Tanzania

Datum: 25 mei 2007   

13 minuten leestijd

Kenia en Oeganda liggen aan de noordgrens van Tanzania. In het westen bevinden zich de landen Rwanda, Burundi, Congo en Zambia en in het zuiden Malawi en Mozambique. Het oosten van Tanzania ligt aan de Indische Oceaan. Tanzania is een land met vlaktes, meren en bergen met een smalle laaggelegen kuststrook. Het grootste deel van het land bestaat uit een hoogvlakte.

De rest bestaat uit savannes met hier en daar wat struiken evenals een beetje woestijn. De hoogste bergen de Meru van 4556 meter hoog en de beroemde Kilimanjaro van 5895 meter hoog, Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en bevinden zich in het noordoosten langs de grens met Kenia.De cultuur van Tanzania is een resultaat van Afrikaanse, Arabische, Europese en Indische invloeden. De Afrikaanse mensen van Tanzania vertegenwoordigen ongeveer 120 stamgroepen. De grootste groep is van Bantoe oorsprong inclusief Dukuma, Nyamwezi, Makonde, Haya en Chagga. De Maasai is van Nilotic oorsprong, net als de Arusha en de Samburu. Tanzania is een van de kleinste verstedelijkte landen in Afrika, maar traditionele Afrikaanse idealen worden doelbewust naar het moderne leven aangepast.De hoofdstad van Tanzania is Dar es Salaam. In het midden van de negentiende eeuw was de stad een vissersdorpje. Door de Sultan van Zanzibar is het destijds tot een veilige haven en handelscentrum omgevormd. Op dit moment is het de handelsstad van Tanzania. Hierdoor wordt de stad gekenmerkt door de vele verschillende culturen binnen de stad. Belangrijke archeologische collecties, vooral de ontdekking van Zinjanthropus Notenkraker man en de geschiedenis van de Zanzibarese slavenhandel, kunnen in het Nationale Museum worden bekeken. Op het eiland Zanzibar is de Stenen Stad van Zanzibar te vinden. Dit is een labyrintachtig cluster van straten waarlangs witgewassen, zandstenen huizen staan met deuren die zijn bewerkt met houtsnijwerk en messing. Er zijn vele winkels, moskeeën, twee paleizen van sultans, twee kathedralen en een Perzisch badhuis. In het Mount Kilimanjaro National Park is de hoogste top van het Afrikaanse continent te vinden. Tevens is in het park een regenwoud te vinden, waar olifanten, buffels, neushoorns, luipaarden en apen te vinden zijn. Het Serengeti National Park is het beroemdste wildpark. Mogelijke activiteiten in Tanzania zijn de safari, trekking, ballonvaren, zwemmen met dolfijnen, snorkelen en duiken.

Natuur in Tanzania

Flora Tanzania
De meest voorkomende plantensoorten in Tanzania zijn acacia’s en apenbroodbomen.

Fauna Tanzania
Veel dieren zijn in Tanzania te vinden in wildparken. In het land leven gnoes, gazellen, antilopen, zebra’s, olifanten, buffels, krokodillen, nijlpaarden, wilde honden, chimpansees en 350 vogelsoorten. De karakteristieke vlakten in Tanzania zijn uitermate geschikt om de wilde dieren te observeren. Ook de onderwaterwereld rond de eilanden Mafia en Pemba zijn zeer de moeite waard om te zien.

Nationale parken Tanzania
De nationale parken en reservaten beslaan meer dan 100.000 vierkante kilometer van het land. Selous is het grootste nationale park met een oppervlakte van 55.000 vierkante kilometer. Andere nationale parken en reservaten in Tanzania zijn Ruaha, Mikumi, Arusham Kilimanjaro, Ngorongo, Serengeti, Manyara, Tarangire, Gombe en de Mahale Bergen.

Klimaat Tanzania
Aan de kust, op de eilanden in het Selous reservaat heerst een tropisch klimaat. In de andere parken is het meer gematigd. Door de hoogte waarop de hoogvlakte is gelegen heerst ook hier een gematigd klimaat. Op veel plaatsen kan het ’s nachts behoorlijk koel zijn. Op de bergachtige glooiingen in het noordoosten heerst voor het grootste gedeelte van het jaar een gematigd klimaat. Oktober tot en met half maart is de heetste periode in Tanziania en juni tot en met september de koelste periode. Het temperatuur verschil is echter klein en het is altijd warm (tussen 25 en 30 graden Celcius aan de kust en tussen 22 en27 graden Celsius in het noorden). Er is een lichte neerslag in november. Het regenseizoen vind plaats van half maart tot en met eind mei. De temperatuur van het zeewater ligt tussen 24 en 28 graden Celsius.

Tanzania Cijfers en feiten

Volledige naam : Verenigde Republiek van Tanzania
Oppervlakte : 945.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 31 miljoen
Hoofdstad : Dodoma
Bevolking : 99% Afrikaanse oorsprong met meer dan 100 stammen, 1% Aziatische, Europese en Arabische afkomst
Talen : Swahili, Engels, inheemse talen
Overheid : Parlementaire monarchie
Industrie en Producten : Tabak, suiker, sisal, diamant, goud, olie raffineren, cement, toerisme.
Belangrijkste handelspartners : India, Duitsland, Japan, Maleisië, Rwanda, Nederland, Zuid-Afrika, Kenia, Verenigd Koninkrijk, Saoudie Arabie, China

Tanzania gewoontes, lokale gebruiken

Tanzania ontdekken
Rijden door Afrika kan vaak een avontuurlijke onderneming zijn. In veel landen, vooral op het platteland, zijn de wegen vaak slecht onderhouden en is het niet ongewoon om schapen en rundvee tegen te komen. Het beste advies blijf alert, gebruik uw autogordels en vermijdt het om ’s avonds te reizen.Om een indruk te krijgen van Tanzania, is het verstandig om iemand te vragen waar u verblijft en zo achter de onveilige gebieden, de kledingvoorschriften en het gedrag te komen.

Liften in Tanzania als u eraan denkt om te gaan liften, moet u wel bewust zijn van de risico’s die hierbij komen kijken. Het is vaak spannend, maar er zijn altijd mogelijke gevaren, vooral rondom stedelijke gebieden en ’s avonds. Als veiligheid bij u een prioriteit is, wordt liften niet aangeraden.

Veiligheid in Tanzania vermijdt verlaten gebieden, vooral ’s avonds. Indien u met een auto reist, probeer uw auto dan op verlichte en bewoonde plaatsen te parkeren. En houdt de deur altijd op slot, ook als u erin zit. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, op plaatsen waar ze gezien kunnen worden.

Aids in Tanzania aids komt in Afrika veel voor, dus als u van plan bent om intiem contact te hebben met de lokale bevolking, gebruik dan altijd condooms om het risico om hiv en andere soa,s te krijgen te verlagen.

Eten in Tanzania
Gebruik uw verstand als het om eten en drinken gaat. Als u het eten niet vertrouwd, of de afkomst ervan, raak het dan niet aan.

Religie in Tanzania
De meest voorkomende religies in Tanzania zijn het Christendom en de Islam. Ongeveer 45% van de bevolking volgt het Christendom, ongeveer 40% de Islam. Het overige deel van de bevolking volgt de traditionele religie, vanwaar de meeste draaien om het aanbidden van de voorouders. De meeste Christenen wonen op vasteland, waar missionarissen en scholen gestationeerd zijn, die in het continent bereikbaar zijn. De Islam is de belangrijkste godsdienst van de kustgebieden maar wordt ook verder naar het binnenland langs de oude karavaan routes beoefend.

Tanzania evenementen culturele attracties

Tanzania Toeristisch
Behalve zonovergoten en mooie dagen heeft Tanzania de toeristen meer te bieden. De landgrenzen omvatten een groot aantal inwoners en stammen wiens cultuur en tradities afwisselen, verzint de rijke tapisserie dat de Tanzaniaanse cultuur is.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Tanzania

Safari in Tanzania
Wanneer u voor een bepaalde safari operator kiest, vergeet niet aan te geven welk soort safari u wilt. Reizen kunnen worden aangepast aan uw wensen en volgens uw reisvoorkeuren, het jaargetijde en wat u zien wil worden gemaakt, dus aarzel niet uw touroperator te laten weten wat u wilt. Terwijl de kwaliteit van safari’s kan variëren met wat u betaald, zouden alle bezoekers het beste van hun safariteam mogen verwachten, goede gidsen die op de hoogte zijn tot goed voedsel en aangename accommodaties. Safari’s in Tanzania hebben voor ieder wat wils. Ervaar het avontuur van budget kamperen of het aanbod van luxekamperende safari’s. Geniet van een oprecht memorabele hut safari. Jachtsafari’s zijn ook mogelijk.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Tanzania

Vissen in Tanzania
Diepzeevissen de diepe water van de Indische Oceaan langs de kust van Tanzania is rijk aan groot sportvis, van merlijn en tonijn tot zwaardvis en bijtende barracuda’s. De wateren van Tanzania beginnen wereldwijde bekendheid van de Keniaanse kust te winnen, het water is niet te druk bezocht en de vis is zuiver en puur. Tonijn en andere vissen zwemmen jaarlijks door het Pemba Kanaal en kunnen in kleinere aantallen tijdens de rest van het jaar gevonden worden. Behalve de groot sportvis zijn ook de rode poon en andere plaatselijke soorten rijkelijk aanwezig langs de kustwateren. Het diepzeevissen in Tanzania wordt het best georganiseerd door ondernemingen die in varen en oceaan reizen gespecialiseerd zijn of diegenen die door hutten en hoteleigendommen dagexcursies aanbied.

Watersporten in Tanzania
Duiken en snorkelen Tanzania biedt aan duikers wereldklasse riffen en overvloedige scholen van tropische vis die te vinden zijn voor de kust van de populaire stranden en bij afgezonderde locaties. Duikcursussen zijn te vinden bij diverse hotels en bij hutten die op de vasteland gevestigd zijn; evenals Zanzibar, Pemba en Maffia eilanden aangeboden en zijn vaardigheid die goed te leren zijn terwijl u op vakantie bent, maar diegene die graag op de oppervlakte willen zwemmen kunnen terecht bij de meeste riffen die toegankelijk zijn voor snorkellaars en de benodigde uitrusting is gemakkelijk te huren bij de duikwinkels en hutten die volop aanwezig zijn in Tanzania.U kunt het gehele jaar duiken, maar als het regent kan het zicht beperkt worden.

Reizen naar Tanzania

Vliegen naar Tanzania
Er zijn voldoende goedkope, betrouwbare vluchten tussen Dar es Salaam en Nariobi en er zijn vluchten tussen Zanzibar en Mombasa.

Bus vervoer naar Tanzania
Er zijn verschillende verbindingen tussen Tanzania en Kenia. Deze zijn van Mombasa naar Dar es Salaam, Nairobi naar Dar es Salaam, Nairobi naar Arusha en van Voi naar Moshi. U kunt niet volledig vertrouwen op de bussen tussen Rwanda en Oeganda, maar deze verbindingen zijn redelijk.

Reizen in Tanzania

Vliegen in Tanzania
Tanzania heft twee vliegtuigmaatschappijen; Air Tanzania en Precision Air, die binnenlandse vluchten verzorgen. De service op beide luchtvaartmaatschappijen is kort geleden verbeterd. U moet niet verwachten dat de vluchten op tijd gaan. Chartervluchten zijn een andere optie de prijzen zijn redelijk indien u met een groep reist waarmee u het vliegtuig vult het zijn vliegtuigen met drie of vijf plaatsen.

Bus vervoer in Tanzania
Express bussen en normale bussen rijden tussen verre afstand routes. Express bussen zijn duurder, maar zijn comfortabeler. Normale bussen maken meerdere tussenstops. Het is niet altijd mogelijk om te reserveren, dus een tip is om ruim van tevoren aanwezig te zijn voordat de bus vertrekt. Het is voor de bussen niet toegestaan om ’s nachts te rijden. Normale bussen en dalla-dallas minibussen rijden de kortere routes. Deze zijn langzamere en een gevaarlijkere optie.U moet weten dat er veel ongelukken gebeuren op de wegen in Tanzania en dat de bussen vaak te hard rijden.

Trein vervoer in Tanzania
Er zijn twee treinaanbieders in Tanzania, de Tanzanian Railway Corporation’s Central Line en de comfortabelere en efficiëntere Tazara lijn, die Dar es Salaam met verschillende gebieden verbind. Reizen met de trein is een veilige, maar langzamere optie om te reizen. U kunt eten tijdens de treinreis bestellen.

Per Auto Tanzania ontdekken
U kunt de risico’s van de weg minimaliseren door zelf een auto te huren, alhoewel voor de meest trips buiten de grote steden een 4 wielaandrijving nodig is. U kunt een auto huren bij een van de vele verhuurbedrijven in Dar es Salaam.

Per fiets Tanzania ontdekken
Een gedeelte van de toeristen in Tanzania reist per fiets door het land. De normale wegen zijn hiervoor normaal niet gemaakt, maar veel bijwegen zijn ideaal voor fietsers, indien u erg allert blijft. Men rijdt aan de linkerkant van de weg.

Accommodaties in Tanzania

Safari Lodges in Tanzania
De meeste safari lodges variëren in grootte en stijl en zijn zo gebouwd dat ze goed in de omgeving passen. Accommodaties zijn vaak types, met een lounge, centrale eetgelegenheid en een bar.Camping wordt niet misleid door de term ’tent accommodatie’, dit wordt voornamelijk verwezen naar luxe insect bestendige tenten wat badkamers met toiletten die u door kunt spoelen bevat. Deze zijn erg populair en geven de bezoeker een ware ervaring om dicht bij de natuur te zijn zonder de ongemakken en oncomfortabele omstandigheden die geassocieerd kunnen worden met een camping.
Hotel en Vakantie gast Huizen
Alle grote dorpen in Tanzania hebben luxe hotels. Alle dorpen hebben op z’n minst goede gasthuizen. Het woord hotel of in Swahili, hoteli betekent alleen eten en drinken. Het is beter het woord gasthuis te gebruiken voor deze accommodaties of in Swahili, guesti. Hotels hebben meestal een eigen restaurant. De hoofdmaaltijd is’s middags en veel restaurants zijn dan ook ’s avonds gesloten.

Campings en Kamperen in Tanzania
Nationale parken bieden meestal normale kampeergelegenheden aan waarbij hotels, openhaarden en normaliter watertaps aanwezig zijn. Het is nodig om speciale kampeergelegenheden vooraf te boeken en aan te raden is om dit ook voor de normale te doen. U kunt niet overal kamperen buiten de nationale parken. Door de grote afstanden die worden afgelegd in Tanzania, wordt aangeraden om alle reserveringen vooraf te doen. Tijdens het hoogseizoen is er maar beperkte beschikbaarheid..Tanzania beschikt over,vakantievilla, vakantiewoningen, hotel,hotels,motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,all inclusive resorts.

Tanzania praktische informatie

Visa
Een geldig paspoort met een geldigheidsduur van meer dan 6 maanden na terugkeer is verplicht voor alle bezoekers. Alle bezoekers dienen over een visum te beschikken. Uitzonderingen hierop zijn bezoekers uit een aantal Gemenebest landen (met uitzondering van Canada en Verenigd Koninkrijk), Scandinavische landen en de Ierse Republiek. Voor laatstgenoemde nationaliteiten van een gratis bezoekerspas met een geldigheidduur van 1 tot 3 maanden worden verkregen bij aankomst in Tanzania. Het is aan te raden een visum van te voren aan te vragen indien in uw land een Ambassade van Tanzania of consulaat is gevestigd. Het is tevens mogelijk een visum te verkrijgen bij de belangrijke aankomstplaatsen in Tanzania op de internationale luchthavens Dar es Salaam, Kilimanjaro, en Zanzibar of in Namanga, Tunduma, Hilili, Taveta, Sitari and Horohoro.

Tijdsaanduiding in Tanzania : GMT (Greenwich Mean Time) + 3 uur
Elektriciteit in Tanzania : 230V, 50 Hz. Stekkers zijn rond of vierkant en hebben 3 pinnen.

Gezondheid in en naar Tanzania
Vaccinaties: Gele koorts vaccinatie is verplicht. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Ook heeft u een Choleraverklaring nodig. Malaria komt 12 maanden per jaar voor in het hele land. Het is aanbevolen om malariapillen mee te nemen. Ook Bilharzia komt voor, vermijdt daarom te zwemmen of te pootje baden in zoetwater. Goed onderhouden en gedesinfecteerde zwembaden zijn veilig. Raadpleeg voor de zekerheid, uw plaatselijke GGD of de Travel Clinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Tanzania
Drink alleen water uit flessen. Indien dit niet beschikbaar is, dient water om te drinken, tanden te poetsen of om ijs te maken eerst te zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is niet gepasteuriseerd en dient voor consumptie te zijn gekookt. Melk is ook in poedervorm of in blik verkrijgbaar, maar wees er zeker van dat het aangelengd is met schoon water. Vermijdt bederfelijke producten die van ongekookte melk kunnen zijn gemaakt. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, bij voorkeur heet geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich mee brengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.

Gezondheidszorg in Tanzania
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in Tanzania. Sommige christelijke missieposten verlenen ook medische hulp. Voor alle medische hulp dient men te betalen. Het is aanbevolen een reisverzekering af te sluiten die ook medische kosten dekt.

Telefoneren in en naar Tanzania
De internationale toegangscode voor Tanzania is 255. Voor internationale telefoongesprekken vanuit Tanzania draai 00 gevolgd door het landnummer.

Geldkoers Tanzania
De munteenheid in Tanzania is de Tanzania Shilling. Contant geld dient te worden gewisseld bij de ‘National Bank of Commerce’ op het vliegveld (24 uur per dag geopend) of bij registreerde geldwisselaars of geldwisselkantoren. Een kwitantie dient te worden verkregen en dient bewaard te worden tot vertrek. Bezoekers aan Zanzibar dienen hun uitgaven in harde valuta te betalen. Creditcards van MasterCard en Diners Club worden beperkt geaccepteerd. Travellercheques kunnen worden ingewisseld bij registreerde geldwisselaars of geldwisselkantoren. Om extra wisselkosten te vermijden, wordt aan reizigers geadviseerd travellercheques in US Dollars of in Pond Sterling mee te nemen. De import en export van locale valuta is verboden. De import en export van vreemde valuta is onbeperkt toegestaan.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder