Tsjechië

Datum: 26 mei 2007   

16 minuten leestijd

Tsjechië, bestaande uit Bohemen in het westen en Moravië in het oosten, ligt in het midden van Europa. Het land grenst aan Oostenrijk, Duitsland, Polen en Slowakije. Binnen Moravië ligt een klein zuidelijk deel van de historische regio Silesia. Het overige deel van deze regio ligt binnen het huidige Polen. Praag, de hoofdstad van zowel Tsjechië als van Bohemen, ligt aan de Vltava Rivier, ongeveer dertig kilometer boven de samenkomst van de rivier met de Labe Rivier. Tsjechië heeft een mooi en divers landschap met veel bergen, hooglanden, grotten, bergkloven, velden en meren.Archeologische vondsten wijzen uit dat het grondgebied van Tsjechië en Slowakije al minstens 80.000-10.000 jaar v.Chr. paleolithicum bewoond moet zijn geweest. Van de 4e tot de 1e eeuw v.Chr. werden deze contreien bevolkt door een aantal Keltische stammen. Een daarvan, de Boii of Bojers hebben hun naam gegeven aan de landstreek Bohemen of Boiohaemum. Ook Germanen en Romeinen hebben kort in dit gebied gewoond maar de Romeinen trokken zich al snel terug ten zuiden van de Donau.Praag is de hoofdstad van Tsjechië en staat hoofdzakelijk bekend om zijn culturele gebouwen. De stad Kutna Hora staat bekend om zijn mooie culturele gebouwen zoals de Sint James kerk en het museum over mijnen. Karlovy Vary is naast Praag de meest bezochte stad in Tsjechië. Deze stad staat bekend om zijn gezondheidscentra. Sumava is een uitgestrekt woud dat nog onaangetast is door zure regen. Het bos heeft een lengte van 125 km en ligt langs de grens met Duitsland en Zwitserland. In klein Zlata Koruma (gouden kroon) staat een ven de oudste en best bewaarde gotische bouwwerken, een klooster uit 1263. Mogelijke activiteiten in Tsjechië zijn wandelen, klimmen, afdalingen in grotten en skiën.

Natuur in Tsjechië

Flora Tsjechië
De centrale ligging van zowel Tsjechië als Slowakije, het klimaat en de bodemgesteldheid hebben bijgedragen tot een veelzijdige flora. Ongeveer 30% van het landoppervlak bestaat uit bos. De Tsjechische middelgebergtes kennen een rijke vegetatie en zijn meestal dichtbebost. Bijna driekwart van de bossen bestaat uit naaldbomen, de rest is gemengd of bestaat geheel uit loofbomen (vooral veel berken en beuken). De Elbestreek, het Boheemse Middelgebergte, Zuid-Moravie en de omgeving van Praag zijn belangrijke gebieden voor de teelt van appels, peren en ander fruit. Een groot gedeelte van de bodem van het land bestaat uit kalksteen, waardoor er veel planten voorkomen die op kalkrijke grond gedijen. Een voorbeeld is de wijnstok, die in de warmere streken zoals Zuid-Moravie en zuidelijk Slowakije geteeld wordt.

Fauna Tsjechie
In de bossen en bergstreken van Slowakije komen diersoorten voor die in Bohemen en Moravië uiterst zeldzaam of geheel verdwenen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld nog beren, wilde katten en herten. Hertenvlees is voor de Tsjechen en Slowaken (net als voor ons overigens) een delicatesse en de jacht op herten is in het jachtseizoen in beperkte mate toegestaan.In de hooggelegen gebieden leven gemzen, moeflons en bergmarmotten, terwijl in de Karpaten marters, wilde zwijnen, lynxen en wolven voorkomen.

Nationale parken Tsjechie
In nauwe samenwerking met het Krkonose Nationaal Park en Sumava Nationaal Park is men er in geslaagd een natuurlijk en stabiel bosgebied te creëren. De parken bevinden zich in een gebied dat zich uitstrekt van het noorden van Tsjechie, het zuidwesten van Polen en naar het zuidoosten van de voormalige DDR.

Klimaat Tsjechie
Het vochtige continentale klimaat van Tsjechie zorgt voor hete, natte zomers; koude, sneeuwwitte winters en veranderlijke weersomstandigheden. Juli is de heetste maand van het jaar, januari de koudste. Van december tot februari zakken de temperaturen in de dalen tot beneden het vriespunt en in de bergen wordt het nog kouder. Het klimaat heeft geen echte droge periode, zonnige dagen kunnen worden onderbroken door plotselinge onweersbuien. Tijdens de winter ligt er tussen de 40 tot 100 dagen sneeuw in de laaglanden en 130 dagen sneeuw in de bergen. Tevens hebben de dalen in deze periode met veel mist te maken.

Tsjechie Cijfers en feiten

Volledige naam : Republiek van Tsjechië
Oppervlakte : 78.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 11 miljoen
Hoofdstad : Praag met ongeveer 1,2 miljoen inwoners
Bevolking : Tsjechen met minderheden zoals Slowaken, Polen, Duitsers, Romanen ook bekend als zigeuners en Hongaren
Talen :Tsjechisch
Overheid : Parlementaire democratie
Industrie en Producten : Machines en transport
Belangrijkste handelspartners : Duitsland, Oostenrijk, Slowakije,EU

Tsjechië gewoontes, lokale gebruiken

Tsjechie en Praag ontdekkenTaxi’s het is goed om de taxibestuurders te vermijden die op toeristische locaties wachten. Houdt een rijdende taxi aan of bel telefoonnummer 14014 om een taxi te bestellen. Let er goed op dat u gebruik maakt van een geautoriseerde taxi en dat de bestuurde de meter aanzet. Het is verstandig om (ongeveer) de prijs te weten voor u in de taxi stapt.

Lokale keuken en drank in Tsjechië
De Tsjechisch keuken lijkt op de Oostenrijkse keuken. Typisch Tsjechisch is `Knedliky’, een meel product dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met vruchten. Behalve in een restaurant kunt u in Pivnice, Hospoda, Hostinec een soort eetcafé’s en in Vinarna’s (wijnkelders) goed eten. De prijzen zijn altijd inclusief, maar men verwacht van de toeristen wel een fooi. Handig om te weten is, dat het in restaurants in Tsjechië en Slowakije de gewoonte is om wanneer u maar even niet van uw bord eet, het bord bij u weg te halen. Men denkt dan dat u klaar bent met eten. En het is in dit land heel onbeleefd wanneer je een bord laat staan bij een gast.Wereld beroemd is het Tsjechische bier. Het Pilsener Urquell, uit Pilzen. De wijnen in dit land zijn ook uitstekend. Voor wie wat sterkers wil is er de nationale drank Becherovka.

Religie in Tsjechië
De meeste Tsjechen zijn ongelovig. Ongeveer 40 procent van de inwoners is Rooms-katholiek, maar weinigen gaan ter kerke. Daarnaast zijn er hussieten, Boheemse broeders, evangelische lutheranen, presbyterianen, gereformeerden, orthodoxen, baptisten, hernhutter, methodisten en joden. Uit een opiniepeiling van begin 2000 blijkt dat 73 procent der Tsjechen zichzelf atheïst noemt.

Tsjechië evenementen culturele attracties

Tsjechië Toeristisch
De Tsjechische Republiek is een ideaal land voor een actieve vakantie waarin men behalve relaxatie ook wat aan het verbeteren van eigen conditie kan doen. Mocht u kiezen vooral voor relaxen, zijn er verschillende wellness aanbiedingen. Wie van adrenalinesporten houdt, kan bijvoorbeeld op veel plaatsen bungeejumpen.

Toeristische activiteiten en historische plaatsen Tsjechië
Praag is, net als Rome, gebouwd op vijf heuvels en verwikkeld in het mysterie van een glorieus en tragisch verleden. Sinds de middeleeuwen staat Praag bekend als een van de mooiste steden van de wereld.Bij een wandeling door Praag beleeft men als het ware de geschiedenis van Europa opnieuw, evenals de evolutie van cultuur, tot stand gebracht door verschillende hervormers, artiesten, heersers en politici.

Kuuroorden
In de Tsjechische Republiek kent een groot aantal plaatsen waar geneeskrachtig water en gas uit de grond opwelt. Deze minerale en thermale bronnen vormden, aangevuld door de geneeskrachtige modder die op verschillende plaatsen gevonden wordt, de basis voor de bouw van bijna 40 kuuroorden, die samen met de schoonheid van het Boheemse en Moravische landschap Tsjechië onder de grote kuurlanden gerangschikt hebben.

Monumenten in Tsjechië
Tsjechie beschikt over monumenten in overvloed en heeft een buitengewoon groot rijkdom aan culturele monumenten. Meer dan twee duizend bewaarde burchten en kastelen vormen niet alleen door hun hoeveelheid, maar vooral door hun kunsthistorische waarde een van de belangrijkste onderdelen van het cultureel rijkdom.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Tsjechië

Vissen in Tsjechië
Diepzeevissen de diepe water van de Indische Oceaan langs de kust van Tsjechië is rijk aan groot sportvis, van merlijn en tonijn tot zwaardvis en bijtende barracuda’s. De wateren van Tsjechië beginnen wereldwijde bekendheid van de Keniaanse kust te winnen, het water is niet te druk bezocht en de vis is zuiver en puur. Tonijn en andere vissen zwemmen jaarlijks door het Pemba Kanaal en kunnen in kleinere aantallen tijdens de rest van het jaar gevonden worden. Behalve de groot sportvis zijn ook de rode poon en andere plaatselijke soorten rijkelijk aanwezig langs de kustwateren. Het diepzeevissen in Tsjechië wordt het best georganiseerd door ondernemingen die in varen en oceaan reizen gespecialiseerd zijn of diegenen die door hutten en hoteleigendommen dagexcursies aanbied.

Wintersporten in Tsjechië
De liefhebbers van goedkope wintersporten kunnen gebruik maken van uitstekend uitgeruste wintersportcentra die over goede pistes beschikken, over langlaufbanen, bobsleebanen en technisch achtergrond voor het beoefenen van deze sporten. Veel van deze centra zijn uitgekozen voor het organiseren van sportactiviteiten met hoge prestige Wereldbeker schansspringen in Harrachov, Gouden ski in Nove Mesto na Morave. Een onderdeel van de diensten van de bergcentra zijn ook ski en snowboard scholen, ski verhuur en ski depots. Tsjechië is het land om heen te gaan wanneer u in prachtige omgevingen wilt skiën, geen last wilt hebben van ontzettende drukte en wachttijden, en geen zin heeft om veel geld uit te geven. Er zijn een aantal gebergten waar u heen kunt gaan, elk met haar eigen karakteristieken. De wintersportcentra bieden alles wat de bezoeker zich wensen kan voor een aangenaam verblijf. Natuurlijk hebben ze veiligheid hoog in hun vaandel alle toeristische routes worden regelmatig onderhouden en gemarkeerd en hulpposten zijn overal aanwezig.De wintersportcentra bieden alles wat de wintersporter zich kan wensen. Alle toeristische routes worden goed onderhouden, gemarkeerd en hulpposten zijn overal aanwezig, vanzelfsprekend hebben zij de veiligheid hoog in het vaandel.Prachtige wintersportgebieden zijn in het Reuzengebergte zoals, Spindleruv Mlyn, Harrachov en Pec pod Snezkou.

