Turkije

Datum: 26 mei 2007   

12 minuten leestijd

Turkije vormt de brug tussen Europa en Azie. Turkije grenst aan Griekenland, Bulgarije, Georgie, Armenie, Iran, Irak en Syrie. Turkije heeft een gevarieerd landschap bestaande uit bergen, steppen, rivieren, vruchtbare landbouwvalleien en een kustlijn met een lengte van 8400km. Er zijn een aantal bossen rond de Zwarte zee en in het westen van Turkije.

De eerste inwoners van Turkije leefden rond 7500 voor Christus in de mediterrane regionen. De eerste beschaafde populaties waren de Hittites. Deze mensen vereerden een zonnegod en een stormgod. Een invasie van de zeemensen vanuit de Griekse eilanden zorgde voor een grote druk op de Hittites. Het Romeinse rijk veroverde Turkije en bracht rust voor 3 eeuwen. De Romeinen hadden nu de perfecte gelegenheid om het Christendom naar Turkije te brengen. Het Romeinse rijk werd in 250 na Christus zwakker totdat Constantine in 324 aan de macht kwam. Hij vond het noodzakelijk om een nieuwe hoofdstad te bouwen, Constantinopel. Toen Griekenland Symra veroverde en Turkije vanuit het oosten bestookten in 1920, kwamen de Turken in actie. De oorlog om onafhankelijkheid duurde 2 jaar, de Turken wonnen. Mustafa Kemal (Ataturk of vader van de Turken) nam de taak op zich om de cultuur van Turkije drastisch te veranderen. Hij moedigde de Turken aan om te gaan schilderen, beeldhouwen, schrijven, tapijten te weven, dans en drama op te voeren en om westerse muziek te maken en of beluisteren (hij hield van opera). Het weven van tapijten is nog steeds een geliefde bezigheid van vele Turken. De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indogermaanse oorsprong. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen vanuit het Perzisch en Arabisch, hierdoor is de taal anders dan Indogermaanse talen. Mede doordat werkwoorden zeer complex kunnen zijn is de taal moeilijk te leren.De hoofdstad van Turkije is Ankara. Tijdens de Romeinse tijd was dit een redelijk belangrijke stad. Een aantal Romeinse ruines zijn hier nog steeds te vinden tussen de moskeeen en monumenten van de Anatolische moslims. Istanbul is een indrukwekkende stad, de plaats waar de Europese cultuur de Aziatische ontmoet. Het Tokapi paleis, vanaf de 15de tot en met 19de eeuw het huis van de sultans, mag zeker niet gemist worden. Van de vele oude Turkse steden is Ephesus de mooiste. Deze stad was vroeger Ionie, dit was het bloeiende culturele centrum tijdens de oud Griekse periode, en een provinciale hoofdstad tijdens de Romeinse periode. De tempel van Diana die in Ionie staat is een van de zeven wereld wonderen. Bodrum is de mooiste badplaats aan de Aegeische kust. Bodrum heeft een jachthaven en een haven voor de ferry’s naar het Griekse eiland Kos. Mogelijke activiteiten in Turkije zijn zeilen, snorkelen, duiken, zwemmen, skien, fietsen en klimmen.

Natuur in Turkije

Flora Turkije
Er zijn nog steeds redelijk veel bossen in Oost Anatolia, de omgeving rond de Zwarte zee en langs de kust ten westen van Antalya. Grote hoeveelheden wilde bloemen bedekken het steppe gebied in de lente en maken het gebied kleurrijk.

Fauna Turkije
In Turkije leven soortgelijke dieren als in de Balkan en andere gebieden van Europa. Dieren die men in Turkije kan vinden zijn beren, herten, jakhalzen, lynxen, wolven en zeldzame luipaarden. De mooie Van kat is een inheemse diersoort. Het dier heeft een witte pels en heeft twee verschillende kleuren ogen, het ene oog groen en het andere blauw. In Turkije leven vele vogelsoorten. Arenden, ooievaars en gieren cirkelen hoog in de lucht. Ook kan men zeldzame vogelsoorten vinden als de kale ibis.

Nationale parken Turkije
Er zijn 21 verschillende nationale parken in Turkije. Een van deze parken is het Olympos-bey Mountains National park in de provincie Antalya. De meerderheid van de nationale parken bestaat uit bosrijke landschappen. Er zijn ook een aantal nationale parken met een steppeachtig landschap. Bijvoorbeeld de Munzur Vallei oost Anatolia.

Klimaat Turkije
Lange hete zomers en milde regenachtige winters karakteriseren het klimaat van Turkije. De gemiddelde temperaturen in Istanbul varieren van 0 graden Celsius in januari tot 23 graden Celsius in juli. In de maanden december en januari valt er over het algemeen de meeste regen. Langere en koudere winters komen voor in de hoger gelegen gebieden in het oosten van Turkije. Het klimaat langs de Zwarte Zee is mild en regenachtig. Het zuidoosten van Turkije heeft de hoogste temperaturen in de zomer, in de maanden juli en augustus kan het kwik oplopen tot 30 graden Celsius of hoger.

Turkije Cijfers en feiten
Volledige naam : Turkije
Oppervlakte : 780.000 vierkante kilometer
Inwoners : +/- 66 miljoen
Hoofdstad : Ankara met ongeveer 4 miljoen inwoners
Bevolking : 85% Turks, 12% Koerdisch, Islamitisch, Armeens, Joods
Talen :Turks, Koerdisch
Overheid : Republiek
Industrie en Producten : Landbouw,Toerisme
Belangrijkste handelspartners : Duitsland, Italie, Groot Brittannie, Frankrijk, Rusland, VS

Turkije gewoontes,lokale gebruiken

Kledingvoorschriften en omgangsvormen in Turkije
Kleding van vrouwen dienen hun torso, benen en bovenarmen bedekt te houden in de minder toeristische of oostelijke provincies. Hoofddoekjes dienen gedragen te worden door vrouwen die een moskee willen bezoeken. Schoenen dient men uit te trekken voor men een moskee betreed.Vrouwen die alleen reizen vrouwen kunnen overwegen een trouwring te dragen.Wanneer een vrouw alleen over straat gaat is het aan te raden om op uw hoede te zijn. Negeer mannen die naar u roepen en blijf uit de buurt van de donkere en verlaten straten. Wanneer een vrouw alleen uit eten wil gaan is het aan te raden om naar een aile salonu dit is een familie restaurant te vragen.

Gastvrijheid in Turkije
De Turkse cultuur staat bekend om de gastvrijheid van de bevolking. De Turk is een gracieuze en vrijgevige gastheer. Er wordt zwaar getild aan de gastvrijheid, een buitenlander zal zich snel bezwaard voelen na al het eten en drinken wat hij aangeboden krijgt van zijn gastheer. En nee zeggen tegen deze eten en drinken is uitgesloten. Turken willen graag een gesprek aanknopen met hun gast, zelfs als er taalbarrières opdoen.

Turkse koffiehuizen
Zelfs het kleinste Turkse dorp heeft een koffiehuis (kahyehane) waar mannen aan hun koffie nippen en het nationale spel backgammon (tavla) spelen. In Istanboel treft men af en toe nog mannen aan die een waterpijp roken (nargile).Turks badhuis persoonlijke reiniging is een van de bekendste aspecten van de Turkse cultuur. Er zijn al publieke badhuizen in Turkije sinds de middeleeuwen. Er zijn mannen en vrouwen badhuizen. In kleine dorpen zijn er meestal dagen waarop alleen vrouwen of alleen mannen naar binnen kunnen. Wanneer men de hamman heeft betreden en kleding in een kluisje heeft opgeborgen wordt men in een handdoek ingepakt (pestemal), daarna gaat men naar de gobek tasi een grote verwarmde steen waar men wordt schoon geschrobd door een persoonlijk verzorger. Wanneer het te warm wordt kan men afkoelen in koelere ruimte. Deze methode van baden is zeer verfrissend. Vele oude badhuizen zin gesitueerd in mooie, oude gebouwen.

Lokale keuken en drank in Turkije
Shish Kebab (gegrilde lams spies) is een Turkse uitvinding en overal kan men kebapcis vinden. Er zijn vele lamvlees en vis gerechten. De Turkse pizza is een van de beste goedkoopste gerechten. Aubergines zijn de meest gegeten groenten. Imam bayildi is een heerlijk gerecht van gevulde aubergines. Deserts zijn over het algemeen zoet (veelal worden ze overgoten met honing) en zien er uit als fruit, noten of pasteitjes in vele combinaties. In Turkije zijn niet veel vegetarische gerechten, maar men hoeft niet bang te zijn om te verhongeren, er zijn genoeg kleine hapjes, genaamd meze, om een avondmaaltijd mee samen te stellen.De nationale drank van Turkije is cay (thee). Bier wordt vrijwel overal geschonken en de Turkse wijnen zijn zeer goed. Raki is een druiven brandy dat naar anijszaad smaakt.

Religie in Turkije
99 procent van de Turkse bevolking is Moslim. Vele Turkse gewoonten en gebruiken komen uit de islamitische geloofsovertuiging.

Turkije evenementen culturele attracties

Turkije Toeristisch
Turkije is een populaire bestemming voor strand-, natuur- en cultuurliefhebbers. Turkije heeft een perfecte combinatie van een aantrekkelijk klimaat, een mooie natuur en een rijke geschiedenis. Er zijn genoeg mogelijkheden om uit te rusten op een van de vele stranden, de natuur te bewonderen of een kijkje te nemen in de mengeling van het Europese en Aziatische verleden van Turkije.

Toeristische activiteiten en >historische plaatsen Turkije
Efeze in Turkije van de vele oude Turkse steden is Ephesus de mooiste. Deze stad was vroeger Ionie, dit was het bloeiende culturele centrum tijdens de oud Griekse periode, en een provinciale hoofdstad tijdens de Romeinse periode. De tempel van Diana die in Ionie staat is een van de zeven wereld wonderen. De stad stond over het algemeen bekend als een mooie en rijke stad. Een wandeling door de ruïnes kost ongeveer een halve dag. Gedurende de zomer is het aan te raden om deze wandeling vroeg te maken aangezien het er in de middag zeer warm kan worden.

Musea in Turkije de Turkse musea zijn rijkelijk gevuld met kleurrijke tegels, glazen vazen, gegraveerde houten moskee deuren, korans, sieraden en kostuums. De meeste musea in Turkije zijn iedere dag geopend behalve op maandag. Ook de Paleizen zijn alleen op maandag gesloten.Warmwaterbronnen en spa in Turkije een bezoek aan Turkije is niet compleet als men niet bij een van de bekende spas is geweest. Hier kan men gezondheidsproblemen behandelen of simpelweg ontspannen in een van de warme bronnen bestaande uit natuurlijke mineralen. Een aantal voorbeelden van spas in Ankara zijn Kizilcahaman, Ayas, Haymana, en in Izmir kan men Balcova, Cesme, Sifne.

Toeristische en avontuurlijke activiteiten Turkije

Watersporten in Turkije
Raften aangezien de vraag naar sporten in de natuur toeneemt, dient men er rekening mee te houden dat deze sporten de natuur niet beschadigen. Raften is een sport dat de natuur niet beschadigd. Vele rivieren in Turkije zijn geschikt om te raften en kanoën. Een paar voorbeelden zijn Coruh, de Firtina en Berta rivier in het gebied ronde de Zwarte zee, en de Magavgat en Dragon rivier in het Middellandse Zeegebied.

Stranden in Turkije Turkije heeft prachtige stranden variërend van ruige rotsachtige kuststroken tot witte zandstranden. Het zeewater is helder en nodigt uit om verschillende watersporten in te beoefenen. Varen, water skien, snorkelen en duiken zijn sporten die beoefend kunnen worden in het kustgebied. Zeilen in Turkije Turkije is een goede bestemming voor zeil en windsurf liefhebbers. Er waait vaak een goede wind aan de Middellandse zee kust.

<

h2>Reizen naar Turkije

<

h2>

Vliegen naar Turkije
Turkije heeft internationale luchthavens in Istanbul, Ankara, Izmir en sommige kustplaatsen. Turkish Airlines heeft directe vluchten tussen Istanbul en verschillende Europese steden, New York, het Midden Oosten, Noord Afrika, Bangkok, Karachi, Singapore en Tokyo.Er gaan diverse chartervluchten vanuit Nederland naar Turkije.

Veerboot vervoer naar Turkije
Er is zijn wekelijkse ferry connecties waar men ook met de auto op kan vanuit Antalya, Marmaris en Izmir naar Venetië. Deze ferry’s varen alleen tussen mei en midden oktober.

Trein en busvervoer naar Turkije
Er is een dagelijkse treinverbinding met de Istanboel Express tussen Istanboel en München, Slovenië, Kroatië, Joegoslavië en Bulgarije. Er zijn dagelijkse bus en treinverbindingen naar Athene. Grote Europese steden als Frankfurt en Wenen hebben een goede busverbinding. Er is ook een goede busverbinding naar Syrië, Georgië en Iran en er is een treinverbinding naar Armenië.

Reizen in Turkije

Vliegen in Turkije
Turkse vliegtuigmaatschappijen verbinden alle grotere steden.

Bus en Openbaar vervoer in Turkije
Bussen zijn in alle grote steden te vinden, deze rijden veel, zijn modern en zijn gemakkelijk te gebruiken. Buskaartjes dienen van te voren bij een kiosk gekocht te worden en worden in een doos bij de buschauffeur ingeleverd.

Trein vervoer in Turkije
Treinen zijn minder snel en comfortabel dan de lange afstand bussen. De treinen die ’s nachts rijden tussen Istanbul, Izmir en Ankara zijn goed.

Taxivervoer Dolmus in Turkije
Het is aan te raden om niet zelf te rijden in grote steden aangezien er veel verkeer is en het bijna onmogelijk is om te parkeren. Dolmus busjes zijn taxis die door meerdere mensen gebruikt kunnen worden.

Accommodaties in Turkije
In Turkije zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig, deze variëren van budget tot topklasse hotels en resorts. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel tussen 6 en 15 euro, Middenklasse hotel tussen 15 en 80 euro, Topluxe hotel 80 euro en hoger.Turkije beschikt over,vakantievilla, vakantie woningen, hotel,hotels,motel,pension, resorts,hostels, jeugdherbergen,all inclusieve resorts.

Turkije praktische informatie en links

Visa Voor verblijf van 1 tot 3 maanden is een visum niet verplicht voor inwoners van Canada, Japan, Australie, een aantal EU landen, een aantal Zuid Afrikaanse landen, een aantal Zuid Amerikaanse. Andere nationaliteiten (waaronder een aantal Westerse EU landen) kunnen bij aankomst en visum kopen. Voor meer informatie of andere nationaliteiten raadpleeg de ambassade of het consulaat van Turkije.
Tijdsaanduiding in Turkije
: GMT (Greenwich Mean Time) plus 2 uur (GMT plus 3 uur vanaf de laatste zondag van maart tot en met de zaterdag voor de laatste zondag van oktober).
Elektriciteit in Turkije : 220V, 50Hz
Gezondheid in en naar Turkije
Vaccinaties DTP en hepatitis A vaccinaties worden aanbevolen. Er zijn geen verplichte vaccinaties. Raadpleeg voor de zekerheid de dichtstbijzijnde GGD of Travelclinic.
Water en Hygiëne in Turkije
Kraanwater is drinkwater maar smaakt niet lekker. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Vlees en vis kunnen gegeten worden mits zij goed verhit zijn.
Gezondheidszorg in Turkije
Medische zorg is redelijk in grotere steden. Veel doktoren spreken Engels. Voor medische zorg moet direct betaald worden.
Telefoneren in en naar Turkije
In geval van nood kan men de volgende telefoonnummers gebruiken. Politie: 155, medische noodgevallen: 112, Brandweer: 110. Het internationale toegangsnummer van Turkije is 90. wanneer men vanuit Turkije international wil bellen dient men eerst 00 te draaien.

Geldkoers Turkije
De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. American Express, Diners Club, MasterCard en Visa worden geaccepteerd. Traveller cheques en Eurocheques worden geaccepteerd. Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00.Wilt u de laatste omwisselkoers van deze valuta weten, ga dan naar de website van Oanda.

Related stories

Recente inspiraties

Reis inspiratie: Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

8 februari

Het achtste wereldwonder, Milford Sound in Nieuw-Zeeland

Ooit verklaard als achtste wereldwonder door de Britste romanschrijver, Rudyard Kipling, i...

Lees verder

Reis inspiratie: All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

4 februari

All Inclusive, zorgeloos op vakantie gaan

Waarom een all inclusive vakantie boeken? Wie zorgeloos op reis wil gaan en behoefte heeft...

Lees verder

Reis inspiratie: Het beste van Hawaï

Reizen Idee 30 mei

Het beste van Hawaï

Hawaï is een Amerikaanse staat gelegen nabij de Stille Oceaan. Het is een eiland staat en...

Lees verder