Datum: 25 mei 2007
18 minuten leestijd
Suriname ligt aan de Atlantische Oceaan in Zuid-Amerika en wordt begrensd door Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. De exacte ligging is tussen de 2 en 6 graden noorderbreedte, en tussen 54 en 58 graden westerlengte. De republiek is 163.270 vierkante kilometer groot en heeft 430.000 inwoners, waarvan er 240.000 in de hoofdstad Paramaribo wonen.
Samen met de eerder genoemde landen en een deel van Venezuela vormt Suriname het Guyana-schild. Dit schild is een gesteente uit de oertijd en wordt begrensd door twee grote rivieren in Zuid-Amerika, de Orinoco in Venezuela en de Amazone in Brazilië.Door het toedoen van Nederland wonen nu Hindoestanen, Creolen, Chinezen en Javanen in Suriname. De grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen maakt Suriname tot een aantrekkelijke vakantiebestemming. Al deze culturen leven in vrede naast en met elkaar. Ook zijn ‘gemengde’ huwelijken in Suriname heel gebruikelijk. De kinderen voortkomend uit dergelijke verbintenissen worden ‘Moksi’ genoemd. Daar zij meerdere culturen met zich meedragen, worden zij ook wel gezien als de toekomstige Surinamers.Mede dankzij de Nederlandse kolonisatie van Suriname, de vele Afrikanen, en Indonesische en Indische gastarbeiders heeft Suriname een buitengewoon interessante mix aan culturen. Deze ethische verscheidenheid maakt de hoofdstad Paramaribo tot een levendige en unieke stad. De inwoners van Paramaribo zijn vriendelijk en gastvrij, en hun instelling is ‘no span’, wat zoveel betekent als ‘maak je niet druk’. Ook is genieten van de Surinaamse keuken in Paramaribo een aanrader. Er is een ruime keus aan eettentjes, bars en restaurants waar u bijvoorbeeld de echte Surinaamse Roti kunt proeven. Naast Paramaribo is er nog veel meer te zien in Suriname. Bijvoorbeeld het Brownsberg Natuur Reservaat; tijdens een wandeling door de jungle van deze berg komt u de meest bijzondere vogelsoorten tegen. Suriname is niet alleen een bijzondere cultuur- en natuurbestemming, ook voor een avontuurlijke vakantie is Suriname een ware belevenis. Zo kun je in een korjaal (soort kano) varen over een van de adembenemende rivieren van Suriname. De ware avonturiers kunnen survivalexpedities maken naar het Palumeu en het Kasikasima gebergte. Tijdens tours door het regenwoud kunt u ook bijvoorbeeld goud gaan zoeken in de rivieren of vissen op piranha’s.
Flora Suriname
In Suriname groeien er ongeveer 5.000 verschillende plantensoorten, wat vrij uitzonderlijk is voor een land van deze oppervlakte en zonder hooggebergtes. Soorten die veel voorkomen zijn orchideeën, cactussen, bijzondere bromelia’s, palmen en grassen. Orchideeën groeien hoog in de bomen van het regenwoud en daarom kan hun schoonheid maar zelden bewonderd worden, maar daar is iets op gevonden! Tegenwoordig kunt u de orchideeën ook in kassen en in tuinen bij mensen bekijken. De bekendste Surinaamse bloem is de fajalobie, wat hartstochtelijke liefde betekent. De rode fajalobie er zijn ook gele, oranje en witte soorten is het populairst door zijn mooie felle kleur. U kunt deze liefdesbloem bijna bij ieder huis zien groeien en bloeien. Rijst is een van de belangrijkste grassoorten die in Suriname wordt verbouwd. Hoewel het overgrote deel van de Surinaamse bevolking rijst van eigen bodem graag eet, blijft er nog voldoende over voor de export naar bijvoorbeeld Nederland. Regenwoud van Suriname is zeer belangrijk voor de stammen die in de binnenlanden leven, omdat het hen voorziet in alle belangrijke materialen en hulpmiddelen. Daarom is het heel belangrijk dat er zorgvuldig om wordt gegaan met de natuur van Suriname; op deze manier blijven deze bijzondere culturen behouden.
Fauna Suriname
Suriname is rijk aan insecten bijvoorbeeld slakken, duizendpoten en vogelspinnen, amfibieën zoals gifkikkers en padden en reptielen zoals de kaaiman, de ratelslang, de anaconda, de hagedis, de leguaan en de boa constrictor). Insecten, amfibieën en reptielen kunt u in het gehele land tegenkomen. Een van de meest bekende diersoorten van Suriname zijn de reuzenschildpadden die elk jaar op het strand van Galibi hun eieren leggen. Ook de Braziliaanse reuzenotters die onder meer in de Boven-Coesewijne rivier te vinden zijn, behoren tot de bijzondere fauna.
Nationale parken Suriname
Ver weg van het bruisende Paramaribo ligt het Brownsberg Natuurpark. Brownsberg is een gemakkelijk bereikbare bestemming waar u comfortabel in het tropisch regenwoud kunt vertoeven. Suriname heeft nog veel meer deze zijn onderdeel van het Centraal Suriname Natuurreservaat.
Klimaat Suriname
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met temperaturen die het gehele jaar door boven de 18 graden Celsius liggen. De vochtigheidsgraad bedraagt gemiddeld 80%. Het meest koele tijdstip van de dag is zes uur ’s morgens ongeveer 23 graden Celsius en het is het warmst tussen 12:00 en 14:00 uur met ongeveer 32 graden Celsius. Het karakter van de seizoenen wordt met name door de neerslag bepaald. De meeste regen valt van april tot en met juli, maar ook in januari kan het flink regenen. De kust en het binnenland hebben over het algemeen hetzelfde klimaat, in de binnenlanden valt er wat meer neerslag.De gemiddelde temperatuur is ongeveer 27 graden Celsius, met maxima tot 30,5 graden Celsius, de gemiddelde minimale temperatuur is 22,8 graden Celsius. September en oktober zijn de droogste maanden. Januari is de koudste maand met 26,2 graden Celsius en september en oktober zijn de warmste maanden 28,2 graden Celsius.
De meest geschikte maanden om Suriname te bezoeken voor een vakantie rondreis zijn januari, februari en maart voor de koelere periodes, en augustus, september en oktober voor de warmere periodes. In deze maanden valt er niet zoveel neerslag en kunt u Suriname optimaal beleven en bewonderen!
Volledige naam : Republiek Suriname
Oppervlakte : ongeveer 160.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 0,5 miljoen
Hoofdstad : Paramaribo
Bevolking : Hindustanen 37%, Creolen 31%, Javanen 15%, Maroons 10%, Amerindian 2%, Chinezen 2%, Blank 1%, Anders 2%
Talen : Nederlands, Engels, Sranang Tongo, Hindoestaans en Javaans
Overheid : Constitutionele Democratie
Industrie en Producten : Bauxiet, goud, aluminium productie, olie en visserij
Belangrijkste handelspartners : Verenigde Staten van Amerika, Noorwegen, Nederland, Frankrijk en China
Kledingvoorschriften en Omgangsvormen Suriname
Surinamers houden ervan om zich mooi te kleden voor speciale gelegenheden. Wanneer u ergens op bezoek gaat of uitgaat, wordt het op prijs gesteld dat u er netjes uitziet. Het komt niet snel voor dat men iemand over dressed vindt. Schoenen Surinamers dragen in huis geen schoenen; schoenen zijn voor op straat, in huis loopt men gewoon op blote voeten, slippers of sandalen. Wanneer u bij Surinamers thuis wordt uitgenodigd, moet u niet vergeten de schoenen bij de deur uit te trekken. Gastvrijheid Surinamers staat bekend als een gastvrije mensen; wanneer u wordt uitgenodigd voor een bezoek bij iemand thuis, dan is dit gemeend en staat de deur altijd voor u open. U hoeft geen afspraak te maken, u kunt gewoon onaangekondigd langskomen. Begroeting de normale begroeting in Suriname is een handdruk, zeer goede vrienden omhelzen elkaar. Tegenwoordig is men ook bekend met de Nederlandse begroeting, drie zoenen. Wanneer Surinamers vragen “Hoe gaat het?”, is dat een onderdeel van de begroeting. Men verwacht dan ook geen uitgebreid antwoord terug. De service in Suriname is anders dan in Nederland. De verklaring hiervoor is deels te vinden in de afschaffing van de slavernij; sindsdien hebben veel Surinamers niet meer de behoefte om iedereen op hun wenken te bedienen.Veel Surinamers gebruiken vrienden, familieleden en kennissen om een voorkeursbehandeling te krijgen. Fotograferen inwoners van de binnenlanden waarderen het niet wanneer u zonder te vragen een foto van ze maakt. Zij geloven namelijk dat het maken van een foto een stukje van de ziel wegneemt. Maak dus nooit een foto van de lokale bevolking zonder toestemming te vragen. Soms wordt er voor het maken van een foto een vergoeding gevraagd.
Dranken en Lokale keuken Suriname
De Surinaamse keuken op zich is al een reden om het land te bezoeken. De exotische gerechten herbergen invloeden uit Afrika, China, Indonesië, India en Nederland. Dankzij de verschillende culturen van Suriname zijn de bevolkingsgroepen elkaars gerechten en ingrediënten door elkaar gaan gebruiken, wat heeft geleid tot nieuwe typisch Surinaamse gerechten als Roti en Moksie Metie (gemixt vlees). Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse vrouwen koken op gevoel, zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit het hoofd. Deze kunstige manier van koken wordt dan ook van moeder op dochter en op zoon doorgegeven.
Religie Suriname
Een diverse bevolking zoals in Suriname neemt ook diverse religies met zich mee. De belangrijkste geloofsovertuigingen zijn het Christendom, het Hindoeisme, de Islam en Winti. Aan de Keizerstraat in hartje Paramaribo staan een moskee en een Joodse synagoge naast elkaar. Nergens anders ter wereld staan deze twee verschillende religieuze gebedshuizen zo vredig naast elkaar. De Creolen zijn over het algemeen Christen en houden zich daarnaast ook bezig met Winti. Bij de Winti spelen de geesten van de voorouders en de goden een belangrijke rol. Er komen veel gebruiken en rituelen voor bij de Winti en deze dienen om de goden en de geesten van de voorouders gunstig te stemmen. De Creolen geloven dat het verwaarlozen van de Winti ziekte en dood tot gevolg heeft. Van de Indiërs is de meerderheid Hindoe, het overige deel van de Indiërs is Moslim of Christen. De overgrote meerderheid van alle Javanen is Moslim, slechts een klein gedeelte is Christen. De Indianen zijn door de zendelingen in aanraking gekomen met het Christendom, een klein gedeelte heeft een eigen traditionele godsdienst. De Bosnegers zijn gedeeltelijk Christen en gedeeltelijk hangen zij een traditionele godsdienst van Afrikaanse afkomst aan.
Evenement :Carnaval
Februari in februari wordt in Suriname Carnaval gevierd aan de Kleine Waterstraat in Paramaribo.
Evenement :Dag van de Arbeid
Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, worden er diverse activiteiten georganiseerd in de omgeving van het Waterfront en de Palmentuin in Paramaribo.
Evenement :Keti Koti
Op 1 juli is het Keti Koti, de Dag der Vrijheden. Door het hele land vinden er diverse activiteiten plaats met overal eettentjes en feesten waar gezellig gedanst wordt op verschillende plaatsen
Evenement :Onafhankelijkheidsdag25 November Onafhankelijkheidsdag op deze dag worden er door het hele land diverse activiteiten georganiseerd.
Suriname Toeristisch
Het gevarieerde Suriname kent talloze bezienswaardigheden, waaronder de binnenlanden, twaalf natuurreservaten en -parken, de hoofdstad Paramaribo en vele rivieren die het land doorkruisen! In de binnenlanden kunt u kennismaken met de vele culturen die Suriname rijk is, zoals de inheemse Indianen, de Marrons of Bosnegers, Creolen, Hindoestanen en Javanen. Bezoek ook zeker de plantages, waar u vroegere sferen zult proeven uit de tijd dat de Nederlandse kolonisten er waren.
Paramaribo
De centrale markt van Paramaribo is te vinden achter het Krasnapolsky hotel aan de Waterkant in het grote gebouw. Het is een levendige en gezellige markt die elke dag (m.u.v. zondag) geopend is. Op deze grote markt kunt u terecht voor allerlei verschillende producten; variërend van verschillende soorten tropisch fruit, groenten, vlees en vis tot schoenen, kleding, make-up, sieraden, maar ook cd’s, cassettes en boeken.
Galibi
District Marowijne tussen februari en juli leggen de beschermde reuzenschildpadden hun eieren op het strand van Galibi. De schildpadden en hun stranden worden dan ook beschermd. Tijdens deze periode mag u het reservaat alleen onder strikte begeleiding bezoeken. Drie van de zeven schildpadsoorten, waaronder de Lederschildpad en de Soepschildpad, komen naar Suriname om hun eieren te leggen. De Lederschildpad kan bij een lengte van maximaal twee meter wel 600 kilo zwaar worden. Het is de allergrootste nog levende zeeschildpad ter wereld.
Palumeu
District Sipaliwini in de omgeving van het dorp Palumeu, gelegen in het diepe zuiden, kunt u kennis maken met de fascinerende jungle en ongerepte natuur van Suriname. Kijk hoe de bovenlandse Indiaanse stammen Trio, Wajana en Akurio in de natuur leven en elke dag gewekt worden door het geroep van de brulapen en fluitende vogels. Bovendien kunt u hier genieten van de watervallen en stroomversnellingen.
Jodensavanne
District Para op de Jodensavanne kunt u teruggaan in de tijd. Hier was ooit een bloeiende Joodse gemeenschap gevestigd. De oudste begraafplaats van Noord- en Zuid Amerika, waterputten en overblijfselen van de synagoge zijn nog te bezichtigen uit de vervlogen tijd. Ook is er een huisje ingericht als museum. Andere bezienswaardigheden vlakbij Jodensavanne zijn de voormalig Leprakolonie Groot Chatillion, het Indianendorp Libanon en plantage Toevlucht.
Brownsberg
Natuurpark district Brokopondo het Brownsberg Natuurpark slecht 130 km verwijderd van Paramaribo bevindt zich in het Brokopondo district en valt onder het beheer van Stinasu Stichting Natuurbehoud Suriname. Bovenop de berg vindt men het Mazzaroni plateau, waarvan men naar beneden kan wandelen langs de verschillende watervallen, door het bos, naar de Witikreek. In het natuurpark kunt u genieten van de verscheidene bedreigde diersoorten die u overal kunt zien en horen. Ook leven hier groene schildpadden, herten, konijnen, luipaarden, bosvarkens, tapirs, kikkers, poema’s, jaguars, hagedissen, leguanen, landschildpadden, slangen en vele soorten insecten in dit prachtige natuurgebied.
Stranden Suriname
Surinaamse stranden lenen zich niet voor een typische strandvakantie.
Watersporten in Suriname
Een ongewoon, maar erg populair recreatieoord is de Colakreek. Deze kreek ontleent haar naam aan de kleur van het water, dat dezelfde bruine kleur heeft als cola. Andere natuurlijke recreatieplaatsen ook met het bruine water waar u kunt zwemmen en relaxen zijn Zanderij I Carolinakreek Bersaba Republiek Blaka Watra.Openbare zwembaden kunt u vinden in Paramaribo, Nieuw Nickerie, Moengo en Groningen. Verder hebben de meeste luxe hotels een zwembad.Ook kan er gezwommen en gevist worden in de Atlantische Oceaan en in de rivieren.
Jetski en waterscooter Suriname
Ook jetskiën en waterscooter is mogelijk in Suriname.Een bekende plek waar u kunt jetskien is Marina Durga in Paramaribo. Bij Resort White Beach te Ornamibo aan de Suriname rivier in het district Wanica kunt u zwemmen, vissen en waterscooteren. In Albina, in het district Marowijne, kunt u veel soortgelijke watersport mogelijkheden vinden.
Vliegen naar Suriname
Vluchten worden momenteel nog verzorgd door KLM en Surinam Airways (SLM). De KLM en de SLM werken samen op de enige rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar J.A. Pengel International Airport te Paramaribo, die ongeveer negen uur duurt. Het is beslist aan te raden om op tijd een stoel te reserveren, aangezien de vluchten snel volgeboekt zijn.Een goedkopere optie om naar Suriname te vliegen is om via Parijs en Cayenne (Frans Guyana) te reizen. Het nadeel is echter dat de reistijd aanzienlijk langer is, omdat u dan twee keer moet overstappen.Nog een andere mogelijkheid is om uw reis naar Suriname te verlengen, en via Aruba, Bonaire of Curacao terug te vliegen naar Nederland. Op deze manier kunt u uw reis naar Suriname combineren met een strandvakantie. De volgende links geven u meer informatie over het verlengen van uw reis naar Suriname en het terugvliegen via Aruba, Bonaire of Curacao.
Vliegen in Suriname
Binnenlandse vluchten worden verzorgd door lokale luchtvaartmaatschappijen. De prijzen van deze chartervluchten worden gebaseerd op basis van de te vliegen afstand, het type lading en het type vliegveld dat gebruikt kan worden. Een van de bekendere lokale luchtvaartmaatschappijen is GumAir. Bent u geland op de internationale luchthaven in Suriname en heeft u geen vervoer geregeld naar Paramaribo, dan is dat geen probleem. Voor de langere afstanden kunt u gebruik maken van een van de lokale luchtvaartmaatschappijen.Op de luchthaven staan voldoende taxi’s en bussen die u naar uw bestemming brengen. Ook kunt u natuurlijk altijd een auto huren.
Bus en Openbaar vervoer in Suriname
Eenmaal in Suriname kunt u op diverse manieren reizen. Voor korte afstanden kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer staatsbusdiensten en particuliere lijnbussen.Het openbaar vervoer in Paramaribo en naar steden aan de kust, wordt verzorgd door bussen. Op de meeste trajecten rijden particuliere busdiensten die overigens niet volgens een dienstregeling rijden. Deze bussen zijn gemakkelijk te herkennen; de buitenkant is uitbundig beschilderd. De staatsbusdienst rijdt met grote, oude meestal gele bussen volgens een betrouwbare dienstregeling vanuit het centrum van Paramaribo richting de buitenwijken. Tijdschema’s, routes en overige informatie zijn verkrijgbaar bij de Staatsbusdienst aan de Heiligenweg, telefoon (00597) 47 24 50.
Taxi vervoer in Suriname
Als u per taxi wilt reizen, kunt u het beste gebruik maken van een erkend taxibedrijf. De officiële taxi’s zijn moeilijk te onderscheiden van de vele prive-taxi’s; u kunt het beste van tevoren een officiële taxi reserveren per telefoon. Deze taxi’s zijn bovendien goedkoper. Taxi Centrale Paramaribo, Coppenamestraat 68, telefoon (00597) 43 30 05.
Per Auto Suriname ontdekken
In Paramaribo zijn verschillende autoverhuurbedrijven. De prijzen voor autohuur variëren van ongeveer 30 euro – 60 euro per dag, afhankelijk van het type auto en het aantal kilometers dat bij de prijs is inbegrepen. Bij de meeste verhuurbedrijven is de auto verzekerd, maar u moet wel rekening houden met een eigen risico bedrag en een borgsom voor de auto. Hoewel het Nederlands rijbewijs oogluikend wordt toegestaan, is voor het autorijden in Suriname officieel een internationaal rijbewijs nodig. Aangeraden wordt om een internationaal rijbewijs in Nederland bij de ANWB aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het verkeer links is u rijdt aan de linkerkant van de weg en het stuur zit ook links.
Hotel in Suriname
De hotels in Suriname variëren van budget tot middenklasse en luxe, en bevinden zich in het noordelijke gedeelte van Suriname, waaronder Paramaribo, Wanica, Nieuw Nickerie en Wageningen. Paramaribo heeft een aantal hotels dat beschikt over drie internationale sterren. Dat houdt in dat ze kamers met airconditioning, telefoon, tv en badkamer hebben en soms een eigen minibar. De hotels beschikken vaak over een zwembad en in sommige gevallen is er ook een sauna en een beautysalon. De prijzen van de vier- en vijfsterren hotels variëren tussen 100 euro en 350 euro per nacht per kamer. De prijzen van drie sterren hotels variëren tussen de 30 euro en 100 euro per nacht per kamer. Genoemde prijzen zijn afhankelijk van het aantal personen waarmee u reist en de mate van luxe die u wenst.
Appartementen in Suriname
In Suriname zijn enkele appartementen te huur. In sommige complexen bestaat ook de mogelijkheid om een gemeubileerde kamer te huren. Deze appartementen en kamers zijn voor Zuid-Amerikaanse begrippen van redelijke tot zeer goede kwaliteit. De palmbomen en tropische planten en bloemen op het terrein van de appartementen versterken het gevoel dat u echt in de tropen bent. U kunt eenvoudige, nette appartementen huren, maar ook leuke ietwat luxere bungalows en kamers. Deze laatste beschikken bijvoorbeeld over airconditioning, telefoon en kabeltelevisie. Naast de standaardvoorzieningen bieden de luxe appartementen ook faciliteiten aan zoals een minibar, roomservice, een huurauto en toegang tot het internet.
Bungalow en Resort in Suriname
De meeste bungalows en resorts zijn opgezet als eco lodges. Over het algemeen zijn dit simpele huisjes of hutjes met bedden. Sommige huisjes hebben een eigen wc en douche, maar meestal worden deze voorzieningen gedeeld met meerdere mensen. In sommige gevallen bestaan deze resorts uit hangmatten kampen.
Visa
Voor een verblijf in Suriname heeft u een visum nodig. Het visum kunt u aanvragen en ophalen bij het Consulaat Generaal der Republiek Suriname in Amsterdam (De Cuserstraat 11), telefoonnummer: 020-64 26 137 of 020-64 26 717. Het kantoor is geopend van maandag tot vrijdag, van 09.00 tot 13.00. De kosten voor een toeristenvisum voor een bezoek van maximaal twee maanden zijn € 36,-. Als u andere landen wilt bezoeken vanuit Suriname en dan teruggaat naar Suriname, dan heeft u een multiple entry visum nodig. De prijs is afhankelijk van de geldigheidsduur en varieert van ongeveer € 46 tot € 136,-. Wanneer u in Suriname bent aangekomen is het van belang om u binnen acht dagen aan te melden bij de Vreemdelingenpolitie, en wel bij het Bureau Nieuwe Haven aan de van het Hogerhuysstraat te Paramaribo.
Tijdsaanduiding in Suriname : 4 uur vroeger dan in Nederland
Elektriciteit in Suriname : 110 tot 127 volt 60Hz. in sommige woningen is de spanning 220 Volt. Voor elektrische apparaten die werken op 50Hz is een omvormer nodig.
Gezondheid in en naar Suriname
In Suriname komt de malariamug voor, dus als u van plan bent de binnenlanden in te gaan, dient u anti-malaria middelen te gebruiken. Draag daarnaast ook beschermende kleding en slaap onder een klamboe voor extra bescherming. U kunt zich het beste laten adviseren door de GGD, Travelclinic of Bureau Openbare Gezondheidszorg in Suriname, telefoonnummer:(+597) 499494. Als u bij terugkomst uit Suriname binnen 14 dagen griepverschijnselen krijgt, laat u dan altijd controleren op malaria. De DTP-vaccinatie en hepatitis-A vaccinatie worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht indien u in een gebied bent geweest waar gele koorts voorkomt. Ook de dengue mug komt in Suriname voor in gebieden bij stilstaand water. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. De denguemug veroorzaakt koorts, huiduitslag en hoofdpijn en kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaan geen vaccinaties tegen deze mug. U dient zich dus heel goed in te smeren met muggenwerende middelen. Een vaccinatieadvies is erg persoonlijk en mede afhankelijk van de reisduur, de reisroute en uw persoonlijke gezondheid. Wij adviseren u altijd contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde GGD of de Travelclinic voor meer informatie.
Water en Hygiëne in Suriname
Het water uit de kraan is geen drinkwater. Wanneer men water wel drinken of gebruiken om tanden te poetsen en of ijsklontjes van te maken dient men het kraanwater eerst te koken of water uit flessen te gebruiken. Water uit flessen is overal verkrijgbaar. Alleen vlees en vis die goed gekookt zijn kunnen gegeten worden.
Gezondheidszorg in Suriname
Medische hulp is gratis bij ziekenhuizen van de overheid. Neem voldoende medicijnen en toiletartikelen mee wanneer men Suriname wil bezoeken. Het wordt aangeraden om ziekenhuizen alleen tijdens noodgevallen te gebruiken. Wanneer men ernstig ziek wordt en of een operatie moet ondergaan wordt aangeraden om het land te verlaten.
Telefoneren in en naar Suriname
Het internationaal toegangsnummer (netnummer) voor Suriname is +597, waarna u de rest van het nummer toets, zonder de eerste nul. Er is een mobiel netwerk in de steden van Suriname. Bij uw provider kunt u opvragen of u in Suriname kunt bellen met uw mobiele telefoon, en wat hier de kosten van zijn.
Geldkoers Suriname
De munteenheid in Suriname is de Surinaamse Dollar.
7 augustus
Muzikale routes: Ontdek de geboorteplaatsen van traditionele muziekgenresDe Bakermat van de Blues: Mississippi Delta, VS Geschiedenis van de Blues De bluesmuzi...
Lees verder8 februari
Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-ZeelandOoit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...
Lees verder4 februari
All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaanWaarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...
Lees verder© 2024 Travelspiration | Begin jouw reis hier