Overal zijn voldoende liften aanwezig en er komen steeds meer nieuwe liften bij. Ook vindt u overal skiverhuur en zijn er skischolen. De prijzen kunnen per skischool wel verschillen.De pistes zijn goed geprepareerd. Ook de langlaufloipes worden overal goed onderhouden.In de grote wintersportplaatsen zijn sneeuwkanonnen aanwezig. Nieuw en erg populair is ineen aantal skigebieden de Snowtubing dat zijn afdalingen in een rubberen autoband.

Paardrijden in Tsjechië
De Tsjechische Republiek hoort tot de landen die een lange traditie hebben van paardenfokkerij, ruitersport en harddraverij. U kunt er interessante paardenrassen vinden, honderden spannende paardenrennen en veel plaatsen waar men zich met paardrijden bezig houdt. Tientallen of zelfs honderdtallen maneges en rijscholen geven paardecursussen, organiseren uitstapjes in de natuur, bieden drink- en eet gelegenheden en mogelijkheid tot overnachting.

Reizen naar Tsjechie

Auto vervoer naar Tsjechië
Tsjechië is vanuit vele Europese landen goed te bereiken met de auto. De snelwegen naar Tsjechië toe, zijn vanuit vele plekken in Europa van goede kwaliteit. U kunt hierbij ook gebruik maken van de eet- en slaapgelegenheden die aan de snelweg liggen, waardoor het niet nodig is om de binnen naar Tsjechië te reizen zonder ergens te overnachten.

Treinvervoer naar Tsjechië
Het spoorwegnetwerk van Tsjechië is zeer uitgebreid en fijnmazig. De spoorwegen kunnen in Bohemen, Moravië en Silezie (de drie landsdelen van de Tsjechische Republiek) bogen op een traditie van honderdzestig jaar. Mede met het oog op zijn centrale ligging in Europa is het land van grote betekenis voor het spoorwegverkeer. Er leiden InterCity-lijnen dwars door het hele land heen. Het spoorboekje vindt u o.a. op internet, waar u niet alleen de reistijden vindt, maar eveneens uw ticket kunt reserveren. Treinkaartjes kunt u overigens ook middels het geautomatiseerde systeem op de stations kopen. Verscheidene treinverbindingen bieden u de mogelijkheid om op geselecteerde station met uw mobiele telefoon informatie opvragen over de exacte locatie van de trein.

Bus vervoer naar Tsjechië
Tsjechië is vanuit vele Europese landen goed te bereiken met georganiseerde busreizen. De snelwegen naar Tsjechië toe, zijn vanuit vele plekken in Europa van goede kwaliteit

Reizen in Tsjechie

Vliegen in Tsjechië
Door het bedrijf Ceske Aerolinie (CSA) worden binnenlands vluchten verzorgd tussen Praag, Ostrava, Brno en Karlovy Vary. Verder kunt u gebruik maken van gespecialiseerde vliegbedrijven, die rondvluchten aanbieden, of zich per klein vliegtuig naar vele plaatsen in het land laten vervoeren.

Bus en Openbaar vervoer in Tsjechië
Het busvervoer tussen de steden wordt met name verzorgd door het bedrijf CSAD maar ook door enkele andere vervoersbedrijven. Het netwerk van buslijnen is over het gehele land tamelijk dicht, zodat de meeste plaatsen door busverbinding bereikbaar zijn. In sommige steden rijden de bussen 24 uur per dag.Meer weten over tijden en routes? Kijk dan bij www.vlak-bus.cz. Je moet wel iets van de Tsjechische taal afweten. In de grotere steden wordt het openbare vervoer in Tsjechië geregeld door vervoersbedrijven. U kunt op veel plaatsen gebruik maken van de tram, de bus of de trolleybus. In kleinere steden bestaat het openbaar vervoer alleen uit bussen. In de hoofdstad Praag wordt er ook nog gebruik gemaakt van drie metrolijnen, die het centrum verbinden met de wijken aan de rand van de stad. De prijzen verschillen per stad. Kaartjes voor het openbare stadsvervoer zijn met name te koop bij automaten en verder bij tijdschriften en rookwaren kraampjes.In Praag en in sommige andere steden zijn toeristische kaartjes verkrijgbaar voor een groter aantal ritten. Bij het instappen in de tram, bus of bij het betreden van de afgebakende ruimtes van de metro dient u uw kaartje bij de speciale stempelautomaten af te stempelen.

Trein vervoer in Tsjechië
Het treinvervoer in Tsjechië wordt geregeld door het spoorwegbedrijf Ceske drahy (Tsjechische Spoorwegen). Ceske drahy verleent vele kortingen voor het transport van reizigers en bagage. Kinderen tot 6 jaar mogen kosteloos reizen, kinderen van 6 tot 15 jaar reizen voor het halve tarief. Kortingen in de vorm van collectieve kaarten zijn verkrijgbaar voor groepen van ten minste zes personen. Hierbij worden twee kinderen gerekend als een volwassene. De korting is trapsgewijs opgebouwd, naargelang het gaat om een groep kinderen of volwassenen. De korting bedraagt maximaal 50%.De Tsjechische spoorwegen bieden talrijke binnenlandse verbindingen met treinen van verschillende categorieën aan. In de SuperCity wordt het meest uitgebreide dienstenpakket aangeboden. Deze zijn samengesteld uit uitsluitend gemoderniseerde wagons van de 1ste klasse en restauratiewagons met een bar. De treinen in de Express categorie hebben bijna hetzelfde niveau als de InterCity treinen. Deze zijn samengesteld uit gemoderniseerde wagons van de eerste en de tweede klasse en in alle treinen worden gastronomische diensten verleend. De Tsjechische spoorwegen bieden voor mensen, die zijn aangewezen op een invalidenwagentje de mogelijkheid om in aangepaste wagons te reizen. Rijwielen en sportboten worden in een speciale wagon vervoerd.Gezien de positie van Tsjechië in het hart van Europa wordt het land doorkruist door vele internationale spoorlijnen. Voor de verbinding met andere staten van Europa wordt gebruik gemaakt van de Eurocity en Intercity treinen.

Taxivervoer in Tsjechië en Praag
Wanneer u besluit gebruik te maken van een taxi, kunt u deze direct of vierentwintig uur van tevoren telefonisch bestellen. De prijzen van taxi’s bestaan uit vaste bedragen voor het voorrijden van de auto, of eventueel een tarief per kilometer voor het voorrijden, en verder uit een tarief per verreden kilometer. De tarieven van concurrerende taxibedrijven en tussen verschillende steden kunnen van elkaar verschillen, maar de tariefgegevens dienen op de carrosserie en in het interieur van de auto te worden aangegeven. Iedere taxichauffeur is verplicht om u desgewenst een bewijs van betaling van de rit uit te schrijven. We adviseren om van te voren te vragen naar de tarieven en de prijs van de rit.

Per Auto Tsjechië ontdekken
Als u door Tsjechië wilt reizen en niet op een plaats blijft, is de auto een ideaal vervoermiddel. Of u deze huurt of dat u met uw eigen auto in Tsjechië reist, op deze manier kunt u zelf bepalen waar u heengaat. De wegen in Tsjechie zijn van goede kwaliteit.

Bootvervoer in en naar Tsjechië
Er bestaat in Tsjechië waterverkeer op gedeelten van de rivieren de Elbe (Labe) en de Moldau (Vltava) en verder nog op verscheidene afgezonderde meren en waterlopen die bevaarbaar zijn. De gedeelten van de Elbe en de Moldau, die een internationaal statuut hebben, zijn aangesloten op het Europese netwerk van waterwegen, dat wil zeggen op andere rivieren met verbindingen naar zeehavens de Elbe en via kanalen naar andere rivieren met binnenhavens en zeehavens Magdeburg, Duisburg, Bremen, Rotterdam.

Per fiets Tsjechië ontdekken
Wanneer u iets voor uw gezondheid wilt doen en naast de monumenten tegelijkertijd ook hun omgeving en de prachtige natuur wilt ontdekken, dan heeft juist Tsjechië u een groot aantal toeristische attracties te bieden, die per fiets goed bereikbaar zijn. In de steden en de belangrijkste toeristische centra bevinden zich fietsroutes, of wordt momenteel aan het uitzetten van fietsroutes gewerkt, en er zijn vele mogelijkheden om gewone fietsen of mountain-bikes te huren. Er leidt een hele serie Europese fietsroutes door Tsjechië.

Accommodaties in Tsjechië
In Tsjechie kun je naar behoefte en financiële mogelijkheden kiezen uit een groot aanbod aan hotels in alle prijs categorieën, pensions, goedkope bed en breakfast vakantiehuizen alsmede veel campings.Langs de weg zie je bordjes die wijzen naar een slaap en/of eetgelegenheid ook bij particulieren.De kwaliteit staat gelijk aan die van andere Europese landen.In ieder geval zullen prijs, gastvrijheid en kwaliteit aangenaam opvallen. Tsjechie beschikt over, campings, vakantievilla’s, vakantie woningen, hotels, motel, pension, resorts, hostels, jeugdherbergen, all-inclusive resorts.

Tsjechië praktische informatie

Visa
Inwoners van alle West-Europese landen en Nieuw-Zeeland kunnen Tsjechië 90 dagen zonder visum bezoeken. Inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Canada kunnen zonder visum 180 dagen in Tsjechië verblijven. Inwoners van de Verenigde Staten kunnen 30 dagen zonder visum verblijven. Mensen uit Australië, Zuid-Afrika en vele andere landen dienen in het bezit te zijn van een visum. Deze dient, afhankelijk van de nationaliteit, 30 of 90 dagen geldig te zijn. Raadpleeg de ambassade of het consulaat van Tsjechie voor meer informatie.
Tijdsaanduiding in Tsjechië : GMT (Greenwich Mean Time) plus een uur
Elektriciteit in Tsjechie : 220V, 50Hz

Gezondheid in en naar Tsjechie
Vaccinaties: Er zijn geen vaccinaties verplicht wanneer men naar Tsjechië reist. Raadpleeg de GGD of de TravelClinic voor vertrek.

Water en Hygiëne in Tsjechie
Leidingwater is meestal gedesinfecteerd, maar ondanks dat het relatief veilig is, kan het lichte buikpijn veroorzaken. Flessen water zijn verkrijgbaar en aan te bevelen. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke producten zijn veilig te consumeren. Vlees, zeevruchten, fruit en groenten zijn tevens veilig te consumeren.

Gezondheidszorg in Tsjechië
Er zijn ziekenhuizen en een redelijke goede medische zorg het is verstandig een reisverzekering af te sluiten die ook ziektekosten dekt.

Telefoneren in en naar Tsjechie
Tsjechië heeft de volgende alarmnummers: politie: 158; ambulance: 155; brand: 150. De internationale toegangscode is 420. Wanneer men naar het buitenland wil bellen, dient men 00 voor het toegangsnummer te draaien.

Geldkoers Tsjechië
De munteenheid in Tsjechie is de Tsjechische Kroon. Enkele creditcards, meestal American Express, Visa, MasterCard, Dinersclub en Eurocard worden in de betere hotels en restaurants in de grotere steden geaccepteerd. Travellers cheques kunnen makkelijk worden ingewisseld voor contant geld. Eurocheques kunnen gratis worden gewisseld in contant geld bij de banken van Komercni. Er zijn kantoren van de American Express en Thomas Cook in Praag die hun cheques tegen dezelfde koers als de banken wisselen, maar dan zonder wisselkosten te berekenen. Veel winkels geven de voorkeur aan contante betalingen in Kronen. Ook US Dollars en Duitse Marken worden vaak ook geaccepteerd.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder