 1959 vinden wisselende tentoonstellingen plaats. Een permanente volkskundige tentoonstelling is gewijd aan de nationale minderheden. Elke dag behalve zo geopend 9-16 uur, Fuxingmennei Dajie, metro Xidan.

Kunstgalerij
Het weinig uitnodigende, sinostalinistische gebouw van 1959 wordt uitsluitend gebruikt voor wisselende tentoonstellingen. Hier wordt de hedendaagse Chinese artistieke productie voorgesteld, gaande van imiterende inktschilderijen via beschilderd porselein tot experimenterende avantgarde. De meeste exposities zijn echter commercieel van aard: kapitaalkrachtige kunstenaars kunnen de ruimte huren en hun werk hier verkopen. Elke dag behalve ma open 9-17 uur, toegang tot 16 uur, Wusi Dajie 1.

Lu-Xun-museum
Lu Xun (eigenlijk Zhou Shuren, 1881-1936) is zonder twijfel China’s belangrijkste moderne dichter. Veel van zijn werken werden ook in Europese talen vertaald. Tentoongesteld zijn originele documenten, foto’s en modellen (opschriften alleen in het Chinees); er sluit ook een bibliotheek op aan. Onmiddellijk links naast het museum ligt het bescheiden woonerf, waar Lu Xun een tijd lang leefde. Di-zo 9-16 uur, Fuchengmen Nei Xisantiao Hutong, metro Fucheng Men.

Luchtvaartmuseum
Hier klopt zelfs de sfeer: het museum is ondergebracht in een oude militaire luchthaven, met een in de rotsen uitgehouwen bunker als spectaculaire expositieruimte. Te bezichtigen zijn machines uit de civiele en militaire luchtvaart, evenwel niet altijd de originelen; toch zijn ook de reproducties uit de beginperiode van de vliegerij interessant. Elke dag geopend 8.30-17 uur, entree 30 yuan, Changping Datangshan, ca. 45 km ten noorden van de stad.

Militair museum van de Revolutie van het Chinese Volk
De hoofdattractie voor wapenfanaten is de grote zaal onmiddellijk achter de ingang van dit monumentale gebouw: daar staan pantservoertuigen, raketten en andere gevaartes (fotograferen is toegelaten). In de linkervleugel van het gebouw (2de bovenverdieping) wordt met maquettes, afbeeldingen en een aantal originelen de volledige oude militaire geschiedenis van China uiteengezet. In de hele rechtervleugel daarentegen wordt de oorlogs- en revolutiegeschiedenis van de 20ste eeuw in alle details gedocumenteerd. Twee beeldengroepen voor het huis symboliseren de eenheid tussen de soldaten en officieren en tussen de soldaten en het volk. Di-zo 8.30-17.30 uur, toegang tot 16.30 uur, Fuxinglu 9, metro Junshi Bowuguan.

Natuurkundig museum

Hier wordt de ontwikkelingsgeschiedenis van dier en mens geschetst. De opschriften bij de smaakvol gepresenteerde collectie bevat naast de Chinese tekst ook wat informatie in het Engels. Elke dag 8.30-17 uur, toegang tot 16 uur, entree 15 yuan, Tianqiaonan Dajie 126.

Museum en vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian
In 1928/29 werden in de karstheuvels bij Peking voor het eerst schedelbeenderen van een oermens gevonden, die 230.000 tot 460.000 jaar geleden moet hebben geleefd en de naam homo erectus pekinensis meekreeg. De waardevolle vondst ging tijdens de Tweede Wereldoorlog echter verloren op weg naar de USA, maar sindsdien hebben opgravingen nog meer beenderresten, stenen werktuigen en dierlijke beenderen tevoorschijn gehaald. De door de opgravingen leeggegraven holen kunnen worden bezichtigd; ze bevatten sedimenten tot 50 m dikte en conserveerden zo een geologische en biologische ontwikkeling van 700.000 jaar. Het museum toont een deel van de vondst en geeft een inzicht in de paleontologie en antropologie. Elke dag 8.30-16.30 uur, entree 11 yuan, 50 km ten zuidwesten van de stad.

Restaurants in Peking

Daijia Cun
De Yunnan-keuken als gastronomisch avontuur. Met een rijkelijk veel bamboes ontstond in beide eethuizen een bijna tropisch aandoende sfeer. Tengere diensters in folkloristische klederdracht serveren gerechten die met bamboestengels werden bereid. Ook wilde paddestoelen uit Yunnan zijn hier te krijgen. Daarbij drinkt men milde, melkachtige rijstwijn en geniet men van de bekoorlijke dansen uit het buurland aan de Chinese zuidgrens, Thailand. Dagelijks open 11.30-14, 16.30-21.30 uur, Tiyuguan Lu 13, tel. +86 67 14 01 45, Dongguandian Nanjie (oostkant), tel. +86 65 08 91 86

Jingyuanlong Jiaoziguan
Onder de privatzaken in de omgeving bij het Hilton is dit het beste adres voor jiaozi-pasteitjes. Er is een grote keuze aan vullingen: met rund-, varkens- en lamsvlees of vegetarisch. Het minimum per bestelling en soort zijn twee liang; voor een volledige maaltijd rekent men drie tot vier liang per persoon. Menukaart in het Engels, het personeel spreekt echter geen Engels. Elke dag open 11.30-21.30 uur, Dongsanhuan Beilu 9, tel. +86 64 67 84 75

Ritan Fanzhuang
In het groot Sichuan-restaurant eet men op het gelijkvloers in een klassieke architecturale omgeving met gebouwen die rond een mooie tuinachtige binnenplaats gegroepeerd staan: op warme avonden is dit de mooiste plaats van Peking om onder de blote hemel te dineren; in de weekends lijkt het soms of de helft van de buitenlandse gemeenschap uit de stad hier samenkomt. Drink babao cha (achtvruchtenthee). Kostelijk zijn de jakobsschelpen met aardnoten. Dagelijks open 11-14, 17-20 uur, in de zomer tot 22 uur, zuidwestelijke hoek van het Ritan-park (toegang langs het zuiden), tel. +86 65 00 58 83

Tianshi
Geengageerde jongelui hebben dit buitengewoon en vriendelijk vegetarisch restaurant in het leven geroepen. Er worden verbazende vlees- en visimitaties en knapperige groenten geserveerd. Naar boeddhistische traditie is er geen alcohol: wat aan “beer” en “wine” op de kaart staat, zijn cocktails van vruchtensap. Men is ook ingesteld op buitenlanders. Elke dag 11-22 uur, Dengshikou 57, tel. +86 65 24 24 76

Yuen Tai
Sichuan-keuken met uitzicht op de stad. ’s Avonds weerklinkt Chinese klassieke livemuziek. Op zich volstaan 120 yuan per persoon, maar veel gasten komen naar hier voor de dure specialiteiten (zwaluwnesten, abalone) en betalen dan gemakkelijk het driedubbele. Elke dag open 11.30-14, 18-22 uur, in het Great Wall Sheraton, 21ste verdieping, Dongsanhuan Beilu, tel. +86 65 90 55 66, app. 22 95

Justine’s
Het Frans restaurant van het Jianguo-hotel staat bij de Europeanen in Peking sinds jaren helemaal bovenaan op de populariteitsschaal. Het middagmenu kost ongeveer 180 yuan. ’s Avonds mag men het dubbele verwachten. Elke dag geopend 12-14.30, 18-22.30 uur, Jianguomenwai Dajie 5, tel. +86 65 00 22 33, app. 80 39.

Bologna
Waarschijnlijk wekken de koks bij velen medelijden op: gerechten bereiden met een dergelijk uitzicht voor ogen moet minstens bij klaarlichte dag een haast onmogelijke opdracht zijn. Toegegeven, de schotels zijn hier zeker goed, maar het onvergelijkelijk panoramisch uitzicht over het Tian’anmen-plein, het keizerlijk paleis en bij helder herfstweer zelfs tot de westelijke bergen is de hoofdreden om ’s middags of bij zonsondergang hier een pizza (vanaf 50 yuan) of een menu (vanaf 140 yuan) te komen bestellen. Bologna is in Peking vreemd genoeg nog maar weinig bekend; men heeft dus een goede kans om een plaatsje aan het raam te bemachtigen. Dagelijks 12-14.30, 18-20.30 uur, Qianmendong Dajie 3, in het Capital Hotel, tel. +86 65 12 99 88, app. 36 88

Metro Cafe
Klein Italiaans restaurant met een vriendelijke sfeer. De kaart geeft een afzonderlijk overzicht van de diverse, zelf gemaakte pastasoorten en van de verschillende bereidingswijzen en sausen; u moet dus zelf de gewenste combinatie samenstellen. Mooi, met groen omringd terras. Ma-vr 11.30-14, 17.30-23 uur, za, zo 11.30-23 uur, keuken tot 21.50 uur, Gongrentiyuchang Xilu 6 (in het westen tegenover het Arbeidersstadion), tel. +86 65 52 78 28

Phrik Thai
Waarom zou u in Peking uitgerekend Thais eten? Het antwoord wordt gegeven door de keuken. U doet er wel het beste aan een tafel te reserveren. De zaak werd in het Nu een enorm succes bij de Pekingse langneuzen. Hoewel men intussen naar grotere ruimtes is verhuisd, is het hier nog altijd even druk. Duivels pikkant en hemels lekker: de tom-yam-kung-soep, de broccoliroosjes met kreeftenpoten en de mangosalade zijn erg lekker – om slechts drie voorbeelden te noemen van de talloze lekkernijen. Drink daarbij Thais Singha-bier. Dagelijks geopend 11.30 tot 22.30 uur, The Gateway, Yaobao Lu 10 (aan het westelijk einde van de Russenmarkt, 2de gebouw in de zuidelijk verlopende zijstraat, tegenover de Bank of China), tel. +86 65 92 52 36

Shan Fu
Koreaanse keuken, maar ook Chinese gerechten en Mongoolse vuurpot, alles even lekker. Deze privat-gelegenheid bevindt zich op een artificiele heuvel aan het meer Jishuitan en heeft een aangenaam decent, modern interieur. Ook gasten alleen voelen zich hier goed, hoewel het typisch Koreaans gegrild vlees uiteraard nog altijd het beste smaakt als men met meerderen aan tafel zit. Ideaal als afsluiter na de wandeling nr. 2. Elke dag open 11-21.30, keuken tot 21 uur, Deshengmenxi Dajie, Huitong Ci, tel. +86 66 18 03 62, metro Jishuitan

Uitgaan in Peking

Acrobatiek
In de evenwichts-, jongleer- en aanverwante kunsten zijn de Chinezen de algemeen erkende wereldtop. Af en toe treden ook geluidenimitators op. Een eenvoudig, volks acrobatiekpodium is het Chaoyang-theater. Begin 19 uur, entree vanaf 80 yuan, Dongsanhuan Beilu 36, tel. +86 65 07 24 21.

Jazz – ya
Populaire bar met jazzmuziek (niet live) en een bont publiek. In de leuke zaak onder Chinees-Japanse leiding lokken ook 50 verschillende cocktails. Sanlitun Lu 18 (aan het einde van een naamloze, korte zijsteeg).

Nightman Disco
Trendy disco in de buurt van het SAS-hotel. Reusachtige dansvloer met animatrices. Entree gratis voor buitenlanders, Xibahenanli 2 (hoek Qisheng Nanlu).

Palace View Bar
De onbetwiste nummer 1 voor een drankje bij een prachtige zonsondergang: men kijkt over de daken van het keizerlijk paleis. 10de verdieping van het Grand Hotel, Dong Chang’an Jie 33.

Brouwerij Paulaner
China’s eerste kroeg die haar eigen bier brouwt. Veel plaatselijke gasten bewonderen de voor hen exotische sfeer en ook Chinese zakenvrienden laten zich graag hierheen brengen. Goede keuken, maar echt duur. In het Lufthansa Center, Liangmaqiao Lu 50.

CD Cafe
Van donderdag- tot zaterdagavond het mekka voor Pekings jazzfanaten. Een leuke, rokerige sfeer. Vanaf 21.30 uur, Dongsanhuan Beilu (ten zuiden van de landbouwexpositiehal aan de voetgangersbrug).

Sanwei Bookstore
Muziek in het theehuis boven de boekhandel: op vrijdagavond is er jazz, op zaterdagavond traditionele Chinese muziek, alles live – een geslaagde synthese van oost en west. Alleen voor niet-rokers. Reservering aanbevolen. Vanaf 20.30 uur, entree 30 yuan (anders gratis: gewoon theehuis). Fuxingmennei Dajie 60 (tegenover het Minzu Hotel), tel. +86 66 01 32 04, metro Xidan of Fuxingmen.

Hu-Guang-gildenhuis
In 1995 werd Pekings mooiste oude opera (gebouwd in 1830) weer in gebruik genomen. In de nostalgische theehuissfeer krijgt men Pekingopera’s van het hoogste niveau voorgeschoteld. Aanvang 19.15 uur, Hufangqiao 3, tel. +86 63 51 82 84 (reserveren noodzakelijk).

Liyuan Theatre
Het programma in het grote “Perenboomgaardtheater” is met zijn vele acrobatische voorstellingen afgestemd op een buitenlands publiek. Begin 19.30 uur, in het Qianmen-hotel, Yong’an Lu 175, tel. +86 63 01 66 88, app. 88 60.

Zhengyici-theater
Pekings oudste opera (gebouwd in 1712) is sinds 1996 weer in gebruik. Hier wordt niet alleen Pekingopera, maar ook muziektheater uit andere streken opgevoerd. De zaal is klein en intiem. Begin 19.15 uur, Qianmenxi Heyan Jie 220, tel. +86 63 52 21 10 (reserveren noodzakelijk).

Winkelen in Peking

Youyi Shangdian
De “Vriendschapswinkel”, een heus warenhuis, is vooral gericht op de vraag van de buitenlanders. Er zijn levensmiddelen en alcohol, een behoorlijk goed gesorteerde boekenafdeling met goede fotoboeken, buitenlandse tijdschriften, meubels, elektronica, muziekinstrumenten, speelgoed, kleding en vooral een rijke keuze kunsthandwerk. Elke dag open 9-20 uur, Jianguomenwai Dajie 17, metro Jianguomen.

Liulichang
De kunst- en antiekstraat bij uitstek en dat reeds sinds de keizerlijke tijden. In de in oude stijl nieuw opgerichte gebouwen vindt men vooral gerenommeerde, dure winkels met onder meer schilderijen, kalligrafie, jade, porselein, cloisonnat en houtsnijwerk. Meestal in tweede linie liggen de winkels van privat-handelaars. Een interessante winkel is de kunsthandel Rongbao Zhai: de “Kamer van roemrijke schatten” was lange tijd Pekings belangrijkste kunsthandel. Verspreid over meerdere gebouwen worden hier dure schilderijen van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars verkocht, overwegend inktschilderijen in de klassieke stijl, maar ook olieverfschilderijen. Een specialiteit van de Rongbao Zhai zijn de gekleurde houtsnijwerkjes, die door de zaak zelf in een traag proces worden vervaardigd. Duur. Liulichang-West 19-49, metro Hepingmen.

Sanlitun Lu
De kroegenpiste is tevens een galeriestraat, waar men relatief goedkope, moderne grafische kunstwerken en boerenschilderijen kan vinden.

Wan Fung Art Gallery
Interessante privat-galerie voor actuele, goed verkoopbare kunst. Nan Chizi Dajie 136 (op het terrein van het keizerlijk archief).

Hongqiao-markt
Groenten, kruiden, schildpadden, halve varkens, parels, antiek, speelgoed, koffers, aanstekers, radio’s en nog veel meer. De vroegere openluchtmarkt werd naar een soort van warenhuis verbannen, maar dit schijnt niets van zijn populariteit te hebben afgedaan. Ondanks de huur voor de winkelruimtes koopt men hier nog steeds aan groothandelsprijzen. Noordelijk tegenover de oostpoort van het Park van het Hemels Altaar.

Tianhong-markt
Zoekt u een vaas voor een kerselaar in bloei? Een theepot om de dorst van een hele compagnie te lessen? Toch niet? Dan nog moet u naar hier komen. Er zijn gelakte meubels, rekken voor snuisterijen, mand- en vlechtwaren, porselein, glas en kristal, sierstenen, bedrukte stoffen, inkt- en olieverfschilderijen (waaronder nagemaakte Rembrandts), houten sculpturen, bonsais, verse bloemen, een hal vol plastic bloemenslingers en andere artificiele bloemenversiersels, siervissen, opgespelde vlinders, stoffen dieren, kunstparels, geknoopt handwerk, houtsnijwerk, pauwenveren, potten met planten, waaiers, terracotta soldaatjes en nog veel meer. Men valt gewoon van de ene verbazing in de andere. Ten noorden van de oostpoort van het Park van het Hemels Altaar.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Muzikale routes: Ontdek de geboorteplaatsen van traditionele muziekgenres

7 augustus

Muzikale routes: Ontdek de geboorteplaatsen van traditionele muziekgenres

De Bakermat van de Blues: Mississippi Delta, VS Geschiedenis van de Blues De bluesmuzi...

Lees verder

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder