Praag

Datum: 11 mei 2007   

15 minuten leestijd

Praag Stadsgids

Het klinkt vreemd, zoals zoveel in Praag: de stad aan de Moldau heeft met haar naam eigenlijk weinig te maken. Praha betekent in het Nederlands drempel en duidt de plaats aan waar men de rivier het gemakkelijkst kon oversteken – duidend dus op de doorwaadbare plaats dus, en niet op de nederzettingen, die toen op de oevers van de Moldau stonden. Toen die echter uitgroeiden tot een stad ging de naam over op deze belangrijke handelsplaats. Het huidige stadsbeeld van Praag wordt gekenmerkt door een unieke mengeling van de stijlen van alle tijdperken. Er zijn maar weinig wijken waar alle gebouwen uit dezelfde tijd stammen. De stad was het toneel van grote gebeurtenissen, en elk tijdperk heeft zijn sporen achtergelaten. Grote en kleine standbeelden, machtige en zwakke heersers, opwinding en gezelligheid, verschillende godsdiensten, talrijke naties, veel hoop en verwachtingen: Praag is altijd al een plaats geweest waar Europese geschiedenis werd geschreven. Voor bezoekers, die daarvoor ontvankelijk zijn, is dat alles nog steeds zichtbaar en voelbaar. En als dan ’s nachts het oranje gekleurde licht van de straatlantaarns mat weerkaatst in de straatkeien en de trage golven van de Moldau vermoeid tegen de pijlers van de Karelsbrug klotsen, voel je heel diep van binnen de sobere charme van de Boheemse schoonheid, alsof ze je aan iets herinnert wat je dacht allang vergeten te zijn.

Vliegveld informatie Praag

Luchthaven Praag Ruzyne
De luchthaven Ruzyne ligt 14 km westelijk van Praag aan de straat naar Kladno. Van de luchthaven bestaan pendeldiensten naar het stadscentrum:

Autobussen voor pendeldiensten van de Tsjechische luchtvaartmaatschappij CSA via het eindstation van de metro Dejvicka (lijn A) naar het reisbureau Vltava (Revolucni 25); buslijnen nummer 254 en 199 naar het eindstation van de metro Dejvicka (lijn A), nummer 108 naar het metrostation Kradcanska (lijn A). Kaartjes koopt men in de bus.

Adres: Luchthaven Praag Ruzyne , 160 08 Prag 6, Tschechische Republik

Telefoon: +42 (0)2 2011 1111

Bezienswaardigheden in Praag

Bruggentoren Oude Stad (Starometska mostecka vei)
Deze toren werd rond 1391 volgens het ontwerp van Peter Parler bij de Karelsbrug gebouwd en geldt als een van de mooiste gotische bruggentorens van Europa. Boven de poort ziet u de wapens van tien landen die tot het Boheemse koninkrijk behoorden. Een met een sluier omwikkelde ijsvogel is het symbool van koning Wenceslas IV. Van de werkplaats van Parler stammen ook de beelden van Sint Vitus, beschermheilige van de brug, rechts daarvan de zittende gestalte van Karel IV, links Wenceslas IV en helemaal boven de heiligen Sigismund en Vojtech (Adalbert). De ornamenten aan de waterkant werden in 1648 door Zweedse kogels vernield. Dag. 9.00 – 19.00 uur, Karluv most, metro: Staromestska (A)

Clementinum
Nadat de Habsburgse vorst Ferdinand I door zijn huwelijk het Boheemse rijk had verworven (1526), kwamen met hem de jezuieten naar het overwegend protestantse land. Tussen 1653 en 1727 bouwden dezen onder leiding van Francesco Caratti en Frantisek Maximiliaan Kanka het grootste complex van de stad na de Praagse Burcht. De gebouwen in de buurt van de Karelsbrug bestrijken een oppervlakte van 2 ha. Het complex omvat de Waalse kapel, de Sint – Salvator kerk en de Sint – Clemenskerk, vier binnenplaatsen en een sterrenwacht met toren, met op het dak een beeld van de titan Atlas die het hemelgewelf torst. Tegenwoordig bevindt zich hier de Staatsbibliotheek met meer dan vijf miljoen boeken en ongeveer 5 000 middeleeuwse handschriften. Ingang Kiizomicka, Karlova ulice, namesti Marianske, metro: Staromkstska (A)

Franciscanentuin (Frantiskanska zahrada)
Tegelijk met de stichting van de Nieuwe Stad (1348) is ook de kloostertuin van de Maria – in – de – Sneeuwkerk ontstaan. Sinds het begin van de 17de eeuw is het hele complex eigendom van de franciscanen. Inmiddels is de tuin met stijlvolle beelden verfraaid: de mooie ‘Davidek’ (kleine David) belichaamt de kracht van het water, boven het water zweven drie watemimfen en de buste van de fabeldichter Aesopus staat realistisch op de grond. Vanuit de tuin ziet het hoge koor van de kerk er heel indrukwekkend uit. Metro: Mustek (A en B)

Kampa
Het romantische eiland Kampa is door een zijarm van de Moldau, de Certovka (Duivelsbeek), van Mala Strana (Kleine Zijde) gescheiden. Aan de noordkant van de Karelsbrug stroomt de Duivelsbeek tussen een huizenblok door dat bekend staat als ‘Praags Venetie’. Dit rustige eiland – ook wel Eiland der Liefde genoemd – nodigt uit tot een lange wandeling in de voormalige tuinen van de adellijke families, waarbij u kunt genieten van schitterende vergezichten. En wanneer u geluk hebt, kunt u ’s avonds aan de overkant van de rivier een rij zwanen als een witte parelketting voorbij zien trekken. Metro: Malostranska (A)

Koninklijke Tuin (Kralovska zahrada)
De Italiaanse tuinier Francesco ontwierp deze tuin in 1535 in opdracht van keizer Ferdinand I. Behalve allerlei andere fraaie bloemen kweekte de keizerlijke lijfarts en botanicus P. O. Mathioli hier de eerste tulpen van Europa, die de keizerlijke gezant in Constantinopel, Busbeck, naar Praag zou hebben gebracht. De balzaal (1569) werd oorspronkelijk voor balspelen ontworpen. Later werd deze met verfijnde graffiti versierde ruimte gebruikt voor feesten, gemaskerde bals en theatervoorstellingen. Sinds enkele jaren is de balzaal in gebruik als kunstgalerie. De prachtige Allegorie van de nacht bij de ingang van de balzaal komt uit het atelier van Matthias Braun. Op weg naar het Belvedere treffen we in een barokke nis een fontein aan met een Herculesfiguur uit 1670. Dag. 10.00 – 17.45 uur, Praagse Burcht, metro: Hradcanska (A)

Nieuwe Wereld (Novy svet)
Achter Hradcany kunt u als Columbus de Nieuwe Wereld ontdekken. Op het Loretoplein loopt u langs het Cernin-paleis en het Loretoheiligdom in de richting van de Kapucijnenkerk met de zwarte gaten in de gevel, afkomstig van de kanonskogels van Frederik II. Het Cerninpaleis, tegenwoordig ministerie van Buitenlandse Zaken, ligt links, het Loretoheiligdom rechts. Hier vindt u een wonderbaarlijk stukje 16de eeuw. Over het plaveisel van kinderkopjes liep in 1600 Johannes Kepler als hij zijn vriend, de Deense astronoom, Tycho Brahe, op nr. 1 van de Novy svetstraat (gedenksteen) wilde bezoeken. Beiden hebben aan het hof van keizer Rudolf II hun beroemde waarnemingen van de planeten gedaan. Nu wordt het straatje voornamelijk door kunstenaars bewoond. Metro: Malostranska (A), tram 22, halte Pohoielec

Vrtba – tuin (Vrtbovska zahrada)
Deze aantrekkelijke, barokke tuin (1725) is na een langdurige restauratie weer voor het publiek geopend. Via de ingang komt u bij een toegangsboog, waarna u 80 m omhoog loopt door de barokke tuin (architect: F.M. Kanka) met vrolijke putti, vazen en beelden van Matthias Braun. Boven aangekomen wordt u beloond met een bijzonder uitzicht over de Kleine Zijde en de Burcht. Karmelitska 25, metro: Malostranska (A)

Plein Oude Stad (Staromestske namesti)
Al in de 12de eeuw was dit prachtige plein van groot handelspolitiek belang. Vroeger kwamen de grote oost – westelijke en noord – zuidelijke handelsroutes hier bij elkaar in de ooit zo rijke handelsstad Praag. Op de meesterlijk gerestaureerde stapelplaats achter de Tynkerk ruilden en verkochten reizende handelaren vanaf de 11de eeuw hun waren. Het kleine plein wordt beheerst door het Granovsky – paleis met zijn renaissanceloggia’s. Praag wordt ook wel de tragische stad genoemd, omdat de straten met bloed zijn doordrenkt. Het ergste ging het er op 21 juni 1621 aan toe. Na de mislukte opstand tegen de Habsburgers werden toen 22 Boheemse en 5 Duitse burgers en edellieden onder tromgeroffel voor het stadhuis op het plein terechtgesteld. De plek is op het plein met 27 kruisen aangegeven, een symbolische daad die de heerschappij van de Habsburgers over Praag voor de komende 300 jaar bevestigde. In de nabijheid werd in 1735 de Sint-Nicolaaskerk gebouwd naar ontwerp van Christoph Ignaz Dientzenhofer. De grote kerkhervormer Jan Hus kijkt vanaf zijn monument naar de Tynkerk, toneel van de eerste Reformatietwisten van Europa. In het prachtige gotische torenpaleis ‘In de Stenen Klok’ woonde de Premyslidendochter Eliska, koningin van Bohemen en moeder van Karel IV. Het plein werd ook aangedaan door de kroningsprocessies die van de plaats waar nu het Representatiehuis staat naar de Sint – Vituskathedraal trokken. Deze ceremonie luidde de kroning van een nieuwe Boheemse koning in. Dagelijks trekt het stadhuis een grote stroom toeristen die het zich elk uur herhalende defile van de apostelen (tussen 10.00 en 22.00 uur) willen meemaken. Onder de kleurrijke zonneschermen van de cafes kunt u het prachtige geheel van de historische gebouwen bewonderen. Op nr. 18 hield Albert Einstein, tijdens zijn verblijf in Praag van 1910 tot 1911, in de’literaire salon van mevrouw Fanta een uiteenzetting over zijn relativiteitstheorie. Metro: Staromestska (A)

Musea in Praag

Huis ‘In de Zwarte Madonna’ (U cerne matky Boü)
Op de plaats waar vroeger een barok gebouw stond, liet architect Josef Gocar in 1911 een mooi kubistisch huis bouwen. De gevelsteen van het vorige gebouw, waarop een Zwarte Madonna te zien is, werd in de gevel van het nieuwe huis opgenomen. Binnen is een permanente tentoonstelling over het Tsjechisch Kubisme te zien. Celetna 34, dag. behalve ma 10.00 – 18.00 uur, metro: Namesti Republiky (B)

Antonin Dvoiak-museum
Een verademing in een verder tamelijk saaie buurt is het museum van de componist Antonin Dvorak (1841 – 1904). Sedert 1932 is het museum ondergebracht in het kleine barokke lustpaleis ‘Amerika’, dat in 1720 door Kilian Ignaz Dientzenhofer werd gebouwd. Dvoiak was van 1892 – 1895 artistiek leider van het conservatorium van New York, waar hij zijn wereldberoemde negende symfonie Uit de nieuwe wereld schreef. Dag. behalve ma 10.00 – 17.00 uur, Ke Karlovu 20, metro: I.P. Pavlova (C)

Bertramka (Mozart – Museum)
In de jaren 1787 tot 1791 was Mozart een graag geziene gast van het echtpaar Dusek in hun buitenhuis Bertramka. Hier schreef hij in een nacht de ouverture voor zijn opera Don Giovanni. De premiere in het toenmalige Nostictheater (tegenwoordig het Standentheater) was een overweldigend succes. Drie maanden voor zijn dood schreef hij voor de zangeres Josefina Duskova – ook wel ‘mooie Atalante’ genoemd – de beroemde aria lo ti lascio, o cara, addio (Ik moet je verlaten, liefste, vaarwel). De enige bewaard gebleven lichamelijke resten van de meester zijn de dertien haren die in Bertramka worden tentoongesteld. Te zien zijn verder talrijke brieven en notities, een vleugel, een dubbelmanuaal cembalo en een hamerklavier waarop Mozart stukken uit Don Giovanni gespeeld heeft. Bovendien kunt u de slaapkamer van Mozart bekijken. Dag. 9.30 – 18.00 uur, Mozartova 169, metro: Andel (B)

Kunstnijverheidsmuseum (Umeleckoprumyslove muzeum)
De bekende collectie glas, porselein en keramiek omvat meer dan 16.000 voorwerpen vanaf de Oudheid tot heden. Vermeldenswaard zijn het goudsmeedwerk, de verzameling klokken en meetinstrumenten van rond 1600 en de collectie uitgelezen Tsjechische kubistische meubels uit 1910-1923. Dag. behalve ma 10.00- 18.00 uur, Ul 17. listopadu 2, metro: Staromestska (A)

Museum van de Hoofdstad Praag (Muzeum hlavniho mesta Prahy)
In dit museum wordt het leven van de Pragers door de eeuwen heen belicht. Hoofdattractie is een model van de stad Praag in de jaren 1826 – 1837, van de hand van Antonin Langweil. Het uit karton vervaardigde model geeft het stadscentrum van 150 jaar geleden weer op een oppervlak van van 20 m. Dag. behalve ma 10.00 – 18.00 uur, Karlin, Na poüci 52, metro: Florenc (B en C)

Nationale Galerie (Narodni galerie)
Het sterkst vertegenwoordigd in deze galerie zijn de Nederlandse, Duitse en Italiaanse kunst. Van de Nederlandse werken uit de 14de tot 16de eeuw zijn onder andere de Madonna met de heilige Lucas van Jan Gossaert. Van de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw verdienen vooral de twee altaarschilderijen van Peter Paul Rubens, de schilderijen van Frans Hals en het vroege werk van Rembrandt. Van het werk van Duitse schilders uit de 14de tot 18de eeuw is het belangrijkste het in 1506 in Venetie ontstane werk Roankransfecst van Albrecht Dürer. Het schilderij (162 x 192 cm) werd na aankoop door keizer Rudolf II voor het enorme bedrag van 20.000 goudguldens door vier mannen te voet over de Alpen naar Praag ge- dragen. Hier vindt u ook twee altaarschilderijen van Hans Holbein de Oude, werk van Lukas Cranach de Oude en van Albrecht Altdorfer. Behalve de Italiaanse meesters uit de 14de en 15de eeuw is vooral de Italiaanse schilderkunst uit de 16de tot 18de eeuw bezienswaardig (Tintoretto, Veronese). Van de Spaanse schilderkunst ziet u hier Bedtenis van Christus van El Greeo en Don Miguel Larzibadal van Goya. De Russische iconen vormen een unieke verzameling. Dag. behalve ma 10.00 – 18.00 uur, Hradcanske namesti 15, metro: Hradcanska (A)

Galerie van de Moderne Kunst – Nationale Galerie (Sbirka moderniho umeni – Narodnigalerie)
Dit mooie voorbeeld van het Tsjechische Functionalisme werd tussen 1924 en 1928 door de architecten Josef Fuchs en Oldrich Tyl gebouwd als beurspaleis. Bij zijn bezoek in 1928 raakte Le Corbusier zeer onder de indruk van het bouwwerk. In het ontwerp zag hij de uitvoerbaarheid van zijn eigen plannen voor het Volkenbondpaleis in Geneve bevestigd. Na een lange renovatie werd het in 1995 heropend als Galerie van de Moderne Kunst, met een oppervlak van 82.000 m. Ze toont Europese kunst uit de 20ste eeuw, de beroemde verzameling Franse kunst uit de 19de en 20ste eeuw en Tsjechische kunst uit de 20ste eeuw. Dag. behalve ma 10.00 – 18.00 uur, Letna, Dukelskych hrdinu 47, metro: Vltavska (C) en tram 5, 12 en 17

Nationaal Museum (Narodni muzeum)
Dit monumentale gebouw werd in 1890 door de Tsjechen als symbool voor de nationale wedergeboorte opgericht. Bij uw bezoek aan Praag moet u in ieder geval de groots aangelegde trappenpartij en de twee verdiepingen innemende erehal, het ‘Pantheon’, bezoeken. Van de tentoongestelde collectie is vooral de grote verzameling Europese mineralen zeer het aanzien waard. Het Nationaal Museum bestaat uit een natuurwetenschappelijke, een historische en een archeologische afdeling. De muntencollectie is de moeite waard vanwege de getoonde denarii, groschen en medailles uit het tijdperk der Piemysliden. De bibliotheek omvat meer dan een miljoen boeken en 8 000 manuscripten, waaronder zeer kostbare exemplaren uit de Middeleeuwen. Dag. 10.00 – 18.00 uur, wo 10.00 – 21.00 uur, Vaclavske namesti, metro: Muzeum (A en C)

Oude Boheemse kunst (Stare ceske umeni)
Deze galerie in het voormalige Sint – Jorisklooster (973) bevat kunstwerken uit de 14de tot 18de eeuw. Hieronder bevinden zich enkele unieke meesterwerken uit de Gotiek, de belangrijkste periode in de kunstgeschiedenis van Tsjechie. In het souterrain kunt u het schitterende timpaan van de Maria – in – de – Sneeuwkerk (1346) bewonderen, het ruiterstandbeeld van Sint – Joris (1373) en talrijke vroeggotische madonna’s. Dag. behalve ma 10.00 – 18.00 uur, Jüsky klaster, metro: Hradcanska (A)

Restaurants in Praag

Malostranskk kavarna (Cafe van de Kleine Zijde)
In het rococohuis ‘In de stenen tafel’ is dit oude (1874) traditionele kunstenaarscafe na vele jaren weer geopend. Hier ontmoetten Tsjechische en Duitse schrijvers elkaar, zoals Max Brod, Franz Werfel, Egon Erwin Kisch en Karl Capek. Het kenmerk van dit cafe: ‘Er wordt hier gebroddeld, gekischt en gewerfeld’. Malostranske namesti 28, metro: Malostranska (A)

Circle Line Brasserie
Praagse restaurantgidsen geven hoog op over dit restaurant, ook omdat de chefkok Francaise is. In de mooie Mala Strana, gelijk tegenover de Sint – Nicolaaskerk. Franse gerechten, Franse en Moravische wijnen, attente bediening. Prijzig. Dag. behalve zo 18.00 – 23.00 uur, Malostranske namesti 12, tel. 53 03 08, metro: Malostranska (A), tram 12 en 22

U modre kachnicky (In de blauwe eend)
In dit vrolijkgekleurde restaurant at bondskanselier Kohl met Vaclav Havel. Oudboheemse keuken, uitsekende eenden wildgerechten. Dag. 12.00 – 15.00 uur en 18.30-23.00 uur, Nebovidska 6, teI. 57 32 03 08, metro: Malostranska (A), tram 12 en 22

Palffy Palác
Kaarslicht, pianomuziek en tactvolle kelners – dit is de juiste plaats voor een intiem diner voor twee. Niet vergeten te reserveren! Dagelijks open van 18-1 uur, Valdstejnská 14, tel. 57 32 05 70, metro: Malostranská (A)

Slavia
Dit heroemde koffiehuis bevindt zich tegenover het Nationale Theater. Sinds 1863 is het al een ontmoetingsplaats voor Praagse intellectuelen. Hier vertoefden musici als Bediich Smetana en schrijvers als Karel Capek en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert. Bij het grote raam, waardoor u een schitterend uitzicht op de Moldau, de Praagse Burcht en de Laurenzi-heuvel hebt, schreef Rainer Maria Rilke zijn poetische liefdesverklaring aan het Tsjechische Praag; Lareaopfer. Nadat het cafe in art deco- stijl was gerenoveerd, werd het symbolisch heropend op de verjaardag van de Fluwelen Revolutie op 17 november 1997. Dag. 8.00 – 24.00 uur, Narodni 1, metro: Narodni trida (B)

Koser restaurace Shalom (Koosjer restaurant)
Uit alle landen van de wereld komen de gasten hier voor de bijzondere atmosfeer. Uiteraard koosjer. Dag. 11.30 – 14.00 uur, vr avondeten na de dienst in de synagoge, Maislova 18, tel. 24 81 09 29, metro: Staromestska (A)

Makarska
Dit wijnlokaal is meer dan honderd jaar oud. In het hart van Mala Strana kunt u genieten van vis, wild, gevogelte of Boheemse specialiteiten. Biefstuk Mala Strana kost Kc 200. In het wijncafe Zuid – Moravische en Franse wijnen. Dag. 12.00 – 24.00 uur, Malostranske namesti 2, tel. 53 13 18, metro: Malostranska (A)

Plzenska Restaurace (Restaurant Pilsen)
De inrichting van dit populaire restaurant is zuiver Jugendstil. Het grote mozaiek ‘Boheemse oogst’ is van Jakub Obrovsky. Oudboheemse keuken, Pilsner Urquell. Dag. 10.30 – 23.00 uur, Namesti Republiky, tel. 22 00 27 80, metro: Namesti Republiky (B)

Uitgaan in Praag

Reduta Theater
De humoristische voorstelling ‘Anatomie van een kus’ valt onder de categorie van het Zwarte Theater. Narodni tiida 20, tel. 24 23 70 74, metro: Narodni trida (B)

U Fleku
Hier wordt Oudboheems cabaret opgevoerd: bij het koude bier met 13 procent stamwort worden oude succesnummers en meezingliedjes gebracht en vurige dansen uitgevoerd. Bij het bier hoort ‘topinky’, toast met smout en knoflook. Een verschrikkelijk ongezond hapje maar o zo lekker! Di – za vanaf 20.00 uur, Kiemencova 11, tel. 24 91 51 18, metro: Narodni trida (B)

Variete Casino
Een traditionele gelegenheid met een internationaal programma van dansen andere voorstellingen. Vodickova 30, tel. 24 21 59 45, di – zo vanaf 19.30 uur muziek en dans, vanaf 21.30 uur voorstellingen, metro: Mustek (A en B)

Musicpark
De grootste disco van de hele stad, met cafe, restaurant en casino. Dag. behalve ma 21.00 – 5.00 uur, Francouzska 4, tel. 691 14 91, metro: Namesti miru (A)

Roxy
Rockconcerten, technohousefeesten, dansmuziek, het kan niet op. Zeer geschikte tent om eens helemaal uit uw bol te gaan! Dag. 21.00 – 5.00 uur, Dlouha 33, tel. 24 81 76 86, metro: Namesti Republiky (B)

Narodni divadlo
Hier komen vooral de Smetanafans, maar ook anderen aan hun trekken. Narodni thda 2, tel. 24 91 34 37, metro: Narodni trida (B)

Laterna magica
Tijdens de voorstelling van deze Tsjechische uitvinding worden film- of diaprojecties gecombineerd met een optreden op het toneel. Theater Nova scena, Narodni 4 (naast het Nationale Theater), tel. 24 91 41 29,fax 24 22 75 67, metro: Narelni trida (B)

Winkelen in Praag

Christian Dior
Cosmetica en behandelingen. Paiizska 7, metro: Staromestska (A) en Narodni 17, metro: Narodni trida (B)

Art Galerie
Exclusieve winkel met opvallende kubistische vitrines uit de jaren twintig. Replica’s van middeleeuwse glazen, Jugendstilglas en kunstwerken van Blanka Adensamova worden hier verkocht. Na Perstyne 10, metro: Narodni trida (B)

Cesky porcelan
Vooral porselein dat sinds de 19de eeuw wordt gefabriceerd in Dubi. Het merk kreeg ooit zijn vergunning uit Meissen. Perlova 10, metro: Narodni trida (B)

Galerie Vlasta
Staromestske namesti 5, metro: Staromestska (A)

Bayer und Bayer
Moderne kunst in de Poorttoren van de Bisschoppelijke Palts (Duits paleis) uit de 12de eeuw. Mostecka 16, metro: Malostranska (A)

Lidova jizba
Vaclavske namesti 14, metro: Mustek (A en B)

Slovimex
Betlemske namesti 2, metro: Narodni trida (B)

Bila labut (Witte Zwaan)
Na poiici 23, metro: Florenc (B en C)

Krone
Vaclavske namesti 21, metro: Mustek (A en B)

Kotva
Namesti Republiky 8, metro: Namesti Republiky (B)

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder