Tips, adviezen en reizen naar Egypte

Datum: 20 juli 2019   

6 minuten leestijd

Egypte, de ene toerist is er vol van, maar de andere vraagt zich af of het wel veilig is om naar Egypte op vakantie te gaan, want sinds de Arabische Lente 2011 is het in Egypte onrustig.
Toch wil ik dit vakantieland aan jullie voorstellen, wat de populaire vakantiebestemmingen zijn en hoe het eigenlijk zit met de veiligheid in Egypte.

REISADVIES, VELIGHEIDSRISICO’S EN DE NOODTOESTAND IN EGYPTE
Na de aanvallen op 9 april 2017 op de koptische kerken in Alexandrië en Tanta heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de noodtoestand uitgeroepen en deze is nog altijd van kracht, maar heeft over het algemeen geen invloed op toeristen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept toeristen wel op om extra alert te zijn en de reis- en veligheidsinstructies op te volgen. In het hele land is er een verhoogd risico op politieke onrust, daarom wees alert en bezoek geen kerken of kloosters en vermijdt publieke plaatsen en overheidsgebouwen waar veel buitenlanders komen.

Toeristische badplaatsen hebben code geel: let op, veiligheidsrisico’s, geldt voor de hotelresorts in Sharm el-Sheikh, Hurghada, Port Ghalib, El Gouna, Marsa Alam en de steden Alexandria, Luxor en Caïro, ook de nijlcruises.

Voor de meest actuele informatie, zie het reisadvies van de overheid op Nederlanders Wereldwijd.

POPULAIRE VAKANTIEBESTEMMINGEN IN EGYPTE

HURGHADA
Dit is de bekendste en ook de populairste vakantiebestemming in Egypte, stad rond de baai van Hurghada. Er zijn talrijke hotels en de meeste hebben een all-inclusive aanbod. Het vliegveld bevindt zich slechts enkele kilometers van het stadscentrum en er kunnen excursies worden gereserveerd.
Voor een kleine trip kun je een taxi bestellen en naar de nieuwe haven van Hurghada rijden, er zijn verschillende winkeltjes, bars en restaurants.

Veiligheid staat ook hier hoog aangeschreven, dus zodra je de controle ben gepasseerd, kun je genieten.

Wanneer je een uitgebreider tripje wilt, kun je naar Luxor, na 3 tot 4 uur rijden kun je de Hatsjepsoet tempels en de indrukwekkende Karnak bezoeken. Deze excursie duurt meestal de hele dag en kost tussen de 40 euro tot 80 euro, entreegelden en lunch zijn inbegrepen. Luxor is voor veel toeristen het hoogtepunt.

De hotels doen er alles aan om de veiligheid van de toeristen te garanderen.

De Piramiden van Gizeh liggen op ruim 5 uur rijden van Hurghada. Aan te raden is om een korte binnenlandse vlucht van Hurghada naar Caïro te nemen en het is aan te raden deze excursie te maken onder leiding van een lokale gids.
Wil je liever de onderwaterwereld van de Rode Zee ontdekken, dan kun je een eendaagse snorkelexcursie reserveren naar het eiland van Giftun en verschillende riffen.

Een ander alternatief voor een vakantie naar Hurghada is de kleine resort stad Makadi Bay, ongeveer 30 kilometer rijden, dit is wel een puur toeristische plek.
De badplaats Soma Bay, ligt op het schiereiland ten zuiden van Hurghada, er zijn heel veel luxe hotels.
Als je op zoek bent naar een exclusieve vakantie, is Soma Bay de juiste plek.


SHARM EL-SHEIKH
Sharm el-Sheikh is een van de bekendste vakantiebestemmingen in Egypte en ligt in de zuidelijkste punt van de Sinaï, heeft een internationaal vliegveld, veel bars en restaurants en heeft veel luxe hotelketens.
Deze badplaats is geheel ingesteld op vakantiegangers van over de hele wereld.
In de stad Naama Bay vind je casino’s.

Je kunt vanuit Sharm el-Sheikh ook allerlei excursies rerserveren, zoals kameel rijden, het maken van een tour met een quad. Het heeft een kleurrijke onderwaterwereld.

Je kunt gebruik maken van de lokale reisorganisaties wanneer je een trip naar Caïro, Luxor of Hurghada vanaf Sharm el-Sheikh wilt maken. Excursies naar Luxor beginnen meestal met een boottocht naar Hurghada voordat het met een bus verder de woestijn in gaat.


EL GOUNA
El Gouna, een prachtige vakantiebestemming die nog niet bij iedereen bekend zal zijn. Deze lagune-stad heeft met zijn zeewaterontziltingsinstallatie en hoog milieubewustzijn een pionierspositie in Egypte.

Het is een schone stad en langs de vele kanalen zijn kleurrijke hotels en huizen gebouwd. Heel anders dan in Sharm el-Sheikh en Hurghada, wonen en werken hier ook de Egyptenaren en dat zorgt ervoor dat het geen toeristenbolwerk wordt. Je vindt hier ook hotels voor elk budget.

Aan excursies in El Gouna is geen gebrek. Je kunt een kamelenritje maken, maar ook meedoen aan een wijnproeverij of golf spelen.

De moderne haven nodigt je uit om door de stad te gaan slenteren en te winkelen en El Gouna heeft geen last van opdringerige verkopers zoals je in de andere vakantieresorts wel vaak tegenkomt.
Wat betreft beveiliging, de ingangen naar de lagune-stad worden bewaakt door veiligheidstroepen en barriéres.


MARSA ALAM
Marsa Alam ligt op 300 kilometer ten zuiden van Hurghada en is nog niet zo bekend. Het heeft een kleine luchthaven op ongeveer 70 kilometer van de stad.
Het is vooral een paradijs voor onderwatersporten. De koralen die aan de kust liggen zijn voornamelijk nog intact en met een onderwaterwereld die je nergens anders in Egypte vindt. Zeeschildpadden, dolfijnen, morenen, zeekoeien en kleurrijke vissen die rond de riffen zwemmen maakt dat elke duik onvergetelijk is.

Dat het allemaal nog zo intact is ligt in het feit dat het nog niet zo bekend is onder de toeristen, want wanneer je dit vergelijkt met Hurghada, worden daar de riffen meer en meer aangetast door de aanwezigheid van toeristen. Wel een situatie om hier eens goed over na te denken!!

Wil je toch gaan duiken of snorkelen in de Rode Zee, boek deze trip dan bij een gerenommeerde aanbieder die de onderwaterwereld wil behouden en respecteert en hiermee draag je dan zelf ook bij aan het behoud van het koraal!! Naast boottrips en duikexcursies kun je ook kiezen een tocht te maken naar het Wadi-al-Gamal Nationaal Park of naar Luxor.

De regering neemt maatregelen tegen lastige straatverkopers. Altijd vervelend, die plaatselijke verkopers die dwingend en drammend, soms ook wel dreigend jou proberen excursies en allerlei souvenirs aan te smeren. Al heb je al vijf keer nee gezegd, ze blijven maar achter je aan lopen. Om gek van te worden!!

Egypte is aan het proberen hier iets aan te gaan doen. De regering heeft een wet goedgekeurd waardoor deze handelaren in de toeristische sector een boete kunnen krijgen voor het lastig vallen van toeristen. Deze boetes zullen dan ongeveer omgerekend 450 euro gaan bedragen.

Gekozen voor een bestemming in Egypte? Een fijn en veilige vakantie!

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